Bogumilski verski objekti

Raklo bi se da nisi dobro razumeo Dragojevica, nije on pokusavao da negira jeres u Nemanjinoj drzavi, a jos manje u Bosanskoj crkvi, vec je hteo da na ovaj nacin dokaze tezu SPC da u ondasnjoj srpskoj drzavi nije bilo bogumila, a jos manje u Bosni Kulina bana., tj. da bosanski krisjani nisu propovedali dualizam. Svakako, treba imati na umu da se ucenje bugarskih bogumila u odredjenim aspektima razlikovalo od srpskog babunstva, dok su bosanski hriscjani, pridobivsi vrhovno plemstvo za svoje ucenje, u odnosu na do tada odbacivanu strogu hriscansko hijerarhijsko ustrojstvo i nasilje, tj. ratovanje, znacajno izmenilo stvoje poglede, svoje ucenje. Medjutim, svoje gnosisticko-dualisticko ucenje u biti nisu napustali. Patareni, katari, albanezi i dr. su imali razlicita ustrojstva i, naravno, u dobroj meri su se razlikovali od bugarskih bogumila, srpskih babuna ili bosanski kristjana.

Hrastovnik:
Dakle, puno razloga za progon i nas danas, a kamo li u vrijeme Nemanjica.I to ne samo progon pravoslavaca, nego i od islamskih fundamentalista progon bosanskih muslimna koji imaju skoro iste obicaje i vjerovanja mimo vjere propisane islamom. A odakle to vjerovanje i pravoslavcima i muslimanima pa i rimokatolicima u BiH? To je vjerovanje iz narodnog iskustva i zajednickog nam duhovnog naslijedja nasih davnih, zajednickih nam predaka i nekada nam zajednicke vjere.
Koristis pogresnu terminologiju. Ko to vas danas “progoni”?
Drugo, narodni (paganski) obicaji vezani za hriscanstvo, su normalan proces. Cak i u soc. Jugoslaviji, radnicki praznici su imali svoje rituale koji su podsecali na hriscanske (ili paganske). Mnogo znacaja pridajes spoljnim manifestacijama, ritualima, znacajkama.

hogarius, da bolje citas i nakon svega sto sam rekao, nikad mene ne bi nazvao grckim zilotom. A taj tvoj Dragoljub Dragojlović Srpska akademija nauka i umetnosti / Balkanološki institut, Beograd 1987 kaze:
Pre svega, nisam te nazvao grckim zilotom, vec sam zakljucio, na osnovu tvog istupanja, da si zilot, ne grcki, vec zelot jevrejski. Ako si se nasao uvredjenim, izvinjavam ti se.

Drugo, DD nije moj, vec svoj. To sto sam ga citirao, ne zanaci da sam ga prisvojio.

Zakljucak cijele moje price: bogumila nije bilo, bili su poluvjerci, tj. krsteni hriscani koji su vjerovali po istocnom (pravoslavnom) vjerovanju, ali su zadzali neka vjerovanja iz paganstva i paganske obicaje, koji su se i kod pravoslavaca i kod muslimana zadrzali sve do danas. Po vjeri su bili pola hriscani pola pagani.

Naziv bogumili ne odgovara realnost onog i ovog stanja. Pravi naziv je poluvjerci.

Ovdje ces naci odlican primjer kako muslimani fundamentalisti suzbijaju u svom narodu naslijedjene paganske obicaje:

Citat:

Vrhovni muftija i najviši dužnosnik sultana Sulejmana Veličanstvenog – Mehmet Ebu Su’ud Efendi (1490. – 1574.) u jednoj svojoj fetvi osuđuje sve one koji proslavljaju Jurjevo (Đurđevdan) i slične svetkovine, obilježavajući to odmorom, odlaskom na izlete, pripremanjem različitih jela i sl. Ova fetva glasi:

“Pitanje:
Ako neki muslimani i njihove supruge budu obilježavali dane koje inače obilježavaju kršćani, npr. ako ne budu radili nedjeljom, na Božić, Jurjevo i drugim sličnim danima, ponašajući se kao kršćani: odlazeći na izlete, pripremajući posebna jela, i proglašavajući te dane neradnima – kakav je za njih propis u šerijatu?''

Odgovor:

“Ovakvi ljudi smatrat će se nevjernicima sve dok se ne pokaju, obnove vjerovanje i brak. Ako se ne osvijeste, neka se toliko vremena (u originalu nedostaje glagol), dok se ne obavežu da neće uvažavati te dane. To je nevaljalo stanje, da Bog sačuva. Napisao Ebu Su'ud.” [Muhamed Hadžijahić, “Sinkretistički elementi u islamu u Bosni i Hercegovini”,POF, 28-29/1978-9,VOL.28-29, Sarajevo, 1980. godine, str. 302]

Izvor:
Originalni Hrvati, kajkavci, jos pjevaju o slovenskom Jurju

Pravoslavci, pokatoliceni Srbi i muslimani naseg podneblja kidaju sve veze sa svojim istorijskim duhovnim korijenima i postaju ono sto nikad nisu bili. Pravoslavci postaju Grci koji govore "srPskim", pokatoliceni Srbi postaju rimski legionari, a muslimani postaju Arapi koji govore "bosnjackim" jezikom. I medjusobna mrznja sve je jaca i bratska slovenska krv sve se vise proljeva. Sluge tudje i izmecari!

Poslednja izmena:
Ova pogan bradata što je gore izbuljila oči i što je najvjerovatnije zbog vlasti i ubio svoga oca cara Murata je Oliveru kao djevojčicu nasilno odveo u svoj harem, đe je bilo oko 200 žena. Olivera je bila valjda četvrta Sultanija po redu i kažu da je bila izuzetno lijepa. ..... a Oliveru je njen brat Stefan odkupio od Tatara i doveo je kući.
Ne treba preterivati; Bajazit nije na silu odveo Oliveru u harem, vec je Milica, majka Stefanova i Oliverima, dala svoju kcer ne bi li zastitila zemlju od mogucih Bajazitovih osvajanja. Drugo, brat Stefan je napustio bojiste te nije imao mogucnosti ni da se sretne sa Timerlanom i da pregovara o otkupu. Naprotiv, njegova sestra je za trpezom Timura sluzila gola. Kan je tim totalno ponizi do tada nepobedivog sultana.

NickFreak:
На неки начин да јер је Стефан Лазаревић поразио Монголе.
??? Kada i gde?

NickFreak:
Shvatajući svu težinu položaja u kome se nalazi Srbija, kao i činjenicu da od njegove umnosti i hrabrosti zavisi sudbina srpskog naroda, Stefan Lazarević je vrlo brzo uvideo da moć jednog vladara ne leži samo u veštini rukovanja mačem, iako je kao ratnik ostao nepobeđen za čitave svoje vladavine duge gotovo četiri decenije. Stefanov biograf i savremenik, učeni Konstantin Filosof, naročito napominje da se despot upravljanju državom najviše učio i naučio od sultana Bajazita za koga je vojevao na Rovinama 1395, Nikopolju 1398, u Bosni 1399. i Angori 1402. godine.

I upravo je Angorska bitka istorijska prekretnica i za Stefana, Lazarevog sina, i za njegovu otadžbinu. Nakon ovog krvavog … gde od cara Jovana VII Paleologa dobija titulu despota, ... itd.
Nema istorijske prekretnice, vec samo odlaganje pada srpske drzave za narednih nekoliko (pet) decenija. Mudrostima vladanja je ucio pre svega od svoje majke Milice, koja je do njegovog punoletstva, tj. 16. godine vodila drzavne poslove. Zasto se ustrucavas da kazes da je Stefan bio otomanski vazal i da je morao da vojuje za svoga zeta i gospodara.

NickFreak:
Стефан Лазаревић … умро је као непоражен ратник у боју , на жалост без потомства!
Nacionalni romantizam. Ni u jednom boju Stefan nije bio pobednik, vec njegov zet Bajazit, a u bici kod Angore je zajedno sa svojim zetom bio porazen. Naravno, zaboravio si da se jos u toku borbe protiv Tamerlana, Stefan sa svojom preostalom vojskom povukao, ili kako neki istoricari kazu pobegao. To se ne moze nazvati pobedom, to je poraz bez obzira sto se blagovremeno povukao sa bojnog polja i opstao zahvaljujuci sto se Timerlan bavio progonom Bajazita i pljackama po Anadoliji, kao i njegovim pripremama da krene u osvajanje Kine.

Hrastovnik:
Zakljucak cijele moje price: bogumila nije bilo, bili su poluvjerci, tj. krsteni hriscani koji su vjerovali po istocnom (pravoslavnom) vjerovanju, ali su zadzali neka vjerovanja iz paganstva i paganske obicaje, koji su se i kod pravoslavaca i kod muslimana zadrzali sve do danas. Po vjeri su bili pola hriscani pola pagani.

Naziv bogumili ne odgovara realnost onog i ovog stanja. Pravi naziv je poluvjerci.

