BIBLIJA...KOLIKO ZNAMO O NJOJ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
belegija86
Re: BIBLIJA...KOLIKO ZNAMO O NJOJ...

Tu luk ne pomaže,samo kvalitetan kolac(glog)!

A da malo pogledaš ovde...http://www.cpe.org.yu/o_por_licnosti.htm
felix.gif

eremita

Неки наивни пролазник могао би да озбиљно схвати ово твоје "штрикање" на сто страна - па к'о велим, није лоше и мало стварно ПРАВОГ ШТИВА на ову тему... и

Ako je ovo...
3705_vest_beli_luk.jpg
odgovor na pitanje...koliko ima kolena od Avrama do Davida... a očito jeste a sledstveno činjenici da je od tebe,istim nisam iznenadjen.

felix.gif

Zazijavalo

Ovo da li je bespolan ili nije,nisam nigde konkretno našao usmislu da tako piše.Ali nigde nisam našao da piše,da je bio kako muško tako i žensko.A ako nešta u bibliji ne piše onda...onda nekako sledi da ne može biti polan.Malo me zbunjuje i ono kada u postanju 1:27 pročitam...I stvori Bog čoveka po obličju svom, po obličju Božjem stvori ga; muško i žensko stvori ih.

A u vreme tog stvaranja Bog nije imao konkretno ime.Tada je bio ono...Ja jesam...
Ono Jahve,Jehova kao ime ''dobio'' je tek negde u 16 veku,kada se neko konačno setio da treba da mu se da neko odredjeno ime.

A suština mog zaključka da je bio bespolan,zasniva se na onim definicijama da je Bog izmedju ostalog i sila,energija,duh sveti i tome slišno.A sve to nekako ne mogu da stavim u kontekst sa bilo kakvom polnošću.No to nikako ne znači da neću prihvatiti da je bio polan ako mi neko predoči bilo kakav dokaz u tom smislu.

A teško da je samo jedan od svoje vrste a što proizilazi iz onog...načinimo čoveka...
i ...ćovek posta kao jedan od nas...

:bye:

Tumacenja Starog Zaveta

Pre svega, treba napomenuti "Tumacenje Biblije" u urednistvu Lopuhina. Pored svih njenih nedostataka – ona je plod kolektivnog rada ruskih profesora s pocetka XX veka.
Moze se koristiti i Lopuhinova "Istorija Biblije", kako u trotomnom, tako i u skracenom izdanju.

Moze se koristiti i
"Sveta istorija Starog Zaveta" M.I.Bogoslovskog
, ponovo izdatoj 1999 godine u Sveto-Trojicinoj Lavri, zatim

“Prorocke knjige" Alekseja Hergozerskog,

“Sveta istorija Starog Zaveta ", prot.Nikolaja Popova.

Naravno treba citati i svetootacka tumacenja kao:

“Sestodnev" Svetog Vasilija Velikog i Grigorija Niskog,

“Besede na Knjigu Postanja " Jovana Zlatoustog itd.

Od savremenijih tumacenja mozemo da preporucimo:

“I Bog je rekao" prot.Nikolaja Ivanova,

“Sveta Biblijska istorija" B.N.Puskarja.

Od prevedene literature posebno treba preporuciti

“Stari Zavet govori" Samuila Sulca. U njoj je dat opsiran materijal iz istorije starog sveta i Biblijske arheologije sto omogucava dublje shvatanje istorijskog aspekta Starog Zaveta.

Pored ovoga postoji i druga literatura –

recnici i enciklopedije, a takodje i tumacenja na posebne knjige Starog Zaveta.

icon6.gif
icon6.gif
icon6.gif

eremita

Strpljivo ću ponoviti.Pitanje za tebe je bilo veoma jednostavno.I glasilo je...koliko je kolena bilo od Avrama do Davida... A o čemu si ti pisao...umesto da odgovoriš ako znaš odgovor...Pisao si o "Tumacenju Biblije" u uredništvu Lopuhina i tumačenjima starog zaveta po ruskim stručnjacima za tumačenje.

