BIBLIJA, KOLIKO ZNAMO O NJOJ...( drugi deo )

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ovo je u suprotnosti sa Isusovim ucenjem i naravno jos jedan razlog da sumnjam da je starozavetni bog onaj Isus Hrist koji je samo govorio poruku mira, a onima koji se za mac uhvate da ce od maca i da poginu.

I naravno jos jedan dokaz da SPC zivi i dalje u Starom zavetu.

Ne biva da je Isus govorio samo ..poruke mira...

Luka 19:27...

''A one moje neprijatelje koji nisu hteli da ja budem car nad njima, dovedite amo, i isecite preda mnom.''

A šta ti znači ono...još jedan dokaz da SPC živi i dalje u starom zavetu...:whistling:

Ne biva da je Isus govorio samo ..poruke mira...

Luka 19:27...

''A one moje neprijatelje koji nisu hteli da ja budem car nad njima, dovedite amo, i isecite preda mnom.''

A šta ti znači ono...još jedan dokaz da SPC živi i dalje u starom zavetu...:whistling:

Necemo se lagati sada i stavljati takav stih u ovaj kontekst jer su Isusovi neprijatelji oni koji su bili protv njegovog ucenja.

On kao ucitelj nije ucio ratu niti je podsticao na ratove pa cak ni na samoodbrane, vec je jasno rekao: "ako te neko udari po jednom obrazu, okreni mu i drugi".

To mi znaci da SPC u kontekstu rata u ex JU nije promovisala Hristovo ucenje.

Necemo se lagati sada i stavljati takav stih u ovaj kontekst jer su Isusovi neprijatelji oni koji su bili protv njegovog ucenja.

Da li mi to onako indirektno kaza da neprijatelji starozavetnog boga nisu bili neprijatelji njegovog ili ti Mojsijevog učenja. Nije valjda da onih 613 zapovesti koje je bog dao Mojsiju nisu zasnovani na nekom....učenju...

On kao ucitelj nije ucio ratu niti je podsticao na ratove pa cak ni na samoodbrane, vec je jasno rekao: "ako te neko udari po jednom obrazu, okreni mu i drugi".

A kako je voleo hladno oružije-noževe...rekao je i ovako...

Luka 22:36...

''A On im reče: Ali sad koji ima kesu neka je uzme, tako i torbu; a koji nema neka proda haljinu svoju i kupi nož.''

A ako malo bolje znaš nešta o bibliji pogledaj sa kojim stihom iz Psalama to ime veze...

A da te pitam. Neće li Isus biti na čelu vojske nebeske koja će krenuti u neki konačan rat protiv...nekog...u nekom doglednom vremenu...

Malo mi nije jasno kakve veze ima rat u ex JU sa Isusom i SPC...O čemu se tu radi...

A da li je Klington kada je naredio ''Milosrdnog andjela'' sa rukom na Bibliji mislio na Hristovo učenje kada je na kraju rekao...neka bog čuva Ameriku...

Poenta je da ti nisi iz Hristovog ucenja izvukao duznost vernika do "DRUGOG HRISTOVOG DOLASKA" i nisi shvatio ulogu crkve i pojedinca koji za sebe govore da su HRISCANI vec svesno trazis razlog da opravdas ratove.

O kakvom opravdavanju ratova pričaš...Postavio sam stihove o tome šta biblija kaže o ratu...A da te podsetim ja nisam vernik a u bibliju takodje ne verujem ali mi je zanimljiva u kontekstu sa ostalim religijama i mitologijama.

A što se tiče dužnosti vernika u vezi Isusovog učenja oni koji je ispune dosledno do njegovog dolaska dobiće vlast da gvozdenim palaicama satru nevernike...

Otkrivenje 2:26-27...

'' I koji pobedi i održi dela moja do kraja, daću mu vlast nad neznabošcima; I pašće ih gvozdenom palicom, i oni će se razdrobiti kao sudovi lončarski; kao i ja što primih od Oca svog;''

E vidiš. Meni to od Isusa nije potrebno.

Dobro je Pravedni :)

- - - - - - - - - -

rat se ne moze opravdati jer je to greh na delu

Dobro je Pravedni :)
rat se ne moze opravdati jer je to greh na delu

Znači da nema opravdanja za najvećeg grešnika tvog Jehovu...

1 Samuilova 15:3...

''Zato idi i pobij Amalika, i zatri kao prokleto sve što god ima; ne žali ga, nego pobij i ljude i žene i decu i šta je na sisi i volove i ovce i kamile i magarce.''

A preko proroka Jeremije tvoj bog kaza ovako...

Jeremija 48:10...

''Proklet bio ko nemarno radi delo Gospodnje, i proklet ko usteže mač svoj od krvi!''

Da li si ti uopšte čtala stari zavet...Šta uopšte znaš o onom čiji si svedok...

Da li znaš koliko je ratova vodjeno pod vodjstvom onog koji je imao i tiulu...Gospod nad vojskama...

Isaija 13.18...

''Nego će iz lukova decu ubijati, ni na plod u utrobi neće se smilovati, niti će decu žaliti oko njihovo. ''

A pitao bih te onako...da li znaš ko je bio biblijski Reuel...

Evo neka ovo...

Starozavetna sluzba je sluzba Aronovog levitskog svestenstva.

Novozavetna sluzba je sluzba Melhisedekovog svestenstva.

To je nesto sto ostali hriscani osim adventista i neznaju.

bude povodom za pitanje...ko bejaše Melhisedek...

Jevrejima 7:2-3...

'' Kome i Avraam dade desetak od svega. Prvo dakle znači car pravde, potom i car salimski, to jest car mira. Bez oca, bez matere, bez roda, ne imajući ni početka danima, ni svršetka životu, a ispoređen sa sinom Božijim, i ostaje sveštenik doveka''

A u vezi sa stihovima pitao bih...može li umreti neko ko nema ni početka a...ni svršetka životu...

A u vezi sa ovim stihom...

Postanak 14:18...

''A Melhisedek car salimski iznese hleb i vino; a on beše sveštenik Boga Višnjeg.''

veoma je zanimljivo da je Melhisedek blagosiljao hlebom i vinom Avrama dedu Jakova-Izrailja a što bi značilo da je Melhisedek postojao mnogo ranije od vremena kada je nastalo meseto Salim ili ti Jerusalim kako se veruje.