Ovdje ces naci odlican primjer kako muslimani fundamentalisti suzbijaju u svom narodu naslijedjene paganske obicaje:

Citat:
Vrhovni muftija i najviši dužnosnik sultana Sulejmana Veličanstvenog – Mehmet Ebu Su’ud Efendi (1490. – 1574.) u jednoj svojoj fetvi osuđuje sve one koji proslavljaju Jurjevo (Đurđevdan) i slične svetkovine, obilježavajući to odmorom, odlaskom na izlete, pripremanjem različitih jela i sl. Ova fetva glasi:

“Pitanje:
Ako neki muslimani i njihove supruge budu obilježavali dane koje inače obilježavaju kršćani, npr. ako ne budu radili nedjeljom, na Božić, Jurjevo i drugim sličnim danima, ponašajući se kao kršćani: odlazeći na izlete, pripremajući posebna jela, i proglašavajući te dane neradnima – kakav je za njih propis u šerijatu?''

Odgovor:

“Ovakvi ljudi smatrat će se nevjernicima sve dok se ne pokaju, obnove vjerovanje i brak. Ako ….,POF, 28-29/1978-9,VOL.28-29, Sarajevo, 1980. godine, str. 302]

Izvor:...
Sve jacim uticajem nosilaca islamskog fundamentalizm ovakvo ispiranje sjecanja na istorijske korijene muslimana ubrzano napreduje. … ne smiju da obiljezavaju Jurjevdan, niti bilo koji njihov naslijedjeni neislamski obicaj od starina.

Slicno ispiranje mozgova i dusa desava i kod nacionalno ostrascenih Srba: na proslavama svojih slava izbacili su citanje tradicionalne Slave, a dovode popove da im citaju neke izmisljene molitvice koje nikakve veze nemaju sa tradicionalnom Slavom. I kod pravoslavaca i kod muslimana sve ove promjene pocinju u godinama pred rat 1990-tih.
Prvo i pre svega, velikim slovima i bojenjem pojedinih reci ili tvrdnje ne izgledas mi upecatljivijim i tacnijim. Nasilan pokusaj do dokazes nesto sto nije odgovor na moj prethodni post.

Rekoh, suvise, tj. preterano govoris o spoljnim ritualima, manifestacijama cime pokusavas da dokazes da bogumili nisu postojali, vec nekakvi poluverci. Pri tome ne navoids u cemu je sutina ucenja poluveraca, ili poluneveraca, i u cemu se sastojalo to “ispiranje mozgova i dusa” osim u citanju ove ili one molitve? Dokazima da muslimani praznuju djurdjev dan ne dokazujes da boumila nije bilo. Drugo, ja sam ti citira DD ne da bi dokazao da su postojali bogumili, vec da bih ti ukazao da se SPC i srpska istorigrafika snazno napreze da dokaze da bogumila, odnosno babuna, odnosno kristjana nije bilo ni od korova. :rtfm:
Uzgred, u kojim delovima Srbije ili Bosne se Djurdjev dan izgovara jurjevdan?

hogarius: Prvo i pre svega, velikim slovima i bojenjem pojedinih reci ili tvrdnje ne izgledas mi upecatljivijim i tacnijim. Nasilan pokusaj do dokazes nesto sto nije odgovor na moj prethodni post.

Uvijek se markirala glavna misao teksta, podvlacenjem ili drugom bojom teksta.

hogarius: Rekoh, suvise, tj. preterano govoris o spoljnim ritualima, manifestacijama cime pokusavas da dokazes da bogumili nisu postojali, vec nekakvi poluverci.

Rituali su vidljivi elementi unutrasnje duhovne sadrzine covjekovog JA. Za poluvjerce postoje pisani i materijalni istorijski dokazi. Za bogumile postoje samo tvrdnje bez ikakvih dokaza.

hogarius: Pri tome ne navoids u cemu je sutina ucenja poluveraca, ili poluneveraca, i u cemu se sastojalo to “ispiranje mozgova i dusa” osim u citanju ove ili one molitve?

Hrastovnik: Zakljucak cijele moje price: bogumila nije bilo, bili su poluvjerci, tj. krsteni hriscani koji su vjerovali po istocnom (pravoslavnom) vjerovanju, ali su zadzali neka vjerovanja iz paganstva i paganske obicaje, koji su se i kod pravoslavaca i kod muslimana zadrzali sve do danas. Po vjeri su bili pola hriscani pola pagani..

Evo ti dokaz da sam ti vec rekao.Bice da ti i ne citas sadrzinu poruke, no samo gledas izgled slova!

Hogarijus:Dokazima da muslimani praznuju djurdjev dan ne dokazujes da boumila nije bilo. Drugo, ja sam ti citira DD ne da bi dokazao da su postojali bogumili, vec da bih ti ukazao da se SPC i srpska istorigrafika snazno napreze da dokaze da bogumila, odnosno babuna, odnosno kristjana nije bilo ni od korova.

Ti imas samo raznorazne tvrdnje da su bogumili postojali, a dokaza nemas ni jednog. Ja imam i pokazujem dokaze da ih nije bilo: bogumili ne bi cuvali i ne bi praktikovali srbske (slovenske) predhriscanske obicaje.

hogarijus: Uzgred, u kojim delovima Srbije ili Bosne se Djurdjev dan izgovara jurjevdan?

Osnovni preduslov da se raspravlja o narodu je poznavati taj narod. Ti o Bosni i zapadnom dijelu Srbije ama bas nista ne znas, jer da znas, takva neuka pitanja uopste ne bi postavljao.

Stalno ti treba ponavljati i ponavljati i ponavljati... i tako samrajuci sagovornika nastojis odrzati svoju tvrdnju. Prava gebelska skola!

Poslednja izmena:
prsteng.jpg

"Trebinje, 26.05.2010 - Pronađen neobičan pečatni prsten

Pečatni prsten, možda najstariji na području Trebinja, pronađen je ispod jednog stećka tokom istraživanja nekropole u selu Domaševo.Stručnjaci iz Muzeja Hercegovine pretpostavljaju da je taj prsten pripadao nekom srednjovjekovnom vlastelinu ovoga kraja. Iako je veoma star, pečat po konfiguraciji i obliku dosta podsjeća na pečate savremenog doba, sa štitom kao dominantnim heraldičkim znakom u sredini i na njemu modifikovanim slovom, a pretpostavlja se da je u pitanju T jer se to područje ranije nazivalo Travunija. Oko štita je iluminacija, a u narednom ukrasnom obruču su šestokrake zvijezde.Poznato je još da se jedan od kneževa iz sela Domaševo zvao Tomaš, po kojem je, najvjerovatnije Domaševo i dobilo ime (Tomaševo - Domaševo), pa slovo T asocira i na to iako u Muzeju Hercegovine kažu da je ovaj vladar i za standarde srednjeg vijeka gospodario isuviše malom teritorijom da bi mu bio potreban pečat.

Pitanja je mnogo, a na njih stručnjaci iz Muzeja Hercegovine zasad nemaju odgovore jer, kako navode, i oni sami se pitaju da li je prsten pripadao pokojniku ili ga je i on od nekoga naslijedio kao dio porodične imovine.Za preciznija istraživanja je potrebno mnogo novca, a da nije tako, uzimanjem najsitnijih čestica sa prstena bi se moglo doći čak i do podataka o čovjeku koji ga je posjedovao, o materijalu u koji se utiskivao pečat i o drugim detaljima.Inače, stručnjaci Muzeja Hercegovine su tokom proteklog mjeseca radili istraživanja podloge crkve i stećaka u selu Domaševo. U pitanju je izuzetno atraktivna nekropola sa 122 stećka, od čega je 85 u obliku ploče, a 37 u obliku sanduka. Ukupno 15 ukrašenih stećaka su veoma monumentalni i neobični, pa nekropola sama po sebi ne djeluje kao seosko groblje, makar ono bilo i iz srednjeg vijeka.

Stručnjaci Muzeja Hercegovine sa žalošću konstatuju da je za mnoge projekte zaštite isuviše kasno te da sada moramo uložiti mnogo rada i novca da bi se spasao barem onaj minimum koji je ponegdje ostao, kao što je nekropola u selu Domaševo."

Izvor fotografije i teksta:
http://www.bosona.ba/ba/Default.aspx

prsteng.jpg

Ovako okrenut znak predstavlja ljetni solsticij, pocetak ljeta, Vidovdan

prsteng.jpg

Znak u ovom polozaju: zimsli solsticij, pocetak zime: rodjenje Malog Boga, Bozica ,Svarozica

rumiroslav001.jpg

Na vrhu prve strane Miroslavljevog jevandjelja je isti znak kao na nadjenom prstenu u okolini Trebinja i na nekim masonskim keceljama.[/QUOTE]

190678621a2e.jpg

Kazu da je ovo od bosanskih vladara. Obratimo paznju na sterlicom obiljezeni znak na grbu: isti znak kao na Miroslavljevom jevandjelju, isti kao na nadjenom prstenu.

articlepagemainehowukim.jpg

Ovaj znak prihvatili su i moderni masoni kao svoj solarni simbol stupa Jahina iz Solomonovog hrama (Boaz, kao simbol ljetnog solsticija je desno obiljezen slovom B)

Ovaj prilog je je jos jedan dokaz da su Srbi izvan Nemanjine drzave nastavili da slobodno ispovijedaju svoju hriscansko-predhriscansku vjeru, bas kao i knez Miroslav i bosanski vladari. Zajednicki solarni simboli to potvrdjuju.

