„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pohodi Stefana Nemanje:

%D0%9E%D1%81%D0%B2%D0%B0%D1%98%D0%B0%D1%9A%D0%B0_%D0%A1%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BD%D0%B0_%D0%9D%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%9A%D0%B5.png

Nemanja osvaja prvo Sredec, pa tek onda Skoplje, Prizren i Niš.

Јел имаш део где ово пише да је пограничан град?
U DAI piše da je Rason pogranični grad. Zatim sam Kinam navodi da su 1127 godine Srbi zauzeli Rason pa je car kaznio Kritopula, zapovednika grada. I na kraju Manojlo upada u Dalmaciju i prvo naleće na Rason.
Dakle nedvosmisleno, Rason je pogranični grad.

E kad bi mogao u svojoj glavi samo za trenutak da zamisliš da Rason nije Raška, već grad dosta južnije u Makedoniji, onda bi ti se sve razjasnilo......:per:

Ти заправо хоћеш да кажеш да је Деса Дендром платио Манојлу да буде велики жупан?
To kaže Kinam, jasno i nedvosmisleno. Posle osvajanja svih srpskih zemalja, dinastički sukobi i borba za vlast u marionetskoj srpskoj državi su se odvijali uz učešće i amin cara. Na kraju na vlast dolazi gospodar Dendre, ali to je morao da plati ustupanjem te teritorije caru.

Интересантно је да приликом битке на Тари Манојло заобилази поседе за које ми сада знамо да су били у поседу Завидних синова.
Pohod na Rason, Nikanu i Galič nema veze sa Tarom.

Pohod u kome se pominje reka Tara se desio godinu dana kasnije. I to verovatno nije bila reka Tara u CG, već je opet neka misinterpretacija u pitanju. Teško je zamisliti da je vizantijska vojska išla ovom putanjom da bi se potukla sa Srbima na reci Tari.

1645960523783.png

Dalje, ako je ovo bila bitka na reci Tari, onda treba da bude ispunjen uslov da je Struma=Drina a Sečanica=Sjenica, jer Kinam u blizini reke Tare pominje reku Strumu i grad Sečanicu. Takođe treba da bude ispinjen uslov da su se Pečenezi u tom trenutku nalazili u oblasti reke Tare, što takođe deluje malo verovatno.

Problem je nastao zato što Kinam prepričava da je Manojlo krenu prema reci Drini radi obračuna sa Ugrima. A onda objašnjava zašto su Romeji uopšte ušli u konflikt sa Ugrima. Pa kaže da su na Belošev nagovor Ugri došli na Strumu i zajedno sa Srbima napali Romeje. U tome su im pomogli i Pečenjezi, itd....Sve je potpuno jasno osim koja je to reka pod nazivom Tara ili Taran u tom kraju. E tek onda se vraća u sadašnjost, na reku Savu i nastavlja da prepričava dalje sukobe sa Ugrima.

U DAI piše da je Rason pogranični grad. Zatim sam Kinam navodi da su 1127 godine Srbi zauzeli Rason pa je car kaznio Kritopula, zapovednika grada. I na kraju Manojlo upada u Dalmaciju i prvo naleće na Rason.

E kad bi mogao u svojoj glavi samo za trenutak da zamisliš da Rason nije Raška, već grad dosta južnije u Makedoniji, onda bi ti se sve razjasnilo......:per:

Čekaj; to si kazao da poglavlja o Srbima u Porfirogenitovom spisu ne vrede ni pišljiva boba i da ih treba preskakati, a sad se pozvao na njih. :mrgreen:

ДАИ је 10-и век. У време великог жупана Вукана (око 1110.) Звечан је погранични град. Око 1127. Срби освајају Рас од Ромеја. Недалеко одатле и Немања има сукоб с браћом (око 1170). На основу тих сукоба јасно је где се отприлике налази граница.
Лепо пише да цар "продревши у Далмацију разори тврђаву Рас." Дакле, то је у Далмацији, не може бити у Македонији никако!?
Какав Расон, откуд ти то? И где је локација те тврђаве? Како знаш да је војска ушла из Пелагоније?
Из текста је јасно да се Рас, Галич и Никаква налазе међусобно близу, јер се војска пребацује брзо из једног у друго место...

