„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
haha, a kad Šafarik štampa Kolara onda to uzimaš za njegovo mišljenje
Zapravo pre će biti suprotno, Šafarik je štampao Kolarovu verziju ali je u komentaru napisao i koja je originalna verzija. To uopšte ne mora da znači da on prihvata ono što stoji u verziji koju je štampao, u suprotnom ne bi stavljao komentar.

Minje ne stavlja komentar, što će reći da on prihvata verziju koju je štampao, Čekeovu verziju.

Uostalom Šafarik je pobornik rodbinskih veza jadranskih Veneta i Slovena, tako da je stvar jasna.

Jesi za..ban, ali nisam ni ja naivan... :per:

Zapravo pre će biti suprotno, Šafarik je štampao Kolarovu verziju ali je u komentaru napisao i koja je originalna verzija. To uopšte ne mora da znači da on prihvata ono što stoji u verziji koju je štampao, u suprotnom ne bi stavljao komentar.

Minje ne stavlja komentar, što će reći da on prihvata verziju koju je štampao, Čekeovu verziju.

Uostalom Šafarik je pobornik rodbinskih veza jadranskih Veneta i Slovena, tako da je stvar jasna.

Jesi za..ban, ali nisam ni ja naivan... :per:

A zašto ti smatraš da je tako bilo u originalu?

Ne odbacuju jezici, već ljudi. Analogija je sa Britanskim ostrvima, na kojima je bilo došlo do anglosaksonizacije.

Поређење Мезије или Дарданије или земље Трибала са ангосаксонизацијом Британског острва једноставно је неупоредиво нити је научно може послужити као аналогија и пример али никако као једнакост.

Британија је у мрачно доба после римске власти и настајањаања другог поткраљевства након пада Рима после субског краљевства у Португалији је тотално изолована и развија се независно од било каквих центара моћи или културе.
Имамо и норманизацију Британије која је извршила много већи утицај на језик и културу модерне Британије од Англосаксонаца.
Дакле британско краљевство подижу Нормани а на неки начин и већи део Европе иако су ту нестали и утопили се.
.
Не разумем шта си хтео рећи људи сами одбацију свој богати језик и замењују га неким новим страним језиком сасвим природно без икаквог спољног фактора?

Дакле језик који је постојао око Солуна и у Солуну је језик Лација који су широке народне масе апсолутна већина Европе уз сва могућа требљења и асимилације прихватила као матерњи са којим се нису разумели са остатком хришћанске Европе онда су шиканирани и и прогоњени јер нису прихватали нити разумели мисионарење на немачком нити прихватали по цену нестанка и брисања са лица земље и сунца?!

Дакле ово звучи толико фантастично као да се Бог Словенима појавио на синајској гори и проговорио на словенском!

Онда попут Јевреја конзервативно чувају свој језик до 21. века по цену истребљења и нестанка.

Фантастично господин Курта ме одушевљава уместо да одкопа нешто испод фотеље и да се не бави филозофијом археологије већ археологијом он се на крају ослања на лингвистички концепт и објашњење једне од најсложенијих мистерија историје а нема ни основно знање из лингвистике.

Дакле Румуније не би било да није златне хорде и изгубљеног кримског рата.
Нису били под Римљанима ни 200 година и сад су они Романи са црквенословенском језиком у литургији?!
Нису постали Словени?

Срби имају богату историју и врло сложену не треба да их неко романизује само да не би имали епитет дошљака већ староседелаца

Римљани су такође дошљаци и странци у Европи и последња најмлађа империја у историји уз сво уважавање достигнућа и домета и брилијантну епоху културе и ратовања и свега шта год треба нису аутохтони као што ни латински језик није аутохтон.

Када бивше колонијалне силе изгубе примат над историјом а то време је већ близу многе историјске неправде ће се исправити.

Не разумем шта си хтео рећи људи сами одбацију свој богати језик и замењују га неким новим страним језиком сасвим природно без икаквог спољног фактора?

