„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
opet cjepidlacenje, a sustinska misao ostaje nebitna...prvo, da bi srednjovjekovni izvor dao neko ime, mora se osloniti na anticki izvor, a drugo, linija izmedju antike i ranog srednjeg vijeka je malo fluidna, priznaces...

Не постоји долазак Словена и трајно насељавање означава крај антике и почетак средњег века.

opet cjepidlacenje, a sustinska misao ostaje nebitna...prvo, da bi srednjovjekovni izvor dao neko ime, mora se osloniti na anticki izvor, a drugo, linija izmedju antike i ranog srednjeg vijeka je malo fluidna, priznaces...
Да , флуидна је! Стално насељавање Словена у ове крајеве представља крај антике и почетак средњег века.
Јер су као прво што случајно што намерно одсекли територијално и језички западно римско царство од источног.

A šta bi cincarska muslimanka iz Egejske Makedonije drugo i mogla da radi u srpskoj istoriografiji nego da obesmišljava.

A onda ako bi te neko nazvao nepopravljivim rasistom, ti bi pokušao to krstiti nekakvom uvredom.

Potpuno je besmisleno vređati Cincare na taj način ako se ima na umu koliko ogroman je bio njihov značaj u istoriji srpskog naroda.

A na kraju (ili možda i za početak, jerbo smo mislim svi već navikli da se provuče neka dezinformacija tako kod tebe) Fanula nije bila nikakva muslimanka.

A onda ako bi te neko nazvao nepopravljivim rasistom, ti bi pokušao to krstiti nekakvom uvredom.

Potpuno je besmisleno vređati Cincare na taj način ako se ima na umu koliko ogroman je bio njihov značaj u istoriji srpskog naroda.

A na kraju (ili možda i za početak, jerbo smo mislim svi već navikli da se provuče neka dezinformacija tako kod tebe) Fanula nije bila nikakva muslimanka.

Na primer, kao što ti pokušavaš temom Порекло Срба — име, етнос da prikažeš da Srbi nisu Sloveni. Eto, tako isto, neko poput Fanule ima potpuno drugi spektar interesovanja i motivacija od nekog ko jeste Srbin.

Evo još jednog primera; Ljušićev večiti doktorand, Esad Rahić (sedma decenija), lokalni novopazarski političar i bošnjački nacionalista:

Kao što svi mogu da vide, ja protiv nečije nacionalnosti nemam ništa; upozoravam da se idejni spektar nesrpskih naučnika ne poklapa sa motivacijama i idejama srpskog sveta. Utoliko je neproduktivno u srpskoj istoriografiji nekritički uzimati delo stranca, bilo da se radi o plemenitoj gospođi Fanuli Papazoglu ili ustašoidima Marku Vegu i Aliji Nametku.

Poslednja izmena od moderatora:
Trebalo bi napraviti spisak razno-raznih naroda koji su se prema zvaničnoj istoriji našli na Blakanu i isparili s njega (bez ikakvog objašnjenja) u poslednjih dve hiljade godina.

To je još jedna na podužem spisku velikih rupa u zvaničnoj istoriografiji.

Ma nisu isparili. Rimljani su imali sistem civitas (zupa) koji je baziran na prijasnjem stanju. To nestajanje naroda se samo kod nas tvrdi. Niko ne pita gdje su isparili Spartanci, Ahajci, Dorci, Boicani? Nisu nigdje isparili.
Kod nas su postojali Mezi i Boii. Mezi (Sarmati i Dalmati) juzno od Save i Dunava, i Boii sjeverno. To su dvije glavne ilirske grupe, i pod njima u nomenklaturi su lokalne grupe koje se navode u spisima.

Na primer, kao što ti pokušavaš temom Порекло Срба — име, етнос da prikažeš da Srbi nisu Sloveni.Eto, tako isto, neko poput Fanule ima potpuno drugi spektar interesovanja i motivacija od nekog ko jeste Srbin.

