cronnin
Veoma poznat
- Poruka
- 13.795
U, mnogo dobar test.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
А зашто се онда каже ПЛУГ ЕН ПЛЕЈ? Ако је ПЛУГ прикључни уређај на трактору?
Значи 2+2=4!
Сад без шале, словени и германи су очигледно делили неки заједнички пра-језик, очигледно језик И1/И2 хаплогрупе.
Најлепши пример за то су саске речи у енглеском, посебно оне које се односе на пољопривреду.
Дакле, нису то ни "германске" а ни "словенске" речи, већ заједничке речи пра-језика.
Сток, стока, бала, стаја, раж, кељ...кога занима нек истражује даље сам.
А зашто се онда каже ПЛУГ ЕН ПЛЕЈ? Ако је ПЛУГ прикључни уређај на трактору?
Значи 2+2=4!
Сад без шале, словени и германи су очигледно делили неки заједнички пра-језик, очигледно језик И1/И2 хаплогрупе.
Најлепши пример за то су саске речи у енглеском, посебно оне које се односе на пољопривреду.
Дакле, нису то ни "германске" а ни "словенске" речи, већ заједничке речи пра-језика.
Сток, стока, бала, стаја, раж, кељ...кога занима нек истражује даље сам.
Sve u svemu, mislim, da se nisu doselili Albanci u 11-15. veku, na području Albanije danas bismo imali sličnu etnološku situaciju kao na istoku Srbije.
PS. Ajde uzmi ovaj test, baš mi se svideo kaoko je "pogodio".
https://www.16personalities.com/sr
https://www.16personalities.com/ro
https://www.16personalities.com/en
U, mnogo dobar test.
Ali ovo mi je najveća fabula. Seobe Slovena se toliko teško kritikuju, odbacuju se izvori, ne valja hrpa pisanih dokumenata, ne valja arheologija, ne valja apsolutno ništa i sve treba kritički preispitivati...a Albanci, gle, doselili su se u 11-15. (i to i manje ni više no najkasnije u XV stoleću, stolećima nakon što ih istorija poznaje).
Pa dajte rezultate, šta ste se stisli...
![]()
Ali ovo mi je najveća fabula. Seobe Slovena se toliko teško kritikuju, odbacuju se izvori, ne valja hrpa pisanih dokumenata, ne valja arheologija, ne valja apsolutno ništa i sve treba kritički preispitivati...a Albanci, gle, doselili su se u 11-15. (i to i manje ni više no najkasnije u XV stoleću, stolećima nakon što ih istorija poznaje).
Eto to je ta, kontradikcija par excellence.
A gde i kako ih to poznaje (h)istorija stolecima pre toga? Hajde bas da vidim
Krajem X odnosno početkom XI stoleća...u popisu naroda iz vremena (Samuilovog) Bugarskog carstva.
Još je bolji primer upravo mnogo puta pominjano učešće u pobini Nikifora Vrijenija protivu cara Mihaila VII Duke. U vojsci koju je Nićifor okupio 1077-8. godine u nameri da prevratom dođe na carski presto, borili su se i Albanci.
Па лепо пише и на енглеској Википедији да је Сербонијан био Бог!
Срби су добили име по Богу Сербону или Бог Сербон по њима, то још увек није разјашњено. Сербоново језеро у Египту
![]()
Seoba Slovena je nemoguca, ali seoba Albanaca je isla bez problema????
Jaka logika.
Сеоба Албанаца је немогућа, али сеоба Словена је ишла без проблема????
Иста, подударна, "јака" логика.
Друга страна идентичног новчића.
Pa? Sta je tu Mrkalj pogresno rekao? Doseljavali su se od kraja X veka, a pretpostavljam da je mislio da su do XV veka na neki nacin postali svesni neke svoje autohtonosti kao narod.
?????????
Није баш да си понудио пању, сланину и лук.
Ево и лопту сам ти набацио на волеј.
