„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zvuci pogresno, ustaski. Ne moze se j ubacivat kako kome padne napamet. Kaze se vreteno i presti, ili prede, i na ekavici i na ijekavici. Macka prede i na ijekavici. A ovo je ustasko izrugivanje srpskoga jezika.
presti, predem, predivo, prelja, opredi nema jat
preslica dolazi od predlica, tu nema jata
vreteno dolazi od vrt(j)eno tako da ni tu nema jata
evo, nema jata
gače se piše sa ć

To mislim.

Citat je iz narodne pesme Vuk i Mara. Ona je objavljena pod rednim brojem 38, na 44. stranici treće knjige Pesme i običaji ukupnog naroda srpskog Miloša S. Milojevića, među pesmama iz Bosne.

prjedobra.PNG

Otprilike, slično tome što si napisao, Mrkalje, Stojan Novaković i Milan Kujundžić su na sednici 13. februara 1873. godine izneli filozofskog i filološkog odeljenja SUD pročitali kada su predali svoju kritiku Milojevića. Str. 334 Glasnika SUD br. 38:

Posmatralac.PNG

Посматралац који може да чује и препише онако, како се нигде певати и говорити не може.

@Scott Isle da li to znači da je Miloš S. Milojević bio ustaša? :think:

Kad smo kod doktorata, ja ga Šariću dajem na osnovu ovoga teksta:

https://patriot.rs/hrvatski-istoric...-slavena-u-7-stoljecu-nije-dogodila/?lang=lat

A Radiću (Vreme J V P) ga ne priznajem.

Inače, Srb. Turajlić je objasnila zašto se kod nas ne dodeljuju doktorati bez nužne pismene disertacije, što je postojeća praksa u civilizovanom svetu.

Nažalost visokoobrazovni sistem nam je toliko truo da me ne bi začudilo da i Šarić dobije doktorat za svoje "životno delo". Prvo pročitaj Vreme Jovana V P. pa onda sudi.

Stvarno? :eek:
Da li si možda imao neki udarac u glavu pa si zaboravio zadnjih 10 godina pisanja na ovom forumu ?
Čak i ja koji nisam ovde redovno znam pouzdano da je bar 5 od tih 7 razloga ovde detaljno raspravljano i razrešeno.

1) Laž. Ovo da nema izvora o ratovanjima toliko je gnusna laž da nema poente ni osvrtati se (Čuda Sv. Dimitrija, Menandar Protektor, Evagrije, Jovan Efeški, Jovan BIklarsk,..i). Što se tiče samog navođenja naseljavanja stanovništva, već sam postavljao citate Ananije Širakacija i Jovana Efeskog (dakle držimo se ovog slepog bukvalizma, preskačući činjenicu koliko izvora govori o provalama, preplavljivanju Balkanskog poluostrva i sl. bez izričitog navođenja e, ovde su se nastanili, iako se nigde ne pominje da su se vratili natrag preko Save i Dunava u svoju postojbinu).

2) Laž. U periodu Seobe naroda došlo je do dehristijanizacije Balkanskog poluostrava i pojave jedne nove, paganske religije, koja je sa sobom dovela i nove pogrebne običaje. Skoro svi urbani centri su u pretrpeli razaranja, a nijedna jedina ranohrišćanska bogomolja nije bila pošteđena. Uništene su i Nebeske stolice, hram koji se nalazio na Kopaoniku na visini od 1800 metara, kao i raška bazilika na podnožju kod reke jednako. Čovek zloupotrebljava činjenicu da ne postoje arheološki dokazi o masovnoj i sistematskoj kolonizaciji čitavog poluostrva (straw man argument) i poluistinu pretvara u nešto sasvim drugo. Arheologija je poprilično jasno ukazala da je Balkan, odnosno njegov najveći deo, bio izložen jednoj invaziji stranaca koji su došli sa severa i koji nisu bili hrišćani, te koji su u narednom periodu verovatno nastavili napade na i pljačke hrišćanskih svetilišta.

3) Zašto je ovo laž baš sam nedavno pokazao; svi se sećaju. Narod je upamtio da su postojali starosedeoci i, štaviše, savršeno u društvenom pamćenju očuvao sliku na tri faze: 1. Staro (pre Slovena), 2. Srednje (pre Turaka), 3. Savremeno.

