Caffe "Kod čika Švarcija"

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Imam 16 godina, visok sam 185cm, s tezak 80kg. Treniram rukomet pet godina pa sam resio malo da krenem u teretanu. Ako ima neko da mi da neki dobar trening program sa kojim se postizu dobri rezultati ili bar da postavi link na kome se nalazi. Trazio sam dosta po internetu ali nisam zadovoljan onim sto sam nasao. :confused:
Hvala unapred. :razz:

Uf bre ljudi, ugasi se forum...dobro leto je, ko sad vezba (i ko kuca po netu:))

Evo jednog pitanja, ako ima nekog vezbaca ovde: zna li neko kakav trening, preparati ili nesto trece je dobro za snagu. Znaci gradjom sam vrlo zadovoljan, samo bih zeleo sto drasticnije da povecavam snagu (naravno ako se otd toga jos malo ukrupnim ne smeta, ali mi je snaga u prvom planu). Kako ojacati mnogo, ima li neko iskustva sa tim? (inace ni sad nisam uopste slab)
Poz

zzzzzzz:
Uf bre ljudi, ugasi se forum...dobro leto je, ko sad vezba (i ko kuca po netu:))

Evo jednog pitanja, ako ima nekog vezbaca ovde: zna li neko kakav trening, preparati ili nesto trece je dobro za snagu. Znaci gradjom sam vrlo zadovoljan, samo bih zeleo sto drasticnije da povecavam snagu (naravno ako se otd toga jos malo ukrupnim ne smeta, ali mi je snaga u prvom planu). Kako ojacati mnogo, ima li neko iskustva sa tim? (inace ni sad nisam uopste slab)
Poz
Ako već uzimaš, najbolji ti je kreatin, mada možeš i lavu da uzmeš. Dobijaš i snagu i masu, mada ti je volja i voljni trening najbolji za dobijanje snage kao i rad sa partnerom, gde ideš na probijanje težine sa partnerom, koji ti skida težinu npr u benđu kada teg ide na fore a sam ga spuštaš da osetiš težinu. Tada stavljaš 10 do 20 posto više od tvog maksimuma. I u svakoj vežbi tako. Pozz

Hmm..shta sam nauchio..pa u svakom sluchaju prochitao sam mnogo toga i imam mnogo vishe saznanja o BBu uopshte,iako i sada mogu reci da ne znam nishta(ali kako sam pre ovoga bio dibidus neobaveshten sada sam excelent!).Dosta toga mi josh uvek nije jasno oko suplemenata,da li se tretiraju kao hemija odnosno da li imaju ikakve shtetne posledice,prvenstveno mislim na whey i dekstrozu.Prochitao sam negde da je whey=surtka,a isto tako sam prochitao i nemoj piti surutku bolje kupi visokoprocentni (ili tako neshto) whey.Pa ako je to jedno te isto onda kakva je razlika??! Onda za dekstrozu sam chuo da je piju dijabetichari i da nije zdrava itd,itd..
takodje sam uvideo i veliku vaznost pravilne ishrane kao i odmora potrebnog mishicima

Whey(sto na engleskom znaci surutka) NIJE isto sto i surutka koju mozes da kupis na pijaci. Ta surutka je prepuna laktoze(mlecnog secera) sa jako malim procentom proteina koji tebi zapravo treba.
Suplement koji se zove "Whey protein" je skoro cist protein koji je izvucen iz te surutke i samim tim mnogo, mnogo pogodniji za ono sto ti treba, a to je cist protein koji se brzo vari i brzo "hrani" misice koji su iscrpljeni nakon vezbanja.

Dekstroza je naziv za grozdjani secer, to je potpuno isto sto i glukoza. Glukoza je najprostiji secer C6H12O6 koji se izuzetno brzo vari. Ako je secer nije isto sto i beli fafinisani secer(onaj koji imas u kuhinji). Svi ugljeni hidrati koje jedemo, pasta, ****, hleb, pirinac, krompir, rafinisani secer ce se tokom vremena pretvoriti u glukozu. Sta ce nam glukoza?
Nas organizam koristi glukozu i kiseonik na napravi ATP. ATP je laicki receno energija. Bilo da trepces, mislis, trcis, dises, plivas, pricas ti koristis ATP(energiju).
Znaci glukoza je veoma BRZ izvor energije. Tu ima jedna caka, sva energija koja ostane ne iskoricena ce ici u zalihe -- salo.
Znaci zakljucak je sledeci: grozdjani secer(dekstrozu) jedino uzmati kada je energija hitno potrebna. Energija je hitno potrebna kada su misici iscrpljeni i treba im "hrana" znaci nakon treninga.

Sa sumiramo Whey protein(izvor amino kiselina koji se ugradjuju u misice) i dekstroza(izvor energije) su veoma potrebni i uzuzetno korisni nakon tek zavrsenog treninga za oporavak i rast misica opterecenih na treningu.

Nadam se da je malo jasnije?

