Представљен "Старосрбски календар за 7528. годину"
СУБОТИЦА -
Нови Сад, будућа европска престоница културе, достојно је обележила дочек 2020. по грегоријанском, а и 7528. године према јулијанском календару.
Већина грађана Србије, ипак, мало зна о древном старосрпском календару. По ком календару је ова нова 2020, у ствари 7528. година и како објашњавамо овакво рачунање времена?
Колико су, заиста, дубоки корени постојања Срба? Какав су имали календар? Зашто у Србији причамо српски? Зашто треба писати Аз-буком? На та, и много друга интригантна питања, одговоре даје Љиљана Кртинић, ауторка "Старосрбског календара за 7528. годину" који је представљен у Суботици.
Истинита историја Срба дуга је 7528. година. Јер, толико дубоко у прошлост сежу корени народа који време мери од настанка Лепенског вира и бележи га већ Винчанским писмом. У каледару за 7528. годину то заборављено знање свима је понудила Љиљана Кртинић, академска графичарка и ликовни педагог.
"Како ми имамо СрБију, а причамо срПски? Зар и не звучи нелогично? Знамо ми сви шта каже правопис. Али, ипак, можда свако може и да одабере оно што мисли да је исправно", указује Љиљана Кртинић, ауторка "Старосрбског календара за 7528. годину".
Представљању "Старосрбског календара за 7528. Годину" у просторијама Друштва српско-руског пријатељства "Свети Александар Невски" у Суботици присуствовали су бројни поштоваоци дела Љиљане Кртинић који с њом деле жеђ за истином и очувањем српске културе и наслеђа.
"Спојила нас је иста идеја: истина о србском народу. Она је то преточила у диван календар који се састоји од "Истините историје Срба" и Забрањене историје Срба", објашњава Мирослава Петровић, власница издавачке куће "Мирослав" која је издавач овог календара.
"Само онај ко не жели да зна, тај и не зна да су Срби "мајка свих белих народа", да је наш језик "мајка свих језика" и да је наша азбука "мајка свих писама"", сматра Александар Беговић, оснивач "Сабора Србског спасења".
"Када сам се сусрео са Љиљаном Кртинић и њеним календаром, препознао сам га као изузетан "уређај" који би могао да послужи, најпре, за буђење србског рода, а онда и свих других људи", каже Горан Митић, физичар и проналазач из Ниша, који је, такође, присуствовао промоцији календара.
Гордана Драгић, једина жена у реду витезова "Бели орлови", каже да је у борби за истину сада - реч оно што је некада био мач. Жена која је била официр Војске Србије и пилот војног хеликоптера објашњава да се сада тако бори за своју отаџбину и њено наслеђе.
"Скинула сам плаву униформу и обукла белу. Бавим се божанском медицином Николе Тесле, лечењем фреквенцијама и зеолитом", објашњава Гордана Драгић, витез "Белих орлова".
Бранислав Косовић, дипломирани грађевински инжењер из Бачке Тополе који је, између осталог, пројектовао 23 цркве, каже да је огроман значај календара који су Срби називали "коло".
"И када дођемо на крај ми смо опет на почетку. Календар је исто што и србско коло које је, уствари, , енергија свемира. Зато нам и треба календар да нам мери прошлост како би се могла десити будућност", објашњава дипл. инг. грађ. Бранислав Бранко Косовић.
Љиљана Кртинић је заборављено знање, које је сакупила истраживањем дугим целу деценију, и сликом и речју уткала управо у календар како би свако и свакога дана могао из њега да учи.
У томе истиче огроман значај који има језик и писмо које сеже од винчанског, преко србице, до ћирилице, односно азбуке.
"Све почиње од "Аз" или "Ас". Бити ас у нечему, знамо шта то значи. Ми имамо такво и писмо", истиче Љиљана Кртинић, академска графичарка, ликовни педагог и ауторка "Старосрбског календара за 7528. годину".
Календар садржи "Забрањену", "Очувану историја Срба" и Православни календар. Дакле - три календара у једном. И то је симболичан одраз изузетно дуге и богате историје Срба.
И зато - Срећна Нова 7528. година.
http://rtv.rs/sr_ci/vojvodina/backa/predstavljen-starosrbski-kalendar-za-7528.-godinu_1085843.html