„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kako se onda zove taj narod koji govori slicnim jezikom sirom Evrope?

Данас се зовемо Словени, по Склавима.
Име су нам, по мени грешком дали Ћирило и Методије.
Зашто, не знам.

- - - - - - - - - -

Hoces reci da je citav jedan mnogoljudni narod koji je nakada govorio istim jezikom i naseljavao siroke prostore kontinenta, usvajao svoje osvajace i menjao ime po istim tim osvajacima?
Не увек.

Да ли би било потребе за текст Срби сви и Свуда и Начертанијем да је идентитет тако чврста категорија.
Данас је много чвршћа категорија (идентитет) него у деветнаестом веку, па опет постоје недоумице.
Какав ли је тек био пре хиљаду година (идентитет).

- - - - - - - - - -

Ako tih osvajaca ima 1% a lokalaca 99%, kako to da su uopste uspeli da nekoga osvoje? Jesu li lokalci ovce i isprani mozgovi bez trunke ponosa i zelje za slobodom???

Не пресликавај идентитет данашње националне државе хиљаде година уназад.
Слобода, једнакост, братство је модерна категорија.

Шта је био син кнеза Лазара, Бајазиту?

Раније си се идентификовао по каст-еснафу, а не по језику којим говориш.

Добар део Персијске војске на Термопилима је био грчки.

Poslednja izmena:
Ako tih osvajaca ima 1% a lokalaca 99%, kako to da su uopste uspeli da nekoga osvoje? Jesu li lokalci ovce i isprani mozgovi bez trunke ponosa i zelje za slobodom???
У сваком таласу није било 1% освајача него 15%. Освајачи и "староседеоци" су клали једни друге, поробљавали једни друге, крали жене једни другима. Уствари нема староседеоца него микс таласа освајача. То су нам преци.

Данас се зовемо Словени, по Склавима.
Име су нам, по мени грешком дали Ћирило и Методије.
Зашто, не знам.

- - - - - - - - - -

Не увек.

Да ли би било потребе за текст Срби сви и Свуда и Начертанијем да је идентитет тако чврста категорија.
Данас је много чвршћа категорија (идентитет) него у деветнаестом веку, па опет постоје недоумице.
Какав ли је тек био пре хиљаду година.

- - - - - - - - - -

Не пресликавај идентитет данашње националне државе хиљаду година уназад.
Слобода, једнакост, братство је модерна категорија.

Шта је био син кнеза Лазара, Бајазиту?

Pre dve hiljade godina si imao carstvo u kome su narodi bili identifikovani i to, cini mi se, bas po jeziku kojim govore...

У сваком таласу није било 1% освајача него 15%. Освајачи и "староседеоци" су клали једни друге, поробљавали једни друге, крали жене једни другима. Уствари нема староседеоца него микс таласа освајача. То су нам преци.

Ok. A ko su onda starosedeoci?

- - - - - - - - - -

Написах.
Читај.
Нису сви добили имена по жандарима.

Како су Французи добили име?

Jel po Francima?

Не бих претеривао.
15% је претеривање.

Моћ јахача, због које су Кинези дигли зид није био у 15% него у брзој и неочекиваној суперконцентрацији на једном месту.
Тибор је проценио неколико процената.
Максимално 5% ако на циљаној територији постоји организована стајаћа војска.
Ако организована стајаћа војска не постоји онда је пола процента пуна капа (чак и превише).

- - - - - - - - - -

Jel po Francima?

А ко су они?
Да ли су жандари?
Које им је порекло?

Poslednja izmena:
Не бих претеривао.
15% је претеривање.

Моћ јахача, због које су Кинези дигли зид није био у 15% него у брзој и неочекиваној суперконцентрацији на једном месту.
Тибор је проценио неколико процената.
Максимално 5% ако на циљаној територији постоји организована стајаћа војска.
Ако организована стајаћа војска не постоји онда је пола процента пуна капа.

Jedna stajaca vojska i narod ima moc da podigne onoliki zid a podize ga radi odbrane od nekih 5%???

А ко су они?

Neki zandari pretpostaljam?

Pre dve hiljade godina si imao carstvo u kome su narodi bili identifikovani i to, cini mi se, bas po jeziku kojim govore...

Лонгобарди, на пример, су говорили језиком брадатих?
Који то Германи сами себе зову Германима?
Јермени сами себе зову Хајима.
А Черкези (Адиџе) себе зову "Људима".
А ја не знам ни за један словенски народ који данас себе зове "Људима", "Народом" (не колоквијално) или "Нашима", како је за очекивати да смо сами себи дали име и задржали га до данас.
Носимо само надимке који су се учврстили.
Па мало је фалило да се данас зовемо Илирима, да су победиле неке идеје из деветнаестог столећа.

