1)
Laž. Ovo da nema izvora o ratovanjima toliko je gnusna laž da nema poente ni osvrtati se (Čuda Sv. Dimitrija, Menandar Protektor, Evagrije, Jovan Efeški, Jovan BIklarsk,..i). Što se tiče samog navođenja naseljavanja stanovništva, već sam postavljao citate Ananije Širakacija i Jovana Efeskog (dakle držimo se ovog slepog bukvalizma, preskačući činjenicu koliko izvora govori o provalama, preplavljivanju Balkanskog poluostrva i sl. bez izričitog navođenja
e, ovde su se nastanili, iako se nigde ne pominje da su se vratili natrag preko Save i Dunava u svoju postojbinu).
2)
Laž. U periodu Seobe naroda došlo je do dehristijanizacije Balkanskog poluostrava i pojave jedne nove, paganske religije, koja je sa sobom dovela i nove pogrebne običaje. Skoro svi urbani centri su u pretrpeli razaranja, a nijedna jedina ranohrišćanska bogomolja nije bila pošteđena. Uništene su i
Nebeske stolice, hram koji se nalazio na Kopaoniku na visini od 1800 metara, kao i raška bazilika na podnožju kod reke jednako. Čovek zloupotrebljava činjenicu da ne postoje arheološki dokazi o masovnoj i sistematskoj kolonizaciji čitavog poluostrva (
straw man argument) i poluistinu pretvara u nešto sasvim drugo. Arheologija je poprilično jasno ukazala da je Balkan, odnosno njegov najveći deo, bio izložen jednoj invaziji stranaca koji su došli sa severa i koji nisu bili hrišćani, te koji su u narednom periodu verovatno nastavili napade na i pljačke hrišćanskih svetilišta.
3) Zašto je ovo
laž baš sam nedavno pokazao; svi se sećaju. Narod je upamtio da su postojali starosedeoci i, štaviše, savršeno u društvenom pamćenju očuvao sliku na tri faze: 1. Staro (pre Slovena), 2. Srednje (pre Turaka), 3. Savremeno.
4)
Laž. Ostavljajući po strani to što očigledno meša malčice antropologiju i arheologiju, na Krstin forum je već mnogo puta do sada bila postavljana studija najvećeg srpskog antropologa, Živka Mikića, koji je nesumnjivo ukazao na to da je fizička antropologija potvrdila proces naseljavanja Slovena na Balkansko poluostrvo, na primeru brahikefalije (poreklo robustnog leptodolihomorfnog tipa).
5)
Poluistina. Osim što si Mrkalje i ti sam pominjao neke bugarske reči, postoji celi niz reči za koje se (sa više ili manje uspeha, dakle značajno različitih mogućnosti) istraživalo i razmišljalo o njihovom mogućem starobalkanskom poreklu: bač, balega, balja, baljast, baljav, barzast, bigar, blavor, borđej, bran, brava, brina, brinje, brnjica, bunina, burdej, burdelj, bus, busen, cap, čot, čuka, der, doliba, duliba, frula, garma, gliza, gudura, kaluša, karpa, katun, koliba, krpa, kiljan, kiljen, kopil, kopile, kras, stan, stopanin, struga, šiljeg, šilježe, škrapa, timor, urda, vatra, vurda. Ovde sam samo naveo celokupni reči, da podvučem (zato se i ogradih u zagradi) jer je za neke od ovih i više nego upitno jesu li odista trakoilirskog porekla (npr. podosta je evidentno da se to ne može reći za katun). S druge strane, priče o odsustvu jezičkih odstataka predslovenskog življa kod naših autohtonista zasnivaju se, uglavnom, pretvarajući se kao da je ceo Balkan domovina isključivo slovenske rase, kao da albanski jezik uopšte ni ne postoji. Nasleđe paleobalkanske leksike treba tražiti i među romanskim, vlaškim govorima, pa i u grčkom.
6) Ovo je, koliko ja razumem stvari na osnovu teme o GG, isto
laž.
7)
Čovek od slame / poluistina. Ima smisla ovde u tragovima jedino pored u izvesnom smislu tačke 5, ali je ovde problem što je to samo
straw man argument, tako da je sve tu rečeno (u celini) potpuno izlišno. Problem je u tome što stalno ponavlja da nije tada bilo nekakve ogromne kataklizme, a zapravo je danas prilično pouzdano (što na osnovu pisanih izvora, i to na globalnoj razini, što geoloških ispitivanja) reći da jeste.
Zaključak: ako budemo i
darežljivi, na osnovu izvesnih smislenih crta u tačkama 5 i 7, konačna ocena je 0,5/7.
Čak i ja koji nisam ovde redovno znam pouzdano da je bar 5 od tih 7 razloga ovde detaljno raspravljano i razrešeno.
Raspravljeno je detaljno 6 od 7, s tim što je oko ove poslednje bilo vrlo teško diskutovati jer se uglavnom zasniva na zabludama autohtonista u vezi zvanične istoriografije, pa si zato pomislio da je samo 5 verovatno.

A ovu preostalu nismo toliko detaljno, istina, ali je
jesmo otvorili.