„Бог и Хрвати“ | Континуитет геноцида над Србима

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
A ti za Srbe iz Bosne ne kažeš Bosanci?

Kazem. Bar 65% Srbijanaca (mozda i vise) su jednim dijelom ili skroz porijeklom Bosanci, a Krajisnika 80-90 % sigurno... Ali za me Bosanac nema isto znacenje kao za druga precednika i tu nema neke zagonetke sudeci po njegovijem drugim izjavama tj. provalama..
Bosanac za me nije stranac, jer bi i ja sam sebi bio stranac, posto sam polovinom porijeklom iz Bosne.

Pojasnio si samo to da argumentacije s tvoje strane ne da nema, nego da je neće ni biti. Samo tapšanje po glavi, u stilu "dobro je, mali, aj sad ćuti i ne remeti mi koncepciju". To jest, pokušaj istog. Svaki poziv na argumente izvrdaš ličnim upadicama, a potom patronizirajućim odgovorima na lični odgovor. Da li je to tvoj krajnji domet, ne možeš bolje, ne osećaš u sebi da možda možeš i više od toga?

Ako se znamo, red bi bio da mi se javiš kad se sledeći put sretnemo. Ako ne, bilo bi lepo da prestaneš da smaraš sa tim. Mislim, koga zabole?

Elem:

Od nekoliko Srba iz RSK (sada u Srbiji, izbeglih u Oluji), intelektualaca, čuo sam ozbiljne tvrdnje da je tamošnji (srpski) narod bio toliko izgubljen u vremenu i prostoru da bi mnogi dobrovoljno stupali u ustaške redove da nije postojala ta ludačka antisrpska komponenta u ideologiji NDH.
Štaviše, tvrde da su i uprkos tome mnogi svejedno prihvatili novu vlast i da im nije padalo na pamet da se bune. Bilo je krajeva gde je to zloupotrebljavano, pa su na prevaru i poverenje po čitava sela umlaćivali maljevima i bacali u jame na ime "poziva na dogovor",
a opet bilo je krajeva gde su ljudi u priličnoj meri normalno proživeli rat (ruralne sredine). Bilo je i sporadičnih primera gde su neke ustaše spasavale pojedine Srbe od drugih ustaša i sl.

Određen broj Srba bliskih ustašama i NDH, diplomatski odnosi, čak i docniji srdačni odnosi jednog srpskog radikala (Stojadinovića) i Pavelića, direktni govori zagrebačkog nadbiskupa protiv rasizma uperenog protiv Srba, Jevreja i Cigana, krajevi gde masa nije ni bila svesna razmera zločina, a na drugoj strani krvavi koljači koji istrebljuju čitava sela i to na najsadističkiji mogući način, sa strukturom od očeva familija do crkvenih otaca... Fenomen Jasenovca, logora za istrebljenje Srba, a lociranom u opštini koja sama nije etnički očišćena od Srba. Priče o diplomatskim odnosima sa Srbijom. I na kraju, kao začin, komunistička dogma koja se branila tajnom policijom i koja je sprečila svako objektivno istraživanje tokom 50 godina. O čemu se tu radilo? Očigledno će produktivan mir između Srba i Hrvata postojati jedino onda kada ekstremisti iz oba tabora nađu neki kompromis. Da li je to moguće?

Svako ko nije budala može da zamisli čoveka, ženu sa petoro-šestoro dece svako jedno drugom do uveta, koji žive od poljoprivrede na parčetu zemlje sa jatom kokošaka, volom i dve krave. Kako si zamislio da se - ja ne znam - da se svi oni pobune???

Kada ce prestati americka ''hegemonija i tiranija'' ? Sutra,prekosutra ?
Vidim naziv teme, a ti pises o Srebrenici i Bombardovanju Srbije 1999, vrlo logicno.
Када год буде добро дошла.
Сребреницу си поменула ти, а ја сам ти скренуо пажњу да о њој благе везе немаш и да ти једноставно одговара та пропаганда само да још мало блатиш Србе и ништа више.
Бомбардовање Југославије 1999 од стране нато злочинаца и јесте геноцидан чин, против законит, против правни, кршење свих међународних конвенција, помагање шиптарских терориста и убица, мешање у унутрашње ствари једне земље, убијање цивила, рушење цивилних објеката болница, возова и слично, пљачка имовине државе Србије на Космету, удружени злочиначки подухват у циљу протеривања србског цивилног становништва са Космета, и зато сам га и поменуо и сасвим је у складу са темом.

Када год буде добро дошла.
Сребреницу си поменула ти, а ја сам ти скренуо пажњу да о њој благе везе немаш и да ти једноставно одговара та пропаганда само да још мало блатиш Србе и ништа више.
Бомбардовање Југославије 1999 од стране нато злочинаца и јесте геноцидан чин, против законит, против правни, кршење свих међународних конвенција, помагање шиптарских терориста и убица, мешање у унутрашње ствари једне земље, убијање цивила, рушење цивилних објеката болница, возова и слично, пљачка имовине државе Србије на Космету, удружени злочиначки подухват у циљу протеривања србског цивилног становништва са Космета, и зато сам га и поменуо и сасвим је у складу са темом.

Zvanican stav Srbije da je u Srebrenici bio zlocin, izglasana je dekleracija o Srebrenici, ti imas veze...lol

Zvanican stav Srbije da je u Srebrenici bio zlocin, izglasana je dekleracija o Srebrenici, ti imas veze...lol
Званичан став владе донет на притисак пре свих Немца и Американаца јесте да се у Сребреници догодио злочин а не геноцид, и то и над србским народом и над муслиманским заробљеницима.
Како другачије американци да оправдају своју улогу у помагању муслимана у Босни у оружју и муницији и у логистици да нема Сребренице.

Заташкавање усташких логора на острву Пагу!