00018g.jpg

Isti narod, ista vjera, isti simboli: simbol na stecku br. 3 isti je kao na nadjenom pecatnom prstenu kod Trebinja, isti kao simbol na prvoj strani Miroslavljevog jevandjelja, isti kao na grbu bosanskih vladara. Ni simboli na ostalim steccima ne zaostaju za tim simbolom.

Bogumila u Bosni nije bilo, niti su oni graditelji stecaka.

Poslednja izmena:
Hrastovnik:
Uvijek se markirala glavna misao teksta, podvlacenjem ili drugom bojom teksta.
Puno knjiga procitah, ali nigde nisam video slova koja se po velicini razlikuju od teksta, ili boldovana/podvucena i u raznim bojama, osim u naslovima i podnaslovima. Mozda je to slucaj sa knjigama koje ti citas.

Hrastovnik:
Rituali su vidljivi elementi unutrasnje duhovne sadrzine covjekovog JA.
Ohoho, da li? Ili su rituali pomocno sredstvo za “ispiranje mozga”. Rituali su prisutni u svim oblastima covecjeg zivota. Jao ga se covejem JA ako su to odraz “duhovne sadrzine coveka”. Onda je to jadna sadrzina.

Hrastovnik:
Za poluvjerce postoje pisani i materijalni istorijski dokazi. Za bogumile postoje samo tvrdnje bez ikakvih dokaza.
Jos ne videh da si za to pruzio dokaze, osim sto si citirao Dusanov zakonik.

hogarius:
Pri tome ne navoids u cemu je sutina ucenja poluveraca, ili poluneveraca, i u cemu se sastojalo to “ispiranje mozgova i dusa” osim u citanju ove ili one molitve?
Hrastovnik:
Zakljucak cijele moje price: bogumila nije bilo, bili su poluvjerci, tj. krsteni hriscani koji su vjerovali po istocnom (pravoslavnom) vjerovanju, ali su zadzali neka vjerovanja iz paganstva i paganske obicaje, koji su se i kod pravoslavaca i kod muslimana zadrzali sve do danas. Po vjeri su bili pola hriscani pola pagani..

Evo ti dokaz da sam ti vec rekao.Bice da ti i ne citas sadrzinu poruke, no samo gledas izgled slova!
Moracu da ti poverujem na rece, jer je tvoj tekst obojen, a pored toga to je tvoj “Zakljucak cijele tj. tvoje price”.

Hrastovnik:
Ti imas samo raznorazne tvrdnje da su bogumili postojali, a dokaza nemas ni jednog. Ja imam i pokazujem dokaze da ih nije bilo: bogumili ne bi cuvali i ne bi praktikovali srbske (slovenske) predhriscanske obicaje.
Ti bi, ipak, morao malo da razmislis pre nego sto se ovako neistinito oglasavas. Ovo sto ti navodis nicim ne potkrepljujes, osim golom tvrdnju. Prvo, morao bi da znas da bogumilstvo ne potice iz Srbije. Kad bi znao korene bogumilstva i karakteristike njihovog verovanja, onda bi drugacije razgovarali. Ali ti ocigledno ne citas ono sto ti se kaze, tj. pise, vec se ponavljas, ponavljas svoje kvazi argumente, jer ti tako zakljucujes.

hogarijus:
: Uzgred, u kojim delovima Srbije ili Bosne se Djurdjev dan izgovara jurjevdan?
Hrastovnik:
Osnovni preduslov da se raspravlja o narodu je poznavati taj narod. Ti o Bosni i zapadnom dijelu Srbije ama bas nista ne znas, jer da znas, takva neuka pitanja uopste ne bi postavljao.
Ja sam Srbin i govorim srpskim jezikom. Znam da se u Srbiji ne pise i ne govori za Djurdjev dan - jurjev dan, za Djordja - Jorje, za djubre – jubre, itd. To ne moze biti srpski jezik, osim ako ti ne govis nekim drugim srpskim, recimo zilotskim.

[
Hrastovink:
Stalno ti treba ponavljati i ponavljati i ponavljati... i tako samrajuci sagovornika nastojis odrzati svoju tvrdnju. Prava gebelska skola!
Ovo dovoljno govori ko si i sta si. Nepogresiva legitimacija.

Posto ti imas specijalne izvore o tome ko su poluverci, tj. poluneverci, kao i nepobitne dokaze da bogumili nisu nikada postojali, ja cu dati jedan, zapravo dva teksta, ne bi li ipak nesto shvatio

A) What we know of the Bogomils comes from S Kozma in the tenth century writing Against the Heretics and Euthymius Zygademus in the twelfth century. Certain heretical sects in Russia carried on their tradition. Bogomil is a translation into Slavonic of “Massaliani,” the Syrian name of the sect corresponding to the Greek Euchites. Bogomils and Massaliani are equated in thirteenth century Slavonic documents. Another name was Pavlikeni (Paulicians). The Cathars and Patarenes, the Waldenses, the Anabaptists, and, in Russia, the Strigolniki, Molokani and Dukhobortsi, have all been identified with the Bogomils or connected with them.
( …. )
The founder of the Bogomils was supposed to have been one Bogumil, a “Manichæan” of the time of the Bulgarian emperor, Peter (927-968). The Slavonic sources say the sect was founded by one Bogumil or Jeremiah, that he was a Manichaean, and had six apostles, all with Slavonic names. It is transparent Slavic mythologizing, unless Bogomil took his name from the sect, rather than the reverse. If the founder was Jeremiah, the notion might take the religion back to the Essenes who were fond of Jeremiah because he spoke of putting the covenant in men’s hearts.

The doctrine was spread far and wide by peripatetic mendicant preachers. The religion spread along the mountain chains of central Europe, starting from the Balkans and continuing along the Carpathian Mountains, the Alps and the Pyrenees. In 1004, Bogomil beliefs were being taught in Russia by a man called Adrian. Leontie, bishop of Kiev imprisoned him. In 1125, the Church in the south of Russia had to combat another heresiarch named Dmitri. The Church in Bulgaria also tried to extirpate Bogomilism. When Innocent III called for the attack on the Albigenses, he tried to persuade the eastern churches to do the same against the Bogomils, so he clearly saw a connexion. They had spread to Serbia but Stephen Nemanya, king of Serbia expelled them, and they sought refuge in Bosnia. At the end of the twelfth century, Kulin, the civil ruler of Bosnia (1168-1204) embraced the heresy, and 10,000 of his subjects converted.

Some went to Italy, where they were called Patarenes, “Rag-pickers.” A street in Milan was called Via Patari. It was the rag market, and the industrious Cathars collected waste rags to make paper and to weave shoddy fabrics—both weaving and papermaking were crafts they were associated with. They influenced Gregory VII in his attempts at reforming the Church. Later popes thought it a better policy to get rid of its critics.
In the fifteenth century, the Bosnian king, Thomas, was converted to the Catholic Faith, but the severe edicts which he issued against his former coreligionists were powerless against the faith. The Cathari, 40,000 in number, left Bosnia and passed into Herzegovina (1446). The Patarenes were persecuted for centuries by the Hungarian emperors until the Moslem Turks put a stop to it in the second half of the fifteenth century. The Bogomiles opted then to convert to the gentler religion of Islam. That is why modern Bosnians are Moslems. Once they were Bogomiles, called by the fifteenth century Turks, Christians!

Nadam se da ti je sada znatno jasnija situacija ko su bogumili.. Naredni tekst ce ti dati nepobitan dokaz iz sredine iz koje su bogumili nastali.

B) Drugi je teks o Presbiteru Kosmi, bugarskom svesteniku koji je napisao uputstvo monasima o bogumulistvu.

PRESBYTER COSMAS'S SERMON
(Pages follow in this specific order, because for the moment we skip the original Bulgarian text).

...Now it so happened in the Bulgarian land that in the time of the Orthodox Tsar Peter there was a priest by the name of "Bogomil" /beloved of God/. But to tell the truth he was "not beloved of God." He was the first to teach heresy in the Bulgarian land, which error I shall describe urther on.... Externally these heretics are like sheep: meek, humble and quiet; they appear pale from their hypocritical fasting. They don't utter excessive words, they don't laugh loudly and are not inquisitive; they avoid the glance /of others/, and on the outside they do everything so as not to be distinguished from orthodox Christians. But internally they are wolves and predators, as the Lord said. When people see such humility, thinking that they are Orthodox and capable of showing the way to salvation, they approach them and question them regarding salvation of the soul. And they, like the wolf that wants to seize the sheep, pretend to sigh at first and answer humbly, and when they preach they act as if they were in heaven. And when they see a person who is simple and ignorant, it's there they sow the weeds of their teaching, reviling the rules passed down to the holy churches, about which I shall talk further on....

