„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
За нас који заступамо праву аутхону историју није, а за вас који мислите да су ватиканско-бечко-берлинске лажи права историја свакако да јесте.

A šta su vatikansko-bečko-berlinske laži?

I gde ti je tu Minhen, fali.

Znači, ako sam dobro razumeo, Valonci se zovu po bogu Velesu?

A šta su vatikansko-bečko-berlinske laži?

I gde ti je tu Minhen, fali.

Znači, ako sam dobro razumeo, Valonci se zovu po bogu Velesu?

Словени су све романофоне народе звали Власима, а Валонци су романофон народ. Словени су некад насељавали већи део Европе и није ништа чудно ако су и Валонце прозвали тим именом. Словени су крстили све балканске Романе тим именом. Сва романофона племена и народи на Балкану су се звали Власи, чак су и они себе тако звали. Румуни се више не зову Власи зато што су у 19-ом веку измислили назив Румуни(Романи) да би асоцирало на Римљане. Цинцари у Македонији зову себе Власима
.

Словени су све романофоне народе звали Власима, а Валонци су романофон народ. Словени су некад насељавали већи део Европе и није ништа чудно ако су и Валонце прозвали тим именом. Словени су крстили све балканске Романе тим именом. Сва романофона племена и народи на Балкану су се звали Власи, чак су и они себе тако звали. Румуни се више не зову Власи зато што су у 19-ом веку измислили назив Румуни(Романи) да би асоцирало на Римљане. Цинцари у Македонији зову себе Власима
.

Ja te pitah šta je laž; pretpostavljam da nisi mislio na to kada si ovo pisao.

A kada smo već kod toga, kako se u tu priču uklapaju Velšani?

Ja te pitah šta je laž; pretpostavljam da nisi mislio na to kada si ovo pisao.

A kada smo već kod toga, kako se u tu priču uklapaju Velšani?

Лаж је скоро сва наша историја, а лаж која нам је политички нанела највише штете је прича о сеоби Словена. Ја сам панслависта и волео бих да се све словенски народи уједине, како би опстали и заштитили се од сила које желе да их униште. Али уверен сам да су Балкан и Подунавље постојбина Словена и да су се Словени одавде селили у средњу и источну Европу, а не обрнуто како смо учили у школи. У средњој и источној Европи постоји јако пуно античких балканских топонима и хидронима који сигурно нису пали са неба. У "несторовом летопису" из 11-ог века пише да су Словени пореклом са Балкана и из Подунавља. Недавно су научници открили да је језик Трачана био јако сродан словенским језицима.

.

Кад би ти знао макар кап влашког, ти би знао да овде Тоше назива свој језик арманеск. Одакле та реч?

Лаж је скоро сва наша историја, а лаж која нам је политички нанела највише штете је прича о сеоби Словена. Ја сам панслависта и волео бих да се све словенски народи уједине, како би опстали и заштитили се од сила које желе да их униште. Али уверен сам да су Балкан и Подунавље постојбина Словена и да су се Словени одавде селили у средњу и источну Европу, а не обрнуто како смо учили у школи. У средњој и источној Европи постоји јако пуно античких балканских топонима и хидронима који сигурно нису пали са неба. У "несторовом летопису" из 11-ог века пише да су Словени пореклом са Балкана и из Подунавља. Недавно су научници открили да је језик Трачана био јако сродан словенским језицима.

Gde u Nestorovom letopisu piše da su Sloveni poreklom sa Balkana ?

Gde u Nestorovom letopisu piše da su Sloveni poreklom sa Balkana ?

Нестор часни Кијевски у свом летопису објашњава порекло Словена из Илирије и набраја која су се племена, пред римским освајањима, иселила на север и исток Европе. А имамо и "далимилову хронику" из 14-ог века.

- - - - - - - - - -

Лингвистички доказ

Da li to zaista piše u Povesti minulih leta?
Je l' bi mogao to dokazati; pruženim citatom iz tog izvora?

Uzgred, ne reče ništa za Velšane.
Da li bi mogao uspostaviti vezu tačno između boga Volosa i Vlaha? Kada otprilike, kako, zašto,...

Нестор часни Кијевски у свом летопису објашњава порекло Словена из Илирије и набраја која су се племена, пред римским освајањима, иселила на север и исток Европе. А имамо и "далимилову хронику" из 14-ог века.

Pa kako naziva rimske osvajače ?

..

Nestor je tu kontradiktoran prvo kaže da ; "Posle mnogo vremena seli su Sloveni uz Dunav gde je danas Ugarska i Bugarska" (Bugarska je kada je letopis pisan tada bila otprilike od Niša pa istočno ). Znači po njemu bi slovenska postojbina bila donji Dunav i u tom konteksu ne pominje Ilirik.
Na drugom mestu kada govori o svetom Petru i njegovom misionarenju pominje kako je to činio u Iliriku gde je postojbina Slovena;

У Моравску је ишао апостол Павле, и учио је тамо; тамо је и Илирик, до њега је долазио апостол Павле; ту, наиме, најприје бијаху Словени. Због тога је словенскоме народу Павле учитељ, а од тог народа смо и ми, Руси ...
Pokupio sam od izdanja Pešić i sinovi , prevod Nenad Kosović, čini mi se da je tekst identičan na sajta Vesne Radiojlović valjda je prevod ispravan

Poslednja izmena:

Uzgred, ne reče ništa za Velšane.
Da li bi mogao uspostaviti vezu tačno između boga Volosa i Vlaha? Kada otprilike, kako, zašto,...