Па и Абланци су досељеници, из Тракије на југ Албаније, па одатле део у Тесалију, а део полако ка северу. То је процес од неколико векова, као и сеоба Словена.
За данас имам само воду, со, лук и лебац.
На румунском apă, sare, ceapă şi pâine.
На латинском aquam, salem, cepam et panem.
Честитам. Кад мало научиш енглески, запазићеш да је ова лепа цура рекла да се зове Михаела Коман.Од данас почињем да учим румунски
- - - - - - - - - -
Од данас почињем да учим румунски
Честитам. Кад мало научиш енглески, запазићеш да је ова лепа цура рекла да се зове Михаела Коман.
Прави Влаше 0:55
Михаела Коман(Куман)!!! Свака част Прави Влаше!
Ти мене учиш румунски?
Утицај и улив словенских речи у румунском нису спорни. Међутим на овом форуму многима није јасно да без обзира на словенски улив, румунски је у основи латински језик.
И многи су лоше обавештени о неприкдној земљорадни као основној делатности у Румунима, Аромунима и Ћићима. И због тога, и о непрекидној земљорадњи међу Власима у средњовековној Србији.
Сеоба Албанаца је немогућа, али сеоба Словена је ишла без проблема????
Иста, подударна, "јака" логика.
Друга страна идентичног новчића.
Данашњи румунски јесте око 80% латински, али до 19-ог века(кад је извршена латинизација румунског језика) је у румунском било више словенских него латинских речи. Чак и данас у румунском има око 20% словенских речи, званично румунски лингвисти признају да има 14%. У 19-ом веку је измишљен назив Румуни, зато што је тадашње влашке интелектуалце и политичаре било срамота да се зову Власи. Румуни(Романи) асоцира на Римљане, а не тамо неки Власи чобани. До 19-ог века Румунија се увек звала Влашка(мислим на јужну Румунију). Трансилванија је била до 1918 године увек мађарска. Ви Румуни(Власи) сте до 19-ог века писали ћирилицом а онда сте прешли на латиницу. Гроф Дракула који је живео у 15-ом веку се звао Влад(скраћено од Владимир). Човек је имао словенско име, а не Тиберије, Октавијан или Трајан,тј. римска имена која форсирају данашњи Румуни. Идентификација Румуна са Римљанима је на граници лудила. Тај феномен ми никако није јасан, више се Румуни идентификују са Римаљанима(са којима немају никакве везе), него Италијани који су директни потомци и наследници Римљана и римске културе.
Глупости. Једна за другом.Данашњи румунски јесте око 80% латински, али до 19-ог века(кад је извршена латинизација румунског језика) је у румунском било више словенских него латинских речи. Чак и данас у румунском има око 20% словенских речи, званично румунски лингвисти признају да има 14%. У 19-ом веку је измишљен назив Румуни, зато што је тадашње влашке интелектуалце и политичаре било срамота да се зову Власи. Румуни(Романи) асоцира на Римљане, а не тамо неки Власи чобани. До 19-ог века Румунија се увек звала Влашка(мислим на јужну Румунију). Трансилванија је била до 1918 године увек мађарска. Ви Румуни(Власи) сте до 19-ог века писали ћирилицом а онда сте прешли на латиницу. Гроф Дракула који је живео у 15-ом веку се звао Влад(скраћено од Владимир). Човек је имао словенско име, а не Тиберије, Октавијан или Трајан,тј. римска имена која форсирају данашњи Румуни. Идентификација Румуна са Римљанима је на граници лудила. Тај феномен ми никако није јасан, више се Румуни идентификују са Римаљанима(са којима немају никакве везе), него Италијани који су директни потомци и наследници Римљана и римске културе.
Ja sam sada vise pristalica da su se oni ipak naselili u Albaniju iz Trakije. Ali fakat je da za seobu Slovena ima sto puta vise izvora nego za seobu Albanaca.
- - - - - - - - - -
Vlaska se na rumunskom uvek zvala terra Romania.