„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Inace

Jedno sad ozbiljno pitanje za tebe.

Ili ti danju i nocu samo citas gen studije.

I ako je tako (a nisi geneticar) zasto to radis.
Ко је Влајку крив што се сам деклатисао као потомак Кумана и што је рекао којој хаплогрупи припада? Ја га пецкам са тим стварима само кад почне кукати и плакати како су сви живи на Балкану Румуни. Ако не видиш Влајково патетично великорумунство онда си слеп код очију, ми други овде то увиђамо годинама уназад.

Не зову сви Власи себе Румунима тј. Романима, већи само део њих. Неки Власи себе зову (или су звали) Руманима, Армањима, Рамањима и Румерима.

Rrâmânji - Hoara Samarina

@brundoje
Још једна будалаштина од тебе.

Говорио сам о такозваним Власима Србије јер је о њима била реч.

А ти користиш овај намерно непрецизан назив за све Романе.

Ко је Влајку крив што се сам деклатисао као потомак Кумана и што је рекао којој хаплогрупи припада? Ја га пецкам са тим стварима само кад почне кукати и плакати како су сви живи на Балкану Румуни. Ако не видиш Влајково патетично великорумунство онда си слеп код очију, ми други овде то увиђамо годинама уназад.
Какве везе то има са темом? А јесам потомак Кумана.

Што се тиче кукања и плакања, то је готово искључива делатност на овом форуму. Ти то стално радиш.

Какве везе то има са темом? А јесам потомак Кумана.

Што се тиче кукања и плакања, то је готово искључива делатност на овом форуму. Ти то стално радиш.
Чекај, како знаш да си потомак баш Кумана? Озбиљно питам.

Pusti Vlajki, ozbilno te pitam dal imas bilo koji drugi hobi nego citanje genanalize.
Генетика нам најпрецизније показује ко је ко, боље од историјских извора јербо се историја могла фабриковати и фалсификовати а знамо и да су је вазда писали победници.
Јел ти знаш ишта друго осим што се бориш за права и равноправност Цигана, Арапа, црнаца итд. и то све живећи у Бечу као гастос?

Генетика нам најпрецизније показује ко је ко, боље од историјских извора јербо се историја могла фабриковати и фалсификовати а знамо и да су је вазда писали победници.
Јел ти знаш ишта друго осим што се бориш за права и равноправност Цигана, Арапа, црнаца итд. и то све живећи у Бечу као гастос?
Будалаштина.

Генетика није само једна хаплогрупа са очеве стране. И не постоји генетика која припада једном народу.

Ајде, кукај мало о колико велики су Срби једном били широм света а сад нико неће да буде Србин.

Pa i to sve oko genetike stvar je u najvećoj mei interpretacije, jerbo su to sve samo projekcije, a ne hronološka komparacija sa uzorcima kroz stoleća. Zar ne (ispravi me ako grešim)?

Будалаштина.

Генетика није само једна хаплогрупа са очеве стране. И не постоји генетика која припада једном народу.

Ајде, кукај мало о колико велики су Срби једном били широм света а сад нико неће да буде Србин.
Y днк открива миграције хиљадама година уназад посебно кад се укључи и археогенетика, и историјски извори инфериорни према генетици. Осим директне мушке линије постоји и аутосомална генетика која показује укупну генетику једне особе.

Јел ти знаш ишта друго осим што се бориш за права и равноправност Цигана, Арапа, црнаца итд. и то све живећи у Бечу као гастос

Ja kad je skola ili kad sam na moru gotovo da nisam ni pisao na forumu prosle godine, posto nisam imao vremena. Da meni je sad malo dosadno u velikom raspustu.

Inace crnce, Cigane i Arape samo branim ako pise neko koljesta.

A ovo za gene, pa ili nam geni kazu zbog cega je umro Aleksandar Veliki ili nesto tome. Genetika moze biti samo dodatna pomocna nauka za istoricara, a ne glavni izvor.

