„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nemaš ni tvrditi da je nemoguće njihovo postojanje već možeš tvrditi da ne znamo za njih.
Имамо апстрактне знаке који очито нису словно или појмовно писмо, но резани украси на керамаци. Сада потражи на мрежи шта су орнаменти.

Poslednja izmena:
Луд се и на брашно смеје.
Хвала ти на саветима, посла имам и преко главе, немам потребе да мењам професију.
Као што си приметио, нагласио сам твоје звање, и чињеницу да очигледно не умеш да га користиш (макар у сврхе истраживања за релевантним подацима, и изворима истих).
А да ли треба да се изговори "моја (тј твоја) теорија је бла бла" да би нешто било презентовано као терија, морамо ли у толико формализам? Поставио си снимак једног говора, и својим ликом стао иза речи једне од особа са снимка. Дакле изнео си теорију да је оно што је он рекао - тачно (а да се ниси потрудио да то ичим аргументујеш). А да би неко други могао да (покуша да) докаже да та теорија није тачна - прво ти мораш да покушаш да докажеш да јесте.

Можеш ли ти да докажеш да краљица Енглеске није заправо ванземаљски рептил у људској кожи? Не можеш, као што ни ја не могу да докажем да јесте. Значи, по твојој логици, она може бити припадник подмукле расе рептилских владалаца планетом.

Ja nisam postavio nikakav snimak, razgovaraš sa pogrešnom osobom. To što ja postavim pitanje - zašto je nešto rečeno na takav način - ne daje nikome za pravo da omalovažava mene ili bilo koga, kao i da pogrešno tumači moje reči. Ni na jedno pitanje, par vas ovde, niste odgovorili kako treba. Očigledno da trebam postavljati pitanja nekome ko je manje nervozan i ko može odgovoriti smisleno i na način na koji se trebamo obraćati jedni drugima.
Što se tiče mog zvanja...toliko je nisko hvaliti se svojim diplomama i uspesima, pogotovo na internet forumu gde te niko ne zna. Ovde se hvališ samo ti. I opet pominješ nekakvu teoriju koju ja nisam iznosio. Smejem ti se još uvek.

Имамо апстрактне знаке који очито нису словно или појмовно писмо, но резани украси на кермаци. Сада потражи на мрежи шта су орнаменти.

Nije se moja opaska odnosila na vinčanske znakove, nego na obrazac po kojem reaguješ.

Pa čak i da jesu ornamenti, zar nije moguće da neki nešto znače? Zar nije moguće da neki ne znače ništa osim ukras? Zar nije moguće da neki označavaju poruku? Zar nije moguće da je nekima obeležavan glas-fonema iako to nije van sumnji potvrđeno?

Takava izjava, da je nešto moguće, iz tebe ne izlazi, jer misliš da ono što je prihvaćeno predstavlja apsolutnu istinu koja isključuje druge mogućnosti. Tu nešto kod tebe nije u redu.

Имамо апстрактне знаке који очито нису словно или појмовно писмо, но резани украси на кермаци. Сада потражи на мрежи шта су орнаменти.

Isolated.jpg

Isolated signs. Hm.

Kaže se - na keramici - obrazovani čoveče - hajde sada odgovori na sledeće pitanje - da li je moguće da neko baš iz nekih simbola, crteža, ornamenata izvadi neke , nije bitno kakve, recimo manje ili neke koji mogu imati bilo kakav oblik koji asocira na nešto - i po tome napraviti pismo t.j. sredstvo za sporazumevanje?

Bito je da ti ne znaš za radove koji se bave temom srpskog porekla Aleksandra Makedonskog u usmenoj tradiciji balkanskih naroda. Pošto ne znaš, nemaš realan autoritet, kao ni Radić.

Neverovatna sujeta i nesposobnost prepoznavanja dobronamernosti sagovornika, ljubim te u Atlantidu.

Neko ko ne zna razliku između izvora i literature nema pravo da daje sud o nečijem autoritetu tj. kredibilitetu.

Da, pretpostavljam da odbor za doček još uvek nije završio.

Ako sam kažeš ili čak zamoliš informaciju, možeš da pišeš koliko hoćeš i neće biti odgovora. Moraš da zauzmeš stav i nešto tvrdiš da bi ih motivisao.

