„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hanibal. Ti si pre neko vreme tvrdio da su Harman i Vin pogresno proglasili vincansko pismo koje je po tebi "strucnajku" nepostojece jer su videli i culi da Pesic tako tvrdi, pa je tvoje lupetanje i sramotu slaven negirao.
Da stavimo tacku na tvoje lupetanje gluposti i bilo kakvu ozbiljnost na tvoje pisanje hanibal.

Ja sam tvrdio i dalje tvrdim da tekstova sa ovim znacima nema nigde u vinčanskoj kulturi:
vincansko-pismo-cirilica-latinica-poredjenje.jpg

Dalje tvrdim da ne postoji nijedan dokaz koji bi ukazivao da se vinčanski simboli (oni pravi koji su stvarno pronađeni) mogu klasifikovati kao pismo. Mogu da budu samo simboli u najboljem slučaju i to simboli koji nemaju ama baš nikakve veze sa današnjim pismom - ćirilicom. Ni razvojno, a ni vizuelno.

Pitam se ko je ovde citirao Harmana i Vina a nije ih nikad čitao već samo gledao na yutjubu ? Ko je tvrdio da Harman i VIn podržavaju njegove teorije iako oni tvrde suprotno ? Pitam se ko konstanto izbegava da pruži dokaz, jer mu se svi stavovi baziraju na teorijama zavere i verovanju nekim likovima koji misle isto? I ko ovde stalno okrivljuje drugu stranu da laže i da je anti-srpska kada nema argumente da bilo šta drugo kaže ?

Tih tekstova ima u vincanskoj civilizaciji.
Vincansko pismo je prva svetska pismenost, to uopste vise nije diskutabilno. Rad Harmana i Vina nije upitan, ti si jedan od retkih ovde nekoliko njih koji zlonamerno negiraju da je pismo.
Dao sam ti dokaz par ekselans o zaveri Srba, svedocenje strucnjaka coveka na licu mesta na Kosovu Hening Hensha i kako se smisljeno sprovodila propaganda i zavera protiv Srba da se lazno okrive podmetnuti zlocini, a ti zlonamerno negiras, idi pridruzi se ne-evropljanima siptarima na yt koji govore da su srbi i svi sloveni karpatski sub-human i divljaci migranti, to je tvoj nivo.
Srbi su starosedeoci u svim vremenskim periodima na ovom prostoru, dokazano genetski (y-hg I; mtDNA H), dokazano antropoloski Dr. Srboljub Zivanovic, lobanje pronadjene od pre 10.000 godina na ovom prostoru su identicne danasnjim lobanjama Srba, Rumuna, Skandinavaca, Nemaca, Slovena, Baska...
Antropologija se slaze sa genetikom u dlaku, a to je najjaca potvrda nauke i istine, prava najozbiljnija nauka, za razliku od falsifikovanih istorijskih spisa, religijskih judeohriscanskih knjiga prica o Isusu, Mojsiju, Muhamedu koji su pravili cuda i bog im na uvce saputao, to je definicija anti-nauke, to su bajke.

Tih tekstova ima u vincanskoj civilizaciji.
Pokaži ih ovde. Ne videh nijedan !

Vincansko pismo je prva svetska pismenost, to uopste vise nije diskutabilno.

Ne nije ništa od toga dokazano i jeste diskutabilno. Sve je diskutabilno jer je to nauka. Ma koliko puta ponovio laž ona neće postati istina.

Rad Harmana i Vina nije upitan, ti si jedan od retkih ovde nekoliko njih koji zlonamerno negiraju da je pismo

Daleko od toga da sam jedan od retkih :) I arheolog Dragan Janković negira pismo, a njega si ti sam ovde postavio :D
Pa onda:
https://www.academia.edu/37689956/_...e_Vinča_Script_and_the_Invention_of_Heritage_

https://www.academia.edu/36456625/A..._CASE_OF_VINČA_SCRIPT_Archaica_5_2017_143-165

https://www.academia.edu/9822979/Iz...ismo_The_Invention_of_tradition_Vinča_Script_

Srbi su starosedeoci u svim vremenskim periodima na ovom prostoru, dokazano

Ma Srbi pre Ameba :D
Tvoj ključni dokaz, porodica Kamenković pravi Srbi:

16165_flintstones.jpg

Cela priča je smišljena, verovatno od strane njegovih potomaka tj Vesne Pešić, kako bi se njegovom nenaučnom radu dao kredibilitet.

