Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
"Bašta, pepeo", Danilo Kiš

Nisam osim Ranih jada ništa čitala od Kiša. Utisak mi je prilično konfuzan. Najpre, mislim da mi je pogrešan izbor knjige bio u pogrešnom momentu, odnosno posle pet trilera pročitanih u nizu čitati ovakvu knjigu je prilično glupo.

U gotovo svim prikazima citiraju Kišove reči o knjizi:

“U romanu Bašta, pepeo radi se o metafori, o strahopoštovanju deteta prema ocu. Otac je uvek veličina. To je skoro frojdovski problem: tokom izvesnog perioda, otac predstavlja kralja u odnosu na dete, on je omnipotentan. U romanu Bašta, pepeo hteo sam da razvijem tu metaforu sa idejom da jednog dana još nešto napišem o ocu.”Danilo Kiš (1984)

Knjiga počinje veoma lepo, nežnom slikom porodice i lepim bojama. Prve scene opisuju srebrnasti poslužavnik, na njemu med i riblje ulje u bojama ćilibara, ležaj boje trule višnje i sl, data je slika majke koja pravi kolače od maka. Završava se sivozelenom bojom truleži, glađu i siromaštvom. A između te dve krajnosti je slika života dotične porodice, kojim dominira otac, prikazan najpre kao čudak, a zatim ozbiljno bolesna osoba, hospitalizovana u više navrata. Porodica se uprkos njegovom očiglednom i opštepoznatom ludilu ne okreće od njega i radi sve onako kako on misli da treba, zbog čega zapadaju u teško siromaštvo i mal'ne neprekidno gladuju..
Pripovedanje je lagano, melanholično valjda, pa me to uz par "filozofskih" izleta malo odbilo.
Dodatno, nije mi jasno, na početku knjige date su male epizode vezane za neke njihove poznanike, čak i jedna dečja simpatija, likovi koji se kasnije ne pominju. Nisu problem te epizode, tim pre što su slikovite pričice o neobičnim ljudima, ali kasnije takvih epizoda nema, pa nisam shvatila njihovu funkciju. Obzirom da je priča o ocu i životu sa njim.

Moguće je i da mi nije legla zato što je slika oca jako mučna, turobna. Verovatno sam nesrećnog čoveka nesvesno poredila sa svojim ocem, koji je bio apsolutni junak, heroj moga detinjstva, a bogami i zrelih godina.

Takođe je moguće da ništa nisam shvatila. Što rekoše Rada i Lamar sve smo tupavije.

Poslednja izmena:
Žena koja je čekala, Andrej Makin, Paideia, 120 strana. Nevelika knjiga, fina krupna slova, bela hartija, sve fino, a ipak se sporo čita. Bar je meni nekako teško pala. Nije me pogodila sudbina te žene, više me je na kraju iznervirao taj nezreli momak koji se samo plašio da ona od njega nešto ne zatraži. Opisi surovog ruskog severa, bede, gladi, napuštenosti... više me to ne dodire u romanima, suviše toga imamo oko sebe. A biće još više.
Kad smo kod Makina, daleko mi se više svidela Muzika jednog života. Treće ništa nisam čitala, a posle ovog i nemam želju.

Ja sam Muziku mog živora, isto oko 120 strana, čitala recimo pet dana. Što kažeš - krupna slova, veliki prored, lepa hartija, ali teško je išlo.

Ta "izjasnjavanja" postoje samo kod ljudi i naroda, drzava. gde ljudi osim svoje neke
nacionalnosti i ne znaju nista drugo niti ih bilo sta drugo i zanima. I tako, provedu svoje
zivote u ponosu sto su Srbi, Madjari ili Finci ( recimo). Ksenofobija.