време великог жупана Вукана (око 1110.) Звечан је погранични град. Око 1127. Срби освајају Рас од Ромеја.
Eto vidiš, sam upadaš u kontradiktornost. Ras je dokazano bio u srpskoj državi za vreme Bodina i Vukana u 11.veku. Pa koji su to onda Ras osvojili Srbi 1127. godine?

Како знаш да је војска ушла из Пелагоније?
To znamo iz Honijatovog opisa tog pohoda:

Одуставши од намере да лично прелази на Сицилију као од подухвата који не би водио добру, цар крену из Аулоне са расположивим снагама, па дошавши у Пелагонију (Πελαγονίαν) и уредивши ствари како му се чинило да ће бити корисно, реши да свој ратнички жар управи против Срба (Σέρβων). Јер ови су догод самодржац беше спокојан на власти, правили добронамерно лице и били врло слаткоречиви поред сасвим супротних осећања у дубини душе. Α кад се на земљи и на мору десило оно што прича укратко изнесе25, осмелише се више него што je требало искористивши прилику, дигоше оружје на Ромеје и рђаво поступише са њима суседним земљама које су биле под Ромејима. Одвојивши тешко наоружани одред војске и припојивши га лако наоружаним четама, цар уђе у Србију (Σερβίαν).27 Али сатрапу ове земље царев напад против њега не оста сакривен, иако се цар трудио и надао да ће га изненадити. Не знајући шта да ради и видећи да није раван противник ромејским снагама, напушта равницу28 и подиже очи своје ка горама одакле очекиваше да ће му стићи помоћ.29 Α мноштво својих поданика, као стада стоке, која у шуми младице брсти, препусти нападачима да их растурају и уништавају, остављајући свакоме да у бекству тражи спас и ногама искупи живот по угледу на њега самога

Kao što vidiš, iz Pelagonije pravo u Srbiju, nema opisa nekakvog marša od više stotina kilometara.....

Upravo hoću da narpravim poentu da kada se priča o Rasu, pograničnom gradu, da je u pitanju Resen najverovatnije.....Grci su ga pisali kao Rason....
Ево ти још боље , овде негде можемо и да видимо фамозне рашке епископије у Бугарској у другој охридској повељи........

langsr-744px-Map_of_the_municipalities_of_Pelagonia_Statistical_Region.svg.png

Eto vidiš, sam upadaš u kontradiktornost. Ras je dokazano bio u srpskoj državi za vreme Bodina i Vukana u 11.veku. Pa koji su to onda Ras osvojili Srbi 1127. godine?
"Пошто je onucao упад Печенега у Византију, борбе које су вођене против њих u пораз који су доживели, Хонијат наставља излагање.
A мало касније објави [se. цар] рат народу Трибала (του των Τριβαλλών &9·νου<?), други би их назвао народом Срба (Σέρβων),
јер су чинили зло и мировни уговор прекршили и кад je дошло до окршаја, он их до ногу потуче и принуди на мир..."
овде је описан пад након великог жупана Вукана.
Што се тиче освајања Раса из 1149. године дословце пише да цар "продревши у Далмацију разори тврђаву Рас." Каже се да је Рас у Далмацији.

"Пошто je onucao упад Печенега у Византију, борбе које су вођене против њих u пораз који су доживели, Хонијат наставља излагање.
A мало касније објави [se. цар] рат народу Трибала (του των Τριβαλλών &9·νου<?), други би их назвао народом Срба (Σέρβων),
јер су чинили зло и мировни уговор прекршили и кад je дошло до окршаја, он их до ногу потуче и принуди на мир..."
овде је описан пад након великог жупана Вукана.
Што се тиче освајања Раса из 1149. године дословце пише да цар "продревши у Далмацију разори тврђаву Рас." Каже се да је Рас у Далмацији.
Спомињу се и једно и друго место само треба рашчланити кад је који Рас у питању.. Тешко ми је замислити да су Византијсци освојили Рас и Срби порушили Рас до темеља у јако кратком року га поново сазидали! Биће пре да је порушена трвђава Расен па обновљена.
Дакле ми смо тако устројили историју да учимо из туђих извора а своје сматрамо пристрасним и претенциозним а византијски су скроз објективни они нису имали освајачких претензија они су објективни. Знали су то и критичарски историографи али су ишли теоријом минимализма што значи из туђих извора не можеш погрешити може бити само веће од тога али мање сигурно не! Ту су били у праву ми смо узели мање и то мање нам сад изгледа превелико обзиром на наш менталитет боље да ни не знамо.

