„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Па није те Професор Пешић помињао никад?
Нема код покојног Пешића глупости.

Због и ради, узгред, нису синоними.

Што се тиче Пешића, поставио сам једноставно питање; нема потребе да толико пишеш наоколо. Ти кажеш да си ми одговорио - можеш ли онда себе цитирати? Гдје си образложио разлоге иза тога?

Видим да си га овдје назвао и некаквим професорем. Зашто?

Poslednja izmena od moderatora:
Добро де, извињавам се штосам рекао да вређаш; смирисмо страсти мало. Нема потребе за толико љутње.
...
Што се тиче Пешића, поставио сам једноставно питање; нема потребе да толико пишеш наоколо. Ти кажеш да си ми одговорио - можеш ли онда себе цитирати? Гдје си образложио разлоге иза тога?
Прихватам.
Мада је неискреност одвратна ствар...

Што се тиче питања, одговор си добио.
Ако очекујеш темељнији одговор, очекуј и даље, али га нећеш добити.
(ПС. Ваљда је јасно видно кад неко неће о нечему да прича? Инсистирати даље онда није пристојно.)
Разлози су моји лични.

А ви што сте против Истине Винчанског писма, нисте рекли одакле вам тако ... став?
Очито је да једна култура попут Винчанске - НЕМА ТЕОРИЈЕ ДА НИЈЕ ИМАЛА ПИСМЕНОСТИ!
Да су знаци на вазама - знак те писмености.
А да су низови тих истих знакова РЕЧЕНИЦЕ (и тога има - што то негирате, ако сте нормални?).

А наравно, кад нећете да причате о ВАЖНОМ, онда удри по покојном Пешићу и било коме
Зашто професор Пешић?

:super::rotf::klap:

Прихватам.
Мада је неискреност одвратна ствар...

Што се тиче питања, одговор си добио.
Ако очекујеш темељнији одговор, очекуј и даље, али га нећеш добити.
(ПС. Ваљда је јасно видно кад неко неће о нечему да прича? Инсистирати даље онда није пристојно.)
Разлози су моји лични.

А ви што сте против Истине Винчанског писма, нисте рекли одакле вам тако ... став?
Очито је да једна култура попут Винчанске - НЕМА ТЕОРИЈЕ ДА НИЈЕ ИМАЛА ПИСМЕНОСТИ!
Да су знаци на вазама - знак те писмености.
А да су низови тих истих знакова РЕЧЕНИЦЕ (и тога има - што то негирате, ако сте нормални?).

А наравно, кад нећете да причате о ВАЖНОМ, онда удри по покојном Пешићу и било коме
Зашто професор Пешић?

:super::rotf::klap:

Слушај ти, ја сам ти се извинио јер немам намјере да се свађам или око неких глупости препирем. Ако ћемо нормално дискутовати, онда хајде то и да чинимо; нема разлога да помислиш да сам неискрен.

Моје је питање било врло једноставно; зашто вјеровати ишта Радивоју Пешићу, који се лажно представљао између осталога и као професор. Отворен сам и да будем увјерен да постоје истине у неким од његових тврдњи; али до сада нико није успјешно одбранио Пешића.
Дакле, уколико је закључак - нема разлога да се ишта повјерује Пешићу, то смо могли установити и раније.

Слушај овако, ајде ти лепо дај доказ да је професор Радивоје Пешић, био лажни професор!
А пошто си очигледно зезач, судећи по ономе што ми направи око Тибора овде: http://forum.krstarica.com/showthread.php/764328-Zašto-Krajišnici-nisu-branili-Krajinu/page21

Ајде ти ДОКАЖИ да Пешић није био професор, АЛИ ПРЕ ТОГА и да Слова ИСТОВЕТНА Ћирилици (Глагољици) из једне такве културе као Винчанске НИСУ СЛОВА!!!

Значи турали су исте "шаре" на различито посуђе, па онда чак и низове ИСТИХ "шара"...?
Истих "шара" која су ДРУГДЕ прогласили ПИСМИМА!!!

Сад да не набрајам ко све од ОЗБИЉНИХ Научника (пре свега СРБА) то ПРИХВАТА (а сви редом су са СФРЈ били на ј..и те си м...р! Другим речима били су НЕЗАВИСНИ), а не као ова ГАМАД из сану овде!
Што би један (нпр) Србољуб Живановић, Олга Луковић, ... цела плејада Академика, којима је улаз у септичку јаму овде био забрањен, то прихватала ако су небулозе?!?

Једини закључак је да су НЕБУЛОЗНИ они који се тврдоглаво држе приче да је сунце црно, а зарад ПОВЛАСТИЦА и ПАРА, од сороша и сличних!!!

