Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Danas i sutra u knjižari Vulkan u Ušću ima popust od 20% na njihova izdanja. Otvaraju novu knjižaru pa je to povod.

I dalje čitam Grof Monte Kristo, tek sam pola prešla. Počela sam u ponedeljak da volontiram. Ipak je ispalo nešto od toga, sreća mi se malo osmehnula. Samo je volontirenje, nije zaposlenje, ali računam, makar je neko iskustvo, pa će nadam se koristiti za kasnije... Tako da protekle nedelje nisam ni stizala da čitam (još nisam navikla da ustajem tako rano, pa zaspim popodne i onda od knjige nema ništa). A jedva čekam da pročitam knjigu do kraja, mnogo mi se dopada.

Joj, podsetila si me na vreme od pre deset godina kada sam tek pocela da radim...Jeste da je zvanično radno vreme bilo od 8 do 16,ali nikad nisam uspevala da izadjem pre 19h i svaka subota mi je bila radna...stalno sam bila pospana...iako nisam spavalica i svi kad me vide da prilegnem, pitaju da li mi je dobro...nikad ne spavam popodne..a i kada bih, kad sam i popodne na poslu...Elem, tata mi je stalno ponavljao da je to ,jer sam nenaviknuta na posao,a znala sam da zaspim u 20 h i da se probudim oko ponoci,pa malo kao živim privatni zivot,pa opet spavam..srećom, proslo je...

Slučajno cu u subotu citav dan provesti u Bgd , a videh onu Vulkanovu akciju sa popustima po satnici..Sta kazete?

Moram da priznam da sam se danas zapanjila, a malo naljutila na sebe.
Videla sam nedavno na Limundu povoljno knjigu Saptaca i kao i mogla bih i ne moram...
Veceras uzeh da malo ra sklonim neke stvari i u kesi Iz Vulakana od pre tri nedelje, nadjem tu knjigu..Potpuno sam zaboravila da sam je kupila...
Preterala sam sve mere..vise ne znam ni sta imam...
Nema smisla...nije u redu, priznajem..bez sale.

Da, to jeste ametist. Ja sam dupli strelac i odgovara mom znaku, mada ja za to mnogo ne hajem. Jako mi je lep, pre svega. Kad sam se ono pre par dana registrovala, uz veliku pomoć šesnaestogodišnje ćerke, pita ona: A avatar? Pa naravno, za kamenitu kamen, znaš koji, ona je odabrala sliku i postavila.

Moram da priznam da sam se danas zapanjila, a malo naljutila na sebe.
Videla sam nedavno na Limundu povoljno knjigu Saptaca i kao i mogla bih i ne moram...
Veceras uzeh da malo ra sklonim neke stvari i u kesi Iz Vulakana od pre tri nedelje, nadjem tu knjigu..Potpuno sam zaboravila da sam je kupila...
Preterala sam sve mere..vise ne znam ni sta imam...
Nema smisla...nije u redu, priznajem..bez sale.
Ti se se bar na vreme zaustavila... Ja sam se zaebala x puta do sad...:sad2:

- - - - - - - - - -

Da, to jeste ametist. Ja sam dupli strelac i odgovara mom znaku, mada ja za to mnogo ne hajem. Jako mi je lep, pre svega. Kad sam se ono pre par dana registrovala, uz veliku pomoć šesnaestogodišnje ćerke, pita ona: A avatar? Pa naravno, za kamenitu kamen, znaš koji, ona je odabrala sliku i postavila.

Sva si kamenita. Nije ti valjda i srce od kamena? :lol:

Bila danas u biblioteci po najvecem pljusku i naravno bas se pogodilo da dodjem 25 minuta pre pauze.
Drakulu Brema Stokera nisu imali, a bas sam pozelela da ga procitam, mada mislim da sam ga citala kad sam manja bila.
Upitah da li imaju najnovijeg Murakamija, kad ono bibliotekarka kaze da imaju ali da je na citanju, tako da sam je rezervisala. Ali dva citaoca su ispred mene.
Nadam se da ce ga zavrsiti za mesec dana. Kaze mi bibliotekarka da je knjiga dobra.
Uzeh Korekcije, bas su sitna slova... Na putu - Dzeka Keruaka, Tonija Parsonsa - neki dugacki naslov je u pitanju, Bjuik Rivera - Jergovica i Nedovoljno mrtav Pitera Dzejmsa - naravno triler.