Nije. Dugandžija je otvorio i, kao što već rekoh, štampao Evroanale 1985-7. godine, dakle još za Pešićevog života.

Cakte.jpg

Prvi članak na ovu temu objavio je u Zavičaju 1989. godine, časopisu Matice iseljenika iz Srbije. Ljudi koji su bili na čelu su malčice želeli raskinuti sa starijom praksom i proširiti kontakte sa emigracijom i tako je, uključiv i preko Predraga Dragića Kijuka, došlo do tog da se u Catena Mundi štampaju i Pešić i neki Bilbijini rukopisi (pa će tada, a i posle, ići dosta priloga na državnu televiziju). Dakle, već se iznose lažni podaci o značaju ove, tobože, „velike italijanske enciklopedije” koje je, navodno, napravilo veliki odjek u svetu (a kod nas se nipodaštava).

Ono što je istina jeste da je Vesna Pešić, verovatno radi jačanja tiraža, zapaprila dosta celu priču. Od kako je preminuo 1993. godine uvećavaju se značajno tvrdnje o njegovim biografskim podacima. Ali u osnovi prevara je postojala još tada, samo što izgleda da Pešić ili nije bio dovoljno uspešan (sposoban?) ili ga je možda sramota u izvesnoj meri kočila i sprečavala da do kraja dogura čitavu priču, u Vesninom maniru.

Nema prevare kod Pesica, njegov rad je potvrdjen, Harman i Vin.
Nadjena je ogromna kolicina natpisa iz vincanske civilizacije, arheologija.
Postoji u celom svetu sad vec dobro poznata izreka "istina je anti-semitska".
Dao sam primer kerolin i smitsonjana gde se nalazi prava prevara u arheologiji.
Dao sam celo udruzenje arheologa i istoricara i ostalih naucnika koji su raspisali nagradu od 100.000 dolara za suprotne tvrdnje od njihovih, a to sto oni tvrde je arheoloski dokumentovno pre nekoliko decenija.
Cak je Kristofer Hicens odrzao govor o progonu istoricara David Irvinga, nasilju nad istinom i slobodom govora, i stao na stranu Irvinga.

Nije. Dugandžija je otvorio i, kao što već rekoh, štampao Evroanale 1985-7. godine, dakle još za Pešićevog života.

Nisma ni mislio da je Vesna pisala umesto njega, ni da on ništa od onoga što mu se pripisuje nije napisao ili formulisao. Već sam rekao da su neki bibliografski podaci smišljeni ili naduvani. Kao ovaj npr. "Бавио се палеолингвистиком, радио петнаест година на универзитетима у Милану и Риму." I koji to univerzitetski profesor ima karijeru zasnovanu na jednom encikolopedijskom članku ??

Nema prevare kod Pesica, njegov rad je potvrdjen, Harman i Vin.
Nadjena je ogromna kolicina natpisa iz vincanske civilizacije, arheologija.
Postoji u celom svetu sad vec dobro poznata izreka "istina je anti-semitska".
Dao sam primer kerolin i smitsonjana gde se nalazi prava prevara u arheologiji.
Dao sam celo udruzenje arheologa i istoricara i ostalih naucnika koji su raspisali nagradu od 100.000 dolara za suprotne tvrdnje od njihovih, a to sto oni tvrde je arheoloski dokumentovno pre nekoliko decenija.
Cak je Kristofer Hicens odrzao govor o progonu istoricara David Irvinga, nasilju nad istinom i slobodom govora, i stao na stranu Irvinga.

