Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Neka je i iz te grupe, ali citati knjige na jeziku na kome je autor pisao, to je vec velika umetnost i savsreno poznavanje jezika.
Ko kaze da cita knjige na tri jezika, ja tome jednostavno ne mogu da verujem. Ne kazem da laze, ali ja znam koje su muke i nevollje sa citanjem
na jeziku koji si studirao, usput i zivis u toj zemlji jer godinama nabasas na neki izraz, floskulu, igru reci, tako da moze tu da se radi
samo o jednom stranom jezku koji covek savrseno poznaje. Nikako o nekoliko jezika.
Milan Kundera kaze o stranom jeziku ( a on vec jako dugo zivi u Francuskoj i pise i misli na francuskom) sledece:
Opscene reci
Covek ih upotrebljava na stranom jeziku, ali ih ne oseca takvim.
Opscena rec sa akcentom postaje komicna.Tesko je
sa stranom osobom biti opscen jer je opscenost najdublji koren koji nas
veze za nase poreklo. Tako da jezik u toj sferi postaje nesto mnogo dublje ,jace
i vise nego sredstvo ili cilj sporazumevanja

Мислиш, на три страна језика?

Слажем се да је теже читати на страном језику, нарочито књижевност, али се тако најбоље усавршава. Можда ниједан страни језик не може да се доживи као матерњи, али могу да се разумеју поента и емоције које се представљају, то су универзалне категорије. Идиоми и игре речи и мене највише успоравају у читању, мада са сваком следећом књигом све мање.
Постоје и предности читања на страном језику. Мислим да се дух времена и средине у којој се дешава радња, начин размишљања писца, најбоље доживљавају кроз његов избор речи, а то се често не може најсрећније превести.
Сумњам да је могуће иједан језик савршено познавати. Мене и у српском често нешто изненади. Али то су финесе, и како ми језик није струка, није ми много ни битно. Исто посматрам и стране језике.

Procitala sam Tajnu istoriju Done Tart.
Jednostavno, nisam stala dok je nisam procitala.
Mnogo mi se dopala. Moram da nadjem i njen drugi roman ``Mali prijatelj`` je u pitanju.
Za nekog kome je ovo prvi roman, pa ovo je prosto neverovatno!
U pitanju je drama/triler. Radnja se desava sedamdesetih godina proslog veka (uh... kad se ovako napise, izgleda da je to bilo strasno davno), na jednom fakultetu.

Procitala sam Tajnu istoriju Done Tart.
Jednostavno, nisam stala dok je nisam procitala.
Mnogo mi se dopala. Moram da nadjem i njen drugi roman ``Mali prijatelj`` je u pitanju.
Za nekog kome je ovo prvi roman, pa ovo je prosto neverovatno!
U pitanju je drama/triler. Radnja se desava sedamdesetih godina proslog veka (uh... kad se ovako napise, izgleda da je to bilo strasno davno), na jednom fakultetu.
Ma ja sam bila odusevljena tom knjigom, Rada je nesto kiselkasto komentarisala ( ako me memorija pamcenja ne vara), ali nekada covek ( kao ja sa Parovima)
tek posle citanja zapravo zavoli neku knjigu. I ja sam je procitala za dva dana, jednostavno nisam mogla da je ispustim iz ruke, medjutim, sada posle mozda
pola godine od citanja, mogla bih da kazem da bas i nije toliko genijalna ( mislim, nije velika knjizevnost) nego savrsen triler, a ja jako retko citam trilere
pa mi se mozda bas zbog toga toliko dopao.

Ma ne da se slazem nego onaj svoj Kindle ochima ne mogu da vidim, radije drzim knjigu od kiloipo zive vage u svojim neznim, devojackim rucicama:zcepanje:,
zabole me i kolena od tezine, al bre tacno znam sutradan ( bez belezenja) gde sam stala, koja je zadnja recenica bila, gde se nalazila, volim miris
papira, uzivam kada pod prstima osetim hartiju, korice, ova elektronika ubija svaki plezir kod citanja.

