„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne ovo je opet blablabla. Slaven je ubo gde je trebo. Sta ti znaci Madjari su dosli kao vojna skupina, pa vecina naroda je dosla za silom. Pa izvori pisu o upadama Slovena. Ja stvarno ne znam sta hoces da kazes.
Ја не очекујем од тебе да потврдиш шта сам рекао. Ову расправу водим да други виде колико немаш појма о чему говориш и колико су шупље твоје приче. Мађари су дошли као војна скупина, дакле без жена или са малим бројем жена. То није сеоба народа.
Ne obrnuto je. To sto su slovenski jezici toliko slicni ukazuje da je bilo jedno vreme, gde se pricalo taj jezik na manjem prostoru nego danas.
Морао би прво онда да се одлучиш шта хоћеш да кажеш. Прво тврдиш да су словени међусобно јако различити, па кад та тврдња не опстаје када се суочи са дефинитивним променама услед мешаа са староседеоцима уколико је било сеоба, онда тврдиш да су словени јако слични. Све си бољ и бољи у покопавању ББ школе, има да те терам да пишеш док се не закопаш до краја. :)
Meni je drugi problem. To sto ti ne znas sta BB skola tvrdi. Evo uhvatio si se Romanima. To su naslednici tih Ilira. To sto ne spominje Ilire znaci da Antic sugerise da su se ti Iliri vec utopili u Romane, sta je najverovatnija opcija.
Не знам одакле ти Антић у глави. Ово је писао Радивој Радић. Романи нису наследници Илира. То смо већ дефинисали кад ниси имао ни мрву доказа о било каквој романизацији Балкана. То је лепо образложио и Khal Drogo у овом посту. То што ти не знаш шта тврди званична историографија је твој проблем.
Katholicka crkva je toliko zeznula srpsku istoriju, a nije mogla da skloni one tri izjave papa, gde je Bosna srpska zemlja. Toliko su smotani bili u tome, da najbolji izvori za seseljeve teorije su bas katolicki spisi. A na drugom polju su tako jako uspesni da nam sakriju istoriju. Pa nema logike.
Аргументи су ти прави бисери, молим те дај брани католичку цркву још мало :hahaha:
Odkud ti to da su Srbi jedini, pa pokojni Tibor Zivkovic bi radikalno bio protiv tog stava.
Отуд што јесу. Нећу да скрећем тему сада на Тибора, мада верујем да би твоје тумачење и њега било врхунски забавно, на нивоу овога до сада.

Него леба ти не рече како се то завршава факултет у Бечу са тако мало знања? Јер се сви испити полажу заокруживањем на тестовима?
:hahaha:

Jedino tacno u tome sto je rekao je ono sto je i Zupanic pre njega da su prvi Srbi pocetkom nove ere dosli sa Jazigima i osnovali Sevinium na obali Save sto je bila jako bitna saobracajnica koja je povezivala Panoniju i Dalmaciju mislim da to nije slucajnost vec da su stupili u sluzbu Rimu kao granicari dakle cuvali su put za Dalmaciju da iz Panonije ne bi prodirali druga plemena. Medjutim Zupanic im ne daje sarmatsko poreklo vec alrodijsko srodno Pelasgima a na seobe sa Kavkaza su naterani pod pritiskom Masageta og 2-3 veka stare ere do 2 veka n.e.
Prvi indoevropljani sa kojima su stupili u kontakt su Skiti koji su prema njemu govorili iranski vec Sarmati su mesavina raznih plemena i turkijskih i govorili su iskvarenim i prljavim iranskim predvodnici Masageta Alani ili Ирони su postali predvodnici svih Sarmata koji su vec pomesani sa Alrodijcima prema Herodotu mesavina Skita i Amazonki nekoliko alrodijskih naroda je prezivelo i sklopilo savez sa Sarmatima i Alanima kasnije a to su Srbi ili Svevi(Suebi) koji su u poslednjim etapama ponemceni i delom slavizirani mada Zupanic ne iskljucije mogucnost da su vec dosli kao Sloveni ili sa njima jer su do 4. veka boravili na Karpatima na jednom vrhu zvanom monte serorum koji je opstao istoimeni i dolaskom Gota.
Pa je postavio kao mogucnost da je deo naknadno ponemcen kao na primeru Franaka. Amazonke su prenesene kao i mit sa Kavkaza u Finsku pa su na severu ostale zapamcene kao Valkire a Alani sa spagenhelmovima i beloputi sa oruzijem iz asirovavilonske epohe kao mitski bogovi Votan , Tor i td
Sasi su po njemu takodje alrodijci kao i Bavarci zatim Vali ili Duvali donije Vandali zatim Cesi poznatiji kao Psesi ili Psovani koji su u 2. veku sa Srbima dosli na sever.
Drugi Srbi su sa Valima , Duvalima verovatno Vandalima dosli nakon toga.
Ineresantno da se iz Albanije odvajaju dva plemena koja dolaze koja nisu u najboljim odnosima sa ovom druzinom Geli i Legi koji bi lako mogli biti Gali i Lugi.
Sudar sa indoevropljanima je bio jako tezak jer su alrodijske zajednice bile matrijarhalnog kulta , drugacijeg drustvenog poretka od indoevropskog koji su doneli patrijarhalni kult i prema njemu nisu posedovali elemente drzavnosti ali jesu poznavali oruzije i nacine ratovanja pa su u simbiozi alrodijci izgradili sa njima prve protodrzave Germana , Slovena pa i Gala ili Kelta.
Nedostatak je sto se u njegovo vreme nije jos procitao hetitski klin pa su i Hetiti i Iliri stavljeni u Alrodijce kasnije se otkrilo da su Indoevropljani.

