- Poruka
- 17.625
Povukao znači u ovom kontekstu povukao iz Panonije. Otišao je u Galiju. Nema nikakvog upada Vandala u Italiju.
Изгледа да је овдје проблем у преводу.
Јорданес у дјелу О поријеклу и дјелима Гота у поглављу 27 пишеи како стоји, Грацијан се запутио пут Галије (Галије, не Италије) како би се позабавио са Вандалима који су продрли у Галију (не Италију, у Италију ће банути тек неких 70 година касније).
Potrazi znacenje "RETREAT." Povukao znacu povlacenje od neprijatelja a ne obracun sa neprijateljem.
Gratian su POVUKAO u Gal (POVLACENJE), IZ RIMA, zbog invazije Vandala.
Овдје ми није јасна веза КоГ са дјелом Јорданеса или Амијана Маркелина. Јорданес у том дијелу описује догађаје у вријеме цара Теодосија 380их година. КоГ се бави наводним догађајима (??) у времену цара Анастасија (491-518.) и касније. Значи разлика 120-130 и више година.
Нити је јасна веза Фритигерна који је скончао око 381. и Остроила из ЛПД (непоузданом извору) који припада како написах другом времену, неких 150+ година послије.
Ако то води томе да је Фритигерн и Остроило иста личност, и да Јорданес у том дијелу описује исте догађаје као у ЛПД, па прилично неозбиљна претпоставка.
Nije neozboiljna posto Jordanes pise negdje 600. godine, a KoG je USMENO PREDANJE!!! 1200. GODINE!
Nas zanima da li nase usmeno predanje i Jordanes i Amijan govore o istom dogadjaju. Zanima nas zbog hronologije rodoslova, i nista drugo.
Detalji onoga sto se zapravalo desilo su nebitni jer nas to ne zanima, mi ne utvrdjujemo istorijske dogadjaje. Mi samo zelimo da odredimo hronologiju rodoslova. U tom smislu, zanima nas da li KoG govori o dogadjajima 376-382. godine.