Besmrtna duša

Covjek ako bi se poredio sa zivotinjom,npr bakterija ili guster,kada umre nema nista,sto bi kod nas bilo a kod njih ne,neke zivotinje isto imaju emocije,a nisu krive sto su na nizem intelektualnom stepenu,pa ne stvaraju autoe,gradove...ali ako se uzme da covjek ima slobodu,valjda,a zivotinje funkcionisu instinktivno,moguce je da je covjek vise od zivotinje i da ima besmrtbos.i kokos vooli zivot i bjezi kada je moja baka ,ranije,ganjala po dvoristu da je zakolje(a ja sve snimao kamerom :),svi vole zivot,ali ne vjerume da zivotinja ima svijest o vjecnom zivotu,a mi imamo.mi volimo zivot,i ne mirmo se sa starnjem,bolescu,smrtnocu i prolaznoscu.zato je smrt i sve to jer je neprihvatljivo a nuzno,neprirodno.prirodno je da jedes cijeli zivot,ne dosadi ti...a smisao jedenja je po zlatoustu da produzis vreme na zemlju za duhovni napredak(nauka,dobro.to je smisao jedenja hrane)ne kao zivotinje samo da produzi vreme za reprodukciju fizicku... pa kako je san,sex,odjeca,materijalna sigurnost prirodna potreba i kada sve to imamo zadovoljni smo.odmorni,bezbrizni...ne moze biti da je samo ljubav ka vjecnom zivoti neprirodna. otuda izvlacim zakljucak da ima zivot vjecni,u drugom obliku. pocetka zivota je vrlo slican kraju,kada se radjas iz utrobe majke izlazis u nepoznato,i sokiran places...pa se naviknes i primiris.slicno je svima nama u buducnosti pred smrtni cas,idemo u nepoznato bilo da je to nestanak ili nesto novo,svakako nismo razvnodusni kao kada nam zvoni tel ili gledamo tv.nemamo to iskustvo a ljudi se nepoznatoga plase. a kako je meni neprihvatljiv strah i vidim da se otklanja obrazovanoscu,duhovno obrazovanje otklanja i ove nesporazume i nedoumice. savjest nam kaze,zivi dobro,posteno,cini dobro,postuj svakoga...i eto ti dotakao si Boga! tad je i nebitan trenutak kada ce te uzeti sa ovoga svijeta,bitno je da si u bogu sa bogom i istinski bogat,duhom. I ja mismim da imam to duhovno bogatsvo i da je dobra stvar da te vibracija sirim.bitno je samo zraciti svjetloscu i istinom,i svi se prosvecuju...naravno,ne treba se satanski gorditi,jer ko ne zna ne znaci da nece krenuti da napreduje,svaka vocka u svoje vreme da plod...pa je glupo ljutiit se na one kojima jos nije vreme...

Bog ne stvara duse da bi privremeno nestale pa opet nastale. Uostalom ko se drzi pisma,i kome je to autoritet pise: Pavle kaze da zeli d aumre napusti tijelo i bude sa Hristom..ali ostati u tijelu je potrebnije radi tadasnjih ljudi...dalje Spas kaze da je Avram sa nebesa vidjeo dan ovaj,da se Spas pojavi na zemlji,i rece Spas za Avrama: i vidje i obradova se! Kako je Avram mogao da vidi i obraduje se ako nije ziv? Ili prica o Lazaru i bogatasu dusa bogatasa nakon smrti je ziva i vidi pravednika u raju..naravno neko moze reci da je u pitanju samo prica...ali i na krstu Soas rece,zaista ti kazem,danas ces biti sa mnom u raju. sektasi to ovako pisu,kazem ti danas,bices sa mnom u raju,u smislu ko zna kad,ali ne danas jer zarez stave iza danas pa se mijenja smisao...svakakvim smicalicama se koristi vrag da nas ubjedi da kada umremo nema nista, pa ce opet biti kada bude vaskrsenje..2 su smrti po pismu,duhovna i fizicka i 2 zivota. ima zivih tijelom a mrtvih duhom,nevezano je...mozes biti fizcki mrtav a duom ziv,u smislu svijesti,i NZ iskustvo nam to govori.dok se u SZ pored besmrtosti duse pominje i da nista nema...pa su se fariseji i sadukeji svadjali jedni da ima zivota a drugi da nema...sukob se do danas produzio u vidu pravosl-katolici protiv nekih protestanata.

