- Poruka
- 7.829
Северно би био Галич, па даље Рас.Онда би имало логике да је Никава негде јужно од Раса, врв. област око Тутина, Рибариће, негде где је језеро.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
U DAI piše da je Rason pogranični grad. Zatim sam Kinam navodi da su 1127 godine Srbi zauzeli Rason pa je car kaznio Kritopula, zapovednika grada. I na kraju Manojlo upada u Dalmaciju i prvo naleće na Rason.Јел имаш део где ово пише да је пограничан град?
To kaže Kinam, jasno i nedvosmisleno. Posle osvajanja svih srpskih zemalja, dinastički sukobi i borba za vlast u marionetskoj srpskoj državi su se odvijali uz učešće i amin cara. Na kraju na vlast dolazi gospodar Dendre, ali to je morao da plati ustupanjem te teritorije caru.Ти заправо хоћеш да кажеш да је Деса Дендром платио Манојлу да буде велики жупан?
Pohod na Rason, Nikanu i Galič nema veze sa Tarom.Интересантно је да приликом битке на Тари Манојло заобилази поседе за које ми сада знамо да су били у поседу Завидних синова.
U DAI piše da je Rason pogranični grad. Zatim sam Kinam navodi da su 1127 godine Srbi zauzeli Rason pa je car kaznio Kritopula, zapovednika grada. I na kraju Manojlo upada u Dalmaciju i prvo naleće na Rason.
Dakle nedvosmisleno, Rason je pogranični grad.
E kad bi mogao u svojoj glavi samo za trenutak da zamisliš da Rason nije Raška, već grad dosta južnije u Makedoniji, onda bi ti se sve razjasnilo......![]()
https://i.ytimg.com/vi/cLmhP1CrSlg/maxresdefault.jpgRekonstruisani izgled lica čoveka Lepenskog Vira.
![]()
ДАИ је 10-и век. У време великог жупана Вукана (око 1110.) Звечан је погранични град. Око 1127. Срби освајају Рас од Ромеја. Недалеко одатле и Немања има сукоб с браћом (око 1170). На основу тих сукоба јасно је где се отприлике налази граница.U DAI piše da je Rason pogranični grad. Zatim sam Kinam navodi da su 1127 godine Srbi zauzeli Rason pa je car kaznio Kritopula, zapovednika grada. I na kraju Manojlo upada u Dalmaciju i prvo naleće na Rason.
Dakle nedvosmisleno, Rason je pogranični grad.
E kad bi mogao u svojoj glavi samo za trenutak da zamisliš da Rason nije Raška, već grad dosta južnije u Makedoniji, onda bi ti se sve razjasnilo......![]()
Није проблем то разматрати али на основу чега!?E kad bi mogao u svojoj glavi samo za trenutak da zamisliš da Rason nije Raška, već grad dosta južnije u Makedoniji, onda bi ti se sve razjasnilo......![]()
Eto vidiš, sam upadaš u kontradiktornost. Ras je dokazano bio u srpskoj državi za vreme Bodina i Vukana u 11.veku. Pa koji su to onda Ras osvojili Srbi 1127. godine?време великог жупана Вукана (око 1110.) Звечан је погранични град. Око 1127. Срби освајају Рас од Ромеја.
To znamo iz Honijatovog opisa tog pohoda:Како знаш да је војска ушла из Пелагоније?
Upravo hoću da narpravim poentu da kada se priča o Rasu, pograničnom gradu, da je u pitanju Resen najverovatnije.....Grci su ga pisali kao Rason....
Ево ти још боље , овде негде можемо и да видимо фамозне рашке епископије у Бугарској у другој охридској повељи........Upravo hoću da narpravim poentu da kada se priča o Rasu, pograničnom gradu, da je u pitanju Resen najverovatnije.....Grci su ga pisali kao Rason....
"Пошто je onucao упад Печенега у Византију, борбе које су вођене против њих u пораз који су доживели, Хонијат наставља излагање.Eto vidiš, sam upadaš u kontradiktornost. Ras je dokazano bio u srpskoj državi za vreme Bodina i Vukana u 11.veku. Pa koji su to onda Ras osvojili Srbi 1127. godine?
Спомињу се и једно и друго место само треба рашчланити кад је који Рас у питању.. Тешко ми је замислити да су Византијсци освојили Рас и Срби порушили Рас до темеља у јако кратком року га поново сазидали! Биће пре да је порушена трвђава Расен па обновљена."Пошто je onucao упад Печенега у Византију, борбе које су вођене против њих u пораз који су доживели, Хонијат наставља излагање.
A мало касније објави [se. цар] рат народу Трибала (του των Τριβαλλών &9·νου<?), други би их назвао народом Срба (Σέρβων),
јер су чинили зло и мировни уговор прекршили и кад je дошло до окршаја, он их до ногу потуче и принуди на мир..."
овде је описан пад након великог жупана Вукана.
Што се тиче освајања Раса из 1149. године дословце пише да цар "продревши у Далмацију разори тврђаву Рас." Каже се да је Рас у Далмацији.
Ту где Кинам помиње Рас у Далмацији сасвим сигурно је прави Рас. Међутим на неки другим местима нисам сигуран јер се историјска хекленска Пелагонија граничила са Панонијом , Дарданијом и Илирима што бисмо превели и са Далмацијом.Kaže Dalmacija; nije kao da je neka misterija. Zna se gde je Ras.
Pokušaji njegovog premeštanja u rejon Prespanskog jezera, bez ikakve su osnove. Resen se u istoriji prvi put pominje tek u jednoj Dušanovoj povelji 1337. godine. Pričati koješta da je tu bila raška episkopija i utvrđenje Ras, bukvalno je pravo pravcato fantazmagorisanje.![]()
Ту где Кинам помиње Рас у Далмацији сасвим сигурно је прави Рас.
Он говори о Хонијанту који се сматра једним од поузданијих и прецизнијих у читавој епохи. Сасвим је исправно што унакрсно испитује изворе баш због онога што сам горе навео а тај докторат се баш тиме бави и овом епохом тако да сам већ грубим прегледањем видео изненађења. Кад прочитам писаћу.Kole upravo o tome priča i misli da je to u zapadnoj Makedoniji.![]()
Он говори о Хонијанту који се сматра једним од поузданијих и прецизнијих у читавој епохи. Сасвим је исправно што унакрсно испитује изворе
а тај докторат се баш тиме бави и овом епохом тако да сам већ грубим прегледањем видео изненађења. Кад прочитам писаћу.