A to bi uprošćeno značilo...šta...

Očekujem da će to jedini biblijski znalci ovog foruma uvaženi adventisti objasniti jednostavno i konkretno.

Krenuo sam u citanje Knjige proroka Jeremje. Imam obicaj da pre nego sto krenem sa citanjem pokusam da nadjem nesto kao uvod jer to umnogome pojasnjava sam tekst i sto se tice datiranja i celokupne konstelacije. Normalno, treba imati na umu da taj uvod treba doci od nekoga ko je osvedoceni autoritet iz konkretne oblasti. Vremenom se to prilicno lako nalazi. A posto je ovo SZ-tni tekst problema te vrste skoro i da nema tako da necu navoditi ime autora.
Zasto ovo pisem.
Zabrinut sam za svoju perspektivu i kao gradjanina drzave Srbije i jos vise kao Srbina. Smatram sebe Hriscaninom i gradjaninom sveta ali dobro i zlo delim sa svojim komsijama i prijateljima. Nemam svoju decu ali nemir mojih prijatelja koji ih imaju postaje sve vise vidljiv i u nekim slucajevima pocinje da se granici sa psihozom. Meni to nikako ne moze da bude "sve jedno".
Citajuci taj tekst naisao sam na neke segmente koji iako pisu o Jeremiji ukazuju na to kakav bi stav mi kao narod trebalo da zauzmemo. A i slusajuci vodece ljude Srbije sve cesce nailazim na slicna misljenja.
citat
Delovanje proroka Jeremije pada u poslednju dekadu juznog kraljevstva: 625-587. On je svedok i ucesnik vrlo dramaticnih zbivanja starog Istoka koja su zahvatila i Palestinu: prati uzdizanje novovavilonskog carstva i pad dotadasnje asirske sile; dozivljava Nabukodonosorov prodor u Palestinu 605, opsedanje i osvajanje Jerusalima 597. i konacno razaranje grada i drugo veliko izgnanstvo Jevreja u Vavilon 587. Sam nam Jeremija, covek dubokih osecanja, u svojim govorima i ispovestima otkriva svoju bol.
...
Padom asirske moci, u zemlji punoj idola, razvrata, mucenja i nepravde pocela se tada buditi nada u novo uredjenje verskog, drustvenog i politickog zivota izabranog naroda. Godine 622. pronadjen je stari dokument Ponovljeni zakon koji je trebalo da posluzi kao osnovica obnove.
...
Prevladavalo je uverenje da se Jerusalimu i Kraljevstvu nista ne moze dogoditi jer je Hram nepovrediv i bogosluzje u njemu osigurava spas. Jeremija je zato ostro napadao i Hram i raskosno bogosluzenje i obrezanje i drzavno uredjenje.
...
Dok je osecajni Jeremija kao pacenik i izgnanik ucestvovao u ovim burnim dogadjajima nije mogao ne setiti se teskih trenutaka iz proslosti svoga naroda. Kao pravi Izraelac shvatio je istoriju kao uciteljicu zivota. U proslosti je Bog uvek uspesno izbavljao narod iz nevolja.To ce uciniti i sada. Narod moze propadati, Hram se moze rusiti, Jerusalim moze biti opustosen ali se unutrasnja veza sa Bogom ne moze prekinuti. On zato poziva svoje sunarodnike na pounutrasnjenje saveza sa Bogom, na "obrezanje srca" i sprema ga za Novi Savez koji ce Bog sklopiti sa narodom u duhu i po srcu. Pravu vezu izmedju Boga i njegovog naroda izrazava slikom, u Bibliji tako cestom, zarucnicke ljubavi koja nuzno mora biti uzajamna.
kraj citata
Иди и вичи Јерусалиму да чује и говори: Овако вели Господ: Опомињем те се по милости у младости твојој и по љубави о веридби твојој, кад иђаше за мном по пустињи, и по земљи где се не сеје.

Zoran Petrovic Pirocanac, novinar koji je uradio intervjue sa vecinom svetskih drzavnika iz druge polovine XX veka, izjavio je da je samo u Izraelu video pojavu da je vodjstvo drzave, nezavisno ko je na vlasti, uvek elita. Ne po novcu ili lepoti vec po unutrasnjoj i moralnoj snazi. Mozemo li mi da postujemo sebe pa da budemo bar delic toga. Ne zbog toga da bi se obogatili vec da ne bi nestali. Mozemo ali kad napravimo unutrasnji savez sa Bogom. Kad sklopimo Novi Zavet. To je ono cemu nas Isus uci.

Pozdrav svima a ja krecem sa Jeremijom lagano.

P.S. Jedan moj forumski iskreni prijatelj mi je uzgred rekao da je Bibliju procitao 20 puta od korica do korica. Ja mu verujem. Tada sam zavrsavao Jevandjelje po Mateju koje je trajalo tri meseca. I to cetvrti put i svaki put je bilo po par meseci. Jednostavno ne moze brze. Jeremiju sam citao zbrda zdola, uglavnom po referencama pa sam sad resio da to malo studioznije uradim.

Poslednja izmena:
Kao sto sam rekao citam Jeremiju i kad budem spreman sigurno cu napisati neki komentar. Medjutim, sledeci stih se moze uvrstiti u polemiku koju odavno vodim sa vernicima skoro svih denominacija:

6. Подигните заставу према Сиону, бежите и не стајте, јер ћу довести зло од севера и погибао велику.

Misljenje vecine je da je Bog samo dobar a da je zlo ili od ovog sveta ili od djavola. Nasuprot tome moje misljenje je da je Bog pravedan a da neka Njegova dela koja su nam nejasna ili zbunjujuca, pa ih stoga pripisujemo nekom drugom, u stvari nama nepojmljiva pa Boziju pravednost mozemo uvideti posle vise dogadjaja koji slede t.j. posle nekog duzeg vremena. To je moje misljenje koje mi se nametnulo iz Biblije i nije rezultat nicijeg uticaja. Recimo:
Jov
A on joj rece: Govoris kao luda zena. Dobro smo primili od Gospoda a zar zla necemo. I uz sve to ne sagresi Jov usnama svojim.
Samuilo
I sidje na Saula zao duh od Gospoda.
I Duh Gospodnji odstupi od Saula, i zao duh od Gospoda uznemiravase ga.
(Tipican primer dualizma duha zbog koga su Bogumilima odsecali jezike)
I jos dosta takvih primera poput ovog iz Jeremije. Stari Zavet je dosta realniji po tom pitanju pa cak i kod Isusa nema problema (Njegova su ucenja po mom misljenju savrsena):

Oce nas koji si na nebesima... ...i ne uvedi nas u iskusenje nego nas izbavi od zla. (poznato je ko tradicionalno uvodi u iskusenje)

Potrebno je da sablazan (zlo) dodje na zemlju ali tesko onome kroz koga dodje.