Jedino tacno u tome sto je rekao je ono sto je i Zupanic pre njega da su prvi Srbi pocetkom nove ere dosli sa Jazigima i osnovali Sevinium na obali Save sto je bila jako bitna saobracajnica koja je povezivala Panoniju i Dalmaciju mislim da to nije slucajnost vec da su stupili u sluzbu Rimu kao granicari dakle cuvali su put za Dalmaciju da iz Panonije ne bi prodirali druga plemena. Medjutim Zupanic im ne daje sarmatsko poreklo vec alrodijsko srodno Pelasgima a na seobe sa Kavkaza su naterani pod pritiskom Masageta og 2-3 veka stare ere do 2 veka n.e.
Prvi indoevropljani sa kojima su stupili u kontakt su Skiti koji su prema njemu govorili iranski vec Sarmati su mesavina raznih plemena i turkijskih i govorili su iskvarenim i prljavim iranskim predvodnici Masageta Alani ili Ирони su postali predvodnici svih Sarmata koji su vec pomesani sa Alrodijcima prema Herodotu mesavina Skita i Amazonki nekoliko alrodijskih naroda je prezivelo i sklopilo savez sa Sarmatima i Alanima kasnije a to su Srbi ili Svevi(Suebi) koji su u poslednjim etapama ponemceni i delom slavizirani mada Zupanic ne iskljucije mogucnost da su vec dosli kao Sloveni ili sa njima jer su do 4. veka boravili na Karpatima na jednom vrhu zvanom monte serorum koji je opstao istoimeni i dolaskom Gota.
Pa je postavio kao mogucnost da je deo naknadno ponemcen kao na primeru Franaka. Amazonke su prenesene kao i mit sa Kavkaza u Finsku pa su na severu ostale zapamcene kao Valkire a Alani sa spagenhelmovima i beloputi sa oruzijem iz asirovavilonske epohe kao mitski bogovi Votan , Tor i td
Sasi su po njemu takodje alrodijci kao i Bavarci zatim Vali ili Duvali donije Vandali zatim Cesi poznatiji kao Psesi ili Psovani koji su u 2. veku sa Srbima dosli na sever.
Drugi Srbi su sa Valima , Duvalima verovatno Vandalima dosli nakon toga.
Ineresantno da se iz Albanije odvajaju dva plemena koja dolaze koja nisu u najboljim odnosima sa ovom druzinom Geli i Legi koji bi lako mogli biti Gali i Lugi.
Sudar sa indoevropljanima je bio jako tezak jer su alrodijske zajednice bile matrijarhalnog kulta , drugacijeg drustvenog poretka od indoevropskog koji su doneli patrijarhalni kult i prema njemu nisu posedovali elemente drzavnosti ali jesu poznavali oruzije i nacine ratovanja pa su u simbiozi alrodijci izgradili sa njima prve protodrzave Germana , Slovena pa i Gala ili Kelta.
Nedostatak je sto se u njegovo vreme nije jos procitao hetitski klin pa su i Hetiti i Iliri stavljeni u Alrodijce kasnije se otkrilo da su Indoevropljani.

