Mrkalj
Buduća legenda
- Poruka
- 37.232
Pa koliko ja vidim, ne deluje mi.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Pa koliko ja vidim, ne deluje mi.
Ali upečatljiva je Tiborova rečenica
Pogledajte prilog 690041
A u DAI stoji sledeće: pre 500 godina (sada je 949.godina) Sloveni su zauzeli Epidaur.
Dakle jasno je da se događaj desio 449. godine a Tibor je izbegao da to napiše.
Isto ruski i ukrajinski istoricari rade kao i bugarski, i jedni i drugi negiraju da su Rusi i Bugari izvorno bili Germani i stepo-Turci.
Puno ima dokaza da su Rusi Germani osim imena Rus. Imas i arheoloske dokaze kao i germanska licna imena prvih vladara Kiev Rusa, tipa Rurik itd. Vizantijski istoricari tog vremena oznace Ruse kao Germane i Skandinavce, kao i Lijutprand Kremonski u 10 vijeku.
Kijev i jeste postojalo prije dolaska Rurika i germanskih Rusa, vjerovatno osnovala lokalna slovenska plemena po predanju pod vodstvom "Kij"-a po kome je grad dobio ime, najvjerovatnije u 5-6. vijeku.
Tvrdis li da Grci isto nijesu narod? Grci jesu imali tradiciju 6-18 vijeka da sebe zovu "Romejima" i pored etnickog imena "Eleni" jer su bili dio rimskog carstva i kreirali pluralni identitet, poput naseg Jugoslovenstva. Ali svakako su narod sa kontinuitetom.
Nacionalno budjenje je bilo i kod Srba, kako Njegos kaze "moje pleme snom mrtvijem spava". Rad Vuka Karadzica, prvog srpskog ustanka itd govore o tome.
Svakako je moguce je bilo Srba doseljenika u danasnjoj zapadnoj Bugarskoj 18 i 19. vijeka, isto kao sto je bilo po juznoj Srbiji, Timockoj Krajini itd. Tada nijesu postojale drzavne granice na ovom prostoru.
Pa ti si i dokazao kako su Gagauz i primili njihov turski. Bili su Sloveni koji su zivjeli u kraju Bugarske gdje je bilo vecinsko anadoljsko stanovnistvo i primili jezik ali sacuvali vjeru. Dokazano da genetski su Sloveni. I njihov endonim kao sto si spomenuo implicira da pricaju "Oguz", dakle anadoljska grana turskog jezika, ne Ogur niti Kipcak kojem pripadaju Tatari i stepski Turci.
Naravno je bilo i na Balkanu, na Labu, i kod Pripjata. Jordanes i Prokopije u 6. vijeku objasnjavaju podjelu Slovena tog vremena, dvije grupe su bile Sloveni prema zapadu a Anti na istoku. (Jordanes tvrdi da su nekada svi zvali "Veneti", dok Prokopije da su se zvali "Sp'roi"). Kasnija slovenska plemena su samo podgrane Antija i Slovena.
Veneti je najvjerovatnije samo geografska odrednica povezana sa Slovenima zbog geografskog polozaja. Veneti su bili izumrlo keltsko pleme bas kao Boji koji su se pretvarile u geografske odrednice od strane Rimljana poslije njihovog istrebljenja (kao i Britanija).
U Proto-Slovensko doba od 1-300ad Sloveni su zivjeli na jednom uzem prostoru negdje izmedju Pripjata i Volge, sa jakim uticajem iranskih Sarmata koji vidimo u protoslovenskim rijecima "Vatra", "Bog", "Gunj", "Raj". Po rijecima bi se moglo zaljuciti da Sarmati su uglavnom imali vjerski uticaj na stare Slovene, ali u to proto-Slovensko doba prije ekspanzije.
Bio sam, ali nije ovdje pitanje danasnji govor Nisa, koji imao mnogo veci upliv doseljenickih Srba, nego tradicionalni dijalekt koji izumire. Ako tvrdis da Nislije danas ne govore "kvo" ok.
Зато што су до 1918 били у саставу Бугарске, због братства & јединства се после другог светског рата обавезно учио бугарски у школи, не знам каква је ситуација била између два светска рата. Босилеград је назив на бугарском стандардном језику, околно српско становништво назива то место Босиљград.Sto razlikuje stanovnistvo Bosilegrada i ostatka Pcinjskog okruga? Zasto se izjasne kao Bugari samo ovdje?
"Зона замфирова" је филм а "Горски вијенац" писано дело, као што си сам и рекао. Није за поређење.Da najgledaniji, sto pomaze da bude razumljivije. Ali Gorski Vijenac je najvece srpsko pisano djelo, vecina danasnjih srpskih izreka i dolazi iz njega.
Da je tako kako kazes, svi ovcari svijeta bi nosili istu kapu. Da je ova kapa starija kod Srba imali bi svoju rijec a ne pozajmnicu, i bila bi prisutna u dinarskim krajevima, najstariji srpski krajevi na Balkanu.