Bila danas u biblioteci po najvecem pljusku i naravno bas se pogodilo da dodjem 25 minuta pre pauze.
Drakulu Brema Stokera nisu imali, a bas sam pozelela da ga procitam, mada mislim da sam ga citala kad sam manja bila.
Upitah da li imaju najnovijeg Murakamija, kad ono bibliotekarka kaze da imaju ali da je na citanju, tako da sam je rezervisala. Ali dva citaoca su ispred mene.
Nadam se da ce ga zavrsiti za mesec dana. Kaze mi bibliotekarka da je knjiga dobra.
Uzeh Korekcije, bas su sitna slova... Na putu - Dzeka Keruaka, Tonija Parsonsa - neki dugacki naslov je u pitanju,
Bjuik Rivera - Jergovica
i Nedovoljno mrtav Pitera Dzejmsa - naravno triler
.
Nemoj da si zucnula kakav je sadržaj.
Imam tu knjigu već dve godine, ali mi sve nešto žao da je pročitam, pa je čuvam da je kao čitam kada budem imala neki lep životni period.
Sad samo još da on dođe. Mislim taj period :ljutka:

završila čitanje ''neprimetni'' od ketrin veb.
u poređenju sa njenim ''nasleđem'' - za nijansu je bolja ova druga knjiga, veštije napisana...ali je koncepcija ista...mix prošlosti i sadašnjosti sa nekom misterijom od pre 100 godina....mislim, nije loše da se pročita....bolje nego da se gleda neka bzvz serija, na primer.

Počeo proučavati lik i delo Marka Vidojkovića.
Prvi roman "Ples sitnih demona".

E, naš'o si koga da proučavaš... :lol:

:lol:
Evo čitam i njegov drugi roman "Kandže":D

Svaka generacija ima svog pisca i junaka, Krasuljak. Ja sam svojevremeno uzela Ples sitnih demona, ali nisam mogla. Ponudim sinu, a on se odusevi i procita sve Vidojkovicevo sto je u tom momentu bilo izdato, a neke i kupi....Ja vise nisam pokusavala, ali sin je fan.

Uzeh Korekcije, bas su sitna slova... Na putu - Dzeka Keruaka, Tonija Parsonsa - neki dugacki naslov je u pitanju, Bjuik Rivera - Jergovica i Nedovoljno mrtav Pitera Dzejmsa - naravno triler.

I ja juce po onoj kisi obilazila biblioteke, za lektiru za moju lenju cerku, koja ne moze sama da ode do biblioteke. Bas smo napravili gotovane i debile od dece. Tj. kako koje. Dok sin sve sam pronalazi, obavlja, (napravio sajt za jedan sportski klub, video da nema, pa napravio i ponudio im... ), cerka nista ne zna i ne zanima je,samo da ode do delta sitija ili usca. I tako ja na Karadjordjev trg (posto moja u Prvomajskoj ne radi zbog revizije), kad i tamo pise od 1. aprila nece raditi zbog revizije, samo mogu da se vrate knjige. Onda u onu glavnu kod pijace, oni rade i sve imaju, ali mi je skrenula paznju da 13. moram da vratim, da mi u medjuvremenu istice clanarina (5.) i da ne bi trebalo ni da mi da duze od tog datuma... joooooj, sto su cepidlake. Ogromnim slovima pise kazna za prekoracenje roka vracanja 10 dinara dnevno po knjizi... u ovim malim bibliotekama na to ni ne obracaju paznju. Srecni su sto imaju citaoce. I da, ima prolecni popust na upis od 10. marta do 10. maja, 800 dinara po osobi, 500 dinara porodicna po clanu. To cu, naravno, iskoristiti.
A najgore od svega je sto sam isla da uzmem Na Drini cuprija i Seobe. Obe knjige imam, ali ne mogu da ih nadjem. Kad je deo ovde, deo kod mame u supi, deo kod nje u kuci, na policama u plakarima....

