„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Топонима који исходе од српског имена има не само у словенском свету, већ и широм Евроазије
Свака студија и књига, уџбеник о словенској историји има цитате из Л. Нидерле - чак и ако то данас он није толико релевантен и неке његове тезе су одбачене - његово дело "Словенске старожитности" сакупљено више од 20 година остаје једна од најзначајнијих и цитираних књига на словенске теме. Штета што није објављен на српском језику. Очигледно је да ниси ништа прочитаo од њега .....

Свака студија и књига, уџбеник о словенској историји има цитате из Л. Нидерле - чак и ако то данас он није толико релевантен и неке његове тезе су одбачене - његово дело "Словенске старожитности" сакупљено више од 20 година остаје једна од најзначајнијих и цитираних књига на словенске теме. Штета што није објављен на српском језику. Очигледно је да ниси ништа прочитаo од њега .....
Ако лаже коза не лаже рог.

nkOnK (2).jpeg

ZrgLi (1).jpeg

263011_orig (1).jpg

И даље не разумеш шта пишем и да су топоними које приказујеш небитни за оно што желиш да докажеш без озбиљног знања по питању словенске етногенезе
Српско име је старије од словенског. Плиније Млађи помиње Србе у првом веку, док се појам Словени први пут помиње 5 векова касније у 6-ом веку.

Име Срби као некад заједничко за све Словене објашњава постојање Срба на Волги, на Балкану и у Лижици тј. на три различита краја словенског света, а објашњава и гомилу топонима везаних за српско име у словенским земљама.
Да је име Србин старије од имена Словен и да су некад сви Словени називали себе Србима сматрали су Константин Јиричек, Јозеф Домашевски и Павел Јозеф Шафарик.

Пуно више има словенских топонима у Румунији, него романских у земљама које си навео. :ok:
Slabo mi je poznata istorija Rumunije osim golih osnova, znam da je crkveni jezik Rumunije bio crkvenoslovenski (kao i kod Srba, Bugara i Rusa/Ukrajinaca) i da su do 19. veka pisali ćirilicom. Na primer, ćirilično slovo dž (џ) je Vuk uzeo iz rumunske ćirilice.

Dakle, jasno je da se narodna slovensko-vlaška masa protezala preko cele Srbije i Rumunije, ali mi je nepoznanica u kojoj meri. Na primer, u vreme Obrenovića (kralja Milana?) smo unutar naših granica kolonizovali Vlahe iz Rumunije, oko kojih danas neko pokušava da izazove neka sporenja jer se nameće narativ da su oni u vreme kolonizacije bili Rumuni koje smo mi agresivnom politikom asimilacije "posrbili". Ali u ono vreme, mi te Vlahe ne da nismo kolonizovali kao strance ili stran narod već kao domaće ljude, nego su i naši knezovi imali posede po Rumuniji i tamo odlazili... a ne znam koliko su oni znali vlaški odnosno rumunski, ili je to stanovništvo bilo bilingvalno kao što je i danas.

Sa tom razlikom što su danas uglavnom pismom, obrazovanjem i nacijom osvešćeni kao Srbi, ali u ono vreme je stanovništvo prosto bilo "hrišćansko", kao opozit Turcima,

сви Словени називали себе Србима сматрали су Константин Јиричек, Јозеф Домашевски и Павел Јозеф Шафарик.
Па, видиш , особа са основа и знања неће рећи такве глупости - чак ни један од горе наведених није рекао тачно оно што кажеш .....

Da li je uopšte utvrđeno i postignuta saglasnost da je srpsko ime bilo zajedničko za sve slovene? Ili je to samo teza koju uzimamo za tačnu jer nam se sviđa, zato što smo Srbi?

Postojale su tu i druge teze. Na primer, po jednoj po kojoj je srpsko ime takođe starije od slovenskog, Srbi (i Hrvati) su izvorno neslovenska plemena (kao i Bugari) koja su imala funkciju poliitčkog ujedinitelja drugih slovenskih plemena (kao i u Bugarskoj) i na kraju se prosto stopili u Slovene.

Slabo mi je poznata istorija Rumunije osim golih osnova, znam da je crkveni jezik Rumunije bio crkvenoslovenski (kao i kod Srba, Bugara i Rusa/Ukrajinaca) i da su do 19. veka pisali ćirilicom. Na primer, ćirilično slovo dž (џ) je Vuk uzeo iz rumunske ćirilice.

