BIBLIJA...KOLIKO ZNAMO O NJOJ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Znamo po definiciji kakav je Bog.Znamo i da je nelažni i neprevaran.Ja pročitao ono u Titu 1:2...''Za nadu večnog života, koji obeća nelažni Bog pre vremena večnih'' pa se potrudio i shvatio da je Bog ne može biti lažan i voleti laži.

Ali...posle pročitah i ono Druga Solunjanima 2:11...

'' I zato će im Bog poslati silu prevare, da veruju laži'' Nisam preko ovoga pretrčao onako na brzinu,nego pročitao nekoliko puta ... da buh shvatio...o čemu se radi.

Nelažni i neprevarni Bog poslao je silu prevare...da veruju u laži... :dontunderstand: kako je moguće da Bog koji je apsolutno dobro u sebi ima i ...prevaru.
Taman sam bio blizu da skapiram da samo Sotona ima silu prevaru i da je prevaran i lažan kad ono....medjutim....

A ne razumem ni ono ko to treba da veruje u laži.... a po Božijoj sili prevare...

Učinite dobro delo...pojasnite mi to grešnom.
I odoh na...razmišljanje...
felix.gif

smislov
Re: BIBLIJA...KOLIKO ZNAMO O NJOJ...

Znači...ti sabra 14.Baš onako kako piše pod ''17''.Kolena od Avrama do Davida počinju po - nakon seobe vavilonske od ''12'' do ''16''.

Ta kolena počinju sa Jehonijem kao prvim kolenom (od Josije) i Josifom kao zadnjim (do Davida)

(Jehonija,Salatil,Zorovavelj,Aviud,Eliakim,Azor,Sa dok,Ahim,Eliud,Elezar,Matan ,Jakov i Josif.)

A to je po osnovonoj radnji sabiranja 13 a ne 14.Prebroj boldovano u zagradi

Siguran sam da si u čkoli nekada učio ono šta znači ''OD'' i šta znači ''DO'' Seti se toga pa malo razmisli o onom tvom ...i Isus nakon onog ''DO''

Ta kolena počinju sa Jehonijem kao PRVIM kolenom od Josije.
Ta kolena idu DO...DO...DO...I SAMO DO Josifa i tu se završavaju.Valjda ti je logično da kada je nešta DO nema preko tog DO. DO i sa tim i tu je kraj.

A po tebi može i preko onog DO da bi bilo 14...

Uprošćeno bi to bilo ovako.Ako nekom kažeš...moraš mi vratiti novac koji sam ti pozajimio
DO petka...onda to znači DO petka a ne i subote.

Raspitaj se malo o značenju...OD...DO...nema ispred od onog OD i iza od onog DO...
:bye:ode ja
felix.gif

12. A po seobi vavilonskoj, Jehonija rodi Salatila. A Salatil rodi Zorovavelja. 13. A Zorovavelj rodi Aviuda. A Aviud rodi Eliakima. A Eliakim rodi Azora. 14. A Azor rodi Sadoka. A Sadok rodi Ahima. A Ahim rodi Eliuda. 15. A Eliud rodi Eleazara. A Eleazar rodi Matana. A Matan rodi Jakova. 16. A Jakov rodi Josifa, muža Marije, od koje se rodi Isus zvani Hristos. 17. Svega, dakle, koljena od Avraama do Davida, koljena četrnaest, a od Davida do seobe vavilonske koljena četrnaest, i od seobe vavilonske do Hrista, koljena četrnaest.

nije do Josifa:neutral:

ako nista bar si me naterao da citam bibliju:lol:

mozda je poenta da ti ne vidis ocigledne stvari,a ja da trazim i tako cit..cit..:lol:

evo nesto o razmeni misljenja,koja jedina ima smisla

ona podrazumeva zelju da se kroz razumevanje tudjeg misljenja prosiri svoje,a i da se omogucji drugom da ima pristup tvom misljenju i podacima sa kojim tvoj razum raspolaze

kad se neko misljenje cini sirim,boljim,sveobuhvatnijim,covek ga prihvati i postane sada njegovo

kad ne jednostavno zadrzis svoje

e sad vredjanja i rasprave poticu o telesnog,jer se javlja osecjaj ugrozenosti i cini nam se da moze biti samo jedno misljenje i da treba da se "borimo" za svoje

ustvari se tako i cita biblije,jer vremenom preuzimas nacin razmisljanja onih koji veruju(narod u zivotnim problemima,ucenici,apostoli,isus)

ili neminovno prelazis u one koji osporavaju i nemaju nikakvu korist od svega toga

"a svo je pismo korisno.."

nisam ovo napisao zbog tebe,nego mi je palo na pamet koja diskusija ima smisla,a koja ne

Znamo po definiciji kakav je Bog.Znamo i da je nelažni i neprevaran.Ja pročitao ono u Titu 1:2...''Za nadu večnog života, koji obeća nelažni Bog pre vremena večnih'' pa se potrudio i shvatio da je Bog ne može biti lažan i voleti laži.

Ali...posle pročitah i ono Druga Solunjanima 2:11...

'' I zato će im Bog poslati silu prevare, da veruju laži'' Nisam preko ovoga pretrčao onako na brzinu,nego pročitao nekoliko puta ... da buh shvatio...o čemu se radi.

Nelažni i neprevarni Bog poslao je silu prevare...da veruju u laži... :dontunderstand: kako je moguće da Bog koji je apsolutno dobro u sebi ima i ...prevaru.
Taman sam bio blizu da skapiram da samo Sotona ima silu prevaru i da je prevaran i lažan kad ono....medjutim....

A ne razumem ni ono ko to treba da veruje u laži.... a po Božijoj sili prevare...

Učinite dobro delo...pojasnite mi to grešnom.
I odoh na...razmišljanje...
felix.gif

Glava II.
Ali vas molimo, braćo, za dolazak Gospoda našega Isusa Hrista, i za naš sastanak u njemu,

2. Da se ne date lasno pokrenuti od uma, niti da se plašite, ni duhom, ni riječju, ni poslanicom, kao da je od nas poslana, da je već nastao dan Hristov.

3. Da vas niko ne prevari nikakijem načinom; jer ne će doći dok ne dođe najprije otpad, i ne pokaže se čovjek bezakonja, sin pogibli,

4. Koji se protivi i podiže više svega što se zove Bog ili se poštuje, tako da će on sjesti u crkvi Božijoj kao Bog pokazujući sebe da je Bog.

