„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vidis da ne shvatas.

Ja nikada nisam tvrdio da ne pise 495. godina. To je cinjenica, pise 495. godina.
Ja argumentujem da je najvjerovatnije to greska, da je godina ranija od 495. godine, zbog rodoslova, a jedine bitke koja ja poznajem po izvorima da odgovoraju opisu u KOG prije 495. godine desile su se 376-395 pri upadu Gota kod Vrba.

Ma na to i mislim...

Nije reč o greški. Totila koji se pominje na početku verovatno nije niko drugi no inspiracija istorijskog kralja Totile, koji je vladao između 541. i 552. godine.

Stoga, više je nego indikativno da se radi o VI stoleću. I po svim osobama koje se pominju...i svemu. Stroil što upada u Ilirik i osvaja ga? To su Goti po Odoakrove propasti. S druge strane nema logike nikakve da je reč o vremenu pre podele Carstva, tj. careva Valensa i Teodosija. Ništa se ne pominje što bi ni izdaleka aludiralo na Hadrijanopolj. Vojni teatar tada je obala Crnog mora; traččko primorje. Dakle, na istoku. Teatar na zapadu jeste u VI stoleću, u vreme Justinijanovih ratova. Ne postoji ni jedan jedini razlog za povezivanje Totile i Dalmacije sa Fritigernom i Trakijom umesto sa...Totilom i Dalmacijom. :D

Ni u šta ne možeš biti 100% siguran. Kad bi te lekar pitao da li te supruga vara, ti ćeš mu možda garantovati da je to nemoguće; doslovno nezamislivo. Ali racionalna stvar bi bila: otkud znaš? Provodiš li 24/7 vreme sa njom? Jesi li je pratio; unajmio privatnog detektiva...proverio njene poruke?
Занимљив детаљ у овој причи је лекар. Прича се темељи на печењу при мокрењу.

Uradi rodoslov.
To sam vec rekao u u temi Srbi i Hrvati u Dalmaciji. Niste uradili rodosolov. Zagrij stolicu, uradi rodoslov.

Ti zapravo ne misliš na rodoslov, već na hronologiju. A ja sam ti je od Banjevića već bio postavljao.

566216

566217

Ti zapravo ne misliš na rodoslov, već na hronologiju. A ja sam ti je od Banjevića već bio postavljao.

Pogledajte prilog 566216
Pogledajte prilog 566217

Fale mu 4 neznana kralja na pocetku rodoslova.
Fali mu Tomislav nakon Vladislava.
Fali mu Karamir nakon Vladimira,
Fale mu nakon Tolimira: Pribislav, Krepimir, Svetorad, Radoslav, Caslav, razni banovi i zupani, Pavlimir, razni banovi i zupani, Tjesimir.
Tudjemir mu zavrsava vladavinom 955. godine, a u KoG izricito pise da je u njegovo doba na vlast dosao Samuilo.
Samuilo je dosao na vlast 995 po wiki, razlika od 40 godina je prevelika, to je preveliko odstupanje. To treba biti objasnjeno.

Drugo. U KoG izricito pise da 495., dakle u vrijeme Gelazija, cara Anastasija, itd, SA SJEVERA PROVALISE GOTI.
Goti koji su provalili su bili Ostroilo, Totila i Brus. Gelazije je umro 496. godine, i u to vrijeme je vladao Anastazije.

Dakle, ne mogu Ostroilo, Svevlad, Totila poceti vladavinu 540. godine, 50-60 godina nakon Gelazija.
A Tugemir zavrsiti vladavinu 40 godina prije Samuila. To je sve skupa 100 godina razlika.
Onda dodaj na to gore navedene vladare koje je ispustio. To su veliki prospusti.

Drugo. U KoG izricito pise da 495., dakle u vrijeme Gelazija, cara Anastasija, itd, SA SJEVERA PROVALISE GOTI.
Goti koji su provalili su bili Ostroilo, Totila i Brus. Gelazije je umro 496. godine, i u to vrijeme je vladao Anastazije.

Dakle, ne mogu Ostroilo, Svevlad, Totila poceti vladavinu 540. godine, 50-60 godina nakon Gelazija.
A Tugemir zavrsiti vladavinu 40 godina prije Samuila. To je sve skupa 100 godina razlika.
Onda dodaj na to gore navedene vladare koje je ispustio. To su veliki prospusti.