ЕУ је одлучила је да финансира изградњу Центра сећања на италијански радни логор на острву Рабу, скрећући тако пажњу са усташких логора смрти који су се налазили у непосредној близини.

Одлука да некадашњи италијански радни логор Кампор на острву Рабу буде мјесто за градњу главног хрватског центра за очување сјећања на жртве у којем ће се чувати документација о концентрационим логорима на подручју Јадрана граничи са елементарном пристојношћу - као да усташки логори не постоје, изјавио је предсједник Удружења "Јадовно 1941." Душан Басташић.

"Неспорна је потреба да се обиљежи мјесто некадашњег италијанског радног логора Кампор на острву Рабу, мада је тамошње спомен-гробље уређено још 1953. године. Међутим, близу Кампора, али далеко од очију јавности и предалеко од хрватске савјести, налази се мјесто усташког логора Слана на острву Пагу", рекао је Басташић за Срну.

У исто вријеме, указује Басташић, на Пагу не постоји баш ништа што би указивало да су се ту налазила три усташка логора.

"Није било чак мјеста ни за малу Спомен-плочу, уништену 1991. па поново 2010. године, само дан након што су је потомци жртава обновили. Туристичке заједнице позивају на купање и сунчање у ували Слана, гдје налази необиљежено мјесто са 793 спаљена леша, од чега 93 дјеце", подсјећа Басташић.

Он каже да је пет километара од мјеста тог логора и Метајна у којој су усташе љета 1941. успоставиле први логор за жене и дјецу у Другом свјетском рату.

"Монструозна је лаж да Кампор биљежи највећу стопу смртности од свих логора у Европи и да је то био `најзлогласнији фашистички логор`", истиче Басташић.

Он наглашава да је од 12 000 заточеника усташких логора на Пагу, више од 8 000 ликвидирано на самом острву и у мору подвелебитског канала, углавном камом, маљем и каменом око врата.

Почетком октобра на јадранском острву Рабу одржан је тродневни скуп под називом "Кампор - поље сјећања".

"Европско сјећање"
Град Раб је носилац јединог пројекта из Хрватске који је одобрен у оквиру програма "Европа за грађане", тзв. мјере 4 - "Европско сјећање", а односи се на припремне активности и концепт изградње меморијалног центра Кампор и његове функције у будућности.

Одлуком Европске комисије, одобрена су средства за реализацију тог пројекта, чији је циљ "приближавање Европе грађанима путем промовисања европских вриједности и достигнућа, те очување сјећања на жртве".
Кампор је мјесто на коме је од јуна 1942. до септембра 1943. постојао италијански радни логор.
Аутори пројекта наводе да се циљ пројекта "уклапа у захтјеве ЕУ", односно ширење културе сјећања и толеранције, те да "не постоји музеј или слично мјесто на којем би знатижељници могли научити шта се у Кампору дешавало".

Иницијатори пројекта наводе да ће Кампор бити мјесто гдје ће се "васпитавати и препознавати човјек и да ће то бити важан корак за талијанско суочавање с властитом прошлошћу".

"Одгајање дјеце на основу селективног историјског памћења, не само да је педагошки апсурд, него и погубан однос према њиховој будућности, јер са истином ће се кад тад морати суочити", сматра Басташић.

Он закључује да је право мјесто за суочавање Италијана са њиховом прошлошћу, прије свега, на Пагу, Јадовну и Госпићу, гдје су затварањем логора крајем августа 1941. отели од усташких џелата и спасили сигурне смрти више од 2 000 заточеника, углавном жена и дјеце.

"То је и за хрватски народ право мјесто за суочавање са њиховом срамном прошлошћу из 1941. године. Настојањем да се на све начине, па и на овај најновији, заогрнут европским плаштом, злочин сакрије, а његове жртве опет убију, осуђен је на пропаст јер потомци жртава памте, будно прате сваки корак потомака усташких џелата и наравно реагују", истиче Басташић.

Он наводи да се овој "срамној работи" придружио и СУБНОР Хрватске тј. данашња САБА, ваљда због тога што је у свој статут унијела и обавезу да штити и "антифашистичке тековине" тзв. домовинског рата.

"Шта рећи за Европску комисију, која је одабрала Кампор за мјесто централног меморијалног комплекса, него да је изманипулисана. У супротном, какве нам то поруке шаље антифашистичка Европа?", пита Басташић.

Према његовим ријечима, о томе зашто за мјесто централног меморијалног центра у Хрватској није одабрано мјесто логора Јастребарско не треба трошити ријечи, јер је намјера "активиста" потпуно јасна.

"Процес денацификације у Њемачкој давно је завршен, док процес деусташизације Хрватске није ни на помолу", констатује Басташић.

Извор: Радио Телевизија Републике Српске

Kazem. Bar 65% Srbijanaca (mozda i vise) su jednim dijelom ili skroz porijeklom Bosanci, a Krajisnika 80-90 % sigurno... Ali za me Bosanac nema isto znacenje kao za druga precednika i tu nema neke zagonetke sudeci po njegovijem drugim izjavama tj. provalama..
Bosanac za me nije stranac, jer bi i ja sam sebi bio stranac, posto sam polovinom porijeklom iz Bosne.

Kažem i ja, ali ovde ne pričamo o tome štaje u "precednikovoj" glavi i šta mislimo da on misli, već šta govori. Eno, na Politici naši iz RS tvrde da teritorija po imenu "Bosna" ne postoji, da je to zapadnjačka i muslimanska izmišljotina, a da su Bosanci muslimani, a ko to negira, da je taj ili Bošnjak ili Čedista. Ne znam, meni je to 100% isto kao kad neko kome je deda prešao na islam sa pravoslavlja za sebe govori da je drugi etnikum od Srba i da govori drugim maternjim jezikom od njih.

Sigurno ne u kontekstu koji implicira svesno omalovažavanje državnosti Republike Srpske u odnosu na državnost Bosne.

