„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
А зашто се онда каже ПЛУГ ЕН ПЛЕЈ? Ако је ПЛУГ прикључни уређај на трактору?
Значи 2+2=4!
Сад без шале, словени и германи су очигледно делили неки заједнички пра-језик, очигледно језик И1/И2 хаплогрупе.
Најлепши пример за то су саске речи у енглеском, посебно оне које се односе на пољопривреду.
Дакле, нису то ни "германске" а ни "словенске" речи, већ заједничке речи пра-језика.
Сток, стока, бала, стаја, раж, кељ...кога занима нек истражује даље сам.

Неко лице је ипак изумио плуг. Вероватно је, током миленија, овај алат био развијен, усавршен, итд од више лица и то не само на истом месту. Због тога тотална је глупост говорити о неком алату или оружју као кад би то био изум неког народа. Појединци изумљују, не комитети.

А зашто се онда каже ПЛУГ ЕН ПЛЕЈ? Ако је ПЛУГ прикључни уређај на трактору?
Значи 2+2=4!
Сад без шале, словени и германи су очигледно делили неки заједнички пра-језик, очигледно језик И1/И2 хаплогрупе.
Најлепши пример за то су саске речи у енглеском, посебно оне које се односе на пољопривреду.
Дакле, нису то ни "германске" а ни "словенске" речи, већ заједничке речи пра-језика.
Сток, стока, бала, стаја, раж, кељ...кога занима нек истражује даље сам.

Nisam siguran da je praevropski, vuče to dosta kao IE korenu i sastavcima bl, fl, pl.

Sve u svemu, mislim, da se nisu doselili Albanci u 11-15. veku, na području Albanije danas bismo imali sličnu etnološku situaciju kao na istoku Srbije.

Ali ovo mi je najveća fabula. Seobe Slovena se toliko teško kritikuju, odbacuju se izvori, ne valja hrpa pisanih dokumenata, ne valja arheologija, ne valja apsolutno ništa i sve treba kritički preispitivati...a Albanci, gle, doselili su se u 11-15. (i to i manje ni više no najkasnije u XV stoleću, stolećima nakon što ih istorija poznaje).

Eto to je ta, kontradikcija par excellence.

U, mnogo dobar test.

Pa dajte rezultate, šta ste se stisli...

Debata.jpg

Ali ovo mi je najveća fabula. Seobe Slovena se toliko teško kritikuju, odbacuju se izvori, ne valja hrpa pisanih dokumenata, ne valja arheologija, ne valja apsolutno ništa i sve treba kritički preispitivati...a Albanci, gle, doselili su se u 11-15. (i to i manje ni više no najkasnije u XV stoleću, stolećima nakon što ih istorija poznaje).

Pod fabula misliš misterija ili komedija? Albanci su se verovatno doseljavili i doseljavali, a ne odjednom. Zato pišem od 11. do 15. stoleća. Jadni oni, nisu imali svog Porfirogenita da im poput Lucifera osvetli prošlost, pa sad moraju da ispaštaju istoriografske užase balkankog starosedelaštva.

Debata.jpg

Vidiš li to koliko je test precizan? :ok: :hahaha:

Eto to je ta, kontradikcija par excellence.

A gde i kako ih to poznaje (h)istorija stolecima pre toga? Hajde bas da vidim

A gde i kako ih to poznaje (h)istorija stolecima pre toga? Hajde bas da vidim

Krajem X odnosno početkom XI stoleća...u popisu naroda iz vremena (Samuilovog) Bugarskog carstva.

Još je bolji primer upravo mnogo puta pominjano učešće u pobini Nikifora Vrijenija protivu cara Mihaila VII Duke. U vojsci koju je Nićifor okupio 1077-8. godine u nameri da prevratom dođe na carski presto, borili su se i Albanci.

Krajem X odnosno početkom XI stoleća...u popisu naroda iz vremena (Samuilovog) Bugarskog carstva.

Još je bolji primer upravo mnogo puta pominjano učešće u pobini Nikifora Vrijenija protivu cara Mihaila VII Duke. U vojsci koju je Nićifor okupio 1077-8. godine u nameri da prevratom dođe na carski presto, borili su se i Albanci.

Pa? Sta je tu Mrkalj pogresno rekao? Doseljavali su se od kraja X veka, a pretpostavljam da je mislio da su do XV veka na neki nacin postali svesni neke svoje autohtonosti kao narod.

Па лепо пише и на енглеској Википедији да је Сербонијан био Бог! :hahaha:

Срби су добили име по Богу Сербону или Бог Сербон по њима, то још увек није разјашњено. Сербоново језеро у Египту

8WNPanJ.jpg

hahahah :hahaha:

Stojan is lost in translation z:lol:

Stojane šta znači bog na engleskom ?

Poslednja izmena:
Сеоба Албанаца је немогућа, али сеоба Словена је ишла без проблема????

Иста, подударна, "јака" логика.

Друга страна идентичног новчића.

Па и Абланци су досељеници, из Тракије на југ Албаније, па одатле део у Тесалију, а део полако ка северу. То је процес од неколико векова, као и сеоба Словена.

Pa? Sta je tu Mrkalj pogresno rekao? Doseljavali su se od kraja X veka, a pretpostavljam da je mislio da su do XV veka na neki nacin postali svesni neke svoje autohtonosti kao narod.