Nebojša moraš da prestaneš da se obrazuješ preko youtuba-a :) Pročitaj neku knjigu čoveče :D

Falsifikovana nebulozna lazna istorija se uci svuda u svetu.
Ima u Americi, osim holoprevare, sta deca ozbiljno u americi u skolama uce o izumima.
Zar se nismo ovde na forumu slozili da se danas uci falsifikovana istorija u Srbiji (deca u osnovnoj, falsifikovane mape, karte) i da se rade prevare falsifikati lazna istorija danas.

Hanibal. Nije yt, postavljao sam tekst ozbiljno. udruzenje naucnika skraceno "nafcash".

Dr. William Pierce - Black Inventors
https://archive.org/details/Dr.WilliamPierceVostfr/DrWilliamPierce-BlackInventors.flv

А и то неумесно уплитање Деретића и позиционирање у истој равни са Милојевићем и Олгом Луковић њему је својствено.

O čemu ti pričaš...autohtonisti sami grupišu Deretića i Milojevića. Odnosno članovi ovog kontroverznog udruženja iz Crne Bare. Zašto bi prenošenje vesti, odnosno onog što je činjenica, bilo nešto svojstveno meni...osim ako drugi nemaju običaj da slažu, naravno.

Vidiš li kako oduševljeno pišu da se Slobodna Srbija - Serbijana priključila peticiji podrške udruženju.

Tako da uplitanje uopšte nije neumesno i svojstveno je, Srebrena, tvojim istomišljenicima (nisam želeo da se spuštan na nešto lično, ali kad već toliko posvećuješ meni na ličnoj osnovi, neka ti bude).

A da li je neumesno, s obzirom da je Deretić uglavnom (u najvećoj meri) prepisivao od Milojevića (zapravo značajno više od Sime Lukin Lazića negoli Milojevića) ja bih rekao da nije. No, neka autohtonisti sami odgovore. :kafa:

Reči su bile - u vizantologiji je sve napisano, novih izvora nema

Pa ne može se reći da je sve napisano, to je prilično evidentna greška tako da čije god da su, izjava je preterana. Kada neko kaže da novih izvora nema to znači da je gomila izvora dostupna na stranim jezicima, ili čak neprevedena (i to ne mislim samo na grčki, latinski ili francuski jezik), a nekada se treba i pomučiti da se dođe do pojedinih primera. S druge strane, bez obzira na to da je neko objavio neki izvor, ako ne postoji kritičko izdanje on se svakako može smatrati novim, zato što nije obrađen. Nekada je to reč i o izvorima koji su vekovima poznati, štampani još u XVI stoleću prvi put. Npr. Savino Zakonopravilo svakako je „novi” istorijski izvor, jer tek evo sada biva kritički izdato i obrađivano. Slično tako, žitija Sv. Simeona koje su sastavili on i kralj Stefan Prvovenčani jednog dana će u budućnosti biti obrađeni, tako da su oni sve vreme, svakako, „novi” izvori.

Naravno da to nije baš tako drastičan slučaj sa Vizantijom, koja značajno više pažnje privlači i ima značajni korpus literature, ali svakako da se ne može reći sve što se može kazati, rečeno je. I ti si i sam citirao, recimo, Tiborove reči da je potrebno napraviti ozbiljnu filološku studiju Porfirogenitovih dela. To ne važi samo za DAI; ona se čeka i u slučaju pojedinih drugih izvora,...no, da ne dužim, svakako je pogrešno reći to, posebno kada se imaju na umu saznanja iz pomoćnih istorijskih nauka.

S druge strane, pa i da je tačno to...zašto to znači da ne može postojati neki veliki poznavalac?

i novi radovi su prepisivanje i kompiliranje postojećeg.

