Matej 21:7... ''Dovedoše magaricu i magare, i metnuše na njih haljine svoje, i posadiše Ga na njih.''
Marko 11:7...'' I dovedoše magare k Isusu, i metnuše na nj haljine svoje; i usede na nj.''
Luka 19:35... ''I dovedoše ga k Isusu, i baciše haljine svoje na magare, i posadiše Isusa.''
Da li je Isus ušao u Jerusalim jašuči istovremeno na magarici i magaretu kako tvrdi Matej ili samo na magaretu...kako napisaše Marko i Luka...
@JERIHONAC
Srecan Uskrs tebi i ostalim ucesnicima foruma. To je stvarno veliki praznik i nezavisno od toga kako se ti deklarises Uskrs ima neku univerzalnu vrednost pa tako pripada i tebi.
Nisam mogao odmah da ti odgovorim jer imam probleme sa povisenim pritiskom a ova promena vremena me je dovela dotle da nisam mogao da razmisljam ni o elementarnim stvarima. Inace tema mi je zanimljiva i zabavna vec desetak godina jer je jedan moj sagovornik kad god povedemo razgovor o nekim "nelogicnostima" u Bibliji odmah kretao sa ovim citatima. Pokusavao je da demonstrira da li je Isus lezao poprecno na magaricima ili uzduzno. Sve u svemu, svi smo se dobro zabavljali. Meni licno je ispocetka bilo jasno da je to simbolika za nesto staro sto ce i dalje da zivi i za nesto novo sto ce da nadogradi to staro. Vise od toga se nisam udubljivao sve do pre tri cetiri godine.
Jos od vremena Davida a mozda i ranije, obicaj je da Kraljevi Jevreja ujahuju na magarcu u Jerusalim na pomazanje. Posto se Matej prevashodno, a i druga dva sinopticara, obracao Jevrejima od kojih su neki poverovali da je Isus Mesija a neki nisu, morao je to Njegovo mesijanstvo da potkrepi sa sto vise starozavetnih prorostava. U ovom slucaju to je stih proroka Zaharije, glava 9
9. Радуј се много, кћери сионска, подвикуј, кћери јерусалимска; ево, Цар твој иде к теби, праведан је и спасава, кротак и јаше на магарцу, и на магарету, младету магаричином.
Posto je kod Zaharija striktno receno da se radi o magarcu i magaretu, mladetu magaricinu da se ne bi doslo u zabunu da je magarica noseca (sto je Matej uradio i otvorio vrata za dvosmislenost) postavlja se pitanje kakvu je simboliku Zaharija imao na umu. Da ne bih mnogo duzio, on je delovao posle Vavilonskog ropstva i bio pun nade u obnovu Davidovog Hrama i nekog novog Mesiju, dobrog pastira, kneza mira koji ce pored poznatih Mojsijevih zakona uvesti i neke pozitivne novine koje su usvojene od srednjeistocnih naroda. Da oplemeni Zakon.
Sta je staro i novo kod Isusa Hrista valjda je svima jasno. Stari i Novi Zavet.
Zato je Matej mudro umesto magarca stavio magaricu. A moje misljenje je da je u pitanju cista simbolika i nemam problem sa tim.
HRISTOS VASKRSE - ZAISTA VASKRSE