5. Ne pamtite li da sam vam ovo kazivao još kad sam kod vas bio?

6. I sad znate što zadržava da se ne javi u svoje vrijeme.

7. Jer se već radi tajna bezakonja, samo dok se ukloni onaj koji sad zadržava.

8. Pa će se onda javiti bezakonik, kojega će Gospod Isus ubiti duhom usta svojijeh, i iskorijeniti svjetlošću dolaska svojega;

9. Kojega je dolazak po činjenju sotoninu sa svakom silom i znacima i lažnijem čudesima,

10. I sa svakom prijevarom nepravde među onima koji ginu: jer ljubavi istine ne primiše, da bi se spasli.
11. I za to će im Bog poslati silu prijevare, da vjeruju laži;

12. Da prime sud svi koji ne vjerovaše istini, nego volješe nepravdu.

na istinu ne reaguju,a nepravdu vole

13. A mi smo dužni svagda zahvaljivati Bogu za vas, braćo ljubazna Gospodu! što vas je Bog od početka izabrao za spasenije u svetinji Duha i vjeri istine.

14. U koje vas dozva jevanđelijem našijem, da dobijete slavu Gospoda našega Isusa Hrista.

15. Tako dakle, braćo, stojte i držite uredbe kojima se naučiste ili riječju ili iz poslanice naše.

16. A sam Gospod naš Isus Hristos, i Bog i otac naš, kojemu omiljesmo i dade nam utjehu vječnu i nad dobri u blagodati,

17. Da utješi srca vaša i da vas utvrdi u svakoj riječi i djelu dobrome.

:cool:

smislov

A do koga je...:rtfm:Josif je 13-to koleno.To je ono ''DO'' rodjenja Davidovog odnosno Hristovog.Seti se...pitanje je bilo...koliko kolena ima OD Avrama DO Davida...
Hajde obrati pažnju na ono DO Davida...To DO Davida ''ne broji'' i samog Davida kao koleno do njega.

16. A Jakov rodi Josifa, muža Marije, od koje se rodi Isus zvani Hristos.

Jakov kao 12-to koleno rodi Josifa koji je 13-to koleno OD Avrama DO Davida.A Josif je bio samo muž Marijin koji nema ništa sa Marijinim bezgrešnim rodjenjem Isusa.Nije li jednostavno...
felix.gif

smislov

Šta treba da shvatim iz svega onoga što si citirao...

Druga Solunjanima 2:11...'' I zato će im Bog poslati silu prevare, da veruju laži''

Nisi mi pojasnio kako ovo citirano da razumem.Ako Bog u sebi ima silu PREVARE
nije li i on prevaran...U Bogu ne bi smela da postoji ni misao na prevaru.Nije li prevara biblijski sadržana samo u Sotoni...

9. Kojega je dolazak po činjenju sotoninu sa svakom silom i znacima i lažnijem čudesima,

Ne piše li ovde a što si mi citirao da je u sotoni svaka sila lažnih čudesa u prevodu prevara...

Ja razumem da Bog može imati silu,bilo kakvu...da potopi,razori,spali,pošalje vatrene zmije i tako redom ali ne razumem ono da uopšte može imati silu prevare.Jer ako je ima
kakva je razlika izmedju Njega i sotone koji takodje ima silu prevare...

10. I sa svakom prijevarom nepravde među onima koji ginu: jer ljubavi istine ne primiše, da bi se spasli.

11. I za to će im Bog poslati silu prijevare, da vjeruju laži;

Kakav je ovo kontekst izmedju ''10'' i ''11''...jer ljubavi istine ne primiše da bi se spasli...
pa će zbog toga Bog poslati SVOJU silu prevare da veruju u laži.

Poslaće svoju prevaru na sotoninu prevaru...:dontunderstand:Trudim se da razumem ali mi nekako ne ide.
:bye:ode ja...
felix.gif

smislov

A do koga je...:rtfm:Josif je 13-to koleno.To je ono ''DO'' rodjenja Davidovog odnosno Hristovog.Seti se...pitanje je bilo...koliko kolena ima OD Avrama DO Davida...
Hajde obrati pažnju na ono DO Davida...To DO Davida ''ne broji'' i samog Davida kao koleno do njega.

16. A Jakov rodi Josifa, muža Marije, od koje se rodi Isus zvani Hristos.

Jakov kao 12-to koleno rodi Josifa koji je 13-to koleno OD Avrama DO Davida.A Josif je bio samo muž Marijin koji nema ništa sa Marijinim bezgrešnim rodjenjem Isusa.Nije li jednostavno...
felix.gif

znas najzanimljivije je kako je mogucje da vidimo razlicito:lol::lol:

rekao si kad kazes nekome da vracjas pare do petka da to ne znaci i subotu

al znaci i petak

e sad

Svega, dakle, koljena od Avraama do Davida, koljena četrnaest, a od Davida do seobe vavilonske koljena četrnaest, i od seobe vavilonske do Hrista, koljena četrnaest.

zasto do josifa covece-istrazivacu:D

shvatas li sad sta mislim kad kazem da covek moze sve da dokaze sto zeli

ti zelis da nalazis greske i sebi samo oduzimas vreme:confused:

mozda podsvesno,jer ne mozes da prihvatis pojam vecjeg od sebe

"svakom po veri.."

funkcionise i u obrnutom smeru

zato sam ti rekao da probas jedno vreme da citas kao da sve verujes

da osetis razliku

normalno je da um sve osporava i proverava

ali daj i sansu da primis onako kako vide apostoli a ne umom da projektujes gresku

znas da si rekao da se zabrojao matej,a ustvari ti zelis da je tako

sve je to borba telesnog sa duhovnim i svi su to prosli

davim te

al kad vidim koliko znas,a ne vidis od drveta sumu

ja sam pet godina citao i verovao samo u ono sa cime se slazem:lol:

a treba da se mi usaglasimo sa njim,a ne on samnom ili sa tobom:cool:

smislov

al znaci i petak

Tačno.Znači i ... petak.Ali NE i subotu.

zasto do josifa covece-istrazivacu

Zato što se na Josifa odnosi ono...DO...To ... DO se ne odnosi na samog Davida.I zato što tako piše u Bibliji.

ti zelis da nalazis greske i sebi samo oduzimas vreme

Ne.Ne oduzimam sebi vreme.Deo vremena ispunim sa tim i to osmišljeno i sa zadovoljstvom.:rtfm: Ako ja kao nesavršen mogu ukazati na veliki broj ''greški'' u Bibiliji kao savrršenoj knjizi od savršenog i sveznajučeg Boga,onda je u najmanjem barem diskutabilno...zašto postoji toliko ''greški''.

