NickFreakyrgios
Elita
- Poruka
- 24.262
Где си ово прочитао? Колико је мени познато најстарије српске громиле су у Дрвару 5. век. Оно што је било проблематично што је пронашао словенску грнчарију у важним црквеним центрима Михољаска превлака , Свач , Тврдош , Стон најкасније карај 6. века можда и раније.pisani mozda ne, ali zato arheoloski da...pokojni Djordje Jankovic je istrazio mnoge ranohriscanske bazilike na prostoru nekadasnje anticke Dalmacije, datirane u cetvrti ili mozda cak treci vijek po Hristu...i nije se libio da ih poveze sa slovenskim korpusom...
Сад је то велики социолошки проблем када су ти Словени дошли ако су се у 6. веку налазили у најважнијим мансатирима.
Такође археологија је у Хрватској и Србији пронашала трагове Словена из 6. века чија материјална култура се стопила са староседеоцима са неким словенским паганским заоставштинама приликом сахрањивања али их је немогуће одвојити од староседеоца јер су скроз попримили њихову културу и хришћански начин сахрањивања.
Сад колико је мени познато од онога што сам читао он је нешто попут Комани-Кроја коју Албанци тумаче као прелаз Илира у средњи век.
Он је негде ову трансформавцију Илира са дефинитивно и неким досељеним Словенима отприлике исто објаснио као трнасформацију Илира у средњовековне Србе.
Он је ишао линијом да је Цетинска култура и многе Аутријата аутохтоно илирско-словенска и пратећи хронику Нестора Кијевског да су неки народи са запада протерали Словене у Панонију део Илира је остао у Далмацији а то су Срби (Динараци) Остали Словени источнои и западни воде порекло из Паноније а један део је мигрирао за Кијев отприлике римским освајањима Илирика.

Pa tako ispadne i da se Budimpešta nalazi na Balkanskom poluostrvu.