Zašto to radiš...ČEMU... kako bi to ti rekao.Ako možeš odgovoriti na pitanje,učini to a ako pak ne možeš,prošetaj do neke druge teme.A kada si me već podsetio na...

Malo me zbunjuje i ono kada u postanju 1:27 pročitam...I stvori Bog čoveka po obličju svom, po obličju Božjem stvori ga; muško i žensko stvori ih.

hajde da te pitam zašto si to citirao...Kada sam to video bejah obradovan verujući da češ nešta napisati o tome.Ali sam trenutno bio blago razočaran.Umesto da napišeš nešto o tome ti si ''copy-pastovao'' stručnu literaturu ruskih eksperata.

I šta kažu ruski eksperti za stari zavet...koja li bejaše ona žena što je stvorena istovremeno sa Adamom... Moram da pitam tako jer ti nemaš svoje mišljenje...
Da nije možda bila ona nevaljaljica Lilit...

Ne znam da li si primetio da svi ostali pa i ja,kada navodimo tudje rečenice,učinimo to tako što ih stavimo pod znake navoda.Pa pokušaj da i ti radiš tako.Kada citiraš nekog na početku i na kraju stavi znake navoda.

Kod tebe bi to bilo jednostavno.Staviš znake navoda na početku i na kraju...posta.

Pored ovoga postoji i druga literatura –
recnici i enciklopedije, a takodje i tumacenja na posebne knjige Starog Zaveta.

Slažem se.Ali svaka crkva ali i svaka verska organizacija ima svoje poznate i čuvene enciklopedije i veoma stručnu literaturu za tumačenje starog zaveta a i novog takodje.
Ne sme se ništa tumačiti svojim razumom,to mora da se protumači po onom kako kažu enclikopedije i naravno ... ruski istoričari biblije.
:bye:ode ja
felix.gif

Da li je Biblija korisna knjiga ili je slaba i uzaludna...U želji da saznam da li sama Biblija o sebi nešto kaže u tom smislu,malo sam čitao i došao do...odgovora.Medjutim,u Bibliji sam pronašao dva odgovora.Po jednom je Biblija korisna a po drugom je zaludna.

Tako u Druga Timotiju 3:16 piše...

''Sve je pismo od Boga dano, i korisno za učenje, za *******, za popravljanje, za poučavanje u pravdi''

Ali,kako su me primorali da Bibliju proučavam u kontekstu,pročitavši Jevrejima 7:18...

''Tako se ukida pređašnja zapovest, što bi slaba i zaludna.''

pokušavao sam da shvatim kontekst, ali...nisam uspeo.

Kako je stari zavet deo Svetog pisma a u ogromnoj meri je ukinut,kako onda da se veruje u bilo šta što piše u starom zavetu kao ukinutom...A one zvezdice je umetnulo ovo čudo od tehnologije koje je prepoznalo vulagarnu reč napisanu u Bibliji.

E sada ide...
angelic008.gif

ja ću malo prošetati...
felix.gif

Re: BIBLIJA...KOLIKO ZNAMO O NJOJ..

Možda je malo teže za objasniti ono iz Otkrivenje 19:7...''Da se radujemo i veselimo, i da damo slavu Njemu; jer dođe svadba Jagnjetova, i žena Njegova pripravila se''
i ono ... Otkrivenje 21:9..''I dođe k meni jedan od sedam anđela koji imahu sedam čaša napunjenih sedam zala poslednjih, i reče mi govoreći: Hodi da ti pokažem nevestu, Jagnjetovu ženu.''

I hajde da skoknemo do starog zaveta da vidimo kako se po Bibliji sabira do broja 13.
Pažljivo sam čitao Matej 1:12 do 16 da bih shvatio koliko kolena ima od Avrama do Davida.I pročitao ovako...

