Bog i Mojsije

A pa nije to vera. verovati uboga znači osloniti se na njega, imati poverenje i raditi opnomšta je on rekao da je dobro raditi. A to kad kažeš ja veruijem u Boga to nije ništa, ne postoji neko takvo osećanje koje bi bilo signal da veruijemo.
Evo kad sebi postavim pitanje veruijem li u Boga ja nemam nikakav osećaj. Ne mogu znati verujem li ili ne, nego gledam šta radim,kao se ponašam i onda iz toga zaključujem da ja ipak verujem u Boga. Ako ja sve svoje životne probleme moram sam da rešim onda ja i ne verujem u Boga, Ali ako se ja kroz život oslanjam na Boga onda u meni ima vere.
ja se oslanjam na čovečnost.
od toga ti život zavisi. niko ne zna šta će biti posle. bog je princip neko ko je tu da te drži čovekom, da ne budemo životinje.
za nekog bog je strah jer veruje ako se ne pridržava napisanog stradaće. za nekog je nada itd.
svi različito osećamo bez obzira šta su pisali drugi o bogu što kao versku knjigu što pojedinačno.
kako ja tebi ne mogu da solim pamet kako ćeš ti osećati, verovati, razumeti tako ni ti meni.
oko vere u boga se samo budale ili fanatici raspravljaju.
a biblija, kuran, talmud, tipitaka, avesta, vede... je druga stvar

Pa naslediti castvo nebesko znači naučiti da vladaš svojim umom, svojim mislima, naučiti da vladaš svojom voljom.
Jer našu volju pokreću nagoni i instinkti, navike, Naše ponašanje određuju naša osećanja.
Gde smo mi kao umovi u toj priči nego smo sluga svojoj prirodi.
Naslediti carstvo nebesko znači uzeti svoj život u svoje ruke i postati gospodar istog.
zanimljivo tumačenje ali mislim da je Isus pod nebeskim carstvom bukvalno mislio na carastvo Božije na Zemlji za koje je verovao da će doći brzo po njegovom vaskrsenju...žetva o kojoj govori u priči o sejaču gde će anđeli žeteoci da razdvoje žito od kukolja (ja sam se naivno nadao da će žeteoci u svakom čoveku da razdvoje dobro od zlog i sačuvaju dobar deo ali je on čovek sam dao tumačenje svoje parabole po kome se radi o razdvajanju zlih od dobrih ljudi i eliminaciji zlih)...jeste Isus zadavao zagonetke ali nije baš toliko filozofirao kao ti..

Али нису се придружили православнима, већ су направили нешто своје.
ipak je to zapad i drugačiji mentalitet ljudi.
u svakom slučaju jedan nemac ili britanac teško da ih vidim pravoslavne.
nemaju oni duhovnost, slobodu, širinu. za njih je veži konja gde ti gazda kaže i ne pitaj se zašto.

Ја нисам постојао нигде у свемиру пре зачећа. Исто као и ти, исто као и сви ми.
Mi smo udi Hristovog tela i samim tim postojimo od kad i on postoji još pre svih vekova bog je u svom umu proživeo sve naše živote , još tada smo rođeni u njemu a u telu živimo ono šta smo proživeli u Božijoj mašti.
Bog je um i za njega ono šta je stvoreno u umu je stvoreno, Duh božiji to posle realizuje u materiji i Bog sam veruje da će duh to uraditi kako treba jer je postavio zakone po kojima duh radi.
Стога си направио велику грешку, поредиш Христа са човеком, тј. упоређујеш створитеља свемира са творевином.
Nisam ja uporedio sebe sa tvorcem nego je tvorac uporedio nas sa sobom rekavši da smo po obrazu božijm stvoreni,
A kao sinovi božiji se rađamo verom da smo kao umovi u potpunosti isti kao i Otac naš nebeski.
Telo je tvorevina a mi kao umovi se rađamo kao sinovi božiji.
Rađamo se, nismo više tvorevina.
I ako si ti stvorenje, onda je to zato što se nisi rodio kao sin božiji. Jer mi koj smo se rodili smo nova tvar nismo telo već um

ipak je to zapad i drugačiji mentalitet ljudi.
u svakom slučaju jedan nemac ili britanac teško da ih vidim pravoslavne.
nemaju oni duhovnost, slobodu, širinu. za njih je veži konja gde ti gazda kaže i ne pitaj se zašto.
Христос је умро за црнце, јапанце, кинезе, британце и све људе света.
Дакле сви они могу да имају ширину јер је Христос умро за цео људски род.