Dukljaninov rodoslov satkan je od svega i svačega, kao mreža. Mora se vrlo pažljivo čitati i tumačiti, a posebno ne bukvalno. Više je to pitanje utvrđivanja izvora koje je on koristio, a ne bukvalnog (i nekritičkog) pukot čitanja integralnot teksta. To si i ti imao na umu kada si pokušavao protegnuti tu priču u IV st., tako da ne znam zašto se sad ponašaš kao da ne razumeš. Naime, autor piše da je Saramir savremenik Svetog Ćirila i njegovih akcija kod Hazara i pri pokrštavanju Bugara. A to je ni manje ni više no druga polovina IX stoleća! To znači da je, a to je Tibor Živković koga ti vrlo oštro napadaš i prilično uspešno dokazao, Dukljaninov rodoslov sastavljen uz igle i makazice; šivanjem brojnih drugih izvora.

Totila...ne bukvalno Totila...već istorijska inspiracija. Jedan izvor, drugi, treći, ne samo ako su postojale namere, već prosto igrom gluvih telefona, može doći i do određenih modifikacija. Baš kao što se verovatno dogodilo sa npr. Tomislavom ili Časlavom, koji jesu istorijske ličnosti tj. zasigurno bili vladari na ovom podneblju. Npr. ti da si rekao iza Anastasija se krije zapravo Arkadije, to ne bi bilo isključeno. Ali, trebalo bi onda da vidimo na čemu se to zasniva; koji je kontekst, ima li opravdanja u izvorima, itd...a to, ono što je i najbitnije od svega, ti uopšte ne činiš. Skoncentrisan si na zamisao da se nešto moralo desiti tačno tada kada si ti pomislio, tokom poslednje dve decenije 300-ih godina i sad se sve mora prilagođavati (i to čak poprilično veštački) toj interpretaciji stvari?

Poslednja izmena:
Dukljaninov rodoslov satkan je od svega i svačega,
. . .
a to je Tibor Živković

. . . . Skoncentrisan si na zamisao da se nešto moralo desiti tačno tada kada si ti pomislio, tokom poslednje dve decenije 300-ih godina i sad se sve mora prilagođavati (i to čak poprilično veštački) toj interpretaciji stvari?

Satkan je kako je satkan, ima rodoslov.

Tibor Zivkovic je kriminalac. Tibor Zivkovic kaze da su onda Srbi dosli kao federati u isto vrijeme kao i Hrvati, i napravili svoje prve drzave, govoreci o godini 630. A u izvoru mu izricito kaze da je samo jedan od dva vladara DOSAO IZ SRBIJE! Srbija je dakle vec postojala. Dakle nisu tu napravili prve drzave po DAI. I izricito u DAI pise da su HRVATI DOSLI PRIJE TIH SRBA!

U KoG pise da sa sjevera provalise Goti, i upadose u Dalmaciju. Kolko ja znam jedini takav dogadjaj je 376-395 kada sa sjevera provalise Goti. Ako ima drugi, moze se razmatrati. Ja se ne suprotstavljam razmatranjem drugim takvim provalama Gota. Ali, Goti su vec provalaili 382 i do 395 harali Dalmacijom. Prilagodjava se jer rodoslov nalaze duzi vremenski period, a i dogadjaji i hronologija odgovara godini 395.

U KoG pise da sa sjevera provalise Goti, i upadose u Dalmaciju. Kolko ja znam jedini takav dogadjaj je 376-395 kada sa sjevera provalise Goti. Ako ima drugi, moze se razmatrati. Ja se ne suprotstavljam razmatranjem drugim takvim provalama Gota. Ali, Goti su vec provalaili 382 i do 395 harali Dalmacijom. Prilagodjava se jer rodoslov nalaze duzi vremenski period, a i dogadjaji i hronologija odgovara godini 395.

Kako ne znaš ni za jedan. A pohod 480-ih i 490-ih godina? Teodorik je potukao Gepide 488. godine u Sremu i onda Goti koji su išli Dunavom i Savom zauzimaju panonske krajeve (odakle potiskuju upravo Gepide) i osvajaju Odoakrovu državu tako što za Ravenu upadaju preko Siska, Ljubljane i Hrušice...Jantarskim putem preko Akvileje. Aurelijev put vodi do ušća Neretve u Jadran, mada su se prilikom preuzimanja Solina mogli spustiti i Flavijevim putem. U svakom slučaju, to je svakako sa severa jer se spuštaju iz severnog pravca. To posebno postaje jasno ukoliko nemaš u glavi moderne, današnje percepcije, već šta su tada smatrali severom (Tabula Peutingeriana).

