BIBLIJA...KOLIKO ZNAMO O NJOJ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
@sale@
Re: BIBLIJA...KOLIKO ZNAMO O NJOJ...

jerohinac, koliko devica dobijaju dobri muslimani u raju ?

Pa nije valjda da raj zamišljaš kao mesto gde će najveća nagrada biti neka devica...

A da ti odgovorim na pitanje.Musliman će u raju dobiti isto onoliko devica koliko su na zemlji uzeli David i Jakov.

A David uze i Ahinoamu iz Jezraela, i obe mu bjehu zene. (1 Samuilova 25,43)

I uze David jos inoca i zena iz Jerusalima, pa sto dodje iz Hevrona; i rodi se Davidu jos sinova i kceri. (1 Samuilova 5,13)

Nešta si rekao...molim...Nije li David uzimao koliko je hteo...Ipak moraš nešta znati kada postavljaš takva pitanja.

A sam uzmi Bibliju pa pogledaj prvu knjigu Mojsijevu 29 i 30 pa vidi koliko je Jakov imao žena.Oženio je dve sestre Rahilju i Liju a usput je i svim njihovim robinjama napravio decu.

Da li si zadovoljan odgvorom...Ako si mislio da češ me ostaviti bez odgovora...pogrešio si.

A da ja tebe pitam.Kada su David i Jakov toliko žena mogli da imaju na zemlji šta misliš koliko će ih pokupiti u raju..

A da ne spominjem Solomona i onaj njegov ''skroman'' harem od ...koliko no bi žena...

Uz :bye: ode ja...
felix.gif

jerohinac

kur'an
sura 47

4. Kada se u borbi s nevjernicima sretnete po šijama ih udarajte sve dok ih ne oslabite, a onda ih vežite, i poslije, ili ih velikodušno sužanjstva oslobodite ili otkupninu zahtijevajte, sve dok borba ne prestane. Tako učinite! Da Allah hoće, On bi im se osvetio, ali On želi da vas iskuša jedne pomoću drugih. On neće poništiti djela onih koji na Allahovu putu poginu.

znaci alah je to rekao tj pardon dzibril, mada je Muhamed koliko sam malo proucavao islam
bio vaznet u nebo gde se sreo sa Mojsijem Avramom i Isusom

Stvarno je neukusno cak i od tebe agnostika Muhameda i ISUSA staviti u istu ravan.

jerohinac
evo ti jos malo stiva od muhameda.

sura 4
89. Oni bi jedva čekali da i vi budete nevjernici kao što su i oni nevjernici, pa da budete jednaki. Zato ih ne prihvatajte kao prijatelje dok se radi Allaha ne isele. A ako okrenu leđa, onda ih hvatajte i ubijate gdje god ih nađete, i nijednog od njih kao prijatelja i pomagača ne prihvatajte,

kur'an
sura 8

39. I borite se protiv njih dok mnogoboštva ne iščezne i dok samo Allahova vjera ne ostane. Ako se oni okane, - pa, Allah dobro vidi šta oni rade;

40. a ako leđa okrenu, znajte da je Allah vaš zaštitnik, a divan je On zaštitnik i divan pomagač!

@sale@

Saznao sam koliko će dobar hrišačanin u raju dobiti žena.Ovo je argumentovan odgovor.
To je lepo objasnio Matej 25:1 do 7 gde piše...

1 Tada će biti carstvo nebesko kao deset devojaka koje uzeše žiške svoje i iziđoše na susret ženiku.2 Pet od njih behu mudre, a pet lude.3 I lude uzevši žiške svoje ne uzeše sa sobom ulja.4 A mudre uzeše ulje u sudovima sa žišcima svojim.5 A budući da ženik odocni, zadremaše sve, i pospaše.6 A u ponoći stade vika: Eto ženika gde ide, izlazite mu na susret.7 Tada ustaše sve devojke one i ukrasiše žiške svoje.

Znači u raju te čeka 10 devojaka.Vidim ja da ću morati da se pokajem ne bi li i ja stigao do nekih 10 devojaka tamo u raju.

Ovo postaje zanimljivo...u smislu moralnih vrednosti koje propoveda hriščanstvo.A sada moram na spavanje pa ću nastaviti kada malo dodjem sebi od ovog ...rajskog blagog šokića u hriščanksoj verziji.

:bye:ode ja...
felix.gif

@sale@

Saznao sam koliko će dobar hrišačanin u raju dobiti žena.Ovo je argumentovan odgovor.

1
Tada će biti carstvo nebesko kao deset devojaka koje uzeše žiške svoje i iziđoše na susret ženiku.2 Pet od njih behu mudre, a pet lude.3 I lude uzevši žiške svoje ne uzeše sa sobom ulja.4 A mudre uzeše ulje u sudovima sa žišcima svojim.5 A budući da ženik odocni, zadremaše sve, i pospaše.6 A u ponoći stade vika: Eto ženika gde ide, izlazite mu na susret.7 Tada ustaše sve devojke one i ukrasiše žiške svoje.

dalje:
8 A lude rekoše mudrima: Dajte nam od ulja svog, jer naši žišci hoće da se ugase.

9 A mudre odgovoriše govoreći: Da ne bi nedostalo i nama i vama, bolje je idite k trgovcima i kupite sebi.

10 A kad one otidoše da kupe, dođe ženik, i gotove uđoše s njim na svadbu, i zatvoriše se vrata.

11 A posle dođoše i one druge devojke govoreći: Gospodaru! Gospodaru! Otvori nam.

12 A On odgovarajući reče im: Zaista vam kažem: ne poznajem vas.

13 Stražite dakle, jer ne znate dan ni čas u koji će Sin čovečiji doći.

Znači u raju te čeka 10 devojaka.Vidim ja da ću morati da se pokajem ne bi li i ja stigao do nekih 10 devojaka tamo u raju.

fino,
samo,
sesta rec ti opovrgava tvoje tumacenje stiha.
a i bilo bi ipak lepo da napises do kraja, ako zelis vec da citiras.

