„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne pitam te za istoriju. Pitam te za jezik.
Jezik im nije evropski jer im genetika po muskoj liniji dosta nije evropska J, E1b... (iako su od ukupne genetike +50% od evropske genetike od asimiliranih Srba), zatim govore razlicite jezike i velike razlike u jeziku.
To sto svi u svetu uce pogresno da je albanski evropski, ne znaci da je to istina.

Jezik im nije evropski jer im genetika po muskoj liniji dosta nije evropska J, E1b... (iako su od ukupne genetike +50% od evropske genetike od asimiliranih Srba), zatim govore razlicite jezike i velike razlike u jeziku.
To sto svi u svetu uce pogresno da je albanski evropski, ne znaci da je to istina.

Znači, po tvom mišljenju, jezička klasifikacija se vrši na osnovu uzorka Y hrozomoma?

Ovo za velike razlike ne razumem. Ako postoji puno dijalekata, to je dokaz da se taj jezik prebacio sa vanevropskih prostora? Šta, npr. nemački ili francuski, za koje je to definitivno slučaj, su neindoevropski jezici?

Znači, po tvom mišljenju, jezička klasifikacija se vrši na osnovu uzorka Y hrozomoma?
Ne, to je tvoja pogresna predpostavka.
y-hromozom haplogrupa je samo jedan od indikatora.
Albanski jezik koji je tezak izolat je veoma bizarno nesrodan sam sa sobom, ima vise jezika, a populacija je na veoma malom prostoru i veoma malobrojna, veoma cudna situacija.
Zatim imamo istoricarku koja je doktorirala na datu temu Teodora Toleva.

Ne, to je tvoja pogresna predpostavka.
y-hromozom haplogrupa je samo jedan od indikatora.
Albanski jezik koji je tezak izolat je veoma bizarno nesrodan sam sa sobom, ima vise jezika, a populacija je na veoma malom prostoru i veoma malobrojna, veoma cudna situacija.
Zatim imamo istoricarku koja je doktorirala na datu temu Teodora Toleva.

Niko ne tvrdi da je albanski jezik izolat kao što je npr. baskijski. Postoje veze sa mesapskim, oskanskim, umbrijskim, grčkim (uključiv i starogrčki), tračkim, dačkm, slovenskim, frigijskim, jermenskim,...dakle ja nisam nigde naišao na to tvoje stanoviše. Slično možeš reći npr. i za grčki jezik; je li on izolat? I grčki i albanski su u neku ruku sopstvene grane jednog te istog, indoevropskog, stabla, bez obzra na to što nemamo tu puo nekih pojedinačnih grančica.

Ako postoje neki indikatori, bilo bi dobro da napišeš koju reč o njima. Ovako, počinjanjem od toga da DNK Y hromozoma može imati neke značajnije veze po pitanju gramatike jednog jezika, bojim se da si celu stvar započeo potpuno pogrešnim stopama.

Ne, to nije istina. Teodora Toleva nije doktorirala na datu temu.

Niko ne tvrdi da je albanski jezik izolat kao što je npr. baskijski. Postoje veze sa mesapskim, oskanskim, umbrijskim, grčkim (uključiv i starogrčki), tračkim, dačkm, slovenskim, frigijskim, jermenskim,...dakle ja nisam nigde naišao na to tvoje stanoviše. Slično možeš reći npr. i za grčki jezik; je li on izolat? I grčki i albanski su u neku ruku sopstvene grane jednog te istog, indoevropskog, stabla, bez obzra na to što nemamo tu puo nekih pojedinačnih grančica.

Ako postoje neki indikatori, bilo bi dobro da napišeš koju reč o njima. Ovako, počinjanjem od toga da DNK Y hromozoma može imati neke značajnije veze po pitanju gramatike jednog jezika, bojim se da si celu stvar započeo potpuno pogrešnim stopama.

