Mrkalj
Buduća legenda
- Poruka
- 37.273
Vidi u bibilografiji koje su knjige Klaića i Lome u pitanju.
A o kojim djelima je riječ? Trebalo bi uvijek da navodiš punu referencu, umjesto skraćene.
To ti pričam, Slavene.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
A o kojim djelima je riječ? Trebalo bi uvijek da navodiš punu referencu, umjesto skraćene.
Одлучих покушати нешто ново, будући да се сви овдашњи аутохтонисти показаше ненадаренима за језике и језикословље. Како стојите с историјом уметности?
Речени датуми нису били од важности само за Словене. Многе културе широм света празнују различите комбинације зимскога и летњега сунцостаја, равнодневница и међутачака између њих. На зимску краткодневницу завршавале су се Брумалије у част Диониса, у Риму се 25. децембар празновао као дан рођења Непобедивога Сунца (Dies Natalis Solis Invicti), а тај култ био је повезан с Митраизмом у којем се сматрало да је тада рођен Митра. На овим просторима синкретистичка журка почела је много пре него што су се Словени доселили и прикључили.
Представе Диониса јављају се од 6. столећа пре нове ере, у њима је приказан као зрео мушкарац с брадом, најчешће одевен у дугу оријенталну одору преко тунике. Касније добива сложенију иконографију, од неоатичких примера попут Диониса Сарданапала, до представе младића андрогена изгледа, често нагога. Митра је приказан у анадолској одећи и с фригијском капом, Сол Инвиктус је повезан с неким Митриним представама. Представе Непобедивога Сунца преузеле су иконографију ранијега Сола и Хелија, а хришћанска иконографија почела се развијати управо из римске, тако у некрополи испод Базилике Светога Петра налазимо представу Христа као Непобедиво Сунце.
Киликс из 6. столећа п.н.е. с црнофигуралном представом Диониса међу морнарима претвореним у делфине након што су га покушали отети:
Нема шта, све пршти од словенских симбола, поготову делфини и Митрина фригијска капа.
Зевс (грч. Ζεύς, лат. Iuppiter) је врховни бог из грчке митологије, вођа богова и људи, као и бог неба и грома, који живи на Олимпу. Син је титана Хрона и његове жене Реје. Зевс јесте Dyeus у индо-европској митологији (Зевс је „узет“ из ове митологије)
https://sr.wikipedia.org/wiki/Зевс
https://en.wikipedia.org/wiki/Dyeus
- Indo-Aryan deva: Vedic/Puranic deva, Buddhist deva
- Iranic daeva, daiva, diw, etc.
- Baltic Dievas
- Celtic e.g. Gaulish Dēuos, Scottish Gaelic dia, Welsh duw
- Slavic div(-ese) (miracle)
A znamo šta znači koren div u slovenskim jezicima (divljina, divno, divlji,..)
Takođe i u slovenskoj mitologiji postoji božanstvo Devana. Samo ime Devane sadrži u sebi ovu odliku jer ona je deva, devica ili mlada devojka.
https://sr.wikipedia.org/sr/Devana
Nema šta, sve pršti od grčkih simbola.
Не мешам бабе и жабе.Tačnije, nije ustanovljena, ali ima refleksa praslovenskog dj kao j odnosno ž tako da nisu daleko od mogućeg. Ali ti to, naravno, znaš, samo tendenciozno prećutkuješ.
Где је ту одговор на моју поруку?
Омашио си све у вези са Зевсом и етимологијама.
Не мешам бабе и жабе.
Pretpostavljam da je htio kazati da je Zevs porijeklom iz slovenske mitologije, pa tako, analogno, i cjelokupna starogrčka religija?
Knock yourself out.Rasvetli nas onda, molim te u vezi Zevsa.
Slavene, odmori malo.
Не мешам бабе и жабе.
Krsnuti, krsavati poseban je glagol u odnsu na kresnuti i kresati. Krsnuti kao gljive posle kiše. Lat. crescere (rasti) zvanično ne navode kao kognat, ali sva je prilika da se radi o jš jednoj slovenskoj reči u latinskom.
Knock yourself out.
![]()
M. L. West - Indo-European Poetry and Myth, Oxford University Press, 2007, 166-171![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Латинско crēscō, crēscere је изведено је од creō додавањем суфикса -sco, а у потоњем је -ere инфинитивни наставак. Можда би ти корен речи био јаснији у облицима попут creui, cretum, creatrix, procreare, creber, crementum, concretus, increbrescere, increbrare.
Словенски когнати латинскога crēscō, crēscere су нпр. српсл. окријати, укр. кріяти, рус. дијал. креять
![]()
![]()
![]()
Michiel de Vaan - Etymological Dictionary of Latin and the other Italic Languages, Leiden, Boston: Brill Academic Publishers, 2008.