Dakle, jasno je da se narodna slovensko-vlaška masa protezala preko cele Srbije i Rumunije, ali mi je nepoznanica u kojoj meri. Na primer, u vreme Obrenovića (kralja Milana?) smo unutar naših granica kolonizovali Vlahe iz Rumunije, oko kojih danas neko pokušava da izazove neka sporenja jer se nameće narativ da su oni u vreme kolonizacije bili Rumuni koje smo mi agresivnom politikom asimilacije "posrbili". Ali u ono vreme, mi te Vlahe ne da nismo kolonizovali kao strance ili stran narod već kao domaće ljude, nego su i naši knezovi imali posede po Rumuniji i tamo odlazili... a ne znam koliko su oni znali vlaški odnosno rumunski, ili je to stanovništvo bilo bilingvalno kao što je i danas.

Sa tom razlikom što su danas uglavnom pismom, obrazovanjem i nacijom osvešćeni kao Srbi, ali u ono vreme je stanovništvo prosto bilo "hrišćansko", kao opozit Turcima,
До 19-ог века не само да су писали Ћирилоцом, него су имали око 40% словенских речи у језику. У другој половини 19-ог века Румуни су увезли немачку династију а у истом периоду међу румунском елитом су доминирали Румуни унијати из Ердеља. Та два фактора су радила да Румуне окрену западу, па им је наметнута Латиницу, "чишћен" им језик од славизама а увођене су француске и италијанске речи (словенских речи у румунском језику је данас остало око 15%), промовисан је римски идентитет Румуна тј. наметано је да су Румуни директни потомци римских колониста (теорија о дачком пореклу је дошла касније) итд. Власи/Румуни који су некад говорили полу-словенским језиком, писали Ћирилицом и били окренути Русији, у 19-ом веку су трансформисани у прилично русофобичне "православне Латине."

Па, видиш , особа са основа и знања неће рећи такве глупости - чак ни један од горе наведених није рекао тачно оно што кажеш .....
Ja, na primer, ne volim nepravilno citiranje ljudi. To me podseća na tabloidne naslove - uzmu ono što izaziva senzaciju, pa strpaju u naslov. Oko Jiričeka zaista ne mogu da proveravam, ali bilo je reči oko Jankovića, gde je predstavljeno da on negira seobu naroda.

Na primer, pošto ovde zaista pipamo u mraku, a naročito se pipalo u mraku u 19. veku, neki autor uzme i pobroji sve hipoteze i sortira ih po stepenu verovatnoće ili po ličnoj preferenciji, ni za jednu ne tvrdeći da je apsolutna i jedina istina. I mi danas da uzmemo jednu od tih hipoteza i predstavljamo je kao njegov čvrst stav... i to upravo na bošnjački način, gde je jedino bitno da je "sud u Hagu rek'o da je đenocid" i sad narednih 200 godina niko ne sme da se pita da li je taj sud bio u pravu i na osnovu čega je uopšte tako nešto rekao. Na stranicama ovog foruma, to sam primetio, postoji popriličan fetiš za tim pipanjima u mraku pionira istorije, kao da su oni na neki mističan način i sa manje dostupnih podataka nego mi danas, imali neko mistično znanje o istorijskoj istini samo zato što su živeli pre nego što smo mi rođeni.

До 19-ог века не само да су писали Ћирилоцом, него су имали око 40% словенских речи у језику. У другој половини 19-ог века Румуни су увезли немачку династију а у истом периоду међу румунском елитом су доминирали Румуни унијати из Ердеља. Та два фактора су радила да Румуне окрену западу, па им је наметнута Латиницу, "чишћен" им језик од славизама а увођене су француске и италијанске речи (словенских речи у румунском језику је данас остало око 15%), промовисан је римски идентитет Румуна тј. наметано је да су Румуни директни потомци римских колониста (теорија о дачком пореклу је дошла касније) итд. Власи/Румуни који су некад говорили полу-словенским језиком, писали Ћирилицом и били окренути Русији, у 19-ом веку су трансформисани у прилично русофобичне "православне Латине."

Razlog mrznje rumunskih nacionalista prema Rusima lezi u politici Moskve prema Moldaviji i forsiranje tamosnje Moldavske nacije.

Ili ti znas sta ser, sar, sor znaci na svim jezicima cele ljudske istorije.

Inace dal nije logicno da srpski etnonim za grad se tamo koristi gde su Srbi manjina, pa ne zove se Beograd Serbograd. I toponimi za srb su tamo gde zive i drugi narodi (Vojvodina posebno).