Indijanci nemaju taj problem u svojoj drzavi ( dal USA, dal Kanadi, svejedno) oni su Amerikanci ili Kanadjani.
Slucajno je neko rodjen tamo ili tu gde je rodjen, covek moze da se ponosi samo svojim licnim dostignucima , a
ne recimo time da je neki Srbin u USA napravio vazna otkrica;)

Ja dugo zvim u Nemackoj, ali sam Srpkinja utoliko sto mi je maternji jezik srpski i sto me za Srbiju vezuje iskljucivo
samo jezik i naravno uza porodica ( deda, majka, brat). Koreni , narocito neki nacionalni , ne znace nista.
Barem ne normalnim ljudima.

Ti izgleda pojma nemas sta je ksenofobija, a tek o americkim indijancima :lol:
Svi narodi se ponose svojim korenima, jezikom, pripadnistvom tom narodu, pogledaj Jevreje, Francuze, Ruse, Kineze... Bas cudno sto se kod nas potencira da nacija i istorija a i ponos nisu na ceni.
Koreni znace svima osim tikvama bez korena.

Мени смета кад људи одавде оду у иностранство и тамо пљују по Србији и странцима причају све најгоре о њој (знам такве). Не мораш да се бусаш у прса да си Србенда незнамкаква, али не треба ни да се стидиш и прижељкујеш да си неке друге народности. Ово причам уопштено и подразумевам за све народе, не само за наш.

Van Zandt, слабо те виђам овде, кад се враћаш за стално? :)

Читала сам Башту, пепео, није ми легла (више ми се допала Енциклопедија мртвих). Ценим Киша, али се не могу сврстати у његове љубитеље, сувише ми је меланхоличан.

Придружујем се клубу ''затупелих'', ја сам већ рекла да сам постала глупља откад сам се породила (мада ми се чини да се полако враћам у нормалу. Али полако :mrgreen: )

"Час анатомије " је бриљантна (и подругљива) Кишова анализа Шћепановићевог романа "Смрт господина Голуже", након што га је овај оптужио да је "Гробница за Бориса Давидовича" заправо плагијат, тј да није аутентично књижевно дело.

Смејаћете се читајући.

Poslednja izmena od moderatora:
Del piero, probaj Odbranu i poslednje dane ili Novi Jerusalim. Nisu teški za čitanje. Osim Besnila koje smo čitali u Čitalačkom klubu na Književnosti, i ja sam uglavnom odustajala od Pekića. Sve me nešto mrzi da naprežem mozak s Negovanima.
A za Bašta, pepeo sam verovala da su priče. Kako sam glupa. Dugo imam knjigu, nije ni obimna, ne znam šta čekam... I meni je malo smoran Kiš. Doduše,Mansarda mi se dopala.

- - - - - - - - - -

Bi, svaka čast za Tolstoja.:ok:

- - - - - - - - - -

Rakel, ne prizivaj đavola, ako ti se ide na Književnost, ko ti brani. Nemo' ti da mi se pitaš otkud Biblioteka na Ženama... :tiganj: To mi je jedino utočište na Krsti gde se uvek, ali uvek, osećam prijatno.

U mojoj biblioteci nemaju Odbranu i poslednje dane. Tražila sam prošli put. Tražicu u drugim bibliotekama. Istoimeni album Idola je fenomenalan. Pretpostavljam da naziv ima veze.

A danas sam uzela Jelicu Greganovic, Od reči do reči i neke pripovetke Vilijama Trevora, Nešto malo sastrane, na predlog bibliotekarke. Kad se umorim od rata (i mira).

Zaboravih što sam došla...
Upravo sam se vratila sa književne večeri Dragana Velikića. Bila je prepuna sala Narodne biblioteke, bilo je zabavno, uprkos činjenici da sam otišla sama samcata. Najti radila drugu smenu, Drugarica bolesna, ćerka na faksu, ja se uprtih, šta me briga... Ne mogu da verujem da sam odolela izazovu da kupimIslednika, mnogo je skup za nevelik broj stranica, sa članskim popustom 640 dinara, na trafici 700, stvarno sramota za današnje vreme besparice. Sačekaću par meseci, pa na voćkama ima da kupim za 300. ;) Čitao je odlomke među kojima i famoznu 94. stranu koju je preporučio slavuj od Mrčajevaca. Zainteresovao me i za prvenac Via Pula. Preporučio je neke pisce za koje nikad nisam čula, Bruna Šulca, zatim Doba mjedi Slobodana Šnajdera, Boška Tokina,Terazije, Basarinog Anđela atentata. Rekao je da kad god ne zna šta bi čitao, vraća se Travničkoj hronici, Lovcu u žitu i Majstoru i Margariti.

