„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Znaju svi, podsvesno znaju, zna i Slaven, zato se i neće ništa suštinski promeniti, nadam se.

U politici je pritisak javnosti jako važna stvar, a on se lažnom istorijom lako sklanja tamo gde nije poželjan.

Međutim, uzmimo kao primer situaciju na Kosovu, jer se deo po deo Srbije otkida poslednjih 30 godina, pa će se proces i nakon Kosova nastaviti otkidanjem daljih delova.

Preko Akademije nauka i njenih instituta, preko Filozofskog fakulteta, stižu nam indiferentne poruke o srpskom Kosovu što uslovljava da je 90% Srba ravnodušno prema budućnosti Kosova i Metohije. Uče nas da su Šiptari Iliri i da su starosedeoci - to psihološki deluje na nas da se zapitamo ko smo mi da se borimo za ono što je ionako bilo njihovo pre nego što smo ga mi od njih oteli.

E, pa evo da znaš, cela Albanija bila je srpska zemlja pa smo je izgubili. Cela Grčka bila je srpska pa smo je izgubili. Cela Rumunija, cela Mađarska. To se sve odvilo pre hiljadu godina. Ali borba zadrtih protiv pomirljivih traje i trajaće.

Kada bude trebalo Srbiji zadati konačan udarac, biće Germanima itekako značajno pojačati osvešćivanje da su Srbi ovde doseljeni i da isto tako mogu da nastave da migriraju. Zato treba jasno utvrditi istorijsku istinu i osvestiti narod da je ovo naša zemlja od početka ove civilizacije.

A vidi brate ja uopste tako nisam pesimistican Srbi su opstali pod Turcima pa cemo i ovo prebroditi mozda da se oslonimo na ono sto je proslo test vremena na Crkvu?

Sto se tice Siptara i Kosova...pa aj recimo nek bude da su Iliri...pa dje su njihove zaduzbine na Kosovu ili tragovi postojanja bilo gde dje im je kultura??? ako su Iliri onda je to najveci blam....znaci da su idioti koji ne znaju dje biju zadnja dva Milenijuma bukvalno...to je sramota onda...

Ali mi idalje nije jasno ono prvo...Sta ce nas to probuditi i sto cemo biti bolji Srbi ako dokazemo da smo autohtoni...za to da budemo bolji ja mislim da Srbi imaju to nasledje...al nesto ga odbacuju...

Majke mi ne kontam...Sem da mi zaista imponuje da sam "najprviji" al svakako mislim da prosecnom Srbinu ne fali nimamo drskosti itd...Ja svakako mislim da smo za sve na balkanu klasa iznad...i usudicu da kazem da je ovo misljenje vecine Srba....Tako da uopste nekapiram kako ce nam to valjati i podici svest i kuraz...."ako saznamo da smo najprviji"...Toga kuraza smelosti hrabrsto drskosti kao sto rekoh imamo na izvoz...

A vidi brate ja uopste tako nisam pesimistican Srbi su opstali pod Turcima pa cemo i ovo prebroditi mozda da se oslonimo na ono sto je proslo test vremena na Crkvu?

Sto se tice Siptara i Kosova...pa aj recimo nek bude da su Iliri...pa dje su njihove zaduzbine na Kosovu ili tragovi postojanja bilo gde dje im je kultura??? ako su Iliri onda je to najveci blam....znaci da su idioti koji ne znaju dje biju zadnja dva Milenijuma bukvalno...to je sramota onda...

Ali mi idalje nije jasno ono prvo...Sta ce nas to probuditi i sto cemo biti bolji Srbi ako dokazemo da smo autohtoni...za to da budemo bolji ja mislim da Srbi imaju to nasledje...al nesto ga odbacuju...

Romanticari su kao ravnozemljasi i antivakseri, evo sad da se svi slozimo i prihvatimo njihovu pricu, sta onda, kud dalje, sta posle... U tom slucaju oni gube smisao i zato im ovakvo stanje odgovara, da zamisljaju kako su bitni jer istrajavaju u toj nekakvoj borbi

U tome je ceo štos. Mi smo pre Turaka bili carstvo, a sad smo nacija u izumiranju. To što ti ne znaš da smo mi bili evropska sila je zasluga naših neprijatelja u ovom aspektu hibridnog rata. Hitler je znao da smo bili carstvo, a to su znali i 1878.

https://forum.krstarica.com/threads/becko-berlinska-skola-vs-novoromanticari.486173/post-40201222

Zapamti. Trebalo bi da nas je makar 70 miliona. Toliko o preživljavanju.

