Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja i dalje citam Istocno od sunca..Knjiga je podebela tako da ce se to (kod mene) oduziti..
U posl. vreme mi se zalomilo da cesto citam o Indiji a nisam bas ljubitelj iste..
Tri Engleskinje, 2 drugarice i jedna kao njihova pratilja krecu u Indiju, krajem 20-ih god. proslog veka, svaka sa svojim ciljem i nadama..

Crnci u Firenci – Vedrana Rudan, Rende 160 str. 9/10
http://www.delfi.rs/knjige/3712_igra_na_tudjem_terenu_knjiga_delfi_knjizare.html

Priču nam pričaju sporedni likovi.

Najpre, dva još nerođena fetusa (i to jedan budući čovek sa posebnim potrebama i drigi koji je budući uobičajen ljudski primerak).
Oni pričaju o svom viđenju sveta i eventualne buduće porodice, mada još uvek ne znaju da li če majka odlučiti da ih rodi ili ne.
Izuzetno originalno i zanimljivo. (Barem meni).

Drugi zanimljiv pripovedač je bakuta od nekih 80-ak godina. Ona je jedna nadrk-baba ali ja sam je obožavala :lol:

Ostalih par pripovedača su manje zabavni u odnosu na ove gore spomenute.
Psovki ima, i nije baš da mi se čini da su uvek u funkciji, ali je to ipak sa nekom merom.

Sve u svemu slika hrvatskog (a isto bi bilo i da je srpskog, crnogorskog, bosanskog...) društva i porodice u današnjem vremenu.
Meni je bila odlična.

- - - - - - - - - -

List na korici hleba – Srđan Valjarević, Lom 120 str.
http://www.knjizara-sigma.rs/kupi/list-na-korici-hleba-srdan-valjarevic-134459

Počela i ostavila. Nije to onaj Srđan kog sam očekivala.

procitah do kraja i molim te, pazi na mamu -to mi ej bilo super, kao sto sma i imala osecaj na polovini knjige da ce biti, zbog svega onoga sto sma vec napisala a i vwerovatno zbog toga sto ja sa mojom mamom imam cudan i tezak odnos, a knjiga vas tera bukvalno da majci kazete koliko je volite i koliko vam znaci, te sam, evo, pod uticajem knjige vec dve nedelje prema mami mnogo razumnija i bolja no inace :)..e, da i knjiga ima onaj aspekt koji vas tera da se setite koliko je sve u zivotu lako prolazno, lomljivo, gubljivo i da treba ceniti svaki trenutak, al nije melodramaticna na tu notu, sto ej retkost...
takodje procitah i svih sedam talasa, bez da sam pre toga citala kad duva severac, al sma pohvatala lako sta i kako je bilo...svidja mi se stil, mada ja ne bih tako vodila virtuelnu ljubav :lol:, vec maaaalko drugacije, ali volim da citam te brze i visprene dijaloge...medjutim, kraj mi se ne svidja, svodi se sve na obican ljubavni roman, nesto sto bi citala moja mama na odmoru, tako da je sva sreca stop sam je kupila za 299 din, inace bih se gorko kajala zbog bacenog novca (a, imama vec sijaset takvih laguninih knjiga, kad se saberu, mogla sma na jedno doooobro letovanje)

Ja ću sledeću da čitam Molim te, pazi na mamu, rešila sam :) Zanimljivo mi je ovo da ću morati majci da kažem koliko mi znači. U stvari ja sam nedavno uskladila odnos s roditeljima. Počeli su da me konačno da me tretiraju kao odraslu osobu.
U mojoj pedesetoj godini :zper:

I ja imam isto mišljenje o kraju Svih sedam talasa. Baš ga je ubrljao. Mada je moglo i gore. Severac je ipak originalniji i realniji i upravo to što je nekako nezavršen je ono što ga čini kompletnim. Jer tako se to i dešava s tim virtuelnim vezama, prosto se ugase.