- - - - - - - - - -

Ja sam, Bi, čitala samo mir. Od rata sam se strašno umarala... :lol:

I ja sam svojevremeno, ali sad cu sve jer ne citam iz zabave, nego radi jezika, pa sadrzaj nije prioritet.

- - - - - - - - - -

Super sto si isla na knjizevno vece. Bar je to jos uvek besplatno.

Zaboravih što sam došla...
Upravo sam se vratila sa književne večeri Dragana Velikića. Bila je prepuna sala Narodne biblioteke, bilo je zabavno, uprkos činjenici da sam otišla sama samcata. Najti radila drugu smenu, Drugarica bolesna, ćerka na faksu, ja se uprtih, šta me briga... Ne mogu da verujem da sam odolela izazovu da kupimIslednika, mnogo je skup za nevelik broj stranica, sa članskim popustom 640 dinara, na trafici 700, stvarno sramota za današnje vreme besparice. Sačekaću par meseci, pa na voćkama ima da kupim za 300. ;) Čitao je odlomke među kojima i famoznu 94. stranu koju je preporučio slavuj od Mrčajevaca. Zainteresovao me i za prvenac Via Pula. Preporučio je neke pisce za koje nikad nisam čula, Bruna Šulca, zatim Doba mjedi Slobodana Šnajdera, Boška Tokina,Terazije, Basarinog Anđela atentata. Rekao je da kad god ne zna šta bi čitao, vraća se Travničkoj hronici, Lovcu u žitu i Majstoru i Margariti.

- - - - - - - - - -

Ja sam, Bi, čitala samo mir. Od rata sam se strašno umarala... :lol:

Kakvu stranu 94 i šta slavuj od Mrčajevaca? Šta sam to propustila?

Da, Bi... Zaboravismo već tu reč besplatno... :aha:

- - - - - - - - - -

Slavuj (Miroslav Ilić) je u Pinkovim zvezdama pominjao da čita Islednika, nadmudrivao se s ostalim članovima žirija i kako oni nisu pokazali zainteresovanost za čitanje, rekao im da je dovoljno da pročitaju samo 94-tu stranu, o ljudima s plaže, ne mora da čitaju ceo roman. To je Velikiću bilo simpatično, pa je prokomentarisao kako je ovaj izgleda stvarno pročitao knjigu.:lol:

A danas sam uzela Jelicu Greganovic, Od reči do reči i neke pripovetke Vilijama Trevora, Nešto malo sastrane, na predlog bibliotekarke. Kad se umorim od rata (i mira).

Greganovićka je, po meni, odlična za podizanje energije. Ništa pretenciozno, tople porodične sličice pristojno duhovite.

.

- - - - - - - - - -

Da, Bi... Zaboravismo već tu reč besplatno... :aha:

- - - - - - - - - -

Slavuj (Miroslav Ilić) je u Pinkovim zvezdama pominjao da čita Islednika, nadmudrivao se s ostalim članovima žirija i kako oni nisu pokazali zainteresovanost za čitanje, rekao im da je dovoljno da pročitaju samo 94-tu stranu, o ljudima s plaže, ne mora da čitaju ceo roman. To je Velikiću bilo simpatično, pa je prokomentarisao kako je ovaj izgleda stvarno pročitao knjigu.:lol:

Znam ko je slavuj, ali nisam znala za tu epizodu. Lepo da čita... A sa kim se nadmurdivao? Sa Karleušom? Ona kao Cica sve zna.