Evo još jednog primera; Ljušićev večiti doktorand, Esad Rahić (sedma decenija), lokalni novopazarski političar i bošnjački nacionalista:

Kao što svi mogu da vide, ja protiv nečije nacionalnosti nemam ništa; upozoravam da se idejni spektar nesrpskih naučnika ne poklapa sa motivacijama i idejama srpskog sveta. Utoliko je neproduktivno u srpskoj istoriografiji nekritički uzimati delo stranca, bilo da se radi o plemenitoj gospođi Fanuli Papazoglu ili ustašoidima Marku Vegu i Aliji Nametku.

Govoriti o jednoj osobi koja je bila od stane nacista sklonjena 1941. godine (koji su na beogradskom univerzitetu pravu čistku organizovali, sklanjajući i Ostrogorskog) i internirana i u koncentraconi logor, pa još i ako je cincarske narodnosti, stvarno je jedan problem. Kakve to ima veze sa boljševizmom? Jesi li ti napisao šta ma neko ko je Cincarin i muslima u srpskoj istoriografiji, sem da joj štetu nanese, da citiram, crno na belo?

Ja nisam tema, mada s obzirom na to koliko si ti opsednut privatnim životima diskutanata i krajnje nesposoban da održavš diskusiju bez spuštanja na lični nivo, mislim da niko nije iznenađen jer te svi već prilično dobro poznaju. :kafa:

Poslednja izmena od moderatora:

Па наставак -оглу на презимену је турски, и често је означавао потурчењака, потурицу. Сад да ли је она била муслиманка не знам али презиме алудира да њени јесу.
То наравно не значи да је због тога морала имати негативан став према србима али није редак такав случај, нарочито у XX веку. У новије време са промоцијом вештачких нација као што су Муслимани комунисти су то заоштрили и повећали проблеме.

Da li si ti napisao šta ima Cincarka da radi u srpskoj istoriografiji, sem štete?

Da li je tvoj stav da je Jovan Jovanović Zmaj proizvod upliva strane agenture na srpskom etničkom tkivu?
На ово ти је већ више пута одговорено Јован Јовановић Змај није никакав цинцарин. Ако желиш пример цинцарина који се интегрисао и постао Србин узми Бранислава Нушића.

На ово ти је већ више пута одговорено Јован Јовановић Змај није никакав цинцарин. Ако желиш пример цинцарина који се интегрисао и постао Србин узми Бранислава Нушића.

A može i sto puta da bude ponovljeno, pa opet ako se ponavlja bezbroj puta, neće kao i svaka druga nepotkrepljena informacija biti ništa drugo do puste želje.

Svašta je na ovom forumu odgovoreno i pisano; evo vidi iznad, Mrkalj želi da ovo pretvori u diskusiju o tome jesam li Bošnjak ili ja i da je zatrpa. Koje je tvoje mišljenje o ovom Mrkaljevom potezu? Ono što se da primetiti, po mom mišljenju, jeste da su dva željena rezultata:
1) ili da dovoljno uspešno sabotira ovu temu da dovede do intervencije moderacije (i njenog zaključavanja)
2) ili da učini da ja osetim prozvanim, pa da pod pritiskom i potrebom dokazivanja nečega moram da podelim svoje privatne podatke, kako bi on mogao da me pretražuje preko Google i da vidi šta se sve može iskopati, a sve sa ciljem nabavljanja nekih kečeva u rukavu za zastrašivanje i vid pritiska (i lova na veštice, možda i priprema spiskov za proskripcije)...

A može i sto puta da bude ponovljeno, pa opet ako se ponavlja bezbroj puta, neće kao i svaka druga nepotkrepljena informacija biti ništa drugo do puste želje.