To su lični kompleksi. Na primer, ko god se obratio na forumu za informaciju ili pomć, Tandoori nikada za ovih 9 godina nije pružio pomoć. Pružio je onima koji su se obratili njemu direktno i molili, ali onaj ko je pitao uopšteno, od njega nikad nije dobio pomoć. Sav njegov "znoj, novac, vreme, maltretiranje" po bibliotekama koriste se za kompenzacije problema sa egom tako što se pomoću informacija koje stiče u sopstvenim očima izdiže i gazi po sagovornicima. Nikad nije predstavio informaciju da bi je podelio sa svetom, naprotiv, u jednom momentu je obrisao gomilu skeniranog materijala postavljenog na server imidžšeka, jer su bili samo za jednokratnu upotrebu. Dakle - šta?

Kada shvatiš kakao se naplaćuje i koja je tarifa, vidiš da nije tako skupo. :)

Хајде да ти одговорим овако:

Ne postoji prava i lažna istorija. Postoji samo istorija ona je nepromenljiva ali je promenljivo naše poznavanje istorije

Ова твоја порука управо потврђује оно што сам рекао. Ваљда знаш и разумеш оно што си написао у овој поруци. То (ваљда) треба да буде нека порука другим учесницима на форуму о твом ставу. Хајде полако упореди овај твој ``мото`` са мојим постовима па ћеш видети да се у суштини уопште не разликују.
Друго, да ли су нечији радови тоалет папир или не - то ће показати време, ти сигурно ниси компетентан да оцењујеш нечији рад. Из овога ти више показујеш своју мржњу према нечијем раду него што можеш да докажеш супротно.

Ne jer to poznavanje istorije se menja u okviru nauke a ne na forumima i šund literaturom samozvanih stručnjaka.
Svako treba da ima stav da li neka knjiga zaslužuje pažnju ili ne. U moru naslova koji neprestano izlaze treba čitati i prepoznati samo ono što valja a na ostale gluposti ne treba trošiti vreme. Taj stav i prepoznavanje takvih knjiga ide sa osnovnim obrazovanjem i intelektualnim sposobnostima pojedinca koje se stiče prvo u školi (problem koji sam gore pomenuo).
Literaturu koji ti čitaš a čija "epohalna otkrića" si nam ovde predstavio samo govori o tvom lošem obrazovanju i intelektualnim sposobnostima.

- - - - - - - - - -

Prava ćirilica nema šta :D

Neko ko nije jednu jedinu informaciju pružio na forumu u zadnjih 500 postova može da priča šta hoće jer priča u vetar.

ezgif.com-58f77e2326.gif

Poslednja izmena:
Ako sam kažeš ili čak zamoliš informaciju, možeš da pišeš koliko hoćeš i neće biti odgovora. Moraš da zauzmeš stav i nešto tvrdiš da bi ih motivisao.

To su lični kompleksi. Na primer, ko god se obratio na forumu za informaciju ili pomć, Tandoori nikada za ovih 9 godina nije pružio pomoć. Pružio je onima koji su se obratili njemu direktno i molili, ali onaj ko je pitao uopšteno, od njega nikad nije dobio pomoć. Sav njegov "znoj, novac, vreme, maltretiranje" po bibliotekama koriste se za kompenzacije problema sa egom tako što se pomoću informacija koje stiče u sopstvenim očima izdiže i gazi po sagovornicima. Nikad nije predstavio informaciju da bi je podelio sa svetom, naprotiv, u jednom momentu je obrisao gomilu skeniranog materijala postavljenog na server imidžšeka, jer su bili samo za jednokratnu upotrebu. Dakle - šta?

Dakle - istorija - menadžment - bankarstvo - lične finansije...

Jedno je doci na forum i pitati za pomoc uslijed neke dileme, a drugo upasti kao balvan i postavljati netacne tabele o srbici ili tekstove s Interneta o svesrpskoj civilizaciji i slicnim glupostima.

Postavio sam brdo materijala ovdje ljudima koji su se obratili za pomoc uopsteno na mnogim temama. Svakako vise od tebe.

Kaže se - na keramici - obrazovani čoveče - hajde sada odgovori na sledeće pitanje - da li je moguće da neko baš iz nekih simbola, crteža, ornamenata izvadi neke , nije bitno kakve, recimo manje ili neke koji mogu imati bilo kakav oblik koji asocira na nešto - i po tome napraviti pismo t.j. sredstvo za sporazumevanje?