Nije Karleuša u PZ... Da je ona, ne bih ni gledala. S Kalinićem i Džinovićem...
Ilić je u svakom pogledu inferioran, pa često ispada smešan. Ispostavilo se da voli da čita, i to uglavnom NINovce... :)

Poslednja izmena:
Moj zatupeli mozak nista ne prihvata, uzela sam da citam epsku fantastiku.
Zapravo sam se zarazila video igricom - pa sam videla da je igrica radjena po knjizi pa sam kupila prvu knjigu iz serijala i tako dalje i tako blize.
http://www.carobnaknjiga.rs/poslednja-zelja-prvi-deo-sage-o-vescu

A obradovao me prijatelj sa Goodreadsa juce vescu da je DElfi konacno objavila
https://www.delfi.rs/knjige/88464_oduvek_smo_zivele_u_zamku_knjiga_delfi_knjizare.html

Knjigu koju dugo hocu da procitam- imala sam je u originalu na engleskom u pdf-u ali nisam mogla da se nateram da je citam, koliko god dobro znala engleski, ne uzivam da citam na njemu i nema boga.
Tako da cim legne plata kupujem ovo.

Svasta, sad jos neko treba da se izvinjava sto je ponosan na svoj narod ili sto se dici istim :roll:

Za lamar se vec zna, njoj je svejedno i sto je Kosovo pod tudjim vlastima trenutno, pa ne cudi ni sto se ne dici svojim korenima.
Svejedno mi je.
I necu se zbog toga izvinjavati, kao sto ne mislim da neko treba da se izvinjava ako mu nije svejedno.
Svako ima u ova danasnja luda vremana makar tu slobodu da misli i oseca ono sto misli i oseca.

A ja iskljucivo na ovoj temi imam potrebu da izrazavam svoje misljenje kakvo god ono bilo.
Jednostavno jos uvek (iako trenutno skoro nista ne citam) imam jak osecaj pripadnosti ovoj maloj zajednici :heart:
smilie_love_366.gif

Ne pamtim da mi je skoro neka knjiga isla ovako sporo i tesko kao Pekiceva 1999.
Tesko mi je da definisem sta je tema knjige... sad da me neko pita o cemu se radi, ne bih znao sta da kazem :)
Zahteva ogromnu koncentraciju jer su recenice dosta konfuzne ako se bas ne udubis a cak i tada su neke neshvatljive. Procitao sam mozda 70ak strana tek ali tempom gde za 1h iscitam samo 20 strana, tesko da cu uspeti da je zavrism skoro!
Tu nisam citala, ali s' obzirom na do sada procitano mogla bih da preporucim da prva od Pekica bude Odbrana I poslednji dani (meni je ona bila divna), onda Besnilo pa onda sta stignes.
Ja sam citala jos Pisma iz tudjine i jos nekoliko iz tog "serijala".

Kakvu stranu 94 i šta slavuj od Mrčajevaca? Šta sam to propustila?
Za ovog Slavuja si u medjuvremenu sigurno razumela , a ta dogodovstina na plazi zapravo je i poenta celog romana.
A i Velikic se ne umara da nas uvek ispocetka podseca na ponasanje svoje majke na plazi.

Basta, pepeo samo je jedna prijatna knjiga, nije svaka knjiga jednog knjizevnika neko remek delo.

Samo svratih da se javim. Kako ste?:)

Sa sobom uvek nosim knjigu kako bih čitala u busu,to se već zna. Dugo nisam čitala ni u busu jer sam toliko bila umorna da mi je ujutru više prijalo da gledam kroz prozor nego u slova. Ali rešim juče da tu koju vučem sa sobom već sigurno dve nedelje ipak počnem. I zaprepastim se koliko sam bila nemarna jer kako je sve vreme bila u torbi (a ona nije čvrsta nego od mekog materijala), ivice su se pohabale kao da je prošla mnogo ruku a nije nijednom čitana! I još izgleda da materijal kojim je torba obložena farba stvari (tj. u ovom slučaju listove). Baš sam ljuta na sebe.. Ranije nisam stavljala knjige u kesu kad ih nosim sa sobom (doduše, nikad se nije desilo da je ovoliko dugo nosim a da je i ne otvorim) , ali sad ću morati jer ću svaku uništiti na ovaj način. Nije neka knjiga koja ne može da se prežali (Anastazija, Kolin Falkoner), ali opet mi je krivo. Kako vi čuvate knjige od napasti zvane torba?