Шта ти ту није јасно, ја стварно не разумем??? Све је потпуно јасно и чак језички кристално јасно... једно је сведочење "ЗА СЕБЕ" тј.пред другима а друго "САМ ЗА СЕБЕ" тј.пред самим собом...

prvo, odvalio si glupost
drugo:

Ma znam čoveče da si njemu...
Znam da i vranac i ti sve to lepo...razumete...a šta da radim ja kada malo toga mogu da ''razumem''.

Pa ako mi niko ne objasni kada je Isus Govorio istinu a kada nije ja ću zbog mog nerazumevanja ostati u biblijskom mraku.

Jovan 5:31... ‘Ako ja svedočim za sebe, svedočanstvo moje nije istinito.’

Jovan 8:14... Isus odgovori i reče im: ‘Ako ja svedočim sam za sebe istinito je svedočanstvo moje: jer znam otkuda dođoh i kuda idem; a vi ne znate otkuda dolazim i kuda idem.

Uz :bye: ode ja...
felix.gif

eto... :)
divno recheno

moram opet isto da ti kazem

izgleda da sam te pogresno razumeo.
dakle ovako: ti ne odbacujes bibliju samo je ne shvatas i zelis da ti neko objasni u dve tri recenice nesto sto ne razumes.
iz tog razloga ti preporucujem da:
prvo citas bibliju redovno, svaki dan
sta ti nije jasno procitaj vise puta
i ako ti to ne pomogne obrati se nekom svesteniku
ako i to ne uspe guglaj po netu.

e sad zamisli pre 2000 godina "neko" je sve to hteo tako da napise da bi zajebavao narod
sa kojim je hteo da upravlja.
pa i posle 2000 godina ti se i dalje pitas, sta to nekog tera da veruje u te "gluposti".
zar ne bi bilo jednostavnije da su je napisali (bibliju) kao kuran koji su muslimani prihvatili,
otiso muhamed u pecinu izasao posle 40 dana i javio narodu da mu se alah javio i rekao to i to i tako da bude... (bez svedoka) 930.000.000 ljudi veruje u tu pricu i naravno ne postavljaju pitanja jer je tu sve jasno.

nemoj pogresno da me shvatis, ajd, ti malo bolje razmisli sta hoces i za sta se deklarises.

:D cuti, bar nije patio od shizofrenije ko Jovan apokaliptichar

a o svedocima, samo nemojte vi o tome, molim vas :D

@sale@

1 Tada će biti carstvo nebesko kao deset devojaka koje uzeše žiške svoje i iziđoše na susret ženiku.2 Pet od njih behu mudre, a pet lude.3 I lude uzevši žiške svoje ne uzeše sa sobom ulja.4 A mudre uzeše ulje u sudovima sa žišcima svojim.5 A budući da ženik odocni, zadremaše sve, i pospaše.6 A u ponoći stade vika: Eto ženika gde ide, izlazite mu na susret.7 Tada ustaše sve devojke one i ukrasiše žiške svoje.

Ovo postaje zanimljivo...u smislu moralnih vrednosti koje propoveda hriščanstvo.A sada moram na spavanje pa ću nastaviti kada malo dodjem sebi od ovog ...rajskog blagog šokića u hriščanksoj verziji.

:bye:ode ja...
felix.gif

:lol::lol::lol:

eto vidis kako je kad ti tumacis sta on misli:lol:

tako je uvek kad svedes boga na svoj nivo ili hocjes da on bude gori od tebe

uci se od boljeg od sebe da bi postao bolji

sve ono sto znamo,naucili smo i prihvatili od nekog

a gore se radi o isusu kao zeniku i raznim hriscjanskim crkvama kao devojkama

mudre devojke/crkve imaju ispravno glediste i dela i,a lude su vremenom zalutale,iako sve imaju bibliju(lampa) kao osnovu za ucenje

e sad uporedi svoju dubinu i njegovu,pa zakljuci sam zasto mislim da treba da verujes vise u njega,da bi video vise

:cool:

smislov

eto vidis kako je kad ti tumacis sta on misli
tako je uvek kad svedes boga na svoj nivo ili hocjes da on bude gori od tebe
uci se od boljeg od sebe da bi postao bolji
sve ono sto znamo,naucili smo i prihvatili od nekog
mudre devojke/crkve imaju ispravno glediste i dela i,a lude su vremenom zalutale,iako sve imaju bibliju(lampa) kao osnovu za ucenje
e sad uporedi svoju dubinu i njegovu,pa zakljuci sam zasto mislim da treba da verujes vise u njega,da bi video vise

Hajde da vidimo kako piše...Matej 25:1...Tada će biti carstvo nebesko kao deset devojaka koje uzeše žiške svoje i iziđoše na susret ženiku.

A da bi se objasnilo ko je ženik,uz citirani stih naznbačen je Jovan 3:29...Ko ima nevestu ženik je, a prijatelj ženikov stoji i sluša ga, i radošću raduje se glasu ženikovom. Ova dakle radost moja ispuni se.

pa se onda ukazuje i na Otkrivenje 19:7...

Da se radujemo i veselimo, i da damo slavu Njemu; jer dođe svadba Jagnjetova, i žena Njegova pripravila se;

pa na Otkrivenje21:9...I dođe k meni jedan od sedam anđela koji imahu sedam čaša napunjenih sedam zala poslednjih, i reče mi govoreći: Hodi da ti pokažem nevestu, Jagnjetovu ženu.

U Matej 25:1..lepo piše onako u poredjenju kakvo će biti carstvo nebesko Jovan 3:29 objašnjava ko je ženik pa mi je to nekako ličilo na neku ... viziju raja.E sada moguće je da je ta moja vizija bila malo ... ne znam kako bih napisao kakva...Ali to sada nije bitno.Prihvatam da raj nije takav.Vidiš,kada mi se lepo objasni ja odmah kao razuman čovek to prihvatim.

A sada mi nije jasno ono...Hodi da ti pokažem nevestu, Jagnjetovu ženu.