Poslednja izmena:
Лонгобарди, на пример, су говорили језиком брадатих?
Који то Германи сами себе зову Германима?
Јермени сами себе зову Хајима.
А Черкези (Адиџе) себе зову "Људима".
А ја не знам ни за један словенски народ који данас себе зове "Људима", "Народом" (не колоквијално) или "Нашима", како је за очекивати да смо сами себи дали име и задржали га до данас.
Носимо само надимке који су се учврстили.

Jedan narod odredjuju jezik i obicaji.
Koliko smo onda nadimaka promenili do sada?
Koje nam je ime i sta uopste znaci Srbin?

Jedan narod odredjuju jezik i obicaji.
Ако се тако договоримо.

Koliko smo onda nadimaka promenili do sada?

Само у последљих стопедетет година бејасмо делимично и Илири и Југословени.
Србо-жандари су изгледа успели да се одрже у једном тренутку вакума (глупо написано, ради се о неколико векова), па се њихов идентитет запатио и одржао до данас.

Koje nam je ime i sta uopste znaci Srbin?

Не знам.

Моја скромна претпоставка је да значи војник - жандар и да потиче из неког иранског језика.
Мислим на термин.

Poslednja izmena:
Jedna stajaca vojska i narod ima moc da podigne onoliki zid a podize ga radi odbrane od nekih 5%???
И данас стоји.
Можда је процена од пет посто и превише.
Еј, моћна екипа Кублај кана се асимиловала док си рекао пиксла.
А последњи кинески цар је био из екипе Манџураца-жандара.
Да ли треба да кажем да су Манџурци-жандари асимиловани.

....
Србо-жандари су изгледа успели да се одрже у једном тренутку вакума (глупо написано, ради се о неколико векова), па се њихов идентитет запатио.
....
Моја скромна претпоставка је да значи војник - жандар и да потиче из неког иранског језика.
Мислим на термин.

+1
I servus nije sluga, već zaštitnik, kasnije je od zaštitnika postao sluga, al to je već kasno-latinski jezik. U početku nije bilo tako.
I zato na svakih 50-100km, od Inda do Magreba imate mesta, planine i reke sa osnovom SRB. Nisu tamo živeli Srbi MIloša Obilića, već su ta mesta dobijala ime po zanimanju. Zaštitnici ili redarstvenici.
A raspored mesta se poklapa sa obožavanjem Sunca, tj vatre, pa zato imamo SRB skoro sve do Severnog Pola, kao ime.
Mi i jesmo došli ovde kao "Serbusi" iliti zaštitnici, zapadne granice Vizantije, tj kao plaćenici.
....
Istovetan je koren i reči HRV. Samo je pitanje izgovora.
Herman/German/Serman/Servan/Serban
Her/Ser
H u S
V u B
To su dve potpuno iste reči, i zajedno se pojavljuju svuda.
Orah, orasi, kome nije jasno da H ide u S.
A za V u B nema potrebe objašnjavati...

Poslednja izmena:
Ако се тако договоримо.

Само у последљих стопедетет година бејасмо делимично и Илири и Југословени.
Србо-жандари су изгледа успели да се одрже у једном тренутку вакума (глупо написано, ради се о неколико векова), па се њихов идентитет запатио и одржао до данас.

Не знам.

Мислим на термин.

Srbima se zovemo zadnjih 700 godina, najmanje. Iako smo do 19.veka bili poznati i kao Iliri. Dok smo bili Jugosloveni ipak smo bili i Srbi, i znali smo to.

- - - - - - - - - -

И данас стоји.
Можда је процена од пет посто и превише.
Еј, моћна екипа Кублај кана се асимиловала док си рекао пиксла.
А последњи кинески цар је био из екипе Манџураца-жандара.
Да ли треба да кажем да су Манџурци-жандари асимиловани.

Onda su ti Kinezi jedan mocan narod kada su uspeli da asmiliju sve osvajace, nametnu im svoj jezik i ime....
Onda su i Srbi silan narod.... Ili smo mi ipak asmilovali osvajace, dali im svoj jezik a uzeli njihovo ime...?
Suplja ti bre ta teorija... Vise nego seoba Slovena...

Onda, znaci, narodi ne postoje? Samo ljudi koji su u zabludi...

Народ је социјопсихијчка конструкција. Новорођенче не зна за народ. Да парафразирам једног познатог филозофа историчара, народ је група људи који делују исту митологију, себе сматрају засебним.