/After comparing the Bogomils to the antichrist, Cosmas warns against associating with them, quoting Christ: "By their fruits ye shall know them/" and threatening: "Every tree that doesn't bear fruit is cut down and cast into the fire."/

But they are worse than devils. Devils fear Christ's cross, but the heretics cut them up and make tools from them. Devils fear the image of Christ painted on a wooden panel, but the heretics do not bow to icons, calling them idols. Devils fear the relics of God's righteous /saints/, not daring to approach the caskets in which lie the priceless treasure, given to Christians for their deliverance from all sorts of misfortune. But the heretics jeer at them, and they make fun of us when they see us bowing to them and asking for their help, because they have forgotten the Lord's words: "Believe in me, and the deeds I do you will do, and even greater." And not wishing to give praise to the saints, they revile the divine miracles which the relics of the saints accomplish through the power of the Holy Spirit, and they say: "Miracles are not accomplished through the Divine Will, but rather the Devil does them to deceive people." And they babble lots more about them, shaking their heads like the Jews, who crucified Christ....

In error they say about the cross: "Why should we bow to it? Because the Jews crucified God's Son on it, the cross is more hateful to God." Thus they teach their people to hate it and not bow to it, saying: "If someone killed the tsar's son with the tree, can it be dear to the tsar? It's the same with the cross and God."

...What do they say about Holy Communion? That Communion was not created by God's command, nor is it — as you say — Christ's body, but it is like any simple flour. Nor (they say) did Christ create the liturgy: "Therefore we do not honor it." 0 what blindness and thickheadedness! Tell me, godless heretic, why did the Lord say to the apostles, when he was giving them bread: "Take ye and eat, for this is my body, which will be broken for you, for the forgiveness of sins;" and in like manner, when he was holding the chalice in his most pure hand, and giving it to his disciples he was saying: "Drink from this all of you, for this is my blood, which will be shed for many."

...You say that it wasn't the apostles who gave us the liturgy and communion, but John Chrysostom. But from Christ's incarnation to John more than 300 years passed. Can God's churches have been without the liturgy and communion for so many years? Didn't the Apostle Peter create a liturgy which the Romans preserved until now, as did James, the Lord's brother? What apostle or righteous one taught you heretics to reject the law given to Moses by God? What untruth did you find in the prophets, so that you defame them and don't accept the books written by them? How can you pretend to love Christ, and yet reject the prophecies about Him by his holy prophets? For the prophets said nothing on their own, but as the Holy Spirit commanded them, so did they prophesy for us. If you don't believe these words — that God once spoke through the mouths of prophets — listen to what the holy apostles say about the prophets. And if you don't believe the apostles, you are the most unbelieving of pagans.... They don't accept Abraham, God's friend, and Daniel and the sons of Hagar, and the other prophets, whom even the ferocious wild animals fear, and the fire turns dark. They dishonor John the Forerunner, Dawn of the Great Sun, calling him Forerunner of Antichrist — him whom the Lord called greater than all the saints.... And besides all that evil, the cursed ones don't honor the most glorious and pure Mother of our Lord Jesus Christ, but they say much drivel about her. It's impossible to write their words and abominations in this book....

And the heretics, hearing what the Apostle Paul had to say about idols — that it is not proper to subject oneself to gold or silver /idols/ created by human skill -- the cursed ones think this refers to icons. So from that saying they found reason — when alone — not to bow to icons, but out of fear of other men they go to church and kiss the cross and icons. But we have been told by others who have turned from them to our true faith, that they say: "We do all this for the sake of other men, but not with our hearts, while secretly we conceal our faith."

...Many do not know what their heresy is and think of them as people suffering for the truth, who will receive some reward from God for their chains and prison. But they should hear what Paul has to say, that those who suffer but do not suffer lawfully will not be crowned. For even if they have suffered greatly, how can anyone cherish people who call the Devil the creator of man and all divine creation, while in their great ignorance some make him a fallen angel, and others the dishonest steward.5 And these words are cause for laughter in those who have intelligence....

And what word of the scriptures have they not perverted? What have they not defamed in this God-created world? They direct their blasphemies not only toward the earth, but toward the heavens, saying that everything is according to the will of the Devil: the sky, the sun, stars, air, earth, man, churches, crosses, and every divine thing they attribute to the Devil, and simply everything that moves on the earth -- with and without a soul — they call the Devil's. Having heard the parable in the gospels about the two sons, they consider Christ the older son, and the
165

younger one who deceived his father they consider the Devil, and they call him "Mamon," and they call him the creator and builder of the things of the earth. And he commanded men to marry, to eat meat, and to drink wine. And while simply defaming everything of ours, they consider themselves heavenly dwellers, and people who marry and live in this world they call the "servants of Mamon."

See, brothers, how much the Devil has defeated them! They reject holy baptism, being disgusted by baptized children. If they happen to see young children, they are repulsed as if by some foul stink. They turn away and spit. But they themselves are a stink to angels and to men. And if they should lie, calling themselves "Christians" — as is their wont — don't believe them, for they are liars like their father the Devil! And how can they call themselves "Christians," when they don't have priests to baptize them, when they don't make the sign of the cross, when they don't sing priestly hymns and don't respect priests? But if there is somewhere a priest who has fallen into their faith, then he has totally rejected ours. If some one of them keeps it, it is from fear of our earthly rulers, /for/ his mind and love are far from the law passed down to the holy churches.

They teach their people not to submit to their rulers; they malign the rich; they hate the tsar; they mock their local chiefs; they blame the nobility; they consider those who work for the tsar hateful to God; and they command every servant not to serve his master. But on this account, in order to shame these shameless heretics, let us recall for Christlovers the words and teachings of the apostles and prophets that the tsars and boyars are appointed by God.

Posle ovog teksta nadam se da ti je situacija sasvim rasvetljena.

B) Drugi je teks o Presbiteru Kosmi, bugarskom svesteniku koji je napisao uputstvo monasima o bogumulistvu.

PRESBYTER COSMAS'S SERMON
(Pages follow in this specific order, because for the moment we skip the original Bulgarian text).

...Now it so happened in the Bulgarian land that in the time of the Orthodox Tsar Peter there was a priest by the name of "Bogomil" /beloved of God/. But to tell the truth he was "not beloved of God." He was the first to teach heresy in the Bulgarian land, which error I shall describe urther on.... Externally these heretics are like sheep: meek, humble and quiet; they appear pale from their hypocritical fasting. They don't utter excessive words, they don't laugh loudly and are not inquisitive; they avoid the glance /of others/, and on the outside they do everything so as not to be distinguished from orthodox Christians. But internally they are wolves and predators, as the Lord said. When people see such humility, thinking that they are Orthodox and capable of showing the way to salvation, they approach them and question them regarding salvation of the soul. And they, like the wolf that wants to seize the sheep, pretend to sigh at first and answer humbly, and when they preach they act as if they were in heaven. And when they see a person who is simple and ignorant, it's there they sow the weeds of their teaching, reviling the rules passed down to the holy churches, about which I shall talk further on....

/After comparing the Bogomils to the antichrist, Cosmas warns against associating with them, quoting Christ: "By their fruits ye shall know them/" and threatening: "Every tree that doesn't bear fruit is cut down and cast into the fire."/

But they are worse than devils. Devils fear Christ's cross, but the heretics cut them up and make tools from them. Devils fear the image of Christ painted on a wooden panel, but the heretics do not bow to icons, calling them idols. Devils fear the relics of God's righteous /saints/, not daring to approach the caskets in which lie the priceless treasure, given to Christians for their deliverance from all sorts of misfortune. But the heretics jeer at them, and they make fun of us when they see us bowing to them and asking for their help, because they have forgotten the Lord's words: "Believe in me, and the deeds I do you will do, and even greater." And not wishing to give praise to the saints, they revile the divine miracles which the relics of the saints accomplish through the power of the Holy Spirit, and they say: "Miracles are not accomplished through the Divine Will, but rather the Devil does them to deceive people." And they babble lots more about them, shaking their heads like the Jews, who crucified Christ....

In error they say about the cross: "Why should we bow to it? Because the Jews crucified God's Son on it, the cross is more hateful to God." Thus they teach their people to hate it and not bow to it, saying: "If someone killed the tsar's son with the tree, can it be dear to the tsar? It's the same with the cross and God."