I ono...Da se radujemo i veselimo, i da damo slavu Njemu; jer dođe svadba Jagnjetova, i žena Njegova pripravila se;

O kakvoj se tu svadbi Jagnjetovoj-Isusovoj radi...Ko je nevesta žena Jagnjetova Isusova...

A u vezi sa ovim stvarno si malo preterao.Da li znaš šta si napisao...Ako prihvatim tvoje tumačenje (od koga li naučenog) proizilazi ovo.Da je postojalo pet raznih hričšanskih crkvi onih koje su bile ispravne (dobre devojke).

A da li znaš...da u ono vreme nije postojala nijedna jedina hriščanska crkva.
Da ponovim...nijedna jedina.U ono vreme ni Isusovi učenici se nisu nazivali hriščani.Ti isti učenici ni kada su postali apostoli nisu se nazivali hriščani.Nazivali su se malo drukčije.
A zna se kada su Isusovi apostoli osnovali Isusovu hriščansku crkvu i to jednu jedinu a ne pet različitih.O tome nije dovoljno videti već znati nešto iz istorije ranih hrišćana.

A verovanje-''videti'' i razum uz elementarno znanje, nikada nisu i nikada neće moći da se poistovečuju.A videti se može...samo otvorenih očiju.No činjenica da mislimo različito uopšte nije razlog da ne diskutujemo o...temi.

Uz :bye:ode ja...
felix.gif

smislov

Hajde da vidimo kako piše...Matej 25:1...Tada će biti carstvo nebesko kao deset devojaka koje uzeše žiške svoje i iziđoše na susret ženiku.

A da bi se objasnilo ko je ženik,uz citirani stih naznbačen je Jovan 3:29...Ko ima nevestu ženik je, a prijatelj ženikov stoji i sluša ga, i radošću raduje se glasu ženikovom. Ova dakle radost moja ispuni se.

pa se onda ukazuje i na Otkrivenje 19:7...

Da se radujemo i veselimo, i da damo slavu Njemu; jer dođe svadba Jagnjetova, i žena Njegova pripravila se;

pa na Otkrivenje21:9...I dođe k meni jedan od sedam anđela koji imahu sedam čaša napunjenih sedam zala poslednjih, i reče mi govoreći: Hodi da ti pokažem nevestu, Jagnjetovu ženu.

U Matej 25:1..lepo piše onako u poredjenju kakvo će biti carstvo nebesko Jovan 3:29 objašnjava ko je ženik pa mi je to nekako ličilo na neku ... viziju raja.E sada moguće je da je ta moja vizija bila malo ... ne znam kako bih napisao kakva...Ali to sada nije bitno.Prihvatam da raj nije takav.Vidiš,kada mi se lepo objasni ja odmah kao razuman čovek to prihvatim.

A sada mi nije jasno ono...Hodi da ti pokažem nevestu, Jagnjetovu ženu.

I ono...Da se radujemo i veselimo, i da damo slavu Njemu; jer dođe svadba Jagnjetova, i žena Njegova pripravila se;

O kakvoj se tu svadbi Jagnjetovoj-Isusovoj radi...Ko je nevesta žena Jagnjetova Isusova...

A u vezi sa ovim stvarno si malo preterao.Da li znaš šta si napisao...Ako prihvatim tvoje tumačenje (od koga li naučenog) proizilazi ovo.Da je postojalo pet raznih hričšanskih crkvi onih koje su bile ispravne (dobre devojke).

A da li znaš...da u ono vreme nije postojala nijedna jedina hriščanska crkva.
Da ponovim...nijedna jedina.U ono vreme ni Isusovi učenici se nisu nazivali hriščani.Ti isti učenici ni kada su postali apostoli nisu se nazivali hriščani.Nazivali su se malo drukčije.
A zna se kada su Isusovi apostoli osnovali Isusovu hriščansku crkvu i to jednu jedinu a ne pet različitih.O tome nije dovoljno videti već znati nešto iz istorije ranih hrišćana.

A verovanje-''videti'' i razum uz elementarno znanje, nikada nisu i nikada neće moći da se poistovečuju.A videti se može...samo otvorenih očiju.No činjenica da mislimo različito uopšte nije razlog da ne diskutujemo o...temi.

Uz :bye:ode ja...
felix.gif

А ја дођох.............
episkop2qi.gif

ахахааааааааа....... видим све си помешао, све си замрсио, уплео си се "к'о пиле у кучине"... шта ће с тобом бити не знам, али бринем се... "миксујеш" мало одавде, мало оданде... па онда срочиш... па онда удри... не могу ти оспорити ТРУД... само не знам ЧЕМУ???

eremita

А ја дођох.............
ахахааааааааа....... видим све си помешао, све си замрсио, уплео си се "к'о пиле у кучине"... шта ће с тобом бити не знам, али бринем се... "миксујеш" мало одавде, мало оданде... па онда срочиш... па онда удри... не могу ти оспорити ТРУД... само не знам ЧЕМУ???

Dobro ti meni došao...Samo,kada si već došao,mogao si barem pokušati sročiti neki odgovor.A da se nisi malo pogrešno izrazio sa onim ''misksuješ'' malo odavde malo odande...To što si ti nazvao ''miksovanje'' to su predočeni biblijski stihovi u kontekstu.

Meni kao po pravilu prigovore da sam nešta izvadio iz konteksta.A sada kada sam se dosledno držao konteksta,ispade da ''miksujem'' malo odavde malo odande.

Ovo bi
angelic008.gif
onako simbolično moglo predstavljati vernika i nevernika koji se klackaju.A nemam pojma kako bih definisao onog što ih onako ''belo'' naizmenično pogledava.

I ode ja...
felix.gif

A ono pitanje...ČEMU veoma je diskutabilno.Da nije tog nečeg ... čemu onda zasigurno ne bi postojao pdf.religija na krstarici.No neovisno od svega toga,ovde na ovoj temi,uvek možeš pročitati nešto iz Biblije što verovatno nikada nisi pročitao.

eremita

Dobro ti meni došao...Samo,kada si već došao,mogao si barem pokušati sročiti neki odgovor.A da se nisi malo pogrešno izrazio sa onim ''misksuješ'' malo odavde malo odande...To što si ti nazvao ''miksovanje'' to su predočeni biblijski stihovi u kontekstu.