Kasnije vec dolazi do promene u tumacenjima onoga sto je Isus rekao. A opsteprihvaceni sud o Kainu bratoubici ili o Judi izdajniku. Ja to uopste nisam razumeo na taj nacin. Necu da duzim ali evo sledeci stih:
Jovanova poslanica
3:12. Не као што Каин беше од нечастивог и закла брата свог. И за који га узрок закла? Јер дела његова беху зла, а брата му праведна.
Gde pise da je Kain od necastivog i gde pise da su mu dela zla a pogotovo gde pise da su dela Aveljova pravedna. Pise da je Kain u jarosti zato sto Bog nije pogledao na njegov prinos zaklao svog brata. I nista vise. Po mom misljenju ovo su tendenciozni i proizvoljni zaklucci. A i nastavak price ukazuje da su stvari mnogo komplikovanije nego sto je ovde prikazano. Ali opet, to je samo moje misljenje.
Biblija kopira zivot, skoro savrseno po mom misljenju. I ako hoces da razumes zivot moras da razumes i Bibliju na pravi nacin. Kad je sve u redu vise manje onda je tesko to objasniti. Ali kad dodjes u situaciju da stvarno zazivas Boga, a to se desava svakodnevno u pojedinacnim slucajevima, od ogromne je vaznosti znati sta ti se desava. Ima na You Tube-u deset puta po sat vremena serijal pod nazivom "Krv na snegu - Rat u Rusiji". Ono sto se tamo desavalo 41-45 prevazilazi cak i najdrasticnije pasuse iz SZ. Pogotovo u okupiranom Lenjingradu gde je registrovano 1300 kanibala. Tad se stvarno zaziva Bog pa je cak i diktator-komunista Staljin morao na kratko da vrati potisnutu Crkvu u sluzbu.
Zeleo bih da se ovo shvati kao apel ne da neko menja veru vec da citamo i razgovaramo, ozbiljno i svako po svojim moogucnostima. Jer ne vidim neki drugi izlaz.

P.S. Neki stihovi koje sam navodio nisu citirani vec mogu da se tretiraju kao parafraza. Sustina je uglavnom ista.

Evo neka ovo...

bude povodom za pitanje...ko bejaše Melhisedek...

'' Kome i Avraam dade desetak od svega. Prvo dakle znači car pravde, potom i car salimski, to jest car mira. Bez oca, bez matere, bez roda, ne imajući ni početka danima, ni svršetka životu, a ispoređen sa sinom Božijim, i ostaje sveštenik doveka''

A u vezi sa stihovima pitao bih...može li umreti neko ko nema ni početka a...ni svršetka životu...

A u vezi sa ovim stihom...

Postanak 14:18...

''A Melhisedek car salimski iznese hleb i vino; a on beše sveštenik Boga Višnjeg.''

veoma je zanimljivo da je Melhisedek blagosiljao hlebom i vinom Avrama dedu Jakova-Izrailja a što bi značilo da je Melhisedek postojao mnogo ranije od vremena kada je nastalo meseto Salim ili ti Jerusalim kako se veruje.

A to bi uprošćeno značilo...šta...

Očekujem da će to jedini biblijski znalci ovog foruma uvaženi adventisti objasniti jednostavno i konkretno.

Mihailo znaci onaj koji je kao Bog.

Ko je kao Bog osim Isusa Hrista?

J svedoci su se presli kada priznaju da je Mihailo Isus, ko je kao Bog.

Jer to znaci da je on kao i Bog.

Mihailo je u prvom redu zaštitnik judejskog naroda i on ima odlučujuću ulogu na Božijem sudu. U poslednjim danima ovoga sveta on se prepire za svoj narod (Dan 12, 1). Dok je satana u judejskoj teologiji klevetnik, Mihailo je branitelj. 1. Na njega je prenesen sud nad palim anđelima (1 Enoh 90, 21), i on zajedno sa arhanđelima Gavrilom i Rafailom, daje mišljenje o palim anđelima (1 Enoh 10, 11). . On pred Boga iznosi dela pobožnih (4 Var 11). 2. Kao zastupnik judejskog naroda on je i njegov zakonodavac. Grčki tekst „Život Adama“ navodi da je prilikom davanja zakona Mojsiju,3. on bio poučen od strane arhanđela Mihaila.

1. Ko sudi svetu: Joh 5:22 Jer Otac ne sudi nikome, nego sav sud dade Sinu,

2. Ko je nas zastupnik pred Bogom: 1.Joh 2:1 Dečice moja! Ovo vam pišem da ne grešite; i ako ko sagreši, imamo zastupnika kod Oca, Isusa Hrista pravednika,

3. Ko je vodio Izrailja preko mora i na gori sinaj: 1.Kor 10:4 I svi jedno piće duhovno piše; jer pijahu od duhovne stene koja idjaše za njima: a stena beše Hristos.

- - - - - - - - - -

Sta znaci Arhandjeo? Znaci li to da je neko andjeo? Ne. Arhandjeo znaci zapovednik svih andjela

Pa tako Mihailo Arhandjeo prevedeno na srpski, zanaci: koji je kao Bog, zapovednik svih andjela.
Nikako ne znaci da je on andjeo...

Ili Koji je kao Bog, zapovednik svih andjela.

- - - - - - - - - -

ZASTO NEKI SMTRAJU DA JE PROBLEM AKO JE ISUS ARHANDJEL MIHAILO?

Pa zato sto pogresno misle da se sa time kaze da je Isus andjeo.

Zato i svedoci prihvataju da je isus Mihailo jer misle da ti tihovi dokazuju da je on andjeo.

Pa zele da ga degradiraju u andjela.

