Bor: Utvara na putu

Cuo sam da je neki bracni par poginuo na tom mestu pre 50 godina, a isto pre dve godine ima vest o bracnom paru koji je poginuo na tom putu Bor Zajecar.
Ja cu veceras kameru da ponesem, mada ne verujem da ce se nesto pojaviti.

Evo opet se sad vratio, ma nema nista bre. :dosadno: Znam da je tamo bio put od Nikoliceva do Zajecara, sigurno se tamo nesto tako desilo pre 50 godina...A sto je zanimljivo grupa ljudi svi prolaze sada tamo traze isto sto i mi. Sviramo jedan drugom hehe. :D

Ovaj"dogadaj"okupirao i RTS!Da li je to nov nacin skretanja paznje narodu od vidljivih svakom,pa i slepom, poskupljenja prehrane ili je prikaza ipak duh poginule mlade od pre 50god!?Navodno njena pojava predvidja skoru auto nesrecu,kaze RTS!
E,sad,ako su neki mladenci izginuli pre 50god na tom putu,zasto do sad niko nije prijavio da vidi utvaru ili se ista nije do sad pojavljivala?I ako se nije vidjala,odakle RTSu informacija da njena pojava predskazuje skoriju nesrecu?:dontunderstand:

Evo opet se sad vratio, ma nema nista bre. :dosadno: Znam da je tamo bio put od Nikoliceva do Zajecara, sigurno se tamo nesto tako desilo pre 50 godina...A sto je zanimljivo grupa ljudi svi prolaze sada tamo traze isto sto i mi. Sviramo jedan drugom hehe. :D

Taj deo do Nikoliceva je izgradjen pre 20-ak godina, kad je poceo da se gradi put, opet suplja prica. Uz to, do Nikoliceva od mesta gde se "pojavila" mlada ima vise od 10 km, valjda je zalutala, 50 godina nije tu bila, nije to malo!

Poslednja izmena:
Има више верзија.

Međutim, za meštane koji žive nedaleko od mesta na kome se ukazala prikaza nema dileme:

- Muma Paduri, Muma Paduri – ponavljali su uplašeno na naše pitanje o čemu se zapravo radi.

Muma Paduri ili Velika (šumska) majka je vila koja se pominje u legendama Vlaha, starosedelaca na ovim prostorima. Ona oličava izuzetnu dobrotu i neizmerno zlo zajedno, a ta dvojnost je, najverovatnije, preuzeta iz samog čoveka, koji svoje emocije i dela prilagođava situacijama. Po verovanju, ona je na hijerarhijskoj lestvici najviša po rangu u vlaškoj mitologiji.

Muma Paduri u svojim akcijama deluje po principu polova - štiti i posebno obožava žene i često je spremna da napakosti muškarcu, koji na bilo koji način kinji njene zaštitnice. Ova vila iz vlaške mitologije je, po verovanju, čisto oliženje ženstvenosti i podseća na Lilit (Crni mesec), koju savremena astrologija vezuje za psihoanalizu.

- Te večeri, kada je na putu viđena utvara, psi su cele noći uplašeno lajali – ispričao nam je jedan od meštana. - Živim na ovoj pojati decenijama, ali nisam zapamtio da su moji kerovi ikada bili tako uplašenni.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:343540-Bor-Laser-zao-duh-ili-sumska-vila