Ne, to nije istina. Teodora Toleva nije doktorirala na datu temu.
Krcun je pisao o etimologiji reci u Albanskom, koja je to mesavina.
Grcki i albanski jesu izolati po zvanicnoj nauci, bez evropskog porekla ja bih dodao, i ima sve veze sa njihovom dosljackom genetikom u evropu, bez obzira koliko ti zelis da sakrijes istinu.
Grcki isto kao albanski ima nekoliko verzija starih grckih jezika dosta razlicitih.
Imas oce nas na "eolskom grckom" od Konsantin Ikonomua koji je to jezik?
Sta ono govori Platon u jednom delu?

Krcun je pisao o etimologiji reci u Albanskom, koja je to mesavina.
Grcki i albanski jesu izolati po zvanicnoj nauci, bez evropskog porekla ja bih dodao, i ima sve veze sa njihovom dosljackom genetikom u evropu, bez obzira koliko ti zelis da sakrijes istinu.
Grcki isto kao albanski ima nekoliko verzija starih grckih jezika dosta razlicitih.
Imas oce nas na "eolskom grckom" od Konsantin Ikonomua koji je to jezik?
Sta ono govori Platon u jednom delu?

I šta, ti tvrdiš da albanski i grčki nisu indoevropski jezici, zato što je jedan anonimni forumaš bez ikakvog pojašnjenja to napisao? :lol:

I šta, ti tvrdiš da albanski i grčki nisu indoevropski jezici, zato što je jedan anonimni forumaš bez ikakvog pojašnjenja to napisao? :lol:
Naravno da ne dao sam dokaze ali ti trolujes propagandu.
Jedini u evropi sa toliko ne-evropske genetike po muskoj liniji su Grci i Albanci, isto i Finci i Estonci.
Grcki je tezak izolat, albanski je tezak izolat.
Sam termin indoevropski ej pogresan, tkz indoevropski je staroevropski srpski koji je migracijama stigao u Indiju i dalje van evrope.

Различита је ствар и ако би неко у једном тренутку у Анатолији побио 80% становника и населио тамо Кинезе, те тиме променио генетику и језик, а другачије је ако се исти тај процес дешава ненасилно у току од рецимо 2.000 година.

Misliš kao što je "neko" u Maloj Aziji poubijao i maloazijske ali i Jermene iz evropske Otomanske Imperije, pre svega iz Konstantinje (poznata i kao Carigrad) pre manje od 1 veka? Uz njih i Grke iz Male Azije. A malo (jugo)zapadnije i Asirce.

Ne, ja o albanskom ne znam gotovo ništa...dve-tri reči možda, sa kupovine sladoleda.
Ali znam da na čitavoj zemaljskoj kugli nema niti jednog jedinog albanologa (il' balkanologa ili nekog dr. jezikoslovnog stručnjaka koji se bavi i albanistikom) koji na ikoji način dovodi u pitanje indoevropski status albanskog jezika. Bilo našeg, albanskog ili nekog stranog lingviste; dakle, doslovno nula.
I ne znam kakve veze ima li i koliko (i kakvih) dijalekata albanskog sa tom činjenicom (i da se radi i o tolikim razlikama da govorimo ne o jednom, već o nekoliko podosta različitih jezika).
A, pa onda imaš metodološki problem (da napadaš nekog da piše o nečem što ne zna empirijski a ni sam ne poznaješ materiju na taj način), koji pokušavaš da rešiš Schopenhauerovim sarkastičnim tezama o tome kako pobediti u piljaričkoj svađi.

Pa tako kaži... Ja se ovde bavim samo problematičnim načinom na koji se ti preš sa trećim licem, uopšte ne tzv albanskim jezicima (ili jezikom, ako su uspeli da od ta dva skarabudže jedan do sad).

s

Težnja za istinom ne podrazumeva da se izmišljau gluposti i onda kače kao činjenice.