Ali smo videli da Arhandjel Mihailo nikako ne znaci da je to andjeo.

Niti biblijski tekst to kaze.

Teks tkaze da je on zapovednik svih andjela i da je kao Bog.

U STVARI TAJ TEKST POBIJA SVEDOKE I DOKAZUJE DA JE ISUS BOG.

SVAKOM HRISCANINU I NEKOME KO I MALO POZNAJE BIBLIJU JE JASNO DA NIKO NE MOZE DA BUDE KAO BOG OSIM ISUSA.

NIAKAKAV ANDJEO NE SME TO DA POMISLI A KAMOLI SE NAZOVE TAKO.

- - - - - - - - - -

MIHAILI ARHANDJELU:

Elbelfelder Biblijski komentar Brockhausen strana 731:

Arhandjeo oznacava vodju andjela. Perfiks u toj reci (archi) oznacava uvek njavisi rang.

Na primer prvo svetenik arhierus.
Heb 2:17 Zato beše dužan u svemu da bude kao braća, da bude milostiv i veran poglavar sveštenički pred Bogom, da očisti grehe narodne.

Ili arhipoimen. poglavar pastirski.
1.Pet 5:4 I kad se javi poglavar pastirski, primićete venac slave koji neće uvenuti.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Da li je Prvosvetenik andjeo ili arhandjeo zato sto se naziva sa (archi) ?

Da li je glavni pastri andjeo ili arhandjeo posto se naziva sa (archi) ?

Nije.

Tako ARHANDJEO MIHAILO. Znaci zapovednik ili iznad svih andjela. I nikako ne znaci da je on andjeo.

Archi moze da bude sam Isus, moze da bude i neki andjeo ali moze da bude i neki covek.

Tako ako se ovde iko obrukao, onda ti moj brate Jerihonac, jer ne poznajes tematiku.

Uleteo si u stadion i vices. kokice, semenke, , kokice semenke, ko ne kupi osramotio se?

- - - - - - - - - -

ISUS MIHAILO

21 Pa će roditi Sina, i nadeni Mu ime Isus; jer će On izbaviti svoj narod od greha njihovih.
22 A ovo je sve bilo da se izvrši šta je Gospod kazao preko proroka koji govori:
23 Eto, devojka će zatrudneti, i rodiće Sina, i nadenuće Mu ime Emanuilo, koje znacii: S NAM BOG.
Matej 1,20.

Michailo znaci u prevodu, KO JE KAO BOG.
Elberfelder, Brockhaus BK. strana 1660

Ko je osim Isusa kao Bog, Otac i Duh sveti?

Biblijski komentar Elbelfeder Brockhaus strana 1660 kaze ovako:

Mihailo sto znaci ko je kao Bog, je na poseban nacin vodio Bozji narod Izrailja.
Dan 10:21 Ali ću ti kazati šta je napisano u knjizi istinitoj. Nema nikoga da junački radi sa mnom u tom osim Mihaila, kneza vašeg.
Dan 10:13 Ali knez carstva persijskog staja mi nasuprot dvadeset i jedan dan; ali, gle, Mihailo jedan od prvih knezova dođe mi u pomoć; tako ja ostah onde kod careva persijskih.
Jud 1:9 A Mihailo Arhanđel, kad se prepiraše s đavolom i govoraše za Mojsijevo telo, ne smeše prokleti sud da izgovori, nego reče: Gospod neka ti zapreti.

Za njega je receno da ce i u buducnosti na poseban nacin zastupati Bozji narod.
Dan 12:1 A u to će se vreme podignuti Mihailo, veliki knez, koji brani tvoj narod; i biće žalosno vreme, kakvog nije bilo otkako je naroda do tada; i u to će se vreme izbaviti tvoj narod, svaki koji se nađe zapisan u knjizi.
Sotona je u starom zavetu mogao da se pojavi pred Bogom kao tuzioc i zastupnik ove zemlje koju je osvojio i koja njemu sluzi.
(Primer optuzivanja Jova.)
Hi 1:6 A jedan dan dođoše sinovi Božji da stanu pred Gospodom, a među njih dođe i Sotona.
Hi 2:1 Opet jedan dan dođoše sinovi Božji da stanu pred Gospodom, a dođe i Sotona među njih da stane pred Gospodom.

Kako je Isus otisao na nebo i zrtvovao sebe,sotona izgubio je to pravo na nebu.
Na njegovo mesto je Isus koji je otkupio ovu zemlju svojm krvlju sada kao njen predstavnik i zastupnik.

Röm 8:34 Ko će osuditi? Hristos Isus koji umre, pa još i vaskrse, koji je s desne strane Bogu, i moli za nas?
Heb 7:25 Zato i može vavek spasti one koji kroza Nj dolaze k Bogu, kad svagda živi da se može moliti za njih.
1.Joh 2:1 Dečice moja! Ovo vam pišem da ne grešite; i ako ko sagreši, imamo zastupnika kod Oca, Isusa Hrista pravednika,
Onda je anstala ta borba i sotona je zbacen nije imao vise pravo da zastupa ovu zemlju i da je nausti.
Elbelfeder Brockhaus strana 1660

Rec Arhandjel znaci vodja ili prvi po vremenu - bio je pre svih, ili prvi po cinu.
Elbelfelder Brock haus BK. starna 731.

Posto je Isus pobedio sotonu svojom smrcu i odkupio ovu zmelju, i tako stekao pravo da zbaci sotonu, sada bi bilo logicno da on vodi tu bitku i na nebu KAO ARHANDJEO MIHAILO i zbaci sotonu i sa neba i to kao onaj koji jedini ima pravo na to, jer je sada nas zastupnik, nas odkupitelj.

Off 12:7 I posta rat na nebu. Mihailo i andjeli Njegovi udariše na aždahu, i bi se aždaha i andjeli njeni.

Kada se cita Bilijski prevod, izgleda kao da je rec o andjelu.

Medjutim, u otrkivenju nalazimo samo Mihail a u Judi 9 Mihajlo Arhandjel sto ne znaci andjeo vec zapovednik .

To arhandjel ispravno shvatanje bi zancilo, , Mihajlo vodja andjela, zapovednik andjela,.

Prakticno tekst ne kaze da je on andjeo.

- - - - - - - - - -

Off 12:7 I posta rat na nebu. Mihailo i andjeli Njegovi udariše na aždahu, i bi se aždaha i andjeli njeni.

