„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
1. A sta znaci "srpska autohtona grupa"? Kakve su to "autohtone" i "ne-autohtone" srpske grupe?
2. Prvi pomen Srba i razvitak I2a Dinarika deli oko 600 godina, tako da se teze da je bas ta grana nastala u srpskom pleme, vrlo hipoteticka.
3. Ako bi smo bas uzeli i terali do kraja tu pricu da je "dinarik" srpska grupa, buduci da DAI eksplicitno navodi Hvar i Hercegovinu kao mesta koje su naseli Srbe, ne i Hrvati, to ne bi poremetilo nista.

-Meni osobno to ne znači ništa, to gos.Pantelić govori ako se ne varam a ne ja. Naravno, nema nikakvog govora ni o hrvatskoj autohtonoj grupi-meni su to besmislice.

-Dakle imamo tom logikom čakavce Srbe na Hvaru, točnije DAI kaže da su tamo Neretljani koji vode porijeklo od nekrštenih Srba(ako se ne varam)..ovdje poanta ionako nije bila u tome, naveo sam i Split i Zadar i općenito glavninu Dalmacije(današnja hrvatska regija) i otoka. Kao i današnje Hrvate iz današnjih kantona zapadnohercegovački i mostarsko-neretvanski kao mjesta gdje je danas najžešća koncentracija I2Din, ništa drugo. To mi se ne uklapa u priču o nekakvom srpskom I2Din.

-Hercegovina,kao povijesna regija jednim dijelom ulazi u sastav starohrvatskih županija kako ih navodi DAI,ali to ionako nije sukus onog što sam mislio reći, sukus je da među današnjim Hrvatima Hercegovine,kao i Dalmacije prevladava I2Din, barem ako je vjerovati dosadašnjim istraživanjima i to u koncentracijama koje su jelte najviše-uopće.

Istinom se objasnjava najlakse.
Stari Srbi, stari evropljani "Pleme Dan", Fenicani, tj. I2a hg su moreplovci, zato u Dalmaciji najvisa frekvencija i na Sardiniji, u Irskoj i Skotskoj postoji veoma jaka frekvencija I2a na odredjenim mestima tj. Fenicani (stari Srbi, juzni sloveni) naselili.
I2a su iliri, Vincani, Minojci, Etrurci, Fenicani... Haplogroupa I je nastala na Balkanu i I2-I2a-I2a-dinaric su nastale na Balkanu u juznim slovenima-srbima.
Kako ti posmatras npr. genetske studije koje kazu Hrvati se mogu podeliti na juzne Hrvate (Dalmatince koji govore stokavskim srpskim) i ostale Hrvate koji imaju malo genetsko pomeranje u odnosu na juzne Hrvate, a Dalmatinci, populacija Bosne i Srbije nemaju nikakvih bitnih genetskih razlika, gotovo potpuno identicna genetika.

Pa promatram najnormalnije moguće, kako drukčije da se izrazim, koncentracija I2Din na Sjeveru Hrvatske je oko 20-30%. Naravno da po meni te mutacije nemaju nikakve veze sa nacijom niti nekom etnogenezom.

I potpuno je proizvoljno tvrditi da Dalmatinci,Bosanci i Srbi iz Srbije imaju gotovo potpuno identičnu genetiku, štoviše koncentracija I2Din u Srbiji usporediva je sa onom iz Sjeverne Hrvatske;
za Srbe iz Srbije se navodi 29%(Reguiero 2012)
za Hrvate iz Sj.Hr se navodi 25,5%(Mršić 2012)
Južna Hrvatska 54,5%(Mršić 2012)

Npr velika je razlika između Srba iz Srbije i Hrvata iz Dalmacije u grupi E
Srbi iz Srbije 18,5%(Reg)
Hrvati iz Dalmacije 6,3%(Mrš)

Genetski su sličniji Hrvati iz Sjeverne Hrvatske i Srbi iz Srbije nego Srbi iz Srbije sa Hrvatima iz Dalmacije:hahaha:

Poslednja izmena:
Pa promatram najnormalnije moguće, kako drukčije da se izrazim, koncentracija I2Din na Sjeveru Hrvatske je oko 20-30%. Naravno da po meni te mutacije nemaju nikakve veze sa nacijom niti nekom etnogenezom.