4) Laž. Ostavljajući po strani to što očigledno meša malčice antropologiju i arheologiju, na Krstin forum je već mnogo puta do sada bila postavljana studija najvećeg srpskog antropologa, Živka Mikića, koji je nesumnjivo ukazao na to da je fizička antropologija potvrdila proces naseljavanja Slovena na Balkansko poluostrvo, na primeru brahikefalije (poreklo robustnog leptodolihomorfnog tipa).

5) Poluistina. Osim što si Mrkalje i ti sam pominjao neke bugarske reči, postoji celi niz reči za koje se (sa više ili manje uspeha, dakle značajno različitih mogućnosti) istraživalo i razmišljalo o njihovom mogućem starobalkanskom poreklu: bač, balega, balja, baljast, baljav, barzast, bigar, blavor, borđej, bran, brava, brina, brinje, brnjica, bunina, burdej, burdelj, bus, busen, cap, čot, čuka, der, doliba, duliba, frula, garma, gliza, gudura, kaluša, karpa, katun, koliba, krpa, kiljan, kiljen, kopil, kopile, kras, stan, stopanin, struga, šiljeg, šilježe, škrapa, timor, urda, vatra, vurda. Ovde sam samo naveo celokupni reči, da podvučem (zato se i ogradih u zagradi) jer je za neke od ovih i više nego upitno jesu li odista trakoilirskog porekla (npr. podosta je evidentno da se to ne može reći za katun). S druge strane, priče o odsustvu jezičkih odstataka predslovenskog življa kod naših autohtonista zasnivaju se, uglavnom, pretvarajući se kao da je ceo Balkan domovina isključivo slovenske rase, kao da albanski jezik uopšte ni ne postoji. Nasleđe paleobalkanske leksike treba tražiti i među romanskim, vlaškim govorima, pa i u grčkom.

6) Ovo je, koliko ja razumem stvari na osnovu teme o GG, isto laž.

7) Čovek od slame / poluistina. Ima smisla ovde u tragovima jedino pored u izvesnom smislu tačke 5, ali je ovde problem što je to samo straw man argument, tako da je sve tu rečeno (u celini) potpuno izlišno. Problem je u tome što stalno ponavlja da nije tada bilo nekakve ogromne kataklizme, a zapravo je danas prilično pouzdano (što na osnovu pisanih izvora, i to na globalnoj razini, što geoloških ispitivanja) reći da jeste.

Zaključak: ako budemo i darežljivi, na osnovu izvesnih smislenih crta u tačkama 5 i 7, konačna ocena je 0,5/7.

Čak i ja koji nisam ovde redovno znam pouzdano da je bar 5 od tih 7 razloga ovde detaljno raspravljano i razrešeno.

Raspravljeno je detaljno 6 od 7, s tim što je oko ove poslednje bilo vrlo teško diskutovati jer se uglavnom zasniva na zabludama autohtonista u vezi zvanične istoriografije, pa si zato pomislio da je samo 5 verovatno. :) A ovu preostalu nismo toliko detaljno, istina, ali je jesmo otvorili.

Poslednja izmena:
Sve sto slaven pise je laz, propaganda.
Baski su brahikefalik, da nije kod njih mozda od seobe slovena brahikefalik.
Srbi i Baski su brahikefalik i mezokefalik i jako puno u populacijama je i dolikokefalik, jer Srbi starosedeoci balkana i Baski starosedeoci u svojoj zemlji su taj antropoloski tip desetinama hiljada godina. Vecina Srba su cak dolikokefalik.
Srboljub Zivanovic je nas najveci antropolog.
Srbi su starosedeoci balkana oduvek i najstariji evropljani kromanjonci I hg mtDNA H, to je dokazano genetikom i priznato zvanicnom naukom u svetu.
Srpski jezik koji je najsrodniji sanskrtu od svih evropskih jezika (od koga je i nastao sanskrt) se razvio na ovom prostoru starosedelastvom i potice iz visoke kulture i civilizacije Lepenski Vir Starcevo Vinca.
slaven ne prestaje da sibicari.

Srpski jezik koji je najsrodniji sanskrtu od svih evropskih jezika (od koga je i nastao sanskrt) se razvio na ovom prostoru starosedelastvom i potice iz visoke kulture i civilizacije Lepenski Vir Starcevo Vinca.
Najverovatnije tačno. Ali, kao što čujemo od Slavena, to istoričare ne interesuje jer zadire u predistorijski period. Ono što oni definišu istorijskom naukom ne poklapa se sa našim poimanjem istine o prošlosti. Tako da, ako za nešto nema dokaza u smislu istorijskih izvora, to se za istoriju nije desilo ma koliko logično bilo. Kapiraš?