Mihailo je u prvom redu zaštitnik judejskog naroda i on ima odlučujuću ulogu na Božijem sudu. U poslednjim danima ovoga sveta on se prepire za svoj narod (Dan 12, 1). Dok je satana u judejskoj teologiji klevetnik, Mihailo je branitelj. 1. Na njega je prenesen sud nad palim anđelima (1 Enoh 90, 21), i on zajedno sa arhanđelima Gavrilom i Rafailom, daje mišljenje o palim anđelima (1 Enoh 10, 11). . On pred Boga iznosi dela pobožnih (4 Var 11). 2. Kao zastupnik judejskog naroda on je i njegov zakonodavac. Grčki tekst „Život Adama“ navodi da je prilikom davanja zakona Mojsiju,3. on bio poučen od strane arhanđela Mihaila.

Izvor: http://sh.wikipedia.org/wiki/Anđeo#Mihailo

Mihailo znaci onaj koji je kao Bog.

Ko je kao Bog osim Isusa Hrista?

J svedoci su se presli kada priznaju da je Mihailo Isus, ko je kao Bog.

Jer to znaci da je on kao i Bog.

1. Ko sudi svetu: Joh 5:22 Jer Otac ne sudi nikome, nego sav sud dade Sinu,

2. Ko je nas zastupnik pred Bogom: 1.Joh 2:1 Dečice moja! Ovo vam pišem da ne grešite; i ako ko sagreši, imamo zastupnika kod Oca, Isusa Hrista pravednika,

3. Ko je vodio Izrailja preko mora i na gori sinaj: 1.Kor 10:4 I svi jedno piće duhovno piše; jer pijahu od duhovne stene koja idjaše za njima: a stena beše Hristos.

- - - - - - - - - -

Sta znaci Arhandjeo? Znaci li to da je neko andjeo? Ne. Arhandjeo znaci zapovednik svih andjela

Pa tako Mihailo Arhandjeo prevedeno na srpski, zanaci: koji je kao Bog, zapovednik svih andjela.
Nikako ne znaci da je on andjeo...

Ili Koji je kao Bog, zapovednik svih andjela.

- - - - - - - - - -

ZASTO NEKI SMTRAJU DA JE PROBLEM AKO JE ISUS ARHANDJEL MIHAILO?

Pa zato sto pogresno misle da se sa time kaze da je Isus andjeo.

Zato i svedoci prihvataju da je isus Mihailo jer misle da ti tihovi dokazuju da je on andjeo.

Pa zele da ga degradiraju u andjela.

Ali smo videli da Arhandjel Mihailo nikako ne znaci da je to andjeo.

Niti biblijski tekst to kaze.

Teks tkaze da je on zapovednik svih andjela i da je kao Bog.

U STVARI TAJ TEKST POBIJA SVEDOKE I DOKAZUJE DA JE ISUS BOG.

SVAKOM HRISCANINU I NEKOME KO I MALO POZNAJE BIBLIJU JE JASNO DA NIKO NE MOZE DA BUDE KAO BOG OSIM ISUSA.

NIAKAKAV ANDJEO NE SME TO DA POMISLI A KAMOLI SE NAZOVE TAKO.

- - - - - - - - - -

MIHAILI ARHANDJELU:

Elbelfelder Biblijski komentar Brockhausen strana 731:

Arhandjeo oznacava vodju andjela. Perfiks u toj reci (archi) oznacava uvek njavisi rang.

Na primer prvo svetenik arhierus.
Heb 2:17 Zato beše dužan u svemu da bude kao braća, da bude milostiv i veran poglavar sveštenički pred Bogom, da očisti grehe narodne.

Ili arhipoimen. poglavar pastirski.
1.Pet 5:4 I kad se javi poglavar pastirski, primićete venac slave koji neće uvenuti.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Da li je Prvosvetenik andjeo ili arhandjeo zato sto se naziva sa (archi) ?

Da li je glavni pastri andjeo ili arhandjeo posto se naziva sa (archi) ?

Nije.

Tako ARHANDJEO MIHAILO. Znaci zapovednik ili iznad svih andjela. I nikako ne znaci da je on andjeo.

Archi moze da bude sam Isus, moze da bude i neki andjeo ali moze da bude i neki covek.

Tako ako se ovde iko obrukao, onda ti moj brate Jerihonac, jer ne poznajes tematiku.

Uleteo si u stadion i vices. kokice, semenke, , kokice semenke, ko ne kupi osramotio se?

- - - - - - - - - -

ISUS MIHAILO

21 Pa će roditi Sina, i nadeni Mu ime Isus; jer će On izbaviti svoj narod od greha njihovih.
22 A ovo je sve bilo da se izvrši šta je Gospod kazao preko proroka koji govori:
23 Eto, devojka će zatrudneti, i rodiće Sina, i nadenuće Mu ime Emanuilo, koje znacii: S NAM BOG.
Matej 1,20.

Michailo znaci u prevodu, KO JE KAO BOG.
Elberfelder, Brockhaus BK. strana 1660

Ko je osim Isusa kao Bog, Otac i Duh sveti?

Biblijski komentar Elbelfeder Brockhaus strana 1660 kaze ovako:

Mihailo sto znaci ko je kao Bog, je na poseban nacin vodio Bozji narod Izrailja.
Dan 10:21 Ali ću ti kazati šta je napisano u knjizi istinitoj. Nema nikoga da junački radi sa mnom u tom osim Mihaila, kneza vašeg.
Dan 10:13 Ali knez carstva persijskog staja mi nasuprot dvadeset i jedan dan; ali, gle, Mihailo jedan od prvih knezova dođe mi u pomoć; tako ja ostah onde kod careva persijskih.
Jud 1:9 A Mihailo Arhanđel, kad se prepiraše s đavolom i govoraše za Mojsijevo telo, ne smeše prokleti sud da izgovori, nego reče: Gospod neka ti zapreti.