Ja nisam pitao za kontekst. Možeš se jednom ostaviti dodavanja svojih konteksta i npr. odgovoriti i ti šta u govornom srpskom jeziku i jezičkoj tradiciji znači reč "Bosanac".

Званичан став владе донет на притисак пре свих Немца и Американаца јесте да се у Сребреници догодио злочин а не геноцид, и то и над србским народом и над муслиманским заробљеницима.
Како другачије американци да оправдају своју улогу у помагању муслимана у Босни у оружју и муницији и у логистици да нема Сребренице.

Заташкавање усташких логора на острву Пагу!

ЕУ је одлучила је да финансира изградњу Центра сећања на италијански радни логор на острву Рабу, скрећући тако пажњу са усташких логора смрти који су се налазили у непосредној близини.

Одлука да некадашњи италијански радни логор Кампор на острву Рабу буде мјесто за градњу главног хрватског центра за очување сјећања на жртве у којем ће се чувати документација о концентрационим логорима на подручју Јадрана граничи са елементарном пристојношћу - као да усташки логори не постоје, изјавио је предсједник Удружења "Јадовно 1941." Душан Басташић.

"Неспорна је потреба да се обиљежи мјесто некадашњег италијанског радног логора Кампор на острву Рабу, мада је тамошње спомен-гробље уређено још 1953. године. Међутим, близу Кампора, али далеко од очију јавности и предалеко од хрватске савјести, налази се мјесто усташког логора Слана на острву Пагу", рекао је Басташић за Срну.

У исто вријеме, указује Басташић, на Пагу не постоји баш ништа што би указивало да су се ту налазила три усташка логора.

"Није било чак мјеста ни за малу Спомен-плочу, уништену 1991. па поново 2010. године, само дан након што су је потомци жртава обновили. Туристичке заједнице позивају на купање и сунчање у ували Слана, гдје налази необиљежено мјесто са 793 спаљена леша, од чега 93 дјеце", подсјећа Басташић.

Он каже да је пет километара од мјеста тог логора и Метајна у којој су усташе љета 1941. успоставиле први логор за жене и дјецу у Другом свјетском рату.

"Монструозна је лаж да Кампор биљежи највећу стопу смртности од свих логора у Европи и да је то био `најзлогласнији фашистички логор`", истиче Басташић.

Он наглашава да је од 12 000 заточеника усташких логора на Пагу, више од 8 000 ликвидирано на самом острву и у мору подвелебитског канала, углавном камом, маљем и каменом око врата.

Почетком октобра на јадранском острву Рабу одржан је тродневни скуп под називом "Кампор - поље сјећања".

"Европско сјећање"
Град Раб је носилац јединог пројекта из Хрватске који је одобрен у оквиру програма "Европа за грађане", тзв. мјере 4 - "Европско сјећање", а односи се на припремне активности и концепт изградње меморијалног центра Кампор и његове функције у будућности.

Одлуком Европске комисије, одобрена су средства за реализацију тог пројекта, чији је циљ "приближавање Европе грађанима путем промовисања европских вриједности и достигнућа, те очување сјећања на жртве".
Кампор је мјесто на коме је од јуна 1942. до септембра 1943. постојао италијански радни логор.
Аутори пројекта наводе да се циљ пројекта "уклапа у захтјеве ЕУ", односно ширење културе сјећања и толеранције, те да "не постоји музеј или слично мјесто на којем би знатижељници могли научити шта се у Кампору дешавало".

Иницијатори пројекта наводе да ће Кампор бити мјесто гдје ће се "васпитавати и препознавати човјек и да ће то бити важан корак за талијанско суочавање с властитом прошлошћу".

"Одгајање дјеце на основу селективног историјског памћења, не само да је педагошки апсурд, него и погубан однос према њиховој будућности, јер са истином ће се кад тад морати суочити", сматра Басташић.

Он закључује да је право мјесто за суочавање Италијана са њиховом прошлошћу, прије свега, на Пагу, Јадовну и Госпићу, гдје су затварањем логора крајем августа 1941. отели од усташких џелата и спасили сигурне смрти више од 2 000 заточеника, углавном жена и дјеце.

"То је и за хрватски народ право мјесто за суочавање са њиховом срамном прошлошћу из 1941. године. Настојањем да се на све начине, па и на овај најновији, заогрнут европским плаштом, злочин сакрије, а његове жртве опет убију, осуђен је на пропаст јер потомци жртава памте, будно прате сваки корак потомака усташких џелата и наравно реагују", истиче Басташић.

Он наводи да се овој "срамној работи" придружио и СУБНОР Хрватске тј. данашња САБА, ваљда због тога што је у свој статут унијела и обавезу да штити и "антифашистичке тековине" тзв. домовинског рата.

"Шта рећи за Европску комисију, која је одабрала Кампор за мјесто централног меморијалног комплекса, него да је изманипулисана. У супротном, какве нам то поруке шаље антифашистичка Европа?", пита Басташић.

Према његовим ријечима, о томе зашто за мјесто централног меморијалног центра у Хрватској није одабрано мјесто логора Јастребарско не треба трошити ријечи, јер је намјера "активиста" потпуно јасна.

"Процес денацификације у Њемачкој давно је завршен, док процес деусташизације Хрватске није ни на помолу", констатује Басташић.

Извор: Радио Телевизија Републике Српске

Ako osudis zlocin ,onda si to uradio pod pritiskom Nemacke ???!!! Nebuloza
mladic pre ulazak u Srebrenicu - Dosao je trenutak da se Turcima osvetimo na ovom protoru, a polse njega su ostale masovne grobnice.