Ево ти нешто о повезаности словенског Бога Велеса или Волоса са Власима

Nestor je tu kontradiktoran prvo kaže da ; "Posle mnogo vremena seli su Sloveni uz Dunav gde je danas Ugarska i Bugarska" (Bugarska je kada je letopis pisan tada bila otprilike od Niša pa istočno ). Znači po njemu bi slovenska postojbina bila donji Dunav i u tom konteksu ne pominje Ilirik.
Na drugom mestu kada govori o svetom Petru i njegovom misionarenju pominje kako je to činio u Iliriku gde je postojbina Slovena;

I nije, ukoliko imaš na umu da je se Ilirik graničio sa današnjom Slovačkom.

ILLYRICUM_SPQR_png.png

Što se tiče tvoje odrednice zapadno od Niša, ne znam je li baš najadekvatnija. Pitanje je tačno kada je ovaj konkretno sloj letopisa nastao (zapravo, više hronike nego letopisa, jer je sastavni deo tog polumitološkog etiološkog uvoda), ali ukoliko uzmemo da je među najstarijima i sastavljan početkom XII stoleća najkasnije, onda to znači da se pod današnjom Bugarskom moraju podrazumevati ipak granice Prvog Bugarskog carstva. A ta državna otvorevina obuhvatala je, podsetiću, i značajne delove današnje Rumunije.

Poslednja izmena:
Ево ти нешто о повезаности словенског Бога Велеса или Волоса са Власима

Da li mi možeš (stavljajući Vlahe po stranu) navesti ijednu jedinu ljudsku zajednicu koju je neko imenovao po nekom božanstvu, od kada je čoveka?

U pravu si, to sam smetnuo sa uma, Sv. Petar je živeo u prvom veku . Još sam kontao da Nestor ne misli na ovu našu Moraviju (kasniju temu) pa da nije nešto pobrkao :zlud:

Inače, obrati pažnju na ovaj deo teksta od Nestora (ukoliko je to stvarno Nestor bio), kada proširuje ovu genealogiju od Georgija Hamartola i Jovana Malale (ubacujući u priču između ostalog i Slovene):

3) Јафет пак узе сјеверну страну и западну:

Индију, Албанију, Арменију Малу и Велику, Кападаокију, Лафлагонију, Галатију, Колхиду, Босфор, Меоте, Деревију, Сарматију, Тавриђане, Скитију, Фракију, Македонију, која се и Пелепонова назива, Аркадију, Епир, Илирију, Словене, Лихнитију, Адриакију,Јадранско море.Има пак и острва: Британију, Сицилију, Еубеју, Родос, Хиос, Лезбос, Китеру, Закинф, Кефалонију, Итаку, Корзику, дио Азије, звану Јонија, и ријеку Тигрис што тече између Индиje и Вавилона; до Понтског мора на сјевер: Дунав, Дњестар и Кавкаске горе, то јест Угарске, а отуд чак до Дњепра, и друге ријеке: Десну, Припјату, Двину, Волхов Волгу која иде на исток, у дио Симов. У Јафетовом пак дијелу сједе Руси, Чуди и свакојаки народи:Мерји, Муроми, Вјеси,Мордвини, Заволошки Чуди, Перми, Печери, Јами, Угри, Литви, Зимоголи, Корси, Љеголи, Ливи, Пољаци пак, Пруси и Чуди сједе близу мора Варјашког. Уз ово море сједе Варјази: одавде према истоку – до предјела Симових, уз исто ово море сједе и према западу – до земље Енглеске и до Волошке(Римске) . Јафетово је такође и ово кољено:Варјази, Шведи, Нормани, Готи, Руси, Енглези,Галичани, Волоси, Римљани, Немци, Корљези, Венецијанци, Ђеновежани и други – ови се пак доди-рују на западу с југом и у сусједству су са племеном Хамовим.

Ovde su nabrojane sve zemlje. Kao što se vidi, Slovenska je zemlja navedena zasebno od Ilirije. Autor koristi ilirsku geografsku odrednicu da bi naveo smeštaj misije apostola Pavla, ali jasno je po tekstu da Iliri nisu Sloveni, no da su možda tu u njihovoj blizini.

Takođe, ne bih se složio sa tobom da autor tvrdi kako je (srednje ipak, a ne donje) Podunavlje prapostojbina Slovena. Ako obratiš pažnju, Nestor piše da su se posle duže vreme oni tu doselili, vrlo jasno implicirajući da su se Sloveni u te podunavske krajeve odnekud bili doselili u nekom trenutku.