Nemam predstave na šta je mislio (možda na to što u XV st. imamo pisani albanski?), ali sumnjam da je o tome reč.

Plus, koji su nam to dokazi o tome da se taj proces izvršio?
Ona stara mantra koju Deretić propagira je jedna najobičnija iskonstruisana fabula, a Atalijat ne donosi vesti o seobi Albanaca. iz Italije kako se zna tvrditi.

?????????

Није баш да си понудио пању, сланину и лук.

Ево и лопту сам ти набацио на волеј.

За данас имам само воду, со, лук и лебац.
На румунском apă, sare, ceapă şi pâine.
На латинском aquam, salem, cepam et panem.

Poslednja izmena:
Па и Абланци су досељеници, из Тракије на југ Албаније, па одатле део у Тесалију, а део полако ка северу. То је процес од неколико векова, као и сеоба Словена.

Nemoguće da su iz Trakije kad su Iliri, a ne Tračani. :mrgreen:

Naravno, pošalica, ali reci ti to međunarodnoj (neučnoj) zajednici.

Прави Влаше 0:55

Ти мене учиш румунски? :hahaha:

Утицај и улив словенских речи у румунском нису спорни. Међутим на овом форуму многима није јасно да без обзира на словенски улив, румунски је у основи латински језик.

И многи су лоше обавештени о неприкдној земљорадњи као основној делатности у Румунима, Аромунима и Ћићима. И због тога, и о непрекидној земљорадњи међу Власима у средњовековној Србији.

- - - - - - - - - -

Михаела Коман(Куман)!!! Свака част Прави Влаше!

То је моја цура. :D

Poslednja izmena:
Ти мене учиш румунски? :hahaha:

Утицај и улив словенских речи у румунском нису спорни. Међутим на овом форуму многима није јасно да без обзира на словенски улив, румунски је у основи латински језик.

И многи су лоше обавештени о неприкдној земљорадни као основној делатности у Румунима, Аромунима и Ћићима. И због тога, и о непрекидној земљорадњи међу Власима у средњовековној Србији.

Данашњи румунски јесте око 80% латински, али до 19-ог века(кад је извршена латинизација румунског језика) је у румунском било више словенских него латинских речи. Чак и данас у румунском има око 20% словенских речи, званично румунски лингвисти признају да има 14%. У 19-ом веку је измишљен назив Румуни, зато што је тадашње влашке интелектуалце и политичаре било срамота да се зову Власи. Румуни(Романи) асоцира на Римљане, а не тамо неки Власи чобани. До 19-ог века Румунија се увек звала Влашка(мислим на јужну Румунију). Трансилванија је била до 1918 године увек мађарска. Ви Румуни(Власи) сте до 19-ог века писали ћирилицом а онда сте прешли на латиницу. Гроф Дракула који је живео у 15-ом веку се звао Влад(скраћено од Владимир). Човек је имао словенско име, а не Тиберије, Октавијан или Трајан,тј. римска имена која форсирају данашњи Румуни. Идентификација Румуна са Римљанима је на граници лудила. Тај феномен ми никако није јасан, више се Румуни идентификују са Римаљанима(са којима немају никакве везе), него Италијани који су директни потомци и наследници Римљана и римске културе.

Poslednja izmena:
Сеоба Албанаца је немогућа, али сеоба Словена је ишла без проблема????

Иста, подударна, "јака" логика.

Друга страна идентичног новчића.

Ja sam sada vise pristalica da su se oni ipak naselili u Albaniju iz Trakije. Ali fakat je da za seobu Slovena ima sto puta vise izvora nego za seobu Albanaca.

- - - - - - - - - -

Данашњи румунски јесте око 80% латински, али до 19-ог века(кад је извршена латинизација румунског језика) је у румунском било више словенских него латинских речи. Чак и данас у румунском има око 20% словенских речи, званично румунски лингвисти признају да има 14%. У 19-ом веку је измишљен назив Румуни, зато што је тадашње влашке интелектуалце и политичаре било срамота да се зову Власи. Румуни(Романи) асоцира на Римљане, а не тамо неки Власи чобани. До 19-ог века Румунија се увек звала Влашка(мислим на јужну Румунију). Трансилванија је била до 1918 године увек мађарска. Ви Румуни(Власи) сте до 19-ог века писали ћирилицом а онда сте прешли на латиницу. Гроф Дракула који је живео у 15-ом веку се звао Влад(скраћено од Владимир). Човек је имао словенско име, а не Тиберије, Октавијан или Трајан,тј. римска имена која форсирају данашњи Румуни. Идентификација Румуна са Римљанима је на граници лудила. Тај феномен ми никако није јасан, више се Румуни идентификују са Римаљанима(са којима немају никакве везе), него Италијани који су директни потомци и наследници Римљана и римске културе.

Vlaska se na rumunskom uvek zvala terra Romania.

Глупости. Једна за другом.

Ja sam sada vise pristalica da su se oni ipak naselili u Albaniju iz Trakije. Ali fakat je da za seobu Slovena ima sto puta vise izvora nego za seobu Albanaca.

- - - - - - - - - -

Vlaska se na rumunskom uvek zvala terra Romania.

То да се Румунија некад звала terra Romania, је влашка измишљотина из 19-ог века. Румунија се у средњем веку звала Влашка.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back