Bog i Mojsije

pa daj stih i rešiš problem. nađi gde je to Isus stvoren i to kao anđeo posebne vrste.
Da se i ja malo umešam;
Naša tela su stvorena, mi to gledamo kao da smo rođeni od majke i oca ali za boga je sve to tvorevina,
A onda se u to telo u um seje Božije seme kad neko počne da čita Bibliju, čovek poveruje a vera je duhovna voda i tako počne da zaliva to seme u njivi koja je njegov um. Od tog semena se rađa sin božiji, kao um jednog većeg božanskog uma.
Marija je Isusu dala telo, ona nije rodila boga već stvorenje, ali je reč božija rodila sina Božijeg.
Ona je ako se ne varam do 14-ste bila u domu božijem a onda su rešili da je udaju jer se već bila zadevojčila pa su mislili da je bolje da se uda nego da se u domu božijem dese neke neželjene stvari. Tako da je sigurno bila upoznata sa jevrejskin crkvenim knjigama što je i prenela na malog isusa. To božije seme je u njemu rodilo prvorođenog sina božijeg, koji je do vaskrsenja i bio jedinorođeni sin božiji. A kroz njegove reči ( božije seme)koje nalazimo u jevanđeljima i mi se rađamo kao sinovi božiji.
To je jako bitno, razlikovati stvorenja od sinova koji su rođeni od oca.
To je nanovorođenje o kojem govori Nikodimu,
Jer sinovi božiji se ne rađaju od žena nego od oca nanovnim rođenjem.
A neupućeni Mariju smatraju Bogorodicom iako ona sama duhom svetim kaže da će je od sada blaženom zvati svi narodi.
Znači blažena Marija a ne Bogorodica
Za jovana krstitelja Isus kaže da je najveći rođen od žena, a da je najmanji u carstvu nebeskom veći od Jovana.
Znači on Jovana stavlja ispred Blažene marije kao one koji su rođeni od žena,
A to onda znači da su u carstvu oni koji su rođeni od oca. da rođeni od žena ne mogu naslediti carstvo nebesko.

A neupućeni Mariju smatraju Bogorodicom iako ona sama duhom svetim kaže da će je od sada blaženom zvati svi narodi.
Znači blažena Marija a ne Bogorodica
Јесте Богородица јер није Христос постао Бог када се родио од Марије. Син Божији је одувек постојао, само је добио људско тело.
Није тачно да неупућени називају Марију Богородицом, управо обрнуто, они који су неупућени сматрају да она није Богородица.
Један од неупућених звао се Несторије. Имам утисак да ти је тај део историје промакао.

Ево, ја нисам знао да је Мојсије светац...
neko rekao? ako sam dobro pratio temu, niko.
pitanje je bilo poštovanje, spc ga obeležava 17 septembra, postoje ikone u pravoslavnim crkvama mojseja
Sv-prorok-Mojsije_slika_XL_52496313.jpg

neko rekao? ako sam dobro pratio temu, niko.
Ја написах да нисам знао. Да није до овог невремена што најављују?

Срећом погледа се:

Свети пророк Мојсеј Боговидац​

Свети пророк Мојсеј Боговидац
Велики вођ и законодавац народа израиљског. Рођен у Египту око 1550. године пре Христа. Живео је четрдесет година у Египту на двору фараоновом; четрдесет година живео је као пастир у созерцању Бога и света; а четрдесет година последњих водио је народ кроз пустињу у Земљу Обећану, коју је видео али у њу није ушао, јер у једноме згреши Богу (4. Мојс 20, 12). Упокојио се у сто двадесетој години живота свога. Као чудотворац био праобраз Христа, по речима светог Василија Великог. Јавио се из онога света на гори Тавору при преображењу Господа. А по сведоџби светог Јована Лествичника јављао се и монасима у манастиру Синајском.​

Ја написах да нисам знао. Да није до овог невремена што најављују?