Meni kao po pravilu prigovore da sam nešta izvadio iz konteksta.A sada kada sam se dosledno držao konteksta,ispade da ''miksujem'' malo odavde malo odande.

Ovo bi
angelic008.gif
onako simbolično moglo predstavljati vernika i nevernika koji se klackaju.A nemam pojma kako bih definisao onog što ih onako ''belo'' naizmenično pogledava.

I ode ja...
felix.gif

A ono pitanje...ČEMU veoma je diskutabilno.Da nije tog nečeg ... čemu onda zasigurno ne bi postojao pdf.religija na krstarici.No neovisno od svega toga,ovde na ovoj temi,uvek možeš pročitati nešto iz Biblije što verovatno nikada nisi pročitao.
.
episkop2qi.gif

а ја опет дођох ...
ипак се у бити твојих поступака налази одговор на питање: ЧЕМУ? Нисам знао да пдф религија на Крстарици постоји ради оспоравања исте, то први пут чујем...

.
episkop2qi.gif

а ја опет дођох ...
ипак се у бити твојих поступака налази одговор на питање: ЧЕМУ? Нисам знао да пдф религија на Крстарици постоји ради оспоравања исте, то први пут чујем...

Hm, Hrišćanstvo je samo jedna od religija! Ovaj pdf se zove RELIGIJA a ne PRAVOSLAVNA ILI HRIŠĆANSKA RELIGIJA! Probaj to već jednom da ukapiraš!

eremita

а ја опет дођох ...

Uvek si dobrodoašo.

Da li sam ja napisao da pdf religija na Krstarici postoji radi osporvanja iste...
Ja tvrdim da nisam.

Da li ti osporavaš religiju...naravno da ne osporavaš...A gde to činiš...Na pdf.religija na Krstarici...

I shodno tvom ''zaključivanju'' ja bih mogao da kažem da pdf.religija na Krstarici postoji da bi se propagirala religija...Naravno da to neću napisati...bilo bi malo nebulozno.

Zar nije činjenica da svako od nas ima neko svoje u smislu ono...čemu...
No neovisno od svega...dodji ti opet...
felix.gif

Re: BIBLIJA...KOLIKO ZNAMO O NJOJ..

Možda je malo teže za objasniti ono iz Otkrivenje 19:7...''Da se radujemo i veselimo, i da damo slavu Njemu; jer dođe svadba Jagnjetova, i žena Njegova pripravila se''
i ono ... Otkrivenje 21:9..''I dođe k meni jedan od sedam anđela koji imahu sedam čaša napunjenih sedam zala poslednjih, i reče mi govoreći: Hodi da ti pokažem nevestu, Jagnjetovu ženu.''

I hajde da skoknemo do starog zaveta da vidimo kako se po Bibliji sabira do broja 13.
Pažljivo sam čitao Matej 1:12 do 16 da bih shvatio koliko kolena ima od Avrama do Davida.I pročitao ovako...

12 A po seobi vavilonskoj, Jehonija rodi Salatiila. A Salatiilo rodi Zorovavela.
13 A Zorovavel rodi Aviuda. A Aviud rodi Elijakima. A Elijakim rodi Azora.
14 A Azor rodi Sadoka. A Sadok rodi Ahima. A Ahim rodi Eliuda.
15 A Eliud rodi Eleazara, a Eleazar rodi Matana. A Matan rodi Jakova.
16 A Jakov rodi Josifa, muža Marije, koja rodi Isusa prozvanog Hrista.

Možda sam učinio greh kada sam elementarnim sabiranjem dobio da je kolena od Avrama do Davida bilo 13.Proveravao sam više puta i uvek je bilo...13...

A onda sam pročitao ono pod 17,kako bi se reklo u kontekstu.A u Matej 1:17 lepo piše...

Svega dakle kolena od Avrama do Davida, kolena četrnaest, a od Davida do seobe vavilonske, kolena četrnaest, a od seobe vavilonske do Hrista, kolena četrnaest.

Ja u potpunosti razumem da je neophodno da zbir tih kolena bude četrnaest zbog onih četrnaest kolena od Davida do kule Vavilonske i toliko kolena od kule do Hrista.

Ali ne razumem šta bi sa jednim kolenom...nema četrnaest ... nego trinaest.
Ja stvarno ne znam kako to da tumačim.I zato ću javno zamoliti sve one kojima nije problem da saberu koliko kolena ima od Avrama do Davida i da mi to...pojasne.

Uočljivo je da ovde ne može da se priča o ... suštini...kontekstu...i tome sličnom.

Ja lično sklon sam da mislim da je Matej ta kolena prebrojao na brzinu i da se malo zabrojao.Prosta računska radnja kaže ovako...

1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1=13 a nikako ne može ovako...=14.

Ili možda može da bude ono...=14 ako se veruje baš onako iskreno.

Da li ću doboti neki odgovor a da nije u suprotnosti sa elemenarnom matematičkom radnjom sabiranja...
uz :bye:ode ja
felix.gif

Re: BIBLIJA...KOLIKO ZNAMO O NJOJ..

Možda je malo teže za objasniti ono iz Otkrivenje 19:7...''Da se radujemo i veselimo, i da damo slavu Njemu; jer dođe svadba Jagnjetova, i žena Njegova pripravila se''
i ono ... Otkrivenje 21:9..''I dođe k meni jedan od sedam anđela koji imahu sedam čaša napunjenih sedam zala poslednjih, i reče mi govoreći: Hodi da ti pokažem nevestu, Jagnjetovu ženu.''

I hajde da skoknemo do starog zaveta da vidimo kako se po Bibliji sabira do broja 13.
Pažljivo sam čitao Matej 1:12 do 16 da bih shvatio koliko kolena ima od Avrama do Davida.I pročitao ovako...