Ne.Nije podsvesno a to tiom više jer ne mislim da je Bog veći od mene.U najmanjem možemo biti negde tu a to u vezi sa onim...da je Bog u svima nama.

da osetis razliku normalno je da um sve osporava i proverava

Ako bih bibliju čitao kao da sve verujem apriori od onoga šta ću pročitati...kakva bi svrha bila takvog čitanja...

Znam da sam to rekao.Ali ... nema onog...da ja ustvari želim da je tako.Zašto bih to želeo...A u vezi sa tim da dodam.Ako se je Matej zabrojao kako je moguće da ga Sveti duh na to nije upozorio nekom vizijom...

davim te al kad vidim koliko znas,a ne vidis od drveta sumu
ja sam pet godina citao i verovao samo u ono sa cime se slazem
a treba da se mi usaglasimo sa njim,a ne on samnom ili sa tobom

Ja bih to malo preokrenuo.Meni upravo ''šuma'' smeta da vidim ''drvo''.Osnova onog što je šuma je...drvo.Lako je ukloniti jedno drvo da bi se videla šuma ali je malo teže ukloniti šumu da bi se videlo drvo.A onako figurativno...meni je šuma sve ono što me sputava da vidim njenu suštinu...drvo.

Ja ne čitam samo ono sa čime se slažem.Čitam i mnogo toga sa čime se ne slažem a upravo zbog potrebe da shvatim...zašto se ne slažem.Mogu da ti kažem da mi nije baš najasnije šta znači ono...da mi teba da se usaglasimo sa njim...Verovatno se to odnosi na usaglašvanje sa zapovestima Njegovim.I onda mi u svemu tome nije jasno sa kim treba da se usaglase budisti,hindusi,muslimani i mnogi drugi...
felix.gif

znas najzanimljivije je kako je mogucje da vidimo razlicito:lol::lol:

al znaci i petak

e sad

Svega, dakle, koljena od Avraama do Davida, koljena četrnaest, a od Davida do seobe vavilonske koljena četrnaest, i od seobe vavilonske do Hrista, koljena četrnaest.

zasto do josifa covece-istrazivacu:D

shvatas li sad sta mislim kad kazem da covek moze sve da dokaze sto zeli

ti zelis da nalazis greske i sebi samo oduzimas vreme:confused:

"svakom po veri.."

funkcionise i u obrnutom smeru

da osetis razliku

normalno je da um sve osporava i proverava

ali daj i sansu da primis onako kako vide apostoli a ne umom da projektujes gresku

sve je to borba telesnog sa duhovnim i svi su to prosli

davim te

al kad vidim koliko znas,a ne vidis od drveta sumu

ja sam pet godina citao i verovao samo u ono sa cime se slazem:lol:

a treba da se mi usaglasimo sa njim,a ne on samnom ili sa tobom:cool:

Смислов пише СМИСЛЕНО! :ok:

smislov

Tačno.Znači i ... petak.Ali NE i subotu.

Zato što se na Josifa odnosi ono...DO...To ... DO se ne odnosi na samog Davida.I zato što tako piše u Bibliji.

Ne.Ne oduzimam sebi vreme.Deo vremena ispunim sa tim i to osmišljeno i sa zadovoljstvom.:rtfm: Ako ja kao nesavršen mogu ukazati na veliki broj ''greški'' u Bibiliji kao savrršenoj knjizi od savršenog i sveznajučeg Boga,onda je u najmanjem barem diskutabilno...zašto postoji toliko ''greški''.

Ne.Nije podsvesno a to tiom više jer ne mislim da je Bog veći od mene.U najmanjem možemo biti negde tu a to u vezi sa onim...da je Bog u svima nama.

Ako bih bibliju čitao kao da sve verujem apriori od onoga šta ću pročitati...kakva bi svrha bila takvog čitanja...

Znam da sam to rekao.Ali ... nema onog...da ja ustvari želim da je tako.Zašto bih to želeo...A u vezi sa tim da dodam.Ako se je Matej zabrojao kako je moguće da ga Sveti duh na to nije upozorio nekom vizijom...

Ja bih to malo preokrenuo.Meni upravo ''šuma'' smeta da vidim ''drvo''.Osnova onog što je šuma je...drvo.Lako je ukloniti jedno drvo da bi se videla šuma ali je malo teže ukloniti šumu da bi se videlo drvo.A onako figurativno...meni je šuma sve ono što me sputava da vidim njenu suštinu...drvo.

Ja ne čitam samo ono sa čime se slažem.Čitam i mnogo toga sa čime se ne slažem a upravo zbog potrebe da shvatim...zašto se ne slažem.Mogu da ti kažem da mi nije baš najasnije šta znači ono...da mi teba da se usaglasimo sa njim...Verovatno se to odnosi na usaglašvanje sa zapovestima Njegovim.I onda mi u svemu tome nije jasno sa kim treba da se usaglase budisti,hindusi,muslimani i mnogi drugi...
felix.gif

kako kazes do petka i petak vazi, a kad kazes do Davida,David ne vazi:???:
tu gresis sto posto
ili od izlaska iz Vavilona do Hrista
tako pise
recimo "knjiga je isla od Janka do Marka"
znaci i Marko se racuna
pazi moze da bude i "delili racune i dosli do mene"
i ti se ne racunas,jer su dosli do tebe
moze i jedno i drugo
ali ti si odabrao da do znaci da se neracuna
i sad dokazujes da je tako i zato je to gubljenje vremena
ja cju da mislim da je 14,jer tako pise
o dovog do onog 14
prebrojim ih sve i meni je 14:lol::D

eto i to je dokaz da vidis onako kako verujes
ako verujes da negde grese,onda vidis samo greske(a to uglavnom ti i radis)
ja krenem od toga da su oni napisali,i pokusam da razumem njihov ugao
mislim sto bi neko nabrajao i rekao 14,a ustvari ih ima 13,plus kao onaj do kog se broji ne vazi:???:
kao zeza nas,sta??:lol::lol:

treba da se usaglasimo,kao sto je isus usaglasen sa Bogom

ako se i budisti,hindusi,muslimani i mnogi drugi usaglase to je to

jer rasprave su oko ljudskog tumacenja Boga,a to znaci da ga ne poznaju uopste

jel poeta da negiraju druge,vredjaju,ubijaju,mrze?