Срећом погледа се:

Свети пророк Мојсеј Боговидац​

Свети пророк Мојсеј Боговидац
Велики вођ и законодавац народа израиљског. Рођен у Египту око 1550. године пре Христа. Живео је четрдесет година у Египту на двору фараоновом; четрдесет година живео је као пастир у созерцању Бога и света; а четрдесет година последњих водио је народ кроз пустињу у Земљу Обећану, коју је видео али у њу није ушао, јер у једноме згреши Богу (4. Мојс 20, 12). Упокојио се у сто двадесетој години живота свога. Као чудотворац био праобраз Христа, по речима светог Василија Великог. Јавио се из онога света на гори Тавору при преображењу Господа. А по сведоџби светог Јована Лествичника јављао се и монасима у манастиру Синајском.​
znam to
pitanje je bilo : zašto čovek koji sa bogom toliko pričao, otkrio mu ime, dao mu zapovesti nije poštovan kao ilija u spc?
"biblijskog" iliju i ne znamo, ni odakle je ni da se vazneo kočijama. ali znamo da je gromovnik i da nam je nekako bitan

Јесте Богородица јер није Христос постао Бог када се родио од Марије. Син Божији је одувек постојао, само је добио људско тело.
Није тачно да неупућени називају Марију Богородицом, управо обрнуто, они који су неупућени сматрају да она није Богородица.
Један од неупућених звао се Несторије. Имам утисак да ти је тај део историје промакао.
Jeste zato je nazivaju i kraljicom nebeskom, a zna se koga slave kao kraljicu nebesku, zli demon ištar.
U katoličkoj crkvi je nazivaju koiskupiteljem tako da se mogu iskupiti molitvama Mariji.
Ona navodno ima bezgrešno srce i može da iskupljuje ljude isto kao i Hristos.
Razmisli malo o kultu Marije kao kraljice nebeske pa vidi kuda to vodi.
Upitaj se zašto je niko od apostola ne nazuva kraljicom nebeskom i ne daje joj neku veliku čast.
A mi smo udi Hristovog tela što znači da i mi postojimo još od pre postanja sveta .

zašto čovek koji sa bogom toliko pričao, otkrio mu ime, dao mu zapovesti nije poštovan kao ilija u spc?
Да би смо открили да ли је или не довољно поштован, морали би да знамо који су критеријуми за пошптовање и да ли је уопште битно то колико се неки светац слави а колико неки други.
Заправо би Православни требали да славе све свеце, без обзира да ли је то њихова кућна слава или не. Јер сваки од њих чини део предања у Православљу (а не код јеховиних сведока!) и без сваког појединачно би Православље (а не...) било сиромашније и непотпуније.
Свакако, не само Мојсије, већ и многи други свеци налазе се у некој врсти сенке код људи које не занима вера баш у тој мери да све морају да знају.

ako ti nisi pod njegovim zakonom, jel ga poštuješ?
ne poštuješ njegov zakon ne poštuješ njega.
jasno
jasno je da ne umes da razmisljas
Cel;a Biblija je Bozja rec i postujem svako slovo Biblije
a ti neces u moje ime govoriti
jel jasno
a ako nisi znao mnoge odredbe Mojsijevog zakone je Isus preuzeo
ali ti toi ne znas
a znas da sudis
pa tako ce iu tebi Bog suditi
sitnicavo

Да би смо открили да ли је или не довољно поштован, морали би да знамо који су критеријуми за пошптовање и да ли је уопште битно то колико се неки светац слави а колико неки други.
Заправо би Православни требали да славе све свеце, без обзира да ли је то њихова кућна слава или не. Јер сваки од њих чини део предања у Православљу (а не код јеховиних сведока!) и без сваког појединачно би Православље (а не...) било сиромашније и непотпуније.
Свакако, не само Мојсије, већ и многи други свеци налазе се у некој врсти сенке код људи које не занима вера баш у тој мери да све морају да знају.
ok, samo mi čudno što utemeljuvač judaizma, hrišćanstva i islama nema kod nas toliko poštovanje.
po logici posle hrista i bogorodice trebao bi biti on.

a vidi, recimo poštujem što su ga js deklarativno otkačili jer hrist je doneo nešto novo. a to što koriste svaku priliku da ga citiraju kad je njima u korist to je druga stvar. manipulacija.
dok i pravoslavlje ne pridaje neki značaj al ga barem obeležava.
i da se ne ponavljam toliko puta, po meni je nepravedno što nije više značajan od bilo kog sveca jer je čovek imao direktnu liniju sa bogom.

jasno je da ne umes da razmisljas
Cel;a Biblija je Bozja rec i postujem svako slovo Biblije
a ti neces u moje ime govoriti
jel jasno
a ako nisi znao mnoge odredbe Mojsijevog zakone je Isus preuzeo
ali ti toi ne znas
a znas da sudis
pa tako ce iu tebi Bog suditi
sitnicavo
ne govorim u tvoje ime već te pitam.
tvoje vođe kažu ovako

