„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Čitam Bačića, kao da mi nešto poznato. Otvorim Kurtu, kad imam šta da vidim, često citira Bačića;)
Obojica su na istom zaključku: Sloveni žive u donjem podunavlju od davnina pod imenima Venda i Anta. Migracija sa severa nije bilo, naprotiv migracije se dešavaju prema severu pod pritiskom Rima. Dalje zaklučke Kurta ne donosi ali kao što sam jednom napisao ja to od njega očekujem uskoro.
Bačić nadalje razrađuje tezu ko su Vendi i Anti i zaključuje da su to Tribali koje su Kelti i Rimljani proterali preko Dunava, odnosno da je to upravo narod sporoi o kome govori Procopius. On takođe smatra da je nemoguće doneti zaklučak šta se desilo sa autohtonim stanovništvom južno od Dunava pod rimskom vlašću zato što nema dovoljno podataka.
Pitam se kako to da mu nisu bili dostupni podaci Plinija Starijeg, Ptolomeja i ostalih o prisustvu Tribala južno od Dunava sve do kraja III veka. Ako se ti podaci ukrste dolazi se do zaključka o postojanju jedinstvenog etnosa sa obe strane Dunava u vreme rimskog carstva. Po Kurti i Bačiću deo etnosa severno od Dunava, dakle van carstva, dobija naziv Sloveni. Deo etnosa južno od Dunava možda prerasta u Srbe uzimajući u obzir brojne refernce na Srbe kao Tribale. Ovom razmišljanju ide u prilog pisanje Nikite Honijata o etnosu Tribala (koje neki zovu i Srbima).
Sledeći zadatak je istražiti navode o Tribalima u rimskom carstvu.
Kurta i Bačić su dve budaletine, pišu političku istoriju i njihovi zaključci ne vrede ni pišljiva boba baš kao i od one hrvatine od oca muslimana i majke srpkinje Džine

4755. в. е. (753. п. н. е.) - Основан Рим

7528 (старосрпски календар, односно календар Св. Саве) - 4755 = 2773. по јулијанском.
Јулијански календар се првенствено односи на рачунање дана и месеци, као и трајања једне године. Почео је 1. јануара 709 Ab urbe condita (46. пре Христа). Нема везе са нашим рачунањем година. Србска Нова Година не почиње у јануару. Ова квази Српска Нова Година је базирана на православном рачунању и не би требало да се зове српска.

Јулијански календар се првенствено односи на рачунање дана и месеци, као и трајања једне године. Почео је 1. јануара 709 Ab urbe condita (46. пре Христа). Нема везе са нашим рачунањем година. Србска Нова Година не почиње у јануару. Ова квази Српска Нова Година је базирана на православном рачунању и не би требало да се зове српска.

Тачно.

Тог дана Православни славе Св. Василија Великог по Јулијанском календару, из тога проистиче да је то Нова година по Јулијанском календару, а не Сербска Нова година каквом је зову. Та ''синтагма'' је проистекла у времену титоистичке диктатуре, након низа година, до у еру Милошевића када је постала ''традиција'' све до данас.

По старосербском календару Нова година почиње 5. Лежитрава (Травањ) Априла, односно траје до 4. Лежитрава. Дакле нова 7529.(2021) година почиње 5. Лежитрава.

Календар који је објавила Љиљана Кртинић, лично сам учествовао у већини текстова који постоје у календару. Тај календар је троструки календар и то се треба нагласити, иначе ствара се забуна и фама око њега. Постоји Православни календар, редовни календар који је Грегоријански (због споја са Православним неки га читају као Јулијански) и Старосербски календар, и по мени сам календар вреди сваку пару, па ко воли нека га набави.

jn2YrhO.jpg

По старосербском календару Нова година почиње 5. Лежитрава (Травањ) Априла, односно траје до 4. Лежитрава. Дакле нова 7529.(2021) година почиње 5. Лежитрава.

Valjda lažitrava. I ma koji je to kalendar? Ko ga je koristio, kad je bio na snazi?

Ovo je zaista sjajno,kakav galimatijas,svidja mi se što podseća na mange.Kakve ovo veze ima sa temom?Izmešan biblijski potop sa Svetim Savom koji uz pomoć vremenske mašine putuje u Vinču i Lepenski vir a za sve to vreme zli predstavnici BB škole pokušavaju da ga spreče i šalju Srbima Ćirila i Metodija ne bi li ih oni vratili u veru predaka(ups) i opismenili.Podli plan uspeva tek kad BBejci pošalju androida Vuka Karadžića koji Srbima podmeće svoju azbuku,uvodi najsavršenije pismo i gramatiku u ljudskoj istoriji ali zbog toga gube identitet,osipaju se,dele na manje(veštačke) nacije i skoro izumiru.Kraj je ipak srećan,od čudne materije sadejstvom Sile stvara se poslednji Džedaj,Vučko Serbvoker,Srbi ponovo zauzimaju ceo univerzum i pravedno,demokratski vladaju njime...:worth::worth:

Valjda lažitrava. I ma koji je to kalendar? Ko ga je koristio, kad je bio na snazi?

