Begonia - sve vrste

а тек ове прошлогодишње:trlja:

Te sa Pijace nisu iz gomolja, nego iz semena, ali naprave gomolje tokom uzgoja, ali su i teže za uzgoj,.. i najviše cvetaju u prvoj godini...

Te iz gomolja kupljenih u poljoapotekama, su zahtevne, ali mogu biti još lepše od ovih iz semena,..
imam jednu i iz gomolja :), ali je mlada još za slikanje :) . Ako se gaje napolju,.. imaju promaje,.. bitno da su u senci, (mogu imati jutarnje i večernje sunce - par sati),.. ali je bitan i dobar tresetni supstrat,..
е па ја сам гајила из гомоља и биле су скоро ко твоје, ма ко твоје.:lol:
шаренило се за све паре.:lol:
плитко се убаце у земљу, брзо се то мени и примило, и после сам могла само да уживам.:D
место им је било таман тако како си написао, али сад сам у кући па је мало другачије.
верујем да би им годило и овде, и ако нађем испробаћу.

о супстрату, док ниси написао, нисам размишљала. купим који је био у понуди.
сад сам купила оног као Чварков ( по 50% бели и црни супстрат).

и,да, украла сам два пелцера на пијаци.:fdlan:
допало ми се али ми се није давало 800 динара по каљу.
кажу да је као неки Пркос, али другачији, пуже из каља, а цвета жуто и наранџасто.
видим, примило се, јер цвета. јест малено, али ће нарасти. :D

а тек ове прошлогодишње:trlja:

о супстрату, док ниси написао, нисам размишљала. купим који је био у понуди.
сад сам купила оног као Чварков ( по 50% бели и црни супстрат).

и,да, украла сам два пелцера на пијаци.:fdlan:
допало ми се али ми се није давало 800 динара по каљу.
Pa, to što se ukrade, to se obavezno primi :P ,.. i ja (samo zato) ukradem pelcere, da bi mi se primili :lol:
кажу да је као неки Пркос, али другачији, пуже из каља, а цвета жуто и на
DSC_0263 (2).JPG
ранџасто.
'vaki neki ;)

Moje su biljke,.. Puzavi prkos je Portulaca umbraticola i za njega i ne mora tako kvalitetan supstrat ali cveta na suncu,.. i na najačem,.. A, 800 dinara je previše,.. upola je ovde
видим, примило се, јер цвета. јест малено, али ће нарасти. :D

A o tresetnim supstratima sam pisao u ovoj temi,. . i još ću,..

Poslednja izmena:
'vaki neki ;)

Moje su biljke,.. Puzavi prkos je Portulaca umbraticola i za njega i ne mora tako kvalitetan supstrat ali cveta na suncu,.. i na najačem,.. A, 800 dinara je previše,.. upola je ovde
е таки сам мазнула, и жути.:lol:
не знам како се раније нисам сетила. :zcepanje:

па превише је како да није.
не сећам се колико сам платила Н.Гвинеју. исто су ме оперушали.

вероватно је у Зрењанину понуда већа, куповна моћ исто.
овде аутобус окреће, стало је време, и сад ко воли нек' изволи.
не доносе као ранијих година, избор је слабији, или буде мања количина па брзо оде.

нисам ове године планирала ништа куповати, ал кхм...
елем, мушкатле су ми појели "црвићи" па кад сам их извукла из подрума,
нешто штркљасти је израсло, а у земљи црви као пола прста, а од корена скоро ништа.
лепо су клопали али нису преживели. :lol:

I impatiens Nova Gvineja traži slične uslove kao i B. Elatior,.. zahtevna je: 1. Kvalitetan supstrat, 2. senku ( ili polusenku i povećanu Vazdušnu vlagu) i 3. ravnomerno zalivanje ( mekom vodom - kišnicom) .
таман код мене има све услове, а имам и кишњичару па цвеће заливам са истом.
за сада јој годи овај супстрат, лепо цвета. :aha:

знам. натерао си ме и ти и @Jugoslav Čvarak у потрагу.
купила онај ко његов Plantella по 50 % бели и црни тресет, даље нисам читала. :lol:
све кошта богаоца, и више нећу. :lol:
Ne vredi ti jeftini supstrat pa da mučiš biljke,..
Uštediš na pelcerima ;)
I N. Gvineja, lako ožiljava iz pelcera,.. a muškatle si trebala da orežaš
oporave se one za ne-verovati,.. uslikaću ti moje,.. isto su bile nikakve ( i one listom ožiljavaju iz pozajmljenih pelcera ).