Sutra je dodela Oskara. Pošto nisam neki preterani filmofil, ne zanima me previše ko će biti dobitnici, već me kao klasično žensko zanima kakve su haline odabrane. :lol:

Ja sam ih, ako su nove umotavala u neki lep list iz časopisa, sa nekim zgodnim dasom ili nekim lepim nameštajem (sad mi je to interesantnije :zcepanje:)
Neke od onih knjiga koje sam kupovala na akcijama, pa sam tako čuvala dok sam čitala i izgledale su kao da nisu ni čitane. Nameravala sam da ih, ako mi se ukaže prilika i potreba, poklonim nekom. A onda sam ih pozajmila drugarici i vraćene su mi, upravo takve kako ti opisuješ tu što je stajala u tašni... kao da su ih brojni čitaoci pozajmljivali iz biblioteke. Ne znam da li ih je čitala samo ona, ali ako jeste, zaista je nepažljiva. Bolje da sam joj neke od njih poklonila (bar one koje mi se ne svidjaju naročito), pa da ih više ne vidim tako izrabljene.

Nastavio sam Pekica - 1999
Konfuzija je nastavljena i vrlo tesko pratim ``radnju`` ako je uopste i ima u prvih 100ak strana koliko sam iscitao.
Tema je delimicno apokalipticni zivot na planeti zemlji na kojoj je skoro pa nestao sav biljni i zivotinjski svet a ljudi funkcionisu uz svoje robotske replike.
U ovom trenutku mi nikako ne lezi da citam tako nesto, mada i generalno nisam ljubitelj gore pobrojanih stvari u knjigama ali posto je autor Pekic hteo sam da probam i istrajem do kraja ali sam ipak odustao. Ostajem za sada na procitanom Besnilu i skoro pola 1999 :)

Uzecu sad nesto tralala, za sta nije potrebna velika koncentracija...mozda Roberta Ladlama, imam nesto od njega.

Ja sam ih, ako su nove umotavala u neki lep list iz časopisa, sa nekim zgodnim dasom ili nekim lepim nameštajem (sad mi je to interesantnije :zcepanje:)
Neke od onih knjiga koje sam kupovala na akcijama, pa sam tako čuvala dok sam čitala i izgledale su kao da nisu ni čitane. Nameravala sam da ih, ako mi se ukaže prilika i potreba, poklonim nekom. A onda sam ih pozajmila drugarici i vraćene su mi, upravo takve kako ti opisuješ tu što je stajala u tašni... kao da su ih brojni čitaoci pozajmljivali iz biblioteke. Ne znam da li ih je čitala samo ona, ali ako jeste, zaista je nepažljiva. Bolje da sam joj neke od njih poklonila (bar one koje mi se ne svidjaju naročito), pa da ih više ne vidim tako izrabljene.

Moram tako i ja da ih obmotam kao ti inače propast živa... Sad sam uzela malo da čituckam ovu knjigu koju sam sredila i nervira me. I to što me podseća kako sam je uništila a i sam početak mi je nekako bez veze ( Anastazija (ili je zapravo pravilno AnastaSija? Ja ne znam)) je predstavljena kao prostitutka u Šangaju. Videću kako će dalje radnja da se odvija.

Ovaj vikend mi je bio u znaku filmova (a juče sam rekla da nisam baš filmofil). Gledala sam Beležnicu i iako je limunada meni je prijala. Nisam knjigu čitala ali imam utisak na slepo da ima više patetike nego u filmu. Možda lupam ali takav mi je neki utisak. Jutros sam na nekom kanalu gledala neki tinejdžerski film koji sam gledala pre sto godina i baš mi je prijalo da se podsetim. Sad gledam Zaljubljenog Šekspira. I to sam već gledala ali ajd, mogu opet. :)

Kamenita, kako ti je noga?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back