Svašta je na ovom forumu odgovoreno i pisano; evo vidi iznad, Mrkalj želi da ovo pretvori u diskusiju o tome jesam li Bošnjak ili ja i da je zatrpa. Koje je tvoje mišljenje o ovom Mrkaljevom potezu? Ono što se da primetiti, po mom mišljenju, jeste da su dva željena rezultata:
1) ili da dovoljno uspešno sabotira ovu temu da dovede do intervencije moderacije (i njenog zaključavanja)
2) ili da učini da ja osetim prozvanim, pa da pod pritiskom i potrebom dokazivanja nečega moram da podelim svoje privatne podatke, kako bi on mogao da me pretražuje preko Google i da vidi šta se sve može iskopati, a sve sa ciljem nabavljanja nekih kečeva u rukavu za zastrašivanje i vid pritiska (i lova na veštice, možda i priprema spiskov za proskripcije)...
Па Јован Јовановић Змај јесте недвосмислено србин, то смо дакле решили, нећеш више износити непоткрепљене информације, обећаваш?

О Мркаљевом потезу моје мишљење? Не знам зашто би био проблем да неко каже да ли јесте или није Србин. На овом форуму мислим да с обзиром на твоју дугогодишњу јако деструктивну делатност било би поштено да то знамо.

Лично ниси угрожен, не бери бригу, Србији по толеранцији нема равне.

Taj deo Priskovog dela je preveden u onom izdanju "Vizantijski izvori za istoriju naorda Jugoslavije" mislim tom 1.
Nemam sad kod sebe pa ne mogu da ti pošaljem tačnu stranu, ali mislim da je sve dostupno na internetu posle minut pretrage.
[/QUOTE]

Да веома се лако налази и имао сам баш то на уму кад сам писао и тражио извор. Наиме у доступним Присковим текстовима не пише ништа ни налик ономе шта си ти написао. Нигде не говори да први пут чује језик који није ни Хунски ни Готски, нити нешто из чега би се могло извући да не зна за језик Словена.
Веома је занимљиво колико се мењају изворни искази да говоре оно што је обавезни наратив, не знам да ли је ово службено тумачење или само поптуно погрешно сећање али је забрињавајуће.
[/QUOTE]
И не добисмо одговор како је дошло до овакве поптуне промене у тексту извора. Да ли је у питању превелика жеља @HanibalBarka666 да у извору пише оно што би потврдило његов наратив или је у питању неки службени процес већег фалсификовања извора? У први мах сам помислио да је цитиран неки мање познат Присков текст, али пошто је рекао Византијски извори онда то пада у воду.
Познато ми је из многих разговора да студенти историје уопште немају појма шта стварно пише у изворима него само читају наводе и тумачења који су на различите начине прилагођени али би и за мене било ново да се оволико криве изворни подаци, па се надам да је ово само јако лоше сећање ханибалабарке.

Da, pisao sam po sećanju u suprotnom bi postavio sliku teksta ili tačne strane da sam imao kod sebe u tom trenutku. Pretpostavljam da si do sada već pronašao ono na šta sam mislio i video šta tačno piše. Jasno je da Prisk ne razume jezik tih varvara, po svemu sudeći Slovena, i da ga razlikuje od hunskog, gotskog, latinskog i grčkog.

Viz. izvori za ist. naroda Jug, tom 1, str. 13-16.

PS Nisam student niti imam afilijaciju sa akademskim institucijama istorije.