Na zemlji se ne štedi,.. to znaju svi koji rade sa biljkama,.. a na pelcerima može.
Ako uspešno gajiš N. Gvineju i Begoniju Knor (Elatior) onda imaš "zelenu ruku",.. onda si cvećarka - prava,.. :ok:
Inače - cvećar je jedan čovek koji cveta u vrtu :D..

Evo ih pre i posle čišćenja. Mislim da su i trule a i nije bilo vlage i ko zna šta još...
:pop:

Pogledajte prilog 1355472Pogledajte prilog 1355473
Botritis u zamahu. - samo to :)

Evo ih pre i posle čišćenja. Mislim da su i trule a i nije bilo vlage i ko zna šta još...
Nisu trule (gomolji nisu) , a da je bilo više vlage, bile bi u gorem stanju.

Zali ih normalno (ako su suve) stavi ih napolju u senku, gde malo pirka vetrić,.. i preporodiće se. (smem da se kladim :D )
Zalivaj na drugi ili na treći dan, dok temperature budu ispod 30*C. Ja moje i ne zalivam,.. pada kiša svaki dan :) .

U kom su supstratu ?

Botritis u zamahu. - samo to :)

Nisu trule (gomolji nisu) , a da je bilo više vlage, bile bi u gorem stanju.

Zali ih normalno (ako su suve) stavi ih napolju u senku, gde malo pirka vetrić,.. i preporodiće se. (smem da se kladim :D )
Zalivaj na drugi ili na treći dan, dok temperature budu ispod 30*C. Ja moje i ne zalivam,.. pada kiša svaki dan :) .

U kom su supstratu ?
kupljenom....a sta da radim sa tim fensi gljivicama?:rumenko:

Nemoj da ih nosi vetar na moje ostale biljke...pu pu... :pljus:pre cu da ih mazem i ujutru i uvece! :lol:
Mislim da si ih zalivala i po listu,.
. priznaj :deda2: -na begonije mislim...​

Spora tih gljivica ima svuda - neizbežne su,.. ali uslova za njihovo razmnožavanje nema ( Trebaju uslovi kao i za buđ : Vlažno i bez promaje - da bi klijale njihove spore,.. pa da naprave mnogobrojnu vojsku i savladaju biljku,.. kužiš ? :) ).
----------------------------------------------------------------
Sve i da se zaliva po listu,.. ako se list osuši za dva sata, neće biti bolesti,.. zato treba PROMAJA.

Verovatno je bolest zahvatila biljku još u Lidlu,.. idealne uslove su imale gljivice:
Smanjeno svetlo, bez promaje ( celofan sprečava ) i polivanje po listu - vlažan list!

Poslednja izmena:
:pop:

Pogledajte prilog 1355472Pogledajte prilog 1355473
е па не чини се катастрофично као што си писала.
нису као да су сад изашле из дућана, али верујем да ћеш их опоравити.

Лидл да заобилазиш. ;)

Mislim da si ih zalivala i po listu,.
. priznaj :deda2: -na begonije mislim...​

Spora tih gljivica ima svuda - neizbežne su,.. ali uslova za njihovo razmnožavanje nema ( Trebaju uslovi kao i za buđ : Vlažno i bez promaje - da bi klijale njihove spore,.. pa da naprave mnogobrojnu vojsku i savladaju biljku,.. kužiš ? :) ).
----------------------------------------------------------------
Sve i da se zaliva po listu,.. ako se list osuši za dva sata, neće biti bolesti,.. zato treba PROMAJA.