Ovo jeste prava suština, govoreći o našem kraju. Posledica je generalnog propadanja nauke kao takve, podstaknutog odlivom mozgova, slabijim izdvajanjem sredstava i novim sistemom koji više uvažava kvantitet iznad kvaliteta. Ukidaju se diplomski radovi, a ni doktorati nisu više ono što su nekad bili. Počinje da preovlađuje postmodernistički pristup, kojem je multidisciplinarnost (svakako ne uvek, ali dakako vrlo često) izgovor za filozofiranje; uzme se jedan tekst od 50 stranica i onda uz razmišljanja i premišljanja razvuče na 50 strana.

Tako, nažalost, najvećim delom funkcioniše domaća arheologija (tj. tu je mnogo evidentnije neko po primeru istorije), koja je još i više zavisna od finansiranja nego što je istorija. Dominantan je tzv. postprocesualni model, u kojem sve manje i manje ima poznavalaca arheoloških lokaliteta, te koji učestvuju u terenskom radu. Iako postoje izrazito kvalitetni naučni radovi iz humanističkih polja koji se pišu na taj način (onaj na temi o istoriji hrane od Sekeruša i Kišjuhasa je jedan dobar primer) ipak ogromni deo otpada na filozofiranje koje često pretvara u puke relativizacije ili (prečesto) neki vid minimalističkog nihilizma (Danijel Džino je dobar primer toga, što naravno ne znači da sam hteo da kažem da on nema kvalitetnih radova).

E sada, što se tiče kompiliranja postojećeg: to je veliki i ozbiljan posao koji nikako ne treba nipodaštavati. Kompilacije treba da pravi neko vrlo sposoban i načitan. Primer koji pada na um jeste Dušanov zakonik koji je Đorđe Bubalo priredio nedavno. Pa i ako jeste tačno da to delo nema nekakvu značajnu izvornu vrednost, prosto preuzimajući zaključke Sime Ćirkovića i drugih, sve je vrlo jasno, čitkim stilom, sistematizovano i objašnjeno, sa prevodima na moderni jezik. To je ono što je najcenjenije; može se napisati i monografija na 400 strana o nekoj stvari, te zasnovana na nekim greškama i tako posle nekoliko decenija pasti u zaborav, ali oni koji vrše kompliacije, koji sistematizuju i priređuju građu (kao što je npr. Tibor Živković radio, mada je to najčešće bilo propraćeno i ozbiljnom kritikom izvora), bukvalno su ti koji grade temelje nauke.

уместо да следе Милојевићев пут
Александар Шаргић:
потписници апела мом деди пљују те песме говорећи да их је Милојевић измислио. Они само понављају тезе Јастребова, човека који нам је представљен као брат и пријатељ а заправо је писао о Србији као малој змији коју треба зауставити на време јер је боља стара велика змија Аустрија са којом се зна колико је сати. Ово је све у архивама, објављивано је и може се проверити..

Jedno pitanje, Srebrena...kako tebi zvuče ovi stihovi narodne pesme:

Да си Маро прјеља танкопрјеља,
Танкопрјеља и предобра праља,
Јево, теби џерџеф и прјеслца,
На прјеслици мисирско врјетено,
Опрједи ми гаче и кошуљу,

Опрједи ми и одкај ми Маро,

pjesn.PNG

Voleo bih da o pesmi čujem mišljenje i od @Mrkalj, @Pantelić Nebojša, @Aranko i @Scott Isle .

Jedno pitanje, Srebrena...kako tebi zvuče ovi stihovi narodne pesme:

Да си Маро прјеља танкопрјеља,
Танкопрјеља и предобра праља,
Јево, теби џерџеф и прјеслца,
На прјеслици мисирско врјетено,
Опрједи ми гаче и кошуљу,

Опрједи ми и одкај ми Маро,

Pogledajte prilog 618343

Voleo bih da o pesmi čujem mišljenje i od @Mrkalj, @Pantelić Nebojša, @Aranko i @Scott Isle .
presti, predem, predivo, prelja, opredi nema jat
preslica dolazi od predlica, tu nema jata
vreteno dolazi od vrt(j)eno tako da ni tu nema jata
evo, nema jata
gače se piše sa ć

To mislim.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back