BIBLIJA...KOLIKO ZNAMO O NJOJ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
eremita
Re: BIBLIJA...KOLIKO ZNAMO O NJOJ...

Nadji mi da sam bilo kada u bilo kom svom pšostu ja napisao da biblija nije božija reč.Naprotiv u svim svojim postovima sam naznačivao da jeste jer je pisana od ljudi koji su imali viziju od boga i koji su bili vodjeni svetim duhom.Ja kao nevernik sam uvek to naglašavao.E sada druga je stvar što to ti nisi primetio.

A u vezi sa Draganom Milinom i čitanja mnogih njegovih članaka ovaj moj premoreni mozak je malo ispermutovao autorstvo one izjave da biblija nije reč božija.

I eto to je to.Ja sam ispermutovao izjavu Veselina Markovića.I eto to javno priznajem.
Nije Dragan Milin izjavio da biblija nije reč božija već pisac dobrog romana ''Izranjanje''.

Sada možeš biti oduševeljen.

:bye:

Boban Petrovic

Sve što si napisao o Bogu i svetom trojstvu apsolutno mi je prihvatljivo.Nadam se da nečeš biti iznenadjen činjenicom da češ u vezi sa tumačenjem Isusa u Svetom trojstvu kao i Svetog duha imati potrebu da to na civilizovanom nivou,da kažem ''razjasniš'' sa imortalicom.

Možeš mi verovati da ja volim diskutovanja o Bogu i da će mi biti zadovoljstvo da u vezi sa tim razmenimo mišljenja.

jer se misli znacete istinu koja prvom bezgrsnom coveku nije objavljena--a to je postojanje Zla

A ovo mi je zanimljivo.Voleo bih kada bi mi ovo malo pojasnio.Ako prvom bezgrešnom čoveku nije objavljena istina da postoji zlo...šta zo zapravo znači...

Mogu li to da shvatim ovako.Nije mu objavljena,pa kako se objaviti može samo nešto što je postojalo znači li to da je zlo postojalo pre stvaranja Adamovog...
Nekako je logično da je postojalo ako mu nije objavljeno...A ako je postojalo ko ga je stvorio...

Pa onda.Ako mu nije objavljeno...kakv su izbor imali Eva i Adam...izmedju čega su mogli da biraju...ako nisu znali da zlo postoji...Ne znam da li grešim ako kažem da se zlo može učiniti samo izborom slobodne volje ali samo onda kada se zna da zlo samo po sebi postoji i da može biti predmetom izbora....

Po meni,bilo bi nekako logičnije da je Bog Adamu i Evi objavio da zlo postoji i da će biti kažnjeni ako ga učine grešnim izborom.Malo zanimljivo za ... početak...

Uz srdačan
:bye:

Postovani,
Zelim vas najpre sve pozdraviti radosnim srcem, videvsi da neko uopste zeli diskutovati o Bogu....

Ja zelim najpre istaci-da bez prosvetljenog delovanja Bozjeg Duha biblija najcesce biva konfuzna--jer se ona dosta bazira na veri. Neke stvari ne mogu se objasniti-a neke da. Racionalni um ne moze prihvatiti neke biblijske istine, niti ih razume. To nam pojasnjava Apostol Pavle--jer telesni covek( bez nanovorodjenja-Jovan 3-bez dozivljene vere) ne razume sta je od Duha--Opet biblija se mora i tumaciti u svom celokupnom konceptu. Vera u Boga nije slicna odluci da kupis ili ne kupis dnevne novosti--ona treba da se dozivi- a kada se dozivi to je posebno iskustvo.Pricati o Bogu je nesto najvaznije i najpotrebnije.
B

racionalni um ne prihvata nishta nelogichno
a svi zakoni pochivaju pra svega na logici

tako da i ta bozja na mestima gde nije logichna,
nije nelogichna zbog nemogucnosti spoznaje "vishih nivoa"
vec zbog omashki u pisanju pisaca tog bestsellera.

pricha o biblijskom bogu nije ni najvaznija ni najpotrebnija,
gubljenje vremena je :cool:

Bog je jedan--ali trojican. On nije bezlicna sila, niti je jedan od svoje vrste. Jedan je i jedini u svojoj sustini a trojican u licima. Postoje naglasci u Bibliji o trojici. Bog rece....u pocetku bese rec...u Jov.jev..Isus je rec. Dakle Bog izgovara--Isus izvrsuje kao rec---( citajte Jevrejima-gl.1) A pise takodje Duh Bozji je lebdeo nad vodama. Duh je osoba,po Delima.ap on se opisuje kao neko ko ce doci-poslan od Boga--kaze se Niko nezna sta je u Bogu do njegov duh--kao sto niko nezna sta je u cov osim cov Duha. Dakle Genesis daje sliku trojedinog Boga u kome je sadrzano sve obilje svega moguceg zamislivog savrsenstva.Ovo trojstvo je zajednica ljubavi-koja stvara sve po ljubavi. Ovo je jako duboka i lepa tema i verujte da vam moze biti objasnjena!! Kada kaze kao jedan od nas...u kontekstu otkrivenja trojice u Genesisu misli se Da Bog govori--Sinu i Duhu. Ipak postoji zapazanje kada-Sotona(gen-3) kaze--postace te kao Bogovi, gde recimo moze znaciti--kao nebeski zivalj-andj,her.ser. ipak to je malo verovatno-jer se misli znacete istinu koja prvom bezgrsnom coveku nije objavljena--a to je postojanje Zla. Zasto--jer pri stvaranju coveka Bog ga je stvorio po svom oblicju--tj--po prvobitnom nacelu pravednosti i istine. To je oblicje ali ima jos zasto se kaze oblicje....nastavi cu

:D

o svo Bogovi avalona... ovo ni klint istvud za televisu ne bi rezirao ....

taj shto je stvarao u ljubavi, od ljubavi... jel to onaj sto spali one gradove i izazva potop?

a Sveti Duh i Isus...
gre de pominju pre 3:5.

Isus se u bibliji pominje kao deo trostva tek u nikeji, preglasavanjem...
do tad je bio i prorok, i sin, alai samo sin, ne bog...

tako da, ako nadjesh pre 3:5 Sv Duha i Isusa, pa da nastavimo...

a onda, nakon toga, objasni mnozinu.
jer ja kolko znam, hriscanstvo je monoteistichko... "Jedan je i jedini u svojoj sustini a trojican u licima." reche neko, i odavde sledi da je On a ne Oni...

nordic_warrior

nista ti batice ne razumes

Ovo onako ladno,''može'' da se odnosi i na mene.I tako ja nerazumem Isusa kada govori da lu mu treba verovati ili pak ne treba.Tako Isus kaže...

Jovan 5:31... ‘Ako ja svedočim za sebe, svedočanstvo moje nije istinito.’

Ali isti Isus kaže i ovo...

Jovan 8:14... Isus odgovori i reče im: ‘Ako ja svedočim sam za sebe istinito je svedočanstvo moje: jer znam otkuda dođoh i kuda idem; a vi ne znate otkuda dolazim i kuda idem.’

Nisam uspeo da razumem ali ću se nadati da će mi to neko pojasniti.

Uz :bye:ode ja...
felix.gif

nordic_warrior
ma to sam ja Vrancu,ne tebi

Ma znam čoveče da si njemu...
Znam da i vranac i ti sve to lepo...razumete...a šta da radim ja kada malo toga mogu da ''razumem''.

Pa ako mi niko ne objasni kada je Isus Govorio istinu a kada nije ja ću zbog mog nerazumevanja ostati u biblijskom mraku.

Jovan 8:14... Isus odgovori i reče im: ‘Ako ja svedočim sam za sebe istinito je svedočanstvo moje: jer znam otkuda dođoh i kuda idem; a vi ne znate otkuda dolazim i kuda idem.’

Uz :bye: ode ja...
felix.gif

Ma znam čoveče da si njemu...
Znam da i vranac i ti sve to lepo...razumete...a šta da radim ja kada malo toga mogu da ''razumem''.