Значи АУТОШОВИНИЗАМ сану и њених ГАМАДИ нема краја!

:bljak::guza::bljak:

ПС.
Са покојним Пешићем нисам био у сјајним односима, ко би рекао да треба да га "цитирам"...
Стар, богаљ, незгодан, ... Покој му души.

Смири се мало, човјече. Чему толика тензија?

Што се тиче Тибора Живковића, врати се тамо неколико страна уназад ако желиш сазнати како је он ушао на тему, а то је ова страна. Мркаљ рече ћорак од историчара, што свакако укључује и покојног Живковића, који је у посљедње вријеме највише радио на датом периоду. А он би уједно и знао најбоље да је наш рани средњи вијек - ћорак до ћорка. Голема борба, превртање и тешко мозгање, са великим напором и мултидисциплинарним научним приступом, док се нешто - буквално на једвите јаде - не извуче као утемељени закључак.

Да докажем да није био професор, кажеш? Колико ја знам, прво се нешто доказује да јесте, а не да није. Ја сам се бавио истраживањем биографија неколико личности, па сам мало тако проучавао и биографију господина Пешића. Он се увијек наводи да је био професор на универзитету у Милану петнаест година. Неколико пута, његова кћи наводила је да је он радио као професор и у Риму, али углавном се не наводи, тако да је она вјероватно нешто слободније тумачила друге његове наводне биографске црте. Но, Универзитет у Милану се свуда јавља. Ја сам ишао и распитивао се и ниједан човјек није предавао ништа лингвистичке природе нити:
* на државном Универзитету у Милану
* на Политехничком универзитету у Милану
* на Католичком универзитету Светог срца
* на Слободном универзитету за језик и комуникацију у Милану

Од свих професора на високо образовној инстанци нашао сам на читавом свијету под тим именом једино Радивоја Б. Пешић[а/B] (р. 1956. године), редовног професора на Факултету инжењерских наука Универзитета у Крагујевцу.

Даље, наводи се да је Радивоје Пешић радио, у склопу миланског универзитета, на Институту за оријенталне студије. Не постоји таква институција у оквирима универзитета, нити је постојала у вријеме када је он, наводно, тамо боравио. Нешто најближе томе јесте Универзитет за оријенталне студије у Напуљу, но који такође уопште не зна за Радивоја Пешића.

Уколико ти сматраш другачије, слободан си да докажеш. Постави неки податак гдје је он то био и када титулисани професор.

Онако како ствари за сада ствари стоје, цијела је биографија измишљена. Сваки детаљ - од тога да је предавао на овом или оном универзитету, преко тога да у италијанској науци уопште знају да је тај човјек икада постојао, до његових фантомских институција.

Да докажем да винчански знаци нису слова? Зашто да докажем; није то било моје питање упућено теби. Не знам јесу ли слова нити сам уопште иоле компетентан да се изразим по том питању. Могу само да слиједим друге, јер знања немам. Ниједан разлог до сада нико на овом форуму није пружио због чега пратити Пешића. А, исти је случај са Јованом И. Деретићем и још бројним сличнима - плејада потпуно фиктивних података; лажи, скованих са намјером да се неупућени обману и заведу под призмом некаквог, тобоже, ауторитета.

Poslednja izmena:
Тензија јер ми се са таквима не прича - УОПШТЕ!

А шта сам ти ја то нешто, неопростиво, нанио? Јесам ли ти неког убио?

10 пута си врдао и измишљао код Тибора, па ћеш и овде - нећеш!

:D Ма шта сам то, наводно, ја измишљао?

А јел "професор" ради само на Факултетима...???

Еееее... ти би да причаш о Винчи, а уз пут ја да ти доказујем да су кактуси зелени, да ватам гуске по Милану, Риму, Падови...!

Пусти ти Пешића као личност (и ако ниси у праву ни 1%), био је матори ОПАСАН... већ оно што је важно за Винчанску, Старчевачку, Лепенску културу:
"Има ли ту ПИСМЕНОСТИ, или не."

Најлакши начин да се избегне НЕЧИЈИ ДОКАЗ, је да се каже да је тај будала, чобанин, дерпе...

Значи доказе да су на Винчанским ископинама ЖВРЉОТИНЕ, а које су код других народа ПИСМО (у најсажетијем...).

Гдје сам рекао да бих да причам о Винчи? Да те подсјетим, питање није било Винча, већ колико је поуздано то што је покојни господин Пешић писао. Нисам нигдје помињао Винчу (или барем мислим да нисам).