Crnci u Firenci – Vedrana Rudan, Rende 160 str. 9/10
http://www.delfi.rs/knjige/3712_igra_na_tudjem_terenu_knjiga_delfi_knjizare.html

Priču nam pričaju sporedni likovi.

Najpre, dva još nerođena fetusa (i to jedan budući čovek sa posebnim potrebama i drigi koji je budući uobičajen ljudski primerak).
Oni pričaju o svom viđenju sveta i eventualne buduće porodice, mada još uvek ne znaju da li če majka odlučiti da ih rodi ili ne.
Izuzetno originalno i zanimljivo. (Barem meni).

Drugi zanimljiv pripovedač je bakuta od nekih 80-ak godina. Ona je jedna nadrk-baba ali ja sam je obožavala :lol:

Ostalih par pripovedača su manje zabavni u odnosu na ove gore spomenute.
Psovki ima, i nije baš da mi se čini da su uvek u funkciji, ali je to ipak sa nekom merom.

Sve u svemu slika hrvatskog (a isto bi bilo i da je srpskog, crnogorskog, bosanskog...) društva i porodice u današnjem vremenu.
Meni je bila odlična.

- - - - - - - - - -

List na korici hleba – Srđan Valjarević, Lom 120 str.
http://www.knjizara-sigma.rs/kupi/list-na-korici-hleba-srdan-valjarevic-134459

Počela i ostavila. Nije to onaj Srđan kog sam očekivala.

Vedrana originalna i intrigantna kao i uvek.
Ja ne mogu da se setim da li sam uzimala tog Valjarevića, ili sam odustala još kada sam zavirila u njega u biblioteci. On je, po meni, za sada, pisac jedne knjige - Komo. Ostalo nije vredno trošenja vremena.

Čitam Suzanu Tamaro, Slušaj moj glas. Iz Glorije. Ne smem da zaboravim, 1. aprila izlazi Izabel Aljende.

Ja ću sledeću da čitam Molim te, pazi na mamu, rešila sam :) Zanimljivo mi je ovo da ću morati majci da kažem koliko mi znači. .

Kad sam već kod mame, zamolila me da joj uzmem iz biblioteke Miris kiše na balkanu (i ostale) i meni je sad palo na pamet da bih mogla da joj kupim. Za Uskrs, na primer. Uvek idemo kod njih na doručak.
Pa da li ima neko preporuku gde da tražim, ima li negde da je povoljnije. Ne bih na voćkicama. Hoću da kupim nove. Valjda je majka toliko zaslužila.
A verovatno ću ja poželeti da ih pročitam ponovo. Sve od Gordane Kujić mi se svidelo, a mislim da sam sve i pročitala. I ako me tema ne zanima i ne volim baš kad se dogadja u 16. (ili tako nekom) veku, kad počnem da čitam zainteresuje me i na kraju mi se svidi.

Sto ljudi - sto cudi, sto ce tice Musoa.
On se uopsteno kod nas dobro kotira, uspesno kombinuje stvarnost i mastu, fantastiku.
Meni su se njegovi prvi romani bas dopali, ali sad ne mogu da se setim kako se zovu, secam se sadrzaja, ali naziva ne - jer mu nazivi romana lice jedni na druge - sem Devojke od papira...
Ja sam Grofa procitala kad sam bila bas tinejdzerka, dete i to je jedna od knjiga koja je obelezila moju mladost.
Da, primetila sam da je on dosta tražen, ali ja za sad nisam nešto fascinirana ovom knjigom koju čitam trenutno.