12 A po seobi vavilonskoj, Jehonija rodi Salatiila. A Salatiilo rodi Zorovavela.
13 A Zorovavel rodi Aviuda. A Aviud rodi Elijakima. A Elijakim rodi Azora.
14 A Azor rodi Sadoka. A Sadok rodi Ahima. A Ahim rodi Eliuda.
15 A Eliud rodi Eleazara, a Eleazar rodi Matana. A Matan rodi Jakova.
16 A Jakov rodi Josifa, muža Marije, koja rodi Isusa prozvanog Hrista.

Možda sam učinio greh kada sam elementarnim sabiranjem dobio da je kolena od Avrama do Davida bilo 13.Proveravao sam više puta i uvek je bilo...13...

A onda sam pročitao ono pod 17,kako bi se reklo u kontekstu.A u Matej 1:17 lepo piše...

Svega dakle kolena od Avrama do Davida, kolena četrnaest, a od Davida do seobe vavilonske, kolena četrnaest, a od seobe vavilonske do Hrista, kolena četrnaest.

Ja u potpunosti razumem da je neophodno da zbir tih kolena bude četrnaest zbog onih četrnaest kolena od Davida do kule Vavilonske i toliko kolena od kule do Hrista.

Ali ne razumem šta bi sa jednim kolenom...nema četrnaest ... nego trinaest.
Ja stvarno ne znam kako to da tumačim.I zato ću javno zamoliti sve one kojima nije problem da saberu koliko kolena ima od Avrama do Davida i da mi to...pojasne.

Uočljivo je da ovde ne može da se priča o ... suštini...kontekstu...i tome sličnom.

Ja lično sklon sam da mislim da je Matej ta kolena prebrojao na brzinu i da se malo zabrojao.Prosta računska radnja kaže ovako...

1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1=13 a nikako ne može ovako...=14.

Ili možda može da bude ono...=14 ako se veruje baš onako iskreno.

Da li ću doboti neki odgovor a da nije u suprotnosti sa elemenarnom matematičkom radnjom sabiranja...
uz :bye:ode ja

Tumačenje starog zaveta u drevnom judaizmu

Za drevne Jevreje Sveto Pismo je bilo pravilo (κανων) vere i života. Otuda je jevrejski odnos prema Svetim spisima dobijenim preko Moisija i proroka oduvek imao za glavni cilj, ne naučno poznavanje već upoznavanje sa njima kao izrazom volje Božje i kao sa pravilom sa kojim treba da se usaglasi sav lični život celog Izabranog naroda.

Tora je zakon Božji (Θειοσ Νομος), preko nje Bog govori. Njegova reč su ne samo spisi nego i dela proroka. Treba pre svega biti poslušan reči Božjoj. Ali da bi se ona slušala, treba prvenstveno shvatiti šta ta reč kaže, tj. treba naći njen smisao. Zato je treba tumačiti, proučavati, ispitivati i iskati njeno dublje značenje.

Tako su starozavetni spisi od samog početka (αρχη) bili tumačeni, ali su nam sačuvana drevnojudejska tumačenja tek od drugog veka pre Hrista. I ne samo što su postojala tumačenja na pojedine knjige ili tekstove manje jasne, nego su često puta docnije knjige po nastanku bile neka vrsta tumačenja prethodnih knjiga.

Iz tih drevnih tumačenja je nastao tzv. MIDRAŠ. To su rabinska tumačenja koja su obično nastajala u školama za rabine, pojce, u pobožnim krugovima koji su se bavili proučavanjem Svetih spisa radi svog moralnog usavršavanja. Glagol daraš, iz koga je nastala reč "Midraš", upućuje misao na ideju istraživanja: Sveto Pismo se istražuje i proučava, ali ne radi zadovoljenja radoznalosti, na primer - ko je napisao jedan ili drugi sveti Spis, već da bi se utvrdilo šta taj Spis znači sada, kakav je njegov konkretni smisao i kako ga treba primeniti na svakidašnji život.

Prva forma Midraša je tzv. HALAKHA. Taj tip tumačenja i proučavanja Tore, traži u njoj prvenstveno pravila delanja i zakonskog ponašanja, pravne propise i kultske odredbe. Takav vid egzegeze sreće se i u kumranskim tekstovima, nedavno pronađenim.
Druga forma Midraša naziva se HAGGADA. Tako su Jevrejski učitelji nazvali sva tumačenja Svetih spisa, koja imaju za cilj duhovno obrazovanje (μορφωσις) vernih: moralno, liturgijsko, dogmatsko. Takva vrsta tumačenja se daje na razne načine: kreće se od jednostavnih objašnjenja do slobodnog tumačenja i propovedi.

Postoji i treća vrsta Midraša sa kojom se srećemo u kumranskim rukopisima. Ona se naziva PESHER. Tu se radi o aktualiziranju proročkih spisa, kroz pokazivanje ispunjenja njihovih proroštva u događajima bliske prošlosti ili sadašnjosti, da bi se istovremeno ukazalo i na to "šta će biti"u budućnosti.

Osnovni cilj i težnja jevrejskog Midraša je da pokaže značaj Reči Božje za život. On uvek udara akcenat na božansko poreklo Tore i na njeno apsolutno značenje, nalazeći u Svetim spisima otkrivene sve Božje tajne. Ovo tumačenje ima osećanje za Jedinstvo Svetog Pisma; pojedinačna mesta i spise objašnjava drugim, ali i živim predanjem, savremenim običajima, kultom. Za njega ličnosti pisaca nisu toliko bitne, iako se knjige obično nazivaju po piscima (Moisije, David (Psalmi), Mudrosti Solomonove). Ono koncentriše sav život jevrejskog naroda oko Svetog Pisma, još pre kodifikacije midraša od strane rabina, upotrebljava kontekst, tj. objašnjava jedan tekst drugim tekstom. Nalazeći, na kraju, u događajima živi Izrailj, ostvarenje Božjeg plana za koji se veruje da je sav prorečen u Pismu i skriven kao tajna iza reči, midraš se trudi da taj plan dešifruje. Pri tome se drži opšteg smisla, ulazeći ponekad i u detalje, tekstom. Nalazeći, na kraju, u događajima živi Izrailj, ostvarenje Božjeg plana za koji se veruje da je sav prorečen u Pismu i skriven kao tajna iza reči, midraš se trudi da taj plan dešifruje. Pri tome se drži opšteg smisla, ulazeći ponekad i u detalje.
Aleksandrijska Jevrejska zajednica počinje da upotrebljava i helenističke metode i načine tumačenja. To osobito važi za FILONA koji pokušava da sjedini Bibliju sa svojim filosofskim idejama. Međutim, iz toga se rađa erminevtički metod i stav koji nije svojstven Bibliji, jer njen cilj nije filosofsko poimanje sveta i čoveka, već utvrđivanje odnosa između Boga i čoveka.

