„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
pisani mozda ne, ali zato arheoloski da...pokojni Djordje Jankovic je istrazio mnoge ranohriscanske bazilike na prostoru nekadasnje anticke Dalmacije, datirane u cetvrti ili mozda cak treci vijek po Hristu...i nije se libio da ih poveze sa slovenskim korpusom...
Где си ово прочитао? Колико је мени познато најстарије српске громиле су у Дрвару 5. век. Оно што је било проблематично што је пронашао словенску грнчарију у важним црквеним центрима Михољаска превлака , Свач , Тврдош , Стон најкасније карај 6. века можда и раније.
Сад је то велики социолошки проблем када су ти Словени дошли ако су се у 6. веку налазили у најважнијим мансатирима.
Такође археологија је у Хрватској и Србији пронашала трагове Словена из 6. века чија материјална култура се стопила са староседеоцима са неким словенским паганским заоставштинама приликом сахрањивања али их је немогуће одвојити од староседеоца јер су скроз попримили њихову културу и хришћански начин сахрањивања.

Сад колико је мени познато од онога што сам читао он је нешто попут Комани-Кроја коју Албанци тумаче као прелаз Илира у средњи век.
Он је негде ову трансформавцију Илира са дефинитивно и неким досељеним Словенима отприлике исто објаснио као трнасформацију Илира у средњовековне Србе.

Он је ишао линијом да је Цетинска култура и многе Аутријата аутохтоно илирско-словенска и пратећи хронику Нестора Кијевског да су неки народи са запада протерали Словене у Панонију део Илира је остао у Далмацији а то су Срби (Динараци) Остали Словени источнои и западни воде порекло из Паноније а један део је мигрирао за Кијев отприлике римским освајањима Илирика.

εν δε τω κόλπο του Κέρατος Σκλάβων και λοιπών αγρίων εθνών άπερ κατήγαγε πληρώσας μονόξυλα και τους εν αυτοίς οπλίτας βαρβάρους εις πλήθος

Teodor Sinkel ovako opisuje avaroslovensku opsadu Carigrada 626. godine. Kaže da je avarski kagan doveo sa sobom Sklave i ostala divlja plemena. Autor govori o Sklavima kao o nekakvim varvarima, koji dolaze sa severnih strana, s druge strane Dunava. Sklavi, za koje Jovan Efeski piše da su priprosti narod koji se ne usuđuje da iz šuma izlazi i nikada nije znao šta je oružje sem kratkog koplja, te koji su kroz decenije i kontakt sa Romejima stekli iskustvo i upoznali šta je vojevanje, što i Teodor Sinkel takođe tvrdi.

To nije nikakva grupacija koja bi se mogla razdvojiti od Sklavena koji dolaze i zasigurno nije reč o građanima Rimskog carstva.
Па то ли је било шта је Коле мислио? -, моје мишљење је да није уопште било Склави, то је тешка халуцинација !!!

Па то ли је било шта је Коле мислио? -, моје мишљење је да није уопште било Склави, то је тешка халуцинација !!!
Проблем је што и Порфирогенит одваја Склавине и Склаве у свом делу. Сад постојала и готска тема порд словенских архонтија у грчкоин и на Криму.
Такође извори бележе да су Словени са запада имали гвожђе док групе са истока у почетку нису имали гвижђе.

Порфирогенит одваја Склавине и Склаве
?....
Некрштену Србију треба тражити око Висле, која у поглављу 33. проналази одређену потврду о пресељавању предака владари Захумља на Балкан са ових простора средње Европе.

Poslednja izmena:
?....
Некрштену Србију треба тражити око Висле, која у поглављу 33. проналази одређену потврду о пресељавању предака владари Захумља на Балкан са ових простора средње Европе.
Не говорим о некрштеној Србији већ приликама у Византији побуни Језерита и Милинга на пример. Некрштену Србију не треба тражити нигде већ како је рекао Нирделе Порфирогенит је измислио као аналогију некрштеној Хрватској а та Србија је постојала у његово време али је порекло северних Срба источно Мавро Орбин , Жупанић , Александар Лома , Тибор Живковић , Седов.

Седов.

dokumen2.jpg

Дакле археолошки подаци говоре да Срби нису аутохтони на северу постоје старији слојеви словенске керамике , продиру на север из средњег Подунаваља тако да Бојку можемо очекивати у Панонији , Норику , околини Беча.

Дакле археолошки подаци говоре да Срби нису аутохтони на северу постоје старији слојеви словенске керамике
Да, не око Висле већ источно од Висле и северно од Дњестра - дакле негде на почетку Скитије (европске Сарматије)
old_serbia_slavic.jpg

Да, не око Висле већ источно од Висле и северно од Дњестра - дакле негде на почетку Скитије (европске Сарматије)
Pogledajte prilog 905829
Ova lokacija koju si oznacio bi mogla da se oznaci kao FANTAZMAGORIJA, odnosna necija, u ovom slucaju, tvoja zelja koja nije zasnovana na poznatim cinjenicama:

1. U DAI je naglaseno da je Bela Srbija locirana u blizini Franacke. Zamolio bih te da oznacis na ovoj mapi lokaciju Franacke u prvoj polovini 7.veka
  2. U istorijskom izvoru iz 12. veka, pod imenom Povest minulih leta, decidno je napisano da su se slovenska plemena naselila u oblast Visle sa Balkana. Dakle, smer migracije je bio sa Balkana na Vislu
  3. U DAI doslovno stoji da je porodica Mihajla Visevica dosla sa Visle od nekrstenih i zavladala je Zahumljem ciji stanovnici su krsteni.