ne nego posto ne poznaju Boga i ne slusaju,nego dokazuju svoje zlom,ustvari pokazuju sta je satana i zlo

"dosao sam da raskopam dela djavoljeva"

znaci da mi nismo ni svesni sta je zlo,a isus je dosao da pokaze tu razliku izmedju Bozjeg odnosa prema ljudima i da kad ljudi shvate razliku,odbace takav odnos jednih prema drugima

on oprasta i ovima sto ga ubijaju-"oce oprosti im jer ne znaju sta rade"

a ovi "vernici" se ubijaju zbog "razlicite" religije

totalno suprotno ponasanje i rezonovanje od Bozjeg

:cool:

Šta kaže Biblija o poreklu ''rodoslovu'' Moavaca i Amonaca...Prva Mojsijeva 19:30-38

30 A Lot otide iz Sigora, i stani se na onom brdu s dvije kćeri svoje, jer se bojaše ostati u Sigoru; i življaše u pećini s dvije kćeri svoje. - 31 A starija reče mlađoj: naš je otac star, a nema nikoga na zemlji da dođe k nama kao što je običaj po svoj zemlji.

32 Hajde da damo ocu vina neka se opije, pa da legnemo s njim, eda bismo sačuvale sjeme ocu svojemu. 33 I dadoše ocu vina onu noć; i došavši starija leže s ocem svojim, i on ne osjeti ni kad ona leže ni kad ustade. 34

A sjutradan reče starija mlađoj: gle, noćas spavah s ocem svojim. Da mu damo vina i doveče, pa idi ti i lezi s njim, eda bismo sačuvale sjeme ocu svojemu. 35 Pa i to veče dadoše ocu vina i ustavši mlađa leže s njim, i on ne osjeti ni kad ona leže ni kad ustade.

36 I obje kćeri Lotove zatrudnješe od oca svojega.

37 I starija rodi sina, i nadjede mu ime Moav; od njega su Moavci do današnjega dana. - 38 Pa i mlađa rodi sina, i nadjede mu ime Ven-Amije; od njega su Amonci do današnjega dana.

Da li ja pogrešno tumačim Bibliju zaključujući da su čerke Lotove,seksualno zloupotrebile svog rodjenog oca... Ako zaključim da se ovde radi o incestu da li sam pogrešno zaključio...
odoh razmišljati...
felix.gif

Da malo upotpunim priču...onako u kontekstu.Lot je imao ženu sve dok se nije pretvorila u slan kamen.
postanje 19:26...Ali žena Lotova beše se obazrela idući za njim, i posta slan kamen...

A Lot je onaj pravednik koji je voljom božijom preživeo spaljivanje Sodome i Gomore.A koliki je i kakav pravednik bio...verujete li da je Lot bio pravednik...

Kako je sada malo teže upuštati se u diskusiju,razumeću ako ne bude nikog da razmenimo mišljenje.
ja malo šetam...
felix.gif

Šta kaže Biblija o poreklu ''rodoslovu'' Moavaca i Amonaca...Prva Mojsijeva 19:30-38

30 A Lot otide iz Sigora, i stani se na onom brdu s dvije kćeri svoje, jer se bojaše ostati u Sigoru; i življaše u pećini s dvije kćeri svoje. - 31 A starija reče mlađoj: naš je otac star, a nema nikoga na zemlji da dođe k nama kao što je običaj po svoj zemlji.

32 Hajde da damo ocu vina neka se opije, pa da legnemo s njim, eda bismo sačuvale sjeme ocu svojemu. 33 I dadoše ocu vina onu noć; i došavši starija leže s ocem svojim, i on ne osjeti ni kad ona leže ni kad ustade. 34

A sjutradan reče starija mlađoj: gle, noćas spavah s ocem svojim. Da mu damo vina i doveče, pa idi ti i lezi s njim, eda bismo sačuvale sjeme ocu svojemu. 35 Pa i to veče dadoše ocu vina i ustavši mlađa leže s njim, i on ne osjeti ni kad ona leže ni kad ustade.

36 I obje kćeri Lotove zatrudnješe od oca svojega.

37 I starija rodi sina, i nadjede mu ime Moav; od njega su Moavci do današnjega dana. - 38 Pa i mlađa rodi sina, i nadjede mu ime Ven-Amije; od njega su Amonci do današnjega dana.

Da li ja pogrešno tumačim Bibliju zaključujući da su čerke Lotove,seksualno zloupotrebile svog rodjenog oca... Ako zaključim da se ovde radi o incestu da li sam pogrešno zaključio...
odoh razmišljati...
felix.gif

Pisac: Džoana Haris ;
Roman: "Svete varalice" ;
str. 102:
"Naravno, prelepa stvar u vezi sa Biblijom je što u njoj ima citata da opravdaju bilo šta, čak i blud, incest ili čedomorstvo".

stnco

Pisac: Džoana Haris ;
Roman: "Svete varalice" ;
str. 102:
"Naravno, prelepa stvar u vezi sa Biblijom je što u njoj ima citata da opravdaju bilo šta, čak i blud, incest ili čedomorstvo".

A mnogo bih voleo kada bi mi neko,onako u kontekstu pojasnio čime se to može pravdati ono što je u Bibliji zapisano.:rtfm:A šta kaže Biblija o požudi brata prema sestri svojoj po krvi rodjenoj.

Druga Samuilova 13:10-14...