Nije to nikakav 'bogati svoj jezik'. Nepismenom seljaku to je isto što i neki turkijski ili berberski jezik.

Na ovom forumu se često priča o nekakvim kulturnim uticajima i čak si ti upotrebio čudnu sintagmu 'svoj bogati jezik', kao da seljak koji živi u okolini Čačka uopšte i zna da čita, pa još i zna napamet Cicerona i šta ti ja znam.

Jezik kao sredstvo monopola za široke masw zavisi od političkih okolnosti; njihovim uklanjanjem, i on sam odumire, posebno ako više nije ni lingua franca neke teritorije, u socijalnom kontekstu.

I u slučaju Britanije i Balkana imamo istu stvar; povlačenje rimskog sistema.

I uostalom ništa to ja nisam tvrdio; ovde je opet početak onih zabuna koje često budu kod tebe kada pobrkaš šta ko tvrdi; samo sam pojasnio kako funkcionišu te teorije o lingvističkoj ekspanziji, koju zastupaju Džini, Kurta i drugi. U smislu, nemoj mene sad tu da uvlačiš u neku polemiku; samo sam ukratko objasnio šta je u suštini teorija koje napuštaju tradicionalna tumačenja seoba naroda.

Poslednja izmena:
рданије или земље Трибала са ангосаксонизацијом Британског острва једноставно је неупоредиво нити је научно може послужити као аналогија и пример али никако као једнакост.

Извини али ово је стварно блаблабла.

Фразе и ништа више ниси доказао разлику.

Imamo čak i izvesne vrlo jasne geopolitičke sličnosti; Jadransko more je kod nas odigralo ulogu Lamanša; jedne velike vodene površine koja fizička razdvaja te teritorije; prekomorske krajeve sa matičnim romanofonim masivom (koji će postati osnov Italije, Francuske i Španije).

И није био непогрешив, као и сви. Гали се на старогрчком зову Γαλάται, а не Γάλλήλοις или Γάλλοις.

Stiče se utisak da je po Koletovom mišljenju koncept laganja izmišljen negde oko 1850. godine, dakle posle revolucija '48. Do tada su svi uvek govorili istinu i svi sve uvek znali savršeno. Posle toga, rađa se novi koncept — ljudska civilizacija je izmislila laganje samo kako bi napakostila napaćenom srpskom narodu.

Stiče se utisak da je po Koletovom mišljenju koncept laganja izmišljen negde oko 1850. godine, dakle posle revolucija '48. Do tada su svi uvek govorili istinu i svi sve uvek znali savršeno. Posle toga, rađa se novi koncept — ljudska civilizacija je izmislila laganje samo kako bi napakostila napaćenom srpskom narodu.
Држаће се става да је у питању завереничко деловање кроз кривотворење података, очекујем.

Nije to nikakav 'bogati svoj jezik'. Nepismenom seljaku to je isto što i neki turkijski ili berberski jezik.

Na ovom forumu se često priča o nekakvim kulturnim uticajima i čak si ti upotrebio čudnu sintagmu 'svoj bogati jezik', kao da seljak koji živi u okolini Čačka uopšte i zna da čita, pa još i zna napamet Cicerona i šta ti ja znam.

Jezik kao sredstvo monopola za široke masw zavisi od političkih okolnosti; njihovim uklanjanjem, i on sam odumire, posebno ako više nije ni lingua franca neke teritorije, u socijalnom kontekstu.

I u slučaju Britanije i Balkana imamo istu stvar; povlačenje rimskog sistema.