Kažem i ja, ali ovde ne pričamo o tome štaje u "precednikovoj" glavi i šta mislimo da on misli, već šta govori. Eno, na Politici naši iz RS tvrde da teritorija po imenu "Bosna" ne postoji, da je to zapadnjačka i muslimanska izmišljotina, a da su Bosanci muslimani, a ko to negira, da je taj ili Bošnjak ili Čedista. Ne znam, meni je to 100% isto kao kad neko kome je deda prešao na islam sa pravoslavlja za sebe govori da je drugi etnikum od Srba i da govori drugim maternjim jezikom od njih.

Tacno. Srbe ubi neznanje... Sto manje znaju to su drcniji i bezobrazniji i misle da imaju sto vise za reci.. A ustvari nista, ne znaju dje su suplji. Tako i ti sto se drze te linije, da nijesu ono sto jesu i da su ono sto nijesu.

Ako osudis zlocin ,onda si to uradio pod pritiskom Nemacke ???!!! Nebuloza
mladic pre ulazak u Srebrenicu - Dosao je trenutak da se Turcima osvetimo na ovom protoru, a polse njega su ostale masovne grobnice.
Један од услова за улазак у европску унију.
И осветио им се тако што их је прво нахранио па их онда са холандским контингентом Ун-а пустио да оду на муслиманску територију.:rotf:
Једини мртви који су остали су Орићеви пајташи који нису успели да се пробију према Тузли, од 7-8000 бораца извукло се око 5000.

Један од услова за улазак у европску унију.
И осветио им се тако што их је прво нахранио па их онда са холандским контингентом Ун-а пустио да оду на муслиманску територију.:rotf:
Једини мртви који су остали су Орићеви пајташи који нису успели да се пробију према Тузли, од 7-8000 бораца извукло се око 5000.

Muslimanskoj deci je delio bombone, a posle je pobio njihove porodice, a kao rezultat svega su ostale masovne grobnice koje svedoce o ovom gnusnom zlocinu.
To sto ti negiras genocid nad Muslimasnkim narodom je krivicno delo.
Zvanican stav drzave Srbije da je u Srebrenici izvrsen zlocin.
Dražen Erdemović je bio vojnik 10. diverzantskog odreda vojske bosanskih Srba. Nakon zauzimanja Srebrenice od strane srpskih snaga u julu 1995. godine, učestvovao je u pogubljenju stotina nenaoružanih bosanskih Muslimana iz te enklave. Bio je prva osoba koja se potvrdno izjasnila o krivici pred Međunarodnim sudom, a kasnije je svjedočio u drugim postupcima pred MKSJ-om i pružio značajne i detaljne dokaze o počinjenim zločinima. Osuđen je na 5 godina zatvora.

Tkz. utah, dosadio si vise sa Srebrenicom.. Dje su moderatori da reaguju na to? Preslo je sve mjere i granice. Otvori posebnu temu o tome umjesto da trujes svaku temu sa tijem... Dosadni provokatoru.

Devojcice. a kada lekizan negira genocid o Srebrenici to ti ne smeta ?
Ko troluje vidi se iz tvoga pisanja, dosadni dosadnjakovicu.

Ja nisam pitao za kontekst. Možeš se jednom ostaviti dodavanja svojih konteksta i npr. odgovoriti i ti šta u govornom srpskom jeziku i jezičkoj tradiciji znači reč "Bosanac".

Na žalost, to nije bio "moj" kontekst, a za kontekst nije potrebno pitati, on je valjda najbitniji. To je bio kontekst "sve smo ih otpremili u Hag i sada - ja klečim, a uskoru ću rado i da promenim pozu, da bude zabavnije".

Danas jedna centralna zagrebačka ulica nosi ime oca nacije, Ante Starčevića (inače po porěklu je bio polu-Bunjevac - polu-Srbin).

439px-Ante_Starcevic-Zagreb.JPG

Ako dublje ulazimo u problematiku, ovo bi mogla biti jedna od bitnijih činjenica. Zbog čega?

"Otac nacije" i "otac domovine", potomak pokatoličenih hercegovačkih Starčevića, i pravoslavnih Bogdana (majka prešla na katoličanstvo).

Uz dodatak ovoga, što je citirano:

"Od njegove trianeste godine školuje ga stric Šime Starčević i daje mu prve poduke iz hrvatskog i latinskog jezika.[4] Šime Starčević bio je župnik u Gospiću i već tada poznati pisac i jezikoslovac, branitelj hrvatskoga jezika i protivnik Vuka Karadžića.[5] Godine 1839. Starčević odlazi u Zagreb gdje se školuje šest godina izdržavajući se od stričeve potpore i podučavanjem.[4] U jesen 1845. godine završava gimnaziju u Zagrebu te odlazi u sjemenište u Senj, a od tamo u Peštu na studij teologije. Pohađajući gimnaziju dodatno savlađuje latinski te njemački, mađarski, grčki i talijanski jezik.[6] Godine 1846. je, nakon položenih ispita u filozofiji i slobodnim znanostima, promoviran na čast doktora filozofije[7] u Pešti. Tada odlučuje ne posvetiti se svećenićkom pozivu već borbi za slobodnu i suverenu Hrvatsku."

Zbog čega?

Zbog toga, što se uz sve slične primere kroz istoriju, retko može naći ovakav primer gde dva naroda, koja dele zajedničko poreklo, i koja su poreklom, područjima u kojima žive/su živeli, jezički i, uopšte, identitetski toliko prepleteni da je teško u svim tim obeležjima povući iole jasne"granice" između njih.

Ali ono što je za Srbe kao narod (u celini) bitno jeste da shvate korene netrpeljivosti i mržnje koja je nametnuta Hrvatima i koja se negovala i razvijala određeni vremenski period, da bi prerasla u ideologiju u drugoj polovini XIX veka, a kulminirala stravičnim zločinima nad srpskim narodom u XX veku. Ali i da se suoče sa činjenicom da je u tome svoju bitnu ulogu imao srpski etnički element, pored hrvatskog.