Daj neko vidjenje, sto bi to moglo znaciti ili povadi natpise gdje se nalaze tekstovi onda. Sta cekas?

Извини и ти, нисам ни ја одговорио заиста топлим тоном, али драго ми је што смо то средили. =]
О етимологији неких од имена која си навео, укључујући Αρδαγαστος и Waltuc, Waltunc, читао сам у славистичкој литератури. Нешто од тога сам пре пар година и приложио на форуму али прилози су нестали када је imageshack побенавио. Сећам се да је Περβοῦδος протумачено као *Perbǫdǔ (с назалом и полугласом, отприлике per-bon-du) што би у старословенском било *Прѣбѫдъ (отприлике prae-bon-du) а у српскохрватском данас *Пребуд. То име није посведочено у старословенском, али јесте глагол прѣбыти (презент прѣбѫдѫ, прѣбѫдеши) од кога је грађено име, а касније се срећу и називи истога корена, на пример Прѣбоужда у Милутиновој повељи и Пребъдище у Бугарској.

Почео си са Ардагастосом и дошао анаграмирањем до Радгоста.
Очекивано, јер то објашњење, и мени, јесте највероватније.

Валтунк у Влада и Пербундос у Пребуд је већ на дугом штапу и већ си одшкринуо врата „пучке етимологије“ ,које се гнушаш, и залазиш на клизав терен псеудонауке.
Ако наставиш даље, само ћеш пучком етимологијом моћи да пословениш, извитопериш, остала имена.

Овде је проблем да не можеш да пословениш, уз сву научну гимнастику, чак ни већину записаних имена Анта и С(с)клава, а да не прихватиш натпревар са крајње опскурним правилима.

Ардагастос, Тунгло, Мусокиус, Пербундос, Клукос, Валтунг, Акамерос, Идаризос, Даурентијус, Пеирагастос, Мезамир, Калагаст, Чатсон су имена која се разликују од Светислава, Милована, Љубише, Милана, Вукоја, Мирољуба, Радољуба, а будући да језик С(с)клава и Анта није забележен, остаје нам свима само огроман простор за спекулацију.

Простор је за све отворен па званична историја (деветнаестовековни модел) спекулише, а да то не признаје, да се ради о прецима данашњих Словена, дакле сеоба.

Омељан (Славс анд Аварс) имена, пет склавских племена, објашњава туранском етимологијом (4), а једно иранском.

Опскурно али итс а фри врлд.

А Даурен је савремено туранско име (Даурентијус).

Чатсон може бити швапско тепање (Шхатс) Драги-Драгиша.

Мезамир може бити Гот (Витимир).

Шта оно кале на турском значи (Калагаст)?

Камерос је савремени Грк (Акамерос).

Муса је семитско име (Мозес-Мојсије-Мусокиус).

Идриз је савремено семитско име (Идаризос).

Опскурни резултати и мог покушаја, а ја сам лаик и етимологија ми није уопште блиска, имај то на уму.

Такође имај на уму да су двадесетпрвовековни (рогобатно) читачи приметили да несрећа Јорданес никада Готе не зове и Германима.

Ствари се просто мењају, а грчевита одбрана, ни напред ни назад, достигнутих линија у деветнаестом столећу не доприноси напретку историјске науке.

Карлин 15 је поставио рад о румунофоним склавима. Ал на швапском.

Чињеница је да у телефонском именику Бугарске, Македоније, Србије, Црне Горе, Хрватске, Бих и Словеније нећеш наћи ни једно име С(с)клава и Анта али ћеш наћи милионе словенска имена.

Ја стојим на становишту да се ништа значајно није догодило у Европи (и на Балкану) у погледу распореда језика у последњих неколико миленијума.

Двадесетпрвовековна историја (последњи модни крик-тренд) полако одбацује идеје о витлању, сеоби, народа и иде ка теорији о културној дифузији али уз несрећни ленгвиџ шифт, који се објашњава слабо поткрепљеним (читај непоткрепљеним) моделом елитне доминације.
На то је мислио несрећни Тибор Живковић (тв снимак), јер Тибор је био човек мејн стрима (куд сви Турци ту и мали Мујо). Бити модеран и у тренду значи и даље само бити модеран и у тренду, а не значи бити и паметан и размишљати самостално. Тај лоше протумачени снимак не иде у прилог селективним аутохтонистима, него је то био миг свима који подржавају модел сеобе да се пребаце на модел културне дифузије и елитне доминације, а без масовне сеобе Словена. Ретки су који су схватили о чему то Тибор говори. Изненађени беху и "селективни аутохтонисти" и "сеобаши".