Што се тиче професор; па, према биографијама које су доступне:

Od 1978. godine boravi u Italiji kada je bio generalni sekretar Instituta za Balkanologiju u Rimu, profesor Fakulteta za moderne jezike u Trst (srpskohrvatski), profesor filozofije jezika na Institutu za studije istoka u Trstu, profesor Univerziteta u Milanu (Orijentalne studije), saradnik Instituta za jezike u Beogradu, saradnik Instituta za tantru u Delhiju, naučni rukovodilac The international Scientific group among the implementation of the New Program of Research of the Etruscan Civilisation (Milano-Ahen).

Можда ти имаш неке друге информације, да је био професор?

С обзиром да си, изгледа, лично познавао Пешића, не би било од згорег да појасниш неке ствари и кажеш шта је човјек радио у животу, пошто се готово ништа не зна - а све што се тврди уобичајено по биографијама, углавном је, изгледа, нетачно.

Не, заобилазиш Истину по обичају.

Рекао си (нпр): "Није Тибор рекао и мислио то..", а САМ СИ постављао ГДЕ ТО ЈЕСТЕ РЕКАО!
Па је онда "хумористичан", па ја лажем за књиге, за његово мишљење (које си слагао од А до Ш)...

И на крају, ниси се чак ни покрио ушима, или ОТВОРЕНО (као мушко) рекао: "...!"

Значи, са мном такав разговор није могућ (а ко и шта да опрости мени, или теби, је десета ствар...).

У реду; само кажеш нема разговора, довиђења.

P. S. На твом мјесту бих се дебело осврнуо на разумну опаску нашег supermoderatorа у поруци изнад твоје.

Nema nikakve zavre. Sve je vrlo lako dokazivo ili oborivo. Samo treba da se odrade DNK analize na dovoljno starom materijalu. Cela ova rasprava na 500 strana može da se razreši dobrom voljim naših institucija i uz pomoć nekoliko bio-medicniskih testova,

Па с обзиром на то да половина дискутаната говори о постојању једне завере, а ти си се очигледно сврстао на страну оних других (нас?), сумњам да би ишта ичији ДНК помогао.

Nema nikakve zavre. Sve je vrlo lako dokazivo ili oborivo. Samo treba da se odrade DNK analize na dovoljno starom materijalu. Cela ova rasprava na 500 strana može da se razreši dobrom voljim naših institucija i uz pomoć nekoliko bio-medicniskih testova,

Uradis DNK analizu na kostima jedne ili više osoba iz vremena Vinčanske kulture i uporediš sa dovoljnim uzorkom na teritoriji Srbije i šta onda ? Ako se poklapaju Vinčanci su Srbi ? Ako se ne poklapaju nisu Srbi ?
Genetička i nacionalna/etnička pripadnost se ne poklapaju ni na kraćim stazama od nekoliko vekova, a ovde se radi o nekoliko milenijuma.

Mene iskreno ne bi iznenadilo da se u Srbiji pronađu osobe koji su direktni potomci stanovnika Vinčanske kulture (ukoliko je i moguće uraditi takvu preciznu analizu). Te osobe možeš pronaći i u nekoj drugoj zemlji u istom ili sličnom broju i ništa ih ne vezuje za bilo koji deo onoga što možemo nazvati srpski etnitet koji u to vreme nije ni postojao. Jedina stvar koja vezuje Vinčansku kulturu za Srbe jeste činjenica da se nalazila na teritoriji današnje Srbije. I to je sve. TAČKA.

Uradis DNK analizu na kostima jedne ili više osoba iz vremena Vinčanske kulture i uporediš sa dovoljnim uzorkom na teritoriji Srbije i šta onda ? Ako se poklapaju Vinčanci su Srbi ? Ako se ne poklapaju nisu Srbi
Stvarnost neće biti toilko crno-bela. Pojednostavljuješ stvari.

Genetička i nacionalna/etnička pripadnost se ne poklapaju ni na kraćim stazama od nekoliko vekova, a ovde se radi o nekoliko milenijuma.
Od nečega opipljivog mora da se krene.

Mene iskreno ne bi iznenadilo da se u Srbiji pronađu osobe koji su direktni potomci stanovnika Vinčanske kulture (ukoliko je i moguće uraditi takvu preciznu analizu). Te osobe možeš pronaći i u nekoj drugoj zemlji u istom ili sličnom broju
Opet pojednostavljenje. Ako se i nađu, onda se traži objašnjenje odkud one tamo.

i ništa ih ne vezuje za bilo koji deo onoga što možemo nazvati srpski etnitet koji u to vreme nije ni postojao.
Tj. danas se smatra da nije postojao. Kada bi genetika ukazala na nešto drugačije moralo bi da se krene u drugačija objašnjenja istorije. Ti, nekako zlonamerno, odmah skoči u neolit, pa na osnovu toga dade mišljenje da nema nikakvog kontinuiteta, ali bi bilo pametnije ići hronološki, tj. u period pre seobe Slovena.