Srbima se zovemo zadnjih 700 godina, najmanje. Iako smo do 19.veka bili poznati i kao Iliri. Dok smo bili Jugosloveni ipak smo bili i Srbi, i znali smo to.

- - - - - - - - - -

Onda su ti Kinezi jedan mocan narod kada su uspeli da asmiliju sve osvajace, nametnu im svoj jezik i ime....
Onda su i Srbi silan narod.... Ili smo mi ipak asmilovali osvajace, dali im svoj jezik a uzeli njihovo ime...?
Suplja ti bre ta teorija... Vise nego seoba Slovena...

Не ради се о томе ко је силан, а ко не.
Руска прва владарска лоза је германска, а бугарска је туранска.

Poslednja izmena:
+1
I servus nije sluga, već zaštitnik, kasnije je od zaštitnika postao sluga, al to je već kasno-latinski jezik. U početku nije bilo tako.
I zato na svakih 50-100km, od Inda do Magreba imate mesta, planine i reke sa osnovom SRB. Nisu tamo živeli Srbi MIloša Obilića, već su ta mesta dobijala ime po zanimanju. Zaštitnici ili redarstvenici.
A raspored mesta se poklapa sa obožavanjem Sunca, tj vatre, pa zato imamo SRB skoro sve do Severnog Pola, kao ime.
Mi i jesmo došli ovde kao "Serbusi" iliti zaštitnici, zapadne granice Vizantije, tj kao plaćenici.
....
Istovetan je koren i reči HRV. Samo je pitanje izgovora.
Herman/German/Serman/Servan/Serban
Her/Ser
H u S
V u B
To su dve potpuno iste reči, i zajedno se pojavljuju svuda.
Orah, orasi, kome nije jasno da H ide u S.
A za V u B nema potrebe objašnjavati...

Нисам на картама проверавао срб али ово што си написао је отприлике моје мишљење.

Срби не беху народ, одређен језиком, него каста-еснаф.

Народ је социјопсихијчка конструкција. Новорођенче не зна за народ. Да парафразирам једног познатог филозофа историчара, народ је група људи који делују исту митологију, себе сматрају засебним.

Novorođenče ne zna ni za krvno srodstvo, a čak ni njegova rođena majka ne može da ga pronađe u sobi sa bebama. Da li to znači da su i otac i majka samo konstrukcije?

Sa druge strane, ako su u pitanju npr. pingvini ili neke druge ptice, oni prepoznaju svoje mladunče među hiljadama, a oni baš i nemaju mentalne kapacitete za psihosicijalne konstrukcije.

Novorođenče ne zna ni za krvno srodstvo, a čak ni njegova rođena majka ne može da ga pronađe u sobi sa bebama. Da li to znači da su i otac i majka samo konstrukcije?
Не, али значи да једно албанско сироче, новорођенче, ако је усвојено од српских родитеља, а да му нико не каже о његовој крви -- е то новорођенче би могао да одрасте у највечем Србину.

Velika razlika je u broju. Za Slovene se pretpostavlja da su naselili skoro celo balkansko poluostrvo, dok je broj albanogovornika u vreme doseljavanja bio najverovatnije do 10 hiljada.

Čije su to procene?

Uzgred, kada ćeš podeliti podatke o onoj knjiz iz 1938. godine?

Трансфера језика није било.
Језик није задржан.
Немаш Вукова, ни српског, у Украјини и Русији.
Асимилују се.

Pročitaj malo o migracijama kao takvim. Migracije su jedan normalan istorijski fenomen, a on se odvio i u okviru jednog naroda. Pogledaj samo poreklo Srba - niko nema pretke u toj oblasti u kojoj danas živi. Jedini krajevi sa nešto većim kontinuitetom predaka jesu šopske oblasti na jugoistoku Srbije i to je to; ostalo sve potomci došljaka u nekoliko generacija unazad (o samom Beogradu da ni ne govorimo). Pogledaj malo kod Cvijića kako su išla ta demografska strujanja.

Inače, kada se postavlja pitanje o ostacima stanovništva, da li si ikada čuo recimo za krimske Gote?

Kakva je to "kasta-esnaf" sa svojom teritorijom, državom, institucijama, vladarima...?

Не, али значи да једно албанско сироче, новорођенче, ако је усвојено од српских родитеља, а да му нико не каже о његовој крви -- е то новорођенче би могао да одрасте у највечем Србину.

Jedino što videh je da se u druge nacije prelazi po religioznom i oportunističkom principu. Kod širokih narodnih masa nije bilo povoda za takve aktivnosti.
Eventualno još taj danak u krvi, samo je to uvek išlo u kontasmeru od tog koji si postavio.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back