HanibalBarka666
Aktivan član
- Poruka
- 1.274
Ne poturaj "vizantijsko" jer je to bio dvojni Rim sa istom religijom do 1054. i daj mi dokaz da je celo Rimsko carstvo koristilo ovaj kalendar, a posle toga razlog zbog čega bi neko menjao svoj rimski Julijanski kalendar ukoliko se nije uklapao u " pokušaje prilagođavanja novim okolnostima".
Gde sam ja to rekao da je celo rimsko carstvo koristilo ovaj kalendar ? I ko je pominjao menjanje julijanskog kalendara ?
Izgleda mešaš kalendar (raspored meseci i dana u godini) sa erom (računanje godina od nekog važnog dogadjaja). vizantijska era (5508/9) je mogla da se primeni i na Gregorijaski kalendar. Kao što i julijanski može da se računa od hristovog rodjenja.
Julijanski kalendar nije promenjen već je zadržan sa tim da je godina počinjala 1 septembra kao što se i pre toga više puta menjala, a i kasnije. Npr u Dubrovniku je nova godina počinjala 25 decembra kao i u Engleskoj. Negde je bila 25 marta, a negde 1 januara.
PS koje su razlike istočnog i zapadnog hrišćanstva 1053 i 1055 recimo ? Osim de jure na papiru.