U svakom slucaju smrt je zagonetna i veoma edukativna,jer nam je vreme limitirano pa koliko stigne u toj trci to bolje za njega ako je vise,i brze...a uludo protraceno vreme je izgleda teski promasaj! Na zalost neki i ovde ne cijene tudje vreme pa moj ulozeni trud tek tako obrisu,ali tako stete najmanje meni,jer ja ovo i ne radim za neku materijalnu platu...mislim da sirim znanje,i korist a ko se tome protivi i to uskracuje na sebe navlaci eshatoloski mrak,i poistovjecuje se sa pustinom,crnom rupom i satanuzmo kao nazadovanjem i unazadjivanjem covjecanstva...ti ljudi su u problemu.ne ja! :)

Postanak 2,7
Jahve, Bog, napravi čovjeka od
praha zemaljskog i
u nosnice mu udahne dah života.
Tako postane čovjek živa duša.

Duša = Dah života + prah zemaljski

Da li si mislio na tu dušu - kombinaciju Daha Božjega i Materije?

Kako je tu Jahweh kad tek u Izlasku knjizi biblije se ljudima objavio pod tim terminom ?

Zašto recimo u postanku glava jedan nema Jahweha nego ELOHIM kreira svjet kao i sama čovjeka ?

Evo ovde imaš i na hebrew ..http://biblos.com/genesis/1-26.htm

Poslednja izmena:
Kako je tu Jahweh kad tek u Izlasku knjizi biblije se ljudima objavio pod tim terminom ?

Zašto recimo u postanku glava jedan nema Jahweha nego ELOHIM kreira svjet?

Evo ovde imaš i na hebrew ..http://biblos.com/genesis/1-4.htm

To je otuda sto je raznih uticcaja na stzav.misao bio,jedan od naizva za Boga je i Sabaot,od srb imena,militarnog,sto znaci Gospod nad vojskama! Elohim je od Ilija kao i Alah, el=il.

To je otuda sto je raznih uticcaja na stzav.misao bio,jedan od naizva za Boga je i Sabaot,od srb imena,militarnog,sto znaci Gospod nad vojskama! Elohim je od Ilija kao i Alah, el=il.

Ali pazi imaš prvo poglavlje svugdje je ELOHIM kreira a tek u drugom poglavlju postanka Jahweh se umješao u pitanje vezano za čovjeka.

Zašto Jahewh ne kreira u prvom poglavlju postanka nego Elohim a Elohim recimo u drugom poglavlju nije umješan vezano za čovjeka nego Jahewh?

tesko mi je na to odgovoriti.sad bas citam da je to dio titule nekog starijeg bozanstva el jhwh sabaot...sabaot je gospod nad vojskama...el je ilija,a jhvh mozda od jak. ko ce znati?u svakom slucaju Bog nema ime vec ima imena raznih naroda i to vise u svakom jeziku,jer sta ce mu ime,da ga mama pozove sa igre na rucak?

Zašto recimo u postanku glava jedan nema Jahweha nego ELOHIM kreira svjet kao i sama čovjeka ?
Evo ovde imaš i na hebrew ..http://biblos.com/genesis/1-26.htm
Objavio ljudima!
Objavio Mojsiju!

To ne znači da do tada Bog nije imao svoje Osobno Ime!
O tome ti svjedoči donje

Prvo pojavljivanje imena Boga - Jahve u Bibliji:

Postanak 2,4 To je postanak neba i zemlje, tako su stvarani.

Kad je Jahve, Bog, sazdao nebo i zemlju,

Provjeri - tako je i u Hebrejskoj Bibliji.
http://biblija.biblija-govori.hr/index.php?textv=jahv&prijevod=stvarnost
-------------

Kad dođem doma - provjerit ću to gore što si dao.
-----------------------------------------------------------------------
Jedno je IME - a drugo je neka titula, ili opis Boga kroz neke riječi.