Za njega je receno da ce i u buducnosti na poseban nacin zastupati Bozji narod.
Dan 12:1 A u to će se vreme podignuti Mihailo, veliki knez, koji brani tvoj narod; i biće žalosno vreme, kakvog nije bilo otkako je naroda do tada; i u to će se vreme izbaviti tvoj narod, svaki koji se nađe zapisan u knjizi.
Sotona je u starom zavetu mogao da se pojavi pred Bogom kao tuzioc i zastupnik ove zemlje koju je osvojio i koja njemu sluzi.
(Primer optuzivanja Jova.)
Hi 1:6 A jedan dan dođoše sinovi Božji da stanu pred Gospodom, a među njih dođe i Sotona.
Hi 2:1 Opet jedan dan dođoše sinovi Božji da stanu pred Gospodom, a dođe i Sotona među njih da stane pred Gospodom.

Kako je Isus otisao na nebo i zrtvovao sebe,sotona izgubio je to pravo na nebu.
Na njegovo mesto je Isus koji je otkupio ovu zemlju svojm krvlju sada kao njen predstavnik i zastupnik.

Röm 8:34 Ko će osuditi? Hristos Isus koji umre, pa još i vaskrse, koji je s desne strane Bogu, i moli za nas?
Heb 7:25 Zato i može vavek spasti one koji kroza Nj dolaze k Bogu, kad svagda živi da se može moliti za njih.
1.Joh 2:1 Dečice moja! Ovo vam pišem da ne grešite; i ako ko sagreši, imamo zastupnika kod Oca, Isusa Hrista pravednika,
Onda je anstala ta borba i sotona je zbacen nije imao vise pravo da zastupa ovu zemlju i da je nausti.
Elbelfeder Brockhaus strana 1660

Rec Arhandjel znaci vodja ili prvi po vremenu - bio je pre svih, ili prvi po cinu.
Elbelfelder Brock haus BK. starna 731.

Posto je Isus pobedio sotonu svojom smrcu i odkupio ovu zmelju, i tako stekao pravo da zbaci sotonu, sada bi bilo logicno da on vodi tu bitku i na nebu KAO ARHANDJEO MIHAILO i zbaci sotonu i sa neba i to kao onaj koji jedini ima pravo na to, jer je sada nas zastupnik, nas odkupitelj.

Kada se cita Bilijski prevod, izgleda kao da je rec o andjelu.

Medjutim, u otrkivenju nalazimo samo Mihail a u Judi 9 Mihajlo Arhandjel sto ne znaci andjeo vec zapovednik .

To arhandjel ispravno shvatanje bi zancilo, , Mihajlo vodja andjela, zapovednik andjela,.

Prakticno tekst ne kaze da je on andjeo.

- - - - - - - - - -

Oprostite uvaženi sagovorniće što sam primoran da Vas pitam...kakve veze ima ovaj metarski pamflet sa mojim pitanjem...

ko bejaše Melhisedek...

''Bez oca, bez matere, bez roda, ne imajući ni početka danima, ni svršetka životu, a ispoređen sa sinom Božijim, i ostaje sveštenik doveka.''

A pitao bih te onako...da li znaš ko je bio biblijski Reuel...

Koja je poenta pitanja. Negde Reuel negde Deuel a kod Danicica iskljucivo Raguilo. Razliciti ljudi pod razlicitim imenima. Evo gde se sve javlja:
Postanje 36:4  
Postanje 36:10
Postanje 36:13
Postanje 36:17
Izlazak 2:18
Brojevi 2:14  
1 Hronika 1:35
1 Hronika 1:37
1 Hronika 9:8  

A evo odgovori ti meni. Koji su meseci Ziv i Vul u 1.Kraljevima.6:37-38. Ali pod uslovom da ne koristis internet. Verujem ti na rec.
A posle cu ti reci sta je moja poenta. Ne zato sto igram neku igru vec da ne bih trpao stvari na gomilu.
Pozdrav.

Poslednja izmena:
Koja je poenta pitanja. Negde Reuel negde Deuel a kod Danicica iskljucivo Raguilo. Razliciti ljudi pod razlicitim imenima. Evo gde se sve javlja:
Postanje 36:4  
Postanje 36:10
Postanje 36:13
Postanje 36:17
Izlazak 2:18
Brojevi 2:14  
1 Hronika 1:35
1 Hronika 1:37
1 Hronika 9:8  

Pitanje bejaše postavljeno Moni a kako bih rekao...u kontekstu neke priče. Kazivao sam nešta o ratu Mojsijevog naroda protiv naroda Madijanskog....O tome imaš u Brojevi glava 31. Bog je zapovedio Mojsiju da započne taj rat.

A u vezi sa ...

Brojevi 31:17...

''Zato sada pobijte svu decu mušku, i sve žene pobijte, koje su poznale čoveka.''

na svoj način je zanimljivo ko je bio ...Reuel ...ili pak ...Raguilo ili pak Jotor ili pak Jovav...

Nisam iznenadjen što Mona nije odgovorila u vezi pitanja jer nije baš jednostavno skapairati da je Madijanski sveštenik ne židovske vere koji je Mosjsiju postao tast kada mu je za ženu dao jednu od svojih čerki Seforu postao žrtva Mojsijeve vojske.

E sada. Sa tom Seforom Mojsije je imao dva sina ali je i ženu i oba sina oterao biblijski rečeno ''otpustio'' i vratio natrag u Madijan. A kako je Mojsijeva vojska razorila Madijan i privela žene i decu Mojsije je ladno naredio da se ubije i njegova žena i oba sina u smislu u smislu Brojevi 31:17.

Bilo je to baš onako hrišćanski...

- - - - - - - - - -

A evo odgovori ti meni. Koji su meseci Ziv i Vul u 1.Kraljevima.6:37-38. Ali pod uslovom da ne koristis internet. Verujem ti na rec.
A posle cu ti reci sta je moja poenta. Ne zato sto igram neku igru vec da ne bih trpao stvari na gomilu.
Pozdrav.

Zif je po staro herbejskom kalendaru bio osmi mesec po verskoj godini a drugi mesec po svetovnom kalendaru. U današnje vreme to je Ijar.
Vul ili Bul je drugi mesec verske godine a osmi mesec svetovne. U današnje vreme to je Marhešvan.

U tekstu nigde ne pise da je Mojsije zapivedio da se ubiju njegova zena i sinovi.
Opet izmisljas Jarihonac?

Pročitaj pažljivo ali veoma pažljivo ono što sam ti boldovao crveno. Obrati pažnju na ono...u smislu Brojevi 31:17 a u vezi sa onim...i njegova žena...i oba sina...