Pa ako mi niko ne objasni kada je Isus Govorio istinu a kada nije ja ću zbog mog nerazumevanja ostati u biblijskom mraku.

felix.gif

Шта ти ту није јасно, ја стварно не разумем??? Све је потпуно јасно и чак језички кристално јасно... једно је сведочење "ЗА СЕБЕ" тј.пред другима а друго "САМ ЗА СЕБЕ" тј.пред самим собом...

eremita

Шта ти ту није јасно, ја стварно не разумем??? Све је потпуно јасно и чак језички кристално јасно... једно је сведочење "ЗА СЕБЕ" тј.пред другима а друго "САМ ЗА СЕБЕ" тј.пред самим собом...

I dalje mi nije jasno.Po tvom tumačenju proizilazi da je ovo...

Isus svedočio ''SAM ZA SEBE'' tj.pred samim sobom ?!?!?Ne znam koliko si razmišljao kada si napisao nešta ovako...

:rtfm: Po tebi je Isus svedočio ''sam za sebe'' pred samim sobom kada je rekao ono...
Ako ja svedočim za sebe,svedočanstvo moje nije istinito... :dash:

Proizilazi da tu rečenicu nije nikom izgovorio...Strašno ''tumačenje.''Mislim da se sa tvojim ''tumačenjem'' zasigurno neće složiti sami vernici.Razmisli malo o tvom tumačenju da je sve napisano i jezički kristalno jasno... i da je shodno tome Isus malo pričao sam sa sobom i malo svedočio sam sebi, a da to ja ne razumem...

I na kraju molim sve vernike koji posete ovu temu,da se izjasne o tvom tumačenju,da je Isus svedočio ''SAM ZA SEBE'' pred samim sobom kada je izgovorio ono...ako ja svedočim sam za sebe,svedočanstvo moje nije istinito...

felix.gif

I dalje strpljivo čekam da mi neko objasni da li je Isus imao običaj po eremitinom tumačenju,da svedoči sam sebi...

Do nekog objašnjenja malo ću da...
felix.gif

30 Ja ne mogu ništa činiti sam od sebe; kako čujem onako sudim, i sud je moj pravedan; jer ne tražim volje svoje nego volju Oca koji me je poslao.
Mt. 26:39

31 Ako ja svedočim za sebe, svedočanstvo moje nije istinito.
Isa. 55:4, Jn. 8:13, Otk. 3:14

32 Ima drugi koji svedoči za mene; i znam da je istinito svedočanstvo što svedoči za mene.

i sta ti tu sad nije jasno.
procitaj celo poglavlje.
a ako hoces da osporavas nesto onda to moras dobro i da izucis.

Htedoh reći da je bio samo jedan od više pripadnika svoje vrste. Znači, bilo ih mnogo, a on bio jedan od njih.

A što se tiče hromozoma, valjda je taj patrljak od X koji je postao Y bio ono rebro. :D

U ovom slučaju, bog je bio žensko, napravio adama po svom liku, al je posle zabrljao kad je manipulisao hromozomima. Eva ostade Eva, a adamu otpade to / sa X. :)

qq..sta naprica ti :D:lol:

@sale@

30 Ja ne mogu ništa činiti sam od sebe; kako čujem onako sudim, i sud je moj pravedan; jer ne tražim volje svoje nego volju Oca koji me je poslao.
Mt. 26:39
31 Ako ja svedočim za sebe, svedočanstvo moje nije istinito.
Isa. 55:4, Jn. 8:13, Otk. 3:14
32 Ima drugi koji svedoči za mene; i znam da je istinito svedočanstvo što svedoči za mene.

i sta ti tu sad nije jasno.
procitaj celo poglavlje.
a ako hoces da osporavas nesto onda to moras dobro i da izucis.

Hajde da se prvo razumemo.Šta znači ono...ako hočeš da osporavaš nešto onda to moraš dobro da i da izučiš...Gde li sam to ja napisao da osporavam jedno ili drugo...Ja sam napisao da ne razumem.A nešto ne razumeti nije isto kao i nešto negirati.

