Koristimo staru zemlju za cveće (supstrat)

Plant

Iskusan
Poruka
5.190
Pravilno je Supstrat za cveće, jer je to mešavina raznih sastojaka.
Da li se može ponovo koristiti od prošle godine za sezonske biljke ( muškatle, begonije, petunije, verbene itd.).

Univerzalnu zemlju za cveće je napravio Džon Ines davno i sastojala se od jedne trećine kiselog treseta ( ostaci jedne vrste mahovina, koje su nataložene na severu Evrope, najviše u Litvaniji) ,.. 1/3 baštenske zemlje (koja ima dosta gline) i 1/3 hranljivog komposta. Taj supstrat treba da ima pH (kiselost) oko 6 - do 6,5.
Bez treseta više je nemoguće zamisliti dobar supstrat za cveće (ponajviše zbog kiselosti, koju stalno odaje dok se raspada - truli).
PG022_4_3.gif
vađenje treseta u Litvaniji
254999807

Zato ne verujte u ovo što se prodaje po pijacama, a iz domaćih "radionica" potiče.
Da li je bolje koristiti stari kupovni supstrat - uvozni od prošle godine i gde ga nanovo koristite?
Idemo redom:

- Koristite li staru "zemlju " za cveće,.. gde ste je ranije koristili, a gde ove godine? I da li bi moglo za iste biljke ?

Stara "zemlja" za cveće je bila rastresita (treset daje i strukturu*), kisela, hranljiva (kompost) i dobro je držala vlagu .
Izgubila je:
1.kiselost od zalivanja vodom koja nije kisela (uglavnom je slabo alkalna),
2.hranljivost je potrošila biljka i malo se zagadila patogenima**
3. pokvarila se strutura (veći deo treseta je satrulio i iz organske materije, prešao u neorgansku - u glinu.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zaraženost te stare "zemlje" je bitna ako želite da u nju sadite istu biljku (istog roda) - treba je sterilisati - najbolje visokom temperaturom (o-tom-potom).
Ako ćete u nju saditi druge biljke, treba je zakiseliti ( ubaciti dosta kiselog treseta 1/3 recimo, koji će i popraviti strukturu)
Dodati hrane (svežeg komposta i mineralnog đubriva - ja dodajem Glistenjak i Osmokot)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
* Struktura "zemlje" za cveće treba da je rastresita, da se koren lako razvija, da je "vazdušasta". Zato se sada prave supstrati i sa 95% treseta.
**patogeni - uzročnici bolesti - gljivice i njihove spore, bakterije i drugi MO (mikroorganizmi) - specifični za određene biljke.

Odlična tema. Ja sam za rasad pravila mešavinu zemlje i pregorelog organskog
đubriva, pa sam jedva ono što sam zasejala našla u travi. Kada se stavi treset,
nema semena trave i niče samo ono što se zaseje.

Kako napraviti treset?

Ovo je tema posvećena zemlji za cveće, a mene zanimaju i ostale biljke.
Recimo, bundeva može da nikne i na nepregorelom đubrivu, a druge biljke
bi od toga sagorele. Jel može neka tema o tome koje biljke kakvu zemlju vole?

Odlična tema. Ja sam za rasad pravila mešavinu zemlje i pregorelog organskog
đubriva, pa sam jedva ono što sam zasejala našla u travi.
Odlična su i pitanja :)
Za setvu je važno da je supstrat sterilan ( da se recimo steriliše u rerni na dva sata - za vreme za koje se ispeče krompir - pišu knjige).
Za setvu ne treba da je supstrat bogat pregorelim organskim đubrivom, jer ako se zapate patogeni, oni će se u takvoj podlozi brzo razvijati i pobediće bolesti mladih biljčica - ponika.
Koliko je supstrat bogat - meri se EC ( elektroprovodnost - Electric-Condictivity). Za setvu je dovoljno i 0,5 - pa do 1,.. takođe i za ožiljavanje reznicama. Za velike biljkw od 1,5 do 2,5

Kada se stavi treset,
nema semena trave i niče samo ono što se zaseje.
Daa, treset se smatra nezaraženim (sterilnim) bilo korovima, niti patogenima.
Kako napraviti treset?
Treset su ostaci biljaka - Mahovine Sphagnum moss...