Ја слабо са модом и трендовима стојим.

Претпостављам да треба да прође још једно столеће па да одбаце и овај нови несрећни модел замене језика по моделу елитне доминације мањине и задрже само модел културне дифузије који све лепо објашњава (без обавезне замене језика, наравно).

Poslednja izmena:
Ne jer to poznavanje istorije se menja u okviru nauke a ne na forumima i šund literaturom samozvanih stručnjaka.
Svako treba da ima stav da li neka knjiga zaslužuje pažnju ili ne. U moru naslova koji neprestano izlaze treba čitati i prepoznati samo ono što valja a na ostale gluposti ne treba trošiti vreme. Taj stav i prepoznavanje takvih knjiga ide sa osnovnim obrazovanjem i intelektualnim sposobnostima pojedinca koje se stiče prvo u školi (problem koji sam gore pomenuo).
Literaturu koji ti čitaš a čija "epohalna otkrića" si nam ovde predstavio samo govori o tvom lošem obrazovanju i intelektualnim sposobnostima.

Pogledajte prilog 425797

Znači, ako neko sebičan i sujetan - kao što si ti - kaže da nešto valja ili ne valja - treba mu verovati? Upravo ovo što si sada napisao meni je dovoljno da uvidim koliko su tvoje umne sposobnosti male. Tvoj stav je apsolutno fašistički. Mislim da si ti trebao živeti u vreme inkvizicije - tu bi tvoje umne i fizičke karakteristike došle do punog izražaja. Ko može nekome na svetu da zabrani pravo na informisanje? Ko si ti da ocenjuješ šta je ili koja je dobra literatura, a koja nije. Pravo svakog pojedinca je da se obrazuje, a stvari se tumače na različite načine. Koliko god ti pričao da je istorija nauka, hvaleći se zvanjem ili diplomom to ne može sprečiti i neobrazovanog laika da čita i tumači. Ljudska logika je različita kod svake osobe, a u životu sam se uverio i da čak i oni ljudi, koje društvo smatra za dno-dna, imaju neverovatnu logiku. Ali pošto je tebi nos u visinama sumnjam da možeš razumeti ovo na način na koji ja želim da razumeš

Могуће је, нпр. у сумерском клинастом писму и египатским хијероглифима временом се јавила фонетизација.

Псеудонучници, пак, тврде да је тобожње винчанско писмо словно илити алфабетско писмо, несумњиво некаквога српскога језика тога времена, те у винчанским орнаментим препознају гласове и гласоне скупине настале столећима и столећима касније.

И не прави се писмен - ја направих грешку у куцању и прогутах слово, дочим су твоје грешке 'вариоц' и 'сво' граматичке. Усуђујеш се говорити о нечијем образовању а правиш најбаналније граматичке грешке.

Poslednja izmena:
Могуће је, нпр. у сумерском клинастом писму и египатским хијероглифима временом се јавила фонетизација. Псеудонучници, пак, тврде да је тобожње винчанско писмо словно илити алфабетско писмо несумњиво некаквога српскога језика тога времена, и у винчанским орнаментим препознају гласове и гласоне скупине настале столећима и столећима касније.

Pa što se onda raspravljamo? Hvala

Da normalan autohtonista, dodje i kaze, ljudi, hajde da sjednemo i pricamo o Vinci, bez onih ogavnih aluzija o drevnim Srbima, bilo bi odlicno. Tema je po sebi fascinantna, drevna jedna kultura, mnogo pitanja, a malo odgovora. Kakvi se zakljucci mogu izvuci iz navedene table iz tog i tog djela, rada, knjige, itd. Kako je tekao razvoj pisma, glasova, itd? Postoje li kakve analogije? Gdje? Ko je zagovarao tezu da je vincansko pismo - pismo? Ko je bio protiv? Zasto?

Razvila bi se fenomenalna diskusija koja bi izasla sigurno van balkanskih okvira, posto ovdje pojedini ljudi imaju pristup prvorazrednim izvorima i literaturi, ali dzaba. Kad magarad navale, jedan prica o Srbima i Jevrejima u vrijeme starog Rima, drugi o Vinci i srbici, a treci o Slovenskom Jugu i germanskim gazdama.