...What do they say about Holy Communion? That Communion was not created by God's command, nor is it — as you say — Christ's body, but it is like any simple flour. Nor (they say) did Christ create the liturgy: "Therefore we do not honor it." 0 what blindness and thickheadedness! Tell me, godless heretic, why did the Lord say to the apostles, when he was giving them bread: "Take ye and eat, for this is my body, which will be broken for you, for the forgiveness of sins;" and in like manner, when he was holding the chalice in his most pure hand, and giving it to his disciples he was saying: "Drink from this all of you, for this is my blood, which will be shed for many."

...You say that it wasn't the apostles who gave us the liturgy and communion, but John Chrysostom. But from Christ's incarnation to John more than 300 years passed. Can God's churches have been without the liturgy and communion for so many years? Didn't the Apostle Peter create a liturgy which the Romans preserved until now, as did James, the Lord's brother? What apostle or righteous one taught you heretics to reject the law given to Moses by God? What untruth did you find in the prophets, so that you defame them and don't accept the books written by them? How can you pretend to love Christ, and yet reject the prophecies about Him by his holy prophets? For the prophets said nothing on their own, but as the Holy Spirit commanded them, so did they prophesy for us. If you don't believe these words — that God once spoke through the mouths of prophets — listen to what the holy apostles say about the prophets. And if you don't believe the apostles, you are the most unbelieving of pagans.... They don't accept Abraham, God's friend, and Daniel and the sons of Hagar, and the other prophets, whom even the ferocious wild animals fear, and the fire turns dark. They dishonor John the Forerunner, Dawn of the Great Sun, calling him Forerunner of Antichrist — him whom the Lord called greater than all the saints.... And besides all that evil, the cursed ones don't honor the most glorious and pure Mother of our Lord Jesus Christ, but they say much drivel about her. It's impossible to write their words and abominations in this book....

And the heretics, hearing what the Apostle Paul had to say about idols — that it is not proper to subject oneself to gold or silver /idols/ created by human skill -- the cursed ones think this refers to icons. So from that saying they found reason — when alone — not to bow to icons, but out of fear of other men they go to church and kiss the cross and icons. But we have been told by others who have turned from them to our true faith, that they say: "We do all this for the sake of other men, but not with our hearts, while secretly we conceal our faith."

...Many do not know what their heresy is and think of them as people suffering for the truth, who will receive some reward from God for their chains and prison. But they should hear what Paul has to say, that those who suffer but do not suffer lawfully will not be crowned. For even if they have suffered greatly, how can anyone cherish people who call the Devil the creator of man and all divine creation, while in their great ignorance some make him a fallen angel, and others the dishonest steward.5 And these words are cause for laughter in those who have intelligence....

And what word of the scriptures have they not perverted? What have they not defamed in this God-created world? They direct their blasphemies not only toward the earth, but toward the heavens, saying that everything is according to the will of the Devil: the sky, the sun, stars, air, earth, man, churches, crosses, and every divine thing they attribute to the Devil, and simply everything that moves on the earth -- with and without a soul — they call the Devil's. Having heard the parable in the gospels about the two sons, they consider Christ the older son, and the
165

younger one who deceived his father they consider the Devil, and they call him "Mamon," and they call him the creator and builder of the things of the earth. And he commanded men to marry, to eat meat, and to drink wine. And while simply defaming everything of ours, they consider themselves heavenly dwellers, and people who marry and live in this world they call the "servants of Mamon."

See, brothers, how much the Devil has defeated them! They reject holy baptism, being disgusted by baptized children. If they happen to see young children, they are repulsed as if by some foul stink. They turn away and spit. But they themselves are a stink to angels and to men. And if they should lie, calling themselves "Christians" — as is their wont — don't believe them, for they are liars like their father the Devil! And how can they call themselves "Christians," when they don't have priests to baptize them, when they don't make the sign of the cross, when they don't sing priestly hymns and don't respect priests? But if there is somewhere a priest who has fallen into their faith, then he has totally rejected ours. If some one of them keeps it, it is from fear of our earthly rulers, /for/ his mind and love are far from the law passed down to the holy churches.

They teach their people not to submit to their rulers; they malign the rich; they hate the tsar; they mock their local chiefs; they blame the nobility; they consider those who work for the tsar hateful to God; and they command every servant not to serve his master. But on this account, in order to shame these shameless heretics, let us recall for Christlovers the words and teachings of the apostles and prophets that the tsars and boyars are appointed by God.

Posle ovog teksta nadam se da ti je situacija sasvim rasvetljena.

Bosna nije Bugarska, a i taj prezviter Kozma nije Bog, nego samo tuzitelj kao i ostali inkvizitori. Ko zeli inkvizitorima da vjeruje, to je stvar njegovog osjecaja za pravdu.

Poslednja izmena:
Puno knjiga procitah, ali nigde nisam video slova koja se po velicini razlikuju od teksta, ili boldovana/podvucena i u raznim bojama, osim u naslovima i podnaslovima. Mozda je to slucaj sa knjigama koje ti citas.[/QUO****
Ovo nije naucno djelo, ovo je obicno caskanje u dokolici,Ovo nisu knjige iz stamparije, ovo je INTERNET i za markiranje teksta postoje mogucnosti, pa ko voli, nek izvoli.

Ohoho, da li? Ili su rituali pomocno sredstvo za “ispiranje mozga”. Rituali su prisutni u svim oblastima covecjeg zivota. Jao ga se covejem JA ako su to odraz “duhovne sadrzine coveka”. Onda je to jadna sadrzina.

Jadna i jeste, a ti ako to ne primjecujes, zaista si jadan.

Jos ne videh da si za to pruzio dokaze, osim sto si citirao Dusanov zakonik.

Zar to nije dokaz? Pa freska iz Arilja, pa stecci? Pa kanoni 6. vaseljenskog sabora? Zar to nisu dokazi?

Moracu da ti poverujem na rece, jer je tvoj tekst obojen, a pored toga to je tvoj “Zakljucak cijele tj. tvoje price”.

tvoja sloboda, tvoj izbor.
Ti bi, ipak, morao malo da razmislis pre nego sto se ovako neistinito oglasavas. Ovo sto ti navodis nicim ne potkrepljujes, osim golom tvrdnju. Prvo, morao bi da znas da bogumilstvo ne potice iz Srbije. Kad bi znao korene bogumilstva i karakteristike njihovog verovanja, onda bi drugacije razgovarali. Ali ti ocigledno ne citas ono sto ti se kaze, tj. pise, vec se ponavljas, ponavljas svoje kvazi argumente, jer ti tako zakljucujes.

Tebe su tako naucili i ti tako vjeruj. Ja imam svoj mozak i sagledavam cinjenicno stanje u globalu.

Ja sam Srbin i govorim srpskim jezikom. Znam da se u Srbiji ne pise i ne govori za Djurdjev dan - jurjev dan, za Djordja - Jorje, za djubre – jubre, itd. To ne moze biti srpski jezik, osim ako ti ne govis nekim drugim srpskim, recimo zilotskim.

Vi u Srbiji duze bili ste pod Nemanjicima i tamo su mnogo vise zatrveni slovenski predhriscanski tragovi. Sa Srbima van Srbije stvar je drugacija.

Zar ne znas, jadan, da je Juraj slovensko ime od Jarilo, Jurili, slovenski, dakle i srbski bog proljeca i ljeta? Djordje se medju Srbima udomacilo od grckog Georgije. Svima je jasno da je grcki georgije zamijenio starijeg Jarila, a grcko Georgije znaci zemljoradnik, ratar. Jarilo je jara, vrucina, zega.Tukni se malo u celenku i pocni misliti svojom vlastitom, a ne tudjim glavama.
[Ovo dovoljno govori ko si i sta si. Nepogresiva legitimacija.
Posto ti imas specijalne izvore o tome ko su poluverci, tj. poluneverci, kao i nepobitne dokaze da bogumili nisu nikada postojali, ja cu dati jedan, zapravo dva teksta, ne bi li ipak nesto shvatio

A) What we know of the Bogomils comes from S Kozma in the tenth century writing Against the Heretics and Euthymius Zygademus in the twelfth century. Certain heretical sects in Russia carried on their tradition. Bogomil is a translation into Slavonic of “Massaliani,” the Syrian name of the sect corresponding to the Greek Euchites. Bogomils and Massaliani are equated in thirteenth century Slavonic documents. Another name was Pavlikeni (Paulicians). The Cathars and Patarenes, the Waldenses, the Anabaptists, and, in Russia, the Strigolniki, Molokani and Dukhobortsi, have all been identified with the Bogomils or connected with them.
( …. )
The founder of the Bogomils was supposed to have been one Bogumil, a “Manichæan” of the time of the Bulgarian emperor, Peter (927-968). The Slavonic sources say the sect was founded by one Bogumil or Jeremiah, that he was a Manichaean, and had six apostles, all with Slavonic names. It is transparent Slavic mythologizing, unless Bogomil took his name from the sect, rather than the reverse. If the founder was Jeremiah, the notion might take the religion back to the Essenes who were fond of Jeremiah because he spoke of putting the covenant in men’s hearts.