Ja imam pitanje koje upućujem svim autohtonistima, koji se tako grčevito oslanjaju na ovu ranu rusku hroniku: Šta kažete o Hrvatima kod Nestora? Šta kažete o poreklu ćirilskog pisma, po Nestoru?

Для них ведь,моравов, первых созданы буквы, названные славянской грамотой; эта же грамота и у русских, и у болгар дунайских.

Šta kažete na to što Nestor razbija u paramparčad teze domaćih novoromantičara, ne potvrđujući ni na koji način sveopšte srpstvo slovenske rase i ne donoseći niti jedan jedini podatak iz alternativne srpske povesti (Oštrivojevićima i dr)? Uzmite lepo redom sve ruske srednjovekovne letopise - http://www.russiancity.ru/books/b67.htm - zašto nema praktično ničeg u korist srpskih autohtonista?

Pretpostavljam da je samo pitanje vremena kada će Nestor biti svrstan pod krov vatikansko-berlinsko-bečko-minhenske klike...

Poslednja izmena:
Срби су добили име по Богу Сербону или Бог Сербон по њима, то још увек није разјашњено. Сербоново језеро у Египту

A može li se dokazati nekako postojanje tog navodnog božanstva? Ukoliko su Srbi dobili ime po njemu, a ne obratno, čije je ono bilo?

Срби су добили име по Богу Сербону или Бог Сербон по њима, то још увек није разјашњено. Сербоново језеро у Египту

Да нису Срби пореклом из Египта? Јел то пре или после раздвајања Црвеног Мора?

Да нису Срби пореклом из Египта? Јел то пре или после раздвајања Црвеног Мора?

On nije uopšte shvatio kontekst mog pitanja. A tačan odgovor je da nema. Ne postoji nijedan takav primer u zabeleženoj ljudskoj istoriji; apsolutno nikada.

Tako nisu ni Vlasi mogli dobiti ime po bogu Velesu (na stranu potpunog nedostatka konteksta što ih povezuje).

Daleko više ima smisla ona Mrkaljeva (mada on to nije izmislio, već preuzeo) da su Vlasi od vlačiti; s tim što ne želim da kažem da ima puno smisla uopšteno, naravno.

Poslednja izmena:
Није фора да дајем часове старословенскога те и да копам сам по литератури.

А што не би била фора?

Дај ту гомилу извештаја из шестог, седмог и осмог века који су научно обрађени и који несумљиво повезују Склаве са данашњим Словенима.

Заједничко им је име, али шта им је још заједничко?

Рус је одавно име за Словене али на почетку то не беше.

Порфирогенит Русе описује као супростављене Словенима, рекетираху их.
Руси су фински назив за германске веслаче, трговце и жандаре.
У питању је очигледно каста-еснаф (не народ) коју одређује природа њиховог деловања, веслање, рат, рекетирање, трговачке постаје,....
Неколико генерација касније име Рус постаје колективно име за Словене.
Германско порекло руске елите нико не спори.

Ако званична историја жели да потврди хипотезу о сеоби, она неизоставно треба квалитетно, несумљиво, да повеже Склаве и Словене.
Аутистично понављање "сеоба Словена" је наука, а све остало је параноја неуких, је аргумент који родитељи употребљавају да се реше радознале деце.
Зашто?
Зато што ја то тако кажем и тачка.

Али не ради се овде о радозналој деци и ригидним родитељима.

Дакле повежите Склаве и Словене, па онда прогласите све остале опиченим параноицима.

До тада епитет опичених параноика може слободно да понесе и званична историја.

Poslednja izmena:
On nije uopšte shvatio kontekst mog pitanja. A tačan odgovor je da nema. Ne postoji nijedan takav primer u zabeleženoj ljudskoj istoriji; apsolutno nikada.

Tako nisu ni Vlasi mogli dobiti ime po bogu Velesu (na stranu potpunog nedostatka konteksta što ih povezuje).

Daleko više ima smisla ona Mrkaljeva (mada on to nije izmislio, već preuzeo) da su Vlasi od vlačiti; s tim što ne želim da kažem da ima puno smisla uopšteno, naravno.

Словенски Бог Велес је заштитник сточара а Власи су се бавили искључиво сточарством. У средњовековној Србији је постојао влашки сточарски сталеж(нису само етнички романофони Власи припадали њему, него је било и Срба)

Словенски Бог Велес је заштитник сточара а Власи су се бавили искључиво сточарством. У средњовековној Србији је постојао влашки сточарски сталеж(нису само етнички романофони Власи припадали њему, него је било и Срба)

Da li je Veles bio zaštitnik stočara, ili još mnogo više od toga?

Da li je korektno reći da su se bavili isključivo stočarstvom? Ja bih rekao da je znatno koretknije reći pretežno, posebno kada imamo toliko dokaza (iz poznijih perioda, doduše) kolikim su se različitim (poljo)privrednim granama bavili.

Na samom kraju, podsetiću te da si izostao odgovora na pitanje koja je to zajednica bila imenovana po nekom božanstvu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back