što nelogičnije objašnjenje to ljudi lakše poveruju da je istina... na koji je to način on svojom žrtvom otkupio tvoje i moje grehe? od koga ih je otkupio? kome sam ja to dužan za svoje grehe?

što nelogičnije objašnjenje to ljudi lakše poveruju da je istina... na koji je to način on svojom žrtvom otkupio tvoje i moje grehe? od koga ih je otkupio? kome sam ja to dužan za svoje grehe?
Ma cela konstrukcija je rimska dzastifikacija sto su ga raspeli. Kao Rimljani nista nisu krivi, eto to je sve deo Bozjeg plana...

zanimljivo tumačenje ali mislim da je Isus pod nebeskim carstvom bukvalno mislio na carastvo Božije na Zemlji za koje je verovao da će doći brzo po njegovom vaskrsenju...žetva o kojoj govori u priči o sejaču gde će anđeli žeteoci da razdvoje žito od kukolja (ja sam se naivno nadao da će žeteoci u svakom čoveku da razdvoje dobro od zlog i sačuvaju dobar deo ali je on čovek sam dao tumačenje svoje parabole po kome se radi o razdvajanju zlih od dobrih ljudi i eliminaciji zlih)...jeste Isus zadavao zagonetke ali nije baš toliko filozofirao kao ti..
On je nasledio carstvo zato što je razdvojio žito od kukolja. dobre misli od zlih zbacuvši svoj intelekt sa neba na zemlju svoga uma.
Mi treba da nasledimo carstvo tako što ćemo razdvojiti žito od kukolja u svom umu.
Kada svi ljudi na svetu razdvoje žito od kukolja u svojim umovima doći će carstvo nebesko na zemlju, Hristovo hiljadugodišnje carstvo.

On je nasledio carstvo zato što je razdvojio žito od kukolja. dobre misli od zlih zbacuvši svoj intelekt sa neba na zemlju svoga uma.
Mi treba da nasledimo carstvo tako što ćemo razdvojiti žito od kukolja u svom umu.
Kada svi ljudi na svetu razdvoje žito od kukolja u svojim umovima doći će carstvo nebesko na zemlju, Hristovo hiljadugodišnje carstvo.
bilo bi lepo da je Isus tako razmišljao ali nije..on je sam dao svoje crno belo tumačenje te parabole koje isključuje to što ti pričaš..bolje da je prećutao tumačenje pa da na miru nalazimo viši smisao u njoj

Matej 13,37A on odgovarajući reče im: koji sije dobro sjeme ono je sin čovječij;
Matej 13,38A njiva je svijet; a dobro sjeme sinovi su carstva, a kukolj sinovi su zla;
Matej 13,39A neprijatelj koji ga je posijao jest đavo; a žetva je pošljedak ovoga vijeka; a žeteoci su anđeli.
Matej 13,40Kako što se dakle kukolj sabira, i ognjem sažiže, tako će biti na pošljetku ovoga vijeka.
Matej 13,41Poslaće sin čovječij anđele svoje, i sabraće iz carstva njegova sve sablazni i koji čine bezakonje.
Matej 13,42I baciće ih u peć ognjenu: ondje će biti plač i škrgut zuba.

Bog je postavio zakone života, ukatko ono šta seješ to i žanješ,
I tako mi smo već dovoljno zgrešili da zaslužimo smrt.
Opaštanjem greha mi se izbavljamo od smrti .
I budući da mi nemožemo platiti otkup za naše grehe Hristos je to učinio za nas. Uslov je da se više ne greši i da se čovek okrene činjenju dobra.