Овде има занимљив рад Стрезова смрт у српском предању. Где Радослав се црквено братими са одбеглим бугарским противкраљем држи га на двору не предаје га и тврди да му је поклонио пола Бугарске земље! Онда крај са Св Савом знамо како је просудио тражеђи дозволу од Радослава да прича са њим да га одговори од напада на Србију да му да последњу шансу како наводи ако неће да послиша мене ни Бога....

Kaže Dalmacija; nije kao da je neka misterija. Zna se gde je Ras.

Pokušaji njegovog premeštanja u rejon Prespanskog jezera, bez ikakve su osnove. Resen se u istoriji prvi put pominje tek u jednoj Dušanovoj povelji 1337. godine. Pričati koješta da je tu bila raška episkopija i utvrđenje Ras, bukvalno je pravo pravcato fantazmagorisanje. :roll:

Poslednja izmena:
Kaže Dalmacija; nije kao da je neka misterija. Zna se gde je Ras.

Pokušaji njegovog premeštanja u rejon Prespanskog jezera, bez ikakve su osnove. Resen se u istoriji prvi put pominje tek u jednoj Dušanovoj povelji 1337. godine. Pričati koješta da je tu bila raška episkopija i utvrđenje Ras, bukvalno je pravo pravcato fantazmagorisanje. :roll:
Ту где Кинам помиње Рас у Далмацији сасвим сигурно је прави Рас. Међутим на неки другим местима нисам сигуран јер се историјска хекленска Пелагонија граничила са Панонијом , Дарданијом и Илирима што бисмо превели и са Далмацијом.

Ух баш ме прегазило време баш један јако леп докторат о свему овоме од 1204. па на даље доктор инсистира на термину Ромејска историја Ромеји наравно спомињући сва могућа дела и ауторе Византијце , Византија када користи своје речи увек користи други фонт Ромеји и Ромејска историја.
Врло интересантно јавићу кад прочитам али већ сам видео великих изненађења на ову тему и цитате ових аутора.
На првом месту нису сасвим историјска писана су за елиту и високе кругове , наративи су политички некад прелазе у књижевност понављање предходних аутора без помињања њихових имена и упућивње критика на њихове радове исправљањем њихових података давајући себи на значају и својој веродостојности сасви слично нашим домаћим изворима.Дакле докторат из 2018.

Добро рече онај Хрват иако се Шарић згрозио и увредио главна грана српске привреде и науке је увоз а једини домаћи производ гусле и ракија:mrgreen:
Иако је тај Хрват био болно директан у праву је само штета што је себе изузео из те приче.:mrgreen:

Kole upravo o tome priča i misli da je to u zapadnoj Makedoniji. :D
Он говори о Хонијанту који се сматра једним од поузданијих и прецизнијих у читавој епохи. Сасвим је исправно што унакрсно испитује изворе баш због онога што сам горе навео а тај докторат се баш тиме бави и овом епохом тако да сам већ грубим прегледањем видео изненађења. Кад прочитам писаћу.

Он говори о Хонијанту који се сматра једним од поузданијих и прецизнијих у читавој епохи. Сасвим је исправно што унакрсно испитује изворе

Pa, kako da ti kažem, bilo bi stvarno lepo kada bi to stvarno Kole i krenuo da radi. :)

а тај докторат се баш тиме бави и овом епохом тако да сам већ грубим прегледањем видео изненађења. Кад прочитам писаћу.

Kakav doktorat? O čemu je reč?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back