10 Tada reče Amnon Tamari: donesi to jelo u klijet da jedem iz tvoje ruke. I Tamara uze jelo što bješe zgotovila, i donese Amnonu bratu svojemu u klijet. 11 A kad mu pruži da jede, on je uhvati i reče joj: hodi, lezi sa mnom, sestro moja! [/B

12 A ona mu reče: ne, brate, nemoj me osramotiti, jer se tako ne radi u Izrailju, ne čini toga bezumlja. 13 Kuda bih ja sa sramotom svojom? a ti bi bio kao koji od najgorih ljudi u Izrailju. Nego govori caru; on me neće tebi odreći.

14 Ali je on ne htje poslušati, nego savladavši je osramoti je i obleža je.
:bye:
felix.gif

Da malo upotpunim priču...onako u kontekstu.Lot je imao ženu sve dok se nije pretvorila u slan kamen.
postanje 19:26...Ali žena Lotova beše se obazrela idući za njim, i posta slan kamen...

A Lot je onaj pravednik koji je voljom božijom preživeo spaljivanje Sodome i Gomore.A koliki je i kakav pravednik bio...verujete li da je Lot bio pravednik...

Kako je sada malo teže upuštati se u diskusiju,razumeću ako ne bude nikog da razmenimo mišljenje.
ja malo šetam...

episkop2qi.gif

Мислим да би било веома корисно за тебе да погледаш Јудејске књиге настале на основу Старог завета - можда би ти много тога било јасније...

O JEVREJSTVU i JEVREJIMA

Jednog dana prisao je rabinu Hillelu, koji je ziveo u 1. veku pre n.e., jedan ne-Jevrejin i zamolio ga da mu objasni sustinu Judaizma stojeci na jednoj nozi. Hillel mu je odgovorio: "Sto je mrsko tebi, nemoj da radis tvom bliznjem," i nastavio "To je sustina. Sve ostalo su komentari. Idi i uci." (Babilonski Talmud, Traktat Sabat, 31a).​
Sta je Judaizam?

U uskom smislu reci Judaizam je religija Jevreja.​
U sirem smislu Judaizam je citava jevrejska tradicija i kultura.​
Judaizam nije monolitan vec mnogovrstan: razni oblici postoje paralelno jedni sa drugima i cesto su u konfliktu. U modernom periodu postoje mnogi pravci unutar Judaizma – religiozni, politicki i kulturni.

Do pre 200 godina jevrejska religija se shvatala na jedinstven nacin i obuhvatala sve aspekte zivota Jevreja. Danas deo Jevreja, koji se nazivaju Ortodoksnima, i dalje postuje sve tradicije i zakone Jevrejstva, dok ih deo Jevreja ne sledi. Oni koji to ne cine dele se na Konzervativne i Reformne. Konzervativni veruju da su jevrejski zakoni i tradicija podlozni promenama od davnina pa do danas. Reformni, liberalni ili progresivni jevrejski pokreti smatraju da pojedinac moze sam da izabere koje zakone da postuje i koju tradiciju da neguje.

Postoji i sekularna, humanisticka varijanta Judaizma koja izucava i neguje jevrejsku tradiciju i istoriju, ne pridrzavajuci se religioznih zakona u prakticnom zivotu. Jevreji koji vide svoju pripadnost Judaizmu na taj nacin, emotivno su vezani za jevrejsko nasledje koje im daje identitet

Zajednica JOB, ciji su clanovi Jevreji, ne-Jevreji, religiozni i sekularni, odrazava mnogovrstnost savremenog Judaizma.​
Ko je Jevrejin?

Svako kome je majka Jevrejka ili je presao u jevrejsku veru - uradio "Giur".
Jevreji se jos zovu i deca Izraela - jer smo potomci praoca Jakova koji se zvao i Izrael.
Posto je Jevrejin svako ko je rodjen od majke Jevrejke pa makar se i ne pridrzavao nikakvih religioznih zakona, a nasuprot tome posto neko kome roditelji nisu Jevreji, makoliko on postovao jevrejske zakone nije Jevrejin - Jevreji su nacija.
Rambamovih 13 principa jevrejske vere, minimum u koji Jevrejin treba da veruje:

Bog postoji
Bog je jedan jedini
Bog je beztelesan
Bog je vecan
Molitva se upucuje Bogu i nikome drugome
Reci proroka su tacne
Mojsijevo prorocanstvo je tacno i Mojsije je bio najveci od proroka
Pisana Tora (prvih 5 knjiga Biblije) i usmena Tora (ucenja zapisana u Talmudu) su predata Mojsiju
Nece biti druge Tore
Bog zna misli i radnje smrtnika
Bog ce nagraditi dobre i kazniti zle
Mesija ce doci
Mrtvi ce vaskrsnuti
Pojmovi

Tora
U najuzem smislu reci - to su pet knjiga petoknjizja/ biblije: Genesis, Exodus, Leviticus, Numbers i Deuteronomy. Inace Tora predstavlja celokupna jevrejska ucenja i zakone.

Mishna - prvi rabinski zakonik u 6 knjiga

Talmud
Najvazniji tekstovi usmenog tumacenja Tore i jevrejske tradicije - zapisani izmedju III i V veka - postoje dva: Jerusalemski i Babilonski.

Zohar
Biblijski komentari, u kojima su osnovne postavke Kabalizma, jevrejskog misticizma.

Midrash
Rabinska analiza tekstova Tore - postoje dve analize: Midrash Hagada (moralna analiza) i Midrash Halaka (zakonska)

Hagada
Knjiga o stvaranju sveta koja se cita na Pesah

Knjiga o Esteri
Tekstovi koji se citaju na Purim

и даље на:
http://209.85.135.104/search?q=cach...am.htm+јудаизам&hl=sr&ct=clnk&cd=3&lr=lang_sr

Poslednja izmena:
kad vec spominjes jevreje i njihove svete knjige (cini mi se da sam vec negde ovo stavio) evo ti malo izvoda iz talmuda:

JEVREJ SE IMA PRIDRŽAVATI JEVREJSKIH ZAKONA
„Jevrej se ne sme pridržavati državnih zakona Nejevreja. On se ima pridržavati jevrejskih zakona jer bi oni inače suvišni bili." (Šulhan aruh, Košen ha-mišpat 368).

SMRT ZA PREKRŠAJ TALMUDA
„Učenja i zakoni Talmuda važniji su i imaju se strožije primenjivati od zakona Tore. Ko prekrši zakon Talmuda zaslužuje smrt." (Talmud, Erubin 21a).