![]()
![]()
Oxford Latin Dictionary, 1968
Тврдње које сам изнео у својој историјскоуметничкој поруци си исто тако занемарио и неповезано скренуо разговор на Зевса. Будући да Зевсово име, попут још неких божанстава у другим индоевропским језицима, потиче од праиндоевропскога *dyeus, поставио сам текст о том. Сада опет неповезано скрећеш разговор на прасловенско divǔ које уопште на тим страницама није споменуто. Како је то одговор на прилог који сам дао у поруци? Нејасно је на шта се настављаш и шта покушаваш рећи, као и потврђујеш ли или оповргаваш нешто од приложенога текста. У Словена нема одраза реченога пие. *dyeus, али очуван је одраз сроднога *deiwos, стога је старословенско дивъ споменуто на другом месту у књизи. У грчком, пак, нема одраза тога *deiwos, те су тако грчки Ζεύς и словенски дивъ сродни тек када се доведу на праиндоевропски ступањ, тј. прво није настало од другога и обратно.Odlično Igore.
"U prvom delu Miklošič vidi slovan. *div- u značenju 'sjaj, lepota', ali čini se da verovatnije potiće od značenja *bog', identifikovanog sa vanjskom evidencom (lit. dievas, lat. deus, stind. deva), koja je u slovan. *div- očuvan u značenju 'demon', tj. 'bog stare vere' " (Snoj, 2009, str. 109).
Ovaj miklosic ti je prevazidjeni lingvista, kao i safarik i ostali.
Pročitao sam već ovo i slažem se da ovde dve reči (krsnuti, krsavati i kresnuti, kresati) imaju svoje značenje, koje je eto sad različito, ali zbog veoma sličnog imena (u jednoj jeste prisutan samo samoglasnik e) mislim da je nekada značenje bilo isto, odnosno da ove dve reči vode poreklo od iste reči, značenja.
Evo recimo u poljskom jeziku nema samoglasnika "e" u reči kresati:
From Proto-Slavic *krěsati, *kresati (compare Russian кресать (kresát’), Polish krzosać)
https://en.wiktionary.org/wiki/kresati#Etymology
To je jedna stvar.
Druga stvar jeste reč "Hristos Voskrese", odnosno stsl. vъskrěsiti. Odakle ovo Voskrese/vъskrěsiti, ako je krsnuti, odnosno krsavati.
http://www.svevlad.org.rs/povesnica/kostial_kres.html
I još lat. crescere; znači i ovde imamo cresere.
Našao sam i ovo:
"Nova etimologija riječi krijes izvodi se iz indoeuropskog glagola *kre-s-išto znači rasti, hraniti".
http://nova-akropola.hr/kultura/hrvatska-baština-narodni-običaji-ivanjski-krijesovi/
Тврдње које сам изнео у својој историјскоуметничкој поруци си исто тако занемарио и неповезано скренуо разговор на Зевса. Будући да Зевсово име, попут још неких божанстава у другим индоевропским језицима, потиче од праиндоевропскога *dyeus, поставио сам текст о том. Сада опет неповезано скрећеш разговор на прасловенско divǔ које уопште на тим страницама није споменуто. Како је то одговор на прилог који сам дао у поруци? Нејасно је на шта се настављаш и шта покушаваш рећи, као и потврђујеш ли или оповргаваш нешто од приложенога текста. У Словена нема одраза реченога пие. *dyeus, али очуван је одраз сроднога *deiwos, стога је старословенско дивъ споменуто на другом месту у књизи. У грчком, пак, нема одраза тога *dyeus, те су тако грчки Ζεύς и словенски дивъ сродни тек када се доведу на праиндоевропски ступањ, тј. прво није настало од другога и обратно.
Узгред, подсетио бих те како си Снојеве тврдње одлучно одбацивао када ти нису одговарале, а Миклошича си назвао превазиђеним језикословцем:
Otidji odavde i krepaj. Vrijeme te pregazilo.
Латинско crescere заправо је грађено као cre-sc-ere. О латинској морфологији говори када научиш нешто о њој.
А већ сам писао о овом, али не читате зато што вас не занима, ако и прочитате онда не разумете, не разумете јер немате предзнања, а предзнања немате зато што не читате.
- сваки индоевропски језик наставак је праиндоевропскогаA što sada tebi smeta Zevs? Pa ti si prvi pomenuo grčku mitologiju, a ja sam ti spomenuo Zevsa kao vrhovno božanstvo. Naravno Zevs jeste preuzeto od pie. *dyeus, zato se Zevs nemože etimološki objasniti u grčkom jeziku. Sa druge strane takođe od pie. *dyeus, nastalo je star. slovan. *div- , koji je eto mnogo bliži pie. *dyeus, nego grčki oblik Zevs. Zato se može pretpostaviti da je staroslovenski nastavak pie jezika tj. kontinuitet.
Rekao sam ti već da se Zevs nemože etimološki objasniti u grčkom jeziku, ali star. slovan. *div- može se. Jedno je značenje 'sjaj, lepota', odnosno divota, divno, a drugo je značenje 'divlje, divljina', odnosno priroda i može da označava 'boga stare vere'.
Потражи овде:Može li etimološko objašnjenje reči kresati i etimološko objašnjenje krsnuti? Hvala.