Ovo, ovaj konkretan slučaj je mnogo sumnjiv. Prvo mi je bilo jako čudno da se duh, ili da ga ipak nazovem entitet, pojavi i predstavi tako jasno. To se ne dogadja! Bar koliko ja znam, bar koliko ja iskustva imam. Nema lica, nema tela, nema bidermajera, zaboga. Duh, duša, potiče od ŽIVOG, a ne od belog platna za haljinu i htedoh da dodam i cveća, pa se setih da je i biljka živa. Ali ipak, nisam čula za biljni duh, do sada :)
Duh, a to mnogi zaboravljaju, nije Casper, nije mu zadatak da plaši malu decu pred spavanje. Duh je duša!!! Neće iskočiti pred preplašenog i zapanjenog čoveka i reči buuuu, jednostavno neće. I nema oblik, zapravo, možda i ima sasvim konkretan i odredjen, promenljiv ili nepromenljiv oblik, ali mi, našim čulima, nismo u stanju da to vidimo, čujemo, da opazimo. Zato vidjamo senke, nejasne obrise, kovitlace, nešto što liči na vetar, zatamnjenja u prostoru - i sve to samo na tren, na sekundu ili delić sekunde! Ili vidimo posledice, tipa puknutu čašu. Ali, ne radi ta duša to da bi nas plašila, ili da bi napravila materijalnu štetu, njima materijalno ne znači, ona to radi iz nekih svojih, nama nepoznatih, razloga.
Da li ste se ikada, bar vi koji ste skloni u to poverovati, zapitali koliko zapravo duhova ima oko nas u svakom trenutku, ali nisu imali potrebe da oglase svoje prisustvo? Čemu strah onda??? Oni su tu, da li privremeno, da li povremeno, da li po nekim zadacima, ili izgubljene duše, ili kako već, ali tu su. I čemu onda strah ako nekog slučajno opazimo?
E, stoga mi je ova priča, cela, nekako.... fake. Problem je što će oni koji u postojanje paralelne stvarnosti veruju, nekritički poverovati u sve što im se servira. Dok, opet, oni koji ne veruju, i da sretnu Hrista samog, reći će - Auuuu brate, ala si se ti istripovao, na čemu si, ebote?
A sa druge strane, pitam se kog li će samo jadnika, tj. jadnicu, panduri da optuže da je plašio/la vozače? Krivca, ako krivac postoji, ako cela priča nije izmišljena i podržana od grupe ljudi koja se medjusobno poznaje, sigurno neće naći. Platiće, ako iko plati, onaj ko nije kriv. :roll:

Poslednja izmena:
Ovo, ovaj konkretan slučaj je mnogo sumnjiv. Prvo mi je bilo jako čudno da se duh, ili da ga ipak nazovem entitet, pojavi i predstavi tako jasno. To se ne dogadja! Bar koliko ja znam, bar koliko ja iskustva imam. Nema lica, nema tela, nema bidermajera, zaboga. Duh, duša, potiče od ŽIVOG, a ne od belog platna za haljinu i htedoh da dodam i cveća, pa se setih da je i biljka živa. Ali ipak, nisam čula za biljni duh, do sada :)
Duh, a to mnogi zaboravljaju, nije Casper, nije mu zadatak da plaši malu decu pred spavanje. Duh je duša!!! Neće iskočiti pred preplašenog i zapanjenog čoveka i reči buuuu, jednostavno neće. I nema oblik, zapravo, možda i ima sasvim konkretan i odredjen, promenljiv ili nepromenljiv oblik, ali mi, našim čulima, nismo u stanju da to vidimo, čujemo, da opazimo. Zato vidjamo senke, nejasne obrise, kovitlace, nešto što liči na vetar, zatamnjenja u prostoru - i sve to samo na tren, na sekundu ili delić sekunde! Ili vidimo posledice, tipa puknutu čašu. Ali, ne radi ta duša to da bi nas plašila, ili da bi napravila materijalnu štetu, njima materijalno ne znači, ona to radi iz nekih svojih, nama nepoznatih, razloga.
Da li ste se ikada, bar vi koji ste skloni u to poverovati, zapitali koliko zapravo duhova ima oko nas u svakom trenutku, ali nisu imali potrebe da oglase svoje prisustvo? Čemu strah onda??? Oni su tu, da li privremeno, da li povremeno, da li po nekim zadacima, ili izgubljene duše, ili kako već, ali tu su. I čemu onda strah ako nekog slučajno opazimo?
E, stoga mi je ova priča, cela, nekako.... fake. Problem je što će oni koji u postojanje paralelne stvarnosti veruju, nekritički poverovati u sve što im se servira. Dok, opet, oni koji ne veruju, i da sretnu Hrista samog, reći će - Auuuu brate, ala si se ti istripovao, na čemu si, ebote?
A sa druge strane, pitam se kog li će samo jadnika, tj. jadnicu, panduri da optuže da je plašio/la vozače? Krivca, ako krivac postoji, ako cela priča nije izmišljena i podržana od grupe ljudi koja se medjusobno poznaje, sigurno neće naći. Platiće, ako iko plati, onaj ko nije kriv. :roll:

Poenta?

Poenta je da smatram, iako zapravo zaista verujem da postoje duhovi u ovoj našoj realnosti, da je ova vest lažna. ;)
Isčitala sam celu temu, videh da ima i ovakvih i onakvih mišljenja, čak i dotle da je slika kojom je vest ilustrovana zapravo uslikana na licu mesta. Pa sam nekako pukušala da obuhvatim više aspekata odjednom, a ujedno da obrazložim zašto mislim ono što mislim. :)

Поента је да треба да прочиташ пост. Да је Атакуалпа хтела да своје мисли изложи у једној реченици то би и урадила.

