Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
a, Bijićka, jes' vidl'a
iste smo k'o oni iz serije Složna braća ..ako se ko sjeća te serije, uopšte

obožavam Složnu braću. Imam na CD pa gledam povremeno. I večeras smo je se mm i ja setili, gledali film Motel Nana, glumi Nikola Pejaković, a i isto tako neka bosanska zabit. Uh, ovo ništa nije po književnom delu (pa nije za temu) ... mada, morao je neko da napiše scenario..

pa mene ovaj naš zet, Milenko, kad god se pomene..."Miljenko, bambina...Miljenko...

a ono što je Bijićka izdvojila, meni baš podsjetilo na nji'ove verzije glavnog posla...čas ovako, čas onako

juče sam čitala o Francu Listu...oduševio me čovjek

imala sam ja nekakvo predznanje o simfoničarima, ali ono otprilike što se uči u školi, ovdje su baš prikazani onako kako i zaslužuju, geniji, borci za svoju stvar, za ono što vole

i neki detalji koje nisam znala...npr Listova kćerka je bila udata za njegovog učenika, onda ga ostavila zbog Vagnera (kojeg List baš i nije mirisao)...pa onda List nijedan jezik nije znao dobro, pošto se stalno selio...imao velikih ljubavi nekoliko...i tako

ja opet da preporučim moje violine

Pa devojke, izdvojila bih vam neke knjige koje su na mene ostavile dobar utisak: "Zovem se crveno" Orhan Pamuk, "Sultanov harem" Kolin Falkoner, "Ruska zima" Defne Kolotaj, "Lovac na zmajeve" i "Hiljadu cudesnih sunaca" Haled Hoseini (mada mi se malo vise dopala "Lovac na zmajeve"), "Papa Jovana" Dona Vulfolk Kros. Knjige se dosta razlikuju po tematici i stilu pisanja a opet su mi drzale paznju i zaista sam uzivala u njima. "Poslednjem templaru" nije ni na vidiku poslednja strana:(. Sta da se radi kad je na red stigla obrada lektire za treci razred "Nebom grada" Dragan Lukic! Zna se ko je i sta na prvom mestu! :D :D :D

a, Bijićka, jes' vidl'a
iste smo k'o oni iz serije Složna braća ..ako se ko sjeća te serije, uopšte

Ja obožavam tu seriju i svako malo citiram replike iz nje, zaista je nepresušan izvor zabave.
Ni ja nisam čitala ništa s onog Laguninog spiska (15 knjiga za preporuku), ali jedva čekam da vidim kako će se završiti Isidorin konkurs za priču o preljubi :zcepanje:
E, Laguna organizuje i nešto za 8. mart, poklončići, šta li već.
Geopoetika ima 30% popusta 7. i 8. marta u Kući za čitanje, ali ne znam na koje se knjige odnosi (da li na sve?)

Vidim, mišljenja o Sireninoj stolici su podeljena, ali ipak ću da je uzmem jer košta samo 200 din, a dobije se i časopis. :mrgreen: Slažem se da je jadno što tako ograničavaju na BG i Vojvodinu.

:sad2: Ovo je tako dirljiv trenutak! Uvek sam osecala da ce jedna od nas dve uspeti da postane ono sto druga nije! :zcepanje:
Ko kaze da sledeca sezona nije tvoja
smilie_girl_309.gif

Samo ne zaboravi gladne u Africi, vece su ti sanse :mrgreen:

ni meni , ako smem da se umešam
Pa ako smes od Rade, smes :lol:

Ja ne znam s kim mi se poklapa čitalački ukus. Tražila sam tu Sireninu stolicu po bibliotekama, pa je nisam našla i onda pomislim, ma kupiću je, pa makar morala i taj story da kupim, .ebo sad 199 dinara i onda me ovako sludite. :evil:
Sistematicna Bi :D
Nije te mrzelo da sakupis sve utiske na jedno mesto
smilie_girl_076.gif

Samo ti to vidim, nije nista pomoglo... dapace :lol:

Sistematicna Bi :D
Nije te mrzelo da sakupis sve utiske na jedno mesto
smilie_girl_076.gif

Samo ti to vidim, nije nista pomoglo... dapace :lol:

rešila ja da kupim Sireninu stolicu. Ako nadjem.
Čak sam otišla i na sajt Story-ja da vidim kako se to te knjige prodaju. Ja prvo pomislila da će biti kao ono kad su uz novine išle knjige, pa odredjenog dana ide odredjena knjiga.
A ovo je izgleda samo uz ovaj broj, pa biraš knjigu???
Molim forumašice koje su bolje upućene da mi razjasne.