To je svakako uverljivije od nekog hipotetičkog haranja Dalmacijom krajem IV stoleća, čega uopšte ne znamo pouzdano u kojoj je meri bilo i da li uopšte.

Poslednja izmena:
Kako ne znaš ni za jedan. A pohod 480-ih i 490-ih godina? Teodorik je potukao Gepide 488. godine u Sremu i onda Goti koji su išli Dunavom i Savom zauzimaju panonske krajeve (odakle potiskuju upravo Gepide) i zauzimaju Odoakrovu državu tako što za Ravenu upadaju preko Siska, Ljubljane i Hrušice. Jantarskim putem preko Akvileje. Aurelijev put vodi do Narone, mada su se prilikom zuzimanja Salone mogli spustiti i Flavijevim putem. U svakom slučaju, to je svakako sa severa jer se spuštaju iz severnog pravca. To posebno postaje jasno ukoliko nemaš u glavi moderne, današnje percepcije, već šta su tada smatrali severom (Tabula Peutingeriana).

Odlicno, moguce, da je taj dogadja. Ali opet, treba vidit sa rodoslovom, koji je od tih po hronologiji najdosljedniji dogadjaj?

Odlicno, moguce, da je taj dogadja. Ali opet, treba vidit sa rodoslovom, koji je od tih po hronologiji najdosljedniji dogadjaj?

Pa ja bih rekao ovaj. U ovo vreme, kada je Odoakar poražen (493. godina)...kada su Goti koji dolaze sa severnih strana, vlada car Anasasije i stoluje papa Gelasije. I nedugo potom kraljevaće Gotima Totila...ime koje nalazimo i u rodoslovu upravo vezano za taj period. Doslovno ne može konzistentnije; nijedan se drugi događaj ne može ni približiti. Ono što si citirao Amijana koji Dalmaciju izrekom uopšte ni ne pominje, hvatanje je za slamke u poređenju.

Значи, безбедносно гледано, аутентичност докумената који нису сачувани виси о образу приређивача?

Промакло ми је да питаш само за изворе у чијим случајевима нам недостаје аутограф. Таквих је много и у тој ситуацији тражимо што је више могуће преписа, поредимо их и анализирамо, да колико је могуће реконструишемо како је изгледао оригинални текст.

Када се ради о изгубљеним изворима који су објављивани (од када имамо штампарију у Европи) онда наравно да имамо резерве уколико је објављивач непоуздан. Нпр. Никодим Милаш није поуздан; није научнички приступао изворима, преносио их добро, итд...њему стога нећемо веровати, уколико се од нас очекује вера на реч. Нпр. у случају летописа Симеона Кончаревића, за који нам је једини извор он.

Исто као нпр. на овом форуму када неко објављује ствари (сада излазим из стриктног оквира изгубљених извора) ако се види да је човек поуздан, ваљда ћемо му веровати следећи пут кад нешто каже без потребе провере. Међутим, ако неко свако мало поставља погрешне тврдње, цитате који не постоје итд. (у тебе гледам, Pantelić Nebojša) наравно да му нећемо веровати кад нешто каже без додатне провере: Нећемо ни уколико не постоје начини провере када се ради о неком толико непоузданом, као нпр. када хрватски историчар, магистар наука, филозоф, теолог, историчар и инжењер Горан Шарић објављује некакву плочицу наводно винчанских знакова који би требало да представљају целе реченице.

Pa ja bih rekao ovaj. U ovo vreme, kada je Odoakar poražen (493. godina)...kada su Goti koji dolaze sa severnih strana, vlada car Anasasije i stoluje papa Gelasije. I nedugo potom kraljevaće Gotima Totila...ime koje nalazimo i u rodoslovu upravo vezano za taj period. Doslovno ne može konzistentnije; nijedan se drugi događaj ne može ni približiti. Ono što si citirao Amijana koji Dalmaciju izrekom uopšte ni ne pominje, hvatanje je za slamke u poređenju.