Taj deo Priskovog dela je preveden u onom izdanju "Vizantijski izvori za istoriju naorda Jugoslavije" mislim tom 1.
Nemam sad kod sebe pa ne mogu da ti pošaljem tačnu stranu, ali mislim da je sve dostupno na internetu posle minut pretrage.
Да веома се лако налази и имао сам баш то на уму кад сам писао и тражио извор. Наиме у доступним Присковим текстовима не пише ништа ни налик ономе шта си ти написао. Нигде не говори да први пут чује језик који није ни Хунски ни Готски, нити нешто из чега би се могло извући да не зна за језик Словена.
Веома је занимљиво колико се мењају изворни искази да говоре оно што је обавезни наратив, не знам да ли је ово службено тумачење или само поптуно погрешно сећање али је забрињавајуће.
Da, pisao sam po sećanju u suprotnom bi postavio sliku teksta ili tačne strane da sam imao kod sebe u tom trenutku. Pretpostavljam da si do sada već pronašao ono na šta sam mislio i video šta tačno piše. Jasno je da Prisk ne razume jezik tih varvara, po svemu sudeći Slovena, i da ga razlikuje od hunskog, gotskog, latinskog i grčkog.
Viz. izvori za ist. naroda Jug, tom 1, str. 13-16.
PS Nisam student niti imam afilijaciju sa akademskim institucijama istorije.
Као што рекох, не знам да ли је неопходно да поставим и слику цитата, уопште не пише ништа томе слично. Пише само да „варвари“ тешко уче грчки. Не каже да он не разуме језик тих варвара поготово не да га је први пут чуо.
Али постоје све назнаке да он целим путем виђа Словене (јер његов опис поптуно договара каснијим описима Словена), они праве моноксиле, гаје просо, пију медос и пиће од јечма (комина) и не држе заробљенике као робове него их ослобађају. Дакле Приск доказује да су на његовом путу од Ниша до Хунске престонице живели Словени и да их је редовно виђао.

Ипак ми је драго да је поптуно окретање текста извора само резултат лошег сећања а не подучавања.

Као што рекох, не знам да ли је неопходно да поставим и слику цитата, уопште не пише ништа томе слично. Пише само да „варвари“ тешко уче грчки. Не каже да он не разуме језик тих варвара поготово не да га је први пут чуо.
Али постоје све назнаке да он целим путем виђа Словене (јер његов опис поптуно договара каснијим описима Словена), они праве моноксиле, гаје просо, пију медос и пиће од јечма (комина) и не држе заробљенике као робове него их ослобађају.

Da, ne imenuje ih ali je jasno da je reč o Slovenima i jasno govori da im se jezik razlikuje od gore navedenih (gotski (tj germanski), hunski, grčki, latinski itd). Ukoliko je ostataka Ilira, Tračana i drugih starih balkanskih plemena bilo u Priskovo vreme njihov jezik je morao da mu bude poznat jer je i sam iz Trakije. On nijednom rečenicom ne povezuje te Atiline "varvare" sa svojim zemljacima. I ne samo on, nijedan vizantiski pisac koliko je meni poznato to ne čini. Vizantija je u tom periodu, a i kasnije imala odličnu diplomatsku aktivnost kako sa prijateljima tako i sa neprijateljima što su Sloveni koji su napadali Vizantiju u 6-7 veku svakako bili. Svaki učeni vizantinac je mogao da prepozna da su ti Iliri ili Tračani ako ih je nešto i ostalo u to vreme govorili istim jezikom sa njihovim neprijateljima sa severa i da to iskoristi u odbrani carstva. Ukratko tako važan podatak nije mogao da ostane nezabeležen u vizantijskoj administraciji.

Дакле Приск доказује да су на његовом путу од Ниша до Хунске престонице живели Словени и да их је редовно виђао.

Ne od Niša već od Dunava ! Bitna razlika.

Nadam se da je i ovo tvoje loše sećanje. Kao i moje :)

Da, ne imenuje ih ali je jasno da je reč o Slovenima i jasno govori da im se jezik razlikuje od gore navedenih (gotski (tj germanski), hunski, grčki, latinski itd). Ukoliko je ostataka Ilira, Tračana i drugih starih balkanskih plemena bilo u Priskovo vreme njihov jezik je morao da mu bude poznat jer je i sam iz Trakije. On nijednom rečenicom ne povezuje te Atiline "varvare" sa svojim zemljacima. I ne samo on, nijedan vizantiski pisac koliko je meni poznato to ne čini. Vizantija je u tom periodu, a i kasnije imala odličnu diplomatsku aktivnost kako sa prijateljima tako i sa neprijateljima što su Sloveni koji su napadali Vizantiju u 6-7 veku svakako bili. Svaki učeni vizantinac je mogao da prepozna da su ti Iliri ili Tračani ako ih je nešto i ostalo u to vreme govorili istim jezikom sa njihovim neprijateljima sa severa i da to iskoristi u odbrani carstva. Ukratko tako važan podatak nije mogao da ostane nezabeležen u vizantijskoj administraciji.
Ама ни из чега се не може закључити да му њихов језик непознат. То је твоја конструкција, нема тога нигде.