Ono što čini okosnicu ove drevne Jevrejske egzegeze, tumačenja, to je vera da je Pismo stvarno Reč Božja. U njemu opšti smisao prethodi objašnjenjima detalja: ono se čak i onda drži opšteg smisla kad je teško neki detalj uklopiti u njega. Sama ta teškoća podstiče tumača na suptilno udubljivanje. Drevnojevrejski midraš upotrebljava i savremena mu naučna sredstva, poznavanje istorije i tradicija (παραδοσις) koje su se čuvale uporedo sa kanonskim starozavetnim spisima.[1]

eremita

U svemu što si napisao jedino nisam pronašao da si odgovorio...koliko je kolena od Avrama do Davida...

A da te podsetim...kakve veze ima ''broj kolena'' od Avrama do Davida sa torom i rabinskim tumačenjima midrašima...

Ako može jedan odgovor tipa...kolena od Avrama do Davida je bilo...i onda jedan broj...
ili 13 ili 14...

Da li si bolan primetio da svi ostali vernici jednostavno...mudro ćute.Znaju da nema odgovora i neće sebi da dopuste da se nepotrebno blamiraju.
Uz :bye:ode ja
felix.gif

Novozavetna egzegeza Starog Zaveta

Novozavetno tumačenje Starog Zaveta može biti shvaćeno samo u kontekstu, i to neposrednom, drevnojevrejskog midraša. Naravno, po samoj svojoj prirodi ono uvodi novine, a što je najvažnije, sve posmatra sub speciae Christi: ovaploćenje Sina Božjeg, obećanog Mesije, apsolutna je novina koja uslovljava i novi pristup Starom Zavetu. No ipak taj novi pristup kreće se u potpunosti u okvirima dotadašnje judejske tradicije. Sam Hristos, kao i Njegovi apostoli, prosto su urasli u judejsko erminevtičko predanje i imaju prvenstveno za cilj da razotkriju dublji smisao Starog Zaveta. Zasnivajući se na Zakonu i prorocima, On im otkriva dublju dimenziju, javljajući se kao njihovo ostvarenje. Dok je jevrejska ideja sva usmerena na budućnost, na ono što će doći (Mesiju), tako da je celosno prožeta eshatološkim duhom, Novi Zavet se zasniva na činjenici da je ta budućnost već počela, tj. da je u otkrivenom Logosu (Λογος) postala istorijska stvarnost.

Carstvo Božje (Βασιλεια του Θεου) kome stremi ceo Stari Zavet kao nečem što treba da dođe, postaje u Hristovoj propovedi nešto što je već tu, nešto veoma blisko i realno prisutno u Njegovoj ličnosti, delu, životu. Hristos ne ukida Zakon i proroke, On ih "ispunjava" (Mt. 5,17), tj. On je njihova punoća. Taj novi momenat zahteva korenitu reinterpretaciju starozavetnih tekstova, ali ne u smislu da novi smisao ukida stari, nego da mu on otkriva nesanjane dubine. I u apostolskoj propovedi Isus je onaj mesija, nagovešteni u Pismima: "Jer vam najpre predadoh što i primih da Hristos umrije za grehe naše po Pismu, i da bi ukopan, i da usta treći dan po Pismu" (1 Kor. 15,34). Apostolsko tumačenje je, dakle, tumačenje Starog Zaveta u svetlosti Hristove smrti i vaskrsenja. Posmatran pod tom prizmom, on je sav ispunjen tragovima dolazećeg Hrista i najavljivanjem Njegove tajne.

Za Hrista i prvu Crkvu Sveto Pismo je - Stari Zavet. Hrišćani jelinskog govornog područja čitaju ga u prevodu Sedamdesetorice, u duhu Hristovom i Njegovim Evanđeljem datog tumačenja. On potvrđuje da je On taj Pomazanik (Κεχρισμευος-Χριστος) o kome proriču proroci, da je Duh Gospodnji na Njemu, da On pripoveda očekivanu godinu Gospodnju i da se na Njemu i u Njemu "danas" izvršuje Pismo (up. Lk. 4,1622). Prvi hrišćani polaze od toga kao od nesumnjive činjenice i traže u Pismima pravila za život, ali uvek u svetlosti Hristovih reči i pouka. Kad dođe do sukobljavanja dotadanje erminevtičke tradicije i novozavetne reinterpretacije, osnovna težnja ove druge je da ne negira prvu, već da pokaže njeno nesavršenstvo otkrivanjem što je za nju bilo skriveno u sveštenom tekstu. Tako npr. Novi Zavet ne poriče jevrejsko shvatanje da je Hristos sin Davidov, ali na osnovu istog Starog Zaveta pokazuje da je On ne samo sin Davidov već i njegov Gospod (up. Mat. 22, 41-45). Ovo opravdanje novozavetnog Otkrovenja starozavetnim, bilo je nužno radi Jevreja i hrišćana koji su došli iz jevrejstva.