A da ne zaboravim da napišem.Veoma mi je drago što se kao vernik nisi usaglasio sa tumačenjem po eremiti.Nisam primetio da si njemu napisao da treba nešto dobro da izuči kada iznosi tumačenje...

A sada idemo dalje.Celo poglavlje sam naravno pročitao ali nisam smatrao za potrebnim da citiram pola Jovanovog jevandjelja upravo zbog toga što sam bio uveren da će se neko pojaviti da mi ukaže da to nisam učinio.

Šta piše pod ''30'' Ja ne mogu ništa činiti sam od sebe; kako čujem onako sudim, i sud je moj pravedan; jer ne tražim volje svoje nego volju Oca koji me je poslao.

Objasni mi molim te,kakve veze ima ono...kako čujem opnako sudim sa Isusovim svedočenjem

Onaj ko sudi taj ne svedoči.Suditi i svedočiti nije ni blizu jedno te isto... Ili možda po tvojoj izučenosti...jeste...

A šta onda znači ono iz ''32'' Ima drugi koji svedoči za mene; i znam da je istinito svedočanstvo što svedoči za mene.

A koji su to drugi koje svedoče za Isusa i kako Isus zna da je istinito svedočanstvo što svedoči za njega...

Hajde da sada ja tebe podsetim da treba pročitati celo poglavlje.I da te pitam što nisi citirao i ono 8:14 koje kaže ovako...

‘idem.’Ako ja svedočim sam za sebe istinito je svedočanstvo moje: jer znam otkuda dođoh i kuda idem; a vi ne znate otkuda dolazim i kuda

Valjda primečuješ da je ovde Isus kategoričan.Ne dopušta nikakvu sumnju da njegovo svedočenje ne bude istitnito. Ili možda po tvojoj izučenosti dopušta...Da li je Isus jasno rekao da njegovo svedočenje ne sme da se dovede u sumnju.A vidljivo je da jasno govori o svedočenju a ne o sudu i sudjenju.

I onda ono najzanimljivije.Da li je rekao...a vi ne znate okuda dolazim i kuda idem...
očito stoji da je rekao.A kome je rekao...to su isti oni iz 5:32 za čije svedočenje Isus zna da je ono istinito.

Pitanje za tzebe...kako je to Isus mogao znati da je njihovo svedočenje istinito kada oni,ti koji svedoče za njega ne znaju odakle je Isus došao niti gde ide... Kako je to logički moguće.Ne znaju ništa o njemu a svedoče za njega... Pri tom imaj u vidu da tada Isus nije bio Bog već da je bio samo jedan od većeg broja Mesija u ono vreme koji je propovedao svoju veru.

A sada se seti onog tvog...i šta ti tu sada nije jasno...i razmisli malo zašto mi nije jasno.
I nemoj da polaziš od onoga da ja nešto negiram.U tom smislu ću ponoviti...ja samo ne razumem.Inače,meni je veoma dobro poznato kada se i koji stihovi iz Biblije mogu tumačiti onako naširoko i nadugačko i ponekad postavim i takvo pitanje kako bi se na isto moglo odgovoriti koliko toliko.Medjutim ovde ne može da se ide u širinu u priču da je Biblija puna alegorija,da je treba tumačiti u kontekstu i tome slično.Ovde kontekst ide od Jovana 5:30,31 i 32 u vezi sa Jovan 8:14.Nema dalje.

Biće mi drago ako si razumeo moje nerazumevanje.

felix.gif

Pitanje za tzebe...kako je to Isus mogao znati da je njihovo svedočenje istinito kada oni,ti koji svedoče za njega ne znaju odakle je Isus došao niti gde ide... Kako je to logički moguće.Ne znaju ništa o njemu a svedoče za njega... Pri tom imaj u vidu da tada Isus nije bio Bog već da je bio samo jedan od većeg broja Mesija u ono vreme koji je propovedao svoju veru.