Ponovicu po 100. put... Univerzitetski profesor koji drzi srpski srednji vek i nemanjicku istoriju na FF u svojoj knjizi koja je ujedno i prirucnik za studente tvrdi da se Albanci prvi put u izvorima spominju u 11. veku... Zato prekinite sa lazima da FF zastupa teze da su Albanci jednako Iliri.
On ih nigde ne negira. Ćutanje je kao i odobravanje. On ne kaže da su se Albanci doselili u 11. veku, već dvosmisleno (može se dvojako tumačiti - prema potrebi) kaže se se prvi put tada spominju. Zato ti prekini sa lažima.

U tome je ceo štos. Mi smo pre Turaka bili carstvo, a sad smo nacija u izumiranju. To što ti ne znaš da smo mi bili evropska sila je zasluga naših neprijatelja u ovom aspektu hibridnog rata. Hitler je znao da smo bili carstvo, a to su znali i 1878.

https://forum.krstarica.com/threads/becko-berlinska-skola-vs-novoromanticari.486173/post-40201222

Zapamti. Trebalo bi da nas je makar 70 miliona. Toliko o preživljavanju.
Pa trebalo bi ali brate nije "kuca nam na sred puta" slazemo se sa geopolitikom i da nan kidaju tkivo vlastito...Stalno ratujemo i ginemo...ali idalje ne kontam kako cemo postati bolji ako saznamo da smo tu odvajkad...evo cito sam raspravljali ste o Tulije Servius jel Srbin ovi kaze od latinakog sluziti sluzitelj itd nema veze s nama...ajd hipoteticki sutra cjela zvanicna istorija kaze "Covjek je Srbin" i sta onda?...Sutra rat za KiM oces li se sjetiti Lazara i Milosa ili tog Rimskog cara sta ce ti biti nadahnuce sta ce ti biti u podsvjesti?

Mislim vidi svakome debilu bi trebalo biti jasno da su Crnogorci Srbi...uopste rasprvljati o tome je besmisleno...al sta imamo danas da je pola naroda dole debilizovano....tako da mislim da nije bas odgovor na nase nedace u "pravoj istoriji" mislim iz ovoga primera ga nevidim jer je sva istorija dole jasna sta je taj narod...nego bas ono sto se slazemo geopolitika nesmiju Rusi izaci na more...

Pa trebalo bi ali brate nije "kuca nam na sred puta" slazemo se sa geopolitikom i da nan kidaju tkivo vlastito...Stalno ratujemo i ginemo...ali idalje ne kontam kako cemo postati bolji ako saznamo da smo tu odvajkad...evo cito sam raspravljali ste o Tulije Servius jel Srbin ovi kaze od latinakog sluziti sluzitelj itd nema veze s nama...ajd hipoteticki sutra cjela zvanicna istorija kaze "Covjek je Srbin" i sta onda?...Sutra rat za KiM oces li se sjetiti Lazara i Milosa ili tog Rimskog cara sta ce ti biti nadahnuce sta ce ti biti u podsvjesti?
Ma ne. Uopšte se ne radi o tome, taj fetiš gaje Rumuni. Fora je da raspolažeš istinom, ma šta ona bila. Da imaš moćnu istoriografiju jer ona jeste oruđe suvereniteta. Zato se ovi i polomiše da podmažu sve profesore na filozofskom. A one koje ne mogu, njih da proglase ludim i nekompetentnim.

E sad, uzmimo Slavena, ovog ovde. On sam zna da ovi dinarci koji čine okosnicu srpskog etnosa nisu došli od iza Karpata - bilo iz Pripjata, bilo iz DDR-a (ni oni sa sobom ne mogu da se dogovore odakle), ali iako zna da su ovde hiljadama godina, ovde zastupa pridavanje pažnje lažnim i to samo selektivno, poželjnim izvorima i ne interesuje ga istorija izvan istorijskih izvora (i to dokazano selektivno, samo oni što lepo uležu u zadati okvir), koji bi, i tako svi odreda mogli da budu fabrikati. Ja ne verujem da je sam sebe čovek ubedio da služi nauku i da nauka nema veze sa politikom o čemu ovde autoapologetski priča - ali to je sve laž i to svi znamo. Ovde je ključno pitanje ko je u stanju da bude koliki hipokrit.