Postoje dva centralna problema oko kojih se sukobljavaju novozavetno tumačenje i stari Izrailj, okovan bukvom i svojim nesavršenstvom. To je prvenstveno pitanje Hristove ličnosti a potom problem odnosa vere i zakona o kome iscrpno govori Apostol Pavle u poslanici Rimljanima (v. osobito četvrtu glavu). Ovaj sukob, koji se sa neumanjenom žestinom produžuje do dana današnjega, dotiče se samog smisla Otkrovenja u svim njegovim dimenzijama. Iza tog sukoba se krije sukob dva tumačenja reči, događaja, ličnosti, simvola datih u sveštenim spisima, preko kojih se Bog otkrivao i otkriva svetu. Traženje duhovnog smisla starozavetnih zbivanja svojstveno Novom Zavetu, dovodi do potiskivanja judejske halakhe (juridičke erminevtike). Novozavetno tumačenje se više razvija u pravcu haggade (traženje moralnog i religioznog smisla). Pri tom dolazi do veoma česte upotrebe peshera (ostvarenje proroštva i apokalipsa sinoptičara i Apostola Jovana). Tumačenje se ne zasniva samo na Hristu koji je došao već i na Hristu koji će po drugi put doći. Taj veoma bitni apokaliptički motiv novozavetne erminevtike zasnovan na drugom Hristovom dolasku, u svojim dubinama je istovetan sa starojudejskim iščekivanjem, ali između njih postoji i suštinska razlika: Novi Izrailj sabran u Crkvi, očekuje Hrista koji je već jednom došao u "obličju sluge" da se javi u svoj svojoj slavi, dočim stari Izrailj još uvek očekuje njegov prvi dolazak. U celokupnom životu novozavetne Crkve, u njenoj molitvi (προσευχη) i bogosluženju, učenju, načinu života, - tajna Carstva i tajna Isusa su prisutna realnost; za stari Izrailj koji je svesno odbacio Hrista i koji ga još uvek odbacuje, na mesto tog Carstva i te prisutne stvarnosti postoji samo tuga za njom. U tome je sav istorijski tragizam jevrejstva ali i njegova zagonetka, koja može biti razrešena samo u istorijskom, bolje rečeno metaistorijskom eshatonu. Kroz tu srodnost do sraslosti, ali i različitost koja se graniči sa Hristoubistvom, uporno starojevrejstvo je bilo i ostalo večno prisutni istorijski krst (Σταυρος) Hrišćanstva i njegovog tumačenja Otkrovenja.

Pavlovska erminevtička načela

Niko nije tako duboko osetio taj krst koliko ga je osetio i doživeo Apostol Pavle. U mnogim od svojih poslanica on se uhvatio u koštac sa judejskom revnošću "ne po razumu" (ουχ καθ' επιγνωσιν), ograničenošću i otvrdlošću srca. On prihvata osnovni stav Evanđelista o Hristu kao "ispunjenju" i "usavršenju" (πληρω τελειω) Zakona i proroka (up. Mt. 5,17-19; Lk. 4,21; DAp. 1,16; Jn. 19-28; itd), kao i stav o podudarnosti vremena Njegove pojave sa punoćom vremena. "A kad dođe punoća vremena", kaže on, "posla Bog Sina svog, rođenog od žene" (Gal. 4,4; up. Mr. 1,15). Toj punoći prethodi duga ikonomija spasenja (Θεια Οικονομια) (Rm. 10,4; Jevr. 10,1,14), koja se "završava" na Golgotskom krstu (Jn. 19,30 - τετελεσται).

Apostol Pavle razlikuje u Starom Zavetu "bukvu", slovo i "duh" (2 Kor. 3,6; Rm. 2,2.9; 7,6). Pod "slovom" (γραμμα) on podrazumeva jevrejsko tumačenje, prevaziđeno Hristovim dolaskom. "Duh" (πνευμα) koji oživotvorava, to je dublji i pravi smisao starozavetnog Otkrovenja. On je dostupan samo veri i Duhu Svetom. Zakon je "naš pedagog za Hrista" (Gal. 3,24), otuda je i slovo uslovljeno tom pedagogijom i Zakon samo priprema za veru i Hrista. Taj "duh" i smisao Starog Zaveta organski je povezan sa njegovom rečju, slovom: slovo je stvarni "obraz", praslika ali i ukazatelj na skrivenu stvarnost, koja se posredstvom tog "obraza" (tipološki) pronalazi. Taj "obraz" je istovremeno i stvarni istorijski "primer" i proročki "obraz" koji nagoveštava ono što će se dogoditi "na kraju vremena". Zato i kaže sveti Apostol: "A sve ovo događalo se njima za primer τυποι συεβαινον εκεινοις; - ali je napisano za upozorenje nama, kojima su poslednja vremena blizu" (1 Kor. 10,11), tako da se sve to dogodilo i kao "praslika za nas" - τυποι ημων εγενιθησαν (10,6). Tako Apostol čuva punu istoričnost događaja i konkretnost starozavetne reči, ali otkriva i dublje značenje svakog događaja i reči. U to tipološko tumačenje spada i paralela, koja nije samo to, između Adama i Hrista (Rim. 5,14): Adam je "obraz, praslika budućega" - τυποσ του μελλοντος. Tako su i svi događaji starozavetni, ličnosti, žrtve, praznici "senka" - σκια - onoga što će doći, tj. "tela" Hristovog (Kol. 2,17).

Ovde je osnova i pavlovske alegorijske egzegeze kao puta pronalaženja pravog smisla teksta starozavetnih spisa. Primenjujući alegorijski metod u tumačenju, sveti Apostol se nikad ne udaljuje od istoričnosti i konkretnosti tipološkog metoda. Evo jednog primera njegovog alegorijskog tumačenja. Da bi podvukao razliku između slobode dece Božje i robovanja zakonu, on to slikovito izražava upoređenjem slobodne Sare i ropkinje Agare, od kojih jedna rađa na duhovan a druga na telesan način (up. Gal. 4,21-31). Rađanje za robovanje i rađanje za slobodu, zakon i vera, Agara i Sara, donji i gornji Jerusalim, ropstvo i usinovljenje, sve to je sadržano na slikovit alegorijski način u "robinji i njenom sinu" i "sinu slobode", koje smo mi deca (Gal. 4,30-31).