Kad sam već kod mame, zamolila me da joj uzmem iz biblioteke Miris kiše na balkanu (i ostale) i meni je sad palo na pamet da bih mogla da joj kupim. Za Uskrs, na primer. Uvek idemo kod njih na doručak.
Pa da li ima neko preporuku gde da tražim, ima li negde da je povoljnije. Ne bih na voćkicama. Hoću da kupim nove. Valjda je majka toliko zaslužila.
A verovatno ću ja poželeti da ih pročitam ponovo. Sve od Gordane Kujić mi se svidelo, a mislim da sam sve i pročitala. I ako me tema ne zanima i ne volim baš kad se dogadja u 16. (ili tako nekom) veku, kad počnem da čitam zainteresuje me i na kraju mi se svidi.
U subotu sada u Vulkan knjižarama će biti popusti, kako vreme odmiče oni sve su veći. Ovde je spisak naslova koji su na akciji.
http://www.vulkani.rs/v/35dcdb53-b305-4d59-8548-10cc68412b9b/Naslovi-na-akciji-Vulkanov-dan-rastucih-popusta!.aspx#.UzNlivldX-t
Negde sam pročitala da podaci koliki je popust za koju knjigu neće biti objavljen, nego će početni za sve biti 20% pa će onda smanjivati broj naslova tokom dana a popust će se povećavati.. Ima knjiga koje tražiš.

eeee, hvala na podsećanju. Već si (ili neko drugi) stavljala ovaj link, ali ja se ne bih setila. Baš ću da navratim kasnije popodne da vidim da li su ih ostavili na popustu. Računam, stare su knjige, ali ipak...da li će ih ostaviti na popustu do kraja. Verujem da neće sve tri,možda neku. Ako izvisim za popust.... ostaje mi da ih kupim po punoj ceni. Tj. naručim preko interneta jer su na sajtu 20 % jeftinije, ako sam dobro izračunala. 699:559 dinara. Biće baš zanimljivo.

Mislim da ih ima svaka bolje snabdevena ``Laguna`` ili Vulkan knjizara. :)
Evo sad sam videla da ih daju na popustu. Sve tri.
Ja bih volela da kupim Dalas `63. Videcu da li cu moci nekako da se prikrpim. Tanka sam sa lovom. :(

- - - - - - - - - -

Lamar, bas si lepo napisala komentar o Vedraninom romanu, tako da mi je doslo da je procitam.
Ja sam volela i onu baku iz romana ``Dabogda te majka rodila``. Verujem da bih i ovu...

Ne znam kakvi su joj ``Kosturi okruga Medison``?

Poslednja izmena:

Meni su se jako dopale prve dve knjige iz triologije, Miris kiše i Cvat lipe, ali Smiraj dana nikako. Koliko sam se oduševila naročito prvim delom, jako me je razočarao treći. Taj osećaj turobnosti i beznađa koji prati radnju, potpuno me smorio. I bila mi je i dosadna...itd..... Stvar ukusa... Možda bih sada promenila mišljenje, čitala sam ih baš odavno, ima dvadeset godina. Mada, ne verujem, ono što mi se tada dopadalo i sada mi se sviđa.
Prošle godine kupim "Preostale priče", takođe G. Kuić. Od svih su mi se dopale, mislim, dve. To mi nije dovoljno.
To je ona tužna priča, koju sam već pominjala. Nešto Vam se jako jako dopadne i rešite da iščitate još svašta nešto od tog autora. A ispostavi se da ste prvo pročitali najbolje delo, ostalo vas rastuži.

Meni su se jako dopale prve dve knjige iz triologije, Miris kiše i Cvat lipe, ali Smiraj dana nikako. Koliko sam se oduševila naročito prvim delom, jako me je razočarao treći. Taj osećaj turobnosti i beznađa koji prati radnju, potpuno me smorio. I bila mi je i dosadna...itd..... Stvar ukusa... Možda bih sada promenila mišljenje, čitala sam ih baš odavno, ima dvadeset godina. Mada, ne verujem, ono što mi se tada dopadalo i sada mi se sviđa.
Prošle godine kupim "Preostale priče", takođe G. Kuić. Od svih su mi se dopale, mislim, dve. To mi nije dovoljno.
To je ona tužna priča, koju sam već pominjala. Nešto Vam se jako jako dopadne i rešite da iščitate još svašta nešto od tog autora. A ispostavi se da ste prvo pročitali najbolje delo, ostalo vas rastuži.

Nekad se i pisci precene, ili se obavežu ugovorom, a nemaju inspiraciju pa prežvakavaju nešto već napisano ili napišu nešto bezveze, tek da napišu. Tako sam se ja razočarala u Izabelu Aljende, koja me je prvo oduševila.

