Srbija postaje sve neadekvatnija za tradicionalno (umjereno)kontinentalno voće; a mediteransko, subtropsko i drugo egzotično sve bolje uspjeva

Džabe se palite sve pobije MRAZ! :mafijas:

Ili mraz ili suša. Davno je bilo da u mom kraju u aprilu ne bude mraza. Ili čak sneg i to krajem aprila. Ako se baš desi da promaši mraz, tu je suša. A ako ne bude baš ni suša, grad teoretske šanse nema da promaši.

Tako je i nije samo voce u pitanju vec generalno vazi za sve biljke. Sem klime tu su i napasti kojih ranije nije bilo ili bar ne u tolikom broju.
Sve vise i vise ljudi sade kaki jabuke, pistace, bademe, indijsku bananu, itd..Protiv toga na zalost ne mozemo :(
Cak i kada se zaliva svaki dan, sunce przi i biljke se kuvaju.
I ja vec odavno imam badem a nar mi ove godine poludeo. Ima sigurno jedno 10+ ploda.

Primetio sam da se šume užasno suše. I jako loše se obnavljaju. U mojoj šumi ima dosta graba. Ali niče tako bezveze, sve u nekim ćumicama iz kojih niče jedno 10 kržljavih, beskorisnih grana koje nisu su nizašta

Nema kiša ni podzemnih voda pa se šume raspadaju. Ja po centru beograda sadim palme 🤗

1000010565.jpg

Poslednja izmena:
Klimatske promene na delu.
Ako se ovako nastavi ovo će regularno uspjevati u najvećem djelu Srbije: smokve, masline, pistaći, nar, limun, mandarine, bademi, grožđe, košćela i možda još ponešto. :) A šljive, orasi, trešnje, višnje, breskve, jabuke, kruške itd. će uspjevati samo u brdsko-planinskim krajevima Srbije.

Sve je toplije i toplije. Pogotovo Vojvodina koja nema ni padavina mnogo niti prirodne brane niti vetra...
Znadem jerbo maltene živim u Vojvodini. Od moje kuće do AP Vojvodine ima 4-5 km, nema prirodne granice već je ona zamišljena. Radi o onom (najistočnijem) komadu Srema koji je pripojen Beogradu i ostao je izvan AP Vojvodine.

Znadem jerbo maltene živim u Vojvodini. Od moje kuće do AP Vojvodine ima 4-5 km, nema prirodne granice već je ona zamišljena. Radi o onom (najistočnijem) komadu Srema koji je pripojen Beogradu i ostao je izvan AP Vojvodine.
Taj deo je isto geografski Panonska nizija i bivša stepa poput većine Vojvodine

Taj deo je isto geografski Panonska nizija i bivša stepa poput većine Vojvodine
Jeste. Do prije 15-20 godina u mjestu u kome živim (skoro 90% života) su postojale 2 omanje močvare koje su tada isušene.
Evo ispod nekoliko slika iz bliske okoline mog mjesta koje sam uslikao danas i prethodnih dana - ravnica, salaš (na prvoj i petoj slici), oskudna vegetacija, stepski vibe, njiva, Dunav.

IMG_20251023_172435_439.jpg

IMG_20251025_170940_690.jpg

IMG_20251023_172330_758.jpg

IMG_20251023_172240_702.jpg

IMG_20251027_153758_094.jpg

IMG_20251027_152952_758.jpg

IMG_20251027_152732_533.jpg

Poslednja izmena:
....a pre nekih dve nedelje video sam maslinu u saksiji na jednoj terasi

Uvoz iz Holandije.

Valjda ih tamo uzgajaju u zatvorenom...:think:
Ima toga sada vec skoro svuda. Ja mislim da su uvozne. Mnogi ih drze leti napolju, zimi unutra...jos...ali ima vrsta koje mogu valjda do -5c.

Ona tuga kada prodjes u avgustu Vojvodinom a sve sprzeno...

Ima toga sada vec skoro svuda. Ja mislim da su uvozne. Mnogi ih drze leti napolju, zimi unutra...jos...ali ima vrsta koje mogu valjda do -5c.

