Kroasanije
Iskusan
- Poruka
- 5.188
1. A sta znaci "srpska autohtona grupa"? Kakve su to "autohtone" i "ne-autohtone" srpske grupe?
2. Prvi pomen Srba i razvitak I2a Dinarika deli oko 600 godina, tako da se teze da je bas ta grana nastala u srpskom pleme, vrlo hipoteticka.
3. Ako bi smo bas uzeli i terali do kraja tu pricu da je "dinarik" srpska grupa, buduci da DAI eksplicitno navodi Hvar i Hercegovinu kao mesta koje su naseli Srbe, ne i Hrvati, to ne bi poremetilo nista.
-Meni osobno to ne znači ništa, to gos.Pantelić govori ako se ne varam a ne ja. Naravno, nema nikakvog govora ni o hrvatskoj autohtonoj grupi-meni su to besmislice.
-Dakle imamo tom logikom čakavce Srbe na Hvaru, točnije DAI kaže da su tamo Neretljani koji vode porijeklo od nekrštenih Srba(ako se ne varam)..ovdje poanta ionako nije bila u tome, naveo sam i Split i Zadar i općenito glavninu Dalmacije(današnja hrvatska regija) i otoka. Kao i današnje Hrvate iz današnjih kantona zapadnohercegovački i mostarsko-neretvanski kao mjesta gdje je danas najžešća koncentracija I2Din, ništa drugo. To mi se ne uklapa u priču o nekakvom srpskom I2Din.
-Hercegovina,kao povijesna regija jednim dijelom ulazi u sastav starohrvatskih županija kako ih navodi DAI,ali to ionako nije sukus onog što sam mislio reći, sukus je da među današnjim Hrvatima Hercegovine,kao i Dalmacije prevladava I2Din, barem ako je vjerovati dosadašnjim istraživanjima i to u koncentracijama koje su jelte najviše-uopće.