BEZ JEVREJA NIŠTA NE BI BILO NA SVETU
„Da Jevreja nema na svetu, ne bi ni sunce sjalo, ni kiša padala, niti bi ikakva blagoslova bilo na zemlji." (Talmud, ...amot 1016)

BOG I JEVREJI
„Bogu su miliji Jevreji od anđela.” (Talmud, Holin 916).
„Kao god što je čovek nad životinjama, tako su i Jevreji nad svima narodima od Boga postavljeni." (Talmud, Berah 1026).

JEVREJI IZJEDNAČENI SA BOGOM
„Ko Jevreja ošamari toliko je učinio greha kao da je samog Boga udario." (Talmud, Sanhedrin 586).

O FIZIČKOM RADU
„Rad je veoma štetan i malo donosi." (Talmud, Getin 680).
„Nema goreg i lošijeg posla od obrađivanja zemlje, jer kad ko 100 srebrnika ima u trgovini može svaki dan mesa i vina imati: ko pak uloži 100 srebrnika u zemljoradnju, može samo soli i kupusa jesti.” (Talmud, ...amot 63a).

FIZIČKI RAD JE ZA NEJEVREJE
„Nejevreji su stvoreni da služe Jevreje. Oni moraju orati, kopati, sejati, kositi, vršiti. Jevreji su stvoreni da sve gotovo nađu.” (Talmud, Berahot 58a).

JEVREJSKO JUNAŠTVO
„Jevrej neka ide poslednji u rat. U tom slučaju biće prvi kod kuće." (Talmud, Tesahim 113a).

JEVREJSKO MILOSRĐE
„Zabranjeno je biti milostiv prema Nejevrejima.” (Talmud, Ramban).
„Nejevreju ne treba milost i pomoć ukazivati." (Talmud, ...amot 12a).

NI U SMRTNOJ OPASNOSTI NEJEVREJU NE TREBA POMOĆI
„Ako jednom Nejevreju preti opasnost da se u jednoj reci udavi pa ako se nalazi već i blizu smrti, Jevrej mu ne sme ići u pomoć da ga spase." (Jad Hazakah, Aboda Cara 10a).

NEJEVREJI NISU LJUDI VEĆ ŽIVOTINJE
„Bog je stvorio Nejevreje, iako tako su oni ravni sa životinjama i dao im je čovečji oblik, jer ne dolikuje Jevreju da bude služen od stoke. Zato ga služe životinje u čovečijem obliku." (Šulhan aruh, Mudraš talpiot 225).
„Nejevreji, čija duša potiče od nečistog duha, nazivaju se svinjama." (Talmud, Jalkut Rubeni 12).
„I zato ako jedan nejevrejski sluga ili sluškinja umre treba ih ožaliti onako, kao kad jedan vo ili magarac crkne. " (Talmud, Brohes).
„Između Jevreje i Nejevreja ne postoji nikakva veza. Jer meso Nejevreja je životinjsko meso, a njihovo seme je životinjsko seme.” (Talmud, ...amot 89a).
„Nejevrej je kao jedno pseto. Šta više, zapisi uče da se pseto ima više poštovati od Nejevreja. " (Talmud, Ekeseget raši eksod 22).
„Meso Nejevreja je meso magareće, a seme konjsko seme." (Talmud, ...amot 98a).

„Onaj koji nije obrezan i ne drži sabat ne naziva se čovekom." (Talmud, Jalkut Rubeni 39).
„Nejevrej nema oca, jer je on na đubrištu rođeno pseto.” (Tamud, ...amot).
„Ma koliko imali narodi sveta telo slično Izrailjcima, ipak se oni upoređeni s čovekom imaju smatrati za majmune. " (Talmud, Šene Lukot 250).
„Polni odnosi Nejevreja su isto kao i polni odnosi životinja." (Talmud, Sanhedrin 746).
„Kuće nejevrejske su kuće životinjske. " (Talmud, Leb. tob. 46a).
„Tuđa žena koja nije kći Izrailja, parče je marve." (Talmud, Abarbanel).
„Nejevrejka u bremenitom stanju ima se smatrati kao bremenita stoka. " (Šulhan aruh, Košen ha-mišpat 405).
„Dete u utrobi jedne Nejevrejke nije bolje od životinje." (Šulhan aruh, Joreh deah 240).

NEJEVREJKE SU PROSTITUTKE
„Nejevrejke su nečiste i imaju se smatrati prostitutkama." (Talmud, Aloda Kara 366).
„Sve Nejevrejke su *****." (Talmud, Even hekor).

PET ZAPOVESTI ZA JEVREJE
„Jevreji moraju naučiti ovih pet stvari: 1. Volite jedan drugoga. 2. Volite pljačku. 3. Volite bančenje. 4. Mrzite vaše gospodare. 5. Ne govorite nikada istinu." (Talmud, Pesahim 113a).

LAŽ
„Prema Nejevrejima dozvoljena je upotreba svake laži." (Talmud, Berahot).

NEPRAVDA
„Ne smeš Jevreju, tvome bratu, učiniti kakvu nepravdu. Nejevreju je dozvoljeno da učiniš sve i svaku nepravdu." (Talmud, Geneba 40a).

LICEMERSTVO
„Dopušteno je pred Nejevrejom pretvarati se da te ne ošteti i ne ujede." (Talmud, Lota 41b).

ZELENAŠTVO
„Bog je naredio da se Nejevreju novac pozajmi samo uz zelenašku kamatu. Mi mu na taj način ne pomažemo već ga štetimo." (Talmud, Sefer Mikvod 73).
„Jevrej treba svoj imetak pomoću zelenaštva da poveća. On treba pomoću zelenaštva Nejevreje da upropasti." (Talmud, Baba Mecija 70b).

KRIJUMČARENJE
„Dozvoljeno je nejevrejsku vlast prevariti za carinu. Dozvoljeno je krijumčariti." (Šulhan aruh, Košen ha-mišpat 369).

PODMIĆIVANJE
„Ako tvoje pretpostavljene Nejevreje pomoću jela ne možeš da pridobiješ, ti ih pridobij pomoću novca." (Talmud, Sanhedrin).