moram opet isto da ti kazem

izgleda da sam te pogresno razumeo.
dakle ovako: ti ne odbacujes bibliju samo je ne shvatas i zelis da ti neko objasni u dve tri recenice nesto sto ne razumes.
iz tog razloga ti preporucujem da:
prvo citas bibliju redovno, svaki dan
sta ti nije jasno procitaj vise puta
i ako ti to ne pomogne obrati se nekom svesteniku
ako i to ne uspe guglaj po netu.

e sad zamisli pre 2000 godina "neko" je sve to hteo tako da napise da bi zajebavao narod
sa kojim je hteo da upravlja.
pa i posle 2000 godina ti se i dalje pitas, sta to nekog tera da veruje u te "gluposti".
zar ne bi bilo jednostavnije da su je napisali (bibliju) kao kuran koji su muslimani prihvatili,
otiso muhamed u pecinu izasao posle 40 dana i javio narodu da mu se alah javio i rekao to i to i tako da bude... (bez svedoka) 930.000.000 ljudi veruje u tu pricu i naravno ne postavljaju pitanja jer je tu sve jasno.

nemoj pogresno da me shvatis, ajd, ti malo bolje razmisli sta hoces i za sta se deklarises.

eremita

I dalje mi nije jasno.Po tvom tumačenju proizilazi da je ovo...

Isus svedočio ''SAM ZA SEBE'' tj.pred samim sobom ?!?!?Ne znam koliko si razmišljao kada si napisao nešta ovako...

:rtfm: Po tebi je Isus svedočio ''sam za sebe'' pred samim sobom kada je rekao ono...
Ako ja svedočim za sebe,svedočanstvo moje nije istinito... :dash:

Proizilazi da tu rečenicu nije nikom izgovorio...Strašno ''tumačenje.''Mislim da se sa tvojim ''tumačenjem'' zasigurno neće složiti sami vernici.Razmisli malo o tvom tumačenju da je sve napisano i jezički kristalno jasno... i da je shodno tome Isus malo pričao sam sa sobom i malo svedočio sam sebi, a da to ja ne razumem...

I na kraju molim sve vernike koji posete ovu temu,da se izjasne o tvom tumačenju,da je Isus svedočio ''SAM ZA SEBE'' pred samim sobom kada je izgovorio ono...ako ja svedočim sam za sebe,svedočanstvo moje nije istinito...

felix.gif

postoje biblije u kojima je pored stiha obelezeno sa kojim stihovima iz cele biblije je stih povezan

probaj da nabavis,jer cje ti biti lakse da sklopis celinu

to sto ti radis sam,vekovima su se bavili mnogi

nivoi poznanja su razliciti kod ljudi

i kod apostola je bilo mnogo razika,zasto veruju,i na koji nacin sta tumace dogadjaje,ali su u duhu bili slozni

trazi i nacjicjes

svedoci bog pri krstenju isusa"ovo je sin moj ljubezni,njega slusajte"

"Ima drugi koji svedoči za mene; i znam da je istinito svedočanstvo što svedoči za mene"

"sud je moj pravedan",

jer ne traži volju svoju,nego volju Oca koji ga je poslao

"kako čujem onako sudim"

i kad bi sam svedocio za sebe

"istinito je svedočanstvo moje: jer znam otkuda dođoh i kuda idem; a vi ne znate otkuda dolazim i kuda idem."

znas kad ih je pitao,sta misle ko je on?

jedino je Petar reko da je sin bozji

a i to mu je isus rekao da nije rekao sam od sebe,nego u duhu

u sustini,do jedne tacke ljudi pokusavaju razumom da shvate bibliju,kasnije se radi o svetom duhu

znas kad je rekao dacje im poslati pomocjnika-sveti duh

a i kako mozes razumom da povezes sve-zato i ima razlika u shvatanju kod svakoga

plus sto se nacin izrazavanja razicit i kod mene i tebe,a zamisli pre 2000 ili 5000god.

zato ne moze bukvalno svaka rec,nego duh-sustina

ne daj se ines:lol::cool:

...ako me se sete za dan bezbednosti,sete,a ako ne....:lol:

vis' da nas ima raznih:lol::lol:

@sale@

izgleda da sam te pogresno razumeo.
dakle ovako: ti ne odbacujes bibliju samo je ne shvatas i zelis da ti neko objasni u dve tri recenice nesto sto ne razumes.
iz tog razloga ti preporucujem da:
prvo citas bibliju redovno, svaki dan
sta ti nije jasno procitaj vise puta
i ako ti to ne pomogne obrati se nekom svesteniku
ako i to ne uspe guglaj po netu.