I uostalom ništa to ja nisam tvrdio; ovde je opet početak onih zabuna koje često budu kod tebe kada pobrkaš šta ko tvrdi; samo sam pojasnio kako funkcionišu te teorije o lingvističkoj ekspanziji, koju zastupaju Džini, Kurta i drugi. U smislu, nemoj mene sad tu da uvlačiš u neku polemiku; samo sam ukratko objasnio šta je u suštini teorija koje napuštaju tradicionalna tumačenja seoba naroda.
Ниси ме разумео добро ја сам мислио да си обратио пажњу код Курте да каже да је стварање света и генесис и уопште хришћанска доктрина сувише комплекса да би се могла превести и објаснити на неком варварском језику а нарочито према њему не словенском!
Онда је дао пример рећу Ангел који није постојао у словенском већ грчком нисам сигуран да је то биће уопште делило те атрибуте у прајудаизму причали смо о другом храму почетку месијанског покрета и апокалитичном јудаизму или протохришћанству.
Та бића пре тога су приказивана као аморфна бића која људима изгледају као људи али их само неки распознају да нису људи попут Абрахама и Лота.
Цео нови завет је писан на грчком самим тим реч анђео је ушла са грчког на све језике света. Постоји само Матеј на хебрејском.
Не знам шта је Курти тако фасцинантно да реч анђео није постојала на словенском па није ни на латинском нити било ком језику пре усвајања хришћанства са грчког.

Јојј кад ми то неко каже ко две просто проширене не склопи за 10. година на овом форуму. Промени ник молим те јер ставља људе у заблуду "Константин Велики" је био засита Велили! Ти си Константин мали.......ајде бре нисам од јуче овде писао си да су Срби у Хрватску дошли са Косова онда си отишао код Персиде на приватне часове али си прородно ограничен дечко и набеђен још да си неки добар познавалац и битан фактор наовом форуму! Зато од МЕНЕ и Песрисде сви Бошњаци и Хрвати беже са форума.....:hahaha:
Па могу само да славе и буду одушевљени и трљају руке да званичну науку представљају ликови попут тебе!

Теби не доказујем ништа нити ме занима шта се у твом веселом мозгу догађа , скини ми се са К.....

Гали се на старогрчком зову Γαλάται, а не Γάλλήλοις или Γάλλοις.
1647763954088.png

Uvek zaboravljaš da postoji internet. Nikako da se navikneš na tu realnost, neprijatnu za tvoju ideologiju...:D

Ниси ме разумео добро ја сам мислио да си обратио пажњу код Курте да каже да је стварање света и генесис и уопште хришћанска доктрина сувише комплекса да би се могла превести и објаснити на неком варварском језику а нарочито према њему не словенском!
Онда је дао пример рећу Ангел који није постојао у словенском већ грчком нисам сигуран да је то биће уопште делило те атрибуте у прајудаизму причали смо о другом храму почетку месијанског покрета и апокалитичном јудаизму или протохришћанству.
Та бића пре тога су приказивана као аморфна бића која људима изгледају као људи али их само неки распознају да нису људи попут Абрахама и Лота.
Цео нови завет је писан на грчком самим тим реч анђео је ушла са грчког на све језике света. Постоји само Матеј на хебрејском.
Не знам шта је Курти тако фасцинантно да реч анђео није постојала на словенском па није ни на латинском нити било ком језику пре усвајања хришћанства са грчког.

Suviše kompleksna? Ne, nigde to nije rekao. Naveo je samo ono što je opšta činjenica; kada se pravi neki rečnik tj. prevodi nešto sa jednog jezika na drugi, traže se najbolje moguće analogne reči, a ako je to neizvodivo onda se bukvalno stvara kovanica. Primera radi za latinski jezik, koji je u nekim naučnim poljima vrlo živ, međunarodni jezik, stalno se uvode nove reči. Tako je od 1. lica prezenta aktiva glagola vivo, vivere uzet oblik — vivamus — kao latinski naziv za „avion“.

Tako da to nema veze sa kompleksnosti, a svakako ne nekakvim kontekstom inferiornosti koji ti se tu pričinio između redova. Svaki jezik pripada svom prostoru; geografskom i hronološkom. Ako si nešto ikada prevodio, razumeo bi o kakvim se tu poteškoćama radi.

Ajde da vidmo gde se nalazi, verovatno, čuveno jezero Musijanus, za koje Jordanes vezije granicu Vinida.