Немој ти мени то са ''бре'', јер нисам са тобом овце чувао, просто је грешка је у куцању, не замерај толико.

Народни називи за месеце се користе и у службеној документацији I српског устанка, конкретно у Деловодном протоколу Карађорђа.

Краљ Петар I Карађорђевић је у свом ратном дневнику датуме уписивао двојако , наводећи обавезно и старе српске називе и друге пригодне појмове из српске традиције.

Јављају се још и ови називи:

Јануар – коложег, толика је хладноћа да се кола морају ложити, жећи; предхришћанска традиција упућује на следећу симболику: паљење обруча обмотаног сламом, симбол умирања старог сунца и рођење новог

фебруар – велики сечко

март – дерикожа, тада најчешће липсава стока; Сечко сече, марта, дере.

април/мај – ђурђевски месец, лажитрава – измами стоку да пасе али је нема довољно и није квалитетна за исхрану

јуни – трешњар

јули – жетвар

август – госпођински месец, панађурски месец

септембар – гроздобер

новембар – мратињи месец

децембар – божићни месец, коледар

Извори: Миле Недељковић, Годишњи обичаји у Срба, Гордана Јовановић, Народни називи месеци у Срба, Вук Караџић, Речник.

Задовољан!?

Poslednja izmena:
Ovo je zaista sjajno,kakav galimatijas,svidja mi se što podseća na mange.Kakve ovo veze ima sa temom?Izmešan biblijski potop sa Svetim Savom koji uz pomoć vremenske mašine putuje u Vinču i Lepenski vir a za sve to vreme zli predstavnici BB škole pokušavaju da ga spreče i šalju Srbima Ćirila i Metodija ne bi li ih oni vratili u veru predaka(ups) i opismenili.Podli plan uspeva tek kad BBejci pošalju androida Vuka Karadžića koji Srbima podmeće svoju azbuku,uvodi najsavršenije pismo i gramatiku u ljudskoj istoriji ali zbog toga gube identitet,osipaju se,dele na manje(veštačke) nacije i skoro izumiru.Kraj je ipak srećan,od čudne materije sadejstvom Sile stvara se poslednji Džedaj,Vučko Serbvoker,Srbi ponovo zauzimaju ceo univerzum i pravedno,demokratski vladaju njime...:worth::worth:

Да немаш ти нешто да додаш теми?

Poslednja izmena od moderatora:
Немој ти мени то са ''бре'', јер нисам са тобом овце чувао, просто је грешка је у куцању, не замерај толико.

Народни називи за месеце се користе и у службеној документацији И српског устанка, конкретно у Деловодном протоколу Карађорђа.

Краљ Петар I Карађорђевић је у свом ратном дневнику датуме уписивао двојако , наводећи обавезно и старе српске називе и друге пригодне појмове из српске традиције.

Јављају се још и ови називи:

Јануар – коложег, толика је хладноћа да се кола морају ложити, жећи; предхришћанска традиција упућује на следећу симболику: паљење обруча обмотаног сламом, симбол умирања старог сунца и рођење новог

фебруар – велики сечко

март – дерикожа, тада најчешће липсава стока; Сечко сече, марта, дере.

април/мај – ђурђевски месец, лажитрава – измами стоку да пасе али је нема довољно и није квалитетна за исхрану

јуни – трешњар

јули – жетвар

август – госпођински месец, панађурски месец

септембар – гроздобер

новембар – мратињи месец

децембар – божићни месец, коледар

Извори: Миле Недељковић, Годишњи обичаји у Срба, Гордана Јовановић, Народни називи месеци у Срба, Вук Караџић, Речник.

Задовољан!?

Ja sam postavio pitanje za početak godine 5. aprila, što je nešto što si više puta ponovio, ali to ne piše nigde tu gde si naveo izvori.

Ja sam postavio pitanje za početak godine 5. aprila, što je nešto što si više puta ponovio, ali to ne piše nigde tu gde si naveo izvori.

Није ти довољно што си сазнао за Лажитрава!?

(Belgrade School of Meteorology Volume 4.) Београдска школа метеорологије Свеска четврта - Милан Т. Стеванчевић, Недељко Тодоровић, Милан Радовановић, Владан Дуцић, Милан Миленковић, Библиотека: Научна истраживања, Београд 2011 (7520).