Да ли су хришћани обавезни да се придржавају Десет заповести?​

Не. Бог је свој Закон, који обухвата и Десет заповести, дао древном Израелу (Поновљени закони 5:2, 3; Псалам 147:19, 20). Хришћани нису под Мојсијевим законом и чак су и хришћани јеврејског порекла били „ослобођени Закона“ (Римљанима 7:6). * На место Мојсијевог закона дошао је „Христов закон“ који обухвата све оно чему је Исус поучио своје следбенике (Галатима 6:2; Матеј 28:19, 20).
https://www.jw.org/sr-cyrl/библијска-учења/питања/10-заповести/

Брате мили, кад само помислим да ти не смеш да користиш опцију игнорисања...ево, сад сам се најежио...
nikad to nisam koristio. pre samo preskočiš, a sad moraš i da čitaš i da učestvuješ i da otvaraš teme iako nemaš ideju jer ovde je sve već bilo samo se vrti u krug.
ali ima i prednosti.

mislim da to nema u pravoslavlju
Nema ali ima puno molitvi upućenih bogorodici. i svim svecima
5. Mojsijeva, glava 17 Ако се нађе код тебе у којем од мјеста твојих, која ти да Господ Бог твој, човјек или жена да учини зло пред Господом Богом твојим преступајући завјет његов, И отиде те служи другим боговима и клања им се, или сунцу или мјесецу или чему год из војске небеске, што нијесам заповједио
И теби се то јави и ти чујеш, онда распитај добро; па ако буде истина и доиста се учинила она гадна ствар у Израиљу, Изведи онога човјека или ону жену, који учинише оно зло, на врата своја, човјека онога или жену, и заспи их камењем да погину.

Vidimo da klanjanje vojsci nebeskoj je ozbiljan greh, a klanjanje je deo obožavanja i slvljena. U pravoslavlju svaki svetac ima svoj oltar za prinošenje žrtava samo što smo mi malo pametniji pa žrtvujemo novac
A na koga se odnosi kada se govori o vojsci nebeskoj govori nam sledeći stih
И војске небеске иђаху за њим на коњима бијелијем, обучене у свилу бијелу и чисту. Otkrivenje glava 19
Pravi hrišćanin moli se Gospodu i Bogu Ocu i nikome više.
Slavljene anđela ili svetaca je ozbiljno idolopoklonstvo

Zanimljivo objašnjenje protojereja Ljube
Crkva je veći autoritet od Biblije, od Reči Božije.
To isto kažu i katolici, pa promene četvrtu zapovest.
Katolička crkva i ne pokušava da brani svetkovanje nedelje umesto subote, priznaju da je po Bibliji subota dan gospodnji,
Ali kažu da crkva ima autoritet da odredi dan od odmora, da je bog svoj autoritet ustupio crkvi.
Tako je to kad je crkveni autoritet veći od Božijeg autoriteta
Jasno je meni pravoslavlje zato sam ga i napustio

Tako je to kad je crkveni autoritet veći od Božijeg autoriteta
naravno jer iz crkve je i izašla biblija. a ne može crkva da samoj sebi skače u stomak tako što bi nakaradno tumačila bibliju. to bi bio oksimoron.
Jasno je meni pravoslavlje zato sam ga i napustio
nije, da ti jeste nikad ga ne bi napustio.
ljudi često žele leba preko pogače, pa tako i izaberu.

ja kad pogledam sve šta sam pisao ovde, primetim da naginjem ka deizmu pa vidim da je pravoslavlje izvor hrišćanstva.

Jeste zato je nazivaju i kraljicom nebeskom, a zna se koga slave kao kraljicu nebesku, zli demon ištar.
U katoličkoj crkvi je nazivaju koiskupiteljem tako da se mogu iskupiti molitvama Mariji.
Да оставимо сада њих мало по страни, римокатолици верују да је Богородица безгрешно зачета, тј. то су измислили и ни они сами дуго у то нису веровали.
Razmisli malo o kultu Marije kao kraljice nebeske pa vidi kuda to vodi.
Upitaj se zašto je niko od apostola ne nazuva kraljicom nebeskom i ne daje joj neku veliku čast.
A mi smo udi Hristovog tela što znači da i mi postojimo još od pre postanja sveta .
Погледај у речнику Несторије, и зашто је он грешио када је рекао да Марија није родила Бога.
У гадној си заблуди.
Историја није забележила то о чему ти пишеш, тј. да су хришћани звали другачије Богородицу него Богородица.
Промакао ти је део у историји - трећи васељенски сабор.
Христос је одувек постојао као Логос, рођењем од Марије није ни престао да буде Логос, већ је будући Логос постао и човек, тј. постао је богочовек. И добио људску природу.

Back