Slabo mi je poznata istorija Rumunije osim golih osnova, znam da je crkveni jezik Rumunije bio crkvenoslovenski (kao i kod Srba, Bugara i Rusa/Ukrajinaca) i da su do 19. veka pisali ćirilicom. Na primer, ćirilično slovo dž (џ) je Vuk uzeo iz rumunske ćirilice.
Dakle, jasno je da se narodna slovensko-vlaška masa protezala preko cele Srbije i Rumunije, ali mi je nepoznanica u kojoj meri. Na primer, u vreme Obrenovića (kralja Milana?) smo unutar naših granica kolonizovali Vlahe iz Rumunije, oko kojih danas neko pokušava da izazove neka sporenja jer se nameće narativ da su oni u vreme kolonizacije bili Rumuni koje smo mi agresivnom politikom asimilacije "posrbili". Ali u ono vreme, mi te Vlahe ne da nismo kolonizovali kao strance ili stran narod već kao domaće ljude, nego su i naši knezovi imali posede po Rumuniji i tamo odlazili... a ne znam koliko su oni znali vlaški odnosno rumunski, ili je to stanovništvo bilo bilingvalno kao što je i danas.
Sa tom razlikom što su danas uglavnom pismom, obrazovanjem i nacijom osvešćeni kao Srbi, ali u ono vreme je stanovništvo prosto bilo "hrišćansko", kao opozit Turcima,