Jedina stvar koja vezuje Vinčansku kulturu za Srbe jeste činjenica da se nalazila na teritoriji današnje Srbije. I to je sve. TAČKA.
U krajnjem domenu, čak ni to ne mora da bude istina. Tako isključiv stav nije probitačan za nauku.

Stvarnost neće biti toilko crno-bela. Pojednostavljuješ stvari.

Pre bih rekao da ti težiš da ih iskomplikuješ.

Opet pojednostavljenje. Ako se i nađu, onda se traži objašnjenje odkud one tamo.

Otkud potomci neandertalaca među homosapijensima ? Jel su i oni Srbi ?

Tj. danas se smatra da nije postojao. Kada bi genetika ukazala na nešto drugačije moralo bi da se krene u drugačija objašnjenja istorije. Ti, nekako zlonamerno, odmah skoči u neolit, pa na osnovu toga dade mišljenje da nema nikakvog kontinuiteta, ali bi bilo pametnije ići hronološki, tj. u period pre seobe Slovena.

Pa ja i pokušavam da ti kažem da genetika ne može da dokaže ništa po tom pitanju. Slediš logiku lika sa emisije Ancient Aliens - "nema dokaza da je postojao, ali isto tako nema dokaza da nije. Znači mora da je postojao", i to u vremenskom vakumu koji se meri vekovima i milenijumima.

Nisam ja skočio u nelit već je to bila tema rasprave do sad, ako nisi pratio. Isto važi i za period pre Slovena genetikom ništa nećeš dokazati.

U krajnjem domenu, čak ni to ne mora da bude istina. Tako isključiv stav nije probitačan za nauku.

Ma bila je na Marsu.

Nije problem moja isključivost. Daj mi validne dokaze i ja ću se "uključiti". Nego je problem baziranje zaključaka na netačnim i neosnovanim metodama i teorijama a ponekad i lažima ("Vinčansko pismo").

Link prema sajtu koji prati dešavanja na terenu drevne DNK. Postoji nekoliko testiranih uzoraka koji pripadaju starčevačkoj kulturi sa područja Madžarske i Hrvatske i oni su uglavnom G2a i I2a, no ima i F i H2 haplogrupe. Osim zaključka da je I2a1 bila raširenija u vreme ranog neolita teško je doneti neke druge zaključke.

http://www.ancestraljourneys.org/europeanneolithicdna.shtml

Kada trkač na prvom mestu udara laktom u lice svakog ko pokuša da ga pretekne, ja to ne vidim kao neku zaveru. Isti patern ponašanja viđamo svakodnevno na raznim nivoima i kod naših građana:
http://www.021.rs/story/Info/Srbija/129664/Odbornik-u-15-dana-dva-puta-promenio-stranku.html

Na nama je da rešimo to pitanje porekla zbog nas samih, i ne bi trebalo da nas zanima šta neko tamo misli o tome.

A kakve to ima veze sa ovom temom?

Patern? To jos nisam cuo.

Pre bih rekao da ti težiš da ih iskomplikuješ.
Kada bi nauka bila tako jednostavna, kao što ti sad predstavljaš, svi bismo se bavili njome.

Otkud potomci neandertalaca među homosapijensima ? Jel su i oni Srbi ?
Opet te redukcije...

Pa ja i pokušavam da ti kažem da genetika ne može da dokaže ništa po tom pitanju.
Naravno da može, i to mnogo.

Slediš logiku lika sa emisije Ancient Aliens - "nema dokaza da je postojao, ali isto tako nema dokaza da nije. Znači mora da je postojao", i to u vremenskom vakumu koji se meri vekovima i milenijumima.
Nemam pojma ni o čemu pričaš, ni otkuda si izveo takav zaključak. Nigde nisam rekao ništa slično.Preispitaj ponovo svoje razmišljanje.

Nisam ja skočio u nelit već je to bila tema rasprave do sad, ako nisi pratio. Isto važi i za period pre Slovena genetikom ništa nećeš dokazati
U temi se priča o mnogim stvarima, a neolit je samo jedna od njih. Nema potrebe ići tako daleko u prošlost, kada postoji rupa od nekoliko hiljada godina. Svako ko to radi, može da bude samo zlonameran. Jasno je da sve što je vezano za neolit i poreklo lebdi visoko u vazduhu, ali polaziti od toga da bi se išlo unapred ka seobi Slovena je pogrešan pravac.