Da li je ovo tvoj odgovor u vezi sa pitanjem na koje si brzopleto odgovorio i shvatio ...da nisi odgovrio...Ja očekivah neki odgovor a ti me onako dobrodušno izsavetova šta trebam činiti.Ne umem da shvatim,zašto misliš da Bibliju nisam pročitao i to mnogo više od više puta.Da to nisam učinio,kako bih mogao da diskutujem u vezi sa njom...

Sa mnogim pitanjima sam se obraćao većem broju sveštenika i to onih učenijih ali nikada nijedan od njih nije bio u mogučnosti da mi odgovori...konkretno.Pokušaj da shvatiš ovo.
Jedno je svešteničko-crkveno pričanje o Bibliji a sasvim je nešto drugo...konkretno odgovoriti na konkretno pitanje. A šta da ti kažem u vezi sa onim ...guglaj po netu...Do sada mi niko nije ''odguglao'' odgovore na mnoga pitanja.Valjda ti nije problem da uočiš da to nisi učinio ni ti.I to,da kažem na relativno lako pitanje.

e sad zamisli pre 2000 godina "neko" je sve to hteo tako da napise da bi zajebavao narod
sa kojim je hteo da upravlja.
pa i posle 2000 godina ti se i dalje pitas, sta to nekog tera da veruje u te "gluposti".
zar ne bi bilo jednostavnije da su je napisali (bibliju) kao kuran koji su muslimani prihvatili,
otiso muhamed u pecinu izasao posle 40 dana i javio narodu da mu se alah javio i rekao to i to i tako da bude... (bez svedoka) 930.000.000 ljudi veruje u tu pricu i naravno ne postavljaju pitanja jer je tu sve jasno.

Uz činjenicu da je Biblija pisana od strane ljudi koji su imali viziju od Boga a da su pri tom vodjeni nepogrešivim i sveznajućim Duhom svetim,meni je malo teže razumljivo
zašto je Biblija napisana na način koji nije savršeno razumljiv.Da je Biblija napisana
savršeno razumljivo svi bi je mogli razumeti pa i ...ja.

A o onom kako ti napisa...da veruje u te ''gluposti''...ljudi se ne pitaju tek nakon 2000 godina.Ljudi su se to pitali i u vreme kada je obelodanjena prva Biblija onakvom kakvom egzistira i danas. A što se tiče Kurana i Mojsija mislim da ti je razmišljanje u okvirima karakterističe hriščanske isključivosti.

A koliko da znaš Muhamedu se nije javio Alah već andjeo Gavrilo.Kada nešto napišeš trebalo da i nešto znaš o tome ... šta si napisao.Muhamed je bio Mesija isto kao i Isus.Nije bio sin Božiji kao Isus,nije raspet već je umro prirodnom smrću a kao Mesija nije bio ništa manje uspešan od Hrista.

Kako si naznačio ono da je Muhamed od (ne od Alaha) nego od Gavrila dobio zapovesti ali bez svedoka pitao bih te...

ko je bio svedok kada je Mojsije od Boga primio zapovesti...

A što se tiče samog Kurana kao muslimanske svete knjige,mogu da ti kažem da je ona napisana tako da je veoma teško ako ne i nemoguće pronaći primere gde Muhamed protivreči sam sebi i tome slično.Kuran je napisan razumljivo uskladjen sam sa sobom.A stvar je vere ko će biti sledbenik Kurana.Muslimani veruju u razumljivo napisan Kuran i ne bi ništa nedostajalo Bibliji da je i ona...barem razumljivo napisana.