To bi najbolje mogle da kažu naše drugarice (i drugovi) koji čitaju elektronske knjige i koliko sam primetila, sasvim im je dobro. Mislim da su tu Nemesis i Phenomenon najvrednije (izvinjavam se ako sam omanula).
Ja sam pročitala samo 40-ak strana Mama Leone (našeg zeta Miljenka Jergovića) i 2-3 strane Pedeset nijansi sivo (al ga je pre neko veče nahvalila instruktorka pilatesa, još me pitala jesam li čitala, sreća pa mi jedan drug poslao i imam ga u elektronskoj formi, pa se nisam potpuno obrukala, rekla sam da sam počela, ali nisam stigla da završim :zcepanje:,
i nisam primetila da sam to čitala površnije nego papirne knjige, koje isto čitam prilično površno (priznajem!)

Ali nemam te mobilne uredjaje koje bih mogla da nosim sa sobom, pa sam zbog toga uskraćena za čitanje elektronskih knjiga. Na stonom računaru je to malo gnajvaža. To je dušu dalo za čitanje na poslu, ali ja nemam vremena.

Poslednja izmena:
Aaa, meni knjigu ništa ne može da zameni :nono3:

E-čitanje može samo kada je klasična knjiga nepristupačna (u putu, u inostranstvu, ako iz nekog razloga nije distupna papirna verzija...)
Slažem se uglavnom i sa tekstom i sa vama.

Mada ovde na temi ima nekoliko onih koji mahom čitaju e-knjige. Bi u pravu si, to su njih dve :)
Ali njima sigurno to prija čim tako praktikuju.

- - - - - - - - - -

Cccc, samo toliko od Jergovića :ljutka:

To bi najbolje mogle da kažu naše drugarice (i drugovi) koji čitaju elektronske knjige i koliko sam primetila, sasvim im je dobro. Mislim da su tu Nemesis i Phenomenon najvrednije (izvinjavam se ako sam omanula).
Ja sam pročitala samo 40-ak strana Mama Leone (našeg zeta Miljenka Jergovića) i 2-3 strane Pedeset nijansi sivo (al ga je pre neko veče nahvalila instruktorka pilatesa, još me pitala jesam li čitala, sreća pa mi jedan drug poslao i imam ga u elektronskoj formi, pa se nisam potpuno obrukala, rekla sam da sam počela, ali nisam stigla da završim :zcepanje:,
i nisam primetila da sam to čitala površnije nego papirne knjige, koje isto čitam prilično površno (priznajem!)

Ali nemam te mobilne uredjaje koje bih mogla da nosim sa sobom, pa sam zbog toga uskraćena za čitanje elektronskih knjiga. Na stonom računaru je to malo gnajvaža. To je dušu dalo za čitanje na poslu, ali ja nemam vremena.

Pa jeste parklticna ta elktronika kada si na putu, kada si u busu, avionu, kada satima cekas negde nesto, ali isto tako mozes i knjigu da poneses.
Ja sam kupila tu skalameriju pre dve godine, dali su mi gratis i 2000 knjiga, u smislu sve sto je stampano zavrsno sa Tolstojem ( znaci svi ruski klasicari)
svi matoriji Francuzi i Nemci, ali knjige koje zelim, a tu je i Marsel Prust nije moguce ni kupiti u el. izdanju. Opet pa druge savremenije knjige
kostaju isto kao i papirne, a i ne mozes sve da kupis jer izdavacke kuce ne dozvoljavaju elektronska izdanja i onda zapravo nisi bas nista pametno
uradiJo.

Meni nije isto da li knjigu citam u izdanju ili ovu klasicnu. Mozda sam konzervativna, verovatno i jesam.
Za ochi, svetlost, udobnost i ugodnost zaista je taj Kindle savrsen, al sta vredi kad mi ne daju knjige koje zelim:D

Imam tablet već skoro godinu dana. Zaista je odlična stvar. Pročitao sam u tom periodu oko 15 knjiga. Nabavka knjiga je posebna priča. Srećom kod nas postoji dosta piratskih sajtova koji nude na desetine hiljada elektronskih knjiga. Već sada na tabletu imam toliko knjiga da ih ne mogu pročitati do kraja života. A stavljam samo kvalitetnu literaturu. Takođe ne treba zanemariti činjenicu da se nove knjige postavljaju maltene svakodnevno. Što bi se reklo, svemir je beskonačan.