U redu ako je tako. Ne znam ni za sta sto se tice Otokara da se veze za upad sa sjevera i vladanje Dalmacijom. Sto se tice Amijana, direktno govori da su Goti upali sa sjevera, da su zavladali ugarskom, i da su onda vladali od Ponte svim sjevernim provincijama do Alpa, u sto spada i Dalmacija.

U redu ako je tako. Ne znam ni za sta sto se tice Otokara da se veze za upad sa sjevera i vladanje Dalmacijom. Sto se tice Amijana, direktno govori da su Goti upali sa sjevera, da su zavladali ugarskom, i da su onda vladali od Ponte svim sjevernim provincijama do Alpa, u sto spada i Dalmacija.

Ne, to ne piše! Nigde ne piše da su zavladali nečim. Već sam ti pisao o tome, da se ne ponavljam. I o Fraviti i svemu. Već 388. godine na Savi negde kod Siska Goti se bore kao deo rimske vojske, za Teodosija. Tada su porazili vojsku Magna Maksima. Dakle nema ni govora o tome, niti Amijan piše da su igde oni zagospodarili!

Povremeno haranje i paljenje po nekim pojedinim mestima nema nikakve veze sa trajnim nastanjivanjem i osvajanjem tog područja.

Poslednja izmena:
Ne, to ne piše! Nigde ne piše da su zavladali nečim. Već sam ti pisao o tome, da se ne ponavljam. I o Fraviti i svemu. Već 388. godine na Savi negde kod Siska Goti se bore kao deo rimske vojske, za Teodosija. Tada su porazili vojsku Magna Maksima. Dakle nema ni govora o tome, niti Amijan piše da su igde oni zagospodarili!

To za Teodosija nema veze, To je pakt. Jordanes kaze da je Gotima Teodsije placao danak. I KoG kaze da su Svevladovom sinu placali danak. Bitno je da su od Ponte do Alpa kod Amija, a to se podudara sa KoG.

To za Teodosija nema veze, To je pakt. Jordanes kaze da je Gotima Teodsije placao danak. I KoG kaze da su Svevladovom sinu placali danak. Bitno je da su od Ponte do Alpa kod Amija, a to se podudara sa KoG.

Čoveče, Amijan Markelin piše do 378. godine. Ne možeš koristiti njega za izvor o budućnosti. Uzmi čitaj Zosima npr. ako te interesuje šta se izdešavalo između 379. i 382. godine. Razlili se, probali...i poraženi. Izbačeni iz Panonije. Gracijan šalje komandanta legija Ilirika Vitalijana. Itd...

Nema događaja koji ti zamišljaš. Nigde to ne piše; ni u jednom istorijskom izvoru. Ti zamišljaš izjavu nekog poljskog novinara iz 1991. godine da su Amerikanci postali gospodari celog sveta i to koristiš kao argument da je 1999. godine NR Kina vojno okupirana od strane američke vojske i izdeljena na američke okupacione zone. A ja ti pokazujem karte sveta, izdanja Komunističke partije a ti kažeš nebitno Poljak kaže Amerikanci se svuda razliše.

Bitno je. Prouči sve izvore i kontekst dešavanja do kraja IV stoleća. Nemoj koristiti izvore koje govore o ranijim periodima za poznije; nemoj Amijana tretirati kao Nostradamusa.

Jeste. Pročitaj ponovo šta piše Amijan. Iz rečenice se ne može nikako izvući da su Goti postali gospodari Dalmacije.

Jordanes opisuje osvajanje Dalmacije? Gde?

Po Amijanu:
Upali su Goti (Fritigern, Sueridus, Collias) sa sjevera u Meziju, dogodile su se bitke, ubijen je car, napadnut Carigrad a potom su Goti napustili Carigrad i od tad su tutnjali po svojoj volji od Ponte do Alpa.

Po Jordanesu:
Isti dogadjaj. Isto Fritigern i bitka kod Vrba. Fritegern nakon tih bitki ide u Grcku i pljacka (i onda nestaje, umro, nema ga), a Alatheus i Safrac odlaze u Panoniju. Nakon toga Goti vladaju tim regijama osvojenim, i dolazi do mira sa Carigradom i Carigrad im placa danak.

Po Knjizici o Gotima:
Goti provaljuju sa sjevera u Ugarsku, pa u Templanu (kod Husicke,Trnovina). Ostroilo ide u Prevalitanu i biva ubijen, a Svevlad ide na sjever. Onda, Svevlad vlada od Vinodola do Poljske, i od mora na sjever. Njegov sin sklapa mir i placaju mu danak.