Ante Starčević je oličenje ili personifikacija ove ideologije, ne samo kao ideolog, već i kao simbol čoveka nehrvatskog, odnosno srpskog porekla. Da bismo razumeli netrpeljivost, ali i mržnju Hrvata prema Srbima (a to postoji i sa srpske strane prema njima) i da ne bismo ceo narod okarekterisali kao "zločinački, genocidni, ustaški", bilo bi pošteno, a i korisno da se odredimo i prema Srbima i ljudima srpskog porekla koji su te zločine i mržnju negovali i širili. Da to ne bih elaborirao, predlažem za čitanje knjigu Jovana Boškovića "Srpske sluge Hrvatske". Ako su pounijaćeni (pa pokatoličeni) Srbi (uglavnom, mada ne isključivo) mogli tako da se okrenu protiv svog naroda, onda je to nešto sa čim treba da se suočimo zarad nas samih, ali i da Hrvate posmatramo, kada govorimo o ovom kontekstu ne odvajajući ih od tih i takvih (bivših) Srba, ne posmatrajući ih kao jedine, a ni glavne krivce.

Ako su Starčevići više generacija pre "oca domovine" bili katolici, a samim tim i Hrvati (jer to uglavnom ide jedno s drugim) i ako Ante Starčević nije poznavao, kojim slučajem, svoje poreklo s očeve strane, sa majčine strane ga je morao znati, jer je ona bila pravoslavna Srpkinja. Čak ni to što je postao "otac (hrvatske) domovine" ne bi bilo problematično, da nije bio srbofob i osnivač pravaške ideologije, inače prethodnice ustaške ideologije.

Kao što se može videti iz priloženog, ključnu ulogu u njegovom obrazovanju i vaspitanju, imao je njegov stric, župnik, dakle sveštenik. Ako je neko ko je odrastao i formirao svoje poglede na život uz strica sveštenika, u "katoličkom duhu", postao ideolog, može se slobodno reći, srbofofobije, onda je jasno i na ovom jednom primeru, ko je stvarni ideolog i pokrovitelj pravaštva, ustaštva i srbofobije, ali i glavni krivac za to. A to nisu Hrvati, niti odrođeni Srbi.

Iako nisam rekao ništa novo i znam da je to poznato mnogima, bojim se da nismo mnogo naučili iz ovoga i da energiju trošimo na pogrešne stvari. Žrtve su bili i Srbi i Hrvati. A i dalje su, jer se glođu, ne vole, pa čak i mrze i kažnjavaju jedni druge, dok glavni zločinac ostaje nekažnjen, a njegov sveti duh mržnje i dalje vlada.

ps. Još jedna simbolika je naziv ove teme, a ujedno i naziv filma "Bog i Hrvati", jednog od najboljih srpskih i jugoslovenskih reditelja dokumentarnog filma, Krsta Škanate - Bokelja koji je odrastao i formirao se u pravom, hrišćanskom katoličkom duhu.
Hvala mu, ne samo za ovaj filmski dokument, već što je svojvremeno proslavio beogradsku školu dokumentarnog filma u svetu.

Splacine, moj slavni, to su splacine. Mutljaga. Ante, ono sto je govorio, nije govorio ni kao vjernik (katolik), ni kao bivsi Srbin, ni kao sin majke Srpkinje, nego je to govorio kao - Hrvat. Ende. A da ne govorimo o "zajednickom porijeklu". Pa ni svi Srbi ne dijele zajednicko porijeklo, pa ni Hrvati, a kamoli Srbi i Hrvati?
I kako to meni, koji sam dobar dio svoga zivota zivio medju njima, nije upala u oci ta "isprepletenost, zajednistvo i identitet", nego uvijek, mi i oni... jedni pored drugi, teska i nepremostiva medja, dva svijeta, ali nikad jedno, nikad za-jedno. I to je to. Sve ostalo su prazne price propale filozofije koja je donijela toliko nesrece i jednima i drugima (ali ne iz razloga koje ti navodis, nego bas iz razloga koji su gurali tu propalu filozofiju "da smo jedno").
I da jesmo najbliza braca, mi to nijesmo.
Svedjani i Norvezani su sigurno dva najbliza naroda u Evropi, pa jopet nijesu mogli zajedno, nego cim se dosla prva prilika, svak je otisa na svoju stranu... a kamoli... Ma...

I Slovaci su imali istu priliku 1941 kao i Hrvati... no nijesu to iskoristili da utamane Cehe... A mogli su. Sve je tu bilo... i stic zupnik, i katolicizam, i zajednicko porijeklo. Sve... Ma...

Poslednja izmena:
Splacine, moj slavni, to su splacine. Mutljaga. Ante, ono sto je govorio, nije govorio ni kao vjernik (katolik), ni kao bivsi Srbin, ni kao sin majke Srpkinje, nego je to govorio kao - Hrvat. Ende. A da ne govorimo o "zajednickom porijeklu". Pa ni svi Srbi ne dijele zajednicko porijeklo, pa ni Hrvati, a kamoli Srbi i Hrvati?
I kako to meni, koji sam dobar dio svoga zivota zivio medju njima, nije upala u oci ta "isprepletenost, zajednistvo i identitet", nego uvijek, mi i oni... jedni pored drugi, teska i nepremostiva medja, dva svijeta, ali nikad jedno, nikad za-jedno. I to je to. Sve ostalo su prazne price propale filozofije koja je donijela toliko nesrece i jednima i drugima (ali ne iz razloga koje ti navodis, nego bas iz razloga koji su gurali tu propalu filozofiju "da smo jedno").
I da jesmo najbliza braca, mi to nijesmo.
Svedjani i Norvezani su sigurno dva najbliza naroda u Evropi, pa jopet nijesu mogli zajedno, nego cim se dosla prva prilika, svak je otisa na svoju stranu... a kamoli... Ma...

I Slovaci su imali istu priliku 1941 kao i Hrvati... no nijesu to iskoristili da utamane Cehe... A mogli su. Sve je tu bilo... i stic zupnik, i katolicizam, i zajednicko porijeklo. Sve... Ma...