Verovatno je bolest zahvatila biljku još u Lidlu,.. idealne uslove su imale gljivice:
Smanjeno svetlo, bez promaje ( celofan sprečava ) i polivanje po listu - vlažan list!

Jasno!

е па не чини се катастрофично као што си писала.
нису као да су сад изашле из дућана, али верујем да ћеш их опоравити.

Лидл да заобилазиш. ;)
Hoću!

Šta bih ja bez vas dvoje :aha:Spasili ste ove 2 begonije i sve ostale od mene :mrgreen:

Šta bih ja bez vas dvoje :aha:Spasili ste ove 2 begonije i sve ostale od mene
не знам је л добро, кад купим цвећке обавезно их пресадим.
не заливам и чекам да се мало просуше, и само извучем,
паркирам у нову посуду са дренажом, и додам нове земље да се од нечега хране.

цвеће које сам купила једва да има нешто земље, све корен и зилион жилица.
код њих су супер, а код нас буду кратко лепе, и ћао здраво. :aha:
ценим да цвећари имају тајну нама непознату.;)

срећа да код мене нема Лидла, јер би се после фотки од @Plant, гарант залетела.:lol:

не знам је л добро, кад купим цвећке обавезно их пресадим.
Dobro je, jer ih ne gajiš u "staklenom zvonu" ( čitaj u plasteniku sa strogo kontrolisanim parametrima - sa velikom vazdušnom vlagom, kontrolisanim svetlom, temperaturom i hranom).
U našim uslovima je biljci potreban veći koren,.. da ne dehidrira na suvom vazduihu ( promaji, vetru), jakom suncu,..
не заливам и чекам да се мало просуше, и само извучем,
паркирам у нову посуду са дренажом, и додам нове земље да се од нечега хране.
Da, kada se malo prosuši, lakše je - kompaktan je busen sa korenom,.. a i potrebna je veća akumulacija vode - u većem volumenu.
цвеће које сам купила једва да има нешто земље, све корен и зилион жилица.
Oni ih hrane sa KPK ( kap po kap i u svakoj kapi ima hrane) - tamo su biljke "na infuziji"...
ценим да цвећари имају тајну нама непознату.;) код њих су супер, а код нас буду кратко лепе, и ћао здраво. :aha:
Naravno,..
Moja najveća tajna je: Kad vidim biljku, vidim šta joj fali! - zato insistiram na fotografiji,.. Dugo se mi razumemo,.. biljke i ja :) ..
To je prijateljstvo od 50-ak godina,.. i intenzivnog druženja,.. i udvaranja - jedno drugom :heart:

A, njihova tajna je što biljci pruže idealne uslove za rast i razvoj.
срећа да код мене нема Лидла, јер би се после фотки од @Plant, гарант залетела.:lol:
Plantove biljke nisu iz Lidla ;) - ali đubriva i substrati mogu da budu iz Lidla ..

Poslednja izmena:
Ne vredi ti jeftini supstrat pa da mučiš biljke,..
ма није бег циција, него нисам знала за други док ти ниси писао.
добар био и онај немецки.:lol:
I N. Gvineja, lako ožiljava iz pelcera,.. a muškatle si trebala da orežaš
oporave se one za ne-verovati,.. uslikaću ti moje,.. isto su bile nikakve ( i one listom ožiljavaju iz pozajmljenih pelcera ).
епасад, да сам знала за црвиће, орезала би.
није да их нисам видела код другарице, па прегледала моје и нисам видела.
зелени као лист, а листа и цвета било ко у причи, и ето... сад знам.
додуше, нисам знала да се орезују пред зимски сан.

оне које сам бацила, од корена није било ништа. све некако шупље.
неколико сам оставила. сецкала сам мало по мало и дошла до здравог,
и ено, истерало неколико листића.