A istorija ima veze za mojim poslom, jer sam ucitelj istorije.

Мени лично кад неко помене реч асимилација ја одмах помислим на неку присилу. Моје мишљење, али само мишљење и утисак, је да ти људи апсолутно у сваком смислу осећају Србију као своју државу, ништа више и ништа мање од неког из Аранђеловца или Ужица, и да имају свест о некој својој народној специфичности.

Ali zašto bi pojam tumačio po izuzetku od pravila?

Ali zašto bi pojam tumačio po izuzetku od pravila?
Наравно, имаш право, али морамо имати на уму да мали број људи за право значење одређених речи, односно, шта одређена реч тачно означава. Мисли да се у садашњем добу мора водити рачуна о схватању обичних људи и њиховој перцепцији одређеног појма. Зато и имамо сада силне геноциде и асимилације. Нажалост, људи се фрљају појмовима али се не сме занемарити и то лаички мишљење јер то може изазвати озбиљне проблеме. Надам се да сам успео да објасним....

Па за Србе имаш пример у Црној Гори, један део њих каже да су Црногорци. Да ли су одвојени или исти народ као Румуни то је питање за оне који се осећају Власима. Једино се у њиховом осећају може наћи прави одговор. Уосталом, Власи су поприлично старији од Румунске нације.

To nam može govoriti o njihovom subjektivnom mišljenju, o identitetu, ali ne može imati uticaja na objektivni pogled. Neko se izjasni kao Srbin, a neko drugi kao Crnogorac; podela je u prvoj meri politička. Bez osnove je, govoreći o objektivnim merilima, to smatrati različitim etničkim skupinama. Pa i paranaučno, da se tako izrazim.

Poslednja izmena:
Pa da imali smo ovde Rusofile koji podrzavaju moldavsku naciju, a hteli bi da vesaju svakog pristalica crnogorske nacije kao izdajnika. A nema slicnijih primera u Evropi nego Crnogorski, Moldavski i Austriski slucaj.

Vlasima ne branim nista, Crnogorcima nacionalnim isto, samo temelj tih nacija ne sme da bude pseudonaucna gluposti.

Sta tebi znaci Vlasi su stariji od rumunske nacije.
Оно што одговара некој страној држави је посебна прича.
Нисам ни помислио да некоме нешто браниш, само сам хтео да кажем да можда у односу с Румунима/Румунијом ми не разумемо у потпуности схватањем просечног Влаха, на то сам мислио

Наравно, имаш право, али морамо имати на уму да мали број људи за право значење одређених речи, односно, шта одређена реч тачно означава. Мисли да се у садашњем добу мора водити рачуна о схватању обичних људи и њиховој перцепцији одређеног појма. Зато и имамо сада силне геноциде и асимилације. Нажалост, људи се фрљају појмовима али се не сме занемарити и то лаички мишљење јер то може изазвати озбиљне проблеме. Надам се да сам успео да објасним....

Ja baš mislim da ne moramo. To što mnogi imaju na umu, upravo je uzrok raznih nejasnoća i zabluda, jerbo upravo dopuštaju da žive i prežive.

Zabludama se treba suprotstavljati, a ne tolerisati ih, jer je to jednako saučesništvu u zločinu. Ili, kako se ono često kaže, "ja sam smo gledao, milost gospodaru!"

To nam može govoriti o njihovom subjektivnom mišljenju, o identitetu, ali ne može imati uticaja na objektivni pogled. Neko se izjasni kao Srbin, a neko drugi kao Crnogorac; podela je u prvoj meri politička.beu osnove je, govoreći o objektivnim merilima, to smatrati različitim etničkim skupinama. Pa i paranaučno, da se tako izrazim.
Да, ја се слажем, али, субјективан осећај одређене скупине, рецимо Црногораца, изазива реалне последице које ће утицати у битних мери на будућа покољења. Тај плес између субјективног и објективног креира будућност народа, или поделу народа, итд.