Није ти довољно што си сазнао за Лажитрава!?

Pa saznao od tebe za nj nisam. :lol:

(Belgrade School of Meteorology Volume 4.) Београдска школа метеорологије Свеска четврта - Милан Т. Стеванчевић, Недељко Тодоровић, Милан Радовановић, Владан Дуцић, Милан Миленковић, Библиотека: Научна истраживања, Београд 2011 (7520).

I, šta tu piše tu?

Ниси сазнао од мене!?

Razočaran si?

У реду ако тако кажеш, сазнаћеш надам се.

Читај ако те занима, ако те не занима немој мене питати шта тамо пише.

Opet slanje drugih da rade umesto tebe?

1) Izneseš tvrdnju
2) Navedeš referencu, bez ikakvih citata, skenova, pa čak i površnog prepričavanja šta piše u njoj
3) Moliš druge da potkrepe moje tvrdnje

:think:

Uh,odštampano je i u kalendaru lEžitrava,moraš Krcune sve ponovo.Smisao mi se sviđa,podseća na hrvatski LOTR o Dmitru Svinjimiru,obožavam epsku fantastiku.Krcune,kad budete pravili ispravljeno izdanje zbog pogrešnog imena meseci ako treba mogu i ja pripomoći u EF delu kalendara i knjige...:pop:
Pogledajte prilog 640011

Evo, sad sam i proverio šta piše izvesni Stevančević po КРЦУН-preporuci. Ima ta sveska na scribd: https://www.scribd.com/document/233842647/BSM-2011

Српска календарска 7520. година почела је 5. априла 2011. године по Грегоријанском календару.

To je to. Srpska godina počela je 2011. na dan 5. aprila. Tačka. :lol:

4755. в. е. (753. п. н. е.) - Основан Рим

7528 (старосрпски календар, односно календар Св. Саве) - 4755 = 2773. по јулијанском.

Kalendar je Sv. Save, a Sava/Rastko ga nikada nije koristio !? Kao ni ostali Nemanjići.

Iz žitija Svetog Simeona:
" ...i bi mu narečeno ime gospodin Simeon, meseca marta 25, na Sveto Blagoveštenje godine 6703 (1195)... "

"...otide odatle u Svetu Goru, meseca oktobra 8. dan, godine 6706 (1197)..."

"A on, blaženi, dođe u Svetu Goru meseca novembra 2. dan. Bogonosni"

"U 7. dan meseca februara poče časna starost njegova nešto malo slabiti. "

"A ovo se dogodi meseca februara u 19. dan "

Povelja kralja Radoslava:

"... pisano meseca februara.."

itd u svim ostilim poveljama Nemanjića

Kalendar je Sv. Save, a Sava/Rastko ga nikada nije koristio !? Kao ni ostali Nemanjići.
Јел ово нека малициозна замена теза, па се година (која је једино битна) ставља у други план и истиче месец? Веома наивно, године се броје, не месеци.
Да Свети Сава је користио српски календар јер је на Студеници наложио да се запише година подизања. 6717.

Јел ово нека малициозна замена теза, па се година (која је једино битна) ставља у други план и истиче месец? Веома наивно, године се броје, не месеци.
Да Свети Сава је користио српски календар јер је на Студеници наложио да се запише година подизања. 6717.

Mesece nisam pominjao ja već sastavljač onog fantazijskog kalendara gore.
Pa ako meseci nisu bitni hajde reci zašto bi natpis u Studenici 6717 (1208/9) bio dokaz nekakvog srpskog kalendara ?
Isto računanje vremena od stvaranja sveta je korišćeno u vizantiji pre nego što je korišćeno u Srbiji i koristilo se širom "vizantijskog komonvelta". Pa šta ga tačno čini isključivo srpskim ? Kakve veze ima Sv Sava sa tim ?

Mesece nisam pominjao ja već sastavljač onog fantazijskog kalendara gore.
Pa ako meseci nisu bitni hajde reci zašto bi natpis u Studenici 6717 (1208/9) bio dokaz nekakvog srpskog kalendara ?
Isto računanje vremena od stvaranja sveta je korišćeno u vizantiji pre nego što je korišćeno u Srbiji i koristilo se širom "vizantijskog komonvelta". Pa šta ga tačno čini isključivo srpskim ? Kakve veze ima Sv Sava sa tim ?

Ne poturaj "vizantijsko" jer je to bio dvojni Rim sa istom religijom do 1054. i daj mi dokaz da je celo Rimsko carstvo koristilo ovaj kalendar, a posle toga razlog zbog čega bi neko menjao svoj rimski Julijanski kalendar ukoliko se nije uklapao u " pokušaje prilagođavanja novim okolnostima".

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back