Dakle na fakultetu i službeno tabu tema?Tibor Živković nikada ni dana nije radio na fakultetu.
I kralja Tribala Sirma i grad Sirmion su prvi zapisali antički Grci ovako,Pa koliko ja vidim, ne deluje mi.
Ništa osim brenda. I varvari su znali za marketing"Sveto Rimsko Carstvo" nema nikakav kontinuitet sa Rimskom Carstvom.
Ama nisu dobili poziv. Pročitaj bar taj deo DAI o SrbimaSrbi su dobili legitimitet jer su dobili poziv i zemlju od vizantijskog cara.
Porfirogenit je koristio starije vizantijske zapise. Ako se ne varam i njegov otac car Lav VI isto pominjao seobu Srba.
Taj isti nejaki Iraklije pruža zaštitu Srbima. VažiRimsko Carstvo za vrijeme dolaska Gota je bilo mnogo jace i tako su bolje zapisivali dogadjaje, za vrijeme cara Iraklija i poslije je bila u kriticnom stanju i to nijesu radili.
Ti si simpatičan zato što pokušavaš svaku napisanu nelogičnost (da ne kažem glupost) da opravdaš, odnosno ne bežiš od diskusije. Ali zamorno je.....Dervanov sin, nepoznati Arhon "Selimir", je poslao poslanike caru Irakliju i trazio podanstvo, uzvrat da dobije zemlju. Potpuno uobicajno. DAI kaze da u to vrijeme Srbin je bio sinonim u Rimskom Carstvu za robove, i da obuca "sebule" dobila ime po Srbima. Moguce da su u pitanju Opanci.
Dakle na fakultetu i službeno tabu tema?
I kralja Tribala Sirma i grad Sirmion su prvi zapisali antički Grci ovako,
Kralj Tribala - Σύρμος
Naziv grada - Σίρμιον
Možda i nije naziv grada izveden od imena kralja, otkud znam, ali meni kao laiku sličnost bode oči. Imamo nominativ i akuzativ iste imenice.
Lav VI u IX veku ne pominje Srbe. Ali zato kaže kako Romani imaju probleme sa Sklavima još iz antičkih vremena, tako kaže prevod. Hoćeš da ti pronađem grčku reč da vidimo šta je Lav VI mislio? Pa ti da mi objasniš kako su Romani u antici došli do Pripjata i tamo naleteli na neke lude Sklave koji im od tada prave probleme.
Босилеград је назив тог места на бугарском стандардном језику, који се изучава у тој општини и народ се убеђује да су Бугари.
Ovo je fascinantno.Što se tiče ranog srednjeg veka, za njega ne da ne postoji kadra na fakultetu, nego skoro da uoptše nema u Srbiji. Ne možeš silom terati studente da se profesionalizuju u smeru onoga što ih ne interesuje;
Hoćeš da kažeš da nominativ treba da bude Σίρμίος, svaka slučnost je slučajna, jel tako? Dakle Grci zapisuju ime Σύρμος za kralja Tribala i toponim Σίρμιον za grad u Panoniji i ova dve reči nemaju veze jedna sa drugom?To nisu nominativ i akuzativ iste imenice.
Hajde.![]()
Обе речи су у номинативу, Σύρμος је номинатив о-основе мушкога рода, а Σίρμιον је номинатив о-основе средњега рода.I kralja Tribala Sirma i grad Sirmion su prvi zapisali antički Grci ovako,
Kralj Tribala - Σύρμος
Naziv grada - Σίρμιον
Možda i nije naziv grada izveden od imena kralja, otkud znam, ali meni kao laiku sličnost bode oči. Imamo nominativ i akuzativ iste imenice.
Da li je toponim Sirmion izveden iz imena Sirmos?Обе речи су у номинативу, Σύρμος је номинатив о-основе мушкога рода, а Σίρμιον је номинатив о-основе средњега рода.
Ništa osim brenda. I varvari su znali za marketing.Varvari u trendu, Goti.
Ama nisu dobili poziv. Pročitaj bar taj deo DAI o Srbima
- Čuda sv. Dimitrija, drugi deo, nastao baš u vreme kada su Solun došli da spasavaju Srbi. U spisu nigde Srba. Nije ti čudno?
- Teofan u VIII veku piše opširnu istoriju Rima. Srba niđe. Nije ti čudno?
- Lav VI u IX veku ne pominje Srbe. Ali zato kaže kako Romani imaju probleme sa Sklavima još iz antičkih vremena, tako kaže prevod. Hoćeš da ti pronađem grčku reč da vidimo šta je Lav VI mislio? Pa ti da mi objasniš kako su Romani u antici došli do Pripjata i tamo naleteli na neke lude Sklave koji im od tada prave probleme.
Taj isti nejaki Iraklije pruža zaštitu Srbima. Važi
Jedini prevod koji nađoh, http://93.174.95.29/main/2228FECE30A9EE78089CEE5A3FBF15C7
Pogledajte prilog 690316
Reč je palai a prevod ancient. Ok, može da se diskutuje koliko daleko ovo seže u prošlost ali Denis je preveo kao antička, drevna vremena.....