Ne od Niša već od Dunava ! Bitna razlika.

Nadam se da je i ovo tvoje loše sećanje. Kao i moje :)
Није лоше сећање, моноксиле помиње на путу од Ниша ка Дунаву и прелазак Дунава. Ни по чему се не може закључити да описује другачије људе кад пређе Дунав, само наставља са детаљнијим описом. Део у коме говори о њима није издвојен зове се Пут од Цариграда до Хунске престонице, не издваја се део преко Дунава.
Ово је стварно већ велики проблем ББ школе, измишља се баш много бре.

Ипак ме је пријатно изненадило да је Јанковићево виђење етногенезе Словена и његових археолошких закључака заживело. Уз бројне критике и непријатеље његово археолошко сагледавање Амикенза и Пикенза је заживело у нашој археологији и наставља да с ради на томе што нам даје много богатију слику. Вратио је акценат на Подунавље које су други страни археолози нису постављали као тезу због недостатака археолошких података.
Черњахов култура је пребацила Мали Дунав како сам и мислио.Тако да би територија Трибала заиста била славизирана још у ранијој антици.
Наравно да нико није покушао да рехабилитује Ђорђета Јанковића поводом ове теорије због које је био шиканиран и јавно понижаван одговор из Русије је стигао касно за неких 10 година где су потврдили да се у јзгру Кијевске културе налазе трагови из Паноније или Илирика због лоших односа са Украјином истраживања су заустављена али код нас нису. Ево пошто археолози нису ја користим прилику да му се захвалим на овом открићу односно ревизији постојећег и проширивању и одбрани тезе до смртиЂорђу Јанковићу!
Хвала Славен777 за мапу!

Civitas (1).JPG

Није лоше сећање, моноксиле помиње на путу од Ниша ка Дунаву и прелазак Дунава. Ни по чему се не може закључити да описује другачије људе кад пређе Дунав, само наставља са детаљнијим описом. Део у коме говори о њима није издвојен зове се Пут од Цариграда до Хунске престонице, не издваја се део преко Дунава.

Ne, već monoksile pominje samo na Dunavu! Preko te reke su ih prevezli sa monoksilima. Pročitaj ponovo. Još bolje, pročitaj celo delo (ima na engleskom) ne samo ove delove koji su prevedeni na srpski.
Inače naziv "Пут од Цариграда до Хунске престонице" nigde ne stoji kod Priska to je naslov priredjivača teksta.

Što optužuješ pošten narod kad se zna ko ovde voli da izmišlja :D

13685479845f3287aee5301085500749_160x160x11813600.png

1200px-Dr_deretic.jpg

maxresdefault.jpg

Ама ни из чега се не може закључити да му њихов језик непознат. То је твоја конструкција, нема тога нигде.

Па није то толико важно имаш све садржано у ономк клипу који сам поставио сведочење Приска је утолико важно да после римског покоља након 100 година Лимит Гантес и даље живе на својој територији под Хунима.
Сам Ханибал Барка666 је тај детаљ и потврдио у моју корист сматрајући такође да су то Словени.
Он је стручњак за стари век који ја много више волим него средњи век али нас је политичка ситуација на овим просторима све убацила у средњи век.
Кад се ствари буду средиле и решиле са овим открићем сасвим сигурно историја Словена хоће , сви ћемо се као Бугари вратити Трачанима злату , старом веку који је богатији и лепши и оригиналнији од ере фушераја званом средњи век.