Nije problem moja isključivost. Daj mi validne dokaze i ja ću se "uključiti". Nego je problem baziranje zaključaka na netačnim i neosnovanim metodama i teorijama a ponekad i lažima ("Vinčansko pismo").
Upravo je ona problem:
Ma bila je na Marsu.

Poslednja izmena:
A kakve to ima veze sa ovom temom?

Patern? To jos nisam cuo.

Ima veze, jer postoji tendencija da se omalovažavaju određeni stavovi i mišljenja tako što se obeležavu, po sagovornika degradirajućom, sintagmom - teorija zavere. Time se prećutno želi staviti do znanja da se misli da je sagovornik budala, bez da se to javno kaže i bez želje da se upušta u diskusiju. Ta floskula se koristi kao džoker kada neko želi da uvredi sagovornika, a da ne dobije admin warning.

Evo, na sličan način HanibalBarka***, u poslednjem postu, opet koristi logičku redukciju i ismeva Deretiću omiljen metod izvođenja zaključaka, mada dosta nespretno i nekreativno, jer je previše očigledno da je reč nastala od korena pater.

Kada bi nauka bila tako jednostavna, kao što ti sad predstavljaš, svi bismo se bavili njome.

Naravno da nije, ali nisam nešto primetio da ti baziraš stavove na istoj. Možda grešim.

Izgleda da nismo na istim talasnim dužinama. Uostalom svet ne bi bio zanimljiv kada bismo svi bili isti.

Sve u svemu srž rasprave/problema je ovo:

Moj stav:
Pa ja i pokušavam da ti kažem da genetika ne može da dokaže ništa po tom pitanju.

Tvoj stav:
Naravno da može, i to mnogo.

vo, na sličan način HanibalBarka***, u poslednjem postu, opet koristi logičku redukciju i ismeva Deretiću omiljen metod izvođenja zaključaka, mada dosta nespretno i nekreativno, jer je previše očigledno da je reč nastala od korena pater.

Dakle hoćeš da kažeš da je Deretić kreativniji od mene u izmišljanju ? :D

Ima veze, jer postoji tendencija da se omalovažavaju određeni stavovi i mišljenja tako što se obeležavu, po sagovornika degradirajućom, sintagmom - teorija zavere. Time se prećutno želi staviti do znanja da se misli da je sagovornik budala, bez da se to javno kaže i bez želje da se upušta u diskusiju. Ta floskula se koristi kao džoker kada neko želi da uvredi sagovornika, a da ne dobije admin warning.

Evo, na sličan način HanibalBarka***, u poslednjem postu, opet koristi logičku redukciju i ismeva Deretiću omiljen metod izvođenja zaključaka, mada dosta nespretno i nekreativno, jer je previše očigledno da je reč nastala od korena pater.

Pa ne, cronnine; uopste nije tako. Rasprava i jeste o tome postoji li zavjera ili ne, odnosno to je i njen kljuc.

Могуће је да су неки учесници користили појам теоретичар завере са циљем стигматизације свог саговорника супротног мишљења (врло вероватно да је да сам и ја то сам чинио), међутим мора се нагласити да "она друга" страна не бежи од те стигме. Српски аутохтонисти јавно стоје иза идеје о постојању једне веће завере - било на нивоу само наших простора, или, у случају других, целе међународне људске заједнице - о томе сви јавно говоре.

Јован И. Деретић је толико пута говорио о завери да није потребно понављати његову светску заверу против Српства. Овде слободно можемо додати и Слободана Јарчевића и Драгољуба Антића, који са господином Деретићем углавном иду у пакету. Поднаслов књиге Радивоја Пешића "Оптужујем ћутањем" гласи Завера порицања. Данас један оквирно популарни историчар који се истиче у заједници новоромантичара, Радован Дамјановић, такође говори
, а нешто слично је случај и са Миодрагом Милановићем, као и бројним другима.

Дакле, ако је једна од најбитнијих тачака читаве ове дискусије постоји ли завера против Срба или не, те ако се сви припадници тзв. Аутохтонистичке школе и сами истичу као теоретичари завере, о чему ми онда заправо говоримо?
Дали кокош звати птицом или рибом?

Sve u svemu srž rasprave/problema je ovo:

Moj stav:
Tvoj stav:
Slažem se. Nego, hajde da mi prvo dobijemo neke rezultate, pa ćemo onda da vidimo da li su korisni ili beskorisni.

Dakle hoćeš da kažeš da je Deretić kreativniji od mene u izmišljanju ? :D
U onom slučaju, da :D Deretiću se mora odati priznanje na maštovitost i kreativnost :)

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back