Значи, безбедносно гледано, аутентичност докумената који нису сачувани виси о образу приређивача?

То јест, на нашој претпоставци да је његова мотивација била позитивна, односно да се његов интерес (па тиме и пристрасност) поклапао са нашим?

Произлази да би барем требало да "објективну" историографију онда заснивамо на налазима "савезника" јер је очигедно да ако је тражимо код противника не само да ћемо увек бити закинути, него штавише, идемо мечки на рупу?

Има ли овде нешто што још није јасно и врапцима на грани?

Више него да су у праву иако нисам љубитељ завера односно скептик сам према њима као и према овом меинстриму али тамо где показује очигледне контрадикције.
На пример име Паноније као Савије па у писмима Мартина као Саувије и Сеувије где откриве етнитет Свева или Сеуба од кога потичу оба српска идентитета и у Лужици и овде.

Онда извори који говоре да су подунавски Свеви асимиловани од Ломбарда а овде имамо извор који говори да су својим непосредним деловањем довели прво Теодориковог оца на власт па и самог Теодорика који је био први образовани варварски краљ одгајан и образован у Констатинопољу који је убио првог варварског краља Одаокара и према једном извору бугарског караља у Мезији то је додуше једини извор о раном присуству Бугара у Мезији.
Његова италска краљевина ће се простирати до Драча и биће подељена на Далмацију и Сеувију или Савију.
Биће регент Визигота у Шпанији под чијом влашћу ће се наћи и галицисјка Сеувија која ће постојати као призната држава са својим новцем око 170 година и још неколико деценија под влашћу Визигота. Биће ујединитељ свих Гота , Франака , Вандала , Сеуба и Словена многих скитских и сарматских племена и Алана до Балтика.

Номало мање 100 година након насељавања Сеуба у Панонију између Саве и Драве Прокопије нас обавештава о овој ситуацији:

Око 537.
Геополитичка подела Балканског полуострва
„С друге стране залива први су Хелени, звани Епирци, све до приморског града Драча (Έπιδάμνου). Од овог (града) почише покрајина Прекалис, a после долази Далмација (Δαλματία) и тиме се завршава западна граница царства.
Потом долазе Либурнија и Истра (Ίστρία) па Венетија, која се простире све до града Равене. Они који обитавају у овим крајевима живе као приморци.

Иза ових унутрашњост земље држе Сишчани и Сваби, не они који су потчињени Францима но други. Иза ових станују Карни (Καρνίοι) и Норичани (Νωρικοί), десно од ових живе Дачани (Δακαι) и Панонци (Παννόνες) који, поред осталих места, држе Сингидунум и Сирмијум (Σιγγιδόνον και Σίρμιον), допирући све до реке Дунава (Ιστρον).
Овим су народима почетком овога рата владали Готи c ону страну Јадрана (тј. Источни Готи).“
(ВQ 1 15, р. 82,10-25)

Дакле сведочанство оба Мартина из Паноније секунде који су преобраћибвали ове друге Свеве у Галицији из аријанства у правоверје Савију односно Панонију зову Суевију или Саувију.
Та сеоба очигледно није безначајна јер нас Прокопије век касније обавештава ио скоро непромењеном геополитичком мозаику.

Рат почиње после смрти Теодорика у чију државу су укључене 3 Сеувије од тога 2 протосрпске и ова у Галицији је интересантна јер говори о државотворности и развијености Свева.

Дакле шта би то могло да се промени до Ираклија?

Оно што је сигурно променило етнографску слику јесте присуство Авара који уништаваје Гете или Гепиде али ова Сеувија постаје један од центара аварског каганата.Многи руски археолози су уочили ширење српског језгра на северу под утицајем културе из Подунавља названо руисенском културом. Сњеверни Срби ће се ширити до прве половине 8. века што не одговара Порфирогенитовој причи о деоби на западу али може говорити нешто друго. На пример у случају Вандала:

" Вандали су били подељени у две племенске групе Силинге и (Х)асдинге. У време Маркоманског рата (166—181) Силинзи су живели у области која се звала Велика Германија (Magna Germania) (данашња Шлезија). У другом веку Хасдинзи, предвођени двојицом краљева Раусом и Раптом су отишли на југ и напали Римљане на доњем Дунаву. Око 271. римски цар Аурелијан је морао да додатно ојача пограничну одбрану на средњем току Дунава. Након склапања мира са Царством, Силинзи су населили територију римске провинције Дакије (западна Румунија, источна Мађарска и Банат) коју је Аурелијан управо евакуисао.