I potpuno je proizvoljno tvrditi da Dalmatinci,Bosanci i Srbi iz Srbije imaju gotovo potpuno identičnu genetiku, štoviše koncentracija I2Din u Srbiji usporediva je sa onom iz Sjeverne Hrvatske;

Kakve veze ima koncentracija, važan je put kojim je genetika došla, a to je veoma lako po pitanju Hrvatske.

Glavni simboli "pleme Dan" tj stari evropljani I hg su konj-jednorog, orao, zmija (kult obozavanja zmije), krst, zlatno tele (golden calf)...
Pogledaj zastave i grbove zemalja Srbija, Rumunija, Moldavija, Skandinavske zemlje...

pregled kod cika doktora obavezan, jednorozi po zastavama, pa toga nema ni na safari africkim kolonijama. svasta se ovde leci.

Klesan natpis koji ima apsolutnu i povezanu priču od početka do kraja. Na kakvom spomeniku? Što je najgore, nije jedini.

Najzanimljivije je što su vas vajni Zapadnjaci učili da svaki "spomenik" mora da ima funerarni natpis, okrenut prema božanskom i mistici. A ovamo, u svakoj kući "kuvarica". Doduše, ima i funerarnih natpisa, kao recimo "Umrija kuvejče" ili, "Umrija kuvejdu nami", ali, samo na nadgobnim spomenicima. Doduše, ti tvoji Zapadnjaci su sve natpise umrija protumačili kao Umbrija, bilo u kojoj kripti da se nalaze.
Пишеш веома лошу историјску фикцију.

Poslednja izmena:

Genetski su sličniji Hrvati iz Sjeverne Hrvatske i Srbi iz Srbije nego Srbi iz Srbije sa Hrvatima iz Dalmacije:hahaha:

Срби имају 29% I2a само у твојим лудачким фантазијама. :rotf:

Ево ти статистике за мулти-етничку државу Србију где на узорку од 1788 има 34% I2a
image.png

Етнички Срби имају 36-37% I2a, мањине мало смањују проценат на овој статистици за Србију.

Prestani da koristiš stare izvore i lažiraš stvari.
Južni delovi Hr se znatno razlikuju od severozapada Hr iz prostog razloga jer su ovi sa juga uglavnom srpskog porekla. Što se tiče PH908 potpuno je jasno da je došla kao integralni deo srpskog plemena . Srbi u raznim delovima vojne krajine imaju više PH908 od Hrvata, msm da jedino "Hrvati" iz Hercegovine imaju više, ostale oblasti pojedinačno manje . Razlika i jaz izmedju Hrvata iz južnih delova i ovih severozapadnih je velika.
Kod Srba u svakoj oblasti ima preko 34,5% I2a1b,
a u mnogim oblastima i preko toga.Čak tamo gde se pominju Srbi u zapadnoj Bugarskoj nadjena je PH908 u korektnim procentima. Uostalom PH908 kod Hrvata je migrirala sa istoka hercegovine .

Prestani da koristiš stare izvore i lažiraš stvari.
Južni delovi Hr se znatno razlikuju od severozapada Hr iz prostog razloga jer su ovi sa juga uglavnom srpskog porekla. Što se tiče PH908 potpuno je jasno da je došla kao integralni deo srpskog plemena . Srbi u raznim delovima vojne krajine imaju više PH908 od Hrvata, msm da jedino "Hrvati" iz Hercegovine imaju više, ostale oblasti pojedinačno manje . Razlika i jaz izmedju Hrvata iz južnih delova i ovih severozapadnih je velika.
Kod Srba u svakoj oblasti ima preko 34,5% I2a1b,
a u mnogim oblastima i preko toga.Čak tamo gde se pominju Srbi u zapadnoj Bugarskoj nadjena je PH908 u korektnim procentima. Uostalom PH908 kod Hrvata je migrirala sa istoka hercegovine .