Svi oni zajedno, srpski istoričari, gledaju da ih veliki brat Soroš tapše po ramenu, čime im garantuje poziciju, ali ako hoćeš da izgradiš nacionalnu istoriografiju moraš toga da se groziš.

A povrh svega netalentovani su mahom. Nisu ni za ovce da čuvaju. A nama trebaju renesansni ljudi, multidisciplinarni poliglote i polihistori.

Poslednja izmena:
Mrkalje ne ljuti se ali ovim izjavama se diskvalifikujes kao sagovornik.
Prvo sama cinjenica da si napisao "ne interesuje ga istorija izvan istorijskih izvora" dokazuje da ne poznajes istoriju niti kako ona funkcionise.
Metodologija u istoriji ne sluzi samo za pisanje nego i za citanje, i posebno razumevanje.

Drugo, napisao si gore da je cutanje znak odobravanja. On ne cuti, ako kaze da se ne spominju ranije, zar to nije dovoljno... Sta vise od toga ocekujes?

Ma ne. Uopšte se ne radi o tome, taj fetiš gaje Rumuni. Fora je da raspolažeš istinom, ma šta ona bila. Da imaš moćnu istoriografiju jer ona jeste oruđe suvereniteta. Zato se ovi i polomiše da podmažu sve profesore na filozofskom. A one koje ne mogu, njih da proglase ludim i nekompetentnim.

E sad, uzmimo Slavena, ovog ovde. On sam zna da ovi dinarci koji čine okosnicu srpskog etnosa nisu došli od iza Karpata - bilo iz Pripjata, bilo iz DDR-a (ni oni sa sobom ne mogu da se dogovore odakle), ali iako zna da su ovde hiljadama godina, ovde zastupa pridavanje pažnje lažnim i to samo selektivno, poželjnim izvorima i ne interesuje ga istorija izvan istorijskih izvora (i to dokazano selektivno, samo oni što lepo uležu u zadati okvir), koji bi, i tako svi odreda mogli da budu fabrikati. Ja ne verujem da je sam sebe čovek ubedio da služi nauku i da nauka nema veze sa politikom o čemu ovde autoapologetski priča - ali to je sve laž i to svi znamo. Ovde je ključno pitanje ko je u stanju da bude koliki hipokrit.

Svi oni zajedno, srpski istoričari, gledaju da ih veliki brat Soroš tapše po ramenu, čime im garantuje poziciju, ali ako hoćeš da izgradiš nacionalnu istoriografiju moraš toga da se groziš.

A povrh svega netalentovani su mahom. Nisu ni za ovce da čuvaju. A nama trebaju renesansni ljudi, multidisciplinarni poliglote i polihistori.

Da imaš moćnu istoriografiju jer ona jeste oruđe suvereniteta.

A nije li nasa istorija "BB ili zvanicna" kako oces doboljno bogata i da bi nam po tome ovo morala garantovati? Meni se cini da suverenitet nema mnogo veze sa istorijom...nego sa cistom trenutnom silom...da to odredjuje...

Da imaš moćnu istoriografiju jer ona jeste oruđe suvereniteta.

A nije li nasa istorija "BB ili zvanicna" kako oces doboljno bogata i da bi nam po tome ovo morala garantovati? Meni se cini da suverenitet nema mnogo veze sa istorijom...nego sa cistom trenutnom silom...da to odredjuje...
Aman, ti polaziš od toga da ja hoću da slažem da bismo mi ispali autohtoni. Ne. To nikako. Ja hoću da uspostavimo istoriografiju u koju svi potajno veruju kao istoinitu ali, s jedne strane nemaju dovoljno sredstava ni talenta da je kodifikuju, a s druge im strane da se to ne desi pomaže Veliki brat.

U 19. veku su shvatili da Slovenima vojno ne mogu ništa i odlučili su da im uvale ideologiju jer jedino to pali kod Slovena. I onda su im uvalili komunizam kao žvaku. Poslali su im iz Švajcarske Lenjina sa Marksovom ideologijom. I onda su se sledećih 100 godina smejali Rusima i Kinezima kako su ih namagarčili. Isto tako se danas smeju nama tj. svoim Slovenima kako su nam iskrivili istoriju.