E sada. Sa tom Seforom Mojsije je imao dva sina ali je i ženu i oba sina oterao biblijski rečeno ''otpustio'' i vratio natrag u Madijan. A kako je Mojsijeva vojska razorila Madijan i privela žene i decu Mojsije je ladno naredio da se ubije i njegova žena i oba sina u smislu Brojevi 31:17.

Bilo je to baš onako hrišćanski...

Pa onda pokušaj da skapirati da je Mojsije ženu Seforu sa oba sina proterao u Madijan i da je onda bilo ovako...

''I zavojštiše na Madijane, kako zapovedi Gospod Mojsiju, i pobiše sve muškinje.''

''I zarobiše sinovi Izrailjevi žene Madijanke i decu njihovu, i zapleniše svu stoku njihovu, krupnu i sitnu, i sve blago njihovo. A mesta njihova u kojima življahu i gradove njihove sve popališe ognjem.''

A onda je usledila naredba ovako...

Brojevi 31:17...

''Zato sada pobijte svu decu mušku, i sve žene pobijte, koje su poznale čoveka.''

A sledstveno jasno utvrdjenom činjeničnom stanju, reci mi ...kako sam to izmislio...

Pa zar nisu sve Madijanke i sva njhova deca zarobljene...zar medju njima nije bila i Mojsijeva Sefora koju je proterao u Madijan sa oba sina...zar nisu privedene pred Mojsija...koji je izdao naredbu da se svi pobiju...

@JERIHONAC

Prijatno sam iznenadjen da postoje ljudi koji poseduju taj fond znanja ili makar procitanu literaturu koju mogu da konsultuju. Zamolio sam te da ne konsultujes internet jer i prosecnom rukovaocu ne bi trebalo vise od 30 sek da vidi o cemu se radi. Mada vernici u USA nisu znali odgovor na to pitanje (KJB forum). Ali ni to nije bilo presudno za moje misljenje jer sam i ranije zapazio da poznajes zivot krajnje perifernih likova. To me pomalo navodi da je rec o nekoj vrsti sistemskog obrazovanja. Ali to je tvoja stvar i uopste mi ne smeta da koristim tvoje znanje jer sam se prilicno izvestio u tome sta je znanje a sta predanje. Ono sto me zaista ineteresuje je to kako reagujes na neke stvari od globalnog znacaja. Jer , moras priznati, Zif i Vul ipak ne prosiruju mnogo vidike. Ali sledeci pasus itekako utice na covekovo poimanje zivota. Ja cu napisati kako ja to vidim a ti dodaj nesto zako zelis:

Jovan 9:1-3
"I prolazeći vidje čovjeka slijepa od rođenja. I zapitaše Ga učenici Njegovi govoreći: Ravi, ko sagriješi, ovaj ili roditelji njegovi, te se rodi slijep? Isus odgovori: Ne sagriješi ni on ni roditelji njegovi, nego da se jave djela Božija na njemu."

Citat prepodobnog Justina Celijskog Popovica

I smrt i bolest ušli su u čoveka kroz greh. Drugih vrata kojim bi one ušle u rod ljudski nema za njih. I smrt i bolest su nešto nasledno u ljudskom rodu, kao i ljudska, adamovska priroda. Naslećujući ljudsku prirodu, ljudi sa njom nasleđuju grehovnost, smrtnost i bolesnost. Ali to ne znači da je svaka bolest neposredan rezultat ličnog greha čovekovog. Uzrok mnogim bolestima nije ni u jednom od doglednih predaka, ali je sigurno tamo, u dubinama ljudske prirode. To nam svedoči sam Spasitelj svojim odgooorom učenicima: "Ni on sagreši ni roditelji njegovi". Kakav smisao onda imaju bolesti uopšte, i posebno bolest ovog sleporođenog? - "Da se jave dela Božja na njemu". - "Dela Božja? - Iscelenje od bolesti, izbavljenje od smrti, oslobođenje od greha. Za sleporođenog, i za grehorođenog, - a svaki je čovek grehorođen, rođen u grehu - to su dela Božja; a sve što ga zadržava u bolesti, u grehu, u smrti, to nisu dela Božja, već ili ljudska ili demonska. (kraj citata)

Evo sta na tu temu kaze Jezekilj 18.

1. Опет ми дође реч Господња говорећи:
2. Шта хоћете ви који говорите причу о земљи Израиљевој говорећи: Оци једоше кисело грожђе, а синовима трну зуби?
3. Тако ја био жив, говори Господ Господ, нећете више говорити те приче у Израиљу.
4. Гле, све су душе моје, како душа очева тако и душа синовљева моја је, која душа згреши она ће погинути.

Ne poznajem delo Justina Popovica sem sto sam cuo da je jedan od vrhunskih teologa SPC. Ovaj komentar na pocetne stihove 9.glave Jovanovog Jevandjelja sam procitao pazljivo vise puta sto mi daje moralnu slobodu da iznesem svoje skromno misljenje. Justin Popovic za razliku od Jezekilja ne moze da dozvoli da je Bog odgovoran za slepilo pomenutog coveka pa logickom kombinatorikom pokusava da greh okrivi za nedace ovog coveka.
Na primer, " Uzrok mnogim bolestima nije ni u jednom od doglednih predaka, ali je sigurno tamo, u dubinama ljudske prirode." Po ovome bi svaki covek trebalo da bude bolestan (ne misleci na bolest koja ide uz starost) jer svi u dubinama ljudske prirode imamo nesto.
Isus je bolesti i druge ljudske nedace izmestio u sasvim drugu ravan:"Da se na njemu vide dela Bozija" sto znaci, po meni, da je to slepilo volja Bozija i da nije na nama da sudimo ko je kriv a ko nije vec da se pokajemo i poklonimo pred svemocnim Gospodom.
Postoje i druge mogucnosti. Na primer da nam se ukaze koliko je dragoceno to sto mi uzimamo zdravo za gotovo ili, pak, da se ukaze moc Sina Bozijeg da isceljuje verne i jos mnogo ili.
To sto je Isus kasnije iscelio tog coveka, povratio mu vid, je irelevantno za ovaj komentar. Jer kad danas vidim coveka slepog od rodjenja ja takodje kazem:"Niko nije kriv vec da se na njemu vide dela Bozija.Amin." A on ce ostati slep.
Tesko da postoji covek koji nema neku muku i mnogi razmisljajuci o svojim problemiima i ne znaju da se doticu jednog od najvaznijjih Isusovih ucenja i bilo bi dobro za njih da razmisljaju poznajuci ove stihove.
Kao sto sam vec rekao, ja mislim da Justin Popovic nije dao dobar komentar na ove stihove i time cak i doveo ljude u zabludu zbog svoje reputacije. Mozda je on izneo stav SPC o tom problemu ali to je trebalo naglasiti. Ali to bi onda znacilo da SPC ne uci u skladu sa Isusom Hristom. Ali kad bi se to tako uradilo pokrenula bi se citava lavina pitanja, nezgodnih dogmatskih pitanja, pa je onda kao bolje da ostane ovako. Ali ja mislim da nije bolje.
Kako god bilo bi mi drago da cujem sta ti mislis o ovom problemu.
Pozdrav svima.