The doctrine was spread far and wide by peripatetic mendicant preachers. The religion spread along the mountain chains of central Europe, starting from the Balkans and continuing along the Carpathian Mountains, the Alps and the Pyrenees. In 1004, Bogomil beliefs were being taught in Russia by a man called Adrian. Leontie, bishop of Kiev imprisoned him. In 1125, the Church in the south of Russia had to combat another heresiarch named Dmitri. The Church in Bulgaria also tried to extirpate Bogomilism. When Innocent III called for the attack on the Albigenses, he tried to persuade the eastern churches to do the same against the Bogomils, so he clearly saw a connexion. They had spread to Serbia but Stephen Nemanya, king of Serbia expelled them, and they sought refuge in Bosnia. At the end of the twelfth century, Kulin, the civil ruler of Bosnia (1168-1204) embraced the heresy, and 10,000 of his subjects converted.

Some went to Italy, where they were called Patarenes, “Rag-pickers.” A street in Milan was called Via Patari. It was the rag market, and the industrious Cathars collected waste rags to make paper and to weave shoddy fabrics—both weaving and papermaking were crafts they were associated with. They influenced Gregory VII in his attempts at reforming the Church. Later popes thought it a better policy to get rid of its critics.
In the fifteenth century, the Bosnian king, Thomas, was converted to the Catholic Faith, but the severe edicts which he issued against his former coreligionists were powerless against the faith. The Cathari, 40,000 in number, left Bosnia and passed into Herzegovina (1446). The Patarenes were persecuted for centuries by the Hungarian emperors until the Moslem Turks put a stop to it in the second half of the fifteenth century. The Bogomiles opted then to convert to the gentler religion of Islam. That is why modern Bosnians are Moslems. Once they were Bogomiles, called by the fifteenth century Turks, Christians!

???

Nadam se da ti je sada znatno jasnija situacija ko su bogumili.. Naredni tekst ce ti dati nepobitan dokaz iz sredine iz koje su bogumili nastali.

Molim te da mi rimokatolicke i grcke inkvizitore ne navodis kao izvor dokaza o postojanju bogumila u Srbiji i u Bosni.Oni lazu i kad se Bogu mole i sve sto su u proslosti radili, radili su nama o glavi.

Poslednja izmena:
Dokazi da ne postoje bogumili su nazivi planina Perun(????), Velez (???), pa imena “Medonja” za volove (ima ih i dvonoznih), pa postojanje “poseka”, pa slavljenja Vrbice od strane muslimana, itd. itd. Sjajni dokazi, nema sta.

A, tek stecci koji tebi i drugim kvazi istoricarima sluze kao dokaz da bogumila nije bilo, ozbiljnim i renomiranim istoricarima oni sluze kao dokaz da ih je bilo.

Freska iz Arilja - dokaz da bogumili nisu postojali???? To bi trebalo da znaci da freske iz Vatikana dokazuju da je katolicanstvo jedino ispravna vera i da je papa predstavnik boga na zemlji! Mislim, to jsu tvoje teorije sta sve moze da posluzi kao verodostojan dokaze.

Dalje, sklon si falsifikovanju i podmetanju (ili je u pitanju neznanje, brzopletost ili nesto trece), pa kada smo raspravljali o Nemanjinom katolicanstvu i prelasku na pravoslavlje, ti si izraz “junasa” preve da se radi o mladicu do dvadesetak godina. Medjutim, u istom spisu o zivotu svetog Simeona, odakle ti crpis svoje sveznanje, u Komentaru III, stoji:

“9) јуноша, српскословенски yноша, узраст од двадесет треће до четрдесет четврте године (в. у наведеној студији Ђорђа Сп. Радојичића, "Седам чинова" драме људског живота, стр. 351; в. и напомену 1. уз ово поглавље).”

Dakle, namerno si precutao ovo jedino ispravno tumacenje, vec si podmetnu neistinu, falsifikat.

Inace i samo Zitije Simeonovo je tezak falsifikat. Tako, na primer, Nemanja je u Nisu pristupio caru Manojlu bosonog i gologlav, dosavsi sagnute glave pred njegovim tronom, kleknu smerno, ponizno poljubio zemlju ispred cara i predade svoj mac caru kao dokaz svoje poniznosti i poslusnosti. Naravno, to je samo jedan detalj. Poljubac Nemanje u kosu je jos jedno ponizenje, ali i znak da je prihvatio izvinjenje. Taj dogadja je u Zitiju napisan potpuno na pogresan nacin, tj. da je Nemanja pristupio caru ponosno i uzdignute glave. Maltene Manojlo se poklonio Nemanji.

Hrastovnik:
Ovo ucenje bosanskih krstjana, koje lukavi nemanja naziva jereticima, a Dusan Silni poluvjercima ih zove, poslije od jednih lazno i od drugih pogresno nazvanih bogumilima, ni po cemu se ne razlikuje od ucenja Pravoslavne Crkve, osim sto nisu priznavali vlast Carigradske patrijarsije, niti su ih zanimali carigradski crkveni propisi kao npr. ovi dole citirani:
A, kako bi ih ti nazvao? Zar bogumili, babuni, kristjani, patareni, katari i ostali nisu bili jeretnici za katolike i za pravoslalvce. To sto ih je neko nazivao jeretnicima ili poluvjercima, ne znaci da nisu bili bogumili. Uz to, oni su se i te kako razlikovali od ucenja ondasnje pravoslavne crkve.

Hrastovnik:
Bosna nije Bugarska, a i taj prezviter Kozma nije Bog, nego samo tuzitelj kao i ostali inkvizitori. Ko zeli inkvizitorima da vjeruje, to je stvar njegovog osjecaja za pravdu.
Ovo sto si izrekao ni pas s maslom ne bi progutao. Ko je uopste govorio sta je Bosna, a sta Bugarska, niti da je "taj prezviter Kozma Bog." Naravno da nije bog, ali ne uobrazavaj, ni ti nisi bog, ni ti nisi sveznalica. Taj Kozma je bio pravoslavni svestenik, savremenik bogumila, pisac uputstva za monahe i nije se bavio optuzbama osim sto je bogumile nakaradno karakterisao i anatemisao. To sto ti tvrdis je cista izmisljotina, tvoja masta. Drugo, zasto bi covek tebi verovao, a ne ucenim inkvizitorima, i kakav je tvoj osecaj za pravdu? I koga su to inkvizitori optuzivali, ako ne jeretnike, krivoverce, tj. bogumile, patarene, kristjane, katare, itd.????

hogarius:
Puno knjiga procitah, ali nigde nisam video slova koja se po velicini razlikuju od teksta, ili boldovana/podvucena i u raznim bojama, osim u naslovima i podnaslovima. Mozda je to slucaj sa knjigama koje ti citas.
Hrastovnik:
Ovo nije naucno djelo, ovo je obicno caskanje u dokolici,Ovo nisu knjige iz stamparije, ovo je INTERNET i za markiranje teksta postoje mogucnosti, pa ko voli, nek izvoli.
Ko je tebi rekao da su u pitanju “naucne” knjige. Pismen covek je pismen i na INTERNETU.

Hogarius:
Hrastovnik:
Jadna i jeste, a ti ako to ne primjecujes, zaista si jadan.
I ne samo da si ohol, vec si i opako nevaspitan.

Hrastovnik:
Zar to nije dokaz? Pa freska iz Arilja, pa stecci? Pa kanoni 6. vaseljenskog sabora? Zar to nisu dokazi?
Nisu. Na to sam gore opsirnije odgovorio.

Hrastovnik:
Tebe su tako naucili i ti tako vjeruj. Ja imam svoj mozak i sagledavam cinjenicno stanje u globalu.
Ipak, savetujem ti da se potrudis da procitas i domace i strane istoricare o temi bogumilstva, babunstva, kristjanstva, Bosanske crkve, patarenstva, katarstva. Mnogo neznanja iskazujes i ponavljas jedne te iste kvazi dokaze.

Hrastovnik:
Zar ne znas, jadan, da je Juraj slovensko ime od Jarilo, Jurili, slovenski, dakle i srbski bog proljeca i ljeta? Djordje se medju Srbima udomacilo od grckog Georgije. Svima je jasno da je grcki georgije zamijenio starijeg Jarila, a grcko Georgije znaci zemljoradnik, ratar. Jarilo je jara, vrucina, zega.Tukni se malo u celenku i pocni misliti svojom vlastitom, a ne tudjim glavama.
Ti ocigledno ne razumes smisao i duh srpskog jezika. Ti nisi razumeo sta sam ti rekao, vec teras svoje kao Svaba tra-la-la. Bavis se slovenskim imenima, a ne znas ni srBski.