A znaš da ima i četvrti deo Gordane Kujić Duhovin nad Balkanom. E to nemoj da čitaš, tek tu bi potpuno pokvarila utisak. To se dešava u današnje vreme, neki ljudi, potomci ovih iz prvih knjiga su se našli u nekoj vikendici na Dunavu i nešto palamude... Potpuno je drugačija od svega ostalog što je Kuićka napisala, kao da nije ona.

Nekad se i pisci precene, ili se obavežu ugovorom, a nemaju inspiraciju pa prežvakavaju nešto već napisano ili napišu nešto bezveze, tek da napišu. Tako sam se ja razočarala u Izabelu Aljende, koja me je prvo oduševila.

A znaš da ima i četvrti deo Gordane Kujić Duhovin nad Balkanom. E to nemoj da čitaš, tek tu bi potpuno pokvarila utisak. To se dešava u današnje vreme, neki ljudi, potomci ovih iz prvih knjiga su se našli u nekoj vikendici na Dunavu i nešto palamude... Potpuno je drugačija od svega ostalog što je Kuićka napisala, kao da nije ona.

Ja se slazem sa Bi u potpunosti. Cetvrti deo je potpuno promasen.

Da, znam za taj četvrti deo, ali nešto mislim da je on dosta kasnije pisan. U svakom slučaju, posle trećeg bilo mi je jasno da je ta tema potrošena, da je rekla sve što je imala, pa se nisam ni trudila.

Što se Aljendeove tiče, ne znam koja je knjiga tebe razočarala. Ja sam čitala Paulu, potpuno odlična i Zoroa, pisan je kao avanturistički, pomalo vuče na dečije knjige, doduše za malo veću decu, ali potpuno ok. Pošto je moja ćerka opšti fizikalac za odlazak u biblioteke (ona bi tamo spavala da je puste) da znam da joj kažem šta da mi ne uzima.

Da, znam za taj četvrti deo, ali nešto mislim da je on dosta kasnije pisan. U svakom slučaju, posle trećeg bilo mi je jasno da je ta tema potrošena, da je rekla sve što je imala, pa se nisam ni trudila.

Što se Aljendeove tiče, ne znam koja je knjiga tebe razočarala. Ja sam čitala Paulu, potpuno odlična i Zoroa, pisan je kao avanturistički, pomalo vuče na dečije knjige, doduše za malo veću decu, ali potpuno ok. Pošto je moja ćerka opšti fizikalac za odlazak u biblioteke (ona bi tamo spavala da je puste) da znam da joj kažem šta da mi ne uzima.
konkretno me je razočarao Ishod naših dana. To je bilo upravo prežvakavanje već napisanog, najviše baš Paule.
A ima ona fenomenalna trilogija Kći sreće, Portret u sepiji, Kuća duhova. Naravno ko voli takve knjige, magični realizam, avanturu. U istom stilu je i novija Ostrvo ispod mora. Ja sam u jednom momentu navalila, pa pročitala gomilu njenih knjiga za kratkvo vreme, što baš i nije preporučljivo.

počela sam da čitam ''let'' vladimira arsenijevića. za sad je ok, sviđa mi se...javljam kakva je kad dovedem čitanje do kraja.
Jedva čekam utiske, meni je delovalo privlačno.

Vedrana originalna i intrigantna kao i uvek.
Ja ne mogu da se setim da li sam uzimala tog Valjarevića, ili sam odustala još kada sam zavirila u njega u biblioteci.
On je, po meni, za sada, pisac jedne knjige - Komo. Ostalo nije vredno trošenja vremena.

Čitam Suzanu Tamaro, Slušaj moj glas. Iz Glorije. Ne smem da zaboravim, 1. aprila izlazi Izabel Aljende.
Da, ta mu je numero uno :ok:
Mada sam ja volela i Dvnevnik duge zime i još jednu sa sličnim naslovom.
Čitala sam ih neke zime-jeseni, i sve je bilo kao u knjizi. Vetar, kiša, tmurno... sasvim se poklopila atmosfera iz knjige i iz stvarnosti :D

počela sam da čitam ''let'' vladimira arsenijevića. za sad je ok, sviđa mi se...javljam kakva je kad dovedem čitanje do kraja.
To ona najnovija?