12 A po seobi vavilonskoj, Jehonija rodi Salatiila. A Salatiilo rodi Zorovavela.
13 A Zorovavel rodi Aviuda. A Aviud rodi Elijakima. A Elijakim rodi Azora.
14 A Azor rodi Sadoka. A Sadok rodi Ahima. A Ahim rodi Eliuda.
15 A Eliud rodi Eleazara, a Eleazar rodi Matana. A Matan rodi Jakova.
16 A Jakov rodi Josifa, muža Marije, koja rodi Isusa prozvanog Hrista.

Možda sam učinio greh kada sam elementarnim sabiranjem dobio da je kolena od Avrama do Davida bilo 13.Proveravao sam više puta i uvek je bilo...13...

A onda sam pročitao ono pod 17,kako bi se reklo u kontekstu.A u Matej 1:17 lepo piše...

Svega dakle kolena od Avrama do Davida, kolena četrnaest, a od Davida do seobe vavilonske, kolena četrnaest, a od seobe vavilonske do Hrista, kolena četrnaest.

Ja u potpunosti razumem da je neophodno:lol: da zbir tih kolena bude četrnaest zbog onih četrnaest kolena od Davida do kule Vavilonske i toliko kolena od kule do Hrista.

Ali ne razumem šta bi sa jednim kolenom...nema četrnaest ... nego trinaest.
Ja stvarno ne znam kako to da tumačim.I zato ću javno zamoliti sve one kojima nije problem da saberu koliko kolena ima od Avrama do Davida i da mi to...pojasne.

Uočljivo je da ovde ne može da se priča o ... suštini...kontekstu...i tome sličnom.

Ja lično sklon sam da mislim da je Matej ta kolena prebrojao na brzinu i da se malo zabrojao:lol:.Prosta računska radnja kaže ovako...

1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1=13 a nikako ne može ovako...=14.

Ili možda može da bude ono...=14 ako se veruje baš onako iskreno.

Da li ću doboti neki odgovor a da nije u suprotnosti sa elemenarnom matematičkom radnjom sabiranja...
uz :bye:ode ja
felix.gif

Pa rekao sam ti da je Isus zenik,a nevesta crkva(ne neka zemaljska crkva-nego zajednica svih koji veruju u njega)

To je protumaceno kod svih hriscjana isto i ne znam sta ti je tesko objasnjivo
Јагњетова свадба
5 А од престола изиђе глас који је говорио: хвалите Бога нашега сви служитељи његови и ви који га се бојите, мали и велики.

6 И чух нешто као глас многог народа и као шум многих вода и као грмљавину јаких громова, како говоре: алилуја, јер се зацари Господ Бог наш, Сведржитељ.
7 Радујмо се и кличимо и одајмо му славу, јер дође Јагњетова свадба и жена његова припреми се,
8 и даде јој се да се обуче у светло, чисто платно; платно, наиме, то су праведна дела светих.

9 И рече ми: напиши: блажени су они који су позвани на гозбу Јагњетову. Рече ми још: ове речи су истините речи Божије,
10 И падох пред његове ноге да му се поклоним. И рече ми: пази, не чини то, ја сам саслужитељ твој и твоје браће која имају сведочанство Исусово. Поклони се Богу. Сведочанство Исусово, наиме, то је дух пророштва.

Evo sta je svedocanstvo Isusovo,a ima na drugim mestima jos neka

Реч Божија побеђује звер и лажног пророка
11 И видех отворено небо, и види, бео коњ, и који седи на њему зове се Верни и Истинити, и он суди и ратује по правди.
12 Очи су му ватрени пламен, а на глави му многе круне, са написаним именом које нико не зна сем њега.
13 И беше обучен у хаљину натопљену крвљу, и његово име зове се Реч Божија.
14 А небеске војске на белим коњима, обучене у бело, чисто платно, пратиле су га.

Vidis da vodi nebeske vojske

a ima cetrnaest kolena

1. Rodoslov Isusa Hrista, sina Davidova, Avraamova sina. 2. Avraam rodi Isaka. A Isak rodi Jakova. A Jakov rodi Judu i braću njegovu. 3. A Juda rodi Faresa i Zaru s Tamarom. A Fares rodi Esroma. A Esrom rodi Arama. 4. A Aram rodi Aminadava. A Aminadav rodi Naasona. A Naason rodi Salmona. 5. A Salmon rodi Vooza s Rahavom. A Vooz rodi Ovida s Rutom. A Ovid rodi Jeseja. 6. A Jesej rodi Davida cara.