Moss-grass-dry.png
il_fullxfull.4029111768_jo77.jpg

To je mahovina tresetnica​
Adekvatne zamene nema,.. nešto slično može nastati od piljevine drveta ( najbolje od vrba )
Ovo je tema posvećena zemlji za cveće, a mene zanimaju i ostale biljke.
Stara zemlja za cveće, ove godine može odlično poslužiti za povrće uz dopunu hranljivosti ( kiselost se ne mora pojačavati jer povrće ne traži toliko kiselu podlogu kao cveće)
Recimo, bundeva može da nikne i na nepregorelom đubrivu,
Samo bundeva i to ne sve vrste, ali u mešavini sa zemljom mnoge biljke ( ali ne i sve).
Nepregoreli stajnjak - "živ stajnjak" je dobar za paradajz (ovčiji je najbolji) - Kukurbitace : Lubenice, dinje i tikve (bundeva je vrsta tikve) za njih je najbolji konjski i svinjski,.. ali krastavcu i papriki već ne prija,.. za njih ja koristim kompost ili glistenjak.
a druge biljke
bi od toga sagorele. Jel može neka tema o tome koje biljke kakvu zemlju vole?
Može Jasna, mada su one manje zahtevne od cveća,..
Uglavnom zaključak neka bude: Stara zemlja od cveća je dobra za povrće ove godine.

купила као и ранијих година Florabella...
Ja danas Plantellu Balconia, ukupno dvije vrece od 45 litara, jedna dodje 8 eura.
Ove sve druge provjereno dobre dodju daleko skuplje.
Tu je jos tri litre Plantella list i Plantella cvet gnojiva.
Litra gnojiva 7 eura, to je 135 litara supstrata.
Danas topirao biljke, za dva tjedna idu van, a onda sta bog da.

🐈

IMG_20230505_073503.jpg

U Lidlu sam kupio, isto oko 8,3 eura (999 din) za probu.​

IMG_20230505_073543.jpg

Sastav: 50% beli treset i 50% crni treset (brže truli od belog i manje je kiseo) +krečnjak ( sa njim se smanji kiselost), + mineralno đubrivo NPK u odnosu 1:1: 1,5..
Količina soli je oko 3g/l ( EC ). pH oko 5,5 do 6 ( ali se oni ograde zbog mešanja belog treseta, crnog i kreča,.. pa je to u granicama od 4 - 7 .. to je jedino što mi se ne sviđa - ta velika tolerancija).
Ostalo je sve super.

Substrati sa mešavinom belog i crnog treseta su najbolji i recimo Klasman ih radi samo u vrećama od 70 L . Ima ih za setvu (Seedling) za ožiljavanje ( Štekmedium - taj koristim), za prvo pikiranje, za sadnju većih biljaka itd.), dok
velike bale (džakove 250 L) puni samo sa belim tresetom ( kojem reguliše pH i EC),...
данас проверила и код мене нема препорученог тресета.
купила као и ранијих година Florabella...
Florabela je Klasman-ov substrat u malim pakovanjima, i sastoji se od belog treseta. Solidan je - bolji od bilo kog domaćeg.

Prilozi

• IMG_20230505_073232.jpg
    IMG_20230505_073232.jpg
    111,7 KB · Pregleda: 1
I još malo o belom tresetu sa severa Evrope_

block_peat_1365016655.jpg

Vaađenje treseta,..

block_peat_1365016710.jpg

To je unosan biznis, pa neke firme imaju svoje ispostave u Litvaniji,.. pri čemu mu regulišu pH, već pri sakupljanju (usisavanjem) - ubacivanjem kreča i đubriva,.. ..
usisavanje_tres_1365016759.jpg
.

Treset dobro drži vodu ako ne presuši, .. tada ga treba kvasiti duže vreme,..

Back