Koliko vidim antičko grčko u se izgovara slično modernom glasu i.Сумњам, у то време грчко ι и υ су различити гласови.
Moguće. Ne možemo to da znamo, slažem se.U današnjim dokumentarcima u Britaniji, za turske mostove u Bosni koristi se taj izraz (ancient bridges).
Ti misliš da za Lava tri veka u prošlost nisu drevna vremena?
Moguće. Ne možemo to da znamo, slažem se.
Drugo pitanje imam za tebe. Lav priča o svome ocu Vasiliju koji je civilizovao Slovene polovinom IX veka, ove iste koji prave probleme od davnih vremena.
Ko su onda oni Sloveni koji su civilizovani hrišćani i Romani VII i VIII veka? Da ih ne nebrajam sada, ima ih mnogo, čak i u samom vrhu vlasti Vizantije.
Zanima me tvoje mišljenje, da li su bile dve vrste Slovena ili su svi oni jedni te isti Sloveni samo su neke ranije civilizovali i dali im funkcije a druge je uspeo da civilizuje tek Vasilije?
Goti su izgleda bili mnogo pametniji od Srba. Srbe su Vizanti uspeli da nauče da pišu i da se mole Bogu tek u IX veku. Šta misliš otkuda ta razlika u procesu civilizovanja kod Gota i Srba?Nijesu bili toliko tupavi varvari kao sto mislisUspjeli su u svojoj namjeri.
Ne zameri, ali moraš malo više da čitaš. Preporučujem ti Barišića, on je Čuda analizirao u detalje. Čuda, drugi deo, obuhvataju period od 620. do 680. godine, dakle i 630. godinu, kada su Srbi došli da brane Solun. Niđe Srba u Čudima.Cuda sv Dimitrije opisuje napad na Solun 677. g. Srbi su vec daleko na Dinaridima oko 633. god. Dakle nidje veze
Teofan opisuje istoriju Rima do svoga vremena. Dakle opisuje i Iraklija. Srba niđe.eofan pise o dalekoj istoriji a Srbi su novija istorija tada. Sto bi ih spominjao?
Ti si guslaru kralj. 900-500=400. Znaci imaju probleme sa Slovenima oko 400. godineLav tacno ne spominje Srbe jer nije imao razloga da to radi. Govori o antickim vremenima bolje prevedno "stara" vremena, dakle prije njega vec 400-500 godina imaju Vizantinci probleme sa Slovenima.
Varaš se debelo. Imamo prvi dokaz o Slovenima hrišćanima u maloj Aziji već 650. godine, krajem VII veka u Heladi, u VIII imamo patrijarha, početkom IX imamo i cara itd....Mislim da Lav prica o tome kako su slovenska plemena pokrstena tokom vladavine (i pod naredbom) cara Vasilija.
Hriscanskih slovena prije 870.g. je bilo prilicno malo ako se ne varam, vecina su bila mnogobosci do Cirila i Metodije.
Varaš se debelo. Imamo prvi dokaz o Slovenima hrišćanima u maloj Aziji već 650. godine
Koji je to dokaz?
Pečat je analizirao Pančenko, https://www.scribd.com/document/374796338/Panchenko-Pamyatnik-Slavyan-v-Vifinii-VII-veka, i zaključio da predstavlja administrativniu vojnu jedinicu Slovena u maloj Aziji, u oblasti Vitinija. On je datirao pečat na 650. godinu.
Pogledajte prilog 687816
Iznenađenjima nikad kraja, ispod tepiha postoji svedočanstvo o administrativnoj samoupravi Slovena u maloj Aziji 650. godine, što je ranije čak i od svedočanstva o samoupravi Slovena Helade krajem VII veka.
Šlumberger međutim daje drugačiju transkripciju natpisa i praktično menja sadržaj, jer ono što je Pančenko napisao nema logike.
Pogledajte prilog 687806
Tako da sadržaj pečata koji glasi: vojna jedinica Slovena Vitinije, postade robovi Sloveni Vitnije, robovi dobiše svoj pečat a istina ponovo pognu glavu.
Nadam se Slavene da će te ovaj pečat zaintrigirati i da ćeš pogladati analizu Pančenka......ipak je ovo najstariji pečat Slovena.......i to baš u maloj Aziji.....i to pre pohoda Konstansa II kada se pretpostavlja da je prvi put naselio Slovene u malu Aziju.
Pečat je vlasništvo hipatosa iliti konzula, carskog službenika tog doba. Na pečatu je lik cara Konstansa II i hrišćanski simboli. Na pečatu piše "Hipatos slovenskih vojnika Vitinije". Dakle imamo hipatosa i njegovu vojsku, u vizantijskom sistemu u maloj Aziji 650. godine. Naravno da su hrišćani.Gdje se tu spominje da su ti Sloveni hriscani?