Znači, ako neko sebičan i sujetan - kao što si ti - kaže da nešto valja ili ne valja - treba mu verovati? Upravo ovo što si sada napisao meni je dovoljno da uvidim koliko su tvoje umne sposobnosti male. Tvoj stav je apsolutno fašistički. Mislim da si ti trebao živeti u vreme inkvizicije - tu bi tvoje umne i fizičke karakteristike došle do punog izražaja. Ko može nekome na svetu da zabrani pravo na informisanje? Ko si ti da ocenjuješ šta je ili koja je dobra literatura, a koja nije. Pravo svakog pojedinca je da se obrazuje, a stvari se tumače na različite načine. Koliko god ti pričao da je istorija nauka, hvaleći se zvanjem ili diplomom to ne može sprečiti i neobrazovanog laika da čita i tumači. Ljudska logika je različita kod svake osobe, a u životu sam se uverio i da čak i oni ljudi, koje društvo smatra za dno-dna, imaju neverovatnu logiku. Ali pošto je tebi nos u visinama sumnjam da možeš razumeti ovo na način na koji ja želim da razumeš

Još samo da me uporediš sa Hitlerom i završili smo :) Kad smo kod njega jel i on Srbin ? :D
Šali na stranu,
nikad nisam pomenuo zabranu. Svako može da čita šta hoće i koliko hoće ove je slobodna zemlja bar za sad. E sad deca u školskom uzrastu ne bi trebala da čitaju bilo šta već da ih nastavnik nauči šta i kako da čitaju tj uče. Ako nastavnik priča učenicima bajke o Srbima pre Hrista i ostale Deretićevske baljezgarije koje nemaju nikakvu naučnu potporu i deca odrastaju sa takvim stavovima i shvatanjima to je onda veliki problem.
Uostalom sama poenta priče oko autohtonosti se bazira na pogršnom principu ko je prvi došao njegovo je. Ništa ne funcioniše tako. Stvara se iluziju o nekoj navodnoj veličini srpskog naroda u prošlosti što mu daje za pravo da je bolji od svih ostalih ?!. Još jedan narod je u prvoj polovini 20. veka umislio da je bolji, veći, "čistiji" od ostalih. Pa sam posle ja fašista i nacista, a Seretićeva predavanja pune neonacisti koji u njegovim teorijama vide materijal za njihovu ideologiju. Svakom noramlnom obrazovanom i pametnom ljudskom biću to bi bilo morbidno i odvratno, a tebi očigledno nije !

Почео си са Ардагастосом и дошао анаграмирањем до Радгоста.
Очекивано, јер то објашњење, и мени, јесте највероватније.

Валтунк у Влада и Пербундос у Пребуд је већ на дугом штапу и већ си одшкринуо врата „пучке етимологије“ ,које се гнушаш, и залазиш на клизав терен псеудонауке.
Ако наставиш даље, само ћеш пучком етимологијом моћи да пословениш, извитопериш, остала имена
Упоређивањем словенских језика с другим индоевропскима, проучавањем страних речи у Словена и словенских речи у других народа и слично ми сазнајемо како се језик Слоена мењао, сазнајемо какве промене су се одвиле те њиховим њиховим обртањем реконструишемо прасловенски језик. Нема ту никаквога анаграмирања.

За записе Walduc и Waltunc језикословци реконструишу почетне прсл. *valdyka или *valdъкъ. Латинско /u/ налазимо често на месту прасловенскога гласа /y/ (ипсилон) тј. ы (тај глас се и данас чува у нпр. руском и пољском) као и за полуглас ъ, глас /t/ је очито обезвучење словенскога /d/ дочим лат. /c/ тоји за слов. /k/; узевши даље у обзир да корен влад- у то време није био метатезиран, а кратко /*а/ још није било прешло у /о/, морао је гласио *vald-, а одатле можемо реконструисати речена два могућа облика. Узгред, никаквога Владу споменуо нисам.

За име Περβοῦνδος реконструише се *Perbǫdъ. Први део имена περ- стоји за прасловенски префикс *per- (стсл. прѣ-, данашње сх. 'пре-') у његовом неметатезираном облику, од другога дела βοῦνδος одбацујемо грчки номинативни наставак -ος, те βοῦνδ фонетски можемо повезати са старословенском презентском бѫде- (ѫ је назално /о/) те тако долазимо до реченога *Perbǫdъ, а успореднице налазимо у називима Прѣбоужда у Милутиновој повељи (у сх. ѫ > у) и бугарском Пребъдище (у буг. ѫ > ъ).