Gledaj, nemam volje raspravljati na ovaj način sa Hrvati u navodnicima, optužbama da se laže i sl...to vrijedi i za ovog lika sto je prvi odgovorio. Naprosto nisam to iz prsta isisao nego sam kopirao to istraživanje iz 2012. i štoviše naveo autora. I volio bi da za svoje tvrdnje i ti daš autore, recimo ovo o vojnoj krajini i sl. Nemam ništa protiv, dapače.

Istraživanje "Porekla" iz 2014. na najvećem uzorku od 267 ljudi navodi za Srbe iz Srbije 30,3% I2Din što je složit ćeš se gotovo isto kao i prošlo istraživanje na manjem uzorku iz 2012.

Recimo, na uzorku od 220 ljudi Hrvata iz Centralne Hrvatske(dakle dio oko Zagreba) navodi se gotovo identičnih 31,8% I2Din, Sjeverna Hrvatska oko 25,5%
Južna Hrvatska jedina tu znatno odskače sa 54,5%, a vi se uvatili svojatati&povezivati sa Srbima baš to-zar nije to svojevrsni paradoks?

Vezano za Srbe iz Bosne i Hr, malo kopam po netu i našao sam jedino neki dubiozni članak iz 2017. sa "slavicchronicles" gdje Srbima iz Bosne i Hr daje svega 28,8% I2Din

Eupedija za Srbe iz BiH navodi 32,5%, za Bošnjake 53% a za Hrvate 71% na uzorcima od oko 100-250 ljudi pojedinacno.

Poslednja izmena:
Kroasanije. Nemamo mi Srbi sta da svojatamo, vi separatisti ste najveci otrov. I2a Srbi su veca populacija. Pogledaj autosomalno (sto cini 99% genetike) Dalmatince i Srbe, ista genetika, plus objasni zasto govore stokavskim srpskim. Jasno da su Srbi po prirodnom principu, nema tu sta ko da svojata.
Pogledaj populaciju Kine i Indije vise od milijardu ljudi. Zar Kinezi svojataju sami sebe (ili druge narode) ili su jednostavno velika populacija i Kinezi po prirodnom zakonu stvari, po genetici i jeziku.

Kroasanije. Nemamo mi Srbi sta da svojatamo, vi separatisti ste najveci otrov. I2a Srbi su veca populacija. Pogledaj autosomalno (sto cini 99% genetike) Dalmatince i Srbe, ista genetika, plus objasni zasto govore stokavskim srpskim. Jasno da su Srbi po prirodnom principu, nema tu sta ko da svojata.
Pogledaj populaciju Kine i Indije vise od milijardu ljudi. Zar Kinezi svojataju sami sebe (ili druge narode) ili su jednostavno velika populacija i Kinezi po prirodnom zakonu stvari, po genetici i jeziku.

Ja ti i pokušavam dokazati, što sam vjerujem i donekle uspio na prilično racionalnoj ravni da tvoja argumentacija ne stoji. "Mi separatisti"-od koga,od čega? Zašto ad hominem?

-I2Din je mnogo koncentriraniji u Dalmaciji i Hercegovini među čakavskom i štokavskom hrvatskom populacijom nego među Srbima iz Srbije. Razine I2Din sam već naveo

-Srbi iz Srbije imaju sličniju genetiku sa Hrvatima iz Centralne i Sjeverne(dakle i kajkavcima) Hrvatske nego sa Hrvatima Dalmacije. Geografski, meni je to plauzibilno. Sjeverni prostori su prometno i geografski otvoreniji od relativno zabačenog i izoliranog bazena Hercegovine i Dalmacije. Mada stanovite razlike postoje. Ovo nisam dublje istraživao, moguće je da sam i u krivu.

-Srbi iz Bosne i Hrvatske bi trebali biti ovdje u žiži zanimanja, međutim kopam i ne mogu skoro ništa naći, a ono što sam našao kaže da koncentracija I2Din je oko 30%, molio sam izvore koji bi rekli nešto u tvoju korist, ili u korist sugovornika iznad- ništa nisam dobio zasad.