Ti znaš kako po Bibliji ide opis prvobitnog greha a verovatno neznaš šta i kako o tome kaže Kuran.A kaže ovako...

''A ti, o Ademe; i zena tvoja u Dzennetu stanujte i odakle god hocete jedite, samo se ovom drvetu ne priblizujte, da se prema sebi ne ogrijesite. I sejtan im poce bajati...Gospodar vas vam zabranjuje ovo drvo samo zato da nebiste besmrtni bili - i zaklinjase im se, - Ja sam vam zaista, savjetnik iskreni. A kad oni ono drvo okusise, stidna mjesta njihova im se ukazase. - Zar vam to drvo nisam zabranio?! - zovnu ih Gospodar njihov... Oni rekose, Gospodaru nas, sami smo sebi krivi i ako nam Ti ne oprostis i ne smilujes nam se, sigurno cemo biti izgubljeni'' (7, 19-25)

U Kuranu nema teksta o tome da je Eva navela da jede onu ''jabukicu'' niti teksta da je ona pojela tu jabukicu pre Adama.Po Kuranu Eva nije zavela Adama da pojede ''jabukicu''.Po Kuranu Eva nije predstavljena kao žena koja je zavela Adama na greh kao što je to u Bibliji a što je rezlutat negativnog stava prema ženama kroz ondašnju jevrejsko-hriščansku tradiciju.

A kako se Biblija izjašnjava o ženi pročitaj Propovednik 7:26...

''I nađoh da je gorča od smrti žena kojoj je srce mreža i pruglo, kojoj su ruke okovi; ko je mio Bogu, sačuvaće se od nje, a grešnika će uhvatiti ona.''

Možda češ shvatiti da o Bibliji znam malo više od tebe ali da je razumem mnogo manje od tebe.Razmisli o tome.

nemoj pogresno da me shvatis, ajd, ti malo bolje razmisli sta hoces i za sta se deklarises.

Pojavljujući se na ovom forumu,jasno sam se deklarisao kao agnostik.A valjda češ shvatiti
zašto.

Uz :bye:
felix.gif

smislov

postoje biblije u kojima je pored stiha obelezeno sa kojim stihovima iz cele biblije je stih povezan

Ja odavno imam poveliku da kažem kolekciju Biblija i skoro u svakoj je naznačeno sa kojim je stihovima povezan svaki stih.

Tako je Jovan 5:31... ''Ako ja svedočim za sebe, svedočanstvo moje nije istinito.''
''povezan'' sa Isaija 55:4...''Evo, dadoh ga za svedoka narodima, za vođu i zapovednika narodima.'' a onda je to povezano sa desetak drugih stihova a oni pak sa desetak drugih i tako u krug.

Sve ''povezano'' jedno sa drugim a što mnogo toga protivreči jedno drugom to je sporedno.

U Jovan 8:13 piše...Tada Mu rekoše fariseji: ''Ti sam za sebe svedočiš: svedočanstvo tvoje nije istinito.''

A šta im je odgovorio Isus...Jovan 8:14...

Isus odgovori i reče im: Ako ja svedočim sam za sebe istinito je svedočanstvo moje: jer znam otkuda dođoh i kuda idem; a vi ne znate otkuda dolazim i kuda idem.

Možeš li da shvatiš kontekst...fariseji kažu...Ti sam za sebe svedočiš: svedočanstvo tvoje nije istinito.

A isus kategorično tvrdi...Ako ja svedočim sam za sebe istinito je svedočanstvo moje: jer znam otkuda dođoh i kuda idem; a vi ne znate otkuda dolazim i kuda idem

A da bi mi pojasnio ''kontekst'' pišeš mi da je jedino Petar rekao da je on sin božiji i nešto tome slično.Kakve to veze ima Petrovo kazivanje sa onim šta je Isus veoma konkretno odgovorio na tvrdnju fariseja...Nikakve veze nema.

a i kako mozes razumom da povezes sve-zato i ima razlika u shvatanju kod svakoga
plus sto se nacin izrazavanja razicit i kod mene i tebe,a zamisli pre 2000 ili 5000god.
zato ne moze bukvalno svaka rec,nego duh-sustina

Problem i jeste što razumno povezivanje svega toga nije moguće.To nikakav razum ne može povezati.A druga je stvar ono što treba da bude suština Biblije.A to već nije stvar razuma već vere.U tu suštinu se veruje ili ne veruje.