Da, on je to govorio kao "džukela", da citiram Mrkalja, koji je citirao Krležu. A "džukela" nema veze sa nacijom.
O zajedničkom poreklu možemo i ne moramo govoriti, ali ono je neupitno.

Pa to pitanje, Lički gusaru, treba da postavljaš samom sebi sve dok ne dođeš do odgovora, baš zato što si dobar deo života živeo među Hrvatima. A mislim da je trebalo do sad da znaš odgovor. Upravo sam zbog toga i napisao ovo, ali čini mi se da ti nisi razumeo.

Isprepletanost se, osim izvornog, zajedničkog slovenskog porekla, ogleda u zajedničkom standardnom jeziku, ali čak i u narečjima, jer i jedni i drugi govore istim narečjima kao maternjim govorima i u svemu ostalom što sam napisao, da ne ponavljam.

Ja tebe razumem, s obzirom na to da si Ličanin i da ne živiš više tamo, ako sam dobro razumeo i da si doživeo i proživeo možda i nešto loše, ali to "mi i oni", "jedni pored drugih" "dva svijeta" i jeste poenta.

Ja ne "guram" tu filozofiju i ne mislim da smo jedno. Ne, "i da jesmo", već mi jesmo najbliža braća, iako to nismo, kako ti reče. Dva brata sutra mogu različito da se izjašnjavaju, i mogu da ne budu braća, ako tako osećaju i kažu to jedan drugom, ali to neće promeniti činjenicu da oni to biološki jesu i da su od istih roditelja, pa makar se poubijali.

Sve u svemu, nisi me razumeo.

Devojcice. a kada lekizan negira genocid o Srebrenici to ti ne smeta ?
Ko troluje vidi se iz tvoga pisanja, dosadni dosadnjakovicu.

Ajde Utah prestani više od Srebrenice i skoncentiši se na GENOCID NAD SRBIMA OD STRANE HRVATA. Ako želiš da diskutujemo u vezi zločina u Srebrenici i oko Srebrenice otvori novu temu pa čemo tamo.

Nisi ništa komentarisala ovo:

Znaći po tvome najveći deo Hrvata nije podržavao NDH.

Doček nemačke vojske u Zagrebu 1941 godine:
).

Poslednja izmena:
Na žalost, to nije bio "moj" kontekst, a za kontekst nije potrebno pitati, on je valjda najbitniji. To je bio kontekst "sve smo ih otpremili u Hag i sada - ja klečim, a uskoru ću rado i da promenim pozu, da bude zabavnije".

A ja ne znam da li ja pred tobom treba da klečim da bi se moglo čuti tvoje mišljenje o onome šta te čovek pita.

Muslimanskoj deci je delio bombone, a posle je pobio njihove porodice, a kao rezultat svega su ostale masovne grobnice koje svedoce o ovom gnusnom zlocinu.
To sto ti negiras genocid nad Muslimasnkim narodom je krivicno delo.
Zvanican stav drzave Srbije da je u Srebrenici izvrsen zlocin.
Dražen Erdemović je bio vojnik 10. diverzantskog odreda vojske bosanskih Srba. Nakon zauzimanja Srebrenice od strane srpskih snaga u julu 1995. godine, učestvovao je u pogubljenju stotina nenaoružanih bosanskih Muslimana iz te enklave. Bio je prva osoba koja se potvrdno izjasnila o krivici pred Međunarodnim sudom, a kasnije je svjedočio u drugim postupcima pred MKSJ-om i pružio značajne i detaljne dokaze o počinjenim zločinima. Osuđen je na 5 godina zatvora.
Многе од тих породица и даље живе у Сарајеву,Тузли, Кладњу а неке су се и вратиле у Сребреницу можеш и њих да питаш ако желиш.
Геноцид се није ни десио у Сребреници па то што ти кажеш је обично лагање.
Јесте извршен злочин, али злочин није геноцид, то је то стрељање заробљених муслиманских војника.Повод за тај злочин је освета.
И то чак није ни наредио а ни извршио Младић већ углавном паравојне формације типа "Шкорпиони" који су такође учествовали у нападу и нису били под командом ВРС.
Ердемовић је обичан лажов, пореклом Хрват припадник ВРС многе је одвео на робију својим лагаријама.
Исти је изјавио на том истом суду да је за цирка "пет" сати својеручно побио 1200 људи на фарми Пилићи код Зворника, наводећи три различита датума а наводно је сам био присутан тамо и то урадио под присилом.
Да не помињем да је на локацији недалеко одатле ископано свега 150 тела углавном одраслих мушкараца у униформама.
Да ствар буде гора по тог лажова цела његова јединица је после операција "Криваја" и "Ступчаница"( то је то ослобођење Сребренице и Жепе ако ниси знала-знао-знали) била на одсуству па тако његови предпостављени не могу да имају никакву командну одговорност, сем за судије хашког суда наравно.
А осуђен је за убиство 70 људи и добио чак и за то срамотно ниску казну од свега 5 година затвора.Кога лажу није ми јасно само.
Ердемовић је круцијални и једини сведок који је тврдио овако нешто.

Због стрељања муслиманских заробљеника осуђени су и отерани на дугогодишње робије политички и војни врх Републике Србске, Југославије, Србије, Црне Горе потпуно неоправдано, као и припадници паравојних формација који су у суштини и криви за злочин, да не причам да је на цео србски народ поведена харанга због тога, која и данас траје.
Са друге стране до дана данашњег нико није одговарао за злочине над 3000 србских цивила око Сребренице, тузланску колону, Добровољачку улицу ( баш јуче било 21 година од тога) и других злочина над Србима.