P.S. Normalno, ne samo Jerihonac vec i svi drugi koji misle nesto.

Poslednja izmena:
@JERIHONAC

Jer , moras priznati, Zif i Vul ipak ne prosiruju mnogo vidike. Ali sledeci pasus itekako utice na covekovo poimanje zivota. Ja cu napisati kako ja to vidim a ti dodaj nesto zako zelis:

"I prolazeći vidje čovjeka slijepa od rođenja. I zapitaše Ga učenici Njegovi govoreći: Ravi, ko sagriješi, ovaj ili roditelji njegovi, te se rodi slijep? Isus odgovori: Ne sagriješi ni on ni roditelji njegovi, nego da se jave djela Božija na njemu."

Ako te stihove sagledaš u kontekstu sa ovim...

Izlazak 20:5...

'' Nemoj im se klanjati niti im služiti, jer sam ja Gospod Bog tvoj, Bog revnitelj, koji pohodim grehe otačke na sinovima do trećeg i do četvrtog koljena, onih koji mrze na mene;''

da li je moguće da tu postoji neki uzročno-posledični oodnos...

Poslednja izmena:
@JERIHONAC

Ja cu napisati kako ja to vidim a ti dodaj nesto zako zelis:

A u vezi sa tim stihovima pogledaj onako kako bi se to reklo u kontekstu sa ovim...

Izlazak 15:26...

''I reče: Ako dobro uzaslušaš glas Gospoda Boga svog, i učiniš što je pravo u očima Njegovim, i ako prigneš uho k zapovestima Njegovim i sačuvaš sve uredbe Njegove, nijednu bolest koju sam pustio na Misir neću pustiti na tebe; jer sam ja Gospod, lekar tvoj.''

Pa imajući u vidu to razmisli o značenju onog...

''Ne sagriješi ni on ni roditelji njegovi, nego da se jave djela Božija na njemu.''

a pri tom imaj u vidu ovo...

Jezekilj 18:20...

''Koja duša zgreši ona će umreti, sin neće nositi bezakonje očevo niti će otac nositi bezakonje sinovljevo; na pravedniku će biti pravda njegova, a na bezbožniku će biti bezbožnost njegova.''

pa uporedi sa onim...

Izlazak 20:5...

''Nemoj im se klanjati niti im služiti, jer sam ja Gospod Bog tvoj, Bog revnitelj, koji pohodim grehe otačke na sinovima do trećeg i do četvrtog koljena, onih koji mrze na mene;''

Ne poznajem delo Justina Popovica sem sto sam cuo da je jedan od vrhunskih teologa SPC. Ovaj komentar na pocetne stihove 9.glave Jovanovog Jevandjelja sam procitao pazljivo vise puta sto mi daje moralnu slobodu da iznesem svoje skromno misljenje. Justin Popovic za razliku od Jezekilja ne moze da dozvoli da je Bog odgovoran za slepilo pomenutog coveka pa logickom kombinatorikom pokusava da greh okrivi za nedace ovog coveka.
Na primer, " Uzrok mnogim bolestima nije ni u jednom od doglednih predaka, ali je sigurno tamo, u dubinama ljudske prirode." Po ovome bi svaki covek trebalo da bude bolestan (ne misleci na bolest koja ide uz starost) jer svi u dubinama ljudske prirode imamo nesto.

MIslim da nisi shvatio ono što si od Justina citirao.

Kao sto sam vec rekao, ja mislim da Justin Popovic nije dao dobar komentar na ove stihove i time cak i doveo ljude u zabludu zbog svoje reputacije. Mozda je on izneo stav SPC o tom problemu ali to je trebalo naglasiti. Ali to bi onda znacilo da SPC ne uci u skladu sa Isusom Hristom. Ali kad bi se to tako uradilo pokrenula bi se citava lavina pitanja, nezgodnih dogmatskih pitanja, pa je onda kao bolje da ostane ovako. Ali ja mislim da nije bolje.
Kako god bilo bi mi drago da cujem sta ti mislis o ovom problemu.
Pozdrav svima.
P.S. Normalno, ne samo Jerihonac vec i svi drugi koji misle nesto.

Justin nikoga nije doveo u zabludu a verujem da bi ti to shvatio kada bi malo dublje proučio svu onu simboliku...vraćanja vida...svetlosti... onima koji žive u mraku.

E sada neka je druga priča ko je i zašto malo neke stvari izmenio da bi se do toga došlo. Kada pogledaš stihove...

Luka 4:17-18...

''I daše Mu knjigu proroka Isaije, i otvorivši knjigu nađe mesto gde beše napisano: Duh je Gospodnji na meni; zato me pomaza da javim jevanđelje siromasima; posla me da iscelim skrušene u srcu; da propovedim zarobljenima da će se otpustiti, i slepima da će progledati; da otpustim sužnje;''

a u kontekstu sa ...

Isaija 61:3...

''Duh je Gospoda Boga na meni, jer me Gospod pomaza da javljam dobre glasove krotkima, posla me da zavijem ranjene u srcu, da oglasim zarobljenima slobodu i sužnjima da će im se otvoriti tamnica.''

zapazičeš da Isaija nije prorokovao ono...i slepima da će progledati...ali je nekom trebalo i odgovaralo da to postoji i jednostavno je u Septuaginti to kroz prilagodjen prevod dodato.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back