A David car rodi Solomona sa Urijinicom. 7. A Solomon rodi Rovoama. A Rovoam rodi Aviju. A Avija rodi Asu. 8. A Asa rodi Josafata. A Josafat rodi Jorama. A Joram rodi Oziju. 9. A Ozija rodi Joatama. A Joatam rodi Ahaza. A Ahaz rodi Jezekiju. 10. A Jezekija rodi Manasiju. A Manasija rodi Amona. A Amon rodi Josiju.

11. A Josija rodi Jehoniju i braću njegovu, u seobi vavilonskoj. (nije ni do seobe,ni od seobe,nego u seobi)

12. A po seobi vavilonskoj, Jehonija rodi Salatila. A Salatil rodi Zorovavelja. 13. A Zorovavelj rodi Aviuda. A Aviud rodi Eliakima. A Eliakim rodi Azora. 14. A Azor rodi Sadoka. A Sadok rodi Ahima. A Ahim rodi Eliuda. 15. A Eliud rodi Eleazara. A Eleazar rodi Matana. A Matan rodi Jakova. 16. A Jakov rodi Josifa, muža Marije, od koje se rodi Isus zvani Hristos. 17. Svega, dakle, koljena od Avraama do Davida, koljena četrnaest, a od Davida do seobe vavilonske koljena četrnaest, i od seobe vavilonske do Hrista, koljena četrnaest.

uzima tri perioda i broji od prvog do posednjeg 14

smislov

12. A po seobi vavilonskoj, Jehonija rodi Salatila. A Salatil rodi Zorovavelja. 13. A Zorovavelj rodi Aviuda. A Aviud rodi Eliakima. A Eliakim rodi Azora. 14. A Azor rodi Sadoka. A Sadok rodi Ahima. A Ahim rodi Eliuda. 15. A Eliud rodi Eleazara. A Eleazar rodi Matana. A Matan rodi Jakova. 16. A Jakov rodi Josifa, muža Marije, od koje se rodi Isus zvani Hristos.

17. Svega, dakle, koljena od Avraama do Davida, koljena četrnaest, a od Davida do seobe vavilonske koljena četrnaest, i od seobe vavilonske do Hrista, koljena četrnaest.

Znači...ti sabra 14.Baš onako kako piše pod ''17''.Kolena od Avrama do Davida počinju
po - nakon seobe vavilonske od ''12'' do ''16''.

Ta kolena počinju sa Jehonijem kao prvim kolenom (od Josije) i Josifom kao zadnjim (do Davida)

(Jehonija,Salatil,Zorovavelj,Aviud,Eliakim,Azor,Sadok,Ahim,Eliud,Elezar,Matan ,Jakov i Josif.)

A to je po osnovonoj radnji sabiranja 13 a ne 14.Prebroj boldovano u zagradi.

Hajde života ti prebroj mi kolena u sva tri perioda pre,u i nakon vavilonske seobe...da ti bude lakše evo ovde...http://wwwyu.com/biblija/40mat001.htm

Tu češ ih sabrati mnogo više od 14...A ako pažljivo prebrojiš kolena nakon seobe vavilonske,jer od tada se broje kolena od Avrama do Davida,možeš dobiti samo broj 13.
a naravno možeš i verovati onom pod ''17'' gde Matej kaže dakle svega 14.
felix.gif

Pa zar baš niko da mi pojasni ovo...da li je Biblija korisna ili pak zaludna...
Druga Timotiju 3:16 piše...

''Sve je pismo od Boga dano, i korisno za učenje, za *******, za popravljanje, za poučavanje u pravdi''

Jevrejima 7:18...

felix.gif

Pa zar baš niko da mi pojasni ovo...da li je Biblija korisna ili pak zaludna...
Druga Timotiju 3:16 piše...