Gledaj, nemam volje raspravljati na ovaj način sa Hrvati u navodnicima, optužbama da se laže i sl...to vrijedi i za ovog lika sto je prvi odgovorio. Naprosto nisam to iz prsta isisao nego sam kopirao to istraživanje iz 2012. i štoviše naveo autora. I volio bi da za svoje tvrdnje i ti daš autore, recimo ovo o vojnoj krajini i sl. Nemam ništa protiv, dapače.

Istraživanje "Porekla" iz 2014. na najvećem uzorku od 267 ljudi navodi za Srbe iz Srbije 30,3% I2Din što je složit ćeš se gotovo isto kao i prošlo istraživanje na manjem uzorku iz 2012.

Recimo, na uzorku od 220 ljudi Hrvata iz Centralne Hrvatske(dakle dio oko Zagreba) navodi se gotovo identičnih 31,8% I2Din, Sjeverna Hrvatska oko 25,5%
Južna Hrvatska jedina tu znatno odskače sa 54,5%, a vi se uvatili svojatati&povezivati sa Srbima baš to-zar nije to svojevrsni paradoks?

Vezano za Srbe iz Bosne i Hr, malo kopam po netu i našao sam jedino neki dubiozni članak iz 2017. sa "slavicchronicles" gdje Srbima iz Bosne i Hr daje svega 28,8% I2Din

Eupedija za Srbe iz BiH navodi 32,5%, za Bošnjake 53% a za Hrvate 71% na uzorcima od oko 100-250 ljudi pojedinacno.

Šta se buniš? , ovde je lepo pokazano da su Minojci i Kurdi stari Srbi a kako nedavno saznadosmo i Feničani pa Boga mi i stari Makedonci a sad si ti našao da tlapiš kako jedino Hrvati nisu Srbi.

"Studies based on bi-allelic markers of the NRY (non-recombining region of the Y-chromosome) have shown the three main ethnic groups of Bosnia and Herzegovina (Bosniaks, Bosnian Serbs and Bosnian Croats) to share, in spite of some quantitative differences, a large fraction of the same ancient gene pool distinct for the region.[4] Analysis of autosomal STRs have moreover revealed no significant difference between the population of Bosnia and Herzegovina and neighbouring populations."
Evo ti iz genetske studije, jedina istina i sustina. Pogedaj autosomalno Srbe, Hrvate... ne jedinstvene hromozome koji cine ukupno oko 1% genetike.
U S.A.D imas rase naroda, genetike razlicite nebo i zemlja, negroidne, evropljani (kromanjonske rase), Indijanci starosedeoci (mongoloidne rase)... i oni su "isti narod". Oni nikad ne bi trebalo da zive u istoj zemlji, i nisu niakako jedan isti narod.
Jedino na ovim balkanskim prostorima vlada tolika umobolnost, bezumlje, separatizam.
Svi neolitski evropljani, Minojci, Fenicani, Sardini, Etrurci, Srbi, aboriginal Turks i Kurds su cist I2a (danasnji Kurdi su 80% ne-aboriginal Kurds i sasvim druga genetika od starih Kurda) su autosomalno autohtoni evroipljani I2a/I1.
Srbi imaju na jedinstevenom hromozomu 8% I1 haplogroupe.
37% I2a plus 8% I1 = 45 % I hg.

Srbi imaju najvise I hg (severne genetike, sve I hg I1-nordijska, I2a-dinarska su severna genetika, autohtona evropska genetika).
Srbija ima nordijski beli krst na zastavi i grbu (cross in inescutcheon), nereligiozni krst koji oznacava genetiku tj. I hg, ima i hriscanski pravoslavni koji oznacava religiju. Na zastavama Skandinavskih zemalja je skandinavski nordijski krst I1 hg.
Serbia - Serbian cross in crown and cross in inescutcheon, both in coat of arms appearing in flag.
https://en.wikipedia.org/wiki/Serbia#/media/File:Flag_of_Serbia.svg