Poslednja izmena:

-------------

U postanku biblije prvo poglavlje svugdje Elohim stvara i čovjeka također http://biblos.com/genesis/1-1.htm imaš dalje do zadnjeg djela poglavlja klinki na druge redove i sve ELOHIM

U poglavlju 2:2 piše Elohim završio kreiranje http://biblos.com/genesis/2-2.htm
dalje imamo i u 2:3 Elohim http://biblos.com/genesis/2-3.htm

Tek u 2:4 Imamo Jahweh http://biblos.com/genesis/2-4.htm

Objavio ljudima!
Objavio Mojsiju!

To ne znači da do tada Bog nije imao svoje Osobno Ime!
O tome ti svjedoči donje

-------------

Bog nije titula vec vagina,od bhaga,radjanje,bogatstvo. Kirije (toboze grc Gospod) je od nase k.urac.Dakle u kultu plodnosti treba traziti imena za Boga,a ne da ima neko licno ime,iako je po antropomofnim predstavama licnost ili vise njih,3. Jehovisti nam namecu jedno od jevrejskih naziva kao univerzalno i jedino ime Bozje,i to licno,ne kazu od kada mu to ime i zasto? da li da sam sebe doziva dok nikoga nije stvorio? ime je uvijek odnos.covjek sam na planeti ne treba ime ni identifikovanje ni amen,name,znamen...jer znamenit je samo medju mnostvom a on.mon,monada samac ne treba ime.ime je da bi ga zvali,dakle nama trebaju imena za boga,njemu ne treba,pa to nije vjecnoimenovani bog,kako jehovisti tupo misle.uostalom oni su toliko slabomisleci da kada im se djeca osljede pa im se treba dati krv,transfuzija da ne umru,kazu neka umru ali necemo a prekrsimo Bibliju kojoj je dusa u krvi,pa da se duse ne mjesaju,toboze veliki grijeh! lose tumace stvari pa to bude kobno kako za dusu tako i za tijelo.dakle jehovista ce radj da mu dijete umre nego da prekrsi pogresno protumacenu rijec biblije! a tumacenje je da je dusa u krvi u smislu zivota jer je to zivotvorna tecnost,kao sto je to i sperma,u smisju zivotodavca jer daje zivot zato je to duh sveti,a krv je tecnost zivota,a dusa ziva je ziva jer krv kola tijelom.kada isciri iscurila je i dusa...tj zivot.

U postanku biblije prvo poglavlje svugdje Elohim stvara i čovjeka također http://biblos.com/genesis/1-1.htm imaš dalje do zadnjeg djela poglavlja klinki na druge redove i sve ELOHIM

U poglavlju 2:2 piše Elohim završio kreiranje http://biblos.com/genesis/2-2.htm
dalje imamo i u 2:3 Elohim http://biblos.com/genesis/2-3.htm
Da, tako je.
Što znači - Elohim?
Da li se Elohim strogo odnosi SAMO na Boga?

H430
אלהים
'ĕlôhı̂ym
el-o-heem'

Množina od H433,
bogovi u uobičajenom smislu,
ali posebno se koristi (u množini time, pogotovo s člankom) vrhovnog Boga,
povremeno primjenjuje način poštovanja prema sucima,
a ponekad i kao superiorna: - anđeli,
X prekoračenja, Bog (bogovi) (-boginje,-ly), X (vrlo) super, suci, X moćni.

Znači - osim za bogove u množini,
upotrebljava se i za SUCE
upotrebljava se i za ANĐELE
-------------------------------------------

Tek u 2:4 Imamo Jahweh

Pogledajmo zajedno što je tamo zapisano:

Gen 2:4
אלהH428 תולדותH8435 השׁמיםH8064 והארץH776 בהבראםH1254 ביוםH3117 עשׂותH6213
יהוהH3068
אלהיםH430

ארץH776 ושׁמים׃H8064

Što imamo u gornjem stihu?
Imamo prvo H3068 - Jahve
i drugo H430 - Adonai.

Zajedno - Jahve i Adonai!

Što to znači?
------------------------------------

Adonai - kako piše u gornjem prijevodu,
ne determinira Boga!
Adonai se može koristiti i za ljude - Suce i za Anđele.

---------------------------------------------------------
ALI!