Jevrejima 7:18...

felix-1.gif

Nisam u toku ove rasprave ali evo da odgovorim...

u 2 Timoteju 3:16 pise jasno da je sve iili CELO pismo od Boga nadahnuto i korisno za poucavanje za ukoravanje za popravljanje za vaspitavanje u pravednosti..."

Znaci cela Bibija je korisna...

A Bog ima pravo da promeni zakon, kao sto je i menjao, jer zakon vazi za odredjeno vreme a nacela su nepromenljiva... znaci promenjene su neke zakonske odredbe ako se uporedi stari zavet i novi..

tako da sve sto je zapisano u Bibliji je korisno i poucno i iz toga ucimo o Bogu..

pozz
treptrep2-1.gif

Poslednja izmena:
Immortal_girl

Nisam u toku ove rasprave ali evo da odgovorim...
u 2 Timoteju 3:16 pise jasno da je sve iili CELO pismo od Boga nadahnuto i korisno za poucavanje za ukoravanje za popravljanje za vaspitavanje u pravednosti..."
Znaci cela Bibija je korisna...
A Bog ima pravo da promeni zakon, kao sto je i menjao, jer zakon vazi za odredjeno vreme a nacela su nepromenljiva... znaci promenjene su neke zakonske odredbe ako se uporedi stari zavet i novi..
tako da sve sto je zapisano u Bibliji je korisno i poucno i iz toga ucimo o Bogu..

Pa gde si bre ti...Bejah počeo da brinem...Nemoj mi to raditi.A sada mi pojasni ovo,
U 2 Timoteju 3:16 ne piše da je celo pismo od Boga nadahnuto već dano ali ajd kada ti voliš ono da bude nadahnuto.Po Timoteju cela biblija je korisna.Lepo piše sve je pismo...

A onda kažeš da Bog ima pravo da menja Bibliju.Kao što ju je i promenio.Ne sporim ja njegovo pravo da je menja,ali ne razumem kako to on savršen,sveznajući i tome slično iz prvog puta nije nadahnuo Bibliju kao savršenu.

Kako to,napravio dao,nadahnuo,Mojsije se mučio sa onim kamenim pločama da to sve donese a onda...ne važi...nije bilo dobro...menjamo.

To mi nekako pojasni.A onda me interesuje da li će i za novi zavet da se vremenom predomisli pa da ga malo...ukine ili promeni.

felix.gif

smislov

Znači...ti sabra 14.Baš onako kako piše pod ''17''.Kolena od Avrama do Davida počinju
po - nakon seobe vavilonske od ''12'' do ''16''.

Ta kolena počinju sa Jehonijem kao prvim kolenom (od Josije) i Josifom kao zadnjim (do Davida)

(Jehonija,Salatil,Zorovavelj,Aviud,Eliakim,Azor,Sadok,Ahim,Eliud,Elezar,Matan ,Jakov i Josif.)

A to je po osnovonoj radnji sabiranja 13 a ne 14.Prebroj boldovano u zagradi

pa da,boldovano i isus 14-posle seobe:cool:

smislov

Znači...ti sabra 14.Baš onako kako piše pod ''17''.Kolena od Avrama do Davida počinju po - nakon seobe vavilonske od ''12'' do ''16''.

(Jehonija,Salatil,Zorovavelj,Aviud,Eliakim,Azor,Sa dok,Ahim,Eliud,Elezar,Matan ,Jakov i Josif.)

A to je po osnovonoj radnji sabiranja 13 a ne 14.Prebroj boldovano u zagradi

pa da,boldovano i isus 14-posle seobe

Siguran sam da si u čkoli nekada učio ono šta znači ''OD'' i šta znači ''DO'' Seti se toga pa malo razmisli o onom tvom ...i Isus nakon onog ''DO''

Ta kolena počinju sa Jehonijem kao PRVIM kolenom od Josije.
Ta kolena idu DO...DO...DO...I SAMO DO Josifa i tu se završavaju.Valjda ti je logično da kada je nešta DO nema preko tog DO. DO i sa tim i tu je kraj.