Koristićemo prvo izdanje Jordanesa naravno. U pasusu gde se bavi geografijom Jordanes najpre kaže da Skitija počinje tamo gde Germanija prestaje, kod izvora reke Dunav, odnosno kod velikih voda Musijana. Jordanes ovde koristi ablativ imenice Musinaus, abl. Musianu

Malo kasnije u tekstu kada objašnjava staništa naroda Vinida, kao jednu od granica postavlja i jezero Musianus

1647770017603.png

Ako pogledamo mesto gde izvire Dunav, grad Breg u Nemačkoj, videćemo da je to područje bogato velikim jezerima, zaista

1647770193937.png

Dve stvari su potrebne da bi osoba bila istoričar:
  • da dotična osoba nije sklona predrasudama
  • da čita onako kako piše u izvoru

роширене не склопи за 10. година на овом форуму. Промени ник молим те јер ставља људе у заблуду "Константин Велики" је био засита Велили! Ти си Константин мали.......ајде бре нисам од јуче овде писао си да су Срби у Хрватску дошли са Косова онда си отишао код Персиде на приватне часове али си прородно ограничен дечко и набеђен још да си неки добар познавалац и битан фактор наовом форуму! Зато од МЕНЕ и Песрисде сви Бошњаци и Хрвати беже са форума.....:hahaha:
Па могу само да славе и буду одушевљени и трљају руке да званичну науку представљају ликови попут тебе!

Теби не доказујем ништа нити ме занима шта се у твом веселом мозгу догађа , скини ми се са К.....

Па ја твоју аргументацчију критикујем, ти критикујеш мене лично стално.

То није неки добар стил.

Па ја твоју аргументацчију критикујем, ти критикујеш мене лично стално.

То није неки добар стил.
Па од целог поста си исцитирао једну реченицу и окарактерисао са бла , бла, бла...
Ми овде размењујемо мишљења и ставове можда нешто и докажемо а далеко да је намера сваког поста да нешто докаже.
То чак ни професионалци не ураде са књигом.

Но није проблем у теби , ти следиш кога следиш оног што као п....лајкује сваки твој пост а нема патку да се сам супротстави и нешто каже.

Једном ћеш схватити да пратиш карактерну нулу , особу ниских моралних особина.....људских има много мање једина девиза му је знање.

Чак и то знање важи у поређењу са аматерима са форума.
Нема га научним скуповима нити у струци јер тамо не може доминирати и правити се паметан и зато радије бира неке"аутохтонисте" непрофесионалце јер му је то једини начин да се осећа моћно а у суштини је велика пизда и бескичмењак.

Па и јесте блаблабла шта на блабла да кажем паметно.

СВе се сведе на то да ти нечеш да признаш да има сличности.

И нешто фантазираш шта код Илирија није било могуче а код британских Ketloromana jeste.

Ето примера, кажеш Британија је била периферија, за источно римско царство је и Балкан периферија и то очигледна а не центар света.

Фразе ми свугде иду на живац, било то у рату сад у Украјини или у научној дискузији, а јављају се свугде.

Иначе никад нисам тврдио да имам Славенове капацитете, човек је и највероватније доста старији од мене (иако сам свој идентитет много више крије него ја, лако је начи моје право име овде на форуму и чак мој изглед).

Ето примера, кажеш Британија је била периферија, за источно римско царство је и Балкан периферија и то очигледна а не центар света.

Preciznije, za Zapadno rimsko carstvo. Ovde govorimo o odsečenosti sa Rimom, a ne Vizantijom. Vizantija je došla do toga da latinski pada u zaborav, da bi u vreme tzv. seobe Hrvata i Srba tj. za cara Iraklija i formalno napustila jezik Rimljana; vrlo slično sudbini Britanije u slična vremena. Na severnom Balkanu, latinski nije više bio ni jezik komunikacije, ni privrede, ni administracije, ni vojnih potreba...nije bio gotovo ništa više; ni od koga se nije očekivalo ni da ga elementarno poznaje, izuzev opstalih urbanih centara u primorju, koji su sačuvali neke trgovinske veze pomorskih puteva.