Ovu temu sam otvorio da bi diskutovali kako je biblija napisana,koje je knjige sačinjavaju,kada je koja nastala i pod kakvim okolnostima i mnogo toga sličnog.Temu nisam otvorio da bi se konstatovalo ... da je Biblija suština ...To može da konstatuje apsolutno svako.Pa i onaj ko nikada nije pročitao Bibliju.

Zanimljivo je ono kada kažeš da se svi mi izražavamo različito u kontekstu sa izražavanjem onih koji su pisali knjige biblijske.To je tačno.Svi se možemo iražavati različito.Ali isto tako je tačno da ćemo se svi isto izraziti kada kazujemo neku činjenicu.

Ako ti i ja u istom trenutku vidimo crveni auto kako prolazi kroz crveno na semaforu šta ćemo o tome kazati...Ja msilim da ćemo se usaglasiti da je bilo upravo tako.
E sada...ako ti posle mesec dana kažeš...da je onaj crveni auto prošao na zeleno...ti češ ubediti samog sebe da je bilo tako, neovisno od toga što bih ja ostao pri tvrdnji da je ipak prošao na crveno.

Sada pokušaj da zamisliš...zašto ne bi bilo moguće da je slično tome pisana i Biblija.
Znam da će neko da mi napiše da je Biblija pisana od onih koji su bili vodjeni Duhom svetim ali onda nastaje dodatni problem.Ako su ljudi mogli grešiti i nešto napisati pogrešno...kako je moguće da je takve pogreške dopustio sveznajuću Duh sveti...

I na kraju mogu konstatovati,da i dalje nema odgovora kada je Isusovo svedočenje bilo istinito a kada nije, jer odgovor da je Biblija suština-duha,može da bude stvar vere ali ne i konkretnog odgovora.

felix.gif

A isus kategorično tvrdi...Ako ja svedočim sam..

nije kategoricki kad neko kaze "ako"..

tu se radi o tome da isus sa svestenicima ne zeli da se objasnjava,jer ga oni optuzuju i ne nameravaju da menjaju misljenje

i dodaje da oni ne znaju o njemu nista,i da ih interesuje samo da ga optuze,a ne da razumeju zasto je dosao

e vidis to znaci "bicje ti po veri tvojoj"

ako zele da ga optuze i ubiju,samo da bi zadrzali pozicije,to je sve sto cje i dobiti

ali dok god ostavljas mogucjnost da ne znas,i trazis istinu verujucji u njegove reci,a ne u svoju sumnju,dotle napredujes

zato sam ti i rekao da mozes da dokazes sve sto hocjes

ali sto onda uopste i citas kad sve treba da prodje tvoj vrednosni sud

onda bi ti bio bog,a on bi trebao da cita i razmislja o tebi da bi te poznao

shvatas da sam sebe sprecavas,jer meris svojim merilima,umesto da sebe izmeris njegovim

"budite kao deca"

vise veruj,manje proveravaj:cool:

smislov

shvatas da sam sebe sprecavas,jer meris svojim merilima,umesto da sebe izmeris njegovim
"budite kao deca"
vise veruj,manje proveravaj

Umesto onog ''budite kao deca'' mogao si da naznačiš ono što je suština Biblije...

Gospod je pastir moj, ništa mi neće nedostajati. (Psalmi 23:1)

sheep.jpg

A koji ulazi na vrata jeste pastir ovcama. (Jovan 10:2)

Ja sam pastir dobri i znam svoje, i moje mene znaju. (Jovan 10:14)

Kako ima još nekih stvari koje ne razumem koliko sutra ću ih postaviti nadajući se da će biti nekog odgovora.

:bye: ode ja...
felix.gif

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back