- - - - - - - - - -

Rado, da ti nije nas da te podsećamo, nikada ne bi malo protresla te knjige :lol:

Molim vas dame, oprostite što ne pišem češće, ali ne znam gde se nalazim. Često svratim da pročitam vase preporuke I to je to.Ja sam upravo završila po drugi put sve sraze
http://www.dobra-knjiga.com/Home.asp?NaslovID=8101

pre toga, od srca preporucujem https://www.laguna.rs/n663_knjiga_pola_zutog_sunca_laguna.html
Pola žutog sunca nam je jedno vreme bila kao lektira.
Dosta nas je tada pročitalo tu knjigu i uglavnom složilo da je odlična :)

A što se svraćanja tiče, bez brige, svi svratimo kad i koliko možemo :D

- - - - - - - - - -

I samo da znaš Bi, i na mojoj liniji sada ide spratni autobus.
Pa i ja sad sedim na spartu i čitam :flert:

Pola žutog sunca nam je jedno vreme bila kao lektira.
Dosta nas je tada pročitalo tu knjigu i uglavnom složilo da je odlična :)

A što se svraćanja tiče, bez brige, svi svratimo kad i koliko možemo :D

- - - - - - - - - -

I samo da znaš Bi, i na mojoj liniji sada ide spratni autobus.
Pa i ja sad sedim na spartu i čitam :flert:
Uzeli su ga sa moje linije, kod nas ih više nema. Jedan sam videla na liniji 85, a drugi je znači na tvojoj (koja god da je). Pa neka, nek se i drugi malo voze na visokom nivou.

Pola žutog sunca jeste super, ali meni je Purpurni hibiskus još bolji
Moje dete mi večeras reče: nemaš pojma o forumologiji. i ja složih...:(

- - - - - - - - - -

nemam pojma ni da pišem, htela sam da napišem: ja se složih :rumenko:

u stvari je ispalo sasvim normalno, da si složila tužnu facu (lice). A šta tu ima da se zna. Lepo čitaš, pišeš kad šta imaš... klinci od toga napravili nauku forumologiju.
Pošto se ne bave onim naukama kojima bi trebalo. Izvini, ja to o mom detetu...

kupila sam blokče i upisujem vaše predloge
naka-1.gif

Je l čitao neko Zaboravljeni vrt, Kejt Morton? Planiram uskoro neku kupovinu, pa me zanima šta kažete za ovu knjigu. Ima dosta pozitivnih komentara na sajtu Lagune, ali meni je bolje da vidim ovde mišljenje. Ima je moja drugarica, ali ona još nije čitala pa ne zna kakva je. Pa da vidim da li je za kupovinu ili je dovoljno da je pozajmim?

A i o ovima razmišljam:
Slonovski mesec https://www.laguna.rs/n2293_knjiga_slonovski_mesec_laguna.html
Dvanaest odaja Nila https://www.laguna.rs/n2299_knjiga_dvanaest_odaja_nila_laguna.html
Stakleni grad https://www.laguna.rs/n2242_knjiga_stakleni_grad_laguna.html
Pogrebni običaji https://www.laguna.rs/n2361_knjiga_pogrebni_obicaji_laguna.html

Sve su izašle pre par meseci ( Pogrebni običaji je pre par dana izašla), ali ne mogu da se setim da li su spominjane.. Mislim pre svega za mišljenje za prve tri, za poslednju znam da nije za ovih par dana od kad je izašla spominjana.

Pahuljice,
neko jeste citao (da l dana ili Kerefeka, nisam sigurna..) Potrazi preko pretrage.

Meni su se dopale dve nove knjige iz Lagune - Ostrvo leptira i U zemlji belog oblaka..ali necu kupovati (bar ne za sada).

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Slične teme

Back