Pogledaj celi serijal tvrdnji koje si izneo:

* Halkokondila svi ignorišu. Kako, pa eto, ja mislim da je to istina. To što postoje radovi o njemu, to što ga koristi Halkokondil i svi vizantolozi koji se bave bliskim temama, a što bi naravno trebalo da znam jer je bilo prilike i na internetu, ništa.
* jasno je da si mislio na mene kada si napisao da na fakultetu nisu stigli da ga obrade jer nema para.

Ako te zanima istina, pođi od toga da fakultet uopšte nije izdava VINJ, na šta ciljaš. Kao i na to da nigde nisam izjavio da para nema, već da je raspadom SFRJ i dolaskom na vlast Slobodna Miloševića taj projekat zbog tehničkih okolnosti nastradao.

Ukoliko te interesuje istina, nemoj menjati tuđe reči i pričati stvari napamet kao da znaš. Jesi li ti pričao sa bilo kojim nastavnikom ili studentom istorije? Jesi li ti bio na Filozofskom fakultetu, lično? Otkuda tebi te stvari o kojima pišeš, iskreno mi reci.
Skrati politicki govor i daj mi rad gde se citira Halkokondil.

Misliš kao što je "neko" u Maloj Aziji poubijao i maloazijske ali i Jermene iz evropske Otomanske Imperije, pre svega iz Konstantinje (poznata i kao Carigrad) pre manje od 1 veka? Uz njih i Grke iz Male Azije. A malo (jugo)zapadnije i Asirce.

Не причам ни о чему конкретном, већ дајем измишљене примере.
Причам о појму аутохтоније.

Poslednja izmena:
A, pa onda imaš metodološki problem (da napadaš nekog da piše o nečem što ne zna empirijski a ni sam ne poznaješ materiju na taj način), koji pokušavaš da rešiš Schopenhauerovim sarkastičnim tezama o tome kako pobediti u piljaričkoj svađi.

Претерујеш. Он га не напада својим знањем, већ туђим. И тражи му да се овај на исти начин брани.

Претерујеш. Он га не напада својим знањем, већ туђим. И тражи му да се овај на исти начин брани.
Ništa ti nisi razumeo, a uostalom i šta to tebe uopšte briga, ovde sam skrenuo pažnju vrlo konkretno dečku koji pravi elementarne metodološke greške. Šta imaš ti s tim?
Bye for now. :maramica:

Poslednja izmena:
Ništa ti nisi razumeo, a uostalom i šta to tebe uopšte briga, ovde sam skrenuo pažnju vrlo konkretno dečku koji pravi elementarne metodološke greške. Šta imaš ti s tim?

Врло добро сам разумешо шта хоће и не видим никакве грешке у томе што тражи.

Имам свашта са тиме зато што сам модератор и не волим да се људима подмећу ствари. Човек легитимно тражи компетентне изворе за тврдње које се овде постављају.

Naravno da ne dao sam dokaze ali ti trolujes propagandu.
Jedini u evropi sa toliko ne-evropske genetike po muskoj liniji su Grci i Albanci, isto i Finci i Estonci.
Grcki je tezak izolat, albanski je tezak izolat.
Sam termin indoevropski ej pogresan, tkz indoevropski je staroevropski srpski koji je migracijama stigao u Indiju i dalje van evrope.

Jedina konkretna stvar koju si napisao jeste Y hromozom, a kakve to ima veze sa jezikom, blage predstave nemam.

Ostalo ništa pominjao nisi. Doduše, razuđenost na dijalekte pominješ kao dokaz neevropejstva. Mada to teško kapiram kakve ima logike.

Pa tako kaži... Ja se ovde bavim samo problematičnim načinom na koji se ti preš sa trećim licem, uopšte ne tzv albanskim jezicima (ili jezikom, ako su uspeli da od ta dva skarabudže jedan do sad).

Brate, o čemu ti pričaš?

Kako bi se ti ponašao kada bi se neko pojavio i rekao nije istina da je češki jezik slovenski. To svi što pričaju po svetu, lažu. Pogledaj bre samo Y hromozom Čeha!!!