Ona tuga kada prodjes u avgustu Vojvodinom a sve sprzeno...
Nije baš sve.
Dudovima niša ne smeta

Pa, ja sam već pisala na forumu o promeni klime.
Mi smo učili u školi da smo umerenokontinentalna klima. Već oko 15 godina inostrani klimatski sajtovi nay svrstavaju u vlažnu suptropsku klimu to ide sve gore do Mađarske.

Leta su jaka, puno kiše u maju, junu, zime blage. Očigledno se mora menjati i pristup poljoprivredi
Умерено-континентална клима је била карактеристична за већи део СФРЈ, што се тиче Србије континентална клима је у Војводини и северном делу централне Србије, а умерено континентална у остатку Србије.

Nisu toliki problem suša i vrela leta koliko nezgodni mraz u aprilu. Znam, iz voćarskog sam kraja. Zima i rano proleće budu topli, izmami biljke da im krenu sokovi i da ranije procvetaju a onda ih lupi mraz. 8.aprila ove godine kod mene u kraju ujutru je bilo -7°.
Voće u cvetu je skoro uništeno, ostalo je samo groždje jer kasnije cveta.

Banane rastu k'o blesave. Vidim i po 3, 4 m visoke biljke. Što je najluđe, poslednjih godina su počele da rađaju. Bio u rasadniku skoro. Vidim male kokosove palme sve sa orahom iz kog rastu. Pitam prodavca, jel to uspeva ovde? Kaže, da.
U rasadniku ima svakakvih priča kada odneseš kući ne rodi ništa :mrgreen:

Imam palme na moru gde je leti +50° ali da bi plod sazreo treba mu i u decembru +40°

U španiji kod prijatelja je malo toplije i te datulje malo veće ali i dalje ništa.

Poslednja izmena:
Nisu toliki problem suša i vrela leta koliko nezgodni mraz u aprilu. Znam, iz voćarskog sam kraja. Zima i rano proleće budu topli, izmami biljke da im krenu sokovi i da ranije procvetaju a onda ih lupi mraz. 8.aprila ove godine kod mene u kraju ujutru je bilo -7°.
Voće u cvetu je skoro uništeno, ostalo je samo groždje jer kasnije cveta.

Da... uvek postoji to neko smrzavanje mart-april, a u februaru se sunčaš neki dan u donjem vešu na Suncu.
Mislim da je veći problem taj topli februar ili mart koji zavara bilje pa krenu cvetati. Da je sve vreme zima, ne bi se one prvo probudile

A zime su sve toplije

U radadniku ima svakakvih priča kada odneseš kući ne rodi ništa :mrgreen:

Imam palme na moru gde je leti +50° ali da bi plod sazreo treba mu i u decembru +40°
Da, verovatno neće roditi. Ali banane se počele da rađaju. Tu meni iza ugla ima kafić koji u bašti već nekoliko godina ima bananu. I prošlo leto prolazim ja pored i vidim mali grozd. Rekoh, jbt jel moguće da su počele da rađaju na ovom podneblju? :eek: Čekam samo još rakiju "bananovaču". 😁

Ako se ovako nastavi ovo će regularno uspjevati u najvećem djelu Srbije: smokve, masline, pistaći, nar, limun, mandarine, bademi, grožđe, košćela i možda još ponešto. :) A šljive, orasi, trešnje, višnje, breskve, jabuke, kruške itd. će uspjevati samo u brdsko-planinskim krajevima Srbije.
Киви и јапанска јабука лепо успевају. Можеш да посадиш жижуле и нешпуле. :D

Ali sad sam guglala klima Srbija i još uvek zvanično stoji da smo umereno-kontinentalna sa sve više suptropskih oznaka. Međutim, na sajtu svetske klime koja klimu određuje na osnovu precipitacije i temperatura mi smo već neko vreme suptropska mediteranskog tipa.. i to se vidi po veoma toplim zimama u odnosu na naše detinjstvo kada su danima bili snegovi.

Jbg plod ostane kržljav. Kaka može lepo da rodi imao na moru.

Ja hoću limetu da oosadim u bg na moru mi je drvo preživelo -14 jednom kada je bilo. Sve pomorandže su riknule.
Kaki radja kao popizdeo. Drugarica ima drvo u NS, drugar ima u Novom Bečeju, a tetka u Sr Kamenici. Iskrivili se od ploda. Ono tona jap. jabuka.

Back