što nelogičnije objašnjenje to ljudi lakše poveruju da je istina...
Нема више Јудејца ни Јелина, нема више роба ни слободнога, нема више мушког ни женског, јер сте ви сви један (човјек) у Христу Исусу.
https://pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=sinod&book=48&chap=3
Укидају се све разлике у Христу. Разлике у класама друштва, разлике у полу, разлике у нацијама. Сви су једно у Христу.
Зато се каже да нема ни јудејца ни јелина, јелини су били појам веома образованих људи, а јудеји изабраног народа.
Тога више нема, те поделе не постоје од када је дошао Христос.
na koji je to način on svojom žrtvom otkupio tvoje i moje grehe? od koga ih je otkupio? kome sam ja to dužan za svoje grehe?
Ти ствари гледаш јуридички, није вера тако једноставна, подели се ко је умро за кога и завршимо причу.
Христос је дошао да уради оно што Адам није. Да сједини људску природу са Христом.
Зато је Христос нови Адам.

Mi ne vidimo isto kada čitamo Bibliju.
da li veruješ tvom i mom objašnjenju parabole ili Isusu kad je tumači? valjda on zna šta je hteo da kaže bolje od mene i tebe. A on je rekao sledeće

Matej 13,37A on odgovarajući reče im: koji sije dobro sjeme ono je sin čovječij;
Matej 13,38A njiva je svijet; a dobro sjeme sinovi su carstva, a kukolj sinovi su zla;
Matej 13,39A neprijatelj koji ga je posijao jest đavo; a žetva je pošljedak ovoga vijeka; a žeteoci su anđeli.
Matej 13,40Kako što se dakle kukolj sabira, i ognjem sažiže, tako će biti na pošljetku ovoga vijeka.
Matej 13,41Poslaće sin čovječij anđele svoje, i sabraće iz carstva njegova sve sablazni i koji čine bezakonje.
Matej 13,42I baciće ih u peć ognjenu: ondje će biti plač i škrgut zuba.

https://pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=sinod&book=48&chap=3
Укидају се све разлике у Христу. Разлике у класама друштва, разлике у полу, разлике у нацијама. Сви су једно у Христу.
Зато се каже да нема ни јудејца ни јелина, јелини су били појам веома образованих људи, а јудеји изабраног народа.
Тога више нема, те поделе не постоје од када је дошао Христос.

Ти ствари гледаш јуридички, није вера тако једноставна, подели се ко је умро за кога и завршимо причу.
Христос је дошао да уради оно што Адам није. Да сједини људску природу са Христом.
Зато је Христос нови Адам.
pričaš naučene pričice koje meni nemaju puno smisla umesto da mi daš objašnjenje ako ga imaš..

ne kapiraš, mentalitet je drukčiji. može bog da silazi hiljadu puta ništa neće promeniti.
kao što je u pravoslavlje (srbi) uneto tradicija i običaji naroda.
uzmi primer za badnji dan/veče u našoj zemlji od vojv. do kim se različito obeležava, naravno crkvena suština ne. običaj samo obogaćuje praznik. za nas je to lepo za njih je to žešća paganština (seljana) jer uopšte ne razumeju tu slobodu.

ne kapiraš, mentalitet je drukčiji. može bog da silazi hiljadu puta ništa neće promeniti.
Капирам, али ти ниси разумео да је Христос умро за читав људски род.
Зато га у Јапану на иконама приказују као јапанца, у Африци као црнца.
Он је свачији, јер је умро за људе свих менталитета.
kao što je u pravoslavlje (srbi) uneto tradicija i običaji naroda.
uzmi primer za badnji dan/veče u našoj zemlji od vojv. do kim se različito obeležava, naravno crkvena suština ne. običaj samo obogaćuje praznik. za nas je to lepo za njih je to žešća paganština (seljana) jer uopšte ne razumeju tu slobodu.
Ако мислиш на паљење бадњака, то има малу традицију, тек неких четрдесетак година.
Не кажем да ми се не допада, само да то није нешто што је нека огромна традиција. Бадњак јесте, али чин паљења бадњака испред цркве, није нека вековна традиција.

Ако мислиш на паљење бадњака, то има малу традицију, тек неких четрдесетак година.
Не кажем да ми се не допада, само да то није нешто што је нека огромна традиција. Бадњак јесте, али чин паљења бадњака испред цркве, није нека вековна традиција.
mislim da je čin paljenja badnjaka ritualno odricanje od stare vere u kojoj je hrast bio sveto drvo, a ceo svet je zamišljan kao jedno ogromno drvo u čijem podzemlju su bili jedni bogovi, u predelu stabla drugi a u krošnji treći...nisu trebali da uvode takav običaj...to je ruganje precima i onome u šta su verovali...