По Јорданесу, Вандали су дошли у сукоб са Готима у време владавине римског цара Константина I Великог (306—337). На територији на којој су Вандали живели источни суседи су им били Готи, западни Маркомани, северни Хермундури, а на југу границу је представљала река Дунав. Готски краљ Геберих је поразио и погубио вандалског владара Висимара и након тога су поражени Вандали затражили од римских власти да им дозволи насељавање на римској територији. Цар Константин је око 330. дозволио Ванадлима да се населе на десној обали Дунава у провинцији Панонији. На тој територији Вандали су живели наредних шездесетак година.

Краљ Годегисил је 400. или 401. године, највероватније због напада Хуна, повео Вандале заједно са њиховим савезницима германским Свевима и сарматским Аланима на Запад. Део Силинга им се прикључио нешто касније. Негде у то време Хасдинзи су већ примили хришћанство. У време цара Валенса (364—378), Вандали су, попут Гота нешто раније, примили хришћанство у облику аријанског учења које је осуђено као јеретичко на Првом васељенском сабору у Никеји 325. године. Међутим, један мањи број Вандала је ипак прихватио никејски (православни) симбол вере, између осталих и Стилихон, врховни заповедник војске Западног римског царства у време владе цара Хонорија (395—423)."

Дакле један део ових Срба је из Подунавља отишао на запад са Вандалима или касније који се опет враћа у 7. веку остатку племена у Подунавља јако честа појава у времену сеобе народа миграције из Паноније до Балтика недовољно објашњни из неких извора касније као регрутовање нових снага са Балтика или Слкандинавије случај Ломбарда , Херула и других племена затим западни Рим је расељавао племена један део би претварао у федерате а други остављао на спрам њих као непријатеље. Случај Франака који су се подељени једним делом борили на страни Хуна а дуги део федерата против Хуна. Свеве је раселио Тиберије уз Дунав а други део потисао на запад.

glad to see ya

Мора се променити читава перцепција догађаја најпростије објашњено да су масе скитктских и сарматских племена била уједињена у пангерманском савезу највише се истицала коалиција Сеуба , Вандала и Алана који су представљали тампон зону између Словена , Венда и Германо-Скито-Гала који су сви аријансци нашао сам и неке историчаре који такође говоре о верском сукобу тако да то баца друго светло на сеобу народа.
Овај савез ће потиснути Готи који ће их потискивати ставити под контролу германски савез а у овом савезу Вандала , Сеуба и Алана остаће Венди или Вандалословени које ће овај савез повући или из Подунавља или за време боравка Вандала крај Азоровог мора.
Меровинзи су за себе говорили да потичу од Скита дакле лингва Франка је у једном моменту око 7. века је створило етнографску слику народа од којих су задоминирали 2 германски и словенски иједан велики део ваарвара је романизован укључујучи саме Готе , Визиготе и Гепиде и огоман број ското-сарматских и галских племена.Да није опстала осетска држава Алани би сигурно били Готи данас једино они и Сораби спречавају потпуну германизацију историје и нестанак Скита и сармата као јако заслуижних и за историју Германи и Словена.Павле Ђакон говори да део Ломбарда говори или се служи словенским. Мартин Думски говори о Словенима који се налазе на територији Сеуба и Гепида као покрштене правоверне народе.
Дакле пре Јустинијана обзиром да у визиготској држави је јачало аријанство остао је на снази римски закон свим римским грађанима а готски закон за Готе.Идеја је била да се сви Готи под Теодориком покрсте на правоверје што се није догодило после Теодорикове смрти и кланских ратова Јунистијану је пала друга идеја на памет да протера Готе из Италије.
Нову поделу ће остварити Франци , скитосарматскогалскогрерманси савез племена чији ће краљ прећи на католичанство они ће формално наставити политику Визигота овај савез Вандала Алана , Свева , Словена се потискује и тера на ниграције до Африке остаци ће бити славизирани у виду Венда и Сораба."