Па није то толико важно имаш све садржано у ономк клипу који сам поставио сведочење Приска је утолико важно да после римског покоља након 100 година Лимит Гантес и даље живе на својој територији под Хунима.
Сам Ханибал Барка666 је тај детаљ и потврдио у моју корист сматрајући такође да су то Словени.
Он је стручњак за стари век који ја много више волим него средњи век али нас је политичка ситуација на овим просторима све убацила у средњи век.
Кад се ствари буду средиле и решиле са овим открићем сасвим сигурно историја Словена хоће , сви ћемо се као Бугари вратити Трачанима злату , старом веку који је богатији и лепши и оригиналнији од ере фушераја званом средњи век.

U kom smislu su se Bugari vratili Tračanima?

Ivan Marnavic je preveo Justinijanovo zitije tako sto je slobodnom interpretacijom tumacio pojedine reci pisca. Pa su tako Iliri u njegovom prepisu postali Sloveni a Teofil je postao Bogomil, itd...
Zbog toga je Ivan Marnavic proglasen falsifikatorom a dubrovacki intelektualci su proglaseni tvorcima falsifikovane istorije autohtonosti Slovena. BB skola je utvrdila i nalogodavca falsifikovanja, to je bio Vatikan, mada motivi za tako nasto nisu jasni, bar meni.

Cinjenica stoji da Ivan Marnavic nije prvi autor koji je poslovenio neko grcko ili latinsko delo. Setimo se prevodioca Zonare, kod njega je Licinije postao Srbin umesto Dacanina, setimo se prevodioca Aleksandride, kod njega je Aleksandar veliki postao Srbin.

Dakle BB skola je sasvim nepravedno, netacno, dodelila titulu zacetnika falsifikovanja istorije dubrovackim intelektualcima. Ta titula treba da pripadne srednjevekovnim srpskim intelektualcima, onima iz vremena Milutina, Stefana Decanskog i Dusana. Osim toga BB skola treba da objasni i motive za ovo falsifikovanje, nalogodavce, da vidimo da li iza ovakvog delovanja stoji Vatikan ili neko drugi.

Ivan Marnavic je preveo Justinijanovo zitije tako sto je slobodnom interpretacijom tumacio pojedine reci pisca. Pa su tako Iliri u njegovom prepisu postali Sloveni a Teofil je postao Bogomil, itd...
Zbog toga je Ivan Marnavic proglasen falsifikatorom a dubrovacki intelektualci su proglaseni tvorcima falsifikovane istorije autohtonosti Slovena. BB skola je utvrdila i nalogodavca falsifikovanja, to je bio Vatikan, mada motivi za tako nasto nisu jasni, bar meni.

Cinjenica stoji da Ivan Marnavic nije prvi autor koji je poslovenio neko grcko ili latinsko delo. Setimo se prevodioca Zonare, kod njega je Licinije postao Srbin umesto Dacanina, setimo se prevodioca Aleksandride, kod njega je Aleksandar veliki postao Srbin.

Dakle BB skola je sasvim nepravedno, netacno, dodelila titulu zacetnika falsifikovanja istorije dubrovackim intelektualcima. Ta titula treba da pripadne srednjevekovnim srpskim intelektualcima, onima iz vremena Milutina, Stefana Decanskog i Dusana. Osim toga BB skola treba da objasni i motive za ovo falsifikovanje, nalogodavce, da vidimo da li iza ovakvog delovanja stoji Vatikan ili neko drugi.

Nije samo zbog toga; Marnavić je čuven po novim verzijama prošlosti. On je napisao žitovotopis celi Svetog Save, prema kojem je on bio katolik. Po toj verziji prošlosti, ako se dobro sećam, Srbi otpadaju od vere i postaju pravoslavni negde za Turaka.

U kom smislu su se Bugari vratili Tračanima?

Проучавању старих ствари древније прошлости тих крајева. Паралелу томе не видим у проучавању римске прошлости ових крајева али да је мало поштења у финансирању таквих пројеката могли би уложити у друге ствари. Задњи пут сам читао нешто да се Срејовић буни да уложе мало више средстава у радове око Виминацијума да имају дневнице од 2000 динара од чега сами себи купују храну.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back