pričaš naučene pričice koje meni nemaju puno smisla umesto da mi daš objašnjenje ako ga imaš..
Питање је - да ли је Христос морао да се роди или би се и родио да Адам и Ева нису сагрешили ?
По појединим светим оцима, Христос би се родио чак и да Адам није сагрешио.
Први човек Адам је одбио јединство са Богом. Исто као и Ева.
Бог је желео да цела створена природа оствари јединство кроз Сина, али то је оно што је Адам одбио.
Онда је Бог послао Христа да постане нови Адам, да уради оно што је Адам одбио да уради.
А Адам је одбио заједницу са Богом.
Ниси ми објаснио како ти је нејасна реченица из посланице Галатима ?

Poslednja izmena:
Капирам, али ти ниси разумео да је Христос умро за читав људски род.
Зато га у Јапану на иконама приказују као јапанца, у Африци као црнца.
Он је свачији, јер је умро за људе свих менталитета.

to je vera koja se primila na 1/4 stanovništva. da je umro za sav rod bilo bi 1/1. ne znam ti kao školovan teolog to ne razumeš da svako ima svoja pravila, versku etiku i različite bogove. možda je šintoizam istina, mi to ne znamo. prihvatili smo hrišćanstvo jer se zaprimilo na evropsko tlo.

ima starih običaja i starijih običaja, nije počelo sve od obrenovića
koledari npr

to je vera koja se primila na 1/4 stanovništva. da je umro za sav rod bilo bi 1/1.
Па није он умро аутоматски, тј. није Бог од човека направио робота па да чим Христос умре да сви аутоматски добију вечни живот, ту нема простора за слободу човека.
А љубав човека је да одговори на Божју љубав. Дакле да је слободан да је прихвати.
ne znam ti kao školovan teolog to ne razumeš da svako ima svoja pravila, versku etiku i različite bogove. možda je šintoizam istina, mi to ne znamo. prihvatili smo hrišćanstvo jer se zaprimilo na evropsko tlo.
Не знам како ти као толики познавалац Новог Завета не разумеш да када апостол Павле каже да нема више ни Јудеја ни Јелина он изједначава веома образоване људе свог времена са изабраним Израиљским народом. И све тога више нема у Христу, ни полних разлика, ни класних разлика, ни разлика нација.
То је потпуно јасно речено тако да се не ради о томе ко је школован а ко не, ми овде не причамо о есхатологији нити се дотичемо неких посебно тешких догматских ствари, већ причамо неке основне и базичне ствари.

Питање је - да ли је Христос морао да се роди или би се и родио да Адам и Ева нису сагрешили ?
По појединим светим оцима, Христос би се родио чак и да Адам није сагрешио.
Први човек Адам је одбио јединство са Богом. Исто као и Ева.
Бог је желео да цела створена природа оствари јединство кроз Сина, али то је оно што је Адам одбио.
Онда је Бог послао Христа да постане нови Адам, да уради оно што је Адам одбио да уради.
А Адам је одбио заједницу са Богом.
opet naučena pričica bez objašnjenja...jel vas tako uče na teoologiji da odgovor na važno pitanje dajete novim besmislenim pričicama koje opet bude nova pitanja na koja opet kao odgovr dajete nove pričoice koje nemaju smisla?

Adam nije želeo da odbije jedinstvo s bogom. Prvi put kad je napravio samostalan korak bog ga je zauvek odbacio od sebe i osudio na težak život...šta ti to govori o tom bogu?
Adam i Eva su mitovi jevrejskog naroda..nisu stvarno postojali...Jevrejima je trebao strogi bog koji je ipak na njihovoj strani pa su ga izmaštali...Isus je živeo verujući duboko u tu maštariju i uspeo da iz svega toga izvuče nešto dobro....