- - - - - - - - - -

A, da, boldovala sam Na putu jer sam je jednom uzela i nisam mogla da citam. Nista mi se nije svideo pocetak. Sin posle procitao, ali nije on bas odusevljen. Daleko od Vidojkovica :zcepanje:

Ne da je daleko od Vidojkovica, nego predaleko taj Dzek Keruak.
Na putu mu je najpoznatiji roman, ali ima i jedno preradjeno izdanje koje je izaslo kasnije, ali ja sam uzela ono nepreradjeno. Kazu da je pisao na hartijama od toalet papira, na salvetama... ma ludilo.
Mene je zainteresovala jer... ali to je duga prica. Da ne spamujem.
I gde si bila Bi, nije te dugo bilo ili se to meni samo cini...

I da, sto se tice tih vecih biblioteka one su bas striktne povodom vracanja knjiga, za razliku od manjih - ``domacinskih`` biblioteka.
Ali, mislim da moze da se produzi rok za vracanje ako ih pozovemo telefonom...
Nisam cepidlaka sto bi se reklo, ali neko ne vraca po nekoliko meseci knjigu koju imaju u jednom primerku, a hoce je i drugi, pa moraju tako da ``posluju``.
Evo primera, htela sam juce da uzmem Drakulu i one mi rekose da cekaju da im se knjiga vrati... jer je imaju samo u jednom primerku, a nikako da bude vracena.

a ovo su lektire, pa zahtevaju se vrate. Ma tu sam, nego nisam ništa pročitala, pa sam se malo uzdržavala od prazne priče kako ja to volim.

Nisam ja uporedjivala Keruaka s Vidojkovićem, zajedničko im je što mi se ne dopadaju.

Završila sam Trgovac oružjem, Hju Lori, Čarobna knjiga, 347 strana zbrke i besmislica. To je kao parodija na trilere.... ne znam šta bih rekla, a ne znam ni zašto sam čitala kad me od početka nije privukao ni zainteresovao. Valjda zato što sam je kupila, makar i za 100 dinara.
Opšta zbrka od specijalnih jedinica, CIA-e, Pentagona, kojekakvih interesnih grupa, internacionalnih kompanija, terorista.... Istina i mnogi filmovi su takvi (pošto sam knjige tog žanra slabo čitala), ubace sve i svašta, pa ispadnu jako zapetljani, a u stvari nemaju nikakvog smisla. Možda ne poznajem dovoljno taj žanr da bih prepoznala i razumela parodiju. (A razumela sam Sledž Hamera :zcepanje:)
Sve u svemu, za mene gubljenje vremena.

Počela sam u nekom momentu Suzanu Tamaro (iz Glorije) Slušaj moj glas. I prvih desetak strana su me smorile. A i prethodna knjiga (čiji je ovo valjda nastavak) Idi kuda te srce vodi mi nije ostala baš u nekom sećanju. Verovatno ću je ipak čitati jer je zgodna za autobus, manjeg formata i 170 strana.

Imam na poslu koleginicu i kolegu koji vole da čitaju, pa sam malo sa njima ćaskala da vidim šta oni čitaju. I kaže mi koleginica da je baš završila neku Gijoma Musoa, ja pitam kakva je, kaže ona da joj se dopala i kaže mi -doneću ti. Ja rekoh - ok. I donese ona meni lepo knjigu. Pre neki dan sam napisala ovde da me nije vuklo da čitam Musoa, ali evo skačem sebi u usta.. Mislila sam, ajd kad je tako ispalo da vidim da li grešim. Pročitala sam nekih pedesetak strana i nije mi nešto za početak.. Nekako mi se stil ne sviđa. Ipak, ostavljam mogućnost da će mi se mišljenje promeniti, pa ću je pročitati do kraja (nekako mi je glupo da je ne pročitam kad je situacija takva kakva je). Tako da sam sad počela Musoa, da što pre vratim koleginici, a moj Grof je na čekanju (ostala mi je još jedna knjiga, što će reći, još trećina).