Ja baš mislim da ne moramo. To što mnogi imaju na umu, upravo je uzrok raznih nejasnoća i zabluda, jerbo upravo dopuštaju da žive i prežive.

Zabludama se treba suprotstavljati, a ne tolerisati ih, jer je to jednako saučesništvu u zločinu. Ili, kako se ono često kaže, "ja sam smo gledao, milost gospodaru!"
Хм, не знам шта да ти кажем.. У принципу би требало да је тако.... у науци свакако, али то мора да иде кроз образовање... и тада ћеш увек имати неког ко каже да је то учени под присилом, или како год. Немају сви времена (што би било ок оправдање) већ немају ни интересовања за одговоре на битна питања.

Да, ја се слажем, али, субјективан осећај одређене скупине, рецимо Црногораца, изазива реалне последице које ће утицати у битних мери на будућа покољења. Тај плес између субјективног и објективног креира будућност народа, или поделу народа, итд.

Naravno, ali nikada ne treba izostaviti objektivni aspekt. Inače sve postaje besmisleno; imamo u toj situaciji u Crnoj Gori i naciju Džedaja.

Niti iko ima osnove, s druge strane, da zanemari subjektivni, pokušavajući sve da objasni preko nekakvih karata...

Baš u tom smislu mislim na to da se ne može "jedino" dati odgovor u tome šta Vlasi misle. Ono što oni misle danas, možda je značajno drugačije od onog kako su mislili njihovi pradedovi i prababe. Čuj, ne možda, nego jeste.

Naravno, ali nikada ne treba izostaviti objektivni aspekt. Inače sve postaje besmisleno; imamo u toj situaciji u Crnoj Gori i naciju Džedaja.

Niti iko ima osnovs, s druge strane, da zanemari subjektivni, pokušavajući sve da objasni preko nekakvih karata...
Хахахаха, нажалост, можда у будућности и Џедаји буду народ,... Не заборави да се лик у Ужицу пре 20-ак година изјаснио као Телетабис. Колико год да је смешно тада је Србија на попису имала једног телетабиса. Пописивачи га убеђивали да питање схвати озбиљно али он је инсистирао. Дакле, морамо реалност узети у обзир. Ово што пишеш о борби за истину стоји, треба бити објективан, али сада старлете имају већу моћ образовања и утицаја од професора.

Хм, не знам шта да ти кажем.. У принципу би требало да је тако.... у науци свакако, али то мора да иде кроз образовање... и тада ћеш увек имати неког ко каже да је то учени под присилом, или како год. Немају сви времена (што би било ок оправдање) већ немају ни интересовања за одговоре на битна питања.

S druge strane postavlja se onda i pitanje kako ide tačno definicija pojma "prisila".

Ti živiš u rumunskoj porodici. Želiš da ti dete bude obrazovano, da može da nađe lakši i profitabilniji posao od tebe. Zapravo, zakon kaže da je obrazovanje obavezno, tako da svakako nemaš izbora da ga ne šalješ u školu, čak i kad to ne bi želeo iz nekog razloga. Nemaš ni finansijskih uslova ni poverenja da malo dete pošalješ u Rumuniju, kod nekoga, da se tamo školuje i vrati ovde. Možda ima i problem nostrifikacije diplome ako ga pošalješ u Rumuniju na školovanje. Ili znaš puno slučajeva da je omladina to činila, ali bi onda stekla prijateljstva, ljubav i život u Rumuniji i zapravo postajala trajni emigranti.

Dakle, upišeš ga u srpsku školu, gde ga uče srpskom jeziku, kulturi i srpskom identitetu. Da li je to forma "prisile", s obzirom da si bio...prisiljen na takav potez? Ako ne postoji izbor, silom prilika (pun intended) šta je to no forma prisile?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back