Pored parabola i simvolizma (svojstvenih aleksandrijskim Jevrejima), koje Pavle takođe upotrebljava pri tumačenju Starog Zaveta, osobito u poslanici Jevrejima (9,9 šator Zaveta i žrtve, simvol Hristove žrtve; 11,9 - žrtva Isakova "simvol" Hrista), u toj istoj poslanici susrećemo se još sa jednim motivom veoma važnim za pronalaženje smisla Starog Zaveta. Starozavetne stvari i događaji nisu samo "senka" i "obraz", praslika onoga što treba da dođe: oni imaju svoj "arhetip" (αρχετυπον), praobraz (προεικονισις) na nebu, koji je preegzistentan. Starozavetni događaji i stvari su zemaljska slika, reprodukcija - υποδειγμα mjestoobraznaja - αντιτυπα - (4,11; 8,5; 9,23; 924), "senke" (σκιας) (8,5; 10,11) nebeskih stvari. Ta prapostojeća stvarnost kao nebeski Jerusalim koji od početka postoji u Bogu, nije nešto drugo od buduće tajne "kraja veka" (9,26). Večna dobra i buduća blaga su istovetna (6,5; 5,9; 19,12; 2,5; 9; 11; 10,1; 11,20; 13,14), ona se daruju kroz Hristovu žrtvu kao stvarna dobra; eshaton je svršetak judejske istorije, u Hristu je početak njene punoće, ali taj isti Hristos je i "arhetip" cele Ikonomije: Stari Zavet je Njegova "senka", a Novi ne više senka nego "ikona" (εικων) Njega i budućih dobara i stvari u Njemu (10,1). Tako se sva istorija, zajedno sa "praistorijom" i metaistorijom, uključuje u Hristovu tajnu. Zakon je nemoćan da daruje savršenstvo jer je on samo "senka budućih dobara" a ne "ikona stvari". Tek onda kad se otkrio "Prvoobraz" (πρωτοτυπον), Arhetip, data su i večna dobra i pokazano da su ličnosti, događaji, ustanove antitipi Njegove punoće.[2]

Na osnovu ovoga mogu biti primenjeni na Hrista tekstovi koji govore o Melhisedeku, Mojsiju, patrijarsima, žrtvama. Ovo nije samovoljni i slučajni alegorizam; on je zasnovan na bogoslovlju istorije tipičnom za hrišćanstvo, po kome se sva istorija sabira u Hristovoj ličnosti, kao Alfi i Omegi i Punoći svih istorijskih "senki", "obraza" i zbivanja, tj. svih bogojavljenja. Tako je jednom za svagda utemeljena hrišćanska egzegeza Starog Zaveta. Na prvi pogled ona je produžetak rabinskog tumačenja i aleksandrijskog alegorizma, ali ako se dublje posmotri ona nije samo to. Na mesto Tore, Zakona kao kriterija svega, hrišćansko novozavetno tumačenje uzima za kriterij i merilo Hristovu ličnost: Hristos je ključ Otkrovenja i punina svih bogojavljenja, ona su sva usmerena njemu, kao početku i Svršetku svega što se zbilo i što postoji. Susret sa Njim i zadobijanje Njegovog jedinstvenog Duha daje piscima Evanđelja, a posle njih Svetim Ocima, izuzetnu egzegetsku sigurnost i nepokolebljivost, kao i jedinstvenost, u njihovom pristupu prebogatoj raznolikosti i raznovrsnosti starozavetnih zbivanja, ličnosti, propisa, simvola, slika i reči. Iz toga se razvija tumačenje ukorenjeno u tajni Božjeg promišljanja (Προνοια του Θεου) o svetu i čoveku u tajni Božjih javljanja, mnogorazličitih i mnogoobraznih, koja se vrhune u ovaploćenju Boga Logosa. Ta sigurnost, zasnovana na unutrašnjem iskustvu vere i živom susretu sa Hristovom ličnošću, mnogo je jača i opipljivija od sigurnosti koja nastaje kroz racionalnu prostospoljašnju analizu i proučavanje teksta, koja preovlađuje u moderno vreme, osobito na Zapadu.
U postapostolskom periodu, na njegovim temeljima a u kontekstu sa svakom pojedinom epohom i njenim problemima, hrišćanska egzegeza Starog Zaveta je imala i prošla nekoliko etapa od kojih su najglavnije sledeće: drevnohrišćanska egzegeza, srednjevekovna i egzegeza novijeg vremena. Tamo negde do XI veka erminevtika Istoka i Zapada se prožima i uzajamno dopunjuje; od XI veka Istok ostaje veran, i do pada Carigrada i posle pada, duhu drevnohrišćanske i svetootačke egzegeze, a Zapad prolazi prvo kroz sholastičku reinterpretaciju Otkrovenja, a potom kroz erminevtiku Reformacije. koja se delimično rađa iz ove prve a delom je reakcija na nju. Iz tog sholastičko - renesansnog pristupa Otkrovenju nastaje i tzv. moderna zapadna biblijska nauka. I jedna i druga i treća bile su i ostale stalni krst i izazov Pravoslavlju.

eremita

Dragi eremita,šta to činiš za ime Boga u kojeg veruješ...Čemu to ''copy-pastovanje''...zar nije jednostavnije da staviš linkić do toga.

I da ti ponovim.Sada je aktuelno pitanje...koliko je kolena bilo od Avrama do Davida...

Radovaće me ako to konačno skapiraš...
Ode ja
felix.gif

eremita

Dragi eremita,šta to činiš za ime Boga u kojeg veruješ...Čemu to ''copy-pastovanje''...zar nije jednostavnije da staviš linkić do toga.

I da ti ponovim.Sada je aktuelno pitanje...koliko je kolena bilo od Avrama do Davida...

Radovaće me ako to konačno skapiraš...
Ode ja

3705_vest_beli_luk.jpg

Неки наивни пролазник могао би да озбиљно схвати ово твоје "штрикање" на сто страна - па к'о велим, није лоше и мало стварно ПРАВОГ ШТИВА на ову тему... и

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back