Najčešće navođeno mesto u Sekvesterovom delu je ono gde kaže da reka Alba deli Svebe i Srbe kod mesta Kervete.[11]Čuveni češki istoričar Niderle u svom delu „Slovenske starine” ističe da je to prvo obaveštenje o Srbima na Labi i ukazuje da Kerveti označava naziv okruga Pagusa, Serbišta, na desnoj obali Labe između Magdeburga i Lužice. Kasnije se naziv ove gradine javlja kao Zerbisti, Herbisti i Zerbst (odnosno Srb). "

Ајнхард тахође становнике Далмације зове Сорбен као и северне а у његовом писању постјање истог народа бна два места не изазива изненађење нити потребу за објашњавањем већ као опште познату ствар.

Обзиром да смо носиоци имена јеног народа из коалиције која је изгубила рат остала су 2 славизирана језга а сам лимес сорабикус је претстављао границу та два зарћена савеза од којих је овај други у то време славизиран тако да није ни чудо да као губитници принуђени смо учити историју како нам победници сервирају што није ништа чудно на нама је да се изборимо мислим да су Бугари много урадили више и од Руса.

Ово није ништа ново али ми је јако чудно да није привукло пажњу покојном Тибору Живковићу и другима јер даје могућност давању древности етнониму без псеудо науке не знам зашто није размотрено а размотрене су много небитније ствари од Прокопија који је изнад свега хваљен као извор због своје тежње ка истини.

Апропо твојој причи да , на мене је ставило утисак дело "Eas Europe from the middle ages from 500- 900" Дело говори колико заправо мало извора има и из колико мало извора је црпљена целокупна историја и колико пуно има отворениха питања за које не постоји консензус већ мишљења нарочито у погледу Словена али је добра ствар што је славистика у новија времена постала изазов за младе научнике као нерешена енигма.
Опет нека дела пијонира науке су прихваћена као нормативи и борба научних ауторитета и школа не извора.Тек у модерна времена су почели покушаји ретроспективе.
Археологија 4-5 века је јако проблематична и подложна критици јер није у могућности да без извора разликује Гепиде , остоготе , скире и мноштво племена па је договором материјална култура подељена на Остроготе и Гепиде. Женски гробови су јако битни а у случају Острогота проблем јер се нису сахрањивали са оружјем па су у многим случајевима културу поделили на Остроготе и Гепиде или ако не могу Хуни.
Хрвоје Грачанин је дао лепу критику о томе говорећи да археологија није на нивоу где нам може дати одговоре а нарочито на ову готско римску државу.

Наравно да је историја наравно ближа политизацији и геополитици и односу тренутних снага и утицаја него што је то Ана Карењина.
наравно да не можемо поредити утицај политике на политику односно на политичку историју , археологија , антропологију у односу на биологију , књижевност и сликарство или филологију са изузетком лингвистике.

Прва Србија је зачета 457-8 продором Хунимунда у Далмацију савезу са остроготским подкраљем Теодомиром подизањем Скира и убиством Валдемира и довођење на остроготски престо Теодомира и његовог сина Теодорика који ће основати прво варварско италско царство до Балтика и сви варвари и римљани у једној држави најважнија ће бити Далмација па затим Срубија и Савија или Србија друга по значају наравно после Равене , Рима и тд. Дакле Србија од 5. века са можда потискивањем од Авара на запад , исток и Далмацију. Прераспоређивањем тема у новом грчком царству са могућим повратницима са запада Ираклије је озваничио ново стање на терену уколико избегли Срби већ нису из Саувије сасвим могуће у Самовој држави коју још зову државом Трибала оно ђто свакако желим рећи да Сеубија Балканска није добијена варварском лутријом као Галиција већ је озваничена у Теодориковој постхунској признатој држави остала је пасивна и готским ратовима.

Овај епохалан догађај и улога Сеуба која се губи из извора а у то време је имала тежину првог светског рата. одговара Дукљаниновој или Орбиновој држави Сватоплука који је очигледно можда нероманизовано име Теодорика , Теодомира и Валдемира дакле и званична историја потврђује измешаност Острогота и Словена о језику још не знамо сем да је у држави био службени латински. Овај догађај је потстакао мит Нибенлунга и многе друге. Засллужан за демистификацију Сеуба , Алана и Пеласга као и Гласиначке културе из анрополошког аспекта је др Нико Жупанич чији је утицај био сличан покојном Тибору Живковићу трајао је колико и његова улога на челу краљевске академије наука СХС-Југославије после смрти његова дела су запостављена осим у антропологији и етнологији па и археологији мислим да је био један од оснивача код нас и уз Цвијића вероватно од најваљжнијих ауторитета код нас.