Hrastovnik:
Molim te da mi rimokatolicke i grcke inkvizitore ne navodis kao izvor dokaza o postojanju bogumila u Srbiji i u Bosni.Oni lazu i kad se Bogu mole i sve sto su u proslosti radili, radili su nama o glavi.
A koje izvore ti izvoljevas? Odakle si izvukao podatak da je postojala “grcka inkvizicija”?

Imam utisak, zapravo duboko verujem da svi lazu kad se bogu mole. Jer ne mole se zato sto su ispravni, miroljubivi, iskreni, vredni, vec zato sto su gresili, lagali, psovali, krali, ubijali, silovali, itd. itd.
:rtfm:

Dokazi da ne postoje bogumili su nazivi planina Perun(????), Velez (???), pa imena “Medonja” za volove (ima ih i dvonoznih), pa postojanje “poseka”, pa slavljenja Vrbice od strane muslimana, itd. itd. Sjajni dokazi, nema sta.

A, tek stecci koji tebi i drugim kvazi istoricarima sluze kao dokaz da bogumila nije bilo, ozbiljnim i renomiranim istoricarima oni sluze kao dokaz da ih je bilo.

Freska iz Arilja - dokaz da bogumili nisu postojali???? To bi trebalo da znaci da freske iz Vatikana dokazuju da je katolicanstvo jedino ispravna vera i da je papa predstavnik boga na zemlji! Mislim, to jsu tvoje teorije sta sve moze da posluzi kao verodostojan dokaze.

Dalje, sklon si falsifikovanju i podmetanju (ili je u pitanju neznanje, brzopletost ili nesto trece), pa kada smo raspravljali o Nemanjinom katolicanstvu i prelasku na pravoslavlje, ti si izraz “junasa” preve da se radi o mladicu do dvadesetak godina. Medjutim, u istom spisu o zivotu svetog Simeona, odakle ti crpis svoje sveznanje, u Komentaru III, stoji:

“9) јуноша, српскословенски yноша, узраст од двадесет треће до четрдесет четврте године (в. у наведеној студији Ђорђа Сп. Радојичића, "Седам чинова" драме људског живота, стр. 351; в. и напомену 1. уз ово поглавље).”

Dakle, namerno si precutao ovo jedino ispravno tumacenje, vec si podmetnu neistinu, falsifikat.

Inace i samo Zitije Simeonovo je tezak falsifikat. Tako, na primer, Nemanja je u Nisu pristupio caru Manojlu bosonog i gologlav, dosavsi sagnute glave pred njegovim tronom, kleknu smerno, ponizno poljubio zemlju ispred cara i predade svoj mac caru kao dokaz svoje poniznosti i poslusnosti. Naravno, to je samo jedan detalj. Poljubac Nemanje u kosu je jos jedno ponizenje, ali i znak da je prihvatio izvinjenje. Taj dogadja je u Zitiju napisan potpuno na pogresan nacin, tj. da je Nemanja pristupio caru ponosno i uzdignute glave. Maltene Manojlo se poklonio Nemanji.

A, kako bi ih ti nazvao? Zar bogumili, babuni, kristjani, patareni, katari i ostali nisu bili jeretnici za katolike i za pravoslalvce. To sto ih je neko nazivao jeretnicima ili poluvjercima, ne znaci da nisu bili bogumili. Uz to, oni su se i te kako razlikovali od ucenja ondasnje pravoslavne crkve.

Ovo sto si izrekao ni pas s maslom ne bi progutao. Ko je uopste govorio sta je Bosna, a sta Bugarska, niti da je "taj prezviter Kozma Bog." Naravno da nije bog, ali ne uobrazavaj, ni ti nisi bog, ni ti nisi sveznalica. Taj Kozma je bio pravoslavni svestenik, savremenik bogumila, pisac uputstva za monahe i nije se bavio optuzbama osim sto je bogumile nakaradno karakterisao i anatemisao. To sto ti tvrdis je cista izmisljotina, tvoja masta. Drugo, zasto bi covek tebi verovao, a ne ucenim inkvizitorima, i kakav je tvoj osecaj za pravdu? I koga su to inkvizitori optuzivali, ako ne jeretnike, krivoverce, tj. bogumile, patarene, kristjane, katare, itd.????

A kako su u zemlji toj i latinski jereji, to se po volji božjoj udostoji da u hramu tom primi i latinsko krštenje.

A kad se vratio otac njegov u stolno mesto,(9) opet se udostoji da primi drugo krštenje iz ruku svetitelja i arhijereja(10) usred srpske zemlje, u hramu svetih i sveslavnih i vrhovnih apostolâ Petra i Pavla,(11) idući za vladikom svojim pastirom Hristom, kao što Pismo kaže: "Sisao si mleko iz obeju dojki",(12) tj. izvršilac je Staroga i Novoga zaveta.

Dok se tako hranio u blagoverju i bogočašću roditeljâ svojih,(13) roditelji njegovi pažahu na dete, ne znajući božje tajne i pučine milosrđa koja će biti na njemu(14) - da će on carovati nad zemaljskima i da će se na nebesima nastanjivati sa anđelima.(15)
III

A kad je odrastao do mladićstva,(1) i primio čest otačastva svojeg, po imenu Toplicu, Ibar i Rasinu i zvane Reke,(2) uvek protivni đavo ne prestajaše nanositi napasti Pravednome, i ožalošćavaše ga braćom njegovom,(3) a ne znađaše, bezumni, da se za trpljenje napasti trostruki venac pletaše na glavi Pravednoga.(4) Jer na gnev zbog prevare ne pomišljaše nego, odvrgav zlobu đavolju u napadanju braće njegove, staraše se kako će ugoditi Gospodu i tvoriti pred njim ugodna dela.(5)

Jesam zamijenio rijeci otrok sa rijecju junosa. Moj kiks! U zurbi covjek i glavu izgubi, a kamo li da ne napise jedno, a mislio je drugo.

Medjutim, ti si tvrdio da se Nemanja ponovo krstio (primio pravoslavlje) kad je imao 30 godina. Pa da vidimo:

" A kad je odrastao do mladicstva primio je cest otacastva svojeg..."

Pa nabraja Toplicu, Ibar i Rasinu i zvane Reke. Pa opet kaze u komentaru:
" Bašić je do ºro~iinï kako stoji u originalu, preveo sa: do mladićstva. Otrok, prema podacima u srpskim rukopisima, je uzrast od petnaeste do dvadeset druge godine. U čitavom ljudskom životu srednjovekovni ljudi sagledavali su sedam perioda, sedam razdoblja (vidi o tome: Đorđe Sp. Radojičić, "Sedam činova" drame ljudskog života. Prema Šekspiru i starim srpskim rukopisima, u njegovoj knjizi Tvorci i dela stare srpske književnosti, Titograd, 1963, str. 349-352)
.

Otrok je dakle uzrast od 15 -22. godine zivota i Nemanja je vec dobio neke dijelove Srbije na upravljanje. Da je u to vrijeme Nemanja bio rimokatolik, zar bi mogao dobiti vlast nad ovim srbskim oblastima?

A kad je primio pravoslavno krstenje? Evo i to pise:

"A kad se vratio otac njegov u stolno mesto..."

Dakle se njegov otac vratio u Srbiju prije Nemanjine 15. godine, prije no sto je Nemanja postao otrok, tj. prije nego sto je usao u dob izmedju 15-22. godine.

I kad se krstio Nemanja? U 30. godini (kako ti tvrdis) ili kao djecak kako se da dokazati iz ovog Nemanjinog zitija?

Sad nemam vremena, zurim, pa cemo o ostalom drugi put.

Poslednja izmena:

Pises predugacke monologe, a ovo treba da bude dijalog.

Treba da znas da o bogumilima u Srbiji i u Bosni u narodu ne postoji nikakvo sjecanje, niti su ikada pronadjeni bilo kakvi pisani ili materijalni dokazi postojanja bogumila. O poluvjercima postojje dokazi u ariljskoj Crkvi, u Dusanovom zakoniku i u Bosni stecci kao dokazi predhriscanske religije Srba kao Slovena. Postoje i pisani bosanski izvori kao povelje bosanskih vladara i epitafi sa stecaka. Svi nabrojani dokazi negiraju postojanje bilo kakvih patarena, albinezana ili bogumila u onom smislu u kojem ih rimokatolicki izvori optuzujuci opisuju.
Jos uvijek postojeci zajednicki tradicionalno-religijski obicaji pravoslavaca, rimokatolika i muslimana, kao i toponimi svjedoce o nekadasnjoj jednoj istoj vjeri danasnjih stanovnika Bosne, a ta vjera je je prije primanja hriscanstva bila obozavanje Sunca, a po primanju hriscansta to su bili hriscani pravoslavnog vjeroispovijedanja Simvola Vjere sa cuvanjem mnogih vjerskih obicaja iz predhriscanske vjere. U Bosni su se po primanju krstenja zvali krstjani.