Svi skito-sarmatski-slovenski narodi su najveca R1a, druga najveca I2a. Sarmati-sloveni konjanici ratnici R1a, Dalmatinska konjica I2a...
Neke zemlje koje imaju najvecu R1a imaju sarmatski-slovenski dupli krst kao Madjarska, Slovacka, Litvanija...
https://sr.wikipedia.org/wiki/Мађарска#/media/File:Coat_of_arms_of_Hungary.svg

Baski zastava nordijski krst (autohtoni evropljani, autosomalno I hg)
https://sr.wikipedia.org/wiki/Баскија#/media/File:Flag_of_the_Basque_Country.svg

Zastava i grb grada Zadra nordijski krst.
https://sr.wikipedia.org/wiki/Задар#/media/File:Vlag_zadar.gif

Poslednja izmena:
"fenicians were veneti!!! old europeans and true 'romans'!!
lebanese, leburnese!!! leburnians great sea people, dalmatian, very venetic!! rulled the mediterranian in the same time as fenicians ;) fenician art and other artefacts are typical roman.. roman triera is leburnian triera. dalmatian cavalry, elite roman forces, emperors guard. all emperors from septimius sever (at least) on, were members of dalmatian cavalry. he was fenician/venet. sever=north, la borea=north"

Srbi (Dalmatinci, Bosnjaci, Hrvati...) su Fenicani, Veneti, stari Rimljani, Etrurci, Minojci, stari Grci... stari evropljani juzni sloveni Srbi autohtoni evropljani.

To su sve stari podatci.
PH908 je praktično omedjena štokavskim dijaletkom .
Zna se sasvim jasno koje su teritorije Srbi prvo naselili, ove avnojevske granice malo unose zabune. NIje ni to bitno..Kada budem imao vremena postaviću ti ja ili neko drugi zastupljenost po regijama I2a1b za Hrvate pa onda za Srbe iz nekih delova vojne krajine.
Na Baniji ima više I2a1b nego u mnogim hrvatskim delovima i regijama, mislim da jedino neki delovi hercegovine/dalmacije imaju više PH908. Tebi je valjda jasno da je PH908 tačno u središtu prostora koji su Srbi naselili . Koristiš stare izvore, Ne znam odakle si iskopao te gluposti da Srbi imaju tako malo I2a1b a Hrvati da imaju toliko puno pre svega oko Zagreba i na severu. To danas ne stoji, možda su neki rezultati iz 2012 godine.

Srbija ima nordijski beli krst na zastavi i grbu (cross in inescutcheon), nereligiozni krst koji oznacava genetiku tj. I hg, ima i hriscanski pravoslavni koji oznacava religiju. Na zastavama Skandinavskih zemalja je skandinavski nordijski krst I1 hg.

Ј**ем ти здравство наше државе. Мислим да никакав даљи коментар није потребан.

Srbi imaju najvise I hg (severne genetike, sve I hg I1-nordijska, I2a-dinarska su severna genetika, autohtona evropska genetika).
Serbia - Serbian cross in crown and cross in inescutcheon, both in coat of arms appearing in flag.

https://en.wikipedia.org/wiki/Serbia#/media/File:Flag_of_Serbia.svg

Svi skito-sarmatski-slovenski narodi su najveca R1a, druga najveca I2a. Sarmati-sloveni konjanici ratnici R1a, Dalmatinska konjica I2a...
Neke zemlje koje imaju najvecu R1a imaju sarmatski-slovenski dupli krst kao Madjarska, Slovacka, Litvanija...
https://sr.wikipedia.org/wiki/Мађарска#/media/File:Coat_of_arms_of_Hungary.svg

Baski zastava nordijski krst (autohtoni evropljani, autosomalno I hg)
https://sr.wikipedia.org/wiki/Баскија#/media/File:Flag_of_the_Basque_Country.svg

Zastava i grb grada Zadra nordijski krst.
https://sr.wikipedia.org/wiki/Задар#/media/File:Vlag_zadar.gif

Kako su oni tada znali da su I haplotip :lol:

Možda je i Stefan Nermanja vršio testiranja u svoje vreme :lol:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back