Po Amijanu:
Upali su Goti (Fritigern, Sueridus, Collias) sa sjevera u Meziju, dogodile su se bitke, ubijen je car, napadnut Carigrad a potom su Goti napustili Carigrad i od tad su tutnjali po svojoj volji od Ponte do Alpa.

Od tad do...koliko meseci? Amijan prestaje da piše o događajima posle 376. Koliko traje to od tad? Mesec? Dva?

Po Jordanesu:
Isti dogadjaj. Isto Fritigern i bitka kod Vrba. Fritegern nakon tih bitki ide u Grcku i pljacka (i onda nestaje, umro, nema ga), a Alatheus i Safrac odlaze u Panoniju.

Upravo Jordanes bi trebalo da ti bude potvrda svega što sam govorio; Fritigern ide do Helade, a Alatej i Safrak u Panoniju. Panoniju, dakle; severno. Ne u Dalmaciju!

I obojica nestaju posle 380. godine. Zašto? Zato što su Rimljani uspešno pokosili apsolutno sve gotske vođe iz vremena Bitke kod Hadrijanopolja 378. godine. Eliminisali su sve disidente. Sve neka nova lica nastaju, odana Rimu i ideji romanizacije u nekoj meri. Nijedan Got iz vremena rata.

Nakon toga Goti vladaju tim regijama osvojenim, i dolazi do mira sa Carigradom i Carigrad im placa danak.

Neistina. Ovo je Po Scott Isle. Po Jordanesu, ne vladaju Goti ničim i ne plaća im Carigrad nikakav danak, no prihvataju vrhovnu vlast Carigrada i daju svoje vojno sposobne muškarce u (istočnu) rimsku vojsku (Goti nemaju nezavisnu vojsku).

566336

Dakle, ne piše da im Carigrad plaća ikakav danak, nego da duguju vojnu službu caru. I to je taj savez; pakt kako ti kažeš. Kazna za otkazivanje tog dogovora je smrt, odnosno obnova neprijateljstava do smrti onih koji su prekršili nešto što se u staroj rimskoj tradiciji smatra svetogrđem; jedina je opcija progon u izgnanstvo.

I tu su službu verno ispunjavali. Bilo 388. bilo 393. godine ili ikoji drugi put kada je trebalo ratovati za cara Teodosija. Posebno su se istakli u Maloj Aziji.

Poslednja izmena:
i dolazi do mira sa Carigradom i Carigrad im placa danak.

Njegov sin sklapa mir i placaju mu danak.

Alal' ti vera; ovde bi ti i KPJ sud iz '45. pozavideo. :mrgreen:

Goti ulaze u sastav vojske tj. u federatski status za cara Teodosija...i kralj Silimir sklapa primirje sa sopstvenim hrišćanskim podanicima koji počinju da svom gospodaru plaćaju danak.

:p

Prevod, samo podvuceno:

JORDANES, GETICA

"Car Velens . . . je sprzen (poginuo) u carskom sjaju. . . . Od toga vremena Visigoti, zbog svoje velicanstvene pobjede, vladahu Trakijom i Dakijom kao da im je rodna zemlja.
...
Car Gratian postavi Teodosija Spanca u Istocno carstvo. . . .
Teodosije oboli u to vrijeme da je umalo umro, a Goti bijahu okurazeni. Podjelivsi gotsku vojsku, Fritigern krenu da pljacka Tesaliju, Epir, Ahaju, dok Alateus i Safrac sa ostatkom trupa otidjose za Panoniju. U to vrijeme car Gratian se povukao iz Rima u Galiju radi invazije Vandala. Kada on cu da su se Goti osilili jer je Teodisije zapao u postelju, brzo sakupi vojsku i udari na njih. Medjutim, ne osloni se na oruzje, nego odluci da ih osvoji ljubaznoscu i poklonima, Tako postize mir s njima, dajuci im namirnice.

Kad se car Teodosije oporavio i saznao da je car Gratian sredio pakt izmedju Gota i RImljana, kako je i on sam zelio, prihvati to vrlo milostivo i dade svoju saglasnost. Dade on poklone kralju Atanariku, koji nasljedi Fritigerna, napravi savez s njim i na naljubazniji nacin ga pozva u posjetu Carigradu.

wfMzD2Y.jpg

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back