Poslednja izmena:
Многе од тих породица и даље живе у Сарајеву,Тузли, Кладњу а неке су се и вратиле у Сребреницу можеш и њих да питаш ако желиш.
Геноцид се није ни десио у Сребреници па то што ти кажеш је обично лагање.
Јесте извршен злочин, али злочин није геноцид, то је то стрељање заробљених муслиманских војника.Повод за тај злочин је освета.
И то чак није ни наредио а ни извршио Младић већ углавном паравојне формације типа "Шкорпиони" који су такође учествовали у нападу и нису били под командом ВРС.
Ердемовић је обичан лажов, пореклом Хрват припадник ВРС многе је одвео на робију својим лагаријама.
Исти је изјавио на том истом суду да је за цирка "пет" сати својеручно побио 1200 људи на фарми Пилићи код Зворника, наводећи три различита датума а наводно је сам био присутан тамо и то урадио под присилом.
Да не помињем да је на локацији недалеко одатле ископано свега 150 тела углавном одраслих мушкараца у униформама.
Да ствар буде гора по тог лажова цела његова јединица је после операција "Криваја" и "Ступчаница"( то је то ослобођење Сребренице и Жепе ако ниси знала-знао-знали) била на одсуству па тако његови предпостављени не могу да имају никакву командну одговорност, сем за судије хашког суда наравно.
А осуђен је за убиство 70 људи и добио чак и за то срамотно ниску казну од свега 5 година затвора.Кога лажу није ми јасно само.
Ердемовић је круцијални и једини сведок који је тврдио овако нешто.

Због стрељања муслиманских заробљеника осуђени су и отерани на дугогодишње робије политички и војни врх Републике Србске, Југославије, Србије, Црне Горе потпуно неоправдано, као и припадници паравојних формација који су у суштини и криви за злочин, да не причам да је на цео србски народ поведена харанга због тога, која и данас траје.
Са друге стране до дана данашњег нико није одговарао за злочине над 3000 србских цивила око Сребренице, тузланску колону, Добровољачку улицу ( баш јуче било 21 година од тога) и других злочина над Србима.

U Srebrenici je izvrsen genicid, koji portvrsjuje pravosnazna presuda medjunarodng suda. To je zvanicna istorija,koju ce deca da uce u skolama u Srbiji, a ovo sto ti pises nece niko ni pricanti ni na pijaci.

U Srebrenici je izvrsen genicid, koji portvrsjuje pravosnazna presuda medjunarodng suda. To je zvanicna istorija,koju ce deca da uce u skolama u Srbiji, a ovo sto ti pises nece niko ni pricanti ni na pijaci.
Та твоја "званична" историја овде никог не занима као и тај квази међународни "осуђујемо само Србе" суд.
Ево ти Младића младићу још:
Ни Мормони у Јути не могу да поверују у те твоје будалаштине.:rotf:
Али пара врти где бургија неће или ти сила закон мења.

Та твоја "званична" историја овде никог не занима као и тај квази међународни "осуђујемо само Србе" суд.
Ево ти Младића младићу још:

Zvanican verzija istorije o genocidu u Srebrenici se uci u skoli i na fakultetima. Tvoja mastarija o Srebrenici, nece je niko ni spominjati.
ratko mladic pred Srebrenico - Dosao je trenutak da se osvetimo Turicima na ovom prostoru,a posle osvete su ostale masovne grobnice.

Zvanican verzija istorije o genocidu u Srebrenici se uci u skoli i na fakultetima. Tvoja mastarija o Srebrenici, nece je niko ni spominjati.
ratko mladic pred Srebrenico - Dosao je trenutak da se osvetimo Turicima na ovom prostoru,a posle osvete su ostale masovne grobnice.
Аха,оће оће ти дођи да предајеш.
Џабе је младићу са тобом дискутовати кад ти мозга немаш.Зато идемо даље.

Dragoje Lukic: RAT I DJECA KOZARE
LICE KOZARE

Sudbina djece, pogotovo u kataklizmama, oduvijek je najviše uzbuđivala svijet. Nacifašistička najezda i okupacija naše zemlje 1941. godine učinila je da tragična smrt desetina hiljada mališana, posebno na teritoriji tzv. Nezavisne Države Hrvatske, preraste u najveću nacionalnu nesreću. U ustaškoj NDH, toj tvorevini njemačkog Rajha, za četiri godine (od aprila 1941. do aprila 1945), ubijeno je i na druge načine umoreno više od 40.000 djece, od kolijevke do 14 godina.
Svako četvrto je bilo sa Kozare.
Kada je pod zaštitom njemačkog oružja 10. aprila 1941. godine proglašena Nezavisna Država Hrvatska, pakleni plan o „definitivnom rješavanju srpskog pitanja“ već je bio sastavljen, a odmah zatim i ozakonjen. Sa koliko je nagomilane mržnje prema „nižoj rasi“ pripreman i izvođen veliki zločin vidi se iz sačuvanih dokumenata i izjava vodećih ličnosti ustaške države, koje su već tada imale programski karakter.
Ante Pavelić, ustaški poglavnik: „Iz slobodne Nezavisne Države Hrvatske biće iskorijenjen sav korov što ga je tuđinska dušmanska ruka bila posijala.“
Mile Budak, ministar za nastavu i bogoštovje NDH: „Jedan dio Srba ćemo pobiti, drugi raseliti, a ostale prevesti na katoličku vjeru i tako pretopiti u Hrvate.“
Milovan Žanić, ustaški zakonodavac: „Ovo ima biti zemlja Hrvata i nikoga drugog. I nema te metode koju mi nećemo kao ustaše upotrijebiti da načinimo ovu zemlju zbilja Hrvatskom i da je očistimo od Srba.“
Viktor Gutić, jedan od najistaknutijih predstavnika NDH u Bosanskoj krajini, ovako je govorio: „Ove srpske cigane poslaćemo u Srbiju, jedne željeznicom, a druge Savom bez lađa. Nepoželjni elementi biće iskorijenjeni tako da će im se zatrti svaki trag i jedino što će ostati biće zlo sjećanje na njih. Svu srpsku gamad od 15 godina pa naviše mi ćemo poubijati, a njihovu djecu smjestiti u klostere i od njih će biti dobri katolici.“
Dionizije Juričević, ustaša i sveštenik u Pavelićevom i Artukovićevom vjerskom odsjeku: „U ovoj zemlji ne može niko da živi osim Hrvata, a ko neće da se pokrsti mi znademo kuda ćemo s njim. Danas nije grehota ubiti i malo dijete koje smeta ustaškom pokretu. Nemojte misliti što sam svećenik da ne mogu uzeti strojnicu u svoje ruke i tamaniti sve do kolijevke, sve ono što je protiv ustaške vlasti i države.“
Čitava teritorija NDH — 22 velike župe, 142 kotara i hiljadu opština s površinom od 103.000 kvadratnih kilometara i 6,500.000 stanovnika — zahvaćena je nemilosrdnim istrebljenjem Srba, Jevreja, Cigana a potom i drugih protivnika ustaškog poretka. „Čišćenje“ pojedinih krajeva u Baniji, Kordunu, Lici, Slavoniji, Sremu, Gorskom kotaru, Dalmaciji, Bosni i Hercegovini — raseljavanje i progoni, hapšenje i zatvaranje u logore, pokrštavanje i fizičke likvidacije — poprimili su zastrašujuće razmjere.
Svi Srbi i Crnogorci, rođeni u Srbiji, morali su da napuste svoja ognjišta, mješoviti brakovi silom su raskidani. Srbima, Jevrejima i Ciganima odmah je ograničeno kretanje, zabranjena upotreba sredstava javnog saobraćaja, posjećivanje lokala, bioskopa, pozorišta; zabranjeno je bilo kupanje u banjama. Skidani su natpisi ćirilicom i sa nadgrobnih spomenika. {14}