:rolleyes:
Mogao bih da se kladim da ova istraživanja sponzorisu izdavači papirnatih knjiga. Nove generacije će kognitivne karte da formiraju na drugačiji način. Ako površno čitanje i jeste neki globalni fenomen današnjice, to ima više veze sa drugim stvarima, nego sa e knjigama. Elektronski formati knjige čine pristupačnijima, posebno u siromašnim i neprosvijecenim zemljama. Biće da se Zapad plaši da ne izgubi monopol na tumačenje vlastite književnosti, pa smišlja ovakva istraživanja.

Dok sam zivela u A. imala sam ``tusta i tma`` tableta, lap topova, raznih uredjaja za prevodjenje, suprug mi je bio Majkrosoftas i jos je..., ali mi nije vise suprug ;) tako da znam taj osecaj citanja.
Ipak je i on vise voleo da cita suskave knjige. Kao i ja.
Pa ne znam, Tajna istorija je sasvim slucajno dosla do mene... trazila sam Malog prijatelja u biblioteci, a nasla samo Tajnu istoriju.
Imam obicaj da pogledam zadnju koricu i da vidim o cemu se radi u globalu i umalo da je vratim i da uzmem Darma lutalice, medjutim, procitah izmedju ostalog da je i kultna knjiga i komentari su mi se dopali, mada ne padam cesto na komentare, ali sam je ipak uzela.
Bibliotekarka naravno pojma nije imala o Doni Tart. A o Dzeku Keruaku jos manje. Sto to ne volim kada postanem svesna da osoba koja bi trebala da zna - ne zna nista o necemu sto zahteva njen posao.
Boze, sto ja ne mogu negde da nadjem posao bibliotekara, ili bar da radim u nekoj prodavnici sa knjigama.
Kada sam procitala knjigu kao da sam se katapultirala u svoju svakodnevicu, kao da sam bila zacarana Henrijem, Fransisom, Kamilom, Carlsom i naravno Ricardom.
Dona zaista sjajno pise, ne moze svaki pisac da uradi to da se citalac toliko poveze sa likovima koji su u stvari... znate sta hocu da kazem... da ne otkrivam radnju.

:rolleyes:
Mogao bih da se kladim da ova istraživanja sponzorisu izdavači papirnatih knjiga. Nove generacije će kognitivne karte da formiraju na drugačiji način. Ako površno čitanje i jeste neki globalni fenomen današnjice, to ima više veze sa drugim stvarima, nego sa e knjigama. Elektronski formati knjige čine pristupačnijima, posebno u siromašnim i neprosvijecenim zemljama. Biće da se Zapad plaši da ne izgubi monopol na tumačenje vlastite književnosti, pa smišlja ovakva istraživanja.

Slažem se u pogledu naručioca istraživanja, a za ostalo ne znam. Samo sam par puta čitala e knjigu na kompu. Priroda moga posla ne dozvoljava čitanje u radno vreme, što bi mi verovatno koristilo.
Ja volim da prilegnem u fotelju, dignem noge na stoličicu, za mene je čitanje ritual...:lol: Ne znam kako bih držala taj čitač a da mi se ne smakne s krila i polomi...:sad2:
A tek uživanje dok kupujem knjige... nemerljivo. :zaljubljena: Problem nastaje kad stignu kući pa ih nemam gde... :aha: :malav:

Dok sam zivela u A. imala sam ``tusta i tma`` tableta, lap topova, raznih uredjaja za prevodjenje, suprug mi je bio Majkrosoftas i jos je..., ali mi nije vise suprug ;) tako da znam taj osecaj citanja.
Ipak je i on vise voleo da cita suskave knjige. Kao i ja.
Pa ne znam, Tajna istorija je sasvim slucajno dosla do mene... trazila sam Malog prijatelja u biblioteci, a nasla samo Tajnu istoriju.
Imam obicaj da pogledam zadnju koricu i da vidim o cemu se radi u globalu i umalo da je vratim i da uzmem Darma lutalice, medjutim, procitah izmedju ostalog da je i kultna knjiga i komentari su mi se dopali, mada ne padam cesto na komentare, ali sam je ipak uzela.
Bibliotekarka naravno pojma nije imala o Doni Tart. A o Dzeku Keruaku jos manje. Sto to ne volim kada postanem svesna da osoba koja bi trebala da zna - ne zna nista o necemu sto zahteva njen posao.
Boze, sto ja ne mogu negde da nadjem posao bibliotekara, ili bar da radim u nekoj prodavnici sa knjigama.
Kada sam procitala knjigu kao da sam se katapultirala u svoju svakodnevicu, kao da sam bila zacarana Henrijem, Fransisom, Kamilom, Carlsom i naravno Ricardom.
Dona zaista sjajno pise, ne moze svaki pisac da uradi to da se citalac toliko poveze sa likovima koji su u stvari... znate sta hocu da kazem... da ne otkrivam radnju.
Da ti otvoris svoju knjizaru pa da kupujemo knjige kod tebe?

Mm (nije Metju Mekonahi, ali meni taj glumac ionako nije nešto privlačan, više volim crne) čita elektronske knjige otkako ima tablet, ali ja i dalje izvrdavam, volim papir pa to ti je.

Trenutno čitam Neobično putovanje gospodina Daldrija, ali sam odabrala pogrešno vreme, teško mi je da se po ovim paklenim vrućinama uživim u zimski London. Mada, mislim da će glavna junakinja uskoro da otputuje u Istanbul, pa se atmosfera možda promeni.

Pre dva dana sam slučajno u Intereksu kupila Aleksandru Poter, bila je na sniženju. Ko je ono beše tražio za more neki čiklit? Ima tih tralalajki po 399 din (osim Poterove, čini mi se da su tu Nora Roberts i Šeldon).

Tajna istorija me nije oduševila, prosek. Mislim da ni našoj Kerefeki nije bila bogznašta. Midlseks je mnogo bolja, ali ni nju ne bih ponovo čitala.

Mučim se na ovim temeraturama, imam nizak pritisak i stalno mi se spava, jedva uspevam i nešto laganije da pročitam.

Imam tablet već skoro godinu dana. Zaista je odlična stvar. Pročitao sam u tom periodu oko 15 knjiga. Nabavka knjiga je posebna priča. Srećom kod nas postoji dosta piratskih sajtova koji nude na desetine hiljada elektronskih knjiga. Već sada na tabletu imam toliko knjiga da ih ne mogu pročitati do kraja života. A stavljam samo kvalitetnu literaturu. Takođe ne treba zanemariti činjenicu da se nove knjige postavljaju maltene svakodnevno. Što bi se reklo, svemir je beskonačan.
Pa jeste svemir beskonacan;), ali ja Sekspira sigurno necu da citam, Dantea takodje necu,a ono sto zelim da citam toga nema u elektronskom izdanju.
Ne treba tako laHko govoriti o izdavackim kucama da su neki prevaranti, jer da njih nema , ne bismo imali ni knjige u elektronskom izdanju.
Ja zato, ako je e izdanje ista lova kao i knjiga od papira ipak kupujem knjigu jer ne zelim da izdavacke kuce nestanu.

Gde mi je post gde objasnih za Pustinjski cvet?
Nema veze, ako je obrisan i to je u redu, samo da kazem nema u kompletu, te su bile van kompleta neke zelene boje izdanje 1955. Rijeka "Otokar Keršovani", upavo takvu citam (Gorki lotos), sad cu da ostavim bar boju o kojoj pricam:dash:

6129.jpg

Promasila sam diskusiju:eek:
Prastajte, nocas sam bila na Surcinskom aerodromu kunjala od 11- do 1,3o, da dovezem sestru i njeno dete, ja kad sam isla, ja sam brate taxi pa do strica, ne, to sve fino, a sad moram u bolnicu u posetu, preko veze:(
Izvinite, ako se ne vratim, na infuziji sam, MENI treba infuzija :dash:

- - - - - - - - - -

Kukuuuuuuuu, odoh, no, gde rekoh da sam posla:think:

:(
:bye:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back