Da su u vrijeme dolaska Turaka u Bosnu vjernici Crkve Bosanske bili bogumili, bilo bi bogumila i u vrijeme dolaska Austrougarske pa sve do danas. Oni koje su Turci zatekli, bili su i za vrijeme Turaka sve do dolaska Austrougarske, samo su neki od njih za turskog vremena presli na islam.

Poslednja izmena:
Pises predugacke monologe, a ovo treba da bude dijalog.
To su sve utuci na tvoje netacno i nekorekno podmetanje falsifikovanih “dokaza”.

Treba da znas da o bogumilima u Srbiji i u Bosni u narodu ne postoji nikakvo sjecanje, …
Zaista ti se cudim koliko neozbiljno istupas. Trebalo bi da znas da je bogumile u Srbiji, odnosno ondasnjoj Raskoj, Nemanja ocistio “ognjem i macem”, a Bosna kao drzava prestala je da postoji 1463. godine. U njoj se oni nisu zvali “bogumili”, vec kristjani, a crkva - Bosanska crkva. Uz to, prihvatio ti ili ne, cinjenica je da su brojni bosanski bogumili islamizovali. Ta islamizacija je trajala veoma dugo, prema nekim istoricarima cak i do 250 godina. Od tada pa do danasnjeg dana poteklo je mnogo vode, prosle su mnoge vojske vojske i vladara, da bi se “sacuvala uspomena na bogumile.

Hrastovnik:
niti su ikada pronadjeni bilo kakvi pisani ili materijalni dokazi postojanja bogumila….
" ……Učitelju i načelniku njihovu jezik ureza u grlu njegovu, što ne ispoveda Hrista, sina božjeg.(33)
Knjige njegove nečastive spali,(34) i izagna ga, zapretiv da se nikako ne ispoveda niti pominje trikleto ime.
I sasvim iskoreni tu prokletu veru, da se i ne pominje nikako u državi njegovoj, nego da se slavi jednobitna i nerazdeljiva i životvorna Trojica: Otac i Sin i sveti Duh, svagda i sad i uvek na veke vekova.(35) ... Amin.(36)" (Izvor: Stefan Prvovencani, Sabrani spisi)

Komenntar: Он је непрекидно у молитвама. Ово казивање добар је увод у наредно поглавље, у коме је описана Немањина борба против јеретика (тј. богумила). Велики жупан ће се њима, по речима писца, супротставити управо као заступник правог учења.(SP, Sabrani spisi)

VI KOMENTAR.
"5 ) Војник се и даље владару обраћа церемонијално, као поданик: "усудих се јавити твојој моћи" - мрска ти и триклета јерес - Односи се, према општем мишљењу, на богумилство, које је у ово време доживело свој најпунији процват. Међутим, из онога што о тој јереси говори овај текст, не открива се ни једна богумилска црта. "Јерес" је, напротив, приказана врло конвенционално."
….(SP, Sabrani spisi)

Hrastovnik:
O poluvjercima postojje dokazi u ariljskoj Crkvi, u Dusanovom zakoniku i u Bosni stecci kao dokazi predhriscanske religije Srba kao Slovena. Postoje i pisani bosanski izvori kao povelje bosanskih vladara …
na te tvoje kvazi argumente i dokaze sam vec opsirno odgovori i dokumentova. Ne zelim da se ponavljam, kao sto to ti cinis.

Hrastovnik:
Da su u vrijeme dolaska Turaka u Bosnu vjernici Crkve Bosanske bili bogumili, bilo bi bogumila i u vrijeme dolaska Austrougarske pa sve do danas. Oni koje su Turci zatekli, bili su i za vrijeme Turaka sve do dolaska Austrougarske, samo su neki od njih za turskog vremena presli na islam.
Mozes li ti ista od ovoga da dokazes, recmo, navodjenjem imena renomiranih istoricara. Ili je to tvoje slobodno razmisljanje, sto je ocigledan slucaj.

To su sve utuci na tvoje netacno i nekorekno podmetanje falsifikovanih “dokaza”.

Zaista ti se cudim koliko neozbiljno istupas. Trebalo bi da znas da je bogumile u Srbiji, odnosno ondasnjoj Raskoj, Nemanja ocistio “ognjem i macem”, a Bosna kao drzava prestala je da postoji 1463. godine. U njoj se oni nisu zvali “bogumili”, vec kristjani, a crkva - Bosanska crkva. Uz to, prihvatio ti ili ne, cinjenica je da su brojni bosanski bogumili islamizovali. Ta islamizacija je trajala veoma dugo, prema nekim istoricarima cak i do 250 godina. Od tada pa do danasnjeg dana poteklo je mnogo vode, prosle su mnoge vojske vojske i vladara, da bi se “sacuvala uspomena na bogumile.

http://sr.wikipedia.org/wiki/Црква_босанска
У османским катастарским књигама за Босну од друге половине 15. до краја 16. века, у којима су људи разврстани по верској припадности, упоредо са православнима и католицима, за које се употребљавају називи “гебр” или “кафир” (што значи невјерник), наводи се и назив кристиан. У првим таквим књигама наведена су два-три читава села као кристиани, чији укупан број износи око 700 људи.

Је л` свих 700 прешло на ислам? :per:

У последњим годинама владавине Стефана Томаша дошло је до прогона припадника "цркве босанске" у државним размерама. Део прелази на римокатоличанство, а већина бежи у Херцеговину, код Косача. А онда имамо документ васељенског патријарха где се говори од томе како је Стефан многе од њих обратио у православље, са све њиховим "дједом", тј. епископом.
Дакле још пре доласка Османлија, већина јеретика је обраћена на западну или источну цркву.

Sta je ovo, niko ne kontrira? Zakljucace mi temu, pricajte nesto!

Evo, recimo ja vas pitam otkud golgotski krst na steccima?

0009yy.jpg

Pogledate li stecak br. 7, vidjecete da je iznad velike horizontalne linije mala horizontalna linija. To je tako predstavljen golgotski krst, a ona mala linija iznad predstavlja onu dasku na kojoj je pisalo grckim, latinskim i hebrejskim jezikom: Isus Nazarecani car judejski.

Pogledate li krst na stecku br. 24, vidjecete originalni golgotski krst.

I posto ja pitam, zasto se ne bi neko javi da odgovori kakav je bio stav bogumila prema krstu? :ceka:

kakav je to krst,pravoslavni ?
Ma, pusti Hrastovnika, na jednoj temi tvrdi da su bogumili postojali od Bugarske do Francuske i Spanije i iznosi sijaset "PRO argumenata" u prilog svoje tvrdnje, dok ovde, na ovoj temi, pobija bilo kakvu pomisao da su bogumili igde postojali.Vidis, njemu su glavni dokazi da su bogumili postojali i da nisu postojali ovi crtezi kojima nemilosrdno spamuje.

Ma, pusti Hrastovnika, na jednoj temi tvrdi da su bogumili postojali od Bugarske do Francuske i Spanije i iznosi sijaset "PRO argumenata" u prilog svoje tvrdnje, dok ovde, na ovoj temi, pobija bilo kakvu pomisao da su bogumili igde postojali.Vidis, njemu su glavni dokazi da su bogumili postojali i da nisu postojali ovi crtezi kojima nemilosrdno spamuje.

Nema spamovanja, jer svaki put objasnim novu simboluku nekog stecka sa crteza.

Pokazi tu temu ovdje!

Poslednja izmena:
Stecci nisu bogumilski vjerski objekti, vec objekti pagano-hriscana iz vremena nemanjica poznatih pod imenom poluvjerci.

52982620.jpg

Stecak br. 33 je solarni simbol: obelisk

Poznato je da je obelisk solarni simbol, simbol Sunca. Eto ga na stecku.

Poznato je da u odnosu Zemlje i Sunca postoju 12 vremenskih perioda pod imenom 12 mjeseci: eto je svaki mjesec izbazdaren na obelisku izmedju znakova ^

Poslednja izmena:
ја сам те похвалио за овај пост , међутим око богомила си контраверзан да ли су постојали нису , јесу ли били пагани кажеш јесу!
онда тврдиш да су били Хришћани што се такође зна да јесу!
Ја лично не мислим да су у Босни културу дизали богумили али њихово присуство је забележено за време Кулина бана!
Сад Мирослављево јеванђеље узимаш као украсе богомилске због иконографије и стилизовања слова опште присутно свуда!
Сад откачи реч богумил па се онда користи са полуверцима а не богумилима да би било јасније.
Skace kao skakavac, cas tvrdi jedno cas drugo.Njemu su stecci sve i svja, i dok on tvrdi da oni govore o nepostojanju kristjana u Bosni i Bosanske crkve, odnosno Bogumila u ondasnjoj Srbiji, dotle istoricari tvrde suprotno, tj. da ti spomenici govore o postojanju Bosanske crkve i kristjana i da je sam Kulin ban bio bogumil, tj. kristjan. Sta ces, ili ces verovati Hrastovniku, ili se pomiri da ce postavljati sijaset stecaka, kao on ih jedini ispravno tumaci.

Poslednja izmena:

Back