Poslednja izmena:
Pismo imperatora Dioklecijana blagorodnom narodu Dalmatinskom i Arbanaskom

Pogledajte prilog 425667

Slaveno-serbski magazin, I, 1768, Venecija, str. 70-71. :rtfm:

Objašnjenje za decu u obdaništu: narod Albanije koje pominje Dioklecijan nisu Šiptari, nego srpsko ili slovensko stanovništvo pokrajine Albanije, koje su nazivali Albanoi-ma. Šiptarski jezik zasvedočen je tek u 15. veku.
Мркаљеве тврдње падају у воду када приметимо да је старосрпски придев арбанаськыи, арбанашькыи изведен од Арбанасинь, Арбанаси чија је основа проширена албанским суфиксом -as за грађење етника. Наведене речи се, стога, несумњиво односе на Албанце.

Poslednja izmena:
Упоређивањем словенских језика с другим индоевропскима, проучавањем страних речи у Словена и словенских речи у других народа и слично ми сазнајемо како се језик Слоена мењао, сазнајемо какве промене су се одвиле те њиховим њиховим обртањем реконструишемо прасловенски језик. Нема ту никаквога анаграмирања.

Наравно да има.
Метатеза ликвида или преметање.
Анаграм је преметаљка.
Ако нема анаграмирања ,значи нема ни преметања па нема ни метатезе ликвиде?
Мркаљ можда прислушкује, па ће ти ово на нос.

За записе Walduc и Waltunc језикословци реконструишу почетне прсл. *valdyka или *valdъкъ. Латинско /u/ налазимо често на месту прасловенскога гласа /y/ (ипсилон) тј. ы (тај глас се и данас чува у нпр. руском и пољском) као и за полуглас ъ, глас /t/ је очито обезвучење словенскога /d/ дочим лат. /c/ тоји за слов. /k/; узевши даље у обзир да корен влад- у то време није био метатезиран, а кратко /*а/ још није било прешло у /о/, морао је гласио *vald-, а одатле можемо реконструисати речена два могућа облика. Узгред, никаквога Владу споменуо нисам.

А Влада нема корен влад како си сам написао.

А на дугом је штапу зато што,

Ancient Germanic

*waldaʐ = 'ruler' [1] [2]
*walda- = 'might', 'power' [3]
Old Norse

valdr = 'ruler', 'mighty one', 'powerful one' [1] [3] [4] [2] [5]
valdr = 'might', 'power' [3]
valda = 'to rule' [1]
Old High German

walt = 'ruler' [6] waltan = 'rule' [2]

Old English

weald = 'ruler'

За име Περβοῦδος реконструише се *Perbǫdъ. Први део имена περ- стоји за прасловенски префикс *per- (стсл. прѣ-, данашње сх. 'пре-') у његовом неметатезираном облику, од другога дела βοῦδος одбацујемо грчки номинативни наставак -ος, те βοῦδ фонетски можемо повезати са старословенском презентском бѫде- (ѫ је назално /о/) те тако долазимо до реченога *Perbǫdъ, а успореднице налазимо у називима Прѣбоужда у Милутиновој повељи (у сх. ѫ > у) и бугарском Пребъдище (у буг. ѫ > ъ).

Кажем да је на дугом штапу зато што не знам за словенску етимологију тог рекоструисаног имена Пребуд.
Могуће да постоји. Знам да има и неки Муса (не кесаџија) и Оливер али то нису словенска имена.

Узгред не знам да читам те куке, па те молим да то упростиш.

Не ти него језичка наука није далеко одмакла, а списак је подужи.

Ардагастос прихватам.
Валтунг не могу, осим ако ми објасниш зашто не може да буде германско него искључиво прасловенско Валдука.
Пербундос можда ако је Пребуд словенско име (ја као лаик сам гађао П(е)рв(б)уна, ако такво име постоји)

А сада потражи словенске етимологије за Тунглу, Мусокиуса, Клукоса, Акамероса, Идаризоса, Даурентијуса, Пеирагастоса, Мезамира, Калагаста, Чатсона али тако да не уђеш у оквире фантастике и псеудонауке.

Од тринаест имена само једно, за сада, је пристојно објашњено као прасловенско име.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back