Sto ljudi - sto cudi, sto ce tice Musoa.
On se uopsteno kod nas dobro kotira, uspesno kombinuje stvarnost i mastu, fantastiku.
Meni su se njegovi prvi romani bas dopali, ali sad ne mogu da se setim kako se zovu, secam se sadrzaja, ali naziva ne - jer mu nazivi romana lice jedni na druge - sem Devojke od papira...
Ja sam Grofa procitala kad sam bila bas tinejdzerka, dete i to je jedna od knjiga koja je obelezila moju mladost.

dakle-procitala sam otmenost jeza
nije me odusevila, cak me je razocarala, jer sam ocekivala toliko od te knjige, na osnovu onoga sto sam cula i (ovde) procitala i cak na osnovu odlomka koji se daje na sajtu
stil je lep, koncept gde vise licnosti prica jednu pricu je nesto sto ja volim, razmisljanja jednog starmalog deteta takodje (mada su ga tu malo preterali), ali mi je licnost kucepaziteljke totalno nerealna, razumem i poznajem ljude sirove inteligencije, ali u samoobrazovanje do ovog nivoa koji ona pokazuje-ne verujem..i to tako siroko i na tom nivo..ne, nikako...elem, knjiga mi je jedna od onih koje "treba da se procitaju", ali je ne bih kupila, sada nakon citanja, niti verujem da cu ej citati ponovo..e, da, samo da pohvalim kraj..sve drugo, sem kraja kakav jeste bi bilo bljutavo, razocaravajuce i svelo bi roman na fazon danijele stil
procitah do kraja i molim te, pazi na mamu -to mi ej bilo super, kao sto sma i imala osecaj na polovini knjige da ce biti, zbog svega onoga sto sma vec napisala a i vwerovatno zbog toga sto ja sa mojom mamom imam cudan i tezak odnos, a knjiga vas tera bukvalno da majci kazete koliko je volite i koliko vam znaci, te sam, evo, pod uticajem knjige vec dve nedelje prema mami mnogo razumnija i bolja no inace :)..e, da i knjiga ima onaj aspekt koji vas tera da se setite koliko je sve u zivotu lako prolazno, lomljivo, gubljivo i da treba ceniti svaki trenutak, al nije melodramaticna na tu notu, sto ej retkost...
takodje procitah i svih sedam talasa, bez da sam pre toga citala kad duva severac, al sma pohvatala lako sta i kako je bilo...svidja mi se stil, mada ja ne bih tako vodila virtuelnu ljubav :lol:, vec maaaalko drugacije, ali volim da citam te brze i visprene dijaloge...medjutim, kraj mi se ne svidja, svodi se sve na obican ljubavni roman, nesto sto bi citala moja mama na odmoru, tako da je sva sreca stop sam je kupila za 299 din, inace bih se gorko kajala zbog bacenog novca (a, imama vec sijaset takvih laguninih knjiga, kad se saberu, mogla sma na jedno doooobro letovanje)

vidim da neko spominje i korekcije dzonatana frenzena, vec sam pisala mislim o njoj, ali da ponovim-najbolja knjiga koju sma procitala u zadnjih deset godina, NE PROPUSTITI! ima sve - radnju, psihologiju, dubinu, ostrinu, razradjene likove do perfekcije, ljuti ste dok je citate, zelite da vicete na ucesnike, da razgovarate sa njima, da ih prodrmate, tera vas da analzirate sebe, svoj zivot, svoje odnose sa ljudima, a pri tome ne moze da se ispusti iz ruku...uvela bih je u lektiru, tamo nedge za 4tu godinu srednje...

Poslednja izmena:
Ja se nadam da ću završiti danas ovu Restauraciju, ili najkasnije sutra. Prvu polovinu sam nekako prevalila, a onda sam počela neviđeno da se dosađujem, sve čekam da se nešto desi, nadam se da će bar kraj uspeti da izvadi stvar. Pre čitanja sam mislila da knjiga govori o restauraciji neke umetničke slike (niđe veze, što bi se reklo).
Planiram da iskoristim taj prolećni popust na učlanjenje u biblioteku, samo prvo da pročitam još jednu od svojih knjiga.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back