A po tebi može i preko onog DO da bi bilo 14...

Uprošćeno bi to bilo ovako.Ako nekom kažeš...moraš mi vratiti novac koji sam ti pozajimio
DO petka...onda to znači DO petka a ne i subote.

Raspitaj se malo o značenju...OD...DO...nema ispred od onog OD i iza od onog DO...
felix.gif

jerohinac,mora li ta macketina da nam seta po zivcima???
Nasao sam jos jedno mesto u Bibliji gde se spominje 666.
Stari Zavet
Prva knjiga o carevima
Glava 10
14.A zlata sto dohodjase Solomonu svake godine,bese sest stotina i sezdeset sest talanata.

Ako češ mi verovati nemam pojma u kakvom kontekstu si napisao da si našao joše jedno mesto u Bibliji gde se pominje broj 666.Nekako nisam siiguran šta bih trebao da ti napišem u vezi sa tim.

A kada si pomenuo 666 evo da ti citiram gde se još pominje taj broj u Bibliji.

Sinova Adonikamovih šest stotina i šezdeset i šest; (Jezdra 2:13)
Sinova Adonikamovih šest stotina i šezdeset i sedam; (Nemija 7:18)

''Ovde je mudrost. Ko ima um neka izračuna broj zveri: jer je broj čovekov i broj njen šest stotina i šezdeset i šest.'' (Otkrivenje 13:18)

A kada sam već kod tog broja ''zveri''pogledaj kako taj broj izgleda vizeuleno...

13serpent.jpg
do skora papski grb
i
zmaj%20na%20podu%20Vatikana%20manja.JPG
na podu Vatikana.

A ovog puta samo za tebe evo me ovako...
167603867948cb0010db0b3.gif
ali ...nemoj mi zameriti kada nekako moram dodati i ...ode ja...
felix.gif

Ako češ mi verovati nemam pojma u kakvom kontekstu si napisao da si našao joše jedno mesto u Bibliji gde se pominje broj 666.Nekako nisam siiguran šta bih trebao da ti napišem u vezi sa tim.

A kada si pomenuo 666 evo da ti citiram gde se još pominje taj broj u Bibliji.

Sinova Adonikamovih šest stotina i šezdeset i šest; (Jezdra 2:13)
Sinova Adonikamovih šest stotina i šezdeset i sedam; (Nemija 7:18)

''Ovde je mudrost. Ko ima um neka izračuna broj zveri: jer je broj čovekov i broj njen šest stotina i šezdeset i šest.'' (Otkrivenje 13:18)

A kada sam već kod tog broja ''zveri''pogledaj kako taj broj izgleda vizeuleno...

13serpent.jpg
do skora papski grb
i
zmaj%20na%20podu%20Vatikana%20manja.JPG
na podu Vatikana.

.

Папски грб? А имаш ли тумачење шта представља тај змај ???

eremita

Папски грб? А имаш ли тумачење шта представља тај змај ???

Ne treba imati tumačenje o tome.Zna se šta taj zmaj predstavlja.Kako god da se tumači...
uvek se svede na jedno te isto.Ali ne bih o tom na ovoj temi o Bibliji, barem dok ne dodje da kažem na red ... Otkrivenje,aždaje, zmije i tako to.A a ne mogu odoleti da ne stavim jednu slikicu zmije onakvom kakva je bila kod starih Vavilonaca...
ouroboros.jpg

felix.gif

eremita

Ne treba imati tumačenje o tome.Zna se šta taj zmaj predstavlja.Kako god da se tumači...
uvek se svede na jedno te isto
.

Ali ne bih o tom na ovoj temi o Bibliji, barem dok ne dodje da kažem na red ... Otkrivenje,aždaje, zmije i tako to.A a ne mogu odoleti da ne stavim jednu slikicu zmije onakvom kakva je bila kod starih Vavilonaca...

:roll::roll::roll:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back