he, he, a šta je to netačno rekao, to ne navodiš; je li netačno to što je rekao o Pliniju i Ilirima, je li netačno da su Srbi-Sklavi bili saradnici Saracena, netačno o Njudžentu, Mavrikiju, Protektoru, hronici Peloponeza i Soluna, da su veći prodori počeli u 6-om veku, da Vinčanci nisu Srbi ko što nisu Goti, Geti, Dačani, Tračani, Iliri, ono o Srbima sa severa Evrope?! Uzmi i pročitaj Srbi u poznoj antici i ranom srednjem veku (tu su svi prevodi uključujući Plinija (nešto), hronika Soluna, Apijanovi Ilirski ratovi, tek tad ćeš steći iole takvu kakvu sliku e da bi uopšte post mogao početi ovako kako si ga počeo- diskvalifikatorski, ne ide to tako nickfreak

he, he, a šta je to netačno rekao, to ne navodiš; je li netačno to što je rekao o Pliniju i Ilirima, je li netačno da su Srbi-Sklavi bili saradnici Saracena, netačno o Njudžentu, Mavrikiju, Protektoru, hronici Peloponeza i Soluna, da su veći prodori počeli u 6-om veku, da Vinčanci nisu Srbi ko što nisu Goti, Geti, Dačani, Tračani, Iliri, ono o Srbima sa severa Evrope?! Uzmi i pročitaj Srbi u poznoj antici i ranom srednjem veku (tu su svi prevodi uključujući Plinija (nešto), hronika Soluna, Apijanovi Ilirski ratovi, tek tad ćeš steći iole takvu kakvu sliku e da bi uopšte post mogao početi ovako kako si ga počeo- diskvalifikatorski, ne ide to tako nickfreak

Koji je to natpis iz Bojotije?

Pa rekao sam da Srbi nisu Sarmati ali su bili u savezu sa Sarmatima nekad sa Vanalima Germanima i Galima. Sarmati su bili mesavina Indoevropljana Skita i Amazonki Alrodijaca. Sarmati su prihvatili matrijarhalni poredak i ratovale su i zene kao i muskarci kao kod Alrodijaca , Alani predvodnici Sarmata ali Masageti ratovali su samo muskarci konjanici , zene ne!

Pa rekao sam da Srbi nisu Sarmati ali su bili u savezu sa Sarmatima nekad sa Vanalima Germanima i Galima. Sarmati su bili mesavina Indoevropljana Skita i Amazonki Alrodijaca. Sarmati su prihvatili matrijarhalni poredak i ratovale su i zene kao i muskarci kao kod Alrodijaca , Alani predvodnici Sarmata ali Masageti ratovali su samo muskarci konjanici , zene ne!
Naprotiv sad sam procitao ostatak nisam diskvalifikovao uopste on u globalu donosi mnogo korisnih i tacnih podataka i zapostavljenih prilicno , sad ponekad pojednostavi stvari sto i sam priznaje jer izbegava da istorija bude suvoparna i dosadna vec se trudi da pojednostavi i ucini zanimljivim citaocu sto je generalno ok.
Medjutim mislim da je neke detalje Zupanic razradio dobro Serei i Ser(bi) je isto jer indoevropljani Skiti i Sarmati su gradili mnozinu sa sufiksom EI , Alrodijci su gradili mnozinu sa (BI) cime je diskvalifikovao skepticizam istoricara kao sto je naveo velika imena poput Nirdele , Jerecek i Stojanovica koji su smatrali da je neki srednjovekovni pisac prepravio Sereie u Serbe koji su mu bili poznati.
On je dokazao da je to isto samo je zavisilo sa kog govornog podrucja je bio pisac , geograf.
Stao je u odbranu DAI da je sasvim moguce da jedan oslovenjeni deo u 7. veku dolazi na Balkan.
Obojica se tu slazu ukljucujuci i T. Zivkovica da prema Milanovicu i Zupanicu Srbi su tu od 6. veka pa i ranije a Zivkovic se tu uklapa sa seobom elita da je jedan mali deo aritokratije dosao u Sarbiku zatim u delove Jugoslavije oko dve trecine gde zive rastrkani Srbi bez centralisticke vlasti!

Uzecu primer Ljudevita koji ubija jednog od srpskih vojvoda i prisvaja njegovu zemlju!
Dakle kod Srba ocigledno ne postoji centralizam ostali Srbi ne pomazu svom vojvodi vec se odricu izgubljenih teritorija!

Da li ovo podseca na prodor Turaka da se vlastela medjusobno ne pomaze i ratuje medjusobno oko teritorija!

Jos jedna stvar ako su tu od 2. veka pa znacajnim delom u 6. veku kad Prokopije svedoci da ilirska vojska prati Slovene u pustosenju ali ih ne napada! Ocigledno da pljackaju bogate Grke a ne siromasne Ilire!
Ovi Srbi su morali biti prihvaceni od Ilira u 6. veku!
Napadaju ih posle malobrojni Heruli i razbijaju slovensku vojsku!