Evo znamo da je servus rob na latinskom, pa osim par hrvatskih, bosnjackih i albanskih nacionalista ne pada nikom na pamet da ima veze za Srbima.

Sama slicnost toponima ne dokazuje nista, bez nekih izvora koji povezaju ta naziva za Srbima, nemozemo tvrditi da su od Srba (a mozda jesu, to su sve nagadjanja bez dodatnih dokaza).
Pa to je, toponimi su jako nezgodna igračka, jer kad pogledamo naš etnički prostor, mi nismo baš skloni tome da sela i gradove imenujemo po nacionalnom imenu, osim tamo gde smo izmešani sa drugim nacijama ili smo manjina.

Slično kao i sa prezimenima, to što se neko preziva Mađarević, Bugarčević ne znači da je Mađar ili Bugarin, to su uglavnom srpska prezimena. Kao i prezime Crnogorac što je tipično van Crne Gore, a ne u samoj Crnoj Gori... i naravno, takođe je srpsko prezime. Ili prezime Bošnjak. Za Poljsku je sumnjivo jer Poljaci nisu retardi koji su pali s Marska i ne znaju za Srbe kroz čitavu svoju istoriju... ako ne za nas, a ono za Lužičke Srbe. Pa da Poljaci, koji su se navodno pre toga zvali "Srbi" a nakon toga imaju reč "Srbin" u svom rečniku, krenu da imenuju Sarb, Sjerb, Zorb.. "Sierp" koji je gore naveden kao toponim po srpskom imenu bukvalno znači srp, na primer. Sjerb je koliko vidim neki oblik reči sin?

Ili ti znas sta ser, sar, sor znaci na svim jezicima cele ljudske istorije.

Inace dal nije logicno da srpski etnonim za grad se tamo koristi gde su Srbi manjina, pa ne zove se Beograd Serbograd. I toponimi za srb su tamo gde zive i drugi narodi (Vojvodina posebno).

Evo znamo da je servus rob na latinskom, pa osim par hrvatskih, bosnjackih i albanskih nacionalista ne pada nikom na pamet da ima veze za Srbima.
Srbija se na evropskim jezicima i kroz 20. vek nazivala Servia. Tesla je, na primer, pisao o Srbiji na engleskom kao Serviji. Na portugalskom i grčkom se i danas zove Servia, naš narod Servi, a jezik servianski. To su jako nezgodne igračke.

š jedan narod sa ukradenom istorijom, Cigani, u svom imenu ima i grad Rim i Rimsko carstvo i celu Rumuniju i da je po njemu nazvana i naša Romanija? I da su romski toponimi rasuti po celoj Americi, Evropi, Africi i Aziji?

Taj primer sam isto vec nekad dao, ali ne znam izgleda sve je uzalud jer evo 1100 strana se vrtimo u krug, za istim argumentima.

Treba li, na primer, podsećati da još jedan narod sa ukradenom istorijom, Cigani, u svom imenu ima i grad Rim i Rimsko carstvo i celu Rumuniju i da je po njemu nazvana i naša Romanija? I da su romski toponimi rasuti po celoj Americi, Evropi, Africi i Aziji?
Назив Роми за Цигане је новокомпоновама измишљотина. Цигани никад себе нису звали Ромима нити их је ико други тако звао до недавно, па и данас многи Цигани (и други) нису прихватили назив Роми.

Назив Ром за Циганина је новокомпоновама измишљотина. Цигани никад себе нису звали Ромима нити их је ико други тако звао до недавно, па и данас многи Цигани (и други) нису прихватили назив Роми.
Nego kako su sebe zvali?

Nego kako su sebe zvali?
Не знам тачно годину, али знам да није давно и да је назив Ром установљен на њиховом светском конгресу.
На циганском језику ром значи човек. Значи сваки човек (хомо сапиенс) био он Кинез, црнац, белац шта год је ром на циганском језику.

Не знам тачно годину, али знам да није давно и да је назив Ром установљен на њиховом светском конгресу.
На циганском језику ром значи човек. Значи сваки човек (хомо сапиенс) био он Кинез, црнац, белац шта год је ром на циганском језику.

A kako su oni sami sebe oni identifikovali?

Da se sopstveni narod naziva covekom, a svi ostali drugaciji nije neka ciganska specificnost.

Ima nekoliko jezika u Americi gde je isto tako.

Čuj, Americi; pa to rade Holanđani i Nemci.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back