PREVARA
„Dozvoljeno je grešku jednog Nejevreja iskoristiti. Dozvoljeno mu je dug ne platiti. Dozvoljeno mu je pri računu prevariti ga." (Šulhan aruh, Košen ha-mišpat 384b).
„Ako dva Jevreja naprave kakvu trgovinu s Nejevrejom te pri tome jedan drugome pomaže da Nejevreja na meri, težini ili broju prevare, dobitak imaju oba Jevreja da podele." (Šulhan aruh, Košen ha-mišpat 183).
„Dozvoljeno je Nejevreja dovesti u zabludu. Dužnost je Nejevreja prevariti. Ko to ne učini dolazi u sumnju da Nejevreja voli, a ko Nejevreja voli taj mrzi Boga." (Talmud, Rasim).

„Ako Jevrej nađe priznanicu svoju, koju je Nejevreju dao za od njega pozajmljeni novac, ne treba mu je vratiti, jer obaveza prestaje čim je nju Jevrej našao. A ako bi i pored toga Jevrej hteo Nejevreju priznanicu da vrati, rabin mu mora reći: "Ako hoćeš da slaviš ime Boga, ne jačaj moć nevernika i zadrži ono što ti je od Boga po zakonu određeno.„ (Talmud, Rabi Jeruham, Sef. meš. 51).
”Jevrej može Nejevreja prevariti i oguliti ga, ali svog bližnjeg, Jevreja, ne treba varati.„ (Talmud, Baba mecija 61a).
”Ako bi Jevreji čitave nedelje lutali okolo i varali Nejevreje, neka se u subotu svi sakupe i ispričaju jedan drugome svoje slavne podvige.„ (Talmud, Rabi Benc).

evo ti jos malo:

ZAKIDANJE NADNICE
"Jevreju je dozvoljeno da od Nejevreja zakine nadnicu.„ (Talmud, Sanhedrin).

OTIMAČINA
"Imanje Nejevreja je kao bez gospodara. Jevrej ima pravo da to imanje uzme u posed.„ (Šulhan aruh, Košen ha-mišpat).

KRAĐA I PLJAČKA
"Ko Nejevreju vrati nešto (ukradeno ili opljačkano), tome Bog nikada oprostiti neće.„ (Talmud, Sanhedrin).
"Izgubljeni predmet Nejevreja dozvoljeno je zadržati.„ (Šulhan aruh, Košen ha-mišpat 266a).
"Jevreju je dozvoljeno da od lopova kupi stvar.„ (Šulhan aruh, Košen ha-mišpat 356).
"Zakon nemoj krasti odnosi se samo na kradju od Jevreja. Krađa počinjena na Nejevreju dozvoljena je.„ (Talmud, Sanhedrin 86a).
"Opljačkati Nejevreja sasvim je dozvoljeno, a isto tako i nadnicu mu zadržati.„ (Talmud, Baban 111b).
"Kada jedan ortak u poslu nešto ukrade ili opljačka mora dobitak da podeli sa svojim ortakom.„ (Šulhan aruh, Košen ha-mišpat 176).

BRAKOLOMSTVO
"Vanbračni odnosi s jednom Jevrejkom zaslužuju smrtnu kaznu, a s Nejevrejkom pak dozvoljeni su.„ (Talmud, Sanhedrin).
"Brakolomstvo s Nejevrejkom ne podleže nikakvoj kazni.„ (Talmud, Ketubot 4b).

OBESČAŠĆENJE
”Jevreju je dozvoljeno da obesčasti Nejevrejku.„ (Talmud, Jad Hasakah 2b).

OSKRNAVLJENJE
"Nejevrejsko devojče staro 3 godine i 1 dan može se oskrnaviti.„ (Talmud, Aboda sara 37a).

KRIVOKLETSTVO
"Ako je jedan Jevrej prevario ili pokrao jednog Nejevreja, a pri tome mora da položi zakletvu u prisistvu drugih Jevreja koji to znaju, dozvoljeno je da se krivo zakune.„ (Šulhan aruh, Joreh deah 239a).
"Ako je Jevrej jednu Nejevrejku obesčastio i zloupotrebio pa ako se pomoću krive zakletve može rešiti kazne, može krivu zakletvu bez predomišljanja da položi.„ (Šulhan aruh, Joreh deah 232).

NEJEVREJ PRED JEVREJSKIM SUDIJOM
"Ako Jevrej s Nejevrejom tebi na sud dolazi, moraš, ako po jevrejskom zakonu Jevreju zapravo možeš dati, učiniti to, a Nejevreju kaži: „Tako je po našim zakonima
Da bi mogli vidjeti linkove u ovom forumu Vaš post count mora biti 2 ili veći. Trenutno imate 0 postova.
"; ako pak možeš udesiti da Jevrej po nejevrejskim zakonima sud dobije, neka ga tako dobije, a Nejevreju kaži: „Tako je po vašim zakonima." Ako pak ni po jednom zakonu Jevrej nema pravo obmanom obrlati Nejevreja.„ (Talmud, Baba Kama 113a).

TROVANJE
"Dozvoljeno je lekove na Nejevrejima isprobavati, da bi se ustanovilo da li su lekovi štetni.„ (Šulhan aruh, Joreh deah 158a).

UBISTVO
"Stoji napisano: nemoj ubijati. To znači da se ne sme ubiti pripadnik jevrejskog naroda. Nejevreji međutim nisu Izrailjci i zato se oni mogu ubiti.„ (Talmud, Geneba 57a).
”Ti ćeš progutati sve narode koje ti tvoj Bog dade. Nemoj ih štedeti i nemoj služiti njihovim bogovima, jer će to za tebe biti kraj.„ (Tora 5, Mojs. 7, 16).
"Tako smo mi u to vreme zadobili sve varoši i poubijali sve ljude i nikoga nismo ostavili u životu.„ (Tora, 5 Mojs. 34-35).
"Ko proliva krv onih koji nisu Jevreji, Bogu žrtvu prinosi.„ (Jalkut 772).
"Najpošteniji među Nejevrejima imaju se ubiti.„ (Talmud, S. ben Johaj 406).
”Dozvoljeno je Nevevreju oduzeti telo i život.„ (Talmud, Sefer i Korim).
”I najbolji među Nejevrejima treba da se ubije.„ (Talmud, Melhita 32b).
”Najboljem Nejevreju uzmi život samo ako možeš.„ (Talmud, Aboda 62b).
”Koljite Nejevreje kao bestije.„ (Talmud, Sohar).