Не мора значити да се појава духа мора састојати у некој сенци, некој слутњи и интуицији и слично.
Они који су имали ту нимало завидну ситуацију да виде тако нешто описују је као реалну. Рецимо тај Јунгов дух кога сам споменуо а који му се указивао имао је свој облик, своје биће, чак и име. ..свој карактер и комуницирао је са њим потпуно реално .. на тај начин да је Јунгу издиктрао дело "Седам проповеди мртвима".

То наравно банално се зове "халуцинација" али ако смо му дали назив, нисмо га тиме и објаснили.

Интересантно да је чак и Шопенхауер посветио један део његових Парерги и пралипомена управо томе... То јест дело" О виђењу духова". А ако неко може да нам појасни о чему се ту ради , онда је то тај филозоф.

Суштина је ,ко разуме, да је извориште како овог опажајног света тако и духова изванпојавни свет ствари по себи али који тада делује на нас не преко чула, већ на друге начине доспева до свести тако да и ти импулси бивају затим обрађени од свих априорних механизама опажања нашег разума поптуно исто као осећаји чула ... што значи да пред собом као резлтат имамо реалну слику нечега иако је извор истог другог порекла него што су то чулни осећаји.

Vidi, Ozi, na temi o duhovima sam našla priču jedne forumašice ( ustvari, mislim da je žensko, ako je muško izvinjavam se ) o duhu devojčice koju je videla ona, ali i njena majka. Dete se žalilo na bol u ruci, a cela scena se odvija pored pruge. Dete prelazi, voz prolazi, a od deteta ni traga ni glasa. Da bi posle čuli od meštana da je neku devojčicu pre nekog vremena, na tom mestu zaista usmrtio voz. Na zadnjoj stranici teme Duhovi je ta priča, lako je naći i pročitati, da ne citiram sada ovde.
Dakle, moja razmišljanja - ili su oni jedna otvorena porodica i sasvim je normalno o tim i takvim stvaria otvoreno pričati ( što pak ne verujem, jer onda ovaj primer sa devojčicom nebi bio tako ekskluzivan, već bi bio jedan od primera ); Ili je stvar malo izmišljena ili pak doradjena, preradjena i učinjena zanimljivijom i neizvesnijom no što jeste ( ne znam, ali ću razgovora radi, poći od pretpostavke da ni ovo nije tako, već da je dogadjaj potpuno istinit i da se zaista tako desio baš kako je opisano ); ili su majka i ćerka imale neki valjan, važan i debeo razlog što su o tome pričale, što su to pominjale i što su došle do zaključka da su videle istog duha. Ova mi je zadnja mogućnost, trenutno, najbliža. Ljudi o tome ne pričaju, čak ni izmedju članova iste porodice. To je tabu, a ko o tome priča odmah je etiketiran i posmatran drugim očima.
Dakle, imale su razlog. Duh je bio centar ili pak vrlo bitan faktor u nekom dešavanju. Isto, postoje priče o iznenadnoj pojavi duha u autu, u neposrednoj blizini tzv. crnih tačaka na kolovozu, i neretko se naknadno ustanovi da je duh spasao vozača i sprečio udes. I još dosta ima sličnih primera, u kojima se duh pojavljuje sa odredjenim oblikom, obučen ( kako tkanina može biti duh, e to niko da mi objasni ), skoro pa da se ne razlikuje od živog čoveka. E, tako nešto može odgovarati onome što pričaš u zadnjem pasusu svog posta. To je onaj duh koji je došao tu, pojavio se tu sa namerom i koga opažamo na način na koji si opisao. To je duh koji je tu zbog nas, zbog čovek koji ga je video!
Malo je takvih primera, ili ih je možda i više, ali ljudi se, kako već rekoh, libe da o tome pričaju.
Više je primera da je duh tu iz nekog drugog razloga i da, možda, i ne uspeva da sakrije svoje prisustvo, iako se trudi. To je duh koji je tu "radi sebe samog", da ne kažem baš - nekim svojim poslom. Nit' me čuva, nit' mi pomaže, nit' mi smeta, istini za volju.
A gde se tu uklapa pojava duha u venčanici, sa bidermajerom, iznad puta? :think: Suviše je jasno prikazan, suviše jasno opisan, da bi bio verovatan. Suviše mi sve to miriše da je neko željan 5 minuta medijske pažnje, ili pak da je cilj upravo ono što se dogadja - veća poseta tom mestu i veći pazar i promet. Može biti, a? ;)
Eto, tako ja mislim. I naglašavam - sve je ovo moje mišljenje, moje lično mišljenje, ne neko pravilo, ili bilo šta skinuto sa neta. Moje mišljenje! :ok:

Back