Poslednja izmena:
Па и јесте блаблабла шта на блабла да кажем паметно.

СВе се сведе на то да ти нечеш да признаш да има сличности.

И нешто фантазираш шта код Илирија није било могуче а код британских Ketloromana jeste.

Фразе ми свугде иду на живац, било то у рату сад у Украјини или у научној дискузији, а јављају се свугде.

Иначе никад нисам тврдио да имам Славенове капацитете, човек је и највероватније доста старији од мене (иако сам свој идентитет много више крије него ја, лако је начи моје право име овде на форуму и чак мој изглед).

Нема никакве Илирије граница са Илирима је на белом Дриму и једном делу Метохоје , једна на Голоји са трибалским савезом кога засигурно чине Трибали , Дардани и Мези можда још неки етноси за које се не зна.
Та слика остсје монолитна више векова до пораза Трибала од Александра Македонског и доласка Скоријаца.
Доласком Римљана Трибали су знатно проређени нема их у изворима и појављују се поново од 3. века н.е.

Дакле ради се о интегралном делу римског и ромејског царства где постоје цркве , хришћанско становништво , мрежа путева , саобраћајнице , системи заштитних фортификација.
Словени долазе на интегрални део римског царства.

Случај Британије је тотално другачији не знамо ништа ни о језику , становништву , вери , црквама нити икаквих извора пре доласка Рима па ни из тог времена не нешто богато.

Дакле ту заиста не знамо ни који се језик поуздано говорио ни који га је заменио.

Мислим да никако није за поређење.

Балкан никако није била периферија преко 20 римских царева је из ових крајева све више се показује да су многи цареви мало пута и посетили сам Рим.

Poslednja izmena:
Нема никакве Илирије граница са Илирима је на белом Дриму и једном делу Метохоје , једна на Голоји са трибалским савезом кога засигурно чине Трибали , Дардани и Мези можда још неки етноси за које се не зна.
Та слика остсје монолитна више векова до пораза Трибала од Александра Македонског и доласка Скоријаца.
Доласком Римљана Трибали су знатно проређени нема их у изворима и појављују се поново од 3. века н.е.

Дакле ради се о интегралном делу римског и ромејског царства где постоје цркве , хришћанско становништво , мрежа путева , саобраћајнице , системи заштитних фортификација.

Случај Британије је тотално другачији не знамо ништа ни о језику , становништву , вери , црквама нити икаквих извора пре доласка Рима па ни из тог времена не нешто богато.

Дакле ту заиста не знамо ни који се језик поуздано говорио ни који га је заменио.

Мислим да никако није за поређење.

Opet si pobrkao; niko nije govorio o tom ranijem, periodu, već o povlačenju Rima u ranom srednjem veku. Niko nije govorio o Tribalima, Ilirima, Tračanima, kao što nije ni o Britima.

Reč je o jezičnoj promeni latinski -> anglosaksonski i latinski -> slovenski, a koje su se tradicionalno tumačile kroz prizmu migracija i masovne kolonizacije, čemu ustupaju mesto u novijim tumačenjima language shift teorije. I danas se u britanskim krugovima sve više i više preispituju tumačenja o tzv. najezdi Angla i Sasa. Dakle, nema većih paralela na kraju antike od pomenutih slučajeva, slavizacije Balkana i anglosaksonizacije Britanije, bukvalno.

Poslednja izmena:
ко становништво , мрежа путева , саобраћајнице , системи заштитних фортификација.

Лупи човек и остаде жив велики делови Немачке су хрчанизоване преко Ирске и Британије и сад Ник тврди из неког разлога, да у Британији је владала анархија. Британија је у високој фази Римског Царства свакако веча периферија него Балкна, али није за време сеобе народа.

Па исто тако о времену између 6-10 века ми о балкану малтене ништа не знамо има ДАИ и још пар извора.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back