Osim što si Mrkalje i ti sam pominjao neke bugarske reči, postoji celi niz reči za koje se (sa više ili manje uspeha, dakle značajno različitih mogućnosti) istraživalo i razmišljalo o njihovom mogućem starobalkanskom poreklu: bač, balega, balja, baljast, baljav, barzast, bigar, blavor, borđej, bran, brava, brina, brinje, brnjica, bunina, burdej, burdelj, bus, busen, cap, čot, čuka, der, doliba, duliba, frula, garma, gliza, gudura, kaluša, karpa, katun, koliba, krpa, kiljan, kiljen, kopil, kopile, kras, stan, stopanin, struga, šiljeg, šilježe, škrapa, timor, urda, vatra, vurda. Ovde sam samo naveo celokupni reči, da podvučem (zato se i ogradih u zagradi) jer je za neke od ovih i više nego upitno jesu li odista trakoilirskog porekla (npr. podosta je evidentno da se to ne može reći za katun).

Ipak - ovde sad ne odgovaram Slavenu jer se pokazao nedokazanim po ovom pitanju - moram da ponovim da je celokuponi spisak objašnjen u smislu slovenske etimologije više puta, a da tzv. neslovenske reči imaju redom neobjašnjenu etimologiju u ma kojem neslovenskom jeziku.

S druge strane, priče o odsustvu jezičkih odstataka predslovenskog življa kod naših autohtonista zasnivaju se, uglavnom, pretvarajući se kao da je ceo Balkan domovina isključivo slovenske rase, kao da albanski jezik uopšte ni ne postoji. Nasleđe paleobalkanske leksike treba tražiti i među romanskim, vlaškim govorima, pa i u grčkom.

Ovo si, ustvari ti, Slavene. I tu ne bi treblo ništa dodati, da ostane da svako od budućih čitalaca sam kritički razmisli o tvojim rečima.

Jednostavno, gradiš kaštele u ariji jer nisi, nisi u pravu i to krajem svesti i savesti osećaš. Zato iz tebe kulja netrpeljivost prema drugačijem mišljenju, podmuklo podmetanje rasizma kad o njemu niko ne govori, insinuiranje albanskog starosedelaštva. Erupcije energije u odgovaranju i iscrpljivanju protivnika upravo su objašnjive tvojom unutrašnjom borbom.

Srboljub Zivanovic je nas najveci antropolog.

:hahaha:

Mikić je školovani arheolog, magistrirao 1972. godine na temu antropologije (Afrički varijeteti diluvijalnog čoveka). Radio je u Centru za balkanološka ispitivanja i bio na antropološkim stručnim usavršavanjima na Gutenbergovom univerzitetu u Majncu, gde je i odbranio doktorat iz fiz. antropologije 1979. godine (Antropološki problemi praistorijskih populacija centralnog Balkana od neolita do kraja latenske epohe). Od 1985. godine predavao je kao vanredni, a potom od 1991. godine i redovni profesor na arheološkom odeljenju FF u Beogradu, uspevši da utemelji u Srbiji izučavanje fizičke antropologije, što je dolovno i osnovao.

Objavio je veliki broj rasprava na temu fizičke antropologije...1981. godine objavio je knjigu vezano baš za napore da utemelji fiz. antropologiju, Stanje i problemi fizičke antropologije u Jugoslaviji. Praistorijski periodi.

5aeae489746af.jpg

Godine 1988. Antropološka struktura stanovništva Srbije:

Antropoloska-struktura-stanovnistva-Srbije_slika_O_82548977.jpg

Koautor je (1989) velikog Atlasa osteopatoloških promjena na istorijskim populacijama Jugoslavije.

Atlas-osteopatoloskih-promjena-na-istorijskim-populacij_slika_O_94090461.jpg

Kao što rekoh uspeo je da osnuje devedesetih godine katedru za antropologiju, a od 2002. godine postoji i Paleoantropološka zbirka. Najviše njemu dugujemo i što je 2008. godine osnovana Laboratorija za bioarheologiju (BioArchLab): http://bioarchlab.org/about-us

biorc.PNG

Pošto znam da te interesuje ta tema, evo ti nekoliko od hrpe njegovih naučnih radova na temu fizičke antropologije koji su na internetu dostupni:
* O antropološkoj istraženosti ilirskog stanovništva
* Prilog antropološkom upoznavanju neolita u Srbiji
* Antropološki tragovi slovenskog prisustva na Kosovu i Metohiji
* Jedno interesantno poređenje nalaza u grobovima u Viminacijumu iz vremena rimskog perioda s onim seobe naroda: http://www.heritage.gov.rs/cirilica..._nekropola_iz_perioda_velike_seobe_naroda.pdf
* Rasprava o trepanaciji: https://www.scribd.com/doc/181118240/Zivko-Mikic-Trepanacija-Vek-Istrazivanja-u-Srbiji