Mislim, čoveče...pa o čemu mi ovde pričamo? :lol: Kakav bre Šopnehauer...

Skrati politicki govor i daj mi rad gde se citira Halkokondil.

Slao sam ti već raspravu o Bosni u Halkokondilovom demu, slao sam ti i Ostrogorskog...evo ti indeksa Sumraka Vizantije Ivana Đurića:

Halkokondilo.JPG

Halkokondila je puno koristio i (za izvesnu grupaciju dosta omraženi) Radivoj Radić prilikom pisanja svoje doktorske disertacije...

Viyantija.JPG

Osim što ubacuješ nekakvu politiku, ja prosto više ne znam šta ti zapravo hoćeš? Iskreno, da li ti samo tražiš izgovor?

Šta je bilo toliko teško uzeti barem neko vizantološko delo i otvoriti ga? Barem se najpovršnije pitati (makar i postaviti pitanje na Forum Krstarice)? Ne shvatam kako ti je uopšte moglo i pasti na pamet da postoji ikakva zavera vezana za Halkokondila, odnosno da se, kako sam kažeš, svi prave da on ne postoji...posebno kada se radi o nekom toliko doslovno nezaobilaznom. :dash:

Poslednja izmena:
Brate, Grci uopšte ne tvrde to, tako da ne može da se kaže da je glupost...to znamenje je prošlo kroz izvesnu grafemizaciju i u poznijim predstavama, odnosno u heraldičkim, nalazi se grčko vita čime su oni to tako prilagodili, radi povezivanja sa tim slovom. Odnosno radi izreke Car caruje carevima careva. Slično kao što su naši neki približili to ćiriličnom S. Ali to grafem nikakav nije, već je reč o ocilima.
Kako objasnjavas ono iz Dresdena? Posto se tamo odlicno vidi C, a ne ocila.

Bojim se da si ti ovde nešto grdno pomešao. Hajde ponovo. Jedini način na koji osoba može o nečemu pričati jeste ukoliko postoji jedan od ova dva uslova:

1) Osoba dosta poznaje materiju i stručna je da izrazi svoje mišljenje (što je ono radikalnije i što više odstupa od opšte informisanosti, ono mora biti temeljnije, čvršće potkovano)
2) Osoba ne poznaje materiju lično, ali prenosi informacije iz druge ruke

Kod tebe je zabuna jer si ti ovo istumačio kao da br. 2 ne postoji uopšte, a to je doslovno nemoguć scenario, jer jednostavno ne možemo svi biti stručni za sva polja. Iliti, ti si u prevodu izostavio drugu polovinu mog citata, praveći se kao da ona ne postoji. Jedini razlog zbog kojeg sam to napomenuo, iako naravno uopšte nisam očekivao da se iza Pantelić Nebojše krije nekakav albanolog, jeste zato što postoji mogućnost da osoba sama poseduje određene veštine i iznese zaključke koji se kose sa naukom.

Ako osoba sama nije upućena u materiju i ne citira nikog drugog, pošto doslovno ne postoji nikakva druga opcija, jedini je logični zaključak da se radi o lupetanju gluposti napamet. E sada, ako je tvoje pitanje koliko ja znam albanski jezik, odgovor je vrlo malo; ali to ne znači da ne pratim rad albanologa, te da ne mogu iz druge ruke prenesem neke činjenice (npr. Hektor Barić, Vanja Stanišić ili Vladimir Orel). A u tom smeru se odnosio i moj odgovor: Ne postoji niti jedan jedini albanolog koji dovodi u pitanje indoevropski položaj albanskog jezika. To jednostavno ne postoji, čak ni kao nekakva hipotezica koja bi zauzimala granični prostor u okvirima nauke. Jedini ljudi koji o tome govore su diletanti koji gotovo ništa ne znaju o Albancima i ne govore ni reč albanskog jezika.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back