знам како се мушкатле пелцују, него ме не краси стрпљење,
а ни ове године се нисам прославила. нисам била расположена.
у свему окаснила,ал ајд' :fdlan:
Ako uspešno gajiš N. Gvineju i Begoniju Knor (Elatior) onda imaš "zelenu ruku",.. onda si cvećarka - prava
знаш ону " и ћорава кока некад убоде зрно" :lol:

елем, волим да ми се на тераси шарени, али преферирам мање захтевно.
Бегоније су ми ишле за руком, а сад ћу видети са Н.Гвинеја.
пресађена је, фоткала сам после пар дана, цвета као и пре пресађивања, и држи се.
Inače - cvećar je jedan čovek koji cveta u vrtu
читајући твоје постове везано за цвеће, осети се да је оно за тебе лековито.:D

п.с. када је време да се Н.Гвинеја размножи пелцером?

читајући твоје постове везано за цвеће, осети се да је оно за тебе лековито.:D
Pa, jeste,.. sa čime drugim da se čovek bavi 50 godina i da mu ne dosadi :D ,.. Lekovito je ono za sve,.. ako ćeš sreću jedan dan - napij se,.. mesec dana - oženi se,.. itd,.
a ceo život - gaji ruže,..
stara kineska,..

п.с. када је време да се Н.Гвинеја размножи пелцером?
Sada je najbolje vreme,.. Kad uzmeš pelcer, neka se rana malo posuši..
Par sati reznicu u vlažnu maramicu ( wc papir) ali da grana viri - da se posuši,.. u strukturan supstrat ( sa dosta peska, afrakcije,.. ili perlita,.. - da nije zaražen ili da je sterilisan u rerni)
I pokrivka najlonom, da ne dehidrira, dok ne napravi koren, ,.. pa u hladovinu,..
Trulež reznica sprečava aktivan ugalj ( mogu i komadiću ćumura)
I uspeh bude 99% :)

Sada je najbolje vreme
е супер... јасно ми је. ( је л да опет мало крадуцкам). :lol:
нисам знала за активни угаљ и ћумур. имам и једно и друго.
Lekovito je ono za sve
мени дуго није било лековито.
ти си већину живота у цветној причи, а ја само с пролећа.
био је период кад нисам имала воље, па ни једног цветића нисам имала.
требало ми је неколико година да дађем себи, и опет кренем...

хвала ти што делиш знање и искуство са нама.:)

Jedan od mojih dobrih učitelja je rekao: Čovek je zaljubljen samo u lepotu, bilo stvarnu ili uobraženu; bilo telesnu ili duhovnu. Za ljubav treba nevinosti koliko i za religiju.
Onda imaš onu: Život je bajka koju sami pišemo,.. :D .. ili pravimo,.. a ljubav je i dokaz intiligencije,.. (Dučić)

I sad ako znaš gorku istinu, - da ćeš se uvek razočarati u ljude,.. svejedno koliko znaš o njima,.. menjaju se.. izneveri i nebo,..
ali u biljke neće (ako ih poznaješ,.) ,.. i imaju jednu divnu osobuinu - ćute :rotf: ,.. i trpe ( a imaju emocije )..

S druge strane, uspešan sam ( i sa biljkama) a ništa ne uspeva kao uspeh,.. pa onda gledam Engleze,.. i te narode "plave krvi" - svukud su baštovanstvo i lepota na vrhu,..

Najači svetski selekcionar za begonije je Ernst Benary ( deda,.. i danas ju vodi Ernst, .unuk)..
Napravio je cvetnu imperiju u severnoj Nemačkoj koja je posle II sv. rata pripala Rusima,.. morao je da prebegne u Zapadnu Nemačku (sve su mu nacionalizovali)
I ponovo napravio najveću cvetnu imperiju u Evropi,.. https://www.benary.com/products/begonia-world

1686189015082.png
***​
Sličnu sudbinu je imao i jedan čovek, koji je u Istočnoj Nemačkoj napravio veliku fabriku automobila _ Wartburg,.. pa mu Rusi nacionalizovali,. on prebegao u Zapadnu i napravio novu,.. zvao se Adam Opel..

*** Begonija tuberhibrida: selekcija Benary - Iluminejšn - Apricot

Poslednja izmena:

Back