Jahve - je Osobno Ime Boga.
Nema da se upotrebljava za ljude i Anđele.
-----------------------------------------------------

Besmrtna dusa Ukida sve religijske priče kao suvišne.
ili ne?
Re-ligija je metodologija ponovnoga povezivanja informacija, zbog toga sto su propadljive.
To se odnosi i na informacije u vezi sa terminom duha (duse).
Svaki kolosek informacija skrece u nekom svome pogresnom pravcu,
te je originalni pravac lakse poceti traziti koristeci sto veci broj skretanja od originala na okupu.
Ali informacije (price) su samo prenosi podataka o necemu.
Poenta tacne informacije nije informisanost - nego primenljivost.
Tacna informacija je namera da se prenese iskustvo tacno spoznanoga.

A ko tebi rece da je dusa besmrtna?
To nisi mogao naci u najpriznatijim tekstovima - nego samo u nespretnim komentarima tih tekstova.
Religijske (biblijske, koranske itd.) price - ne pricaju o besmrtnoj dusi.
Otuda i bi zeleo da ih se resis!
Jer ne zelis trazenje iskustva spoznaje, nego ukus odabranoga tumacenja.

Tvoje je pravo da se za njega boris, a obaveza je duse da bude kakvom jeste, sta god ti cinio.

неки су стварно самоубеђени да читањем стичу знање.
некима је читање врх живота.
зато и умишљају да су се поново везали.

A ko tebi rece da je dusa besmrtna?
To nisi mogao naci u najpriznatijim tekstovima - nego samo u nespretnim komentarima tih tekstova.
Sam pitaš i sam odgovaraš.:dash:

Religijske (biblijske, koranske itd.) price - ne pricaju o besmrtnoj dusi.
Nespretni komentari tekstova.

Otuda i bi zeleo da ih se resis!
Ja nisam vjernik pa nema čega da se riješavam.

Jer ne zelis trazenje iskustva spoznaje, nego ukus odabranoga tumacenja.
Kao npr postavljam pitanje drugome i sam odgovaram.

Tvoje je pravo da se za njega boris, a obaveza je duse da bude kakvom jeste, sta god ti cinio.
To se podrazumjeva ne treba naglašavati.

pramido vrtis ko pokvarena ploca i samo stancujes vec pripremljene pamflete svoje sekte?el umes ti nesto iz glave da napises ili te je glasic u lobanji potpuno obuzeo?
To ti je najjače što si uspio sročiti?
Kakve veze ima tvoj post sa temom?
Samo skupljaš bodove?
-----------------------------------

Ono što napišem - to je samo moje.
Nije to netko drugi pisao.

Ja nisam u niti jednoj sekti,
i zato mogu biti objektivniji od tebe.
Iz koje si ti sekte?
Reci!
----------------------------------------

Jesi li pročitao i proučio što sam napisao?
Jesi - ili - nisi?

Ako jesi - a napisao si to što si napisao - da li te pogodila istina
koja ide kontra nauka tvoje sekte?

Ako nisi - da li se bojiš istine?
-----------------------------------------------

Pročitaj ponovno i reci -- što je krivo -
umjesto da prelaziš na moje dogodovštine sa Bogom.
---------------
Jel se možeš malo potruditi?

-----------------------------------------------------------------------------
неки су стварно самоубеђени да читањем стичу знање.
некима је читање врх живота.
зато и умишљају да су се поново везали.
Ima istine... Ja sam se vezala za tebe chitajuci te...
Intelektualac,
ako si se izvukao u znanju bez skole,
u zivotu izgleda neces bez posledica.

Ja nisam vjernik pa nema čega da se riješavam.
Nije ni savremena sociologija vernik, pa ih zato kao i ti izvlaci iz potrebe za analiziranjem.
Kao npr postavljam pitanje drugome i sam odgovaram.
Postavio si "pitanje" na bazi "odgovora" onih koji tumace da je dusa besmrtna.

Ali oni to ne smatraju takvim u slucaju svih dusa.
Za njih tvoja je smrtna.
A njihova religija je njima potrebna da bi njihova postala besmrtna.

Tek tvoje pretpostavljanje duse kao besmrtne stvari u svim slucajevima i pod svakakvim okolnostima
eventualno moze dati kome povod za nonsalantnu bezbiriznost po pitanju vekovitosti,
ali ne moze i po pitanju duhovnosti.

Jer sta je besmrtnost neduhovne duse?

Back