ZA UDARAC JEVREJU SMRT
”Kao što je sin od očeva tela, tako je i Jevrej od Božijeg tela, te zato svaki Nejevrej, koji bi se usudio da udari Jevreja, mora glavom platiti.„ (Talmud, San Hedrin 146).

MESIJA
”Mesija će doći i povratiti Kraljevinu Jevrejima, a ostali narodi svi će njemu i njima služiti i potčinjeni biti.„ (Talmud, Šab 120a).
"Kad Mesija dođe onda će zemlja roditi kolače i vunene haljine, a žito će krupno biti kao dva bubrega od najvećeg vola.„ (Talmud, Ketubog 112b).
"Tada će svaki Jevrej imati 2800 slugu i 300 sluškinja.„ (Talmud, Sanhedrin 101a).
"Pre toga biće strahovit rat, koji će dve trećine sveta uništiti. U njemu će Jevreji toliko oružja zapleniti, da će im trebati 7 godina da ga sagore i istope.„ (Talmud, Majene ješ. 74, 4).
"Tada će Jevreji neizmerno bogati biti jer će blago celoga sveta u njihovim rukama biti. Svi će narodi tada preći u jevrejsku veru, samo Hrišćanima to neće dozvoljeno biti, nego će ih potpuno iskoreniti, jer su poreklom od đavola”. (Talmud, ...amot 24b., Aboda 3b).

za kuran sam pisao na ovoj temi, medjutim jeroh se ne oglasi u njihovu odbranu (posto ih je hvalio i svidelo mu se za one device).
cini mi se da ga fascinira Biblija kada toliko ima zelju da je tumaci, jer pretpostavljam; da je smatra obicnom knjigom ne bi ulozio ovoliko truda.

a evo mu da ga podsetim

kur'an

sura 4

stih 89. Oni bi jedva čekali da i vi budete nevjernici kao što su i oni nevjernici, pa da budete jednaki. Zato ih ne prihvatajte kao prijatelje dok se radi Allaha ne isele. A ako okrenu leđa, onda ih hvatajte i ubijate gdje god ih nađete, i nijednog od njih kao prijatelja i pomagača ne prihvatajte,

sura 47

stih 4. Kada se u borbi s nevjernicima sretnete po šijama ih udarajte sve dok ih ne oslabite, a onda ih vežite, i poslije, ili ih velikodušno sužanjstva oslobodite ili otkupninu zahtijevajte, sve dok borba ne prestane. Tako učinite! Da Allah hoće, On bi im se osvetio, ali On želi da vas iskuša jedne pomoću drugih. On neće poništiti djela onih koji na Allahovu putu poginu.

eremita

Мислим да би било веома корисно за тебе да погледаш Јудејске књиге настале на основу Старог завета - можда би ти много тога било јасније...

I šta kažu Judejske knjige u vezi sa ovim...

I obje kćeri Lotove zatrudnješe od oca svojega.
i sa ovim...
A ona mu reče: ne, brate, nemoj me osramotiti, jer se tako ne radi u Izrailju, ne čini toga bezumlja. Kuda bih ja sa sramotom svojom? a ti bi bio kao koji od najgorih ljudi u Izrailju. Nego govori caru; on me neće tebi odreći.

Ali je on ne htje poslušati, nego savladavši je osramoti je i obleža je.

felix.gif

@sale@

Ako si vala dodao sve ono što si dodao u kontekstu sa eremitinim jevrejskim knjigama.

za kuran sam pisao na ovoj temi, medjutim jeroh se ne oglasi u njihovu odbranu (posto ih je hvalio i svidelo mu se za one device).
cini mi se da ga fascinira Biblija kada toliko ima zelju da je tumaci, jer pretpostavljam; da je smatra obicnom knjigom ne bi ulozio ovoliko truda.

Tačno je da se ne oglasih u vezi sa kuranom na ovoj temi o Bibliji.A što se tiše Biblije konkretnije hriščanstva kao religije mogu da ti kažem,da sam sa isto toliko truda proučavao i sve druge religije.

A mogu da ti kažem da ću ponekad uz citate iz Biblije istovremeno naznačiti i citate iz recimo kurana a koji se odnose na jednu istu okolnost,da bi se ... uporedilo.A pre nego što sam postavio temu o Bibliji diskutovao sam na temi budizam do trenutka kada je ukupno umesto diskutovanja počeo da ''copy-pastuje'' učenja budizma.

felix.gif

@sale@

a evo mu da ga podsetim kur'an sura 4 stih 89. Oni bi jedva čekali da i vi budete nevjernici kao što su i oni nevjernici, pa da budete jednaki. Zato ih ne prihvatajte kao prijatelje dok se radi Allaha ne isele. A ako okrenu leđa, onda ih hvatajte i ubijate gdje god ih nađete, i nijednog od njih kao prijatelja i pomagača ne prihvatajte,

:dontunderstand:

kakve to veze ima sa...

I obje kćeri Lotove zatrudnješe od oca svojega.
i sa ovim...
A ona mu reče: ne, brate, nemoj me osramotiti, jer se tako ne radi u Izrailju, ne čini toga bezumlja. Kuda bih ja sa sramotom svojom? a ti bi bio kao koji od najgorih ljudi u Izrailju. Nego govori caru; on me neće tebi odreći.

Ali je on ne htje poslušati, nego savladavši je osramoti je i obleža je.

A šta no kaza Isus ...

''A one moje neprijatelje koji nisu hteli da ja budem car nad njima, dovedite amo, i isecite preda mnom.'' (Luka 19:27)
ili ovo...
jeremija 48,10... ''Proklet bio ko nemarno radi delo Gospodnje, i proklet ko usteže mač svoj od krvi!''
ili možda ovo...

otkrivenje 2:23 ''I decu njenu pobiću na mesto; i poznaće sve crkve da sam ja koji ispitujem srca i bubrege, i daću vam svakome po delima vašim:''

I da završim sa ovim (nije iz kurana)...

''Ne mislite da sam ja došao da donesem mir na zemlju; nisam došao da donesem mir nego mač.'' (Matej 10:34) i da ponovim ovo...

''Ne mislite da sam ja došao da donesem mir na zemlju; nisam došao da donesem mir nego mač.''

felix.gif

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back