opet naučena pričica bez objašnjenja...jel vas tako uče na teoologiji da odgovr na jedno pitanje dajete pričicama koje opet bude nova pitanja na koja opet kao odgovr dajete nove pričoice koje nemaju smisla?
Ја те лепо питам, шта теби није јасно у речима апостола Павла ? Ти си рекао да је то бесмислено. Дакле по теби апостол Павле је бесмислен ?
Да ли је то у реду да називаш речи апостола Павла бесмисленим ?
Adam nije želeo da odbije jedinstvo s bogom. Prvi put kad je napravio samostalan korak bog ga je zauvek odbacio od sebe i osudio na težak život...šta ti to govori o tom bogu?
Наравно да је Адам одбио јединство, раскинуо је јединство са створеном природом, раскинуо је јединство са Богом, раскинуо је јединство са Евом. Тотално раскидање било ког јединства.
Управо то што си написао говори о томе да је Бог љубав јер није створио роботе који немају мозга и не умеју да размишљају. Погрешили су и тако показали да су имали слободу, да нису били предодређени да само слушају Бога и немају могућности за избор.
Дакле, мени све ово говори да су имали избор, и изабрали погрешно. Што је боље од тога да нису створени слободни. Али биће да ипак јесу.
Један од светих отаца је рекао да је Адам био у стању "одојчета", тј. незрелог детета.
Уосталом Адам и Ева се приказују као светитељи, нпр. на неким фрескама као молитвеници пред Христом у дан Страшног Суда.
Adam i Eva su mitovi jevrejskog naroda..nisu stvarno postojali...
Ако сумњаш у све, где је граница сумње ? Шта је оно што је несумњиво ?
Jevrejima je trebao strogi bog koji je ipak na njihovoj strani pa su ga izmaštali...Isus je živeo verujući duboko u tu maštariju i uspeo da iz svega toga izvuče nešto dobro....
Свети оци су јасно и добро говорили да је старозаветни и новозаветни Бог једно исто. Да си прочитао свих пет књига Мојсијевих верујем да би и теби то било јасно. А види се и друго, нпр из књиге о Рути - институционализована брига за сиромашне итд.
Шта рећи када је по Мојсијевом законику сваке 50 године свака земља (осим свештеничке) била враћена првобитном власнику, то још увек не постоји у светским законицима.
У Хамурабијевом законику мушкарац је био фаворизован и платио би глобу ако изврши прељубу, док би се жена бацала да се удави заједно са љубавником у воду.
Стари Завет изједначава мушкарца и жену и не унижава прељубу мушкарца већ предвиђа апсолутно исту казну и за мушкарца и за жену. Што није био чест случај у другим земљама.

Ја те лепо питам, шта теби није јасно у речима апостола Павла ? Ти си рекао да је то бесмислено. Дакле по теби апостол Павле је бесмислен ?
Да ли је то у реду да називаш речи апостола Павла бесмисленим ?

Наравно да је Адам одбио јединство, раскинуо је јединство са створеном природом, раскинуо је јединство са Богом, раскинуо је јединство са Евом. Тотално раскидање било ког јединства.
Управо то што си написао говори о томе да је Бог љубав јер није створио роботе који немају мозга и не умеју да размишљају. Погрешили су и тако показали да су имали слободу, да нису били предодређени да само слушају Бога и немају могућности за избор.
Дакле, мени све ово говори да су имали избор, и изабрали погрешно. Што је боље од тога да нису створени слободни. Али биће да ипак јесу.
Један од светих отаца је рекао да је Адам био у стању "одојчета", тј. незрелог детета.
Уосталом Адам и Ева се приказују као светитељи, нпр. на неким фрескама као молитвеници пред Христом у дан Страшног Суда.

Ако сумњаш у све, где је граница сумње ? Шта је оно што је несумњиво ?

Свети оци су јасно и добро говорили да је старозаветни и новозаветни Бог једно исто. Да си прочитао свих пет књига Мојсијевих верујем да би и теби то било јасно. А види се и друго, нпр из књиге о Рути - институционализована брига за сиромашне итд.
Da te podsetim moje pitanje je bilo sledeće

Блажени Августин је учио да се првородни грех преносио "генетски" тј. преносио се на децу, стога је Христос дошао да спере тај првородни грех.
Такво учење не постоји у православном свету, тј. тај јуридички поглед није тачан.
Још у Старом Завету се јасно и експлицитно каже да ће свако погинути за свој грех. Стога Адамов грех се није преносио са колена на колено па да је Христос то "избрисао" или да је све нас "откупио" од неког.
Христос је ослободио праведнике из Шеола, и отворио рај људима.
Показао је свима нама како ћемо и ми васкрснути својим телом.
Дошао је и говорио је за живота свим људима, тј. не само једном или другом народу.
Испунио је старозеаветна пророчанства.

Back