A razmišljam i o Pilotovoj ženi. Čitala sam od Anite Šriv Morsko staklo, pa sam imala nekih zamerki. Mnogo je ona tamo svačega ubacila i socijalne problematika, i probleme radnika, štrajkove, a nekako mi izgledalo da nije tome dorasla.

Pa devojke, izdvojila bih vam neke knjige koje su na mene ostavile dobar utisak: "Zovem se crveno" Orhan Pamuk, "Sultanov harem" Kolin Falkoner, "Ruska zima" Defne Kolotaj, "Lovac na zmajeve" i "Hiljadu cudesnih sunaca" Haled Hoseini (mada mi se malo vise dopala "Lovac na zmajeve"), "Papa Jovana" Dona Vulfolk Kros. Knjige se dosta razlikuju po tematici i stilu pisanja a opet su mi drzale paznju i zaista sam uzivala u njima. "Poslednjem templaru" nije ni na vidiku poslednja strana:(. Sta da se radi kad je na red stigla obrada lektire za treci razred "Nebom grada" Dragan Lukic! Zna se ko je i sta na prvom mestu! :D :D :D

Da,zna se ko je na prvom mestu:D i mi smo danas uzeli lektiru,samo Copica...

Lovac na zmajeve je mnogo dobra knjiga,Papa Jovana imam film-nikako da ga pogledam,Ruska zima je na spisku za citanje,Zovem se crveno imam (muz je kupio za sebe),meni nesto ne ide Pamuk.Pokusacu kroz neki period...

Kad vas ovako čitam, shvatam da mi treba još ceo jedan život, da bih sve knjige pročitala.

Delimo misao. :)

Sa Tatjaninog spiska sam citala samo Crni dud.

Pazarila sam roman nakon Esterkine preporuke, toplo je o njemu govorila. :)

Hijena koja napadne dete je simbol covekove dominacije i nametljivog prodiranja u divljinu,
prirodna stanista zivotinja koje slede urodjenu iskru braneci strasno svoje okruzenje.

Otud paralela hijene - nezasite, divlje, kikotave, surove, i deteta - neduznog, neokaljanog.

U romanu se pominje problematika zivotinjskih stanista u Bocvani, nedozvoljena eksploatacija istih.
Izgradnja kampova, safari atrakcija, donela je posast. Covek unosi razdor.
Zivotinje se nemilice love, iz obesti, zbog fotografije kojom ce se beli Covek bahato hvalisati nakon sto se vrati u svoj udobni dom.

Najvaznije turisticko odrediste je rezervat Moremi u delti Okavango, opisanoj u romanu.

No, ovo je tek nit koja se uplice u saroliku sadrzinu romana.

Roman je pitak, slikovit, svedoci o sudbini porodice ciju istinu pripovedaju zene.
Takav narativni tok mi se svideo. Uvid u istu temu s razlicitih aspekata.

Kada pripoveda devojcica, stil kojim je poglavlje pisano postaje zaigran, leprsav, nezan. Detinji ali prodoran.
Ako pak o svojim secanjima govori zena, roman se ispisuje mudrim, profanim recima.

Uz "Crni dud" naucih o nekim obicajima pojedinih africkih plemena, uglavnom o narodu Cvana.

Ja pitala u nekoliko trafika i novinarnica, niko nije dobio Story sa knjigama. A na sajtu piše dok traju zalihe. Nije valjda da su ih već istrošili, a danas izašle novine. A i šta će mi knjige, ionako su mišljenja podeljena. Čak i da mi se svide, nisu to knjige koje će se čitati više puta. Posle ću samo da gledam kome da ih uvalim. A ne mogu da računam da ih prodam Radi na voćkicama, kad je ona već sve kupila.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back