Poređenje Srboljuba Živanovića sa legendarnim Živkom Mikićem (koji je bio inspiracija Tiboru Živkoviću i koji je, inače, bio član komisije u kojoj je Svetozar Nani Stanković koga toliko pominješ, doktorirao), zaista je degutantno i apsurdno. Ali i (od tebe) očekivano. :kafa:

P. S. Živanović je toliko u široj priči srpske antropologije nebitan da ga Mikić u studiji pregleda razvoja biofizičke antropologije u Srba, od Vuka Karadžića preko Sime Trojanovića do Branka Šljivića, doslovno ni ne pominje: https://www.rastko.rs/arheologija/zmikic-inter_c.html

Poslednja izmena:
Radivoje Pesic je bio univerzitetski profesor. Nemam razloga da sumnjam u gomilu srpskih akademika Dusicu Grbic, biografiju koju je pisala Vesna Pesic o svom ocu, jer niko nije smisleno osporio biogarfiju, a verujem da bi u roku od par sekundi da je stvarno laz.
Briga me sta ti mozes i ne mozes da nadjes na netu. Znaci ako ti ne mozes da nadjes na netu naucnika on ne postoji i prevarant je.
Evo ja ne mogu da nadjem na netu gomile stvari i naucnih radova koji su u toku nekoliko meseci zlonamerno obrisani, nema ih na netu, unisteni sa celog neta, a bili su pre prisutni, a ti radovi idu u korist, dokazuju par ekselans istinitu istoriju Srba i drugih evropljana protiv danasnje lazne istorije.

Nigde nisam spominjao da ne mogu da pronađem na netu. Arhivski podaci o Olgi Luković Pjanović nisu sa neta, već iz francuskog nacionalnog arhiva (Fontablo, Pariz). Ubacivanjem nekakvog interneta vršiš zamenu teze (da ni ne pominjemo uopšte što ti, izgleda, smatraš normalnim da neko može u Jugoslaviji i savremenoj Italiji i biti na prestižnim univerzitetima ni manje ni više no profesor, a da nije doktor nauka).

Znam, napisao sam ranije u komentaru da je slaven proglasio za nesto sto nije po njegovoj definiciji istorija, nekakvom praistorijom.
To je budalastina.

To nije moja definicija, niti sam ja to proglasio ili uopšte ikakav doprinos imao time da to bude tako. Moja je odluka da je tako potpuno ista koliko i tvoja (ravno 0%).

Srboljub Zivanovic je doktor antropologije.

Ma nemoj. Hajde da čujemo...gde je odbranio taj doktorat? Kako glasi naslov disertacije? :rtfm:

Imas na strani 745 komentar 18607, koji ti je upucen i objasnjava stvari na koji nisi odgovorio.
Imas rad Zivanovica Kromanjonci u Djerdapu, njegovo putovanje u London...
jasno je da iz politickih razloga negiras sve dokaze i istinu, i vrsis anti-srpsku, anti-slovenski propagandu i propagiras laznu istoriiju, ko ti od Srba i slovena veruje je slucaj za zaljenje.

zabole me , pronađi u spisku disertacija novosadskog medicinskog fakulteta i sjaši malo.

Ja znam vrlo dobro šta je njegova disertacija; pitanje je bilo pokušaj inspiracije onima koji šire dezinformacije da probaju promeniti svoje loše navike.

Meniskusi kolena.PNG

Meniskusi kolena i njihove veze.

Srboljub Zivanovic je doktor antropologije.

:kafa:

Ti siris lazi i dezinformacije, sa ubacenim nekim tacnim podacima do najsitnijih detalja da bi tvoje lazi i spinovi uspeli.
Srboljub Zivanovic je jedan od najvecih antropologa, priznat u svetu, a ti bezimeni trol zlonamerno pokusavas da unistis sve naucnike koji donose dokaze protiv tvoje lazne istorije.
Moj post Radivoje Pesica internet link ima gomile znaka pitanja i nece da se otvori.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back