Kao što još uvek kod Srba ima budala koje veruju u komunizam i samoupravljanje (ne kažem da to nije lepo, samo dsa nije moguće u praksi) tako ima onih koji misle da istorija nije toliko važna jer možemo i bez nje. Kao da nisu umni ljudi zaključili da je prošlost sastvani deo budućnosti; kao da nam "budućnost" u poslednjih 100 godina nije bila stravična?

Ovo što sad imamo nije istorija jer nije istinita.

Toliko od mene.

Mislim nisu li Grci imali najbogatiju istoriju pa Turci porobise...Cak i sile koje to toboze uvazavaju istorijsko pravo itd opet ce naci povod zasto da vladaju....stim naravno ne mislim da se treba povinovati okupatorima sva sredstva upregni medjunardoni zakon kao 1244 kao i vojni otpor itd...al nevidim tezu da je bogata istografija garant suvereniteta...

Evo vidim sad novi post.. ne ne mislim da oces da slazes zakljucujem da zaista verujes u ovo sto pises najiskrenije....Ali si ispalio tezu "da znamo pravu istoriju osvojstili bi se" ja pitam kako? i idalje nevidim odgovor na to...pa kazem nije li dovoljna bogata nasa zvanicna ili bb istorija da se osvestimo? Pa makar bila i osakacena zesce po tebi...

Slazem se sa vidjenjem geopolitike...Sto se tice istorije ranije sam bio stava da smo definitivno autohtoni sto vise citam nekako sam blizi ovoj BB skoli ali meni iskreno fali toliko bazicnog znanja da rasudjujem al eto trudim se i ucim a i ti i Slaven recimo imate postovanje od mene jer sam sto sta pametno sazno od vas i naucio...Nego i ta BB skola me buni znas neke stvari su mi nelogicne...a opet se vratim na ono ova istorija 90tih tu znam da je istina stradala i da je sva u funkciji ideologije pa ono...
Ajd uzdravlje i svako dobro brate...

😱
GNFr5yL.png

Politika je los drug istorijskoj nauci.

Najbolji primer za to je Dzejms Brajs, britanski politicar i germanofil, zagovornik germanskog jedinstva Nemacke, Britanije i Amerike u drugoj polovini 19.veka.

His days as a student at the University of Heidelberg gave him a long-life admiration of German historical and legal scholarship. He became a believer in "Teutonic freedom", an ill-defined concept that was held to bind the German Empire, Britain and the United States together. For him, the United States, the British Empire and Germany were "natural friends"

Taj covek je osporio slovensko poreklo cara Justinijana. Motiv vodilja mu je bila nauka, naravno. Zato je moderna nauka i prihvatila njegov zakljucak.

Romanticari su kao ravnozemljasi i antivakseri, evo sad da se svi slozimo i prihvatimo njihovu pricu, sta onda, kud dalje, sta posle... U tom slucaju oni gube smisao i zato im ovakvo stanje odgovara, da zamisljaju kako su bitni jer istrajavaju u toj nekakvoj borbi

Tačno tako; u srž. :ok:

Sutra će morati da izmisle nešto novo.

Evo vidim sad novi post.. ne ne mislim da oces da slazes zakljucujem da zaista verujes u ovo sto pises najiskrenije....Ali si ispalio tezu "da znamo pravu istoriju osvojstili bi se" ja pitam kako? i idalje nevidim odgovor na to...pa kazem nije li dovoljna bogata nasa zvanicna ili bb istorija da se osvestimo? Pa makar bila i osakacena zesce po tebi...
Prebrzo čitaš. Ne mislim da sad lažem, nego ti kažem da se ne zalažem za preskakanje činjenica u formiranju istoriografije što je sada slučaj te da zato nemamo ideološku snagu koju bismo imali da nam istoriografija nije lažna i da smo zato toliko bili izloženi neprijateljskom zlostavljanju u poslednjih 100 godina. Doživeli smo biološko desetkovanje zbog pogrešnih nacionalnih odluka, a sve zbog funkcionisanja unutar lažne istoriografske paradigme u kojoj smo lako manipulisani i instrumentalizovani.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back