A što sada tebi smeta Zevs? Pa ti si prvi pomenuo grčku mitologiju, a ja sam ti spomenuo Zevsa kao vrhovno božanstvo. Naravno Zevs jeste preuzeto od pie. *dyeus, zato se Zevs nemože etimološki objasniti u grčkom jeziku. Sa druge strane takođe od pie. *dyeus, nastalo je star. slovan. *div- , koji je eto mnogo bliži pie. *dyeus, nego grčki oblik Zevs. Zato se može pretpostaviti da je staroslovenski nastavak pie jezika tj. kontinuitet.
Rekao sam ti već da se Zevs nemože etimološki objasniti u grčkom jeziku, ali star. slovan. *div- može se. Jedno je značenje 'sjaj, lepota', odnosno divota, divno, a drugo je značenje 'divlje, divljina', odnosno priroda i može da označava 'boga stare vere'.
Igore, koliko se ja sjećam vučko ne zna baš nešto engleski jezik, tako da ne bi trebalo da se ljutiš, jer vjerovatno iz toga proizlazi zabuna. S njegove strane, on ne čita uopšte te skenove koje postavljaš, a ti sa druge strane misliš kao da pročita i ostaje zatucan tj. ne vjeruje ili nešto ne shvata (a ne shvata jer nije ni pročitao).
- сваки индоевропски језик наставак је праиндоевропскога
- старогрчко Ζεύς има јасну индоевропску етимологију, оно је наставак пие. *dyeus, које није сачувано у Словена
- ако се само сазвучношћу водиш, онда си могао упоредити неке падежне облике Зевсова имена, нпр. генитив Διός или лаконски грчки облик његова имена - Δεύς
- прасловенско divǔ није одраз пие. *dyeus но сроднога *deiwos, које пак није очувано у грчком, и когнат је нпр. германскога Tīwaz, литванскога Dievas и латинскога Deus
Slavene, izgleda kako si zaboravio sve one dokumente koje si mi slao na engleskom jeziku. Nije da sam neki stručnjak za engleski, ali ga znam; i pročitam sve što je upučeno meni.![]()
A šta to znači?
- сваки индоевропски језик наставак је праиндоевропскога
- старогрчко Ζεύς има јасну индоевропску етимологију, оно је наставак пие. *dyeus, које није сачувано у Словена
- ако се само Звучношћу водиш, онда си могао упоредити неке падежне облике Зевсова имена, нпр. генитив Διός или лаконски грчки облик његова имена - Δεύς
- у грчком, као и у још неким ие. језицима, налазимо и синтагму Ζεύ πάτερ у значењу 'небески отац', а које, по свој прилици, нема у Словена (постоји хипотеза, споменута у једном од претходних прилога, да је стри- у Стрибогову имену одраз старијега *ptr- те и траг праиндоевропскога небескога оца, али није заиста подржана)
- прасловенско divǔ није одраз пие. *dyeus но сроднога *deiwos, које пак није очувано у грчком, и когнат је нпр. германскога Tīwaz, литванскога Dievas и латинскога Deus
To mi je sasvim logički jasno, iako nisam nikada učio lingvistiku, ali složit ćeš se da su neki jezici bliži ili ko hoćeš srodniji sa praindoevropskim jezikom.
Grešiš. Starogrčko Ζεύς dolazi od пие. *dyeus ali hoću da ti kažem da Zevs nema etimološko objašnjenje u grčkom jeziku ili pak ima? Koje su to grčke reči koje uključuju reč zevs?
Sa druge strane imamo star. slovan. *div- . Jedno je značenje 'sjaj, lepota', odnosno divota, divno, a drugo je značenje 'divlje, divljina', odnosno priroda i može da označava 'boga stare vere'.
"But the most important term, one that has left representatives in nearly all branches of the Indo-European family was based on the root *diw/dyu wich denotet the bright sky or the light of day".
Znači koren *diw - svetlo nebo i star. slovan. *div- sjaj, lepota.
Kao što vidiš ne vodim se samo sazvučnošću nego i značenju tog imena. Kako objašnjavaš da je u padežima negde početno slovo Z, a negde D? Koji je koren u reči Zevs i u kojim grčkim rečima se još taj koren javlja?
A šta bi sa ovom rečenicom: of the Indo-European family was based on the root *diw/dyu? A koji je onda po tvome odraz praslovenskoga *divu u pie.?
Нулти ступањ је *diw-, *dyu-, пуни је *dyeu- а продужени *deyu-. Није, дакле, реч о метатези од *dyeus, пие. *deywos добивено је од продуженога ступња и наставком *-o-.То је у реду што се тиче Зевса, али мислим да не можемо тврдити како прасловенско divǔ није одраз пие. *dyew, јер се на више места напомиње како се ради о метатези, како за литвански dievas, тако и за балтословенски, где је дата етимологија од deiwas.
*diw- превој (нулти степен) од *dyḗw-s "небо" → *deyw-os "бог, небески бог"
У праву си. Могао бих само додати како је Ζ настало јотовањем од старијега *dy.Зевс (Ζευς), старогрчки (Ζεύς). У старогрчком се Ζ - зета (данас: зита), читала, тј. изговарала као дз (или зд), те би Зевс био Дзеус (или: Здеус).