U jednom od prvih akata NDH, Okružnici Ravnateljstva za ponovu, stoji: „Raseljavanje Srba mora se sprovesti na bezobziran način. Hapšenja i interniranja se vrše noću i danju bez predaha. Uhapšenik je dužan da se pripremi za trideset minuta. Imovina se oduzima i sa njom raspolažu ravnateljstva za ponovu. Gdje god je moguće hapsiti čitave porodice. Ne mogu biti pošteđene starije osobe, žene i djeca.“
Bio je to samo početak.
Prvim kuršumima mržnje ispaljenim 28. aprila 1941. godine u pripadnike srpske nacionalnosti iz Gudovca, Brezovice i još nekih mjesta oko Bjelovara, dat je signal poslije koga će mnogi krajevi ustaške države biti pretvoreni u stratišta na kojima su ubijana i djeca.
Sve ono negativno, patološko i zločinačko što je karakterisalo nacifašizam i njegove sluge dostiglo je vrhunac u genocidu nad djecom. Ubijajući nejač, krvnici su pokazivali najmračniju stranu svoga bića. Na najsuroviji način uništavali su živote dječaka i djevojčica, od kojih su mnogi bili još u pelenama.
Ubijali su ih Pavelićeve ustaše, njemački vojnici, četnici Draže Mihailovića, jurišnici 369 „Vražje“ i 13 SS „Handžar“ divizije, italijanski fašisti, pripadnici Hortijeve Mađarske i Čerkezi Prve kozačke divizije. Pri tom su primjenjivali metode koje po svireposti prevazilaze najveće grozote kakve se ne pamte u našoj i svjetskoj povijesti. Zaista u našem savremenom riječniku teško je naći odgovarajuće oznake kojima bi bilo moguće izraziti stepen nečovječnosti i groznomornost izvršenih zločina.
Djecu su strijeljali u stalku i pelenama, bebe su nabijali na bajonete, kolje i šiljate letve od plotova, klali noževima, bradvama i sjekirama, spaljivali u kućama i krematorijumu, na Gradini kod Jasenovca kuvali u kotlovima za spravljanje sapuna, zavezanu u strože i džakove bacali u rijeke i bunare, živu otiskivali u špilje i pećine, gušili cijankalijem i trovali kaustičnom sodom, satirali glađu, žeđu i hladnoćom.
Kozara je postojbina čudesnih ljudskih sudbina. Osvajači su joj uvijek otimali slobodu, a ona se branila i ponovo dizala protiv nasilja, protiv okova i biča. U tom dugom i strahotnom rvanju goli život Kozarčanina bio je ubog i nesiguran kao plamen svijeće na vjetrometini.
Kozara se prostire na 2.500 kvadratnih kilometara. U 33.687 domaćinstava, uoči rata, živjelo je 199.289 stanovnika, i to 137.719 Srba, 32.613 Muslimana, 26.651 Hrvata i 2.306 Nijemaca, Ukrajinaca i Italijana.
Kozara, to je onaj kutak naše zemlje omeđen rijekama Sanom, Unom, Savom i Vrbasom, gdje su i djeca gledala smrti u oči.
Vijekovna borba za djecu, za svoj porod, bila je divovska i strašna. I žrtve Kozarčana bile su tolike da nikada nisu tačno izbrojane.
U anale monstruoznih ustaških zločina iz prvih dana okupacije upisani su „avgustovski pokolji“ 1941. godine izvršeni u selima oko Prijedora i Bosanskog Novog, kada se narodni ustanak već bio rasplamsao u čitavom Potkozarju. Jedna ustaška bojna za 20 dana ubila je 6.000 ljudi i žena, a sa njima i 212 djece.
Tih dana ubijani su ljudi na sve strane, po dvorištima, na kućnim vratima i kapijama, po baštama i na prijedorskoj pijaci, na mostu i obalama Sane. Po krvavim ulicama ustaše su s pjesmom pratile kolone zaprežnih vozila pretovarene svojim žrtvama.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back