Maslac u Nemačkoj dzabe.

Dje nadjoste naseg svercera!
Sad ce da se razmase sa fotografijam sa svojih svercerskih tura...

Uzgred, dragi nas svercercicu, spanski hamon serrano u Svabiji kosta od 42e (neka minimun cena) pa do 90e po kg (ima i skupljih). <--- LINK LINK
Ko zna sta je to sto na rasprodaji u tvom Lidlu kosta 12eura za kilo, mozda nije od praseta nego od neke druge zivotinje.
U Lidlu čitav Serano pršut oko 4kg sa postoljem i nožom za rezanje košta 45€.

Meso u hrvatskoj TRI puta jeftinije i da napomenem ima ukus i miris mesa a ne crkotine kao u srbiji.

1000012624.jpg
1000007324.jpg

U Lidlu čitav Serano pršut oko 4kg sa postoljem i nožom za rezanje košta 45€.
Jbg, ono sto ocito izbegavas da pomenes da postoji razlika u kvalitetu jednog proizvoda. Ne kupuju svi no-name (ovaj ciji je foto mario stavio) serrano prsut iz Lidla, neki ga kupuje u delijima sa kvalitetnijom robom gde mu je cena od 40-90eura po kg. Isto tako mozes da nadjes u tom Lidlu i cabernet souvignon iz Francuske za 5eura po boci ali ga ima i za 30 eura ili 450 eura po boci u nekoj drugoj prodavnici koja prodaje nesto kvalitetnija vina. Itd.
Pa ako ti je svejedno kakvo vino pijes, odnosno vazno ti je samo da se natovaris alkoholom, tako treba da ti je svejedno i kakav prsut (i sve ostalo) jedes. No, istine radi, svi volimo da popijemo bolje vino, pojedemo kvalitetniju prsutu ili sir.

Ako imas mogucnosti treba da vodis racuna sta unosis u sebe i treba da se zapitas kada vidis ovakav neki proizvod koji nude daleko ispod normalne cene. Sta fali tom prsutu od 12 eura za kilogram, ako je kg svezeg industrijskog svinjskog mesa od buta u Lidlu recimo 10eura, od cega prave taj prsut, kakve svinje i cime je obradjen, kakvog je ukusa itd.

Za 200gr. maslaca potrebno je oko 10 litara pravog punomasnog mleka, pa izračunajte kolika je cena. Ta cena koju izračunate je kada sami pravite maslac u svojoj kuhinji.
Pri proizvodnji maslaca oni samo pokupe onaj deo mlecne masti koji ocvrsne mlacenjem, tecni deo prodaju mariu kao mleko iz Lidla. No, u pravu si, treba ti 10L mleka da pokupis 1/5kg maslaca, odnosno 50L za 1kg maslaca. I onda ga prodaju za 5eura po kg. Sta je bre to i od cega je napravljeno?

Ima pravog mleka, odeš na salaš, imaju nekoliko krava, dogovoriš se sa ljudima i kupuješ mleko.
Naravno, tako i treba kupovati hranu u Srbiji (i bilo gde drugde) ako si u mogucnosti.
Tako ja u Srbiji imam poljoprivrednike iz mog fruskogorskog sela, godinama je moj otac kod jednog gajio svinje za klanje, kod drugog smo kupovali jaja i koke koje trckaraju po salasu, mleko i mileram kupovali kod treceg. To je nastavio moj brat, ja tamo (u Srbiji) ne zivim ali ako se budem vracao imam svoje snabdevace :D kakav bre Lidl.

Jbg, ono sto ocito izbegavas da pomenes da postoji razlika u kvalitetu jednog proizvoda. Ne kupuju svi no-name (ovaj ciji je foto mario stavio) serrano prsut iz Lidla, neki ga kupuje u delijima sa kvalitetnijom robom gde mu je cena od 40-90eura po kg. Isto tako mozes da nadjes u tom Lidlu i cabernet souvignon iz Francuske za 5eura po boci ali ga ima i za 30 eura ili 450 eura po boci u nekoj drugoj prodavnici koja prodaje nesto kvalitetnija vina. Itd.
Pa ako ti je svejedno kakvo vino pijes, odnosno vazno ti je samo da se natovaris alkoholom, tako treba da ti je svejedno i kakav prsut (i sve ostalo) jedes. No, istine radi, svi volimo da popijemo bolje vino, pojedemo kvalitetniju prsutu ili sir.

Ako imas mogucnosti treba da vodis racuna sta unosis u sebe i treba da se zapitas kada vidis ovakav neki proizvod koji nude daleko ispod normalne cene. Sta fali tom prsutu od 12 eura za kilogram, ako je kg svezeg industrijskog svinjskog mesa od buta u Lidlu recimo 10eura, od cega prave taj prsut, kakve svinje i cime je obradjen, kakvog je ukusa itd.
Ne znam u čemu bi mogla bit razlika u istom proizvodu s istim imenom?
Jedino u skupljem pakovanju i skupljoj trgovini.

Ne znam u čemu bi mogla bit razlika u istom proizvodu s istim imenom?
Jedino u skupljem pakovanju i skupljoj trgovini.
Cabernet siuvignon jednog prozivodjaca nije isto kvalitetan, miris, ukus, buke kao drugog. Od jednog ti mucnina a na drugom uzivas. Isto tako i za prsut.
Nisu oni koji imaju novca da plate to i placaju budale, veruj mi, probaj hamon od 80 eura po kg, videces drasticnu razliku u odnosu na taj od 5 eura, pitaces se koja bre ja go.v.na jedem...
Nisu budale ljudi koji vise placaju organik ili free run jaje nego industrijsko (farmirano) jaje, nisu budale ljudi koji placaju organik povrce u odnosu na ono sa masivnih farmi itd.

Odoh.

Back