Poslednja izmena:
starka.jpg

Ne treba svet da prizna. Treba mi da se osvestimo istinom, a to će nam dati snagu i pokazati pravi put. Vidi se u poslednjih 200 godina da idemo pogrešnim putem jer sve nas je manje i prolazimo kroz stradanja koja nam ne dozvoljavaju duhovni razvoj nacije. Ko ne zna svoju prošlost, ne može imati budućnost.
Apsolutno se slazem sa onim o geopolitici...Prosto mi je neverovatno da ima Srba koji to ne vude...
Ali ovaj deo mi je skroz nejasan? Sta bi nas to osvestilo? Postali bi bolji jer bi shvatili da smo nekada bili Rimski Carevi? Nisam ironican nego mi je nejasno...pa pitam
Nije li nam Svetosavlje pokazalo put nije li nas Kosovski zavet potvrdio i sazdao?...
Nemaju li Srbi tako bogatu istoriju pricam o ovoj "BB ili zvanicnoj" kako oces na koju sto rece kolega nemamo pravo da se ne ponosimo na istu....
Ja sam laik za istoriju nisam neki poznavalac ali sam ljubitelj tako reci...
I dovoljno znam zvanicnog koje je za ponos odrastao sam na nasim epskim pesmama mitovima...A mislim da istoricari potcenjuju mit ne kao nesto da se dokaze nego bas oslikava mentalitet trenutak i zasto sustinu makar faktografski bio netacan....
Pitam te sta bi Srbima znacilo da otkrijemo da smo bili rimski carevi da li bi ja mozda bil bolje osvecen Srbin ili bi mozda Drugosrbijanci sa cedom preko noci postali ponosni Srbi?...

Pa to jeste moj stav.
Ok ja mislim da je pravo cudo posle toliko godina komunizma koji je bio antsrpski i decenije propagande protiv nas koji forsiraju autoshovinizam pravo je cudo kako uopste je idalje vecina naroda nacionalno osvescena....tip 75% Srba sigurno konta pricu...
A ustvari zajebo sam se i nije cudno jer Srbi jesu duboko ukorenjeni u svetsku civilizciju svet nije isti bez nas...Svjet nije Isti bez Tesle i Pupina prvi svjetsko rat nije isti bez Srba...Evropa nije ista bez Dusanovog carstva...za mene nije isti svjet bex Crnjanakog a kontam da knjizevnost svjetska nije ista bez Andrica...uopste nisam spominjo osnovu naseg identiteta pravoslavlje i sta mnogi znace svetci u filozofskom i teoloskom smislu za hriscansko nadledje kao ni zaduzbine... ovo je na prvu onako napamet nabrajam vrh ledenog brega....Ako ovo Srbina ne moze osvestiti da shvsti da smo malobrojan narod ali svakako znacajan bez koga svet nije isti....i da mnogobrojniji narodi se ne mogu ovim pohvaliti...ne kontam sta "to je ok ali da dokazemo da smo bili riski carevi svi bi klicali srpstvu to bi bila neka prelomna tacka?" Ne razumem tezu zaista Mrkalj pitam da mi pojasnis jer sto se tice geopotilike apsutno se slazem...

I negde sto je najjace mislim da vise od pola Srba danas zastupaju atohtonu verziju istorije usudio bih se reci i tib 70% gotovo....Pitaj prosecnog Srbina jesmo dosli il smo tu odvajkad pa poprilicno sam sigiran da ce prosecan Srbin reci " ma kako dosli cojece tu oduvjek smo mi...pusti tu BB pricu"...

Znaju svi, podsvesno znaju, zna i Slaven, zato se i neće ništa suštinski promeniti, nadam se.

U politici je pritisak javnosti jako važna stvar, a on se lažnom istorijom lako sklanja tamo gde nije poželjan.

Međutim, uzmimo kao primer situaciju na Kosovu, jer se deo po deo Srbije otkida poslednjih 30 godina, pa će se proces i nakon Kosova nastaviti otkidanjem daljih delova.

Preko Akademije nauka i njenih instituta, preko Filozofskog fakulteta, stižu nam indiferentne poruke o srpskom Kosovu što uslovljava da je 90% Srba ravnodušno prema budućnosti Kosova i Metohije. Uče nas da su Šiptari Iliri i da su starosedeoci - to psihološki deluje na nas da se zapitamo ko smo mi da se borimo za ono što je ionako bilo njihovo pre nego što smo ga mi od njih oteli.

E, pa evo da znaš, cela Albanija bila je srpska zemlja pa smo je izgubili. Cela Grčka bila je srpska pa smo je izgubili. Cela Rumunija, cela Mađarska. To se sve odvilo pre hiljadu godina. Ali borba zadrtih protiv pomirljivih traje i trajaće.

Kada bude trebalo Srbiji zadati konačan udarac, biće Germanima i njihovim saveznicima itekako značajno pojačati osvešćivanje da su Srbi ovde doseljeni i da isto tako mogu da nastave da migriraju. Zato treba jasno utvrditi istorijsku istinu i osvestiti narod da je ovo naša zemlja od početka ove civilizacije.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back