Zaista sam neprijatno iznenadjen logickim propustima u tvom nacinu razmisljanja. Bio sam ubedjen da ti zaista sledis metodologiju kriticke istoriografije. Ovo je neprijatno iznenadjenje za mene :(

εν δε τω κόλπο του Κέρατος Σκλάβων και λοιπών αγρίων εθνών άπερ κατήγαγε πληρώσας μονόξυλα και τους εν αυτοίς οπλίτας βαρβάρους εις πλήθος

Teodor Sinkel ovako opisuje avaroslovensku opsadu Carigrada 626. godine. Kaže da je avarski kagan doveo sa sobom Sklave i ostala divlja plemena. Autor govori o Sklavima kao o nekakvim varvarima, koji dolaze sa severnih strana, s druge strane Dunava. Sklavi, za koje Jovan Efeski piše da su priprosti narod koji se ne usuđuje da iz šuma izlazi i nikada nije znao šta je oružje sem kratkog koplja, te koji su kroz decenije i kontakt sa Romejima stekli iskustvo i upoznali šta je vojevanje, što i Teodor Sinkel takođe tvrdi.

To nije nikakva grupacija koja bi se mogla razdvojiti od Sklavena koji dolaze i zasigurno nije reč o građanima Rimskog carstva.
Bravo, bravo, nikada necu prestati da verujem da ljudi mogu da se promene na bolje, takav sam sta da radim!

Ozbiljni ljudi treba da pricaju na osnovu cinjenica, u istorijskoj nauci te cinjenice se crpe iz istorijskih izvora i uglavno na osnovu njih mogu da se donesu pouzdani zakljuci. Ajmo prvo da pricamo o Sinkelu, posle cemo o Jovanu Efeskom posto mi je on omiljeni izvor i njemu bih posvetio vecu paznju:)

Sinkel prica o Sklavima koje su Avari angazovali, tako je. Ali zamolicu te da mi pokazes gde to tacno pise da su ti Sklavi dovedeni sa druge strane Dunava kako si ti ovde interpretirao?

Dobro, pokazi izvor koji opisuje migraciju Slovena sa tog podrucja koje si naveo na Balkan
Па, према Јорданесу, може се направити најмање 10 верзија - али све оне морају бити североисточно од Карпата у правцу Дњестра до Дњепра и севера до Висле.
Међутим, Јордан је склон подношењу непроверених података.
Друго, границе насељавања словенских, античких и вендских племена у Јордана су условне, а подаци о самим народима су опште природе и изгледа да су веома поједностављени.
Овде je археолошка реконструкција територија у 5. веку

1618570999587.png

Archaeological civilizations of the 5th– 7th centuries CE attributable to Slavs. 1 – Prague and Sukow-Dziedzice; 2 – Ipoteşti-Cîndeşti; 3 – Penkovka (Pen´kivka); 4 – Kolochin (Koločin); 5 – civilization of the Pskov long barrows. Due to the scale of the map, the distribution zones of archaeological civilizations are shown approximately.

Bravo, bravo, nikada necu prestati da verujem da ljudi mogu da se promene na bolje, takav sam sta da radim!

Ozbiljni ljudi treba da pricaju na osnovu cinjenica, u istorijskoj nauci te cinjenice se crpe iz istorijskih izvora i uglavno na osnovu njih mogu da se donesu pouzdani zakljuci. Ajmo prvo da pricamo o Sinkelu, posle cemo o Jovanu Efeskom posto mi je on omiljeni izvor i njemu bih posvetio vecu paznju:)

Sinkel prica o Sklavima koje su Avari angazovali, tako je. Ali zamolicu te da mi pokazes gde to tacno pise da su ti Sklavi dovedeni sa druge strane Dunava kako si ti ovde interpretirao?

Postavio sam radi drugih, a ne tebe; pa ne misliš valjda da imam ikakve namere da vodim diskusiju sa tobom?

Svaki izvor je prava poslastica, hvala ti za Sinkela, on mi je totalno promakao iz vida.

Zanimljiv citat: Σκλάβοι πειραν τοΰ κατα t-ολμαν της θαλάσσης είλήφασιν, έξότε τοις 'Ρωμαίων καί αύτοί έπέθεντο' πράγμασι
Prevod Franje Barišića: Словени су, наиме, стекли огромно искуство у борби c морем откад и они уђоше у послове Ромеја

Čuj, uđoše u poslove Romeja :D

Ovo sa prevodima počinje sve više da liči na komediju.

Postavio sam radi drugih, a ne tebe; pa ne misliš valjda da imam ikakve namere da vodim diskusiju sa tobom?
Ma samo me zanima kako su prenosili monoksile sa teritorije severno od Dunava. Sigurno ti je poznato da su Sklavi prevezli kompletnu persijsku vojsku camcima prilikom opsade Carigrada 626. godine.

Ta napredna tehnologija transporta monoksila preko kopna, rutom dugackom 1000km iz 7.veka bi mogla da se proucava na saobracajnom i gradjevinskom fakultetu, zato pitam.

Научна фантастика !
Не мора бити ако је колевка румунског језика данашња Македонија и Дарданија а Власи су у 11. веку већ стигли до Кијева и ступили у интеракције са Русима. Постоје велики урбани центри Анта на територији данашње Молдавије сад бих волео да Курта објасни романизацију овако великих територија ако се зна да у 6. веку су те територије већински покривали Словени.А латински је поодавно изашао из службене употребе.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back