Dekstroza smesno jeftina. Za Whey u Srbiji nisam siguran. Zavisi od proizvodjaca, kolicine i nacina dobijanja. Siguran sam da mozes da nadjes puno informacija na netu.

Pod uslovom da treniras kako treba, najvaznije je da unosis dovoljne kolicine proteina MINIMUM 2 grama po kilogramu mase, 3g je po kg mase je pozeljno. Jelovnik(kao i svaki obrok) treba da sadrzi poteine u ugljene hidrate, masti sto uleti.
Namirnice koje su bogate proteinima i koje su stalno na mom jelovniku su sledece:
Sve vrste mesa - piletina, curetina, junetina, prasetina (BEZ MASTI)
Sve vrste ribe - najvise tuna, zatim oslic, losos(relativno jeftin u americi), vecina morskih zivotinja je prepuna proteina
Puno mleka(sa malim procentom masti), puno jaja, puno POSNOG sira, jogurta, pomalo pasulja

Pored proteina izuzetno su vazni ugljeni hidrati koji daju energiju(kalorije)
Slozeni ugljeni hidrati: Pirinac, krompir, pasta, spageti, crni hleb (NE BELI !), zitarice, kukuruz.

Masti u principu treba unosti sto manje, ali tako zvane ne zasicene iliti "dobre" masti nisu stetne. Orasi, kikiriki, riba, maslinovo ulje sadrze ne zasicene masti.

Junk food tipa: beli hlebovi, umaci, peciva, pice, cevapi u somunu, cvarci, lazanje, bureci, kolaci, zasecereni sokovi, cola **** (ne i coca-cola light!), keksi, slatkisi, masni mlecni proizvodi, Mega Mass supplementi, alkohol, itd. - POTPUNO IZBACITI!

Znaci seceri i masti totalno nepozeljni. Jedini secer koji moze da prodje je glukoza i to samo odmah nakon treninga !

Josh malo pitanja

Da li efekat sve gore navedenog ima veze sa nachinom spremanja??
Bilo je na tvu reklama za onaj tiganj koji przi bez masti.Da li je to dobro??
Namirnice koje nikako ne volim zelje,blitva,spanac...Da li su one dobre??
Ocake je posan keks.Da li se on moze jesti kao desert??
Voce...koje i u kojim kolichinama??
I ako si izao u teretanu za vreme shkole,a veruje da jesi,reci mi shta si jeo za doruchak??

Nadovezao bih se na Uroševu priču iz pretposlednjeg posta:
Jeste da je dekstroza posle treninga potrebna kao brz izvor energije, ali veoma je važna zbog toga što naglim porastom nivoa šećera u krvi stimuliše pankreas da luči insulin koji je važan anabolički hormon!!! Što veći skok šećera u krvi, to će biti i visok skok insulina. Naravno, kada bi neka budala progutala kilo dekstroze najverovatnije bi oslepela od šećerne bolesti, ali nadam se da takvih nema ovde na forumu.;)
Kao što već davno napisah, za mišićni rast, osim hrane i treninga, potrebna je i hormonska reakcija(hormon rasta, testosteron, insulin)!
Hormon rasta raste tokom odmora i kada je želudac prazan,..... Tokom treninga testosteron raste, ali i opada posle nekih 50-60min... Ako trening završiš baš u tom periodu i posle kojeg minuta popiješ dekstrozu, dobićeš maksimalan nivo anaboličkih hormona posle treninga. Whey protein je hrana čiji je oblik u tom trenutku najpotrebniji.....
...

Nacin spremanja utice na vitamine i minerale. nacin spremanja namirnica koje su pune proteina, npr. mesa ili jaja nema veze. Ima veze ako je przeno na masti. Pretarano kuvano povrce ce izgubiti nesto vitamina.
Zelje, blitva, spanac su odlicni izvori vitamina i dijetskih vlakana.
Ne znam za taj keks, mada ne bih verovao reci "posni", koliko ima secera? Koliko ima masti?
Dorucak skoro uvek ovsene pahuljice, suvo grozdje, orasi, mleko i whey protein sve pomesano.

Levrone, narano da je hormonski balans veoma vazan. Ja se trudim da pocetnicima objasnim u sto je moguce jednostavnijim terminima

Secam se price iz jednog filma, ne znam tacno koji je film ali ovako glasi prica;

Jedan se zalio kako ne moze da podigne mac. Kako je mac suvise tezak za njega. I cak kad ga podigne, ruke ga zabole koliko treba da ga drzi. Ovaj drugi ratnik mu je jednostavno odgovorio;

"Grow stronger"

Da li mi moze neko dati savet ili sajt gde mogu da vidim objasnjenje kada vezbam i uradim jednu seriju sta da radim izmedju serija da li da se odmaram ili da radim jos neke vezbe? Imam jos ovo pitanje. Npr. dizem teg 40 kg i da li ce mi misici stagnirati ako ostanem na toj tezini a